Hva er en kiropraktor?

Hva er en kiropraktor?

En kiropraktor er en offentlig autorisert muskuloskeletal primærkontakt. En kiropraktor har, i likhet med fastleger, sykmeldingsrett og henvisningsrett til legespesialist, samt billeddiagnostikk (som røntgen, CT og MR).

Siden 1988 har kiropraktorer vært en av landets autoriserte helsepersonellgrupper – dette betyr også at kiropraktor er en beskyttet tittel. Dette innebærer at man ikke kan kalles seg kiropraktor eller si at man utøver kiropraktikk uten å ha den formelle utdanningen, samt HELFO’s autorisasjon.

Hva er en kiropraktor?


 

Hvor lang er utdanningen for kiropraktor studier?

Kiropraktorer må igjennom et masterstudium som tar totalt 6 år. Dette innebærer 5 år universitetsutdanning og 1 år i turnustjeneste. Etter endt turnustjeneste har kiropraktoren full autorisasjon og kan bli fullverdig medlem i Norges Kiropraktorforening.

 

Må man ha henvisning fra lege for å gå til kiropraktor?

Nei, man trenger ikke henvisning fra lege for å gå til kiropraktor. Folketrygden gir delvis refusjon på din egenandel på opptil 14 behandlinger i kalenderåret. Denne refusjonstaksten endres tilnærmet årlig etter bestemmelser fra HELFO.

 

Hva koster en kiropraktortime?

I likhet med andre helseprofesjoner så varierer dette, men blant fullt autoriserte kiropraktorer så er prisene normalt sett mellom 350 kroner og opptil 500 kroner. Førstegangskonsultasjonen, en utvidet undersøkelse, koster vanligvis mellom 500 kroner og opptil 900 kroner.

 

Det finnes noen kiropraktorer som benytter lave egenandeler, men da heller kutter ned på behandlingstiden – disse aktørene er oftest ikke til å anbefale, da det kan gå litt vel fort i svingene. En god behandling skal være utarbeidet basert på en pasients totale helsesituasjon og dagsform – så derfor er det viktig med en utvidet undersøkelse ved første konsultasjon.

Ryggraden er viktig for optimal funksjon

Ryggraden er viktig for optimal muskuloskeletal funksjon.


 

Kiropraktisk behandling har som hovedmål å redusere smerte, fremme bevegelighet og dermed også øke livskvalitet og generell helse ved å gjenopprette- og normalisere funksjon i ledd, muskler, bindevev men også nervesystem. Behandlingen som blir gitt er alltid utarbeidet utifra pasientens totale helsesituasjon og helhetsperspektiv. Kiropraktoren benytter en rekke behandlingsmetoder der det hovedsaklig benyttes hendene for å gjenopprette normal funksjon. Kiropraktikk har god evidens i behandling av lumbago, nakkesmerter, hodepine og en rekke andre muskuloskeletale plager.

 

Hva tjener en kiropraktor?

Hva en kiropraktor tjener varierer basert på antall pasienter og deres takster. Det kan ta tid før en kiropraktor opparbeider seg et godt renòmme og pasientkrets. Hva en kiropraktor tjener avhenger også av om de er klinikkeier eller om de kun leier seg inn hos en annen kiropraktor. I sistnevnte situasjon er det vanlig for en kiropraktor å betale et betydelig beløp, en prosentandel, til utleier. Noe spekulativt, men en kiropraktor kan antas å tjene mellom 350000 og 1400000 kroner i året.

 

Kiropraktisk behandling - Foto Wikimedia Commons

Kiropraktisk behandling – Foto Wikimedia Commons

 

Hva behandler en kiropraktor?

Det er en vanlig myte at en kiropraktor kun behandler nakkekink og lumbago, men sannheten er at en kiropraktor kan behandle de aller fleste muskuloskeletale plager. En kiropraktor’s betydelige utdanning, blant annet innen fagfeltet nevrologi og diagnostikk, gjør at de er i en ypperlig posisjon til å gi deg svar på og utrede dine plager. Dersom de ikke kan hjelpe deg, så kan en kiropraktor henvise deg videre for spesialistutredning. Noen av de vanligste plagene en kiropraktor behandler innebærer skulderplager, nakkevondt, brystryggsmerter, vondt i mellom skulderbladene, korsryggsplager, kneproblematikk og smerter i fot og ankel. De anses også som eksperter på leddlåsninger, og utfører såkalt leddkorrigerende behandling på dysfunksjonell ledd, med henblikk på å fremme normal funksjon og bidra til økt bevegelse. Denne bevegelsen fører igjen til mindre myoser i nærliggende muskulatur og gjør det lettere å holde seg aktiv.

 

 

Les også: Kiropraktikk – Det du trenger å vite om en kiropraktor’s profesjon

 

Referanser:

1. Nakkeprolaps.no

2. Norsk kiropraktorforening

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *