MR maskin - Foto Wikimedia
<< Tilbake til billeddiagnostikk

MR maskin - Foto Wikimedia

MR undersøkelse


MR står for magnetisk resonanse, da det er magnetfelter og radiobølger som benyttes ved denne undersøkelsen for å gi bilder av benstrukturer og bløtvev. I motsetning til røntgenundersøkelser og CT så benytter ikke MR skadelig stråling.

 

Nakke, korsrygg og bekken er blant de vanligste formene for MR undersøkelse.

 

Vanlige former for MR undersøkelse er som ved røntgen; cervikal columna (nakke), torakal columna (brystrygg), lumbal columna (korsrygg), sakrum & coccyx (bekken og haleben), skulder, albue, håndledd, hender, kjeve, hofte, knær, ankler og føtter – men med MR kan man også ta bilder av hodet og hjernen. På en MR kan man også klart visualisere ben, ledd og muskler, samt sener.

 

MR undersøkelser – i denne menyen finner du spesifikke undersøkelser og bileddeksempler på ulike funn:

– MR av albue

– MR av ankel eller ankler

– MR av bekkenet

– MR av brystrygg (MR torakal columna)

– MR av bukhulen

– MR av coccyx (MR haleben)

– MR av ekstremiteter

– MR av fot eller føtter

– MR av hjernen (MR cerebrum)

– MR av hodet (MR caput)

– MR av hofte

– MR av håndledd

– MR av kjeve

– MR av kneet eller knær

MR av nakke (MR cervikal columna)

– MR av rygg og nakke (MR total columna)

– MR av sakrum

MR av skulder

 

 

VIDEO – Eksempel: MR Cervical Columna (MR av nakken med skivelidelse i C6/7 høyresidig):

MR beskrivelse:

«Høyderedusert skive C6/7 focale skiveutbukning mot høyre som gir litt trange forhold i nevroforamina og potensiell nerverotfaffeksjon. Minimale skivebukninger også fra C3 til og med 6, men ingen affeksjon av nerverøtter. God plass i spinalkanalen. Ingen myelopati.» Vi noterer oss at dette er en skivelidelse med påvirkning av høyre C6/7 nerverot – altså er det C7 nerveroten de mistenker er påvirket, men uten større prolapsfunn.

 

– Les også: Hva er egentlig nakkeprolaps?

Fordeler og ulemper ved MR undersøkelse

Fordeler:

Meget god til å visualisere benstrukturerer og bløtvev. Benyttes også for å visualisere mellomvirvelskiver i rygg og nakke. Ingen røntgenstråling.

Ulemper:

Kan ikke benyttes hvis du har metall i kroppen, høreapparat eller pacemaker, da magnetismen kan stoppe sistnevnte eller trekke på metallet i kroppen. Historier vil ha det til at grunnet bruk av bly i gamle, gamle tatoveringer, så ble denne blyen trukket ut av tatoveringen og mot den store magneten i en MR maskin – dette må jo i så fall ha vært ulidelig vondt, og ikke minst ødeleggende for MR maskinen.

 

– Privat MR er meget dyrt

En annen ulempe er pris for en MR undersøkelse – en kiropraktor, manuellterapeut eller fastlege kan alle henvise til billeddiagnostikk, og vil også gjøre en grundig undersøkelse for å se om det er nødvendig. Med en slik offentlig henvisning betaler du kun en minimal egenandel. Prisen for offentlig henvist MR kan være på mellom 200 – 400 kroner. Til sammenligning ligger en privat MR på mellom 3000 – 5000 kroner.

 

Eksempel – MR bilde av cervikal columna (nakke – normal tilstand):

MR bilde av nakken - Foto Wikimedia

MR bilde av nakken – Foto Wikimedia

 

Spørsmål:

Hva er MR total columna (totalcolumna)?

Et MR total columna innebærer en MR undersøkelse som visualiserer hele rygg og nakkesøylen (derav total). Slike undersøkelser tas sjelden.

 

4 replies
 1. Laila Rudberg says:

  Hei, lurte på om dere kan hjelpe meg med å tolke et MR svar?

  MR høyre hånd, håndledd, håndrot og fingre:

  «Standard protokoll uten iv. kontrast. Ingen røntgenbilder. Ingen tidligere undersøkelse til sammenligning. Det er diffus bløtdelshevelse på håndleddet, og her er også en ulnar bursitt. Det er sparsomt margødem distalt i radius og ulna, og mer uttalt ødem på carpal benene samt på basis av metacarpal benene. Uregelmessig erosive forandringer på samtlige carpalbenene, og uregelmessig nedsatt signal på T1 respektive forhøyet signal på STIR. Tilstøtende periartikulært margødem og periartikulært bløtdelsødem. Det er høysignalforandrigner over håndroten og i carpal tunnelen, forenlig med synovitt. Lettere degenerative forandringer ved MCP-leddene samt DIP-leddene.

  R: Forandringer som er forenlig med aktuell erosive artritt i håndroten.»

  Svar
  • vondt says:

   Hei Laila,

   Klart vi kan.

   Først nevner de at du har en ulnar bursitt – dette vil si en slimposebetennelse i håndleddet.

   Du kan lese mer om det her:
   https://www.vondt.net/hvor-har-du-vondt/vondt-handledd-diagnose-behandling/ulnar-bursitt-handledd-slimposebetennelse/

   Deretter ser de at det er nedbrytninger på carpalbenene – dette vil altså si benforandringer / benødeleggelser på de små beina inne hånden.

   Det er også ødem flere steder rundt håndleddet – noe som vil si at det er økt væskeforekomst – som igjen kan antyde skade eller irritasjon. Dette kan også stamme fra slimposebetennelsen de har sett.

   Synovitt / artritt vil si at det er en, ofte revmatisk, leddbetennelse. Denne er altså i håndroten / håndleddet.

   Vi forstår at du må ha mye smerter med denne MR’en. Og det virker også som om du lider av en revmatisk lidelse – var du klar over dette, eller er du kanskje i ferd med og utredes? Hvis ikke, så synes vi du bør utredes videre av revmatolog.

   Har du spørsmål, Laila?

   Svar
 2. Anita Lie says:

  Hei!

  Lurte på om dere kan være så snill å hjelpe meg med å tolke et MR svar?

  Til info så har jeg tidligere fått påvist artrose i venstre storetå, og har hatt operasjon med avstiving.

  MR bekken med hofter:
  Uten iv. kontrast. Røntgen bekken med hofter fra 14. mars 2017 til sammenligning.
  Normale signaler fra benmargen. Ingen tegn til fractur eller destruksjoner. Degenerative forandringer ved IS-leddene og symfysen. Det er begynnende degenerative forandringer i hofteleddene. Ingen hydrops, corpus liberum eller synovitt på noen av sidene. Ingen etablert coxarthrose. Ingen holdepunkter for labrumskade. Ut for begge sides trochanter major region ses en diskret forhøyet signal på væskevektede sekvenser forenlig med lettere bløtdelsødem. Tolkes som lettgradig bilateral trochanteritt, noe mer uttalt på høyre side. Noteres lettgradig tendinose i m. gluteus minimus og medius senen bilateralt. Ingen bursitt. Normale hamstringsenefester på sittebensknutene. Intet å bemerke ved nedre fremre bukvegg. Upåfallende funn i lysken. Normale signaler fra muskler. Ingen holdepunkter for ischiofemoral impingement problematikk. Ingen fri væske i lille bekken.
  R: Lettgradig trochantertendinitt bilateralt, noe mer uttalt på høyre side. Konferer tekst.

  Svar
  • vondt says:

   Hei Anita,

   Klart vi kan.

   Degenerative forandringer = Slitasjeforandringer
   Ingen synovitt = Ingen leddkapselbetennelse
   Ingen coxartrose = Ingen hofteleddsartrose

   Du har noe lette skader på senefestene til setemusklene (gluteus minimus og medius bilateralt) – de som fester på utsiden av hoften. Noe mer på høyre enn venstre side. Vi synes det er rart at konklusjonen er tendinitt når dette ser ut til å skyldes seneskade.

   Vi har skrevet en artikkel om trokanter og glutealtendinopati som du kan lese ved å klikke her her.

   Mvh.
   Alexander v/ Vondt.net

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *