Vondt i skulderleddet

Vondt i skulderleddet

Vondt i skulderleddet

Vondt i skulderleddet og skuldersmerter kan gå utover arbeidsevne og livskvalitet. Vondt i skulderleddet kan skyldes mindre alvorlige årsaker som betennelse, muskelskade / myalgi, strekk, leddlåsning, seneskade, nerveirritasjon i nakke – andre diagnoser kan være frossen skulder eller bursitt – men husk at det også kan, i sjeldne tilfeller, skyldes mer alvorlige problemer.

 Noen av de vanligste diagnosene er (heldigvis) muskulær dysfunksjon (såkalte myalgier) i kombinasjon med leddrestriksjoner (også kjent som fasettleddlåsninger) i brystryggen, costaleddene (ribbeinsleddene som fester seg i brystryggen), i nakken og overgangen mot nakken – i dette området er særlig trapezius, levator scapulae og pectoralis kjent for å gi smerter mot skulderleddet.

 

Av relevant skuldersmuskulatur som ofte blir vond ved feilaktig bruk nevnes subscapularis, infraspinatus, supraspinatus og teres minor. Det er derfor viktig å analysere / vurdere disse nøye og finne ut hvilke som er for aktive og hvilke som er for svake.

 

Mer alvorlige, dòg sjeldne, diagnoser kan være lungesykdom, pneumothorax (kollapset lunge), hjerteproblematikk, metastase (kreftspredning) eller lungeemboli. Vondt i skulderleddet kan forekomme både på venstre og høyre side, og mot fremste del på framsiden av skulderen (mot akromion i det vi kaller AC-leddet som står for akromioclaviculaleddet). 

 

Årsaker kan være overbelastning, traume, fall, ulykke, slitasje / artrose (leddslitasje), muskulære feilbelastninger (særlig i brystet, skulder og nakkemuskulaturen) og mekanisk dysfunksjon i nærliggende ledd (f.eks. nakken, brystryggen, ribbeina og / eller skulderen). Dersom det har vært fall fra sykkel eller lignende med påfølgende smerter, så bør det utredes for brudd eller benskader med billeddiagnostikk.

 

– Når rotator cuff musklene gir vondt i skulderleddet

En vanlig diagnose som gir smerter i mot skulderleddet er rotator cuff skader eller muskeldysfunksjoner (rotator cuff er stabilitetsmuskulaturen til skulderen). Flere av disse er kjent for å referere smerter mot skulderleddet. Vondt i skulderleddet kan også forekomme eller forverres i kombinasjon med diagnosen ribbeinslåsning – som forekommer når en leddspalte i brystryggen, et såkalt torakal-costaledd, blir meget restriktiv i bevegelsen med tilhørende muskelspenninger. Dette kan gi meget skarpe smerter, innenfor enten venstre eller høyre skulderblad, som nærmest går tvers igjennom ryggen – fra bakside til front – noen ganger fram mot skulderleddet.

 Hvis smertene er mer lokalisert til øvre del av skulderleddet, så vil man ofte se en tilhørende restriksjon og stivhet i cervikotorakal-leddet (også kalt CTO – der nakken møter brystryggen) og skulderen – dette vil også kunne gi lokale, høye muskelspenninger i blant annet supraspinatus og subscapularis muskulaturen.

Hvem rammes av vondt i skulderleddet?

Det er særlig håndverkere og de som utsetter skulderen for tung, repetitiv belastning som rammes av skulderleddsmerter. Men vondt i skulderleddet rammer også de som er for inaktive og har for lite støttemuskulatur – da kan en mindre belastning som f.eks. å rake i hagen føre til at skulder og nakke går fullstendig i lås med tilhørende muskelspenninger.

 

– Kan ramme både gamle og unge

Vondt i skulderleddet er en plage som rammer en større andel av befolkningen en eller annen gang i løpet av livet – både gamle og unge. Det er viktig at man tar smertene på alvor og gjør noe med det – ellers kan det bli gjentagene og forverres. Hvis du i tillegg til vondt i skulderleddet har brystsmerter og familiær historie med hjerteproblemer så er det lurt å få en undersøkelse av fastlegen for å sjekke at alt står bra til, bare for å være på den sikre siden. Heldigvis er den vanligste årsaken dårlig funksjon i nærliggende muskler og ledd.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i skulderen?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Hvor er skulderleddet?

Skulderleddet er leddet som fester øvre arm (humerus) med skulderbladet via skulderhulen (glenoid cavity).

 

Les også:

– Fullstendig oversikt over muskelknuter og deres referansesmertemønster

Vondt i musklene? Dette er hvorfor!

 

Skulderleddets anatomi

Skulderleddets anatomi

Her ser vi de viktige anatomiske landemerkene rundt skulderleddet. Vi ser hvordan det fester både mot glenoid cavity (skulderhulen) og akromion.

 Muskulatur rundt skulderleddet

Vi sier at det er 6 muskler som har hovedansvaret for å stabilisere skulderleddet. Disse er biceps brachii, triceps, supraspinatus, infraspinatus, subscapularis og teres minor. Skulderen har ikke betydelig støtte fra sener og ligamenter, så den er ekstra avhengig av god muskelfunksjon for å unngå skader – noe som igjen understreker viktigheten ved å holde skuldrene og brystryggen ved optimal funksjon. Her ser du en illustrasjon med muskelfester.

Muskulatur rundt skulderleddet

 

 

Det er også en rekke ledd som fester eller er relatert til skulderleddet – av de mest viktige er cervikotorakalovergangen (CTO), C6-T2 (som inkluderer de to nederste nakkevirvlene C6-C7 og de to øverste brystryggvirvlene T1-T2). Ved manglende funksjon i disse kan det oppstå leddsmerter og tilhørende myalgier i nærliggende muskelfester. Leddene T1, T2, T3, T4, T5, T6, T7, T8, T9, T10 – altså 10 av de 12 brystryggvirvlene – har også direkte påvirkning på skulderblad og skulder.

Vondt i nakken

 

 

– Kroppen er kompleks… og fantastisk!

Som vi noterer oss av bildene ovenfor så er kroppens anatomi både kompleks og fantastisk. Dette betyr igjen at vi må fokusere helhetlig på hvorfor smertene oppsto, først da kan man gi effektiv behandling. Det er også viktig å huske på at det aldri ‘bare er muskulært’, det vil alltid være en leddkomponent, et feil i bevegelsesmønster og adferd som også utgjør en del av problemet. De fungerer kun sammen som en enhet.

 

Hva er smerte?

Smerte er kroppens måte å si ifra på at du har skadet deg eller er i ferd med å skade deg. Dette er en indikasjon på at du gjør noe feil. Det å ikke høre på kroppens smertesignaler er egentlig og be om trøbbel, da dette er dens eneste måte å kommunisere at noe er galt. Dette gjelder for smerter og vondter over hele kroppen, ikke bare ryggsmerter som så mange tror. Hvis du ikke tar smertesignalene på alvor kan det føre til langvarig problematikk, og du risikerer at vondtet blir kronisk. Naturlig nok så er det en forskjell på litt ømhet og vondt – de fleste av oss kan skille mellom disse to.

Behandling og spesifikk treningsveiledning av en muskuloskeletal ekspert (fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut) tilrådes ofte for å få langvarig bukt med problemet. Behandlingen vil ta sikte på og bearbeide dysfunksjoner i muskler og ledd, som igjen vil føre til redusert forekomst av smerter. Når smerten er dempet, da er det nødvendig å luke ut årsaken til problemet – kanskje du har en litt dårlig holdning som fører til at noen muskler og ledd blir overbelastet? Ugunstig arbeidsstilling? Eller kanskje du ikke utfører øvelsene på en ergonomisk god måte?

 

Vondt i skulderleddet 2

Det finnes en rekke mulige diagnoser ved vondt i skulderleddet. Skulderleddproblemer kan også gi refererte smerter mot nakke og brystet, og vise versa.

 

Mulige årsaker / diagnoser ved vondt i skulderleddet er:

Angst

Artritt / leddgikt

Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Bechterews sykdom (Ankyloserende spondylitt)

Betennelse i skulderleddet

Bløtvevskade

Bursitt / slimposebetennelse (subakromialt)

Deltoideus (delta muskelen) myalgi (smertemønster som går på framside og bakside av skulder)

Frossen skulder / adhesiv kapsulitt

Herpes zoster (følger nervebanen det påvirker og gir et karakteristisk utslett i dermatomet til den nerven)

Impingement syndrom (avklemming av muskler i skulderen)

Infraspinatus myalgi (smerte som går på utside og framside av skulderen)

Kragebeinsbrudd

Kragebeinskade

Leddlåsning / dysfunksjon i ribbeina, nakke, skulder, brystrygg eller krageben

Lungebetennelse

Lungekollaps

Lungesykdom

Muskelspenninger i brystet eller brystryggen

Myalgi / myose i brystmuskulaturen

Nakkeslengskade

Nevropati (nerveskader kan oppstå lokalt eller lengre unna)

Panikkanfall

Pectoralis minor myalgi (kan gi smerte mot framside av skulder og ned i underarmen)

Pneumothorax (spontan kollaps av lunge)

Prolaps i nakken (kan referere smerter mot skulderleddet)

Referert smerte fra brystryggsvirvlene

Revmatisme

Ribbeinsmuskulatur myalgi / myose

Ribbeinsleddlåsning (kan kombinert med aktive myalgier gi smerter dypt inne i skulder og skulderleddet)

Rotator cuff skade

Senebetennelse

Senedysfunksjon

Seneskade

Skoliose

Skulderbladfraktur

Skulderbladskade

Strekk i skulderleddmuskulaturen

Stress

Sure oppstøt (spiserørsykdom / GERD)

Tendinitt (senebetennelse)

Tendinose (seneskade)

Øvre trapezius myalgi (kan gi smerter på overside av skulderen)

 

Sjeldne årsaker til vondt i skulderleddet:

Benkreft eller annen kreft

Infeksjon (ofte med høy CRP og feber)

Influensa (kan gi smerter i nesten hele kroppen inkludert skulderleddet)

Kreftspredning (metastase)

Pancoasts syndrom

Septisk artritt

Synovitt

 Pass på så du ikke blir gående med vondt i skulderleddet over lengre tid, ta heller kontakt med en kliniker og få diagnostisert årsaken til smerten – på denne måten får du gjort de nødvendige endringene så tidlig som mulig før det får sjansen til å videreutvikle seg.

Hva er en kiropraktor?

– Noe du lurer på? Spør oss direkte via kommentarfeltet eller via Facebook!

 

Vanlige rapporterte symptomer og smertepresentasjoner ved vondt i skulderleddet:

Akutt vondt i skulderleddet

Betennelse i skulderleddet

Bortdovning i skulderleddet

Brenning i skulderleddet

Dype smerter i skulderleddet

Elektrisk støt i skulderleddet

Høyre skulderleddet er vondt

Hogging i skulderleddet

Intense smerter i skulderleddet

Knekking i skulderleddet

Knute i skulderleddet

Krampe i skulderleddet

Langvarige smerter i skulderleddet

Leddsmerter i skulderleddet

Låst i skulderleddet

Mauring i skulderleddet

Murring i skulderleddet

Muskelsmerter i skulderleddet

Nervesmerter i skulderleddet

Nummen i skulderleddet

Senebetennelse i skulderleddet

Skakk i skulderleddet

Skarpe smerter i skulderleddet

Skjev i skulderleddet

Sliten i skulderleddet

Stikking i skulderleddet

Støl i skulderleddet

Sår i skulderleddet

Venstre skulderleddet er vondt

Verking i skulderleddet

Øm i skulderleddet

 

Kliniske tegn ved vondt i skulderleddet og skulderleddsmerter

– Hevelse kan forekomme rundt et traume eller ved en infeksjon.

– Nedsatt bevegelse i skulderen ved klinisk undersøkelse.

– Trykkømhet i skulder, cervikal columna (nakke) / brystryggvirvlene og over ribbeina kan indikere feil i muskulær eller leddfunksjon – uttalt lokal ømhet med tilhørende mangel på bevegelse kan tyde på leddrestriksjoner (ofte kalt ‘leddlåsning’).

 

Hvordan forebygge vondt i skulderleddet

– Lev sunt og mosjoner regelmessig (aktivitet og bevegelse er den beste medisin!)
– Søk trivsel og unngå stress i hverdagen – forsøk å ha god søvnrytme
– Helhetlig trening rettet mot stabilitet av brystrygg, skulder (les: skulderøvelser) og nakke
Kiropraktor og manuellterapeuter kan begge hjelpe deg med ledd- og muskelplager.

 

Gåtur

 

 

Billeddiagnostisk utredning av skulderleddet

Noen ganger kan det være nødvendig med billeddiagnostikk (røntgen, MR, CT eller diagnostisk ultralyd) for å fastslå den nøyaktige årsaken til problematikken. Normalt sett vil man klare seg uten å ta bilder av skulderleddet – men det er aktuelt hvis det forekommer mistanke om skade, brudd eller alvorlig patologi. I visse tilfeller blir det også tatt røntgen med den hensikt å sjekke kurvaturen i ryggen, da med henblikk på å undersøke for skoliose eller Scheuermann’s (kraftig økt kyfose). Nedenfor ser du diverse bilder av hvordan skulderleddet ser ut i de forskjellige undersøkelsesformene.

 

VIDEO: MR Skulder (Normal MR Undersøkelse)

MR beskrivelse:

 

“R: Intet patologisk påvist. Ingen funn.”

 

Forklaring: Dette er en sammensetning av MR undersøkelsebildene fra en normal skulder uten MR funn. Skulderen var vond, men det var altså ikke skader synlig på bildene – det viste seg senere at smertene kom fra leddrestriksjoner i nakke og brystrygg, samt aktive muskelknuter / myalgier i rotator cuff muskulaturen, øvre trapz, rhomboideus og levator scapula.

 

Løsningen ble stabiliserende rotator cuff trening (se øvelser), kiropraktisk leddkorrigering, muskelbehandling og spesifikke hjemmeøvelser. Takk for at dere deler slike bilder med oss. Bildene er anonymisert.

 

MR bilde av skulderleddet (aksialt snitt)

MR av skulder, aksialt snitt - Foto Wikimedia

MR AV SKULDER, AKSIALT SNITT – FOTO WIKIMEDIA

Forklaring av MR bilde: Her ser du et normalt MR av skulder, i et aksialt snitt. På bildet ser vi infraspinatus muskelen, scapula, subscapularis muskelen, serratus anterior muskelen, glenoid, pectoralis minor muskelen, pectoralis major muskelen, coracobrachialis muskelen, fremre labrum, det korte hodet til biceps-senen, deltoid muskelen, det lange hodet til biceps-senen, deltoid muskelen, hodet av humerus, teres minor senen og bakre labrum.

 

MR bilde av skulderleddet (koronalt snitt)

MR av skulder, koronalt snitt - Foto Wikimedia

MR av skulder, koronalt snitt – Foto Wikimedia

Forklaring av MR bilde: Her ser du et normalt MR av skulderen, i et koronalt snitt. På bildet ser vi teres major muskelen, latissimus dorsi muskelen, subscapular arterien, subscapular muskelen, glenoid, suprascapular arterien og suprascapular nerven, trapezius muskelen, kragebenet (clavicle), øvre labrum, hodet av humerus, deltoid muskelen, nedre labrum, den artikulære kapselen og humeral arterien. 

Røntgen av skulderleddet og skulder

Røntgen av skulder - Foto Wiki

Beskrivelse av skulder røntgenbildet: Her ser vi et bilde som er tatt anteriort til posteriort (tatt fra front mot bak).

 

Diagnostisk ultralyd undersøkelse av skulder

Ultralyd bilde av skulder - bicepssenen

Beskrivelse av ultralyd undersøkelsebildet av skulderen: I dette bildet ser vi en diagnostisk ultralydundersøkelse av skulder. På bildet ser vi bicepssenen.

 

CT av skulder og skulderleddet

CT undersøkelse av skulder - Foto WIki

Beskrivelse av CT undersøkelsebildet av skulder: På bildet ser vi et normal skulderledd.

Tidsklassifisering av vondt i skulderleddet. Er vondtet ditt rangert som akutt, subakutt eller kronisk?

Vondt i skulderleddet kan deles inn i akutte (plutselige), subakutte og kroniske (langvarige) smerter. Akutt skulderleddvondt vil si at personen har hatt vondt i skulderleddet i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk.

 

Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i skulderleddet

En systematisk oversiktstudie (meta-analyse) publisert i 2010 (Kalichman) slo fast at tørrnåling kan være effektivt i behandlingen av muskuloskeletale smerteproblemer. Kiropraktisk behandling, bestående av nakkemobilisering/manipulasjon og spesifikke hjemmeøvelser har en klinisk bevist effekt på lindring av vondt i nakken. En nyere studie publisert i det anerkjente tidsskriftet Annals of Internal Medicine (Bronfort et al, 2012) viste at denne behandlingsformen hadde en dokumentert bedre effekt sammenlignet med medisinsk behandling i form av NSAIDs smertestillende (Non-steroidal anti-inflammatory drugs). Som nevnt er nakkefunksjon ofte direkte knyttet til skulder- og skulderleddsmerter.

 

Konservativ behandling av vondt i skulderleddet

Hjemmeøvelser utskrives og benyttes ofte for å ta tak i feilaktig bruk av muskulatur, da med den hensikt å gi en langsiktig, langvarig effekt.

Ultralyd kan brukes både diagnostisk og som ultralydbehandling, sistnevnte fungerer ved å gi en dyptvarmende effekt rettet mot muskuloskeletal problematikk.

Leddmobilisering eller korrigerende kiropraktisk leddbehandling øker bevegelsen i leddene, som igjen gjør at muskulaturen som fester til og i nærheten av leddene kan bevege seg mer fritt. Kiropraktisk leddbehandling kombineres gjerne med muskelarbeid i behandlingen av brystproblemer.

Uttøyning kan være lindrende for stramme muskler - Foto Seton
Massasje og muskulær arbeid benyttes for å øke blodsirkulasjonen i området og dermed minske muskulære spenninger, som igjen kan føre til mindre smerter.

Varmebehandling brukes for å gi en dyptvarmende effekt på det aktuelle området, som igjen kan gi en smertedempende effekt – men man sier generelt sett at varmebehandling ikke bør brukes på akutte skader, da er nemlig isbehandling, f.eks. Biofreeze, til å foretrekke. Sistnevnte benyttes ved akutte skader og smerter for å hjelpe til med å dempe smertene i området.

Trykkbølgebehandling er effektivt mot en rekke seneskader som kan ramme kneet.

Laserbehandling (også kjent som anti-inflammatorisk laser) kan benyttes i forskjellige frekvenser og dermed oppnå forskjellige behandlingseffekter. Det benyttes ofte for å stimulere regenerasjon og bløtvevstilheling, pluss at det også kan benyttes anti-inflammatorisk.

 

Liste over behandlingsformer (både meget alternative og mer konservative):

 

Kiropraktisk behandling av skulderleddsmerter

Hovedmålsetningen ved all kiropraktorbehandling er å redusere smerte, fremme generell helse og økt livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem. Ved skulderleddplager vil kiropraktoren både behandle skulderen lokalt for å dempe smerte, redusere irritasjon og øke blodtilførsel, samt gjenopprette normal bevegelighet i nakke, brystrygg og skulderblad. Ved valg av behandlingsstrategi for den enkelte pasient, legger kiropraktoren vekt på å se pasienten i en helhetlig sammenheng gjennom grundig historietagning (anamnese) og klinisk undersøkelse. Hvis det foreligger mistanke om at skulderleddsmertene skyldes annen sykdom, vil du bli henvist til videre undersøkelser. Det kan også være aktuelt med trykkbølgebehandling, nålebehandling eller andre modaliteter.

 

Kiropraktorbehandlingen består av en rekke behandlingsmetoder hvor kiropraktoren hovedsakelig bruker hendene for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:

– Spesifikk leddbehandling
– Tøyninger
– Muskulære teknikker
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, råd og veiledning

 

Kiropraktisk behandling - Foto Wikimedia Commons

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi, livskvalitet og helse.

 

Operasjon av skulderleddet

Operasjoner og smerteinjeksjoner er noen av de invasive behandlingsformene man ønsker å holde seg unna, men i visse tilfeller er de nødvendige. For eksempel ved kragebeinsbrudd er det nødvendig å operere benet på plass (dersom det er et komplisert brudd), slik at det gror riktig. I dette eksempelet var en syklist uheldig og brakk kragebeinet – han måtte opereres. Her ser du før og etter bildet. Ortopedkirurgene ble nødt til å operere inn en titanplate med 7 skruer for å sørge for at bruddet tilhelet riktig. Kan du tenke deg hvordan det kragebeinet ville sett ut dersom man ikke hadde operert det? Det hadde ikke sett pent ut.

Kragebeinsbrudd og operasjon - Foto Wikimedia

Artroskopi operasjon av skulderleddet

Nyere forskning og studier har vist at man ikke bør gjennomgå artroskopi (utskraping) av hverken skulder eller kne – dersom man har noe valg. Ja, det gir kortvarig lindring i mange tilfeller – men langvarig sett så kan det føre til at smertene blir verre enn de var i utgangspunktet. Dette skyldes blant annet arrvev og skadevev etter en slik operasjon. De anbefaler nå sterkt trening og behandling i kombinasjon som alternativ.

Artroskopi av skulder

 

Øvelser og trening ved vondt i skulderleddet

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan, ut i fra din diagnose, informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

 

Prøv disse øvelsene: – 5 gode øvelser for vonde skuldre

Trening med theraband

Prøv disse også: – 7 øvelser for sterkere og mer stabile skulderblad

Knestående push-up

 

Kjerringråd mot vondt i skulderleddet

Vi velger å ta med noen kjerringråd mot vondt i skulderleddet. Vi har også prøvd å forstå meningen bak dem og legger dermed med en liten forklaring i parentes. Ikke ta de alt for seriøst, men husk samtidig at de har overlevd tidens tann for en grunn.

Drikk ingefær te (Ingefær reduserer nemlig muskelsmerter)
– Hvil deg i solen (Solen gir grunnlag for vitamin D. Vitamin D mangel har blitt lenket til økte muskelsmerter)
Paprikapulver (Rød paprika har blant det aller høyeste innholdet av vitamin C – som er nødvendig for bløtvevsreparasjon)
Spis blåbær (Blåbær har en smertedempende og anti-inflammatorisk effekt)
Spis løk og hvitløk (Denne er vi ikke sikker på, men kanskje igjen så er det fokus på anti-inflammatorisk virkning?)

 

Les også: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

 

Trening:

  • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
  • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
  • Gummi treningsstrikk er et glimrende redskap for deg som trenger å styrke skulder, arm, kjerne med mer. Skånsom, men effektiv trening.
  • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
  • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
  • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

«I hated every minute of training, but I said, ‘Don’t quit. Suffer now and live the rest of your life as a champion.» – Muhammad Ali

 

Reklame:

Alexander Van Dorph - Reklame

– Trykk her for å lese mer på adlibris eller amazon.

 

 

Referanser:
  1. Kalichman et al (2010). Dry Needling in the Management of Musculoskeletal Pain. J Am Board Fam MedSeptember-October 2010. (Journal of the American Board of Family Medicine)
  2. Bronfort et al. Spinal Manipulation, Medication, or Home Exercise With Advice for Acute and Subacute Neck Pain. A Randomized Trial. Annals of Internal Medicine. January 3, 2012, vol. 156 no. 1 Part 1 1-10.
  3. Bilder: Creative Commons 2.0, Wikimedia, WikiFoundy, Ultrasoundpaedia, LiveStrong

 

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i skulderleddet:

 

Har fått påvist artrose i skulderledd / skulderleddet. Hva bør jeg gjøre?

Artrose og slitasjeforandringer endrer ikke stort. Det rammer alle av oss med tiden – noen mer enn andre. De generelle anbefalingene vil fortsatt være å trene tilpasset etter evne og sykdomshistorie, mosjonere og holde seg i bevegelse, spise riktig og forsøke å holde en sunn livsstil. En livstilendring som kan gjøre stor forskjell for de med smerter i skuldrene er å slutte og røyke – for det er nemlig slik at røyking begrenser blodsirkulasjonen til områder som allerede har mindre sirkulasjon. Dette fører igjen til mindre reparasjon og tilheling i de påvirkede områdene. Hvis man plages mye med skuldrene kan det også være nyttig å oppsøke kliniker for evaluering av tilstanden – som også kanskje vil anbefale trykkbølgebehandling (ved kalk i skulderleddet eller senene) og leddmobilisering / manipulasjon.

 

Spm: Årsak til plutselig vondt i skulderleddet?

Som nevnt finnes det en rekke mulige årsaker og diagnoser til vondt i skulderleddet på venstre eller høyre side – symptomene må sees i helhet. Men blant annet refererte smerter fra nærliggende muskeldysfunksjon eller leddrestriksjoner (i nakke, brystryggen, ribbein og skulder) kan gi smerter i skulderleddet. Frossen skulder og subakromial bursitt er også to relativt vanlige diagnoser, men de kommer ofte over tid. Andre mer alvorlige årsaker er lungesykdom og mange andre diagnoser. Se liste høyere opp i artikkelen. Hvis du utdyper problematikken din i kommentarfeltet nedenfor så kan vi gjøre mer for å hjelpe deg.

 

 

Spm: Kan skumrulle hjelpe meg med vondt i skulderleddet?

Ja, en skumrulle / foamroller kan hjelpe deg til dels med stivhet og myalgier, men hvis du har et problem med skulderleddet anbefaler vi at du tar kontakt med kvalifisert helsepersonell innenfor muskuloskeletale fag og får et kvalifisert behandlingsopplegg med tilhørende spesifikke øvelser – mest sannsynlig så vil du også trenge leddbehandling for å normalisere tilstanden. Skumrulle benyttes gjerne mot brystryggen for å øke sirkulasjonen i området. Vi anbefaler ellers at du går daglige turer med god armsving for å holde blodsirkulasjonen oppe – det finnes ingen snarveier til god helse.

 

Husk også at kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler. Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsakelig av naturprodukter, er et populært produkt! Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår, så ordner vi en rabattkupong for deg!

 

Spm: Hvorfor får man smerter i skulderleddet?
Smerte er kroppens måte å si at noe er galt på. Dermed må smertesignaler tolkes som at det er en form for dysfunksjon i det involverte området, som bør utredes og videre utbedres med riktig behandling og trening. Årsaker til smerter i skulderleddet kan skyldes plutselig feilbelastning eller gradvis feilbelastning over tid, som kan føre til økte muskulære spenninger, leddstivhet, nerveirritasjon og, hvis ting har gått langt nok, skader på ledd og sener.

 

Spm: Mann, 52 år, spør – hva bør gjøres med vondt skulderledd fullt av muskelknuter?

Muskelknutene har mest sannsynlig oppstått grunnet feilbalanse i muskulatur eller feilbelastning. Det kan også oppstå tilhørende muskelspenninger rundt leddlåsninger i nærliggende brystrygg, ribbein, nakke og skulderledd. I første omgang bør du få kvalifisert behandling, og deretter få spesifikke øvelser og uttøyning slik at det ikke blir et gjentagende problem senere i livet. Du kan også bruke følgende øvelser til å trene opp stabilitet i brystrygg og skulder. Ta kontakt hvis du ønsker flere tips og øvelser.

 

Vi håper denne artikkelen har hjulpet deg. Hvis du har flere spørsmål minner vi om at du kan stille disse i kommentarfeltet, via Facebooksiden vår, eller spørre noen av våre eksperter elt gratis her.

 

Spørsmål: – Få svar – helt gratis!

Spør oss - helt gratis!

 

Vennlig hilsen,

VONDT.net (Inviter gjerne dine venner til å like siden vår)

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Du velger selv om du vil ha svar fra kiropraktor, dyrekiropraktor, fysioterapeut, fysioterapeut med videreutdanning innen terapiridning, lege eller sykepleier. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag for en vennlig samtale)

 

Bilder: CC 2.0, Wikimedia Commons 2.0, FreeStockPhotos og leserbidrag

 

Les også: – 7 Naturlige Måter å Redusere Tinnitus

Lydterapi

Les også: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

Les også:Vondt i musklene? Dette er hvorfor…

Vondt i bakside av låret

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *