Nålebehandling - Foto KH

Hva er tørrnåling? Hvordan fungerer nålebehandling?

5/5 (2)

Sist oppdatert 27/12/2023 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Hva er tørrnåling? Hvordan fungerer nålebehandling?

Tørrnåling er intramuskulær nålebehandling uten tilsatt strøm. Tørrnåling benyttes mot muskelsmerter og en rekke andre tilstander, blant annet tennisalbue og lumbago.

 

Hva er tørrnåling?

Tørrnåling er en behandlingsteknikk som benyttes i behandling av blant annet vonde muskler og smertefulle områder på kroppen. I behandlingen brukes det steriliserte akupunkturnåler som deretter settes mot aktive triggerpunkter / muskelknuter. Tørrnåling mot overaktiv muskulatur vil forårsake en kontraksjon eller sammentrekning (også kjent som twitch) i muskelen, dette vil føre til at muskelaktiviteten går ned. Selve stikket vil også tolkes som et mikrotraume (noe tilsvarende det som skjer ved trykkbølgebehandling), som igjen vil føre til at kroppen øker blodsirkulasjonen mot dette området – som igjen fører til økt regenerasjon / tilheling.

 

Tørrnåling kan være effektivt mot både akutte og kroniske muskelsmerter – det kan også promotere tilheling ved en rekke muskuloskeletale tilstander. Nålebehandling har bevist effekt mot muskelsmerter hos eldre.

Nålebehandling - Foto KH

Her ser du et eksempel på nålebehandling.

Les mer i dette litteraturverket: Atlas of Acupuncture (klikk på lenken for å lese mer)

 

 


Hvordan foregår tørrnåling?

Normalt sett kan tørrnåling appliseres direkte hos behandler mot behandlede områder, og antallet nåler vil variere basert på tilstanden. Basert på smertene og tilstanden man ønsker å behandle så kan det ta flere behandlinger (ikke unormalt at det kan ta opp mot 6-10 behandlinger) før man oppnår full bedring. Tørrnåling benyttes ofte som et supplement til leddmobilisering, muskelteknikker og lignende – av blant annet fysioterapeuter, kiropraktorer og manuellterapeuter.

 

 

– Hva er et triggerpunkt?

Et triggerpunkt, eller muskelknute, forekommer når muskelfibere har gått bort i fra sin normale orientering og regelrett trekker seg sammen til en mer knutelignende formasjon. Du kan tenke på det som om du har flere tråder liggende på rad og rekke ved siden av hverandre, pent assortert, men når de legges på kryss og tvers er du nærmere et visuelt bilde av en muskelknute. Dette kan skyldes en plutselig overbelastning, men mest normalt sett skyldes det gradvis feilbelastning over lengre tid. En muskel blir vond, eller symptomatisk, når dysfunksjonen blir så alvorlig at den går over til smerte. Med andre ord, på tide å gjøre noe med det.

 

Les også: – Vondt i musklene? Dette er hvorfor!

Hva er en kiropraktor?

 

Les også: Ingefær mot muskelsmerter?

Les også: Hva er kopping / vakuumbehandling?

Les også: Infrarød lysterapi – kan det hjelpe meg å bekjempe mine smerter?

 

Kilder:

Nakkeprolaps.no (Lær alt du trenger å vite om prolaps i nakken, inkludert øvelser og forebygging).

Vitalistic-Chiropractic.com (En omfattende søkeindeks der du kan finne en anbefalt behandler).

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *