Fasettledd - Foto Wiki

Vondt i leddene – låsninger og leddstivhet.

Det å ha låsninger og vondt i leddene samt leddstrukturer kan være særdeles plagsomt. Vondt i leddene kan forårsakes av flere forskjellige faktorer, men noen av de vanligste er overbelastning, traume, slitasje, artrose, feilbelastninger og mekanisk dysfunksjon. Vondt i leddene er en plage som rammer en større andel av befolkningen.

 

Andre diagnoser som kan gi smerter i leddene er gikt, influensa, revmatisme og flere.

 

– Les også: Vondt i ryggen etter hard trening?

 

– Husk: Dersom du har spørsmål som ikke dekkes av artikkelen, så kan du stille ditt spørsmål i kommentarfeltet (du finner det på bunnen av artikkelen). Vi vil da gjøre vårt beste for å svare deg innen 24 timer.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Noen symptomer ved vondt i leddene

Stivhet i leddene. Leddene mine knekker. Betennelse i leddene. Øm i leddene. Leddene mine låser seg.  Leddene knirker. Leddene knaker. Vondt i leddene om kvelden og natten. Leddene mine stivner. Stivhet i leddene. Har låsning i leddene i rygg.

 

Dette er alle symptomer som en kliniker kan få høre av pasienter. Vi anbefaler at du kartlegger dine leddsmerter godt før du går til din kliniker (som du absolutt bør gjøre ved varige leddsmerter). Tenk frekvens (hvor ofte har du vondt i leddene?), varighet (hvor lenge varer smertene?), intensitet (på en smerteskala på 1-10, hvor vondt er det på det verste? Og hvor vondt er det til vanlig?).

 

Hva er en leddlåsning?

En låsning som det kalles på folkemunne kommer fra ordet fasettleddlåsning. Dette er altså når vi får en dysfunksjon i fasettleddene i ryggvirvlene eller nakkevirvlene. Fasettleddene er de leddene som forbinder virvlene. Det er altså i disse leddene vi hovedsaklig kan få en låsning eller dysfunksjon. Dette kan igjen føre til leddsmerte eller leddstivhet.

 

Fasettledd - Foto Wiki

Fasettledd – Foto Wiki

 

Røntgenbilde av ryggraden

– Røntgenbilde av korsryggen (også kjent som lumbal columnalis):

Lumbal columnalis røntgenbilde - Foto Wikiraedia

Lumbal columnalis røntgenbilde – Foto Wikiraedia

Bildet er tatt fra siden (lateral lumbal columna røntgenbilde), og vi ser klart og tydelig de 5 korsryggsvirvlene (fra toppen og ned: L1, L2, L3, L4, L5) og to av de nederste virvlene i brystryggen (T12 og T11). Mot overgangen til sakrum ser vi S1.

 

Klassifisering av vondt i leddene.

Vondt i leddene kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutte leddsmerter vil si at personen har hatt vondt i leddene i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk.

 

Vondt i leddene kan skyldes overbelastning, artrose, muskulære spenninger, gikt, influensa, fasetleddslåsning og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor eller en annen ekspert på muskel- , skjelett- og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd. Pass på så du ikke blir gående med vondt i leddene over lengre tid, ta heller kontakt med en kliniker og få diagnostisert årsaken til smerten.

 

Først vil en mekanisk utredning utføres hvor klinikeren ser på leddenes bevegelsesmønster eller eventuelt mangel på dette. Her utredes også muskelstyrke, samt spesifikke tester som gir klinikeren en indikasjon på hva som gir personen vondt i leddene.  Ved leddplager kan det være nødvendig med billeddiagnostisk utredning. En kiropraktor har henvisningsrett til slike utredninger i form av røntgen, MR, CT og ultralyd. Konservativ behandling er alltid verdt å prøve på slike plager. Behandlingen du får vil variere, avhengig av hva som ble funnet under den kliniske undersøkelsen.

 

Ikke la artrose stoppe deg mtp hverdagsaktivitet - Foto Wikimedia Commons

Ikke la leddplager stoppe deg mtp hverdagsaktivitet – Foto Wikimedia Commons


 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi, livskvalitet og helse.

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn.

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan, ut i fra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

 

Foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift?

Hvis du ønsker et foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift kan du ta kontakt med oss. Studier har vist positive effekter ved slike tiltak (Punnett et al, 2009) i form av nedsatt sykefravær og økt arbeidsproduktivitet.

 

Les også:

Vondt i ryggen etter snømåking. Hvorfor har jeg det?.

Hvorfor har jeg vondt i ryggen etter svangerskapet?

 

Trening:

 • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
 • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
 • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
 • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

«I hated every minute of training, but I said, ‘Don’t quit. Suffer now and live the rest of your life as a champion.» – Muhammad Ali

 

Reklame:

Alexander Van Dorph - Reklame

– Trykk her for å lese mer på adlibris eller amazon.

 

 

Fant du ikke det du lette etter? Eller ønsker du mer informasjon? Søk her:

 

 

Referanser:

 1. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i leddene:

 

Spm: –

Svar: –

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
1 svar
 1. susanne karoline says:

  Jeg hadde vondt og var hoven i flere ledd for en tid tilbake. Mange våkne netter og vonde kvelder/morgener. Kunne knapt stå opp. Fastlegen gav meg kortison (med mistanke om leddgikt) som jeg brukte i 4 uker, ( først 10 MG, så 5 MG nedtrapping) før jeg kom til revmatologen. 3 dager etter at jeg sluttet på disse tablettene var jeg inne for å ta CT. (Spesialist)! Da hadde jeg betennelse i begge hendene og blodprøvene jeg hadde tatt tidligere var positive.

  Jeg fikk muntlig beskjed om at jeg skulle starte på cellegift om 14 dager (neste kontroll). Jeg fikk også brev fra revmatologen om hvilke cellegift jeg skulle starte opp med («oppstart på Methotrexat» stod det…..) jeg var hos revmatologen i dag og hun «fant» ikke noe betennelse i leddene på hendene mine og ville derfor ikke starte med medisiner. Hun sa Paracet og fysioterapi samt at jeg måtte ta det rolig. Jeg skulle komme jevnlig til kontroll og måtte ringe om noe skjedde (hevelse eller smerte) Da skulle jeg komme raskere inn.

  Jeg måtte også gå til fastlegen min for å ta CRP om jeg skulle kjenne meg dårlig, eller få hevelser. Jeg har vondt i hele kroppen nå, og kjenner meg «utmattet» og sliten. Fryktelig ekkel følelse. Jeg skjønner ikke helt dette? Kan kortisonen ha gjort meg «frisk» fra hevelsene og rødheten, siden jeg gikk såpass «lenge» på den. Men ikke smertene.,,Jeg ble så glad i dag og regner med/tror at det blir litt ro fremover med smerter og stivhet. Håper det ?Kan dette gå over av seg selv? Utmattelsne er der nå men kan også den forsvinne når jeg har «gode/dårlige» dager?

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *