Fotsoneterapikart - Foto Wikimedia

Hva er fotsoneterapi? Hvordan fungerer fotsoneterapi?

2.3/5 (3)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Hva er fotsoneterapi? Hvordan fungerer fotsoneterapi?

Fotsoneterapi er en alternativ behandling som involverer trykk mot spesifikke punkter på føttene i den hensikt at disse fotsonepunktene skal kunne lindre tilstander i andre steder på kroppen – som for eksempel migrene. En stor oversiktstudie (Ernst et al, 2009) konkluderte med at det er manglende evidens for at fotsoneterapi og refleksologi fungerer.

 

Hva er fotsoneterapi?

Fotsoneterapi er en behandlingsteknikk som benyttes i behandling av blant annet vonde muskler og en rekke andre tilstander. I behandlingen benytter behandleren tommel, fingre og hendene for å bearbeide og jobbe med spesifikke punkter på føttene. Behandlingen er rettet mot områder av foten som skal ha en bearbeidende effekt mot en rekke tilstander.

 

Fotsoneterapi har manglende evidens, men det er en rekke mennesker som synes det fungerer for dem.

 

Fotsoneterapikart - Foto Wikimedia

Her ser du et eksempel på et fotsoneterapikart som viser spesifikke fotsoner.

Les mer i dette litteraturverket: Reflex Zone Therapy of the Feet: A Comprehensive Guide for Health Professionals (klikk på lenken for å lese mer)

 

 


Hvordan foregår fotsoneterapi?

Basert på smertene og tilstanden man ønsker å behandle så kan det ta flere behandlinger (ikke unormalt at det kan ta opp mot 6-10 behandlinger) før man oppnår full bedring. Fotsoneterapi utføres av fotsoneterapeuter med fokus mot disse fotsonene – det benyttes ikke muskelteknikker og lignende som blant annet benyttes av fysioterapeuter, kiropraktorer og manuellterapeuter. Mange hevder at fotsoneterapi kan gi lindring mot muskelsmerter.

 

 

– Hva er et triggerpunkt?

Et triggerpunkt, eller muskelknute, forekommer når muskelfibere har gått bort i fra sin normale orientering og regelrett trekker seg sammen til en mer knutelignende formasjon. Du kan tenke på det som om du har flere tråder liggende på rad og rekke ved siden av hverandre, pent assortert, men når de legges på kryss og tvers er du nærmere et visuelt bilde av en muskelknute. Dette kan skyldes en plutselig overbelastning, men mest normalt sett skyldes det gradvis feilbelastning over lengre tid. En muskel blir vond, eller symptomatisk, når dysfunksjonen blir så alvorlig at den går over til smerte. Med andre ord, på tide å gjøre noe med det.

 

Les også: – Vondt i musklene? Dette er hvorfor!

Hva er en kiropraktor?

 

Les også: Ingefær mot muskelsmerter?

Les også: Hva er kopping / vakuumbehandling?

Les også: Infrarød lysterapi – kan det hjelpe meg å bekjempe mine smerter?

 

Kilder:

Nakkeprolaps.no (Lær alt du trenger å vite om prolaps i nakken, inkludert øvelser og forebygging).

Vitalistic-Chiropractic.com (En omfattende søkeindeks der du kan finne en anbefalt behandler).

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *