MR maskin - Foto Wikimedia
<< Tilbake til billeddiagnostikk

MR maskin - Foto Wikimedia

MR undersøkelse


MR står for magnetisk resonanse, da det er magnetfelter og radiobølger som benyttes ved denne undersøkelsen for å gi bilder av benstrukturer og bløtvev. I motsetning til røntgenundersøkelser og CT så benytter ikke MR skadelig stråling.

 

Nakke, korsrygg og bekken er blant de vanligste formene for MR undersøkelse.

 

Vanlige former for MR undersøkelse er som ved røntgen; cervikal columna (nakke), torakal columna (brystrygg), lumbal columna (korsrygg), sakrum & coccyx (bekken og haleben), skulder, albue, håndledd, hender, kjeve, hofte, knær, ankler og føtter – men med MR kan man også ta bilder av hodet og hjernen. På en MR kan man også klart visualisere ben, ledd og muskler, samt sener.

 

MR undersøkelser – i denne menyen finner du spesifikke undersøkelser og bileddeksempler på ulike funn:

– MR av albue

– MR av ankel eller ankler

– MR av bekkenet

– MR av brystrygg (MR torakal columna)

– MR av bukhulen

– MR av coccyx (MR haleben)

– MR av ekstremiteter

– MR av fot eller føtter

– MR av hjernen (MR cerebrum)

– MR av hodet (MR caput)

– MR av hofte

– MR av håndledd

– MR av kjeve

– MR av kneet eller knær

MR av nakke (MR cervikal columna)

– MR av rygg og nakke (MR total columna)

– MR av sakrum

MR av skulder

 

 

VIDEO – Eksempel: MR Cervical Columna (MR av nakken med skivelidelse i C6/7 høyresidig):

MR beskrivelse:

“Høyderedusert skive C6/7 focale skiveutbukning mot høyre som gir litt trange forhold i nevroforamina og potensiell nerverotfaffeksjon. Minimale skivebukninger også fra C3 til og med 6, men ingen affeksjon av nerverøtter. God plass i spinalkanalen. Ingen myelopati.” Vi noterer oss at dette er en skivelidelse med påvirkning av høyre C6/7 nerverot – altså er det C7 nerveroten de mistenker er påvirket, men uten større prolapsfunn.

 

– Les også: Hva er egentlig nakkeprolaps?

Fordeler og ulemper ved MR undersøkelse

Fordeler:

Meget god til å visualisere benstrukturerer og bløtvev. Benyttes også for å visualisere mellomvirvelskiver i rygg og nakke. Ingen røntgenstråling.

Ulemper:

Kan ikke benyttes hvis du har metall i kroppen, høreapparat eller pacemaker, da magnetismen kan stoppe sistnevnte eller trekke på metallet i kroppen. Historier vil ha det til at grunnet bruk av bly i gamle, gamle tatoveringer, så ble denne blyen trukket ut av tatoveringen og mot den store magneten i en MR maskin – dette må jo i så fall ha vært ulidelig vondt, og ikke minst ødeleggende for MR maskinen.

 

– Privat MR er meget dyrt

En annen ulempe er pris for en MR undersøkelse – en kiropraktor, manuellterapeut eller fastlege kan alle henvise til billeddiagnostikk, og vil også gjøre en grundig undersøkelse for å se om det er nødvendig. Med en slik offentlig henvisning betaler du kun en minimal egenandel. Prisen for offentlig henvist MR kan være på mellom 200 – 400 kroner. Til sammenligning ligger en privat MR på mellom 3000 – 5000 kroner.

 

Eksempel – MR bilde av cervikal columna (nakke – normal tilstand):

MR bilde av nakken - Foto Wikimedia

MR bilde av nakken – Foto Wikimedia

 

Spørsmål:

Hva er MR total columna (totalcolumna)?

Et MR total columna innebærer en MR undersøkelse som visualiserer hele rygg og nakkesøylen (derav total). Slike undersøkelser tas sjelden.