Alzheimers sykdom

Ny Alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

4.8/5 (16)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Alzheimers sykdom

Ny Alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Australske forskere har gjort et gjennombrudd i behandling av Alzheimers sykdom. Ved å bruke en skånsom behandlingsform har de klart å gjenopprette minne og kognitiv funksjon. Spennende! I dyrestudiet som ble utført med den nye behandlingen fikk 75 prosent av musene minnefunksjonen sin tilbake.

 – Behandling av plakk i hjernen med ultralyd

Forskerne har funnet en behandlingsmetode med ikke-invasiv ultralyd som renser hjernen for amyloid plakk – en nevrotoksisk substans bestående av aluminium silikat og amyloid peptider. Dette plakket bygger seg opp rundt nerveceller i hjernen og kan med tiden føre til klassiske symptomer på Alzheimers sykdom, slik som tapt hukommelse, minnefunksjon og nedsatt kognitiv funksjon. Denne type plakk (også kalt senil plakk) kan opphope seg i mellom nevroner og ende opp som klumper av beta-amyloid molekyler – som er selve proteinet som danner plakken.

 

– Behandler plakk, men ikke nevrofibillære oppsamlinger

Den andre årsaken til Alzheimers sykdom er nevrofibillære oppsamlinger. Sistnevnte er forårsaket av defekte tau proteiner i nevroner inne i hjernen. I likhet med amyloid plakk så hoper disse seg også sammen og former en uløselig masse. Dette fører til skader på strukturer kalt mikrotubuli og fører til at de blir malformet, som igjen resulterer i nedsatt transport av essensielle næringsstoffer. Tenk på det som om du skulle vridd og dratt i støvsugerslangen – da ville det vært vanskeligere å trekke til seg ting og tang. Dessverre er det slik at man ikke har behandling for denne delen av Alzheimer’s, men det ser altså ut til at store ting er i ferd med å skje.

 

 

– Ingen tidligere behandling for Alzheimer’s

Folkesykdommen Alzheimer’s rammer rundt 50 millioner mennesker i verden. Tidligere har man ikke hatt noen god behandling mot sykdommen, men nå ser det altså ut til at ting er i ferd med å skje. Som nevnt er Alzheimers sykdom forårsaket av to ting:

 • Amyloid plakk
 • Nevrofibillære oppsamlinger

Og nå ser det altså ut til at man kan behandle førstnevnte hos mennesker om kort tid. Vi må huske at studien som ble gjennomført var på mus, i likhet med de fleste før-stadier av annen behandling, men det ser virkelig lovende ut.

 

Alzheimers behandling - før og etter ultralyd– Fokusert terapeutisk ultralydbehandling

Studien ble publisert i Science Translational Medicine og i studien beskriver forskerne hvordan de brukte en spesiell type av ultralyd kalt fokusert terapeutisk ultralyd – hvor ikke-invasive lydbølger sendes inn mot skadet hjernevev. Gjennom superrask oscillering kan lydbølgene være med på å skånsomt åpne blod-hjerne-barrieren (et lag som beskytter hjernen mot bakterier og lignende) og stimulere aktivitet i hjernens mikrogliaceller. Sistnevnte er, for å si det enkelt, avfallsfjernende celler – og ved å aktivere disse så man i studien at man fikk en utrensing av de skadelige beta-amyloid molekylene (se illustrasjon ovenfor), og som vi husker er disse årsaken til de verste symptomene på Alzheimers sykdom.

 

– 75 prosent av behandlede ble helt friske

Studien rapporterte om fullstendig bedring i 75 prosent av musene de brukte behandlingen på – uten noen form for bivirkninger eller skade på nærliggende hjernevev. Framgangen ble målt via tre tester: 1. Labyrint 2. Gjenkjenning av nye objekter 3. Minne av steder som bør unngås.

Rotte i labyrint

– Behandling uten medikamenter

En behandling for Alzheimers sykdom uten medikamenter, som i mange tilfeller kan ha en høy andel bivirkninger, er meget spennende.

 

– Menneskestudier i 2017

I en pressemelding sa Jürgen Götz, en av forskerne, at de er i ferd med å starte nye dyrestudier – blant annet på sauer. Og at de håper på å være i gang med studier på mennesker allerede i 2017-2018 dersom alt går etter planen. 

Les også: – Ingefær kan redusere skaden fra iskemisk hjerneslag

Ingefær - Naturlig smertestillende

Les også: – 5 Helsegevinster ved å gjøre planken

Planken

Les også: – Splitter ny skånsom kreftbehandling kan erstatte strålebehandling og cellegift!

T Celler angriper Kreftcelle

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze (du kan bestille det her), som består hovedsaklig av naturprodukter, er et populært produkt. Kontakt oss i dag via Facebooksiden vår, så ordner vi en rabattkupong for deg.

Kuldebehandling

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikk behandling, øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi besvarer helserelaterte spørsmål HELT GRATIS! Bruk vår SPØR – FÅ SVAR side eller send oss melding via Facebook)

 

Relevant litteratur:
«On Pluto: Inside the Mind of Alzheimer’s« er en sterk skildring av det å bli diagnostisert med alzheimers sykdom og det å leve videre med det uten å gi opp. Boken er skrevet av journalisten, Greg O’Brien, som gjennom glimrende beskrivelser og personlige opplevelser tar deg gjennom det å gradvis falle lenger og lenger inn i alzheimers sykdommen.

Kilde:

Leinenga, G. & Götz, J. Scanning ultrasound removes amyloid-β and restores memory in an Alzheimer’s disease mouse model. Science Translational Medicine  11 Mar 2015: Vol. 7, Issue 278.

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, FreeStockPhotos, leserbidrag

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

5 replies
  • vondt.net says:

   Hei!

   Ja, det virker meget spennende. På hvilken måte mener du at forskningen kunne vist seg fra en bedre side? Hva bør gjøres videre? Vi mener i hvertfall at en såpass skånsom behandlingsform – uten invasive operasjoner, medikamenter eller injeksjoner – bør satses tungt på. Alzheimers sykdom er lidelse som går tungt utover arbeidsfunksjon, livskvalitet og sosiale relasjoner. Økt forskning på området for økt livskvalitet, sier vi!

   Husk å DELE dette innlegget på Facebook, folkens. Ved økt bevissthet rundt en slik behandling vil man kunne legge press på statlig og privat forskning videre – slik at mennesker som lider av denne sykdommen kan få det utrolig mye bedre. Det gjelder naturlig nok også nær familie og venner, som dermed vil slippe å se en kjent og kjær gradvis drive mentalt og kognitivt bort fra dem.

   Svar
 1. Egil Henrik says:

  Eit behandlings-tilbod basert på ultralyd ligg i beste fall fleire år fram i tida. Behandlinga må utprøvast grundig på pasientar, og dette tar tid.

  Svar
 2. Astrid Helene Røneid says:

  Min mann døde av Alzheimer i mars og det har vært mange slitsomme år. Så godt å høre at de er kommet så langt med forskningen så de som er syke i dag kanskje kan få hjelp. Det var vondt å se at mannen min ble dårligere og dårligere og til slutt helt pleietrengene. Ønsker lykke til med forskingen

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt.net says:

   Kondolerer. Ja, de jobber hvertfall med det – så vi får håpe dette kan utvikle seg til en fullverdig behandlingsform etterhvert.

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *