4 forskjellige typer skoliose

4 forskjellige typer skoliose

Skoliose

Skoliose er en medisinsk tilstand der kurvaturen i ryggraden har en bøy eller deviasjon. Ofte kan skoliose gi en karakteristisk S-kurve eller C-kurve på ryggraden sammenlignet med en normal, rett ryggrad. Kontakt oss gjerne via vår Facebookside hvis du har spørsmål, kommentarer eller innspill.

 Skoliose - Foto WIki

 

Årsaker til skoliose

Skoliose er hovedsakelig klassifisert i to primærkategorier, enten medfødt / genetisk eller idiopatisk (av ukjent årsak).

Sekundær skoliose kan oppstå grunnet nevromuskulære årsaker, som for eksempel spina bifida, cerebral parese, muskulær atrofi eller grunnet syndromer som for eksempel Chiari syndrom.

 

Les også: – 5 Øvelser mot Skoliose

schroth øvelser

 

Det estimeres at 65% av skoliosetilstander er idiopatiske, 15% er medfødte og 10% er såkalte sekundærskolioser. (1)

 

Nakkesmerter kan være komplekse - Foto Wikimedia

 Symptomer og kliniske tegn på skoliose

Det er viktig å diagnostisere skoliose tidlig, slik at personen kan bli satt tidlig i gang med øvelser og trening.

 

Typiske tegn på skoliose:

  • Ujevn muskulatur på en side av ryggraden
  • En ‘rib hump’, hvor man ser at ribbenene på den ene siden er høyere enn den andre
  • Ujevn bekkenhøyde, armlengde og benlengde
  • Tidvis treg nerverespons (i noen tilfeller)

 

Diagnostisering og utredning av skoliose

Hvis ryggraden har en økt deviasjon på mer enn 10 grader, så klassifiseres dette som en skoliose. En behandler vil observere og gjøre flere undersøkelser (blant annet Adam’s test) for å evaluere ryggraden hos en pasient.

 

Dersom det mistenkes at pasienten har skoliose, så vil pasienten bli sendt til en røntgenundersøkelse. Total columna (hele ryggen) i en stående stilling vil normalt sett bli tatt både fra siden og foran. For å måle gradene av skoliose vil radiologen evaluere Cobb’s vinkel og se hvor mange grader deviasjonen ligger på. Cobb’s vinkel måles ved å sammenligne vinkel på øverste ryggvirvelen som er involvert i skoliosetilstanden med den nederste ryggvirvelen som er involvert.

 

Cobbs vinkel - Foto Wiki

Slik måles Cobbs vinkel.

 

Forebygging av skoliose

Man kan ikke stoppe idiopatisk eller genetisk skoliose, men man kan være med på å begrense det. Tidlig oppdagelse er viktig, slik at man kan gjøre riktige tiltak inn i mot dette. Alder og utvikling er meget viktig i forebygging av skoliose – dette er grunnet at en 14-åring med skoliose vil vokse videre og dermed vil graden av skoliose øke. Hvis pasienten får tidlig oppfølging, blant annet med treningsveiledning, så kan man være med på å begrense utviklingen.

Behandling av skoliose

Mye av behandling av skoliose er rettet inn mot forebygging og trening. I visse tilfeller er det aktuelt med skoliosekorsett eller til og med operasjon. Behandlingen er forskjellig avhengig av ryggradens modenhet. Ved en fullt utviklet ryggrad som i voksenskoliose vil det ikke være noe hjelp i korsett.

 Behandling av barneskoliose

Observasjon – Tidlig oppdagelse er meget viktig.

Korsett / skoliosestøtte – Dersom skoliosen er alvorlig kan det være aktuelt med skoliosekorsett for å forhindre videre utvikling.

Schrothmetoden eller «skrotmetoden» – Dette er spesielle øvelser som er rettet inn mot barneskoliose.

CLEAR metoden – En skoliose behandlingsform.

Operasjon eller kirurgi – Ved ekstrem skoliose kan det være aktuelt med operasjon for å stoppe videre forverring.

Spesikk trening og barnefysioterapi (les: 5 øvelser mot skoliose)

 

Hva er skrotmetoden eller mer riktig – hva er Schroth-metoden?

Schroth-metoden er spesifikke øvelser som er basert på akkurat din skoliose og kurvatur. Øvelsene ble utviklet av Christa Lehnert-Schrot og har i mange tilfeller meget gode resultater. Hvis du er interessert i å prøve disse øvelsene, så finner du de her i denne boken:

 

Les mer: The Schroth Scoliosis Three-Dimensional Treatment (klikk her for å lese mer om boken med øvelsene – åpner i nytt vindu)

Notat: Boken er dessverre ganske dyr.

 Annen anbefalt litteratur: Curves, Twists and Bends: A Practical Guide to Pilates for Scoliosis

Hva er en kiropraktor?

 

Behandling av voksenskoliose

Smertestillende medikamenter – Smertestillende kan være aktuelt ved skoliosesmerter.

Støtte – For å avlaste ryggraden kan visse former for støtte benyttes, men dette kan være negativt i lengden.

Fysioterapi / trening – Trening og øvelser er det viktigste når det kommer til skoliose. Øvelsene bør være særlig rettet mot de dype spinalmusklene (les: 5 øvelser mot skoliose).

Kiropraktikk og leddbehandling – Kiropraktorbehandling kan være nyttig ved leddlåsninger og muskelspenninger. Noe som ofte er et gjentagende problem grunnet ujevn belastning i skoliosetilstander.

 

Kiropraktisk behandling - Foto Wikimedia Commons

 Øvelser mot skoliose

Øvelser og trening bør som nevnt rettes særlig mot kjernemuskulatur og dype spinalmuskler – dette særlig for å avlaste ryggvirvlene og ledd.

 

Ryggøvelse ved skoliose - Foto Wiki

– Vi anbefaler følgende øvelser for de med skoliose:

Øvelser for mage og rygg: -Gode kjerneøvelser for deg med ryggvondt

Prøv også: – Slik får du Sterkere Hofte og Økt Hoftestabilitet (Noe som er meget viktig ved skoliose)

Hoftetrening

Og disse: – 5 Øvelser mot Skoliose

Sideplanke

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter grunnet skoliose?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)Ofte stilte spørsmål:

 

Diett og kosthold ved skoliose?

Det er ikke utviklet noen spesielle kostholdsråd i behandling av skoliose utenom sunn fornuft – spis mye grønt og unngå for mye junkmat og behandlet mat. Diett vil altså ikke ha noen større innvirkning på utviklingen av skoliose, men riktig og god næring er viktig for ungdom i vekst.

 

Hva er den beste treningen ved skoliose?

For å svare ganske generelt på dette så vil dette variere avhengig av hvilken grad skoliosen er, men et trygt kort vil alltid være ‘snille’ kjerneøvelser og trening siktet inn mot dyp ryggmuskulatur. Økt muskelfunksjon her kan virke avlastende på utsatte ledd og muskler. Hvis man ønsker mer spesifikke øvelser så er Schroth-metoden verdt å forsøke – du kan lese mer om denne treningsmetoden høyere oppe i artikkelen. Mange med skoliose finner også verdi i tilpassede yoga og pilates øvelser.

 

Kan skoliose gi vondt i ryggen?

Ja, selvfølgelig kan det det. Bare tenk på skjevbelastningen skoliose gir både for ledd og muskler. Som et resultat vil man i mange tilfeller oppleve stivhet i ledd og anspente muskler – det kan dermed være nødvendig å gå til fysioterapeut eller kiropraktor for vedlikeholdsbehandling. Skoliose kan også gi vondt mellom skulderbladene, nakkesmerter og hodepine.

Operasjon av skoliose: Når opererer man? Ved hvilken grad er kirurgi et alternativ?

Som regel vil det måtte være en betraktelig skoliose før man i det hele tatt tenker på operasjon, men når den er rundt 45 grader og over er kirurgi aktuelt. Også ved noe lavere grader kan det være aktuelt hvis man anser at kurven av ryggraden kan utsette lunger eller hjertet for press ved forverring.

 

 

Kilder:

  1. Elizabeth D Agabegi; Agabegi, Steven S. (2008). Step-Up to Medicine (Step-Up Series). Hagerstwon, MD: Lippincott Williams & Wilkins. ISBN 0-7817-7153-6.

 

Les også: – 4 Tøyeøvelser mot Stiv Rygg

Tøyning av glutes og hamstrings

 

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår hvis du har spørsmål eller trenger anbefalinger.

Kuldebehandling

 

– Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte (helt gratis) via vårFacebookside eller via vår “SPØR – FÅ SVAR!“-spalte.

Spør oss - helt gratis!

 

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer. Vi kan også hjelpe deg med å fortelle deg hvilke øvelser som passer for ditt problem, hjelpe deg med å finne anbefalt behandler, tolke MR-svar og lignende problemstillinger. Kontakt oss i dag!)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freestockphotos og innsendte leserbidrag.