Kiropraktikk
Kiropraktikk

Kiropraktikk. Bilde: Wikimedia Commons

Kiropraktikk.

Kiropraktisk behandling har som hovedmål å redusere smerte, fremme bevegelighet og dermed også øke livskvalitet og generell helse ved å gjenopprette- og normalisere funksjon i ledd, muskler, bindevev men også nervesystem. Behandlingen som blir gitt er alltid utarbeidet utifra pasientens totale helsesituasjon og helhetsperspektiv. Kiropraktoren benytter en rekke behandlingsmetoder der det hovedsaklig benyttes hendene for å gjenopprette normal funksjon. Kiropraktikk har god evidens i behandling av lumbago, nakkesmerter, hodepine og en rekke andre muskuloskeletale plager.

 

Noen av de vanligste behandlingsmetodene innebærer:

– Leddmobilisering.
– Leddmanipulasjon.
– Triggerpunktsbehandling.
– Muskelarbeid.
– Strekkteknikker.
– Nålebehandling / dry-needling.
– Funksjonelle vurderinger.
– Ergonomisk tilpasning.
– Spesifikk treningsveiledning.

Det er viktig å huske at alle mennesker er forskjellige, og dermed er enhver kliniker forskjellig fra en annen også. Noen har spesialkompetanser utenom de områdene vi har nevnt nå. Andre har kanskje til og med videre utdanning innenfor andre felt som billeddiagnostikk, pediatri, idrettskiropraktikk, ernæring eller lignende.

 


Kiropraktikk – definisjon.

«Helseprofesjon som befatter seg med diagnostikk, behandling og forebygging av biomekaniske feilfunksjoner i bevegelsesapparatet samt vurderer effekten av dette på nervesystemet og individets generelle helsetilstand. Behandlingen baseres i stor grad på manuelle metoder.» – Norsk Kiropraktorforening

 

Utdanning.

Kiropraktorer har siden 1988 vært en av landets autoriserte helsepersonellgrupper. Dette innebærer at tittelen kiropraktor er beskyttet, og at personer uten autorisasjon ikke har lov til å bruke samme tittel eller en tittel som kan gi inntrykk at personen har samme autorisasjon. Kiropraktikk studiene består av 5 år med universitetsutdannelse etterfulgt av 1 år i turnustjeneste. Det er viktig at du sjekker at din kiropraktor er medlem av NKF (Norsk kiropraktorforening), det er nemlig noen få som arbeider uten dette medlemskapet – og det kan for eksempel skyldes at de ikke har bestått de retningslinjene som NKF stiller, eller at de har tatt sin utdannelse ved et universitet som ikke er ECCE (European Council on Chiropractic Education) eller CCEI (The Councils on Chiropractic Education International) godkjente.

 

Sykmelding, henvisningsrett og andre rettigheter.

– Utføre undersøkelse og behandling med rett for pasienten til refusjon fra folketrygden uten henvisning fra lege.

– Henvisningsrett til legespesialist, billeddiagnostikk (røntgen, MR, CT, ultralyd) eller fysioterapi.

– Sykmeldingsrett i opptil tolv uker.

 

Les også: Hva er en kiropraktor? (Artikkel om utdanning, refusjon, rettigheter, lønn og mye mer)

 

 

Referanser:

1. Norsk kiropraktorforening

2 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *