Cervikalt fasettledd - Foto Wikimedia

Hva er traksjon? Hvordan fungerer traksjonbehandling?

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Hva er traksjon? Hvordan fungerer traksjonbehandling?

Traksjon er en behandlingsform der manuelt eller maskinelt trekk benyttes for å avlaste fasettledd og mellomvirvelskiver. Traksjonbehandling benyttes regelmessig mot lumbago og nakkeprolaps. Det er en konservativ behandlingsmetode som kan gi både symptomlindring og funksjonsbedring.

 

Traksjonsbehandling av nakkeprolaps - Foto Wiki

Traksjonsbehandling av nakkeprolaps – Foto Wiki

Traksjonsbehandling av nakken

Traksjon av hodet og nakken kan hjelpe pasienten med å ta trykket bort fra det irriterte fasettleddet eller den irriterte nerveroten. Det fungerer ikke alltid like godt for alle, men det anbefales å forsøke. En muskuloskeletal ekspert (fysioterapeut, kiropraktor, manuellterapeut) kan utføre traksjonsbehandling og instruere deg i lette traksjonshjemmeøvelser både uten og med tilpasset traksjonsutstyr.

 

Aktuelt: Det finnes også spesialtilpassede traksjonsputer og hjemmetraksjonsutstyr (klikk her for å lese mer).

Eksempel på en cervikal traksjonspute - Foto Craftworks

 

Hvordan fungerer traksjon av nakke i behandling av nakkeprolaps?

 

Teoretisk sett så fungerer det ved at traksjon gir mer avstand mellom nakkevirvlene, da særlig foramen intervertebralis, dette tar dermed bort trykket fra den affekterte nerveroten.

 

Hvordan fungerer traksjon av nakke på skiven? - Foto NPR

Hvordan fungerer traksjon av nakke på skiven? – Foto NPR

 

På bildet ser du en nerverot som er avklemmet grunnet en prolaps (skiveprotrusjon). Teorien er ved at å ta trykket bort fra den påvirkede nerveroten, så vil nervesmertene lindres og skiven får også en bedret sjanse til å tilhele seg selv.

Hva er traksjon?

Traksjon er en behandlingsteknikk der pasienten behandles med manuelt trykk eller med maskinelt trekk. I behandlingen benyttes temperaturforskjeller for å stimulere blodsirkulasjon og andre responser i kroppen. Varmtvannsbassengtrening er en form for hydroterapi som passet utmerket for tilpasset trening – vannet gjør at det blir mindre belastning og utsatte treningstillinger.

 

Forskning: Fungerer traksjon av nakke mot nakkeprolaps symptomer?

Cervikal traksjon (blant annet ved bruk av hjemmetraksjonsenheter) kan redusere nervesmerter og radikulopati symptomer (Levine et al, 1996 – Rhee et al, 2007)1,2. Forskning har også vist at traksjonsbehandling er mest effektiv når den initielle, akutte muskulære smerten har avtatt – og at det ikke bør benyttes på personer med tegn på myelopati.

 

En Cochrane oversiktsstudie (Graham et al, 2008) konkluderte med at det er manglende evidens for bruk av mekanisk traksjon på kroniske nakkesmerter med eller uten radikulopati.Dette betyr ikke at det ikke er effektivt, men bare at på tiden studien ble gjort, så fantes det ikke tilstrekkelig med gode studier som kunne enten bevise eller motbevise effekt.

 

Hjemmetraksjonsapparat - Foto Rmart

Hjemmetraksjonsapparat – Foto Rmart. Les mer om det her.

 

Her ser du et annet eksempel på et hjemmetraksjonsapparat:

– Body Sport Hjemmetraksjon (klikk her for å lese mer eller bestille produktet)

Hjemmetraksjon av nakke - Foto Chi

Hjemmetraksjon av nakke – Foto Chisoft / Body Sport

Denne fungerer på en liten annen måte, men sies å være like effektiv. Nevnte modell er anbefalt av både leger og kiropraktorer. 

 

Etter spørsmål rettet til oss om denne sendes til Norge – det gjør den.

 

Hva er forskjellen på manuell og mekanisk traksjon?

Manuell traksjon utføres av en kliniker (fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut) med hendene. Dette gjøres i intervaller der hodet løftes med den hensikt å fjerne kompresjon av påvirkede nerverøtter eller irriterte fasettledd.

 

Mekanisk traksjon utføres av en maskin som er laget spesielt for det formålet. Det er vanlig at det benyttes en vekt mellom 3.5 – 5.5 kg på en nakke i cirka 24 grader fleksjon, i 15- til 20 minutters intervaller.2

 

 

– Hva er et triggerpunkt?

Et triggerpunkt, eller muskelknute, forekommer når muskelfibere har gått bort i fra sin normale orientering og regelrett trekker seg sammen til en mer knutelignende formasjon. Du kan tenke på det som om du har flere tråder liggende på rad og rekke ved siden av hverandre, pent assortert, men når de legges på kryss og tvers er du nærmere et visuelt bilde av en muskelknute. Dette kan skyldes en plutselig overbelastning, men mest normalt sett skyldes det gradvis feilbelastning over lengre tid. En muskel blir vond, eller symptomatisk, når dysfunksjonen blir så alvorlig at den går over til smerte. Med andre ord, på tide å gjøre noe med det.

 

Les også: – Vondt i musklene? Dette er hvorfor!

Hva er en kiropraktor?

 

Les også: Ingefær mot muskelsmerter?

Les også: Hva er tørrnåling?

Les også: Infrarød lysterapi – kan det hjelpe meg å bekjempe mine smerter?

 

Kilder:

1. Levine MJ, Albert TJ, Smith MD. Cervical radiculopathy: diagnosis and nonoperative management. J Am Acad Orthop Surg. 1996;4(6):305–316.

2. Rhee JM, Yoon T, Riew KD. Cervical radiculopathy. J Am Acad Orthop Surg. 2007;15(8):486–494.

3. Graham N, Gross A, Goldsmith CH, et al. Mechanical traction for neck pain with or without radiculopathy. Cochrane Database Sys Rev. 2008;(3):CD006408.

 

Nakkeprolaps.no (Lær alt du trenger å vite om prolaps i nakken, inkludert øvelser og forebygging).
Vitalistic-Chiropractic.com (En omfattende søkeindeks der du kan finne en anbefalt behandler).

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *