Artrose i kneet

Artrose (slitasjegikt) – Årsak, behandling og tiltak

Artrose dukker oftest opp sent i livet. Artrose er definert som «langsomt progressiv monoartikulær (eller sjeldent, polyartikulær) tilstand som kan ramme hendene og de store vektbærende leddene.» Artrose kommer av det greske ordet «arthros» som betyr ledd. Når man snakker om artrose, er dette altså ensbetydende med leddslitasje i de aller fleste samtaler. Scroll nedover for å se flere treningsvideoer med øvelser som kan lindre smerter og feilfunksjon grunnet artrose.

 

TIPS: Veldig mange med artrose og artritt bruker gjerne spesialtilpassede kompresjonshansker (lenken åpner i nytt vindu) for forbedret funksjon i hender og fingre. Disse er særlig vanlig i bruk blant revmatikere og de som plages med kronisk karpaltunnelsyndrom. Eventuelt finnes det også tåstrekkere og spesialtilpassede kompresjonssokker hvis man plages med stive og vonde tær – eventuelt hallux valgus (innoverbøyd storetå).

 

Les også: 15 Tidlige Tegn På Revmatisme

leddoversikt - revmatisk artritt

 VIDEO: 5 Tøyeøvelser mot Spinal Stenose (Trange Nerveforhold i Ryggen)

Artrose (slitasjegikt) kan føre til trangere forhold i ryggen som kan gi episodisk nerveirritasjon. Slike trange nerveforhold er også kjent som spinal stenose.

 

Disse fem bevegelighets- og tøyeøvelsene kan hjelpe deg med å opprettholde bevegeligheten i ryggen og dermed også avlaste avklemte nerver. Klikk nedenfor for å se øvelsene.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

VIDEO: 5 Styrkeøvelser mot Trange Nerveforhold i Ryggen Grunnet Artrose

Det er også viktig å øke styrken i de dypere ryggmusklene for å avlaste ryggleddene dine. I videoen nedenfor ser du fem styrkeøvelser som kan hjelpe deg med å få en sterkere rygg og dermed også være med å forebygge ytterligere forverring. Treningsprogrammet bør gjøres fire ganger i uken for optimal effekt.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Årsak: Hvorfor har jeg fått artrose?

Artrose, også kjent som osteoartrose eller slitasjegikt, er forårsaket av normal slitasje av ledd og brusk – men når det er sagt så er det visse leddsykdommer og artritter som kan medføre artrose i tidligere alder. Det finnes selvfølgelig også visse risikofaktorer for å utvikle artrose som nevnt senere i artikkelen. Brusk er den biten av leddet som ligger som et beskyttende lag rundt enden av benet. Ved kraftig slitasje kan denne brusken brytes ned gradvis og man risikerer da å få ben mot ben kontakt i leddet.

 

Ikke la artrose stoppe deg mtp hverdagsaktivitet - Foto Wikimedia Commons

Ikke la artrose stoppe deg med tanke på hverdagsaktivitet – Foto Wikimedia Commons

Hvor er det vanligst å få artrose?

Man utvikler som regel artrose i vektbærende ledd som knær, nakke, hofter og nedre del av korsryggen. Men det er slik at alle ledd kan rammes av artrose.

 

Les også: Slik kan Trening i Varmtvannsbasseng mot Fibromyalgi

slik hjelper trening i varmtvannsbasseng mot fibromyalgi 2 

 

 

Hva er forskjellen på artrose og artritt?

Artrose er normal leddslitasje. Artritt indikerer at vi også har en inflammasjonsprosess i leddet, som for eksempel ved revmatoid artritt. Noen typiske symptomer på artritt er rødhet i huden rundt leddet, tydelig hevelse og betydelig redusert leddbevegelse.

 

Hva er risikofaktorer for artrose?

Økt belastning kan øke sjansen for artrose / leddslitasje. Høy kroppsvekt øker risikoen for artrose i vektbærende ledd som hofte, nakke og knær. Generelt høy belastning eller skader fra idrett og jobb kan også framskynde eventuell artrose, og for eksempel håndballspillere har en tendens til å utvikle artrose i knærne grunnet skader og repetitiv belastning på hardt underlag.

 

Tungt, repetitivt arbeid kan føre til tidligere artrose - Foto Wikimedia Commons

Tungt, repetitivt arbeid kan føre til tidligere artrose – Foto Wikimedia Commons

 

Artrosefunn på røntgen:

I følge «Kompendium om Reumatologi» fra 1998, har halvparten av de over 65 år artrose på røntgenundersøkelse. Når alderen stiger over 75 år har 80% artrosefunn på røntgen.

 

Les også: De 5 Stadiene av Artrose (Slik Forverrer Slitasjegikt seg)

de 5 stadiene av kneartrose

 Hva er vanlige artrose symptomer?

Leddslitasje kan gi symptomer i leddene i form av leddstivhet og leddsmerter. Man også oppleve sårhet rundt det affekterte leddet og noen ganger også ‘muskulær vokting’ i form av stramme muskler / triggerpunkter som en følgeplage. Redusert bevegelse i leddet er også vanlig. Noen ganger ved betydelig artrose kan det også oppleves som om bena gnir inntil hverandre grunnet mangel på brusk, såkalt ‘bengnissing‘. En annen ting som kan oppstå ved moderat til betydelig artrose er at kroppen legger ned ekstra ben, såkalte ‘bone spurs’.

 

Forebygging og behandling av artrose

Når det kommer til artrose er det aller beste å tenke forebyggende. Det er nemlig vanskelig å gjøre noe særlig når artrosen først er der. Hvis man er overvektig bør man forsøke å gå ned i vekt, da dette minsker belastningen på vektbærende ledd. Spesifikk opptrening kan også hjelpe til med å forsinke eventuell artrose. Leddmobilisering utført av kiropraktor eller manuellterapeut har også en bevist, klinisk effekt:

 

«En metastudie (French et al, 2011) viste at manuell behandling av hofteartrose hadde en positiv effekt i form av smertelindring og funksjonell bedring. Studien konkluderte med at manuell behandling er mer effektivt enn trening i behandling av artroselidelser.»

 

Glukosamin sulfat i kombinasjon med kondroitin sulfat (les: ‘Glukosamin sulfat mot slitasje?’) har også vist effekt mot moderat artrose i knær i en større samlestudie (Clegg et al, 2006).

Konklusjonen var:

”Glucosamine and chondroitin sulfate alone or in combination did not reduce pain effectively in the overall group of patients with osteoarthritis of the knee. Exploratory analyses suggest that the combination of glucosamine and chondroitin sulfate may be effective in the subgroup of patients with moderate-to-severe knee pain.”

 

En statstisk signifikant bedring på 79% (med andre ord, 8 av 10 ble bedre) ble sett I gruppen med moderate til alvorlige (moderate-to-severe) knesmerter grunnet artrose, men dessverre ble dette lite vektlagt når resultatene fra denne studien ble publisert i mediene. Blant annet ble studien omtalt i Tidsskrift for den Norske Lægeforening 9/06 under overskriften ”Glukosamin har ingen effekt ved artrose”, selv om den hadde en statistisk signifikant effekt på en undergruppe i studien.

 

Les også: 8 Naturlige Betennelsesdempende Tiltak mot Revmatisme

8 betennelsesdempende tiltak mot revmatisme

 Man kan stille spørsmål ved om forfatteren av artikkelen kun hadde forholdt seg til oppslagene i dagspressen eller kun lest halve studiekonklusjonen. Her er beviset for at glukosamin i kombinasjon med kondroitin sulfat har en statistisk signifikant effekt sammenlignet med placebo:

Glukosamin studie

Glukosamin studie

Forklaring: I tredje kolonne ser vi effekten av glukosamin + kondroitin i kombinasjon versus effekten av placebo (sukkerpiller). Effekten er signifikant, da streken (nederst i tredje kolonne) ikke krysser 1.0 – hvis den hadde krysset 1 indikerer dette null statistisk signifikanse, og resultatet er dermed ugyldig.

 

Vi ser at dette ikke er tilfellet ved kombinasjonen glukosamin + kondroitin i behandlingen av knesmerter innenfor undergruppen med moderate til alvorlige (moderate-to-severe) smerter, og stiller spørsmål til hvorfor ikke dette har blitt gitt mer fokus i relevante tidsskrifter og dagspresse.

 

Les videre: Glukosamin sulfat i behandling av kneartrose? Effektivt?

 

Anbefalt Egenhjelp mot Revmatiske og Kroniske Smerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

  • Minibånd (mange med revmatiske og kroniske smerter føler at det er lettere å trene med tilpassede strikker)
  • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
  • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet ovenfor for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

  

Øvelser mot artrose i Hoften

Trening av stabilitetsmuskulatur kan hjelpe kroppen med å avlaste ledd og mellomvirvelskiver. Ved å trene både styrke i nærliggende muskler, samt jevnlig utføre bevegelighetsøvelser – som de vist nedenfor – så kan du opprettholde god blodsirkulasjon og muskulær elastisitet. Vi anbefaler at du forsøker å gjøre disse, eller lignende, øvelser daglig.

 

VIDEO: 7 Øvelser mot Artrose / Slitasje i Hoften og Ryggen

Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.

 

Les mer: – Slik kan Yoga Lindre Fibromyalgi og Kroniske Smerter

 

Artrose i hoften – Coxartrose

hoftesmerter på framsiden

Les hovedartikkelen om artrose i hoften her (klikk her eller på bildet ovenfor for å åpne hovedartikkelen om hofteartrose).

 

Hva er hofteleddsartrose?

Hofteleddet består av hofteskåla, som er en del av bekkenbeinet, og lårbeinets hoftekule. Både hofteskålen og hoftekulen er «kledd» med glatt brusk som sikrer at bevegelser foregår med minst mulig motstand.

Slitasjegikt (artrose) i hoften er som navnet forteller, slitasjeforandringer i hofteleddet, vanligvis forårsaket av høy alder. Klinikere bruker av og til betegnelsen coxartrose. Sykehistorie og funn ved legeundersøkelsen vil gi sterk mistanke om diagnosen, og den kan bekreftes ved en røntgenundersøkelse.
Hofteleddet er det leddet i kroppen hvor slitasjegikt forekommer hyppigst. Hos eldre ser man ofte slitasjeforandringer på røntgen, men bare en liten andel av disse pasientene har symptomer. Så slitasjegikt påvist på røntgen, er ikke ensbetydende med store plager. 90% av pasientene over 65 år som klager over hoftesmerter, har artrose i hofteleddet. Årlig settes det nå inn ca. 6.500 hofteproteser i Norge, og av disse er 15% reoperasjoner.

Årsak

Slitasjegikt er en nedbrytende tilstand som ødelegger og bryter ned leddet. I starten er det leddbrusken som ødelegges. Den glatte overflaten som er mellom hofteskåla og lårbeinets hoftekule, vil etter hvert bli ujevn. Ved gange oppstår «gnisninger» i leddet, noe som gir smerter. Etter hvert vil det bli forkalkninger, bevegeligheten blir dårligere og leddet blir stivere.
Det skilles mellom primær (aldersbetinget) og sekundær hofteleddsslitasje. Følgende tilstander øker sjansen for å få sekundær slitasjegikt i hofta: overvekt, tidligere brudd av hoftebenet eller lårbenet, medfødte misdannelser i hoften og betennelse i hofteleddet.

 

Symptomer

Det utvikles gradvis smerter i lysken og fortil og på siden av låret. Smertene stråler ofte ned mot kneet. Smertene kommer ofte når man skal begynne å gå. De blir mindre intense etter at du har gått noen sekunder eller minutter, men blir så verre igjen etter en tids gåing. Mye belastning på bena øker plagene. Etter hvert utvikles det smerter i hvile og om natten. Ved nattesmerter er tilstanden kommet langt. Gangdistansen blir kortere, pasienten halter og må bruke stokk.

 

NESTE SIDE: – De 5 Stadiene av Kneartrose (Slik Forverrer Slitasjegikt seg)

de 5 stadiene av kneartrose

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om Artrose i Ryggen (Ryggartrose)

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

 

 Kilder:

  1. French, HP. Manual therapy for osteoarthritis of the hip or knee – a systematic review. Man Ther. 2011 Apr;16(2):109-17. doi: 10.1016/j.math.2010.10.011. Epub 2010 Dec 13.
  2. «Kompendium om Reumatologi», 1997-98. Reumatologisk avdeling, Haukeland sykehus. Novartisserien, faghefte nr.1, 1997. Professor Hans-Jacob Haga.
  3. Clegg DO, Reda DJ, Harris CL, Klein MA, O’Dell JR, Hooper MM, Bradley JD, Bingham CO 3rd, Weisman MH, Jackson CG, Lane NE, Cush JJ, Moreland LW, Schumacher HR Jr, Oddis CV, Wolfe F, Molitor JA, Yocum DE, Schnitzer TJ, Furst DE, Sawitzke AD, Shi H, Brandt KD, Moskowitz RW, Williams HJ. Glucosamine, chondroitin sulfate, and the two in combination for painful knee osteoarthritis. N Engl J Med. 2006 Feb 23;354(8):795-808.

 

Ofte stilte spørsmål:

 

Hva er et annet ord for kneslitasje?

Et annet ord for kneslitasje er kneartrose. Artrose betyr nemlig slitasje i ledd og brusk. Denne slitasjen kan være aldersbetinget eller i mer sjeldne tilfeller traumebetinget (artrose kan utvikle seg raskere i et skadet ledd – for eksempel håndballspillere har økt forekomst av kneslitasje).

 

Hva er årsakene til artrose i leddene?

Du finner forklaringen og informasjon om årsakene til at man får artrose i leddene under seksjonen ‘årsak’ høyere opp i artikkelen.

 

Hva har artrose og nitrogenoksid med hverandre å gjøre? Kan nitrogenoksid behandle artrose?

Nitrogenoksid er en giftig gass som dannes under metabolismen av L-arginine av nitrogenoksid syntese (NOS). Økt forekomst av nitrogenoksid kan sees ved artrose og leddslitasje. Ved inntak av NG-monomethyl-t-arginine har man sett en nedgang av nitrogenoksid og dermed mindre skade og inflammasjon i områdene (les mer her). Nei, nitrogenoksid kan ikke behandle artrose.

 

Kan man få artrose i hofte pga arbeid?

Ja, man kan utvikle artrose i hofte ved arbeid – særlig yrker som får mye vektbelastning mot hofteleddene har økt forekomst av leddslitasje og artrose. Som nevnt tidligere i artikkelen:

Høy kroppsvekt øker risikoen for artrose i vektbærende ledd som hofte, nakke og knær. Generelt høy belastning eller skader fra idrett og jobb kan også framskynde eventuell artrose, og for eksempel håndballspillere har en tendens til å utvikle artrose i knærne grunnet skader og repetitiv belastning på hardt underlag.