Sko - Foto Wiki

Innleggsåler: Hvordan fungerer såletilpasning?

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 17/03/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Innleggsåler: Hvordan fungerer såletilpasning?

Innleggsåler har som formål å normalisere funksjon i fot og ankel, som konsekvent kan gi bedret funksjon i kne, hofter og bekken. Såletilpasning kan være et nyttig supplement for deg som sliter med regelmessige plager i fotbue, ankel, legg (f.eks. benhinneirritasjon / benhinnebetennelse eller tibialis myalgi) – og innleggsåler kan også gi mer riktig belastning videre oppover i det biomekaniske systemet.

Det er en konservativ behandlingsmetode som kan gi både symptomlindring og funksjonsbedring.

 

Såletilpasning i gamle dager - Foto Wiki

 

Hva er innleggsåler / såletilpasning?

Innleggsåler er tilpassede såler som er tilpasset utifra din fotstilling eller funksjon. Overpronasjon eller plattfot (pes planus) er typiske feilfunksjoner der det ofte benyttes såler for å gi en mer riktig fordeling av belastning, samt gi mer riktig bruk av muskulaturen.

 

Såletilpasning bør alltid kombineres med hjemmeøvelser. Gode øvelser for å styrke fotbuen finner du her – ellers anbefaler vi følgende øvelser for økt muskulær aktivering av tibialis posterior:

 

1) Closed chain resisted fot adduksjon

2) Ensidig tåhev

3) Open chain resisted fot supinasjon

 

– Kulig et al (2004) fant ut gjennom forskning at den beste øvelsen for å aktivere tibialis posterior er fot adduksjon med motstand (for eksempel strikk)Forskerne benyttet MR billeddiagnostikk for å se hvilken øvelse som ga best mulig aktivering.

 

Sko - Foto Wiki

Det er ikke alle sko som er like ‘snille’ mot føttene. Noen ganger er det bedre å velge noen sko med bedre demping.

 

Såletilpasning er ofte et supplement i annen behandling (f.eks. fysioterapi, kiropraktikk eller manuellterapi) der man ser at innleggsåler kan være med på å gi en langsiktig bedring og muligens også være med på å forhindre en gjentagende problematikk.

Vanndråpe - Foto Wiki

DYPDYKK – Les også: 10 mest solgte ortopediske innleggsåler

 

 


Hvordan foregår såletilpasning?

Normalt sett vil du henvises til ortopedisk såletilpasning fra din behandler med henvisningsrett, denne retten innehar kiropraktor, lege og manuellterapeut. En ortoped vil deretter kalle deg inn og gjennomføre en vurdering på hvilken type innleggsåler som kan gi deg best mulig effekt. Deretter vil ortopeden skrive ut sålene til deg, slik at du kan hente de iløpet av noen uker. Det er også manuellterapeuter og kiropraktorer som selv gjør denne vurderingen og som har videreutdannet seg innen såletilpasning.

 

Basert på smertene og tilstanden man ønsker å behandle så kan det ta tid før man merker forskjell. Det kan blant annet ha effekt på feilbruk av muskulatur og dermed føre til mindre muskelknuter / vonde triggerpunkter.

 

 

– Hva er et triggerpunkt?

Et triggerpunkt, eller muskelknute, forekommer når muskelfibere har gått bort i fra sin normale orientering og regelrett trekker seg sammen til en mer knutelignende formasjon. Du kan tenke på det som om du har flere tråder liggende på rad og rekke ved siden av hverandre, pent assortert, men når de legges på kryss og tvers er du nærmere et visuelt bilde av en muskelknute. Dette kan skyldes en plutselig overbelastning, men mest normalt sett skyldes det gradvis feilbelastning over lengre tid. En muskel blir vond, eller symptomatisk, når dysfunksjonen blir så alvorlig at den går over til smerte. Med andre ord, på tide å gjøre noe med det.

 

Les også: – Vondt i musklene? Dette er hvorfor!

Hva er en kiropraktor?

 

Les også: Ingefær mot muskelsmerter?

Les også: Hva er kopping / vakuumbehandling?

Les også: Infrarød lysterapi – kan det hjelpe meg å bekjempe mine smerter?

 

Kilder:
Kulig K1, Burnfield JM, Requejo SM, Sperry M, Terk M. 
Selective activation of tibialis posterior: evaluation by magnetic resonance imagingMed Sci Sports Exerc. 2004 May;36(5):862-7.

 

 

Nakkeprolaps.no (Lær alt du trenger å vite om prolaps i nakken, inkludert øvelser og forebygging).
Vitalistic-Chiropractic.com (En omfattende søkeindeks der du kan finne en anbefalt behandler).

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *