Diskusjon med helsepersonell

Diskusjon med helsepersonell

SPØR – FÅ SVAR!

Har du noe du lurer på vedrørende muskuloskeletale spørsmål? Finn da det området du har spørsmål vedrørende og bruk kommentarfeltet – eller bruk en av de anbefalte alternativene nedenfor. Du kan også kontakte oss direkte på Facebooksiden vår.

 – Vi tilbyr råd fra kiropraktor, fysioterapeut og spesialister

Våre tilknyttede kiropraktorer, fysioterapeuter og spesialister tilbyr rådgivning, råd, øvelser og konkrete tiltak rettet direkte mot din problematikk. Del dette med noen som trenger litt ekstra hjelp eller motivasjon i kampen for en smertefri hverdag.

Spør oss - helt gratis!

– Noen ganger kan det å komme seg ut av langvarig smerte kjennes ut som å forsere et fjell. Ta kontakt med oss her i kommentarfeltet eller via en melding på vår Facebook side allerede i dag. Så kan vi hjelpe deg med dine spørsmål og sammen kan vi bestige smertefjellet.

 

NYHET: – Nå kan du stille spørsmål direkte til vår tilknyttede kiropraktor!

kiropraktor alexander andorff

Alexander har en mastergrad i kiropraktikk og har jobbet som kiropraktor siden 2011 – han jobber ved Kiropraktorhuset Elverum. Han innehar en bred kompetanse ovenfor problematikk innenfor muskel og skjelettplager – og har et høyt evidensbasert fokus på at pasienten også skal få rådene/øvelsene/treningsveiledningen/den ergonomiske tilpasningen som gjør at de kan oppnå en langvarig bedring av problematikken sin, og på denne måten forhindre at smertene oppstår igjen og igjen. Han lever etter mottoet at ‘bevegelse er den beste medisin’ og forsøker å oppfordre til mer bevegelse i hverdagen gjennom hverdagsaktiviteter som turer og langrenn, men vet også at det kan være en omfattende prosess å komme seg ut av smertegropen når man først har havnet der. Derfor tilpasses også råd, øvelser og tiltak den enkelte. Trykk på bildet eller her for å stille ham et spørsmål.

 

kvinne med ryggsmerter 

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål om muskuloskeletale helseplager. Vi har tilknyttet helsepersonell som skriver for oss. Disse skribentene gjør dette kun for å kunne hjelpe de som trenger det mest – uten å ta betalt for det. Alt vi ber om er at du liker Facebooksiden vårinviterer dine venner til å gjøre det samme (bruk ‘inviter venner’ knappen på Facebooksiden vår) og deler innlegg som du liker i sosiale medier. På denne måten kan vi hjelpe så mange som mulig, og da særlig de som trenger det aller mest – de som ikke nødvendigvis har råd til å betale flere hundre kroner for en kort samtale med helsepersonell.

 

vondt i muskler og ledd

 

Vi ber pent om at du bruker kommentarfeltene på de tilhørende kategoriene, da dette vil sørge for at du får raskere og mer utfyllende svar. Spørsmål her inne på denne siden vil ikke bli prioritert på lik linje som stilte spørsmål på relevant side.

 

Slik gjør du det:

Vi setter ekstra stor pris på om du manøvrerer til den diagnosen (f.eks. krystallsyke) / temaet du ønsker hjelp med enten via søk-menyen oppe til høyre eller via toppmenyen. Deretter benytter du kommentarfeltet nederst på siden på samme måte som man gjør det her på denne siden.

 

Noen av de hyppigst besøkte temasidene som det stilles mest spørsmål på:

Artritt (leddgikt)

Artrose (slitasjegikt)

– Fibromyalgi

Fotsmerter

Krystallsyke / BPPV

Meniskskade/ruptur i kneet

Revmatisme

Trykkbølgebehandling235 replies
 1. Ola R. says:

  Hei.
  Jeg har slitt med lyskesmerte i snart 2 år. Har prøvd det meste, men får aldri resultat.
  Første gang jeg merket smerte var i Mai 2013. Jeg hadde 7-8 fotballtreninger i uka og gikk idrettslinja på vidergående. Hadde gym 4/5 dager i uka der 2 av dagene var fotball med toppidrett. Fotballtreningene har vært på kunstgress og gymtimene var inne på hardt gulv, så det ble en del belastning.

  I oppkjøringen i mai 2013, fikk jeg plutselig litt vondt i venstre lysk under en øvelse. Jeg ga meg for dagen og prøvde på nytt neste trening, smerten var fortsatt der. Jeg gikk til en fysioterapaut og fikk noe øvelser for å styrke opp lysken. Øvelsene ble gjort i 3 uker. Fikk ikke noe resultat av øvelsene.

  Jeg byttet klubb og fikk en ny fysioterapaut, han ga meg omtrent de samme øvelsene og jeg gjorde de i rundt 4 uker uten fremgang. Da sendte han meg til en kiropraktor. Han testet litt på mykheten min og om alt var bent og rett.
  Jeg fikk noen tøye-øvelser for å bli mykere og mer bevegelig. Det føltes som det hjalp litt, men kan være det bare var fordi jeg ble mykere av øvelsene.

  Jeg ble sendt for å ta MR. Det viste seg at lyskenene mine var helt fine.
  Har hatt smerte i både venstre og høyre lysk, men har for det meste vært i venstre.
  Deretter ble jeg til en menuellterapaut/hoftespesialist. Jeg fikk beskjed om at jeg hadde svei i ryggen og litt skjeiv bekken, det gjorde at lyskene mine ble belastet. Fikk noen øvelser som skulle gjøre bekken min rettere. Øvelsene skulle gjøres i 3 månder. Samtidig som jeg gikk til manuellterapauten gikk jeg til fysioen også. Jeg forklarte fysioen dette med sveien i ryggen. Jeg fikk øvelser for å styrke opp musklaturen rundt bekken.

  Etter 2-3 månder med øvelsene og hard trening har jeg fått mindre svei i ryggen og blitt rettere/mer stabil i bekken. Men er fortsatt usikker på at det er dette som er problemet.

  Kan akupunktur være en løsning?

  Hadde satt stor pris på en tilbakemelding på hva du tror årsaken til smertene kan være og hvordan de muligens kan forsvinne.

  Svar
  • vondt says:

   Hei Ola, for å summere litt og komme med noen oppfølgende spørsmål.

   – Smertene dine startet under hard fysisk belastning i mai 2013. Dette gir oss grunn til å tro at det er muskuloskeletalt. En av de vanligste musklene som blir rammet under fotball er iliopsoas (hoftebøyeren).
   – Hvilke bevegelser er smertefulle? Da tenker vi både på ryggen og hoften.
   – Ble det tatt MR av korsryggen din også eller bare lysken/hoften? En skiveplage kan nemlig referere smerter til lysken dersom den påvirker ‘riktig’ nerve.

   Mer utfyllende svar kommer etterhvert som vi får luket bort litt andre diagnoser med slike spørsmål.

   Svar
 2. håndledd says:

  Jeg har vært innom en haug med nettsteder, mest fra fagfolk som
  fysioterapeuter og kiropraktorer.

  Det som er litt rart er at nesten alle anbefaler disse øvelsene der en
  bøyer håndleddet bakover, (extension?)

  Jeg er rimelig sikker på at det er nettopp denne øvelsen som alltid
  gjør at jeg får disse smertene i venstre håndledd.

  Jeg ønsker tilbakemelding , meninger om dette.

  Og en ting til , alle nettsider fra fysio og kiropraktorer bør inkludere
  viktigheten av å ikke tøye for mye dersom man har hypermobile ledd.
  Dette er noe jeg vet at fysioterapeuter og kiropraktorer sjelden
  nevner. dette er ting jeg har lest på selv.

  jeg går til behandling selv, ukentlig.

  Svar
  • vondt says:

   Hei ‘Håndledd’,

   Beklager sent svar.

   Øvelsene som anbefales må og bør være tilpasset din spesifikke diagnose. De ekstensjonsøvelsene du sikter til er kanskje ‘eksentrisk ekstensjonsøvelser’? De er ment for lateral epikondylit / tennisalbue, og har god evidens.

   Du nevner at du har vondt i venstre håndledd – hva slags type smerter er det? Er de konstante, eller varierer de med belastning – og har du nattesmerter? Har du også vondt i albuen?

   Har det blitt tatt bilder av håndleddet ditt? Har du blitt undersøkt for karpaltunnelsyndrom?

   Les mer her:
   https://www.vondt.net/hvor-har-du-vondt/vondt-handledd-diagnose-behandling/karpaltunnelsyndrom/

   Ser fram imot til å høre fra deg igjen. Håper vi kan hjelpe deg videre.

   Svar
   • håndledd says:

    Hei og takk for svar!

    Jeg har skrevet tre lange innlegg som svar her nå
    i dag, men denne nettsiden oppdaterer seg når jeg
    nærmer meg slutten, og så forsvinner innlegget og
    jeg må starte på nytt. Nå er jeg så irritert at jeg ikke
    orker begynne på nytt.
    :-()

    Svar
    • vondt says:

     Hei igjen, håndledd.

     Beklager den glippen fra webmasteren vår. Den sto på en slags automatisk oppdatering av sideinnholdet hvert syvende minutt. Feilen er nå rettet opp i. Må ha vært meget irriterende å ha skrevet et utfyllende innlegg bare for så å se det forsvinne. Vi håper på å få høre fra deg så snart som du har anledning.

     Svar
 3. Monica B J says:

  Hei!
  Leste siden her om Plantar Facitt.
  Lurer på den inversjonsøvelsen som er nevnt, forstår ikke hvordan den skal utføres. Etter flere år med plager er jeg desperat etter å gjøre noe aktivt for å forsøke å bli bedre…

  Svar
  • vondt says:

   Hei Monica,

   Takk for spørsmålet ditt vedrørende plantar fascitt øvelsene våre (les: https://www.vondt.net/ovelser-og-uttoyning-av-plantar-fascia-haelsmerter/)

   Inversjon av føtter vil si at man trekker fotbladene mot hverandre (innover) fra en nøytral stilling. I starten kan du simpelthen gjøre dette uten ekstra motstand – da for å aktivere riktig muskelbruk som kan være med på å avlaste fotbladet og plantar fascia’en din. Idet du trekker fotbladene innover mot hverandre skal du kjenne at du engasjerer musklene på utsiden av leggen (peroneus).

   Får du det til?

   Noen små oppfølgingsspørmål:

   1) Har du fått bekreftet om du har plantar fascitt med eller uten hælspore? Hvis det er med hælspore kan det antyde at problemet har vedvart en stund og at det kan det være vanskeligere å få bukt med.

   2) Har du prøvd spesialtilpasset hælstøtte for å avlaste fotbuen og fotbladet (hvis ikke anbefaler vi denne: https://www.vondt.net/behandling-plantar-fascitt-plantar-fascitt-haelstotte/)?

   3) Hvilke behandlingstiltak har du allerede prøvd? Har du forsøkt trykkbølgebehandling?

   4) Hvordan startet problematikken? Mye overbruk på hardt underlag uten gode, støttede sko, kanskje?

   Svar
   • Anonym says:

    Hei igjen.
    Øvelsen: altså at man sitter på feks en stol, med bena hengende løst, også bøyer stortærne/fotbladene mot hverandre?

    1. Har ikke fått påvist hælspore, og føler ikke at det er det.
    2. Har ikke prøvd hælstøtte. Har fått tilpasset såler hos fysioterapeut. Fins ikke den hælstøtten i salg i Norge?
    3. Kun såler.
    4. Overbelastning og for rask økning av belastning, kombinert med overvekt.

    Svar
    • vondt says:

     Ja, enkelt og greit. 🙂

     1. Hælspore kan påvises ved RTG, MR eller diagnostisk ultralyd.

     2. De fleste som selges er den gel-typen som man putter i hælen på skoen. Vi har ikke sett en tilsvarende full-støtte som dette her i butikker, nei. Men kan godt hende det finnes.

     3. Ok, da kan det være lurt å ha litt høyt fokus på øvelser og opptrening nå – husk at det blir noen meget tøffe uker du har foran deg (særlig de fire første), da du faktisk bryter ned muskulatur (dermed mindre støtte) før du får såkalt ‘superkompensering’ i de aktuelle musklene.

     Les om trykkbølgebehandling av plantar fascitt her:

     https://www.vondt.net/trykkbolgebehandling-av-fotsmerter-grunnet-plantar-fascitt/

     Skal være det mest effektive iflg forskning. Kombinert med spesifikk trening.

     4. Skjønner. Jogging på asfalt?

     Svar
     • Anonym says:

      Da skal jeg prøve den øvelsen ?

      Får sjekke ang evnt hælspore om ei stund hvis det ikke bedrer seg.

      Har forsøkt gelpute under hælen, var grusomt vondt. Nå har jeg såler som støtter opp under fotbuen, og det føles bra. Sko med litt høye hæler fungerer også godt, på jobb og sånn.

      Jogget ikke på asfalt, men var nok altfor ivrig da jeg begynte 🙁

      Håper at øvelser, tøying, avlastning og vekttap skal hjelpe nå.
      ?

     • vondt says:

      Ønsker deg lykke til! 🙂 Si ifra hvis du har noen andre spørsmål – og opplys ellers gjerne venner og familie om at de kan stille spørsmål her eller på vår facebook-side.

 4. Ole says:

  Hei jeg er plaget med ryggen og venstre hovte. nå har det gått ned til lysken.Der har jeg store smerter når jeg går.Nå går jeg på sterke medisiner,det hjelper ikke..Jeg venter på og komme til MR.lurer på hvorfor ikke medisinene firker..

  Hilsen Ole.

  Svar
  • vondt says:

   Hei Ole,

   Fortell gjerne litt mer utfyllende om din problematikk og smerte – så kan vi gi deg et litt mer detaljert svar og kanskje hjelpe deg litt på veien.

   – Når og hvordan startet ryggsmertene?

   – Hva slags medisiner går du på? Er det muskelavslappende? Smertedempende? Nervesmertestillende? Hva heter de? Kanskje du har fått utskrevet feil type smertestillende i forhold til din problematikk?

   – Hvordan vil du beskrive smertene? Som hoggende elektrisk smerte? Nummenhet? Har du opplevd muskelsvakhet i venstre ben?

   – Blir smertene ned i lysken og hoften verre når du bøyer deg forover? Det kan jo definitivt høres ut som om du har isjias symptomer (les: https://www.vondt.net/hvor-har-du-vondt/vondt-i-korsryggen/isjias/)

   Ser fram imot til å høre fra deg.

   Svar
 5. RR says:

  Hei! Har noen spørsmål angående hælsmerter. Etter endt svangerskap har jeg hatt vondt i begge hælene. Fra og ha bekkenplager og lite bevegelse til å gå på trilleturer, noe asfalt og grus. Har kjent at jeg har vært øm på yttersiden av føttene, men ikke vondt. Plutselig en dag kjente jeg det godt under begge hælene. Dro til legen som sa det var fettputebetennelse i hælene pga overvekt og at jeg hadde blitt mer aktiv. Jeg hadde lest om plantar fascitt, men legen mente det ikke var det da smertene sitter under og på sidene av hælen. Fikk Orudis for å smøre på. Har fått såler hos naprapat. Han mente også det ikke var plantar fascitt siden smerten ikke lå langt fram i føttene. Hvor skaø smertene sitte ved fettputebetennelse i hælen? 2 uker siden jeg fikk hælsmerter og verken såler eller avlastning hjelper. Jeg iser ned og tar tåhev hver dag. Går med joggesko inne og ute. Hvor langvarig kan dette bli? Har avtale om trykkbølgebehandling etterhvert hos naprapat. Prognose for å bli bra?
  RR.

  Svar
  • vondt says:

   Hei RR,

   Smertene dine har vedvart i 2 uker, så du er fortsatt i akutt fasen av problemet. Både plantar fascitt og hælputebetennelse kan ta uker, måneder eller noen ganger så lenge som ett helt år før det tilheles. Det kommer helt an på hvordan ting ser ut inne i foten din. Det bringer oss til vårt første spørsmål:

   – Har det blitt tatt RTG eller MR av føttene dine? På RTG vil man i mange tilfeller se hælspore hvis det er plantar fascitt. På MR kan man se fortykkelse av plantar fascia dersom det er plantar fascitt.

   – Det høres ut som om du tar riktige steg ved å gjøre tåhev og ise ned daglig. Gjør du uttøyning av plantar fascia også?

   – LES MER: https://www.vondt.net/ovelser-og-uttoyning-av-plantar-fascia-haelsmerter/

   Du nevner ellers at du har ‘avtalt trykkbølgebehandling med naprapat’. Dette høres noe useriøst ut hvis du spør oss, da trykkbølgebehandling KUN skal brukes spesifikt mot funn (f.eks. etter diagnostisk ultralyd og MR billeddiagnostikk). Dessverre er det slik at mange bruker for mye trykkbølgebehandling uten å vite hvordan det ser ut i foten din – dermed er det høy sjanse for at de ikke vil treffe de riktige områdene, og at du kaster penger ut av vinduet. En naprapat har ikke refusjon. I sammenligning er behandling hos både kiropraktorer eller manuellterapeuter delvis refundert. Det kan også¨være verdt å sjekke om du har helseforsikring som dekker slik behandling.

   – LES MER: https://www.vondt.net/trykkbolgebehandling-av-fotsmerter-grunnet-plantar-fascitt/

   Fastlege, kiropraktor eller manuellterapeut kan alle henvise til slik billeddiagnostikk – og de to sistnevnte har også omfattende utdannelse innen behandling av nevnte diagnoser, som igjen kan føre til raskere utredning og mer effektiv behandling.

   Vi har en anbefaling angående plantar fascia hælstøtte:

   – LES MER: https://www.vondt.net/behandling-plantar-fascitt-plantar-fascitt-haelstotte/

   Har du prøvd denne hælstøtten eller lignende?

   Svar
 6. Kari-Anne Strøm Tvetmarken says:

  Hei. Jeg har slitt med smerter i hele kroppen siden 2010. Nakken er verst, den har vært smertefull siden 2005. Men saken er at når jeg trener på elipsemaskin eller går tur, så har jeg prikking under fotsålene og det «stikker» i hender og armer. Har vært hos legen og er ikke undersøkt for hverken det ene eller andre. Har også vært på MR av nakken, anbefalt av en naprapat. Ingen funn av prolaps i nakken, kun slitasje. Hva kan jeg si til legen min, for nå er jeg lei av at trening ikke hjelper på smertene jeg har.

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Kari-Anne,

   Var det noe spesielt som skjedde i forkant av 2005 eller 2010? Traume eller ulykke eller lignende? Eller kom smertene gradvis?

   ‘Prikking’ kan skyldes en rekke ting, men kan ofte være relatert til nerve- eller arteriefunksjon. Har du noe familiehistorie med kardiovaskulære hendelser / diagnoser?

   Tanken bak MR av nakken var god, men det finnes andre ting enn prolaps som også kan gi lignende symptomer.

   Hvordan har du respondert på behandling? Har din behandler prøvd flere forskjellige framgangsmåter?

   Som et enkelt egentiltak anbefaler vi deg å starte med mobiliseringsøvelser på skumrulle, da disse kan bedre arteriefunksjon (klinisk bevist).

   LES MER:
   https://www.vondt.net/bedret-arterie-funksjon-med-foam-roller-skum-massasjerulle/

   Vi ser fram imot til å høre fra deg igjen, og å hjelpe deg videre.

   Svar
 7. Monica Pedersen says:

  August 2012 ; MR thoracalcolumna; lett til moderat skivebulkning C5/C6. Letta degenerative forandringer Th6/Th7 men i øvrigt ingen anmerkningsvart att se i thoracalcolumna. Inga signalandringer att se i Medulla. MR LS -Columna: De tre nedre skivene er dehydrerade men Inge namnverd højdreduserade. Lette skivebulkningar på dessa tre nivåer och också med tecken på anulus fibrosusruptur på de två nedra. På nivå L5/S1 tangerar skiven den venstre S1- roten men ingen oppenbar påverkan på denna. På øvrige nivåer inga tecken till påverkan på neurogena strukturer. Hva ville dere anbefale at jeg kan gjøre med dette, jeg har mye smerter ved sitting og gåing, har fått rullestol. Har en fysio time hver uke og trener selv yoga, men sørgelig mye smerter som gjør at jeg ikke kan gå lengre enn noen skritt. Holder meg unna smertestillende så langt det lar seg gjøre og lar heller være å trigge dette. Men er bare så lei og spør om second hand opinion fra dere . Hilsen Monica

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Monica,

   Det skal vi prøve og hjelpe deg med, men da trenger vi litt mer utfyllende informasjon siden vi ikke får undersøkt deg personlig.

   – Først og fremst, hvor sitter smertene og hvor lenge har du hatt dem? Oppsto de akutt (f.eks. etter ulykke eller traume?) eller kom de gradvis?
   – Du nevner at skiven tangerer S1-roten – dette vil jo normalt sett si at man får en rotaffeksjon. Har du elektriske, ilende smerter ned til legg og fot på venstre side? Har du muskelsvakhet i venstre ben?
   – Det nevnes at du ikke kan gå lenger enn noen skritt før du får vondt. Føler du at bena svikter eller lignende, slik at du må sette deg ned for en pause? Gjør det vondt i korsryggen og bena når du bøyer deg framover?
   – Du skriver ‘MR thoracalcolumna’, dette vil normalt sett ikke inkludere nakken, men du skriver allikvel om nivåene C5/C6 – betyr det at du har tatt et MR bilde av nakken også?
   – Yoga er god, allsidig trening, så det er fint at du gjøre dette. Man oppfordrer ellers til generell bevegelse, gjerne lette gåturer på ulendt terreng.
   – Du går til fysio 1x i uken. Hvordan har du respondert på behandling? Har din behandler prøvd flere forskjellige framgangsmåter?
   – Kuldebehandling, f.eks. Biofreeze (les mer / kjøp her: http://nakkeprolaps.no/produkt/biofreeze-spray-118-ml/) kan virke lindrende ved muskel, ledd og nervesmerter.

   Ser fram imot til å høre fra deg.

   Mvh.
   Alexander v/ Vondt.net

   Svar
 8. SG says:

  ISCHIOFEMORAL IMPINGEMENT; Hei, jeg har slitt med konstant verkende smerter i setet og nedover bakside lår i flere år. Det prikker som nåler under foten. Jeg har vært hos alle tenkelige behandlere. Det ble påvist labrumskade i 2012. Jeg ble behandlet for labrumskade artroskopisk. De oppdaget under artroskopien at jeg hadde artrose i hofteleddet. Jeg hadde håp om at smertene nedover foten skulle forsvinne, men den gang ei. I 2014 ble det påvist både på røntgen og MR lite plassforhold for quadratus femoris, som samsvarer med ischiofemoral impingement. Dette har jeg enda ikke fått noen hjelp for. Finner lite informasjon om dette i Norge, kun på utenlandske sider. For et år siden fikk jeg endelig utskrevet neurontin av min fastlege. Før dette sov jeg maks 2 timer i døgnet pga smertene. Dette ødelegger min livskvalitet, livet står på vent. Mitt spørsmål er; finnes det noe hjelp for ischiofemoral impingement i Norge?

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei SG,

   Dette skal vi absolutt få hjulpet deg med. Vi har sendt ut en henvendelse nå i et ekspertforum for å finne best mulig hjelp for deg.

   Vi kommenterer igjen her ila noen få dager.

   Ha en fortsatt fin dag!

   Mvh.
   Thomas v/Vondt.net

   Svar
    • vondt.net says:

     Hei igjen, SG,

     Vi har ikke glemt deg, men det tok veldig lang tid å få svar fra ekspertene. Vi jobber med å innhente informasjon fra andre hold nå, blant annet en spesialist i England. Vi sier fra når vi hører noe.

     Mvh.
     Thomas v/ Vondt.net

     Svar
     • vondt.net says:

      Vi også. Vi lover deg at vi sier ifra når vi hører noe. 🙂 Ellers foreslår vi naturlig nok ting du sikkert har hørt hundre ganger før – å tøye piriformismuskelen og setemuskulatur, daglig, 3×30 sekunder. Det kan også være nyttig å bruke skumrulle mot utside av låret for å ta trykk bort fra ischium og glutes. Hvis du synes kuldebehandling fungerer lindrende, så har vi hørt mye positivt om Biofreeze fra personer med seteplager og isjialgi / isjias.

 9. Dagmar T. says:

  Sliter med Polionevropati (tynnfiber). Legen min sier at det er ikke å gjøre noe med. Har veldig vondt / går på småstener i bartot på golvet. Har vondt helt opp i lysken og hovner opp. Kan være opp til 4cm forsjell. Hjelp. Dagmar T.

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Dagmar,

   Det høres ikke ut som om du har det spesielt godt. For å kunne hjelpe deg trenger vi mer informasjon om dine plager, slik som mulige årsaker, debut, intensitet av smerter og tidligere billeddiagnostikk. Veldig fint om du kunne skrevet litt mer utfyllende om dine plager.

   Får du til det? Vi ser fram imot til å kunne hjelpe deg videre.

   PS – Du skriver «4 cm forskjell». Hva mener du med det? Er det benlengde du snakker om? I så fall håper vi virkelig at du har fått såletilpasning av spesialist (!)

   Mvh.
   Thomas v/ Vondt.net

   Svar
 10. Patrick J. says:

  Hei!

  Jeg har bare et spørsmål: Jeg har fått vondt i høyre side av korsryggen ved toppen av høyre rumpeballe. Dette skjedde etter en uke med trening, jeg lurte på om det kan være muskelknute, siden det er ikke skjelettet jeg har vondt i, men på et punkt ved siden av. Jeg klarer å løpe og gå fint, men det er når jeg bøyer ryggen eller lener meg på høyre bein at det gjør vondt. Jeg har brukt skumrulle for å prøve å «mykne den opp», men det gjør fortsatt like vondt. Så jeg lurer på hva jeg burde gjøre?

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Patrick,

   Det kan være en låsning i iliosakralleddet ditt med tilhørende muskelknuter / myalgier i quadratus lumborum og gluteal muskulaturen. Er det mulig at du fikk noe skjevbelastning når du trente? For eksempel ved markløft? Var det noen spesielle områder du ønsket å styrke denne gangen?

   Det er viktig å huske at muskler henger sammen med ledd – og ledd beveger igjen på muskler. Dermed er problemet aldri ‘bare en muskelknute’. Derfor er det viktig å få behandling for ledd- og muskler – samt begynne med egentiltak (slik som du har gjort) og spesifikke øvelser.

   Kan du fortelle litt mer om hvilke type øvelser du gjør på treningen? Så kan vi gå igjennom hvilke øvelser som kan være ugunstige for deg – eller som kanskje gir deg litt mye trykk i nedre del av ryggen.

   Disse øvelsene kan være gunstige for deg for å øke lumbosakral stabilitet:

   https://www.vondt.net/lav-intra-abdominaltrykk-ovelser-deg-med-prolaps/

   Mvh.
   Thomas v/ Vondt.net

   Svar
 11. Lise Kristin Johre says:

  Hei.Jeg har crps,og lurer litt på hvorfor dere ikke har noe om denne tilstanden?Har finne ut mye på egen hånd,men trenger noen flere tips.

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Lise Kristin,

   Tusen takk for tilbakemeldingen. Det er klart vi skal skrive om Komplekst regionalt smertesyndrom (CRPS) – vi skal også gjøre dypdykk i forskningsarkiver for å se om det er noen nyere forskning innen behandling, ernæring eller lignende som du kan dra nytte av.

   Igjen, tusen hjertelig takk for at du sa ifra.

   Vi ønsker deg en flott dag!

   PS – Ønsker du både generelle og konkrete råd? Eller ønsker du mer ifbm direkte behandling?

   Svar
 12. Ane says:

  Hei!

  Jeg pådro meg ett tretthetsbrudd ved for brå opptrapping på trening etter svangerskap og gikk med det i 2-3 mnd. Det var brudd to steder i samme ben og legene sa det var litt uvanlig lokasjon på det ene bruddet. Det føles fortsatt stivt og ubehagelig i brudd område men ikke vondt. Nå jeg pådratt meg Plantar Fascitt og jeg lurer på hva jeg må gjøre nå! er usikker på hvordan bruddet ser ut og lurer på om jeg kan ha fått låsning inni foten på en eller annet måte? har også skjønt at jeg har tillært meg en feil måte å gå på med ene foten. Hvem er det jeg burde oppsøke for best mulig hjelp? har ikke kapasitet eller lyst til å blåse bort mye penger på feiltype behandling naturlig nok. Takk for svar 🙂

  Ane

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Ane,

   Plantar fasciit er kjedelige greier – først og fremst bør du begynne med disse 4 øvelsene (både tøying og lett styrke). Egentiltak og egenbehandling koster ikke en krone. Dessverre er det også slik at du nok vil trenge noen runder (2-4x) med trykkbølgebehandling – dette er fordi hælen og framside av hælen mot plantar fascia trenger hjelp med vaskulæriseringen (sirkulasjonen) for å fremme tilheling.

   Ja, det forekommer ofte leddlåsninger i foten ved feilbelastning. En kiropraktor eller manuellterapeut bør kunne hjelpe deg med både trykkbølgebehandling, kombinert med leddbehandling av foten – så slipper du å gå til 2 forskjellige behandlere for dette.

   Ønsker du anbefaling på terapeut?

   Svar
 13. Gina says:

  Hei, Rett etter påske våknet jeg på natten av voldsomme smerter i ene foten, på innsiden under buen. Det føltes som man kan tenke seg at det ville vært å få en kniv stukket inn. Smertene vedvarte i noen sekunder, så var de borte. De kom og gikk ca 7 – 8 ganger. Så var det ikke noe mer før på natten ca en uke etter. Da ble jeg vekket flere ganger av de samme intense smertene. På dagen i går kom de med jevne mellomrom, men ikke like intenst som de hadde vært på natten i forveien. I natt gikk det bedre, men jeg føler en slags prikking i foten. I dag oppsøkte jeg min fastlege og hun visste ingenting. Hun anbefalte meg å smøre med ibux.
  Aner dere hva dette kan være og hva anbefaler dere meg å gjøre?

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Gina,

   Slik du beskriver det kan det være mange årsaker. Hadde du også bensmerter eller ryggsmerter? Det høres ut som en lokal eller distal nerveirritasjon – og vi anbefaler at du benytter fotmassasjerulle, tøyer ut fotbuen (se øvelser i vår artikkel ‘4 øvelser mot plantar fasciit’) og gjør lette aktiverings / styrkeøvelser for føttene. Hvis du også hadde strålingsmerter nedover benet så kan det dreie seg om en nerveirritasjon i korsryggen som gir refererte smerter/symptomer i foten, da i L5 eller S1 nerveroten. Hvis du ønsker å bruke mer naturlig smertedempende, så kan vi anbefale kuldebehandlingen Biofreeze.

   Har du litt mer utdypende informasjon om andre ting du har kjent? Går det bedre med deg i dag?

   Mvh.
   Vondt.net

   Svar
 14. Ida Christine says:

  Hei.

  Jeg skriver på vegne av min far som har slitt med hodesmerte, tannpine og intens trykk i venstre øre, tinning og kinn.

  Han har vært hos uttalige oralkirurger, leger, overleger, tannleger, nevroleger etc. Han har tatt MR, CT uten noen form for funn.. Han har fått injeksjoner i bakhodet for å se om dette letter smertene noe det ikke gjør. Tannlegene finner ingenting når de sjekker grundig både under konsultasjon og ved røntgen. Han måtte igjen nå for få dager siden trekke en tann som han hadde fryktelig verk i.. Den var også grundig rotfylt. Har du/dere noen tanker om hva dette kan være? Eller om noen tips til hva han kan gjøre? Dette hemmer han veldig. Han er på vei til å søke uføretrygd etter flere år på AAP.

  Han har prøvd mange forskjellige medisiner mot kroniske smerter, prøvd noen medisiner mot migrene og andre medisiner. Han må hver dag ha Pinex Major (som er en veldig sterk smertestillende). Han har vært hos fysioterapaut, naprapat, kiropraktor uten noe hjelp. Det er veldig vondt å se sin far slite slik han gjør. Vet ikke om det kan ha noen sammenheng, men da han var yngre brakk han ryggen også brakk han ryggen igjen for flere år siden da han jobbet. Legene sier de bruddene ikke har noen sammenheng med disse plagene han har nå, men jeg setter alltid et men der.

  Mvh fortvilet datter.

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Ida Christine,

   Dette hørtes ikke noe hyggelig ut og vi skjønner at det må være fortvilende å se sin far i en slik tilstand. Hvis din far er over 50 år så går min tanke umiddelbart mot trigeminusnevralgi – som kan gi intense smerter i områdene du nevner. Har denne diagnosen blitt nevnt ved utredelse?

   – Behandlingen for trigeminusnevralgi

   Behandlingen kan deles inn i medikamentell behandling, nevrokirurgi og konservativ behandling. Av medikamentell behandling finner vi reseptfrie medikamenter, men også reseptbelagte medikamenter, blant annet antiepileptiske medikamenter (tegretol aka carbamazepine, neurontin aka gabapentin). Av smertestillende benyttes ofte clonazepam (-pam er samme ending som diazepam, Valium, altså en antidepressiva og angstdempende tablett) som opplyses å kunne gi smertelindring i kombinasjon med andre medikamenter. Antidepressiva benyttes også i behandlingen av nevralgismerter. I visse ekstreme tilfeller kan det være nødvendig med nevrokirurgiske inngrep, men da er det veldig viktig – grunnet relativt høy risiko for etterskader og lignende – at man har prøvd alt annet av konservativ behandling og lignende først. Av kirurgisk inngrep så kan også blokadebehandling være en mulighet.

   Av konservative behandlingsmetoder så nevner anerkjente National Institute of Neurological Disorders and Stroke følgende modaliteter; tørrnåling, fysikalsk behandling, kiropraktisk leddkorrigering og hypnose/meditasjon. Disse behandlingsformene kan hjelpe den påvirkede med muskelspenninger og/eller leddrestriksjoner i kjeve, nakke, øvre rygg og skuldre – som kan gi symptomlindring og funksjonsbedring. Han bør også få behandling mot tilhørende myalgier i kjeve og nakke som mest sannsynlig også har oppstått.

   PS – I hvilke nivåer i ryggen skjedde bruddene? Nakken også?

   Mvh.
   Alexander v/vondt.net
   Kiropraktor, MNKF

   Svar
   • Ida Christine says:

    Tusen takk for raskt svar.
    Min far er over 50 år. Han har kompresjons fraktur i L1. Han blitt utredet for trigeminusnevralgi og det er ikke det han har. Han har prøvd ut flere forskjellige antidepressiva og angstdempende medisiner uten noen bedring. Han går til behandling der han blir «knekt opp» og massert i nakke/rygg og kjeve områdene. Der også uten noen bedring. Det eneste han sier han ikke har prøvd ut er behandling mot tilhørende myalgier i kjeve og nakke.

    Svar
    • vondt.net says:

     Hei igjen, Ida Christine,

     Ok, i hans tilfelle – med så langvarige plager – så må han nok forberede seg på at det kan ta opp imot 8-10 behandlinger rettet mot kjeven før han merker at myosene og muskelspenningene slipper taket – behandlingen bør da bestå også av behandling mot intraorale triggerpunkter (med pterygoideus og lat pterygoideus) – ja, dette innebærer latex hanske og behandling inn mot muskelknutefestene inne i munnen (det kan være meget effektivt). Leddbehandling høres forsåvidt fornuftig ut det – ellers hadde det vært fort gjort at han stivnet til enda mer, noe som ville ført til ende mer smerter.

     – Har det vært forsøkt tørrnåling / muskulær nålebehandling mot kjeven? Dette har faktisk ganske OK evidens.
     – Har det blitt benyttet blokadebehandling mot kjeveleddet, sa du? Eller var det kun smertestillende injeksjon?

     Mvh.
     Alexander v/Vondt.net

     Svar
 15. Iris Waage says:

  Hei.

  Jeg har skjev kjeve. Blitt utredet for det en gang, og operert en gang for å korrigere dette. Resultatet er jeg ikke fornøyd med. Jeg sliter nå med for stramme muskler rundt kjeven, i nakken, halsen og nedover ryggen. jeg har hodepine i beste fall en gang om dagen. I verste fall er jeg slått ut med migrene. For noen år siden fikk jeg diagnosen fibromyalgi. Er det håp om å redde en kjeve som min, eller må jeg gå hele mølla en gang til med utredning og kjeveoperasjon? 🙂 Jeg vet det er vanskelig å si noe om uten å se meg, men kanskje det er mulig å svare på generelt grunnlag? 🙂 Vennlig hilsen Iris

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Iris,

   Som du vet fører fibromyalgi ofte til økt sensitivitet i muskulatur og nerver. Man har sett at LDN (trykk her for å lese mer om lavdose naltroxen) kan være en nyttig behandlingsform for å dempe denne sensitiviten – som kanskje også er direkte knyttet til din anspente kjeve og muskelproblematikk. Har du noengang prøvd denne behandlingsformen? Hvis ikke, så kan det være nyttig å prøve den.

   Siden du har vært gjennom det meste i denne mølla, så velger vi å be deg om å tøye bryst og brystrygg, samt styrke skuldrene – dette vil ta noe av trykket bort fra nakken og kjeven. Det kan være nyttig å besøke en leddekspert (kiropraktor eller manuellterapeut) hvis du er meget stiv øverst i nakken. Dette leddet har nemlig direkte tilknytning til kjeven og dens funksjon. Ellers er jo også daglig tur på ulendt terreng til å anbefale.

   Mvh.
   Alexander v/Vondt.net

   Svar
   • Iris Waage says:

    Jeg har brukt LDN daglig i snart tre år. Og det har hjulpet meg endeløst mye. Mye av smertene er redusert, og jeg har fått energien tilbake. Kjevesmertene kom lenge før fibromyalgien, så de lærde strides om all verk i kroppen kommer av kjeveproblematikken, eller ikke. 😉
    Jeg har gått regelmessig til kiropraktor, og det har det også vært litt hjelp i. Men det er så hinsides dyrt i lengden. Men jeg skal prøve å strekke selv og se om det hjelper på. Takk så mye for godt råd, og jammen var det godt å høre at dere lærde har hørt om LDN 😉

    Vennlig hilsen Iris

    Svar
    • Ida Christine says:

     Hei Iris.

     Jeg bare så spørsmålet ditt her angående kjeve. Har du tatt MR/CT av kjeven din? ( Er det noe galt inni kjeveleddet ditt? )

     Grunn til at jeg skriver er for at jeg selv nettopp har gått igjennom min 3dje kjeveoperasjon! =)

     Svar
     • Ida Christine says:

      Uff! Kjevesmerter er forferdelig! 10 år med intense smerter hos meg og jeg er smertefri nå! Jeg er visst nok et lite «gjennombrudd» i Norge.. De hentet muskel fra hodet mitt og la inn i kjeveleddet som en siste utvei før det måtte bli vurdert kjeveprotese! Jeg er sååå glad! Jeg har ME, noe ala det samme som fibro nesten.. Du har min medfølelse og jeg ønsker deg lykke til vidre og måtte din veg bli lysere! Hilsen ei i midten av tyveårene som føler meg ofte som ei dame på 80år! :p

     • vondt.net says:

      Du virker som en snill og empatisk person, Ida Christine – som virkelig bryr deg om andre. Vi håper virkelig på å se mer til deg på vår Facebookside videre! Tusen takk for innlegget ditt og ønsk din far god bedring.

     • vondt says:

      Meget godt spørsmål som vi også ønsket å spørre deg om, Iris – og i så fall, hva sto det i resultatet?

      PS – Hyggelig å snakke med to andre kjeveopererte, forresten – det er ikke hver dag. Jeg hadde meget god effekt av leddbehandling mot øvre nakkeledd og overgangen mellom brystrygg/nakke, samt lokal triggerpunktbehandling av kjeven, samt nakkemuskulatur.

     • Iris Waage says:

      Jeg har skjev kjeve. Eller kryssbitt har de også kalt det 🙂 Huff.. 3 operasjoner? Jeg tror jeg skal starte min runde to. Det er nå 20 år siden min forrige operasjon, og ting har i grunnen ikke blitt bedre.

     • Iris Waage says:

      Velkommen Vondt 🙂 Er vi tre kjeveopererte her nå? Jo det er faktisk over 20 år siden noen ville utrede meg for dette, så runde to kan bli lang. Men jeg håper på at noen videresender meg snart. 🙂

     • Iris Waage says:

      Så bra Ida Christine 🙂 Jammen godt at du fikk hjelp. 🙂 Jeg er straks 40 og har følt meg som en 80 åring siden jeg var 16 😉

     • tove says:

      Hei Ida Christine, kan jeg spørre kor du opererte hen? Dattera mi skal ha kjeveoperasjon på St. Olavs og er spent på om dei har god kompetanse på det dei skal gjere.

 16. Monica says:

  Hei:)

  Jeg er ei jente på 29 år som sliter med vond nakke / rygg, hodepine (migrene), smerter i mage, og smerter i muskler/ledd. Jeg har også en kjeve som ikke samarbeider (føles ut som den skal dette ut av ledd hvert øyeblikk). flydotter i ørene som ikke vil forsvinne, samt ubehag med bihulene.

  Jeg er ufattelig sliten / trøtt i kroppen, sliter med konsentrasjonen og har hukommelsessvikt.
  Er veldig frysen, kan gå rundt med dress når andre går med t-shirt.
  Støy og stressede situasjoner slår meg ut, og jeg bruker lang tid på å hente meg inn igjen.

  Husarbeid går ett skritt frem og 4 tilbake, da både støy fra støvsuger og energinivå svikter :s
  Kan sove og sove og sove, men føler meg ikke uthvilt.

  Urk, er så lei 🙁

  Svar
  • Ida Christine says:

   Hei Monica. Jeg er bare en vanlig «bruker» av denne fantastiske siden. Så jeg kommenterer bare litt rundt på det som fatter min interesse, noe jeg HÅPER er ok! 😀 hihi.. Jeg er en person som vil så gjerne hjelpe andre mennesker.

   Slike symptomer du beskriver er nesten AKKURAT samme som jeg har.. Jeg har M.E og det er akkurat slik jeg har det. Har du tatt alle mulige blodprøver, mr, ct? Utmattelse i kroppen, konsentrasjonssvikt og hukommelsessvikt har jeg også. (M.E er en diagnose de kan stille etter at alle andre sykdommer er utelukket først)

   Når det kommer til kjeven din (jeg har hatt kjeveproblemer i 10 år. Hatt 3 operasjoner) så hadde jeg også problemer med bihulene, følelsen av at den skulle dette ut av ledd etc etc). Har du fått sjekket kjeven din av en oralkirurg f.eks? Jeg gikk i 4år med betennelse i kjeven min (pga M.E) som de ikke fant ut før det var ‘for sent’ og kjeveleddet mitt var ødelagt. Bare å spørre om du lurer på noe 😀 Jeg har lest meg så mye opp på alle mulige måter når det kommer til kjeve 😛

   Svar
   • vondt says:

    Flotte spørsmål, Ida Christine! Hjertelig takk for din tilstedeværelse på siden vår – du gjør den virkelig levende med alle dine herlige og gode innspill. Vi venter spent på svaret fra Monica før vi kommer med våre egne innspill.

    Svar
   • Monica says:

    Hei Ida Christine 🙂
    Det er bare kjekt at du kommenterte 🙂
    Jeg har tatt masse blodprøver, og tester på ditt og datt – har rett og slett mistet kontrollen på hva jeg har testet og ikke testet :/ så kjenner meg veldig oppgitt
    og jeg vet egentlig ikke helt hva jeg skal svare på spørsmålet ditt :/

    Angående kjeven, så har jeg kun nevnt det for tannlegen, og fikk da biteskinne.
    Men jeg bruker den ikke da den gjør vondt, og jeg kvier meg for å ringe tannlegen for å gi beskjed (sliter også med depresjon og sosial angst).
    Men kanskje jeg bare må bite i det sure eplet og ringe tannlegen imorgen ?! 🙂

    Svar
    • Ida Christine says:

     Ja den følelsen av å miste kontroll over hva du har tatt og ikke tatt kjenner jeg godt til! Kanskje komme deg til legen, finne ut hvilke prøver du har tatt og eventuelt ta noen flere prøver som kan gi svar på dine plager. Det er så uendelig mange prøver man kan ta så det er kanskje første steget i rett retning? 😀

     Føler du at du blir bedre av bittskinne? Jeg har det selv da min venstre kjeven er «lavere» en den høyre og bittet mitt er litt skjeivt. Bra du har bittskinne da det er det første de ‘prøver’ ut. Så jeg anbefaler deg i å bite i det sure eplet og ringe tannlegen for å få en undersøkelse av kjeven og/eller eventuelt bli henvist til en oralkirurg. Jeg forstår din redsel for å ringe etc.. Tidligere slet jeg med «telefonangst».. Kunne få anfall ved å bare tenke på at jeg må ringe en plass.. Men jeg hoppet i det flere ganger og det ble bare bedre og bedre.. Jeg er ganske sikker på at du klarer det! <3 Vi alle mennesker har den 'indre styrken' som kan få oss til å gjøre hva vi en vil/må.. Bare vit at jeg har full forståelse for hvordan du føler det.

     Har du sånn klikkelyd i kjeven når du rører på den? Hvor høyt klarer du å gape? Bruk to fingrer, klarer du å få to fingrer oppå hverandre i munnen uten at det gjør vondt?

     Svar
     • Monica says:

      Beklager, var nesten 100% sikker på at jeg hadde svart deg. Merkelig.
      Ja det klikker veldig, det er ubehagelig og gjør veldig vondt. Klarer ikke utføre øvelsen som du nevner uten at det gjør vondt 🙁

      Prøvde meg på biteskinnen inatt, etter å ikke ha brukt den siden jeg fikk den, fordi den var vond og ubehagelig. Men inatt syntes jeg den var god å ha på. Følte at kjeven fikk slappe litt av.

     • Ida Christine says:

      Hehe. Ingen problem, Monica! Kan gå fort i svingene for meg også! 🙂

      Hele min «kjeve historie» startet med klikking i kjeven.. Når jeg var på det verste, kunne jeg ikke pusse tennene engang. Det gjorde så vondt. Legger du noe merke til bittet ditt? Er tennene «rett» når du biter igjen, eller er det som om det er litt skjeivt? Om du skjønner hva jeg mener! På meg var bittet mitt helt feil. Kun de to bakerste tennene mine på venstre side var i rett bitt, mens de andre tennene var helt feil! Godt å høre at du har ei bittskinne du kan bruke. Det kan gjerne gjøre litt vondt i starten, men som regel blir det bedre og det er veldig godt for musklene at du bruker bittskinne, gjerne fortsett med det når du klarer.

      Kjenner jeg nesten får litt «angst» når jeg leser hvordan du har det for jeg vet det kan gjøre sååå vondt å ha problemer med kjeve! 🙁 Unner ingen det så jeg anbefaler deg STERKT å gå til fastlegen din eller tannlegen din og bli henvist til en kjevespesialist. Hvis du vil, så kan jeg gjerne komme med noen alternativer til kjevekirurger/oralkirurger du kan oppsøke/bli henvist til – kommer jo også an på hvor i landet du bor!

 17. Carmen Veronica Kofoed says:

  Og leve med smerter ingen finner ut hva er for noe…

  Hei, jeg er ei ung dame på 30 år som har levd mange år med kroniske smerter. Det er tatt prøver i alle retninger, men ingen finner ut noe som helst, jeg blir overlatt til meg selv, for legene tror ikke på meg!
  Jeg kvier meg til og ringe når det er så vondt at jeg ikke klarer og gå, for jeg får en følelse at de tror jeg er hypokonder!

  Det er jeg ikke.

  Jeg piner meg gjennom tunge dager og presser meg for mye,det ender som oftes med at jeg blir sengeliggende i flere dager, bare tanken på og dra på butikken er helt grusom, så det blir mye taxi på meg!
  På det verste så kan jeg stå i sengen på alle 4 og hyle, for jeg vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg, medisiner funker ikke og får minimalt med smertelindring.. Hvorfor er det ingen som kan høre på meg?
  Når det også er ille, så er det tungt og holde en gaffel, det og faktisk skal stå og ta oppvasken blir bare en tanke, jeg må ringe min mamma og be henne hjelpe meg, men hun sliter jo også med smerter.
  Jeg har fibromyalgi, men de siste årene så har bare smertene og utmattelsen blitt verre og verre, jeg presser meg hele tiden og fremdeles så er det ingen som hører på meg..
  Mange sier, det går over.. NEI, det går ikke over, det vil aldri gå over..

  Det er vondt og sitte, ligge, stå og gå.. Hva skal jeg gjøre da? Hvordan skal jeg formidle hele verden at man skal bli sett og hørt?

  Jeg er med på forskning for kroniske smerter, men det hjelper jo ikke hvordan det er for meg idag. Ikke får jeg jobbet og ikke kan jeg gjøre ferdig skolen, for jeg vet ikke hvordan jeg skal få hentet energi.
  Jeg sover dårlig, og når jeg først sover og våkner, så er jeg like utmattet som når jeg la meg, i det verste så kan jeg sove i 15 timer, men da skal jeg være helt slått ut, jeg fungerer rett og slett ikke.
  Det føles ut som jeg er blitt påkjørt til tider, at jeg er helt lammet og hva gjør legene?

  Ikke en dritt, de sitter bare der og ser på deg som du er dum, og venter på at timen din er slutt. Hadde jeg kunnet tatt kortison i hele kroppen så hadde jeg nesten fått frem et smil.

  Hva skal til for at noen ser meg, mine plager, mine smerter, min hverdag der jeg ofte kan sitte og gråte for at jeg ikke får noe til, for jeg føler jeg ikke duger til noe, når noen spør meg om hjelp og jeg må si nei for at jeg har så vondt.

  Ikke klarer jeg og trene for det gjør meg helt dau igjen, mange sier at det skal være mirakel kuren, men det er ikke sånn for alle. Jeg har hatt PT, ja kondisen min ble bedre, men smertene mine ble jo ikke borte…?

  Jeg er til tider så sint for at jeg har så vondt, og det går utover de jeg er glad i, men det er jo for at jeg ikke føler meg sett eller forstått, ikke kan jeg være ei mamma heller.
  Når jeg skal finne ei sovestilling, så må jeg bygge opp masse puter i sengen, mellom bena, under ryggen, på siden, under armer så kunne nesten hatt meg et puterom… Kroniske smerter og utmattelse er ikke noe man spøker med, og legene gjør det til en spøk, det er alt for lite kunnskap til dette.

  En om det er litt mer alvorlige ting, også orker de ikke og få meg grundig sjekket, en om det blir verre og jeg til slutt aldri kan gå?

  Jeg er så fortvilet.

  Carmen Veronica Kofoed

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Carmen Veronica,

   Mange leger og spesialister synes det er vanskelig å forholde seg til fibromyalgi og ME da disse lidelsene kan gi så mange forskjellige symptomer – og på den måten være vanskelig å si noe konkret om.

   For å si noe konkret: Har du prøvd LDN (Lav-dose naltrexon) behandling? Det hevdes at LDN (Lavdose naltrexon) kan øke endorfinnivået og dermed gi lindring til en rekke kroniske lidelser. Blant annet fibromyalgi, ME / CFS og kronisk utmattelsessyndrom. Du kan lese mer om det her.

   Hvordan fungerer LDN?
   – Naltrexon er en antagonist som binder seg til opioidreseptorene i cellene. Teoretisk blokkerer LDN hjernens endorfinopptak midlertidig. Endorfiner er kroppens egen smertedemper og blir produsert av hjernen selv. Dette kan forårsake at hjernen kompenserer ved å øke egen endorfinproduksjon. Resultatet er økt endorfinnivå som kan redusere smerte og gi en økt følelse av velbehag. Økt produksjon av endorfiner kan således hjelpe mot smerter, spasmer, trøtthet, tilbakefall og andre symptomer, men virkningsmekanismen og endelige resultater gjenstår og sees.

   Kunne dette vært noe for deg, Carmen Veronica?

   Mvh.
   Thomas v/Vondt.net

   Svar
   • Carmen Veronica Kofoed says:

    LDN er prøvd ut ja for noen år siden – Måtte opp i 1 morgen og 1 på kvelden, den hjalp ikke som jeg håpet på 🙂 Har vurdert den enda en gang

    Carmen

    Svar
    • vondt says:

     Hei Carmen,

     LDN kan fungere ulikt avhengig av alder og i hvilken fase fibromyalgien / ME’n er i. Vi anbefaler at du gir den et forsøk til. 🙂

     Svar
  • Ida Christine says:

   Hei Carmen <3
   Selv om jeg allerede kjenner til deg og din historie, velger jeg uansett og komme med en liten kommentar!
   Da dette er et nettsted hvor andre mennesker kan skrive og lese andre kommentarer så "må" jeg ta det på bokmål.. Hihi.

   Jeg vil at du skal vite at jeg har full forståelse på hvordan du har det og hva du går igjennom.
   Etter hva vi tidligere har snakket om, så har jeg anbefalt deg og få utredet deg for M.E da vi har svært like symptomer og du har en del symptomer som kan ligne på M.E slik jeg har. Om din fastlege ikke 'vil' utrede deg eller mener at du allerede er utredet ferdig, så kan du be om å bli henvist til fysikalsk medisin og rehabilitering på sykehuset, der kan de utrede deg og komme til en beslutning. Du kan også be din fastlege ta flere blodprøver av deg som en start på en eventuelt utredning for M.E. Da bør veldig mange blodprøver taes slik som sukkersyke, hiv/aids, stoffskifte, vitaminer og mineraler og andre mulige sykdommer som kan gi samme symptomer som ved M.E. Du kan foreksempel søke opp en liste som heter "Canadakriteriene" som de fleste går etter når diagnosen skal bli avgjort. Du kan også bli henvist til en psykolog da det er også en del av utredningen av M.E. "Forskjellen" på M.E og F.M er den evige mattende utmattelsen som kan være sterkere og mer hemmende (selvfølgelig forskjellig fra person til person).

   Selv om du ikke har fått satt diagnosen M.E, så kan du f.eks prøve og gjøre små steg for en litt bedre hverdag. Mine tips er under artikkelen du leste! 😀 Det kan gjøre det litt lettere..
   Ellers vil jeg egentlig bare si at jeg forstår hvordan du har det og du vet hvor jeg er om du ønsker å snakke..

   Ida Christine

   Svar
   • Carmen Veronica Kofoed says:

    Hei du 🙂
    Har selv tenkt på M.E, og lander vel mer og mer på at det er det jeg har, nå flytter jeg heldigvis til Rogaland, og håper jeg får skikkelig utredning etter jeg har flyttet, for i nord så gjør de vel egentlig ikke noe med det 🙁
    Det som er så ille er når du ikke kommer deg opp av sengen, du aner ikke hvor du skal gjøre av deg og det føles som at noen stikker deg med kniv, er så vondt.
    Alle de dagene jeg har lyst og være aktiv men så stopper utmattelsen meg helt, akkurat som nå, skulle vært på butikken men jeg klarer nesten ikke og stå på beina 🙁
    Når jeg ser på liv og død på tv, og ser hvordan sverige er, så er det ofte jeg skulle ønske jeg fikk behandling der 🙂
    Håper vi sees før jeg reiser Ida, klem!

    Svar
 18. rønnaug says:

  Heisann.

  Dette ser ut til å være en kjempeflott nettportal og facebookside med personlig tjeneste. Høres jo helt unikt ut.
  Tenkte å komme med et spørsmål.

  Jeg har vært kronisk syk i 26 år. Er 46 år nå, og har en genetisk bindevevssykdom, Ehlers-Danlos syndrom, og det følger med enormt mange helseplager. Noen som jeg har under kontroll, feks. hjerteplager som jeg har medisinert, migrene som er under kontroll, smertestillende for ledd og muskulatur. Det er noe feil med alle organer i kroppen. Og jeg har vært til de fleste sykehusavdelinger rundt om med de ulike delene av kroppen, etter hvert som de raser sammen. Noe er påvist, men blir ikke tilbudt hjelp for det. Feks. påvist POTS, postural orthostatic tacycardia syndrome. Har vært henvist fra UNN til Rikshospitalet som utredet meg, og også min sønn som nå er 19, også EDS og POTS. Men Riksen sier at det er ingen behandling for det, og dessuten er det UNNs oppgave å følge opp meg siden jeg tilhører Helse Nord. Ergo ingen hjelp. Jeg ble henvist til synkopeavd på sykehuset Østfold som har landsfunksjon og sa til min allmennlege at han skulle bare henvise meg dit for oppfølging, behandling, av POTS. Fikk avslag på å komme dit. Min sønn med POTS har ingen oppfølging for det. Og etter utredning av EDS av spesialist i London ble han anbefalt å komme til spesialist der for autonom dysfunction, hos en anerkjent spesialist. Der kunne vi fått hjelp begge to. Jeg søkte helse nord om å dekke behandling for han i utlandet. Her har han som sagt ingen tilbud om hjelp. Men helse nord gav avslag, pga vi har fullgod tilbud om behandling av POTS i Norge.

  Ja, sånn kan det gå. Vi har altså ingen lege, leger, sykehus, som vil klipe i vår sak. Altfor sjelden sykdom, og vi er veldig syke. og har vært delvis sengeliggende i mange år. Jeg ringte sjelden-telefonen for å få råd og han hadde ingenting å bidra med. Hadde aldri hørt om POTS, og han fant ikke ut at det var noen i Norge som kan hjelpe. Akkurat det samme som jeg har funnet ut.

  Har dere gode råd? Behandlingsråd for det har jeg selv funnet ut, via nettsider, og via tilhørighet til amerikanske POTS-grupper, så dermed vet jeg mye om behandling, men føler meg som «Anna i Ødemarka», som er forlatt i all ensomhet med alvorlig sykdom, left to die.

  Har også lekkasje av hjernevæske ut av nesen. Det trykker i hodet, økte smerter i bakhodet, bak øynene og bak nesen, og det renner mer og mer bak nesen. Dette er farlig og kan føre til betennelse i hjernen. Men legen min har permisjon, og ingen hjelp. Jeg er tidligere operert for hjernesvulst og har en resttumor. Så det KAN være pga operasjonen i 2012 som har gjort at det er en skjørhet som gjør at det har oppstått lekkasje i bindevevet i hjernen etterhvert, slik at det nå renner ut av nesen hver dag.

  Jeg har også gastroparese, med stadige kramper i magesekkveggen, og det er veldig vondt. Tarmene mine funker ikke pga EDS, og pga spina bifida okkulta, og andre misdannelser i ryggen, og jeg har også muligens en chiari malformation, en slags type brokk i nakken.

  Jeg har store smerter i hele kroppen, har ME, svært mye utmattelse og smerter, siden ca år 2000. Føler at jeg svinner hen, og begge sønnene har EDS og behov for oppfølging og jeg greier knapt å lage mat til meg selv. Yngstemann med EDS, POTS har også ME, og har kommet seg fra noen år som delvis sengeliggende, totalt hjemmebundet, ikke på skole, ingenting, gått glipp av fire års skolegang, men er nå på bena de fleste dager, men har søvnbehov som er ekstremt. Kan sove 17 timer i døgnet i perioder…nesten hele tiden egentlig. Men kan så ha noen fine timer når han har kommet seg opp. Aner snart ikke hva jeg gjør.

  Jeg følges opp av en smerteklinikk i Oslo, og jeg har time i kommende uke. Men der får jeg jo bare hjelp til å holde smertene i sjakk. Kroppen er i det store og hele i ferd med å falle sammen, og det er skummelt når både hjernen, nervesystemet, leddene, muskulaturen, magen og tarmene ikke funker..hjertet sliter…full av gallesteiner…plages med blæreting, som jeg ikke vet om det skyldes kommende MS, (som ofte kommer i kjølvannet av EDS), eller om det er aktivering av hypofyseadenom, som kan gjøre noe med urinsystemet, eller om det er pga spina bifidaen, som har gjort før at tarmene er «lamme», og som nå kan ha gjort at urinsystemet er «out of order».

  Jeg makter snart ikke mer utredninger. Behandlinger. Reiser på sykehus. Hit og dit. Og ingenting funker. Jeg vil bare ligge i senga mi. Men kan ikke ligge der med lekkasje i hjernen, og med vanvittige magesmerter, osv…Har dere tips for gastroparesebehandling i Norge.? Vet at Haukeland har ansvar for det i Norge. Og UNN følger meg opp i fht min døde tykktarm.. men jeg er visst falt ut av systemet… Jeg trenger en koordinator…

  Er operert for flere svulster, fjernet livmor, begge eggstokker pga svulster, har hematom i ryggen, har fire små svulster i skjoldbruskkjertelen nå…ble født med en bindevevssvulst på kneet som ble operert bort da jeg var 5 mnd gammel, har nå en restsvulst i hypofysen, og har to fettsvulster ved kragebeinene. Synes det er vanskelig når kroppen har så mange defekter.

  Svar
  • vondt.net says:

   Oi, oi, Rønnaug! Dette her hørtes IKKE godt ut. Vi skjønner at dette kompliserer hverdagen betraktelig. unsure emoticon Det er som du sier en uhyre sjelden sykdom du er rammet av – som selv de fleste norske spesialister har altfor lite kompetanse på.

   Angående behandling:
   – Gastroparesebehandling utføres også ved gastromedisinsk poliklinikk på Ullevål, dersom det kan være et tema for deg? Eller blir dette vanskelig siden du tilhører Helse Nord?

   – Vi vet ellers at det som fungerer er å mase og si ifra. Det er tragisk at det må være slik, men man blir faktisk bortglemt dersom man ikke spør «hvor blir det av min utredning?» eller «hva slags behandling bør jeg få og når skal jeg få den?» – særlig når det er et tema som de synes er vanskelig å forholde seg til.

   – Hvordan påvirker alt dette aktivitetsnivået ditt? Klarer du å få gått litt turer og holde deg i bevegelse, eller er det rett og slett for mye smerter til sånt?

   – Hva med kostholdsråd? Har du fått noen spesifikke råd om hva du bør spise / drikke for å unngå ‘flares’ og lignende?

   Svar
 19. Cici says:

  Hei.
  Jeg har psoriasis artritt og sliter veldig med de øverste nakkevirvlene.
  Dette har pågått i flere år. Utallige røbtgen, ul, fysio er forsøkt. Ingen finner ut hva som er galt. Jeg sliter veldig mye med hodepine pga dette.
  Selv tror jeg disse leddene er stivnet og det forverres hele tiden.
  Jeg er så hoven at det ser ut som jeg jar pukkelnakke.
  Jeg tror også stivhet og spenning fører til at det blir for dårlig sirkulasjon til hjernen og det bekymrer meg endel.
  Kan dere hjelpe meg,

  Svar
  • Alexander v/ Vondt.net says:

   Hei Cici,

   Først og fremst vil vi anbefale at du er i aktivitet og trener innenfor din kapasitet – prøv gjerne noen av øvelsene vi har listet på denne siden. Du nevner ellers at det har blitt tatt både røntgen og diagnostisk ultralyd, men uten funn. Har det blitt foretatt en MR undersøkelse?

   Stivhet i øvre del av nakken og nedre del av nakken kan gi grunnlag for det man kaller cervikogen hodepine. Hvis det er leddsmertene som er hovedproblemet, så anbefaler vi at du forsøker en helhetlig kiropraktor eller manuellterapeut som vil ha fokus på både leddene i nakken og musklene som fester der.

   Kan du beskrive hodepinen din? Er den som et trykk i bakhodet, noen ganger mot tinning og til og med som et trykk mot øyet til tider?

   Mvh.
   Alexander v/vondt.net

   Svar
 20. Margrethe says:

  Har betennelse i akilles. Hatt det før og hjalp noe med trykkbølgebehandling. Hatt hælspore noen ganger og da hjalp trykkbølgebehandling bra. Vet ikke om det kan ha noen sammenheng. Bruker joggesko for overpronasjon.

  Vært hos ortoped for å høre om det kunne hjelpe med operasjon. Er en diger kul bak på hælen, men der var det ingen hjelp å få bortsett fra øvelser som jeg har brukt flere ganger. Nå virker det som det har «satt» seg. Ikke noe hjelper. Hatt det snart i 2 år nå. Hadde 5 trykkbølgebehandlinger i fjor, tøyer og trener leggmuskler. Forsøkt Naproxenkur, men fortsatt like vondt.

  Vondt å gå turer, men tar en Voltarol som hjelper en stund. Halter når jeg går som igjen medfører feilbelastning på kne, hofte og rygg. Dumt for jeg er veldig glad i å gå turer i skog og mark.

  Har forresten mye smerter i muskler og ledd, spesielt om morgenen og når jeg har sittet rolig lenge.

  Noen tips om hva mer jeg kan gjøre?

  Svar
  • Alexander v/ Vondt.net says:

   Hei Margrethe,

   Senebetennelse i akilles og andre dysfunksjoner i fot og ankel har som regel en sammenheng. Man har blant annet sett at Haglunds deformitet (benkul på hælen) og hælspore har høyere sjanse for å oppstå dersom personen har feilstillinger i ankel og fot (slik som overpronering eller plattfothet) – dette er grunnet økt belastning fordi fotbladene da ikke demper støtbelastninger slik de egentlig burde. Dette kan også føre til at man får meget stram fascia på undersiden av fotbladet i framkant av hælen, dette kalles plantar fasciitt, og anses som regel som årsaken til at en hælspore oppstår. Plantar fascia’en drar nemlig på benfestet til kroppen ser seg nødt til å stabilisere området ved å legge ned kalsium der som blir til den karakteristiske hælsporen vi kan se på røntgen.

   Den digre kulen din på hælen kalles forøvrig Haglunds deformitet og er direkte lenket til høyere forekomst av senebetennelse i akilles (!) Du kan lese mer om det i vår artikkel om Haglunds deformitet – her finner du også konkrete råd og tiltak.

   Uff, høres ut som om du har havnet i en vond sirkel (!) Trykkbølgebehandling vil være til hjelp – men det er dessverre dyrt.

   Har du blitt henvist til offentlig såletilpasning (IKKE privat) av lege, kiropraktor eller manuellterapeut? Med offentlig henvisning kan man nemlig få dekket store deler av såkalte spesialsåler eller fotsenger – noe det kan høres ut som om du trenger. Dette vil gjøre at du kan bevege deg mer igjen og være mer aktiv.

   Vi anbefaler ellers at du prøver litt av de forskjellige øvelsene vi har på hjemmesiden vår (se link via FB-siden vår hvis du trenger det) og kanskje medisinsk yoga kunne vært godt for deg også?

   Bruker du noen regelmessige tiltak / øvelser mot fotplagene dine, forresten?

   Mvh.
   Alexander v/vondt.net

   Svar
 21. Turte says:

  Hei og takk for supert tilbud! Jeg er 47 år og ufør pga smerter i armer og skuldre. Dovner bort om natten især i armene og sover elendig av den grunn. Har hatt flere ulykker med rygg/nakke (kollisjon og fall) og har en nakke som ikke «funker» når jeg bøyer hodet bakover. Da er det liksom litt for lite muskler der, og hodet har lett for å «falle» ned istedet for å styres kontrollert. Dette er altså når kiropraktoren gjør denne undersøkelsen. Har prøvd slyngetrening uten særlig resultat.

  Jeg har tidligere vært superaktiv med det meste av trening/sport, men klarer i dag bare å gå tur. Alt jeg gjør av bevegelse med armene gjør at jeg stivner og får veldig vondt dagen etter. Og så dovner jeg mye mer av om natten om jeg har vært aktiv med armene dagen før.

  Det er tatt MR av nakke uten funn. Har tidligere blitt operert for prolaps mellom skive 2 og 3 i korsryggen. Da hadde jeg utstråling til høyre bein og mistet vannlatingsfunksjon. Tendens til dropfot etter operasjon, men det er ok nå. Har vært plaget med impigmentskuldre, først høyre, så venstre.

  Har forsøkt kiropraktor, fysio, manuell terapeut, akupunktur, trening og ingenting hjelper og ingen finner ut av mine plager. Det eneste som kan gi meg litt bedring er kiropraktor, men det er begrenset hva det hjelper. Gjør litt yoga hjemme og tøyer masse på bryst/skuldre, armer og rygg daglig, men likevel kan jeg nesten ikke gjøre noenting før natten og neste dag er ødelagt.

  Svar
  • Thomas v/vondt.net says:

   Hei Turte,

   Det høres ut som om du har endel plager etter whiplash / nakkesleng ulykker. Slik ulykker kan forårsake mye «usynlige» skader på sener, muskelfester og fascia – smertene er ikke alltid tilstede umiddelbart, men kan dukke opp alt fra neste uke til flere år etter selve ulykken.

   Testen kiropraktoren foretok kalles for Jull’s test – dette er en test som sjekker styrken i de dype nakkefleksorene (DNF nakkemuskler), disse kan trenes opp igjen med spesifikke nakkeøvelser – har du prøvd noen slike? Hvis ikke så er det sterkt anbefalt for nakkeslengskadde. Slyngetreninig vil kunne hjelpe deg med skuldre og vond brystrygg, men jeg vil nok i første omgang anbefale at du får brukt et lett strikkprogram som supplement daglig for å aktivere samtlige muskler i skulder og skulderbladregionen – disse vil da forhåpentligvis fungere for armene dine – mest sannsynlig så er det dysfunksjon i nedre del av nakken og over skulderbladet som gir deg mye av smertene ut mot skuldrene også.

   Det er godt å høre at du kan få noe bedring hos kiropraktoren, men dessverre er det jo slik at grunnet manglende refusjon så blir det jo en høy egenandel, særlig hvis man er ufør. Men vi anbefaler at du går til kiropraktor når du har behov for det. Det er ellers kjempefint at du tøyer og er så aktiv som du klarer – dette forhindrer forverring.

   Bruker du noen andre egentiltak eller lignende – slik som f.eks. skumrulle? Har du fått undersøkt om du har lave nivåer av vitamin D, vitamin B6 eller annet på blodprøver?

   Vennlig hilsen, Thomas

   Svar
   • Turte says:

    Hei og tusen takk for svar! Jeg skal be kiropraktoren om et lett strikkprogram for whiplashskade, det har jeg ikke forsøkt før. Jeg gjør to øvelser for å aktivisere øvre, innerste del av ryggen, men kan nok absolutt gjøre flere som er direkte rettet mot whiplash.

    Ja, det er dyrt hos kiropraktor, dessverre. Hadde bare helsevesenet forstått hvilken super jobb de gjør….

    Skumrulle har jeg ikke, men jeg har laget meg en rull av et rør (kledt med tøy) som jeg ruller og tøyer øvre rygg på, samt tøyer hvert «ledd» i ryggraden for bedre bevegelighet.

    Ellers har jeg ikke fått sjekket de blodprøvene du nevner, men jeg skal be lege om å sjekke det.

    Svar
    • Thomas v/vondt.net says:

     Hei Turte,

     Supert, det høres ut som om de øvelsene er fine for deg – disse anbefaler vi at du gjør jevnlig. Flott at du har laget egen skumrulle også, godt jobbet! Hadde du vært interessert i om vi skrev en artikkel om hvordan man styrker de dype nakkemusklene og muskler som er relevante ift nakkeslengskadde? Vi får krysse fingrene for at det blir bedre refusjoner for kiropraktorer i årene som kommer – dette kunne gjort tjenestene deres mer tilgjengelige for de som trenger det. Du virker motivert for og lykkes – og vi minner om at vi vil være her for deg om du lurer på noe. Husk også å følge oss på Facebook, Turte, hvis du er registrert der. Ha en fortsatt fin kveld!

     Svar
     • Turte says:

      Jeg vil absolutt være interessert i en artikkel om styrking av muskler etter whiplashskade. Jeg har søkt og lest på nett, men vanskelig å skille «klinten fra hveten» i all informasjonsflommen man får. Tommel opp og tusen takk!

     • Thomas v/Vondt.net says:

      Da setter vi igang med å skrive en artikkel om dette, Turte. 🙂 Sjekk tilbake iløpet av kvelden så vil du se at artikkelen er publisert.

      Oppdatering: Nå er øvelsene klare, Turte – du finner de HER. Lykke til!

     • Turte says:

      Så utrolig flott at artikkelen ble laget så raskt! Kjempetusen takk, dette liker jeg. 🙂

  • Turte says:

   Ps, nettsiden her oppdaterer seg og man mister det man har skrevet om man skriver om man ikke er rask nok 🙂

   Svar
 22. Anna Møller-Hansen says:

  Hei. Har et spørsmål eg gjerne vil ha svar på.
  Eg høyrer et «knekk» når eg bevegar hodet eller nakken. Kva kan vere årsaken til dette. Kven kan eg sæke hjelp hjå? Kan kjennast ut som musklar/senar er stramme. Er ellers i fin form.
  Mvh Anna

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Anna,

   Knekking i nakke, skuldre og rygg kan antyde en dysfunksjon i nærliggende muskler og/eller ledd. Ofte er det et nærliggende ledd som blir hypermobilt og dermed kaviterer («knekker») ved bevegelse som en respons til manglende bevegelse i et nærliggende ledd og stramme muskler. Det kan være greit å ta den lille advarselen på alvor før det blir et større problem senere. En helhetlig kiropraktor eller manuellterapeut (en som behandler både muskler og ledd – ikke bare ledd) vil kunne hjelpe deg med en slik funksjonsvurdering og si hva du burde gjøre videre. Vi anbefaler trening av dype nakkemuskler og rotator cuff pluss uttøyning av nakke og brystryggen.

   Ha en fortsatt fin kveld!

   Svar
 23. Tussa says:

  Hei. Jeg har fibromyalgi og Artose. Trener regelmessig hos fysioterapeut, det går greit. LDN brukte jeg i to år, men den mistet virkningen, så jeg sluttet i fjor høst. Det går…. Det største problemet mitt er muskelkramper spesielt på lårene og helt opp i lysken enkelte ganger. Det er så vondt at jeg bare skriker, min mann henter Natron som jeg drikker, det virker etter ca 1 min….. Men jeg vet jo aldri hvor jeg får den, det er det verste… Bruker Magnesium, 300 mg PR dag, kan ikke ta mer, da streiker magen. Er d noen som har et råd?

  Svar
  • Thomas v/Vondt.net says:

   Hei Tussa,

   Leggkramper kan skyldes dårlig blodsirkulasjon, dehydrering eller ernæringsmangler. Noen av de mest kjente manglene er thiamin (vitamin B1), vitamin B5, vitamin B6, vitamin B12, vitamin D, jernmangel, magnesium, kalsium eller potassium.

   Er det noen av disse som du potensielt kan ta som tillegg – eventuelt prøve en multivitamin? Har du forsøkt å få en blodprøve slik at du kan se hvilke mangler du har?

   Mvh.
   Thomas v/vondt.net

   Svar
 24. Heidi says:

  Hei, plaget med rygg i mange år, det er snakk om å stive av de to nederste leddene, er det noe jeg kan gjøre for å slippe dette?

  Svar
  • Nicole v/vondt.net says:

   Hei Heidi,

   Med tanke på at plagene dine høres omfattende ut, så vil vi tro at det vil kreves omfattende trening og behandling for å unngå ryggoperasjon. Grunnet høy risiko, så bør kirurgiske inngrep være kun brukt som en siste utvei. Har du blitt henvist til offentlig fysioterapi av fastlegen din?

   Svar
 25. Sarah says:

  Jeg har bekhterev og fibromyalgi. Sliter veldig med musklene nedover ryggen på venstre siden og har gjort det i over et år. Det er som om de er betente eller fått seg en strekk og hvis noen prøver å ta på de knekker jeg sammen. Sover i snitt 3-4 dager sittende på sofaen fordi jeg klarer ikke ligge i senga da det føles ut som at jeg ikke får puste. Sliter og med at det river i muskulaturen i korsryggen rundt is-leddene. Er dette noe som kan ordnes opp i?

  Svar
  • Nicole v/vondt.net says:

   Hei Sarah,

   Dette høres ut som et problem som vil trenge omfattende behandling og tilrettelagt trening – dette vil kreve MYE egeninnsats og energi, noe som kan være vanskelig å motivere seg for. Har du blitt henvist til offentlig fysioterapeut for plagene dine? Med kjent revmatisme vil du få dekket det meste av slik behandling. Ved bekhterev så vil IS-leddene kunne bli kraftig irritert og påvirket, så det er nok selve leddene du kjenner der.

   Svar
   • Sarah says:

    Hei, ja jeg har begynt å gå fast til fysioterapeut, men det hjelper foreløpig ingenting for ryggplagene mine. Det hjalp en periode for plagene i is-leddet, men nå har jeg vært inne i en dårlig periode ganske lenge. Er det noe annen behandling som kan hjelpe i tillegg til fysioterapi?

    Svar
    • Nicole v/vondt.net says:

     Hei igjen,

     En fysioterapeut skal ta i bruke flere behandlingsmetoder hvis muskelteknikkene han/hun benytter ikke fungerer. Hvilke behandlingsformer har vært utprøvd hittils? Og hvilke behandlingsmetoder syntes du at hadde effekt på ryggplagene dine?

     Det finnes andre alternativer, men de har da høyere egenandel – slik som for eksempel helhetling kiropraktor som behandler både muskler og ledd. Det kan også være mulig at nålebehandling kan være en god behandlingsmetode for deg. Vi må huske på at ankyloserende spondylitt (tidligere kalt bekterevs) er en progressiv diagnose. Det er derfor viktig at du virkelig legger sjelen i treningen og gjør det du kan for å stoppe utviklingen.

     Når ble bildet tatt som viste at du hadde AS / Bekterevs? Er det lenge siden? Har det i så fall blitt tatt et oppfølgende bilde?

     Vennlig hilsen,
     Nicole

     Svar
 26. sonush says:

  Hei.

  Jeg har hatt vondt siden okt.15, startet i stikkende smerter håndledd/hånden og skulderen. God effekt av paracet og ibux, men etter hvert avtok effekten. Startet med Tramadol i des, med god effekt, men i januar avtok effekten av det også. I tillegg endret smertene karakter. Fikk sprengende smerter i hele armen (fra januar). Legen henviste til MR av håndledd, som viste degenerative forandringer rundt tommelen, og betydelige ødemer rundt fingrene og tommelen, og tommelrot. Var også hos Fysiklalsk medisink lege som ikke fant noe, kun viste til positiv MR for revmatisk lidelse.

  Pga betydelige smerter, ville legen forsøke med prednisolon kur, og henviste samtidig til revmatologisk poliklinikk. Prednisolon kur hadde super effekt, og i ca en uke hadde jeg ikke antydning til smerter en gang. Etter hvert som prednisolon ble nedtrappet, økte smertene gradvis.

  Fikk time hos revmatologisk poliklinikk 4-5 dager etter avsluttet prednisolon kur, og ultralydsjekk hos henne viste ingen betennelse.(regner med at prednisolon tok effekten) Hun lurte derfor på om det var nerve i klem, eller nervebetennelse et eller annet sted. Legen henviste til nevrologisk poliklinikk og de sjekket med «strøm» i nerver eller hva det var. Nevrologen undersøkte begge armer, og sa at signalene var innenfor normalområde i begge armer, men noe svakere i den akutelle armen.
  Han lurte på om det var noe revmatisk siden smertene stortsett sitter i ledd (skulder, håndledd, fingrene, fingerknoklene). Føler meg kasteball i systemet.

  Alle blodprøvene har hittil vært negative (revmatiske).

  Fra FMR legen – Noe revmatisk
  Fra Revmatologen – Noe nevrologisk
  Fra Nevrologen – Noe revmatisk

  I mellomtiden – Vært sykemeldt i stortsett 4-5 mnd nå, gr. til tids svært sterke smerter.

  Hva kan det være???

  Svar
  • Alexander v/Vondt.net says:

   Hei Sonush,

   Hvordan startet smertene? Kom de etter traume, fall eller lignende? Eller oppsto de gradvis? Smertestillende medikamenter fungerer litt som maskeringstape (det fikser ikke problemet, men skjuler det) og deres virkning vil reduseres over tid, da lever og enzymer blir mer effektiv til å bryte de ned.

   Har du også smerter i overgangen mellom nakke og brystrygg / ut mot skulderen? Sprengende og stikkende smerter ned i armen kan indikere at du har et prolaps eller skivelidelse i nakken. Legen burde henvist til MR av cervical columna for å se om det sitter en irritasjon inn mot en nerverot i dette området. Elektrisk konduksjonstest var jo også positiv på den aktuelle armen, så det er klart at det er noe som trykker mot nerven. Vi ønsker at du går til fastlege og etterspør MR av nakken for å sjekke for prolaps / skivelidelse der. Dette er tross alt «gullstandard» undersøkelsen for slike plager.

   Vi setter vårt tips på at smertene dine skyldes cervikal prolaps med trykk mot nerverot C6 eller C7 – og at helsesystemet du har blitt kastet rundt i har glemt å undersøke hvor selv årsaken sitter og heller har fokusert på områdene der symptomene sitter.

   Svar
   • Sonush says:

    Har tatt MR av nakken i apr. Har ikke prolaps. MR av håndledd og hånden tatt i februar viser degenerative forandringer (artrose lignende).

    Jeg har hatt nakkeprolaps to ggr tidligere, og mellom i C6 og C7. Disse smertene er sterke men annerledes. Opr for prolaps sep-14

    Smertene startet i oktober var kun ved håndledd og hånden og skulder område (ledd). Da var de stikkende akkurat der. Kunne ikke bære noe i den handa, fordi da gjorde det som knivhogg i håndledd. området rundt håndledd ble litt hoven og blålig misfarget.

    Stråling fra skulder til fingertuppene kom i januar. Da begynte å bli mer sprengende i hele armen. Da begynte jeg å bruke oxynorm, siden paracet, ibux, tramadol ikke fungerte lengre. MR håndledd i feb

    Prednisolon bruk i februar, revmatisk poliklinikk i mars. Så ingenting til tross for positiv MR. Prednisolon med god effekt på smerter. Mirakel medisin

    Smertene endret karakter igjen. Jeg begynte å få vondt i hele kroppen. Hud sensitive.

    Bestilte MR cervical columna, ingen nye prolaps, men gamle arr etter operasjon. Time hos nevrologen, sjekket med elektriske ladninger, normale svar, men svakere signaler. Noe som han mente var forårsaket av den aktuelle armen er lett hoven. Ellers alt ok. Nevrologisk undersøkelse – negative, spurlings test – negative.

    Ny MR, av skulder denne gangen, tatt i forrige uke, vet jeg foreløpig ikke svar på.

    Personlig holder jeg en knapp på revmatisk problem. Fordi: prednisolon virker kjempe bra (indikerer at smertene skyldes betennelse i mine øyne), jeg hadde time 3-4 dager etter prednisolon bruk, betennelsen som ev var der var borte ved undersøkelse. Og for å ikke glemme positive MR svar.
    For to tre dager siden dultet jeg håndleddet borti skuffknott på kjøkkenet. I løpet av sekunder fikk jeg vond og hoven og rød kul. Har dultet borti mange ting i mitt liv, uten at jeg på sekunder har utviklet en sånn kul. Indikerer for meg at det er en betennelse på gang rett under.

    Smertestråling i armen og kroppssmerter er ikke forårsaket av en skade, i mine øyne er de der kun fordi jeg på 8 mnd har ikke fått behandling for hovedproblemet, kun for smertene.

    Svar
   • Sonush says:

    Hei. Har dere noen flere / andre ideer. Fortsatt smerter.

    Det eneste nye er at jeg har startet med Kiropraktor og det fungerer på kroppssmerter. Lite kroppslige smerter. Mindre hudsensitiv.

    Men det rare er at håndledd og skulder smerter er mer fremtredende. Mer intens.

    Svar
    • vondt.net says:

     Hei Sonush, her må du nok smøre deg inn med tålmodighet. Det er ikke alltid at det finnes en «quick fix» for problemet – noe det ikke virker som om det gjør i ditt tilfelle.

     Vi kan bare anbefale at du fortsetter å trene, motta fysikalsk behandling og håpe på at problemet og årsaken gradvis tilheles.

     Vi tror nok at hudsensitiviteten din skyldes kortisonbruken (Prednisolon er et kortisonlegemiddel). Du kan lese om bivirkninger på Felleskatalogen:

     http://www.felleskatalogen.no/medisin/prednisolon-takeda-562951

     Det er bl.a. 1% sjanse (1 av 100) for at man får hud symptomer / plager. En annen ting som er 1% sjanse for er muskelatrofi / muskelsvinn – noe som igjen kan føre til vondt i kroppen. Så ja, selv om den fungerer -mirakuløst- på infeksjoner og betennelser så er det ingen mirakelmedisin uten bivirkninger – selv roser har torner. Les gjerne igjennom lenken ovenfor og fortell oss hvilke av disse bivirkningene du kan ha opplevd.

     Du kan også bruke siden interaksjoner.no for å se om du tar noen medikamenter sammen som ikke bør blandes.

     Svar
 27. Merethe Furuseth Rammen says:

  Hei hei. ?Dame 55 år er i full jobb som sliter med venstre ben, fra hofta og ned til leggen. Har jo vært en del ganger hos legen, men han har ikke funnet ut noe. Smertene er litt skiftene, noen ganger har jeg vondt i hofta og på utsiden av låret, og andre ganger på leggen og på utsiden av leggen på venstre side .noen ganger er det så smertefullt å gå, strammer og brenner på leggen. Blir litt frustrert av å gå sånn og ikke finne ut noe. Hilsen Merethe?

  Svar
  • Thomas v/Vondt.net says:

   Hei Merethe,

   Det kan være flere årsaker til smertene du beskriver, men oftest så er det en blanding av problemer i muskler, nerver og ledd som gir det helhetlige smertebildet. Vi anbefaler at du får en utredning hos en kiropraktor som er dyktig på både muskler og ledd – det kan også være at du blir henvist til MR av korsryggen for å undersøke om det er trykk mot noen nerverøtter i området der.

   Det er også slik at nedsatt funksjon i bekkenleddet / korsryggeen med tilhørende muskelspenninger i hofte og glutes kan gi grunnlag for det man kaller falsk isjias. Dette er en tilstand der lite funksjonelle muskler og ledd ‘irriterer’ isjiasnerven som går igjennom seteområdet – noe som resulterer i bensmerter og diverse nevrologiske symptomer, da gjerne en følelse av at det brenner eller strammer i området. Vi anbefaler at du i tillegg til å oppsøke en dyktig kiropraktor (vi kan gi den en anbefaling ved behov) prøver disse tiltakene og at du også legger et høyere fokus på å tøye setemuskulaturen din.

   Vennlig hilsen,
   Thomas

   Svar
 28. Grethe Skogheim says:

  I 5 år har jeg gått med smerter i skulder arm hand fingre på v.side. Ingen hjelp å få. Det går over. Hadde giktfeber som 15 åring. Lymfene er også veldig vonde. Har cøliaki.

  Svar
  • Nicole v/vondt.net says:

   Hei Grethe,

   Her trenger vi nok mer informasjon for å kunne hjelpe deg. Flott om du får skrevet litt mer utfyllende om dine plager og smerter.

   1) Hva føler du selv at var årsaken til at smertene startet for 5 år siden?

   2) Hva forbedrer tilstanden og hva forverrer den?

   3) Har du kjent lymfeproblematikk? Har du hevelse grunnet lymfe?

   4) Har det blitt foretatt billeddiagnostisk utredning av tilstandene dine? F.eks. MR av nakke?

   5) Hva ønsker du hjelp med? Råd? Tiltak? Øvelser?

   Ser fram imot til å kunne hjelpe deg videre.

   Vennlig hilsen,
   Nicole

   Svar
   • Grethe Skogheim says:

    Jeg falt for 10-12 år siden på skulderen. Har hatt opr for 5 år siden akil2. Deretter har jeg fått vondt i hodet, nakken, skulder, overarm albue, underarm, handledd og de 3 ytterste fingrene. Har vært hos kiropraktor, fysioterapeut, fått trykkbølge osv. jeg tror det er kronisk betennelse i muskel eller ben. Det er ingen smerter når jeg sover eller hviler. Å røre på armen forverrer tilstanden . Er nå 66 år og aldri før hatt vondt.

    Svar
 29. Marie says:

  Hei
  Jeg var hos kiropraktor for et par dager siden og fikk påvist isjias i begge bein + skade i venstre hamstring. Jeg har i tillegg hatt senebetennelse i begge armer i snart to år, og skal begynne med laserbehandling for dette og beina om noen uker. Jeg har tidligere vært ganske aktiv og trent regelmessig kroppsvektstyrketrening og yoga, men nå har jeg på grunn av skadene i beina vært inaktiv i 3-4 uker og dette føles dårlig både fysisk og psykisk. Jeg fikk beskjed av kiropraktoren om å ikke gjøre foroverbøyinger(strekke lårmusklene bak) eller knebøy, markløft og slike øvelser. Han sa jeg kunne gå turer(selv om dette kan gjøre vondt), sykle og gjøre lett styrketrening. Jeg lurer da på: Hvilke øvelser(lett styrketrening) kan jeg gjøre med isjias og skadet hamstring, kan jeg trene underkroppen i det hele tatt? Jeg har prøvd å finne ut av hva jeg kan gjøre, men jeg finner ingenting på internett. Jeg kunne trent overkroppen, men jeg har jo senebetennelse i armene og kan ikke ta veldig i på grunn av dette. Jeg har lest på nett at om man ikke skal miste styrke/mobilitet/lengde i hamstringen ved skade, så er det viktig å gjøre spesielle øvelser ganske raskt etter akutt fase har gått over(nordic hamstring f.eks.). Jeg har fremdeles vondt, og det er omtrent en måned siden jeg skadet hamstringen- og som sagt starter jeg laserbehandling om et par uker. Skal jeg bare la den være til jeg starter behandlingen?

  På forhånd takk 🙂

  Svar
  • Nicole v/vondt.net says:

   Hei Marie,

   Grunnen til at kiropraktoren ba deg unngå strående foroverbøying-tøyeøvelsen er at den gir et voldsomt intra-abdominalt trykk mot mellomvirvelskivene (som kan være skadelig i lengden, dette er blant annet grunnen til at såkalte militær sit-ups er helt ute av moderne treningsprogrammer) – dette er naturlig nok meget ugunstig når du har en irritasjon mot isjiasnerven. Men alternative måter å tøye hamstringen på uten for mye fleksjon i ryggen bør fortsatt utføres – avhengig av hvilken gradering skaden er på.

   Du kan gjøre øvelser på terapiball eller disse øvelsene her – de er utviklet mtp de som har isjias / isjialgi. Vi anbefaler også at du prøver disse tiltakene.

   Så jo, du kan trene, men du bør unngå for mye fleksjon og unngå øvelser som gir for høyt buktrykk.

   Hvorfor må du vente så lenge før oppstart av laserbehandling? Det er høy sjanse for at hamstringen vil gro av seg selv iløpet av disse ukene – laser bør benyttes så raskt som mulig etter skade for best effekt.

   Svar
   • Marie says:

    Ser ut til at jeg får skaffe meg en slik treningsball. Er bakoverbøying(rygg, yoga) noe jeg må unngå med tanke på isjias? Jeg må i alle fall unngå knebøy, men kan jeg med mine skader gjøre f.eks. disse øvelsene for rumpe, eller tar det for mye på hamstringen?:
    http://www.popsugar.com/fitness/Butt-Exercises-Exercise-Ball-24763788

    Alternativ hamstringtøying uten for mye fleksjon i ryggen- kan det være noe sånt som under her? Jeg er egentlig veldig fleksibel, og kan normalt få beina ganske langt ned mot ansiktet, men nå stopper beinet når det er rett opp, og tar jeg det lengre enn dette, får jeg smerter:
    http://media1.popsugar-assets.com/files/2013/03/12/2/192/1922729/17f766ea3244a354_lying-down-hamstring-stretch.xxxlarge/i/Reclined-Hamstring-Stretch.jpg

    Jeg er redd for å få en kortere muskel og miste mykheten i tillegg til styrke. Jeg har unngått tøying og trening av beina totalt fordi jeg ikke vil forverre skadene/irritere muskelen (har lest at hamstringen kan revnes ytterligere), men om øvelsene over er ok å gjennomføre, skal de gjennomføres helt smertefritt? Selv om det er en stund siden hamstringskaden oppstod, har jeg ofte vondt uten å ha trigget den på forhånd. Ville du anbefalt nordic hamstring-øvelsen for å styrke den og unngå styrketap?

    Laserbehandleren var ikke tilstede da jeg var der, og det er vanskelig og tar lang tid å komme seg til og fra behandlingsstedet kollektivt pluss at jeg studerer og egentlig bor i en annen del av landet- alle disse faktorene gjorde at første mulighet for behandling er tidlig i juli. Det er leit å vente så lenge, selv om det er utrolig viktig for meg å bli bedre og kunne delta normalt i hverdagen.

    Takk for svar

    Svar
    • vondt says:

     Hei igjen, Marie,

     Jeg jobber med en artikkel for deg med spesifikke øvelser som vil gagne deg akkurat nå. Den bør være publisert i løpet av 2-3 dager. Bakoverbøying, men uten smerter, kan gjennomføres for ryggen. Det viktigste er at du går rolig framover med tanke på progresjon og utvikling. Det verste du gjør er å stoppe helt opp – muskulaturen trenger aktivitet og bevegelse for å kunne tilhele seg selv. Minner også på at kroppen trenger ekstra vitamin C til muskelreparasjon.

     Det stemmer at man bør ikke kjenne for mye vondt med trening, og det er derfor viktig å starte med enkelte treningsøvelser som styrker den involverte muskulaturen gradvis, men som ikke fører til overbelastningsskader. Hvis du sender oss en PM på Facebook så kan vi finne en anbefalt behandler/terapeut for deg.

     Svar
 30. Anita Larsen says:

  Hei?vil gjerne ha tilsendt øvelsene mot isjias. Suverene øvelser som jeg skal gi til min mann!
  Mvh Anita

  Svar
  • vondt says:

   Hei Anita,

   Da ber vi deg pent om å like siden vår og dele den med venner – og deretter trenger vi eposten din for å sende dem. 🙂

   Svar
 31. Elisa says:

  Hei. Legen min sa i går at jeg har fått krystall syken, det kom veldig akutt og jeg er litt bedre i dag, men har vondt/stiv i nakken. Jeg har hatt to slimposebetennelser i skulderen på under et år. Mens jeg hadde slimposebetennese første gang begynte migreneanfall. Og denne gangen fikk jeg krystallsyken. Er det noen sammenheng mellom slimposebetennese, migrene og krystallsyken? Hva kan det skyldes? Er det noe jeg kan gjøre så jeg slipper å leve med smerter og til tider store smerter, samt at plagene kommer tilbake? Hilsen Elisa.

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei,

   De med migrene har høyere forekomst av krystallsyken ifølge forskning. Vi anbefaler at du leser vår artikkel om krystallsyke og leser deg opp på mekanikken bak diagnosen. Vi har også lagt ut artikler som viser gode råd og tiltak mot svimmelhet. Prøv gjerne de også.

   Vi anbefaler ellers at du oppsøker kiropraktor eller manuellterapeut for aktiv behandling av krystallsyken – da dette bare krever 1-2 behandlinger normalt sett for fullstendig bedring – klinisk bevist.

   Lykke til; Elisa.

   Svar
 32. Markus says:

  Hei
  Jeg sliter med smerter på innerste del av venstre kragebein.

  Smertene er ikke der kontinuerlig. De dukker opp i bestemte stillinger og bevegelser. Smertene er verst etter at jeg har sovet en stund. Jeg antar at det er fordi jeg ligger anspent med skuldrene hevet oppover, over lengre tid. Det blir feil stilling for kragebeinet og gir smerter. Jeg står opp og slapper av i skuldrene. Da gjør det vondt. Utover dagen gir smertene seg.

  Jeg opplever i tillegg nedsatt bevegelighet. Push-up og løfting med venstre arm byr på smerter i kragebeinet, samt i skulderbladområdet. Jeg prøvde en ny variant av push-up for et par måneder siden. Jeg utførte vanlige push-up med armene i skulderbredde, men holdt albuen inntil kroppen. Etter noen uker begynte smertene i kragebeinet. Jeg antar at dette er årsaken til hvorfor jeg har det vondt nå, men hvor alvorlig det er og hvor smerten ligger (muskelen, i selve leddet) ønsker jeg svar på.

  I tillegg har kragebeinet flyttet på seg etter at smertene begynte. Mitt høyre kragebein føles og virker helt normalt. Sammenlignet med mitt høyre, er det venstre kragebeinet tilsynelatende høyere oppe. Det står mer vertikalt enn horisontalt som mitt høyre kragebein gjør. Er dette alvorlig? Kan det bli langvarig?

  Hva kan være årsak til vondt på innerste delen av kragebeinet mot brystet? Jeg opplever en trykkømhet rundt dette området. Når jeg trykker på innerste del av kragebeinet, kjenner jeg en form for smerte. Det er sårt og ømt.

  Hva må jeg gjøre for å bli kvitt disse smertene? Jeg har gått med ubehagelighetene i snart to måneder. Håper jeg ikke har ventet for lenge til at det blir langvarig.

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei,

   Noen sier innerste del av kragebeinet når de mener ut mot skulderen og andre mener da inn mot brystplaten – basert på de smertene du nevner så høres det ut som om du har en A-C ledd restriksjon / irritasjon, samt nedsatt rotator cuff stabilitet i forhold til den treningen du gjør. Vi snakker altså muskelubalanse og instabilitet. Fokus ditt bør ligge på å trene opp rotator cuff stabiliteten + serratus anterior, tøye pectoralis muskulaturen, samt få hjelp av kiropraktor eller manuellterapeut til å løsne på leddrestriksjoner i mellom skulderbladene og overgangen mot nakken.

   Du finner gode øvelser for skulderbladene dine her.

   Svar
 33. Marit says:

  Hei. Har fått diagnosen Polynevropati. Ønsker å leve et aktivt liv, men opplever forverring av symptomer ved trening (sterke smerter i bein til over kneet og hele hånden opp til håndledd). Noen gode tips?

  Svar
 34. Inez says:

  Hei. Etter eg fikk epidural under fødselen så har høyre nakke gjort ekstremt vondt i ny og ne. Aksom noe sitter med en nål mot nervene eller muskelen… Og det skyter opp fra skuldrene til rett under hodeskalen….. Kan det fikses eller noe må leve med?

  Svar
  • Inez says:

   SÅ tusen takk for svar, dere kune jafal git beskjed om at dere ikke viste hva dere skule svare. Har nå vært oss legen og får hjelp…..

   Svar
  • vondt.net says:

   Hei Inez,

   Beklager sent svar – misforståelse angående hvem som skulle svar. Dette bør du få utredet via din fastlege – her kan det være snakk om å ta MR for å evaluere CSF-væsken og om det har oppstått trykkendringer i ryggmargen etter epiduralen som ble satt der.

   Det vil nok bli bedre med tiden, da spinalvæsken stadig byttes ut, men det kan nok vedvare en stund framover.

   Vår anbefalinger er at du tar kontakt med din fastlege. Vi ønsker god bedring og lykke til!

   Svar
 35. Sigrid says:

  Hei, plages med vondt i nakken og skuldre. Går ut fra at det er veldig vanlig. Mye muskelknuter i nakke og skulderbladene. Er usikker på hvem jeg henvende meg til, en massør eller kiropraktor? Stiv i nakken og stråler ut i armer på det verste. Er aktiv og trener, noe som gjør godt. Mye verre hvis jeg bruker pute om natten.

  Takk på forhånd.

  Svar
  • vondt says:

   Hei Sigrid,

   Vi vil anbefale at du tar kontakt med en offentlig godkjent kiropraktor som er medlem i Norsk Kiropraktorforening og som jobber helhetlig – altså både med muskler og ledd, noe de aller fleste moderne kiropraktorer gjør.

   Hvis du kontakter oss på Facebook-siden vår via privat melding, så kan vi gi deg en anbefaling på en behandler i nærheten av deg.

   Mvh.
   Thomas v/ Vondt.net

   Svar
 36. Aslaug Irene Espeland says:

  Hei:-) Jeg har med stor interesse lest om den nye behandlingen for rastløse ben da jeg er sterkt plaget av dette:-)
  Bruker en formue på medisiner hver måned og ønsker derfor pris på dette nye produktet som ble lagt ut nylig???

  Svar
  • Alexander v/Vondt.net says:

   Hei Aslaug,

   Det kan vi hjelpe deg med vet du.

   Produktet kan du lese mer om i artikkelen vi publiserte eller på deres hjemmeside – google ‘RESTIFFIC’ (det er det produktet heter). Siden det har vist seg å være såpass effektivt så er prisen dessverre temmelig drøy (rundt 3000 kroner tror jeg).

   Si ifra hvis du ikke finner produktet.

   Mvh.
   Alexander v/ Vondt.net

   Svar
 37. Live says:

  Hei, hva slags trening anbefales ved CMT? hovedsakelig angrepet i beina. Går til fysioterapeut og der driver jeg med balansetrening, noe som trengs da jeg nesten ikke har balanse. Men hva slags trening anbefales egentlig når man er rammet av denne sykdommen? styrke, utholdenhet eller noe annet?

  Svar
  • Thomas v/vondt.net says:

   Hei Live,

   Det man vet er at Charcot-Marie-Tooth sykdom reagerer positivt på bevegelse og trening, man er delvis uenige om hvilken type trening som er best – men man er enige om at det bør gjøres daglig og gjerne over flere økter (styrketrening og balansetrening særlig) gjennom dagen.

   Svar
   • Live says:

    Lette treningsøkter flere ganger om dagen? øøh, okey, den var ny for meg. Hadde det bare funket på smertene hadde jo det vært veldig greit da, da skulle jeg gjerne ha trent daglig. Har du noen steder dette står? hadde vært interessant å lese mer om det:)

    Svar
    • vondt says:

     Strength and balance training for adults with peripheral neuropathy and high risk of fall: current evidence and implications for future research.

     CONCLUSIONS:
     The findings from the reviewed studies provide substantial evidence to support the use of strength and balance training for older adults at risk for falls, and detail early evidence to support strength and balance training for individuals with peripheral neuropathy.

     http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22940521

     Svar
 38. Linda says:

  Hei jeg har smerter i veste hofte og hofte kula som også noen ganger går ned i låret. Kjenner også at når jeg tar på skulder på skjelett beinet gjør det vondt når jwg trykker der gjør det vondt og svir. Samt problem i kne når jeg går i dkogen i nedover bakke. Vondt i hæl på begge føttene på innsiden av hælen som kommer og går , følelserne er at det strammer i hælen. mvh Linda

  Svar
  • vondt says:

   Hei Linda,

   Hvis du er snill og går til det aktuelle temaet ditt «vondt i låret» og deretter fyller ut spørsmålet ditt der, så kan vi hjelpe deg. Denne kommentartråden her har rett og slett blitt altfor stor (!) 🙂
   Vi gjør oppmerksom på at jo mer informasjon du gir oss, jo lettere er det for oss å kunne hjelpe deg.

   Svar
 39. Nina Brekke says:

  Hei. Sliter mye med smerter i muskel/ ledd. Er 39 år, er Paramedic og fysisk aktiv. Men sliter mye pga smerter. Vært på fys.med på Ullevål sh., fått kortison, vært hos fysioterapeut, osteopat uten at det blir særlig bedre. Hva bør jeg gjøre? Har endel artrose osv, opr.bort menisk i ene kne, opr hallux valgus med komplikasjoner, opr ene ankelen 3 ganger uten bedring (da som veldig ung).

  Svar
  • Alexander v/ vondt.net says:

   Hei Nina,

   Hvis du er snill og går til det aktuelle temaet ditt og deretter fyller ut spørsmålet ditt der, så kan vi hjelpe deg. Denne kommentartråden her har rett og slett blitt altfor stor (!) 🙂

   Vi gjør oppmerksom på at jo mer informasjon du gir oss, jo lettere er det for oss å kunne hjelpe deg.

   Svar
 40. Eva says:

  Hei,

  I løpet av siste måned har jeg gradvis fått vondere under tåballen på begge føttene. Smertene var til å begynne med kun tilstede om morningen og etter å sittet stille en stund. Da tok det noen skritt før jeg klarte å gå normalt. Men nå merker jeg det stort sett det meste av tiden. Smertene sitter i tåballene, noe som ikke er forenlig med plantar fasciit (ut fra hva jeg har lest). Men ettersom smertene er værst om morningen passer det heller ikke helt inn under metatarsalgia. Om morningen kjenner jeg det også langs undersiden av foten, mens det på dagen kun sitter i tåballene. Aldri smerter i hælene.

  Jeg er plattfot, og har derfor hatt innleggssåler i flere år. Fikk tillaget en annen type like før sommeren pga mye problemer med hofte. Ettersom jeg er hjemme i permisjon (4 mnd gammel baby) har belastningen på beina økt veldig fra stillesittende kontorjobb. Men jeg har alltid vært aktiv, og er langt fra overvektig, så mener føttende burde tåle dette. Kan det være feil med de nye sålene som gjør dette? Og kan det være plantar fasciit selv om jeg ikke har vondt i hælene?

  Veldig takknemlig for gode råd, da det er frytelig frustrerende å ikke kunne gå så mye trilleturer som jeg vil.

  Svar
  • Thomas v/vondt.net says:

   Hei Eva,

   Hvor i tåballene sitter smertene? Mer på innsiden eller utsiden av foten? Gjør det vondt å stå på tå eller hælene? Med tanke på at smertene har blitt verre etter de nye sålene så kan det være gunstig å forsøke en tid uten disse. Såler er ofte ikke en god langtidsløsning på vonde føtter, da føttene ofte blir avhengige av støtten. Det er litt det samme som med korsryggkorsett eller nakkekrage – det fungerer ikke i lengden grunnet muskelsvinn og dysfunksjon.

   Det er lov å ha flere diagnoser. Det kan være både metatarsalgia og plantar fasciit. Grunnet noe ukarakteristiske, vedvarende smerter anbefaler vi at du får en henvisning til MR for å kunne anslå best mulig framgangsmåte for deg videre.

   Svar
 41. Negin Heier says:

  Hei, MR har påvist senebetennelse i høyre håndledd og ulnarisgebetet (mer konkret diagnose: moderat tendinopati svarende til extensor carpi med noe omkringliggende ødemforandringer, normale extensor, flexor senere og knokler, intakt triangelbrusk). Grunn: langvarig belastning av håndledd gjennom skriving, husarbeid, løft og annet som kan belaste håndleddet. Vært hos fysioterapeut som sa jeg kunne teipe håndleddet med ikke-elastisk teip i en halv måned i håp om at den kraftige smerten «brenner» bort. Er dette nok/mulig i det hele tatt? Hva slags annen behandling kan jeg be fysioterapeuten gi meg bortsett fra å gjøre strekk- og styrke-øvelser selv? Avkjøler med isvann også.

  Svar
  • Thomas v/vondt.net says:

   Hei Negin,

   Etter vår personlige mening ville en slik avteiping føre til muskelsvinn / impassivitet i området, som på sikt kan gjøre problemet enda verre – vi tror ikke det ville vært spesielt effektivt kortvarig heller. Vi ville anbefalt trykkbølgebehandling (gullstandard behandlingen) rettet mot seneskaden (tendinose), eventuelt instrumentell Grastonbehandling, anti-inflammatorisk laserbehandling, nålebehandling og/eller TENS/strømbehandling.

   Noen av disse som har blitt utprøvd?

   Svar
 42. Sissel I B Eriksen says:

  Hei, jeg har mange diagnoser. Men ville spørre hva jeg kan gjøre for å bedre nakke/ rygg med spinal stenose. Oppstått i 2001-2004 etter trafikkulykker. Jeg kan ikke trene pga ME, men tenker på lindrende behandling kiropraktor, osteopat el massør? Jeg trener medisinsk yoga. Ellers mye stillesittende pga mine andre helseskader.

  Svar
  • Thomas v/vondt.net says:

   Hei Sissel,

   Vi ville anbefalt dype nakkefleksorøvelser (se øvelser HER), samt behandling hos offentlig helseautorisert behandler (altså fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut). Mange kiropraktorer benytter såkalt traksjonsbenk-behandling som er regnet som en effektiv behandlingsform mot spinal stenose i korsryggen. Kjempefint ellers at du gjør medisinsk yoga, dette er noe vi virkelig anbefaler som supplementerende egentiltak. Nakkesleng/whiplash og artroseforandringer kan også ha nytteeffektiv an spinal manipulasjon eller mobilisering utført av kiropraktor eller manuellterapeut.

   Det er viktig at du går til en ‘moderne kiropraktor’ – altså en som har fokus på behandling av både muskler og ledd.

   Sliter du ellers noe med hodepine og svimmelhet også?

   Svar
 43. Randi Odland says:

  Hei
  Hadde slag på lillehjernen høyre side for 5år siden.
  Sliter en del med smerter hode/nakke/skulder og utover arma.
  Halve ansiktet er numment. Trykk på øye
  Alt på høyre side
  Hvilke beh anbefaler dere?
  Randi

  Svar
  • Thomas v/vondt.net says:

   Hei Randi,

   Vi ville anbefalt behandling som du personlig føler gir deg symptomlindring (f.eks. massasje, fysioterapi eller kiropraktikk) i kombinasjon med tilpasset trening. Hvor i hodet føler du at hodepinen er verst? Eller flytter den på seg?

   Svar
 44. Eva says:

  Tusen takk for svar! Smertene sitter ganske sentrert under tåballen, vanskelig å si om det heller mest mot innsiden eller utsiden av foten. Gjør ikke vondt å stå på tå og heller ikke på hælene. Det gjør heller ikke vondt når jeg prøver å trykke under foten for å prøve å finne et ømt punkt. Om morningen merker jeg det veldig godt når jeg drar tå nr 3 (stortå = nr1) mot leggen. Da kjennes det veldig stivt ut og strekker veldig bortover langs undersiden av foten.
  Har tatt det veldig med ro og ikke brukt sålene i en ukes tid, samt at jeg har gjort alle øvelser jeg har funnet på nett. Synes det er blitt litt bedre, da det ikke er fullstendig stivt og umulig å gå etter kort tids stillesitting. Men likevel ikke helt den progresjonen jeg hadde håpet på, da det fortsatt hindrer meg veldig i å gå turer.
  Du skriver at jeg burde tatt en MR av føttene. Er det mulig å avdekke hva det kan være med en ultralyd? Det er litt lettere å få gjort hos en fysioterapeut.

  Svar
  • Thomas v/vondt.net says:

   Hei igjen, Eva,

   Vi ville anbefalt en MR i ditt tilfelle – gjerne med en klinisk undersøkelse av kiropraktor eller manuellterapeut i forkant; som deretter kan henvise deg til billedddiagnostisk utredning. Har du hatt noen støtsmerter eller lignende? Når du nevner 3:e tå, så tenker vi umiddelbart på Mortons nevrom. Hvilke øvelser synes du at fungerer godt for deg? Det kan gi oss litt mer informasjon angående hva som feiler foten din.

   Svar
   • Eva says:

    Litt usikker på hva du mener med støtsmerter, men det er mer en brennende følelse under tåballene. Og det stikker under hele fotsålen når jeg tar de første skrittene på morningen.
    Jeg har tøyd foten, gått opp på tå, plukket håndkle opp med tærene og skrevet alfabetet med føttene.
    Tenkte selv at det antagelig ikke var Mortons nevrom, ettersom jeg trodde det var litt uvanlig å få på begge føttene samtidig?

    Svar
    • Thomas v/ Vondt.net says:

     Det har du rett i – uvanlig (men ikke umulig) å få Mortons nevrom bilateralt. Uansett så ville vi anbefalt at dette blir utredet med MR billeddiagnostikk. Har du blitt henvist til det nå?

     Svar
 45. Jan Helge says:

  Hei. Lurte på om dere kan gi meg noe svar og om at dere kan hjelpe meg. Har vondt bak kneskål, og ved hælen og nedover/ og på siden. Klarer nesten ikke gå. Prøvde å gå igår, men fikk veldig vondt. Har ikke skadet meg selv eller lignende. Det bare plutselig oppstod. Gikk tur for noen dager siden med noen nye sko jeg kjøpte, hiking sko, og fikk vondt i venstre side. Vet ikke om det kan være skoene eller hva det kan være. Er det noen jeg kan gjøre selv? Strekke ut osv? Det gjør vondt når jeg sitter også. Vondt når jeg trykker på hælområdet. Har prøvd voltaren salve igår og idag sammen med kjøle salve, men smerten er der enda. skjønner ikke hva som har skjedd.

  Svar
  • Thomas v/ Vondt.net says:

   Hei Jan Helge,

   Det høres ut som en akillesskade. Vi anbefaler at du får en diagnostisk ultralyd undersøkelse hos en behandler med offentlig helseautorisasjon (kiropraktor, fysioterapeut, manuellterapeut). Akillesskade kan referere smerter fra baksiden av kneet helt ned på festet i hælen – det kan også ha oppstått en betennelsereaksjon grunnet belastningen fra turen / nye sko. Du kan ise ned, hvile området (ha benet høyt) og bruke kinesioteiping for å støtte opp akilles – ved visse skader kan det være aktuelt med muskelarbeid, trykkbølgebehandling eller nålebehandling hos kliniker.

   Er det vondest når du står opp og tråkker ned på foten? Er det rødlig / hevelse over bakside av hælen?

   Svar
 46. Camilla says:

  Hei. Jeg fikk påvist betennelse i kneet for ca 2 år siden.

  Jeg hadde da vært hos 4 forskjellige leger som ikke fant noe på MR, men de tømte kneet for væske. Siste legen jeg var hos tømte også kneet for væske, det var en god del. De sprøytet inn kortison også. Det var da de fant ut at det var en betennelse. Har ikke vært der siden. Men jeg sliter fortsatt med at jeg får vondt. Jeg driver med ridning noen dager i uken. Når jeg får vondt føles det ut som det er på siden av kneet eller under kneskåla. Får vondt når jeg går i trapper, nedover bakke eller hvis jeg har sittet stille en stund. Det hovner også opp noen ganger, men ikke mye.

  Bare lurte på om det er noe jeg burde sjekke igjen, eller om det ikke er noe? De fant ikke ut av hvorfor det ble en betennelse eller hvor betennelsen kom fra.

  Svar
 47. Trude Bjerved says:

  Har slitt med Fibromyalgi i mange år, har smerter i hele kroppen, er ofte kvalm og har vondt i hode. Og eier ikke energi er trøtt og sliten hele tiden. Klarer ikke å smøre en brødskive en gang, kjæresten må gjøre alt. Må bruke rullestol når jeg er ute pga smerter, men også svimmelhet. Da jeg også er svaksynt og har astma, så har jeg rett på Fysikalsk behandling, og etter å ha ventet i lang tid så fikk jeg plass på Fysioterapi her på Romsås i vår, men måtte slutte etter 1 måned da han måtte gå videre på lista. Står nå på venteliste på Ammerud, men ventelisten er lang. Har nettopp avsluttet behandling hos kiropraktor, siden jeg er uføretrygdet og ikke har råd. Skal på revmatikersykehuset på Lillehammer, men det er ikke før i mars 2017. Så jeg trenger virkelig hjelp.

  Hilsen,
  Trude

  Svar
  • Thomas v/ Vondt.net says:

   Hei Trude,

   Det høres ikke greit ut. Finnes det ingen gratistiltak eller smerteklinikker i nærheten av deg? Disse har ofte noen få ‘akuttplasser’ – noe det kunne høres ut som om du trenger. Isåfall burde fastlegen ha henvist deg dit. Vet du ellers om du har kroniske utmattelsesyndrom / ME diagnose? Forstår heller ikke at du ble ‘sparket ut’ av fysioterapeuten – det virker uansvarlig og uforsvarlig i den standen du er i. Med tanke på at du allerede har gått til behandling der, så burde det ikke by på problemer at du kommer raskt inn igjen til fysioterapeuten din. Kan du kanskje ta kontakt med fysioterapeuten i morgen?

   Svar
   • Trude Bjerved. says:

    Jeg har ikke blitt utbedret for ME, men jeg ble verre etter svineinfluensa vaksinen. Kjæresten har i alle fall merket det, jeg merker bare at jeg har blitt dårligere. Når det gjelder fysioterapeut så er det ingenting jeg kan gjøre, jeg spurte om jeg kunne komme tilbake senere, og da fikk jeg til svar at det må gå 6 måneder før jeg kanskje kan få plass igjen. Jeg syns det er å lure kroppen og gå til Fysio i 1 måned og så slutte. Har også fått høre at man bare går til Fysio i en periode og ikke noe man går til over lengre tid.

    Svar
    • Thomas v/ Vondt.net says:

     Da synes vi du bør utredes for ME og kroniske utmattelsessyndrom (CFS). Særlig hvis dette er noe som ble forverret etter svineinfluensavaksinen – som kjent har flere hundre ME-rammede søkt om erstatning etter svineinfluensavaksinen. Vi anbefaler at du tar kontakt med Facebookgruppen «ME som senskade etter svineinfluensavaksinen» og forteller dem om dine symptomer og tegn. De vil nok kunne gi deg endel god og relevant informasjon.

     Offentlig fysioterapeut kan man gå til så lenge man trenger det (1 måned er altfor kort tid og man rekker knapt å gjøre noe på den tiden) – det er fysioterapeuten selv som isåfall har tatt avgjørelsen om å ‘sende deg ut av køen’. Det høres jo absolutt ut som om du fortsatt trenger fysioterapibehandling for å fungere – så joda, det er mange som går til fysioterapeut titalls (noen opptil 60 ganger) i året. Dersom det er behov for det.

     Svar
 48. Lilly S says:

  Hei.

  Har fra 18 årsalderen vært alvorlig plaget av rastløse bein syndrom. Nå er eg pensjonist og holder fremdelig på med dette. Eg har fått påvist en alvorlig form av denne lidelsen, og har medisinen SIFROL depot tabletter som innimellom hjelper litt på problemet, men eg er ofte inne i den perioden den ikke hjelper i det hele tatt og går da oppe og trør natt etter natt. Nå har eg gått oppe om natten i en mnd og sovet litt innimellom, men det er svært lite. Føler meg mer enn utslitt.

  Må også sei at eg har så mye smerter i beina og rygg etter all denne trakkingen dag og natt. Såg dette nye (red. anm.: Ny behandling mot rastløse bein syndrom) som skulle festes til foten og lurte på om det kunne være en hjelp i for meg? Har dere noen gode tilbakemeldinger på dette?
  Finnes det andre hjelpemidler eller noen form for hjelp for dette? Sliter meg så fullstendig ut.

  Takknemlig for svar.

  Lilly

  Svar
 49. Eva says:

  Ja, jeg har fått henvisning, men vet ikke når timen blir ennå. Jeg er etterhvert blitt ganske sikker på at det er nye såler som er årsaken til problemet. Er plattfot, og har hatt innleggsåler siden ungdomsskolen.

  Disse har jeg fått laget på Oslo ortopediteknikk ved å tråkke i en skumkasse. For noen måneder siden fikk jeg laget nye såler hos fysioterapeuten min. Såkalte «Supersole». Disse hevet fotbuen min markant mer, og rettet knærene mer ut (fra å falle litt mot hverandre). De nye sålene er også mye hardere enn de gamle, og det tror jeg er årsaken til tåballsmertene. Har gått tilbake til å bare bruke de gamle sålene i et par uker nå, og føttene kjennes litt bedre ut.

  Samtidig har jeg hvilt mer og gjort alle øvelser jeg har kommet over på nett, så vanskelig å si sikkert hva som er årsaken til bedringen. Det eneste som er litt surt, er at jeg følte de nye sålene gjorde hofteproblemene mine litt bedre, så det føles litt som jeg må velge mellom 2 onder ved å velge de nye eller gamle sålene….. De gamle sålene virker ikke som støtter opp nok, mens de nye kompenserer for mye og er laget i alt for hardt materiale.

  Svar
  • Thomas v/ Vondt.net says:

   Hei Eva,

   Du har antageligvis forsøkt disse øvelsene også? Litt av et dilemma du har der. Vi anbefaler en mellomløsning – nemlig at du varierer mellom de to sålene; dette kan også medføre at føttene dine blir noe mer tilpasset / vant til de nye sålene også. Som naturlig nok ville vært ideelt for hofter / knær også.

   Hva tenker du om det?

   Svar
   • Eva says:

    Ja, jeg har gjort alle de øvelsene. Føler betennelsen under foten er blitt bedre, da det ikke er så stivt og vondt å ta de første skrittene på morningen lenger. Men tåballene blir fort vonde etter bare litt gåing/ståing. Jeg har kun brukt de gamle, mykere sålene de siste ukene, og jeg merker at med en gang jeg setter føttene ned i de nye sålene så legger de ekstra press på fotballene hvor jeg har vondt. Så vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Er så redd føttene skal bli et kronisk problem, på samme måte som hoftene har vært i så mange år….

    Svar
 50. Sylvi Løwe says:

  Har RA går på biologiske medisiner , men har fått senebetennelse i overarmen hvilket øvelser kan jeg gjøre for at det skal bli bedre ? Har fått en predisolonkur som man håper hjelper , men er fremdelsen vondt etter 14 dager på den kuren. Legen så at piller pluss øvelser vil gjøre det bedre?

  Svar
  • Thomas v/vondt.net says:

   Hei Sylvi,

   Er du helt sikker på at det er en seneBETENNELSE og ikke en seneSKADE eller seneAVRIVNING? Har du fått det bekreftet med ultralyd, eller? Vi synes det er rart at, om det virkelig er en senebetennelse, at en såpass sterk kur ikke har hjulpet. Det kan tyde på at det heller dreier seg om en seneskade.

   Her kan du lese om forskjellen mellom de ulike senetilstandene.

   Øvelsene som anbefales kommer an på hvilken sene som er påvirket – og om det er snakk om en betent eller skadet sene. Vi anbefaler altså at du får en diagnostisk ultralyd undersøkelse for å bekrefte hva skademekanismen er.

   Svar
 51. Reka says:

  Jeg har plagdes med erytema modosum i begge føttene i 2 år nå. Helsevesenet har ikke funnet årsaken til plagene, men regner med at det er en autoimmun årsak. Blir «egentlig» fulgt opp av revmatolog, men ventelistene er uendelig lange og jeg fikk i mars beskjed om at jeg skulle tilbake på oppfølging av metex behandling i juni. Jeg har enda ikke fått ny time for denne oppfølgingen.

  Nå er tålmodigheten fullstendig skrapet, jeg vil bli fri for smerter og begynne på jobb igjen. Er det noen i Norge eller i utlandet som er mer eksperter på dette enn andre? Går gjerne til private aktører om det er noen som kan hjelpe meg! Bør det ikke tilstrebes å finne årsaken til knuterosen for så å finne korrekt og mest effektiv behandling?

  Svar
  • Thomas v/vondt.net says:

   Hei Reka,

   Du skal ha blitt tilsendt et skriv med den seneste datoen for garantert konsultasjon. Har du mottatt dette? Det virker veldig rart at du har ventet helt siden mars, da flere i vårt apparat har hatt pasienter som har kommet inn til revmatolog undersøkelse ila 3 måneders tid. Vi anbefaler at du tar kontakt med revmatologi avd. og krever noen svar på når du får kommet inn for undersøkelse.

   Mvh.
   Thomas v/ vondt.net

   Svar
   • Reka says:

    Hei igjen.

    Har ikke fått annen mail enn den om at jeg har fått svar her på siden. Hvilket apparat er deres? Hadde kontakt med dem (igjen) sist uke, men fikk ikke ny dato. De visste ikke når det ble min tur enda… Unnskyldte seg med at det var nye leger og streiken gjorde at de var forsinket. Det er rett at revmatolog og ikke hudlege er den rette til å følge opp dette?

    Svar
    • Thomas v/vondt.net says:

     Ok, da må du nok dessverre bare avvente til du får innkalling, men du har lov til å ringe dem og høre når cirka du vil få tid / konsultasjon.

     Vi ønsker deg lykke til og god bedring.

     Vennlig hilsen,
     Thomas

     Svar
     • Reka says:

      Kan godt ringe dem på nytt, men forventer dessverre ikke få svar.

      Vet du om noen private leger som kan dette med langvarig knuterosen i Norge eller utlandet? 2 år med sterke smerter har gjort meg desperat!

      Takk for svar!

     • Thomas v/vondt.net says:

      Hei igjen,

      De er nødt til å besvare henvendelsen din. Be dem ringe deg opp igjen hvis du sliter med å komme igjennom – de bør også ha god kjennskap til privataktører innenfor dette feltet.

      Lykke til og god bedring.

 52. Inger Rogneflåten says:

  Har en vond arm. Stedet er opp mot skulderen på høyre side.. Jeg har holdt på å pusse opp en leilighet, malt og skiftet en god del håndtak. Tror jeg har overanstrengt armen. Er det noen øvelser som kan hjelpe mot dette eller er det bare hvile?

  Svar
  • Thomas v/ Vondt.net says:

   Hei Inger,

   Dette skal vi kunne hjelpe deg med, men vi trenger litt mer utfyllende informasjon om hvor smertene sitter og tidligere plager i området.

   Hvis du er snill og skriver litt mer utfyllende i kommentarfeltet via lenken nedenfor hadde vi satt pris på det (egentlig er det meningen at folk skal gjøre det, men de fleste stiller spørsmålene sine her inne ved feiltagelse):

   Klikk her: – Vondt i armene

   Scroll deretter ned og fyll ut kommentarfeltet. Ser fram imot til å kunne hjelpe deg.

   Svar
 53. Agata Konert says:

  Hei! Jeg har vondt i nakke pga 3 skivedegenerasjon med press på nerverøtter og vondt i korsryggen 2 skive degenerasjon. Er det noe som kan hjelpe? Kan det skylde en sykdom?

  Svar
  • Thomas v/vondt.net says:

   Hei Agata,

   Med så lite informasjon har vi ikke mulighet til å hjelpe deg. Vennligst skriv utfyllende om plagen din (all informasjon er nyttig, jo mer jo bedre) – og skriv det deretter inn i kommentarfeltet under det rette temaet:
   Vondt i nakke (trykk her og bruk deretter kommentarfeltet på den siden)

   Svar
 54. Sayo says:

  Hei! Jeg har vondt i venstre leggen etter at jeg falt. Jeg sklei med høyre foten og falt oppå beinet. (Tror jeg) Jeg klarte ikke å få meg opp fordi det gjorde veldig vondt i leggen. Når jeg prøver å stå på tærne så gjør det vondt og det føles ut som «gelé». Jeg lurer på hva som kan ha skjedd og hvordan det kan bli bedre. Takk.

  Svar
  • Alexander v/ vondt.net says:

   Hei Sayo,

   Med tanke på at det var et fall (traume) og påfølgende smerter, så øker sannsynlighet for at det er en bløtvevskade eller muskelskade. Hvor lenge har smertene vedvart? Når skjedde dette? Klarer du å stå på tå nå? Det kan (dòg mindre sannsynlig) også dreie seg om en delvis avrivning av en muskel i leggen.

   Rice prinsippet anbefales i akutt perioden av slike plager:

   R – Rest
   I – Ice
   C – Compression
   E- Elevation

   Har du ellers merket om det har hovnet opp eller blitt blåmerke i området?

   Svar
   • Sayo says:

    Det skjedde på morgenen klokken åtte i dag. Jeg har fortsatt vondt, og sliter ennå med å stå på tå. Det har ikke hovnet opp og ikke noe blåmerke i området.

    Svar
    • Alexander v/vondt.net says:

     Ok, vi anbefaler at du ser an til morningen og benytter deg av RICE prinsippet. Dersom det ikke bedring så anbefaler vi at du tar kontakt med kliniker for å få diagnostisert plagen. God bedring.

     Svar
 55. Julie says:

  Hei jeg har i en uke må slitt med nummenhet i min langefinger, har ikke gjort noe spesielt for å irritere den annet en å strikke. I dag gikk det over til å være vont bare jeg rører fingeren. Virker som om det er en nerve som sitter der og irriterer. Hadde satt stor pris på tilbakemeldig på hva du tror jeg kan gjøre med det eller hva det kan være.

  Svar
  • Thomas v/ Vondt.net says:

   Hei Julie,

   Det er flere mulige årsaker til vondt i langefingeren, men en av de aller vanligste (særlig med tanke på at du har drevet mye med strikking) er overbelastning av fingerekstensormuskulaturen og håndleddekstensormuskulaturen, da mer spesifikt muskulaturen som også fester mot utsiden av albuen. Føler du at du er veldig stram og trykkøm i underarmen, kanskje særlig mot utsiden av albuen? Andre mulige årsaker er nerveirritasjon i nakken mot nerveroten kalt C7 eller irritasjon mot karpaltunnelen.

   Mvh.
   Thomas v/ Vondt.net

   Svar
 56. Banaz says:

  Hei, jeg har vondt i skuldrene mine og armen min. Jeg har prolaps i nakken og i ryggen.

  Svar
  • Thomas v/vondt.net says:

   Hei Banaz,

   Vi må spørre deg pent om å skrive så mye som mulig om problematikken din – ellers blir det vanskelig for oss å hjelpe deg.

   Du kan lese mer om prolaps i nakken her.

   Svar
 57. Lena Irene Gjerstad says:

  Hei
  I september 2016 falt jeg fra 2 meters høyde. Fikk ribbensbrudd og kragebeinsbrudd. Dette er nå bra. Men har nå fått kaldskulder / frossen skulder, dette er fryktelig smertefullt. Hva kan hjelpe mot dette?

  Svar
  • Thomas v/vondt.net says:

   Hei Lena,

   Frossen skulder / adhesiv kapsulitt / ‘kald skulder’ oppstår ofte etter et traume. Tilstanden kan vedvare så lenge som 1-2 år dersom man ikke får behandling / tilpasset trening. Vi anbefaler at du ser på følgende øvelser her. Trykkbølgebehandling har også bevist klinisk effekt ved cirka 4-5 behandlinger (Vahdatpour et al, 2014 – publisert i International Journal of Preventative Medicine).

   Vi anbefaler altså at du tar kontakt med en offentlig autorisert kliniker (fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut) med trykkbølgebehandlingsapparat. Her vil du få en grundig gjennomføring i diagnostisering, trening og behandling som vil være tilpasset hvor du er i stadiet av din frossen skulder problematikk.

   Svar
 58. June Beckstrøm says:

  Hvor kan jeg få tak i kompresjonstøyet «Restiffic» som er utprøvet med gode resultater på RLS ?

  Svar
  • Alexander v/vondt.net says:

   Hei June,

   Vi har vært i kontakt med dem i USA – og har fått informert om at de kun pr nå selges i Amerika. De har planer om å ekspandere til Europa og Skandinavia i midten av 2017.

   Vennlig hilsen,
   Alexander

   Svar
 59. Morten okkenhaug says:

  Hei, har i over ett års tid hatt smerter i muskler på baksiden av begge lårene, mest smerter når jeg sitter og kjører bil. Noen ganger føles det som muskelen på baksiden rett over kneet knyter seg og blir veldig smertefull. Har gått en del til kiropraktor som mente at det var trangt/klemt av nervene som går til bena, men har ikke blitt noe bedre etter mange behandlinger.

  Svar
  • Alexander v/vondt.net says:

   Hei Morten,

   Kjedelig å høre at du har hatt smerter i 1 års tid.

   1) Har det blitt tatt bilder av korsryggen din for å se om det faktisk er trange nerveforhold? F.eks. MR undersøkelse?

   2) Det er bra at du har gått til kiropraktor for utredning og behandling, men vi antar at du har fått øvelser / uttøyninger å gjøre i tillegg til behandlingen? Hvor flink vil du si at du er med tanke på behandlingen på hjemmebane?

   3) Er det verre på en av sidene synes du? Blir det bedre eller verre hvis du bøyer deg framover?

   Ser fram imot til å høre fra deg.

   Mvh.
   Alexander

   Svar
 60. Rikke says:

  Hei Vondt.net
  Jeg var ute å gikk i går for å handle og ordne litt ting, også satt jeg meg ned på en cafe sammen med noen venner også når jeg reiste meg opp og hadde gått et stykke på tur hjem og begynte å gå oppover bakke så gjorde det plutselig vondt/var ubehagelig i lyskene/hofta på begge sider når jeg gikk. det går greit å gå vanlig bortover og nedover, men kjenner det best når jeg går oppover, også gjør det vondt når jeg løfter foten opp og ruller på hofta. Det kan gjøre litt vondt/være ubehagelig når jeg har sittet i ro en stund i samme stilling.Det kjennes neste ut som jeg er støl, men er veldig redd og usikker på hva dette kan være for noe 🙁 er redd for at det skal være noe farlig 🙁 hva kan dette være for noe? er jeg bare støl eller er det noe annet som er årsaken?

  Svar
  • Alexander v/vondt.net says:

   Hei Rikke,

   En kollega har besvart din henvendelse på vår facebookside’s meldingsinnboks.

   Vennlig hilsen,
   Alexander

   Svar
 61. Anne Vinnes says:

  Hei, disse sidene er meget informative. Men savner informasjon om Ehler Danlos synsom og hypermobilitet?

  Svar
  • Nicolay v/vondt.net says:

   Tusen takk, Anne. Vi jobber stadig med å forbedre oss og du har absolutt helt rett – her har vi en jobb å gjøre!

   Tusen takk for innspillet. Ha en fortsatt flott dag!

   Følg oss gjerne på Facebook, da vi gjerne vil ha mer kontakt / konstruktive tilbakemeldinger. 🙂

   Svar
  • Anonym says:

   Jeg har fått satt kortisoninjeksjon nederst i ryggraden, rett i toppen på halebeinet. M ultralydstøtte. Ortoped/fysioterapeut vil ta en til, ikke mer. Nervesmerter, ikke noe om d i artikkelen….

   Svar
 62. Kristina Wang says:

  Hei og tusen takk for masse info og treningstips på siden deres på FB.

  Jeg har i ca ett år hatt smerter i venstre kne og vestre side av hoften. Det kjennes ut som skikkelig tannverk og smertene i hoften er konstant, mens i kneet kommer og går det. I hoften er smerten ofte ved sengeleie, uavhengig av hvilken side jeg ligger på, mens kneet er det ved stillesitting. Det kjennes ut som skikkelig «tannverk» og smertene iler nedover mot leggen. Har spist Voltaren tbl i 6 mnd, men jeg synes ikke det virker så godt.

  Jeg har etterspurt legen om MR, men dette får jeg ikke. Har dere noen gode råd/tips?

  Mvh Kristina

  Svar
  • Nicolay v/ vondt.net says:

   Hei Kristina,

   Med tanke på at plagene er såpass langvarige og standhaftige så kan en slik undersøkelse være gunstig. Vi anbefaler at du tar kontakt med kiropraktor som både kan gjøre en utredning, men som også har henvisningsrett til bl.a. MR.

   Lykke til, Kristina!

   Mvh.
   Nicolay v/ Vondt.net

   Svar
 63. Anonym says:

  Hei! Jeg har gått barfot på fliser i godt over en uke, og nå 4 uker etter, har jeg veldig mye smerter i forfoten på venstre fot. Jeg er i utgangspunktet noe benskjør, og har flere ganger hatt brudd i småben i føttene. Smertene er så kraftige at jeg bare klarer å gå på foten om jeg har på sokker og tøffler, uten klarer jeg ikke legge trykk på foten.. hva tenker dere dette er? Muskulært eller fra skjelettet? Mvh

  Svar
 64. Eirik Kaspersen says:

  Hei. Lurer på om dere har noen tips til hva man kan gjøre for at hverdagen blir litt lettere? Jeg fikk de første isjias symptomene i juni 2014, så fikk jeg prolaps, som ble operert ijuni 2016, så en ny prolaps, som ble operert oktober 2016.

  Har hele tiden hatt smerter i hele venstre beinet. I og med at det ikke ble bra, så tok jeg en ny mr i januar 2017 og da hadde det kommet en ny stor prolaps igjen. Og det er liksom smertene som er livet mitt om dagen, de gir meg aldri fred. Har prøvd mange forskjellige smertestillende, men ikke noe som har hjulpet. Prøver å gå en tur med staver (klarer ikke gå uten) nesten hver dag i skogen. Og trener litt i slynge og ellers noen øvelser som fysioterapeuten har gitt meg. Jeg har i tillegg et stort problem med at jeg ikke får rettet ut ryggen min. Er helt stiv i setemuskulaturen. Var ganske bra etter den siste operasjonen, men det har bare blitt værre og værre. Har også veldig vondt under beinet, legen mente det var plantar farscitt, hvis det da ikke er en sammenheng med isjias nerven? Dette ble mye, men det er nå sånn det er.. Veldig fint å lese sidene deres. Nyttig informasjon.

  Eirik Kaspersen

  Svar
  • Nicolay v/ vondt.net says:

   Hei Eirik,

   Først og fremst vil vi anbefale tilpassede, skånsomme øvelser (de er tilpasset revmatikere, så de egner seg for alle) for deg. Ellers, grunnet dine kroniske smerter og problematikk, vil vi tipse deg om meditasjon, yoga og mindfulness. Mange personer med kroniske smerter kan få god hjelp av disse selvbehandlingsmetodene.

   Vi anbefaler ellers også at du får noen nye friske innpust fra ny fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut – de kan se deg i klinisk perspektiv og kanskje komme med meget gode tips og råd tilpasset akkurat deg.

   Ønsker deg lykke til og god bedring, Eirik.

   Svar
 65. Ellinor Jamne Keskitalo says:

  Hei .. Jeg har både polyartrose og gulliain barre. Har hatt kroniske smerter siden jeg fikk gulliain barre da jeg var 20. Mangler muskler I alle tær og I anklene. Klarer ikke stå på hælen. Dårlig balanse. Tær kommer seg I sko. Problemer blir ikke løst hos ortoped. Blir ikke bedre. Så nå har staten tatt bort hjelpen de med lav inntekt har , altså fysioterapi som jeg fikk gratis og som er nødvendig for meg. Har dere annet forslag hva jeg kan og burde gjøre. Hilsen Ellinor

  Svar
 66. Janne Pia Thirstrup says:

  Hei, etter en CT undersøkelse så har jeg fått bekreftet at jeg har både senebetenelse og artritt – går det ann det? Jeg går på Prednisolon og har hatt dette no i 3 år, men blir ikke bra. Er jeg riktig medisinert?

  Svar
 67. Heidi Molin says:

  Hei. Jeg våknet i dag med smerter i høyre skulderblad. Aldri hatt det før. Bør jeg kontakte kiropraktor i dag eller kan det gå over av seg selv? Hva er mest sannsynlig årsaken? Jeg hadde ikke vondt da jeg la meg i går kveld.. Mvh Heidi Elvira

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt.net says:

   Hei Heidi,

   Det er umulig for oss å gjette på hva smertene dine i skulderbladet skyldes basert på såpass lite informasjon. Smerter i skulderbladet kan skyldes dysfunksjon i muskler eller ledd, men noen ganger kan også organer og lignende referere smerter til skulder og skulderblad.

   Hvis du er usikker, så ville jeg ringt til en kiropraktor eller lege – beskrevet symptomene og smertene – og deretter la dem bestemme om du bør oppsøke dem, eller om dette er noe som høres ut som om det vil gå over ila noen dager.

   Fortell oss gjerne mer spesifikt (jo mer, jo bedre) om symptomene / smertene dine. Så kan vi kanskje peke mer mot en spesifikk diagnose.

   God helg og god bedring.

   Mvh.
   Nicolay v/ Vondt.net

   Svar
 68. Britt Sagmoen says:

  Hei. Jeg har fått diagnosen polynevropati utifra symptomer som følelser av puter under føttene, ullsokker oppover leggene. Jeg klarer ikke å stå på tær eller heler. Følelsesløs opp til midt på leggen. Ustø gange. Ikke smerter, men veldig ubehagelig. Trener i varmebasseng og går en del. Lurer på om dere har erfaringer og eventuelt noen råd. Mvh. Britt.

  Svar
  • Alexander v/vondt.net says:

   Hei Britt,

   1) Har det blitt utført bildediagnostisk utredning av ryggen din? Symptomene du beskriver kan ofte oppstå fra spinal stenose eller større skiveprolaps. Er dette noe som har blitt undersøkt?

   2) Har du vært til nevrologisk utredning med nevrografi?

   Mvh.
   Alexander v/ Vondt.net

   Svar
   • Britt Sagmoen says:

    Hei, Alexander. Tusen takk for svar. Jeg har tatt MR av rygg uten noen funn. Jeg har ikke vært hos nevrolog. Er blitt testet hos fastlege, og han var ikke i tvil om diagnosen. Det er heller ikke funnet noen underliggende sykdom. Jeg har selv vært inne på tanken om at det kan ha en sammenheng med mitt lave stoffskifte og bruken av levaxin, men det er bare en tanke jeg har. Har forresten begynt hos manuellterapeut. Ellers har jeg oppfattet at alt egentlig bare henger på meg selv. Trening, mye gåing og ikke minst: Hold motet oppe. Er forresten 71 år, men vil helst være aktiv i mange år til. Det er ikke lett å finne noen som kan noe om dette, derfor så jeg det som en mulighet til å få vite litt mere hos dere. Mvh. Britt

    Svar
 69. Liv marit håland says:

  Hei! Jeg har en mormor som har ALS. Jeg har selv begynt med litt samme problem som hun har hatt. Høyre armen min er mye nummen og klarer til tider ikke holde på ting. Jeg vet det er arvelig på tredje trinn og de to før meg har tatt testen og de de er friske. Jeg sliter med andre ting også… kan jeg ha det?

  Svar
  • Alexander v/vondt.net says:

   Hei Liv Marit,

   Vi kan dessverre ikke besvare dette spørsmålet her. Dersom du er bekymret anbefaler vi at du tar dette opp med din fastlege – som eventuelt kan henvise til spesialist og videre utredning.

   Mvh.
   Alexander v/ vondt.net

   Svar
 70. Hege Amundsen says:

  Hei. Jeg hatt en spesiell svimmelhet i 17 år. Det begynte da jeg ble gravid med sistemann i en alder av 40 år. Nesten hver gang jeg enten går på ski eller er ute i naturen får jeg et «anfall», blir kvalm og får oppkast. Virker som om jeg ikke får nok oksygen til hjernen. Dette går utover livskvaliten og hemmer meg. Har vært til noen undersøkelser, men er like langt. Hilsen en som vil opp og ut igjen

  Svar
  • Nicolay v/ vondt.net says:

   Hei Hege,

   Her kommer vi til å stille noen spørsmål og ønsker at du nummererer disse som vist under – svar JA / NEI:

   1) Opplever du kortpustethet / at du ikke får puste?
   2) Har du svimt av eller følt at du holder på å besvime?
   3) Lider du av angst?
   4) Har du en rask hjerterytme?
   5) Har du en endret hjerterytme?
   6) Generell svakhet?
   7) Oppkast? (JA)
   8) Føler du deg utslitt?
   9) Hodepine? Isåfall, hvor ofte?
   10) Hjertepalpitasjoner?
   11) «Letthodet»?

   Vi ser fram til å hjelpe deg videre.

   Vi gjør oppmerksom på at ved langvarig svimmelhet, så er det viktig at man får undersøkt hjertefunksjon hos fastlege – har du gjort dette nylig?

   Mvh.
   Nicolay v/ Vondt.net

   Svar
 71. Anonym says:

  Hei, etter å ha gått på fliser i over en uke, har jeg hatt store smerter i forfoten.

  Jeg har tatt røntgen og MR – det er verken tretthetsbrudd eller Mortons nevrom. Det er funnet noe ødem i forfoten, men etter ca 14 dager med Naproxen kur, er smertene uforandret. Jeg har hatt disse smertene siden nyttår, så snart 3 mnd. Det er så vondt at jeg ikke klarer å gå på foten og benytter sidene av foten og hælen når jeg går. Hva kan dette være? Jeg har fra før plantar facsitt, men dette ligner ikke den type smerter.

  Svar
  • Nicolay v/ vondt.net says:

   Hei,

   Kunne du være så snill og fortelle oss hvor du tok disse bildene? Og når de ble tatt ift når smertene oppstod? Et tretthetsbrudd kan ta tid før det dukker opp på røntgen – og det er normalt sett CT man bruker for å være helt sikker på at det ikke er det.

   Har du vært til utredning hos moderne kiropraktor (en uten røntgenapparat i klinikken!) eller manuellterapeut? Disse yrkesgruppene kan utføre tester (bl.a. vibrasjonstester) for å sjekke om det er sannsynlig at det er stressfraktur i foten din.

   Mvh.
   Nicolay v/ Vondt.net

   Svar
   • Anonym says:

    Jeg tok bildene hos Aleris ca 3-4 uker siden. Det er ca 1,5 mnd etter smertene oppsto at jeg tok røntgen og 2 mnd etter at smertene kom at jeg tok MR. Jeg har ikke vært på behandling for foten, men er nå (endelig) henvist til ortoped for oppfølging.

    Svar
    • Nicolay v/ vondt.net says:

     Hvorfor har du ikke vært til konservativ behandling dersom det ikke var noen patologiske, degenerative eller traumatiske funn på bildene? Smertene kan også skyldes stramme, dysfunksjonelle muskler og ledd i foten (og leggen) – faktisk så er dette den mest vanlige årsaken til slike smerter. Særlig med tanke på at du har tatt både røntgen og MR, så er dette det mest sannsynlige. Det kan ellers være viktig å styrke hofte, ankel og leggmuskulatur, da disse er sammenhengende med fotfunksjonen – da særlig støtdemping og mer riktig belastning.

     Svar
 72. Elisabeth Berner Tørnblad says:

  Hei. Jeg er jente på 39 år, har fått diverse diagnoser opp igjennom årene etter jeg ble påkjørt i 2000; lavt stoffskifte, fibromyalgi, whiplash, kronisk muskelsmertesyndrom, angst/ depresjon. Jeg tror jeg har prøvd det meste av behandlinger de siste 17 årene; akupunktur/ soneterapi. Trening. Kiropraktor, fysioterapeut, manuell terapeut mange ganger, friskvern klinikken 4 ganger, kysthospitalet i Stavern, Vikersund kurbad, medikamenter i fleng.

  Trening blir jeg syk av – bare rolige turer innimellom går. Så føler meg rådvill, er så trøtt og sliten – kan sove hele tiden – men har en datter og det krever jo sitt. Smerter 24/7. Hodepine døgnet rundt. MR, rtg ect viser ingen skader el lign. Har ingen energi overhode. Ingenting som hjelper. Akupunktur og soneterapi er jo smertelindrende men gjør ingenting med årsaken. Pga alt dette ble jeg veldig overvektig, tok i 2015 en slankeoperasjon, gått ned 30 kg – men tror inaktivitet og medisiner hindrer meg i Max resultat. Føler at jeg gir litt opp og at leger gir opp, men ønsker å bli bedre og mer fungerende i hverdagen uten alle smerter / lite energi. Har dere noen råd til meg?

  Svar
 73. Anne says:

  Hei ☺ I godt over 1 mnd har jeg hatt en rar/vond tå på høyre fot. Den ved siden av Lilletåen. På oversiden. Ved neglen eller 1.ledd. Den føles på en måte sår/øm. Spesielt ved «feil» skovalg feks joggesko. Men verst når jeg tar på/av sokker. Eller stryker over den? Jeg har Lupus, fibromyalgi og hypermobilitet for å nevne noe. Hva er det? Og hva kan gjøres?

  Svar
  • Alexander v/ vondt.net says:

   Hei Anne,

   Dette kan høres ut som Mortons Nevrom.

   Mortons nevrom forekommer oftest mellom andre og tredje metatarsal eller mellom tredje og fjerde metatarsal. Smerten kan være tidvis skarp, støtlignende og det kan også forekomme nummenhet eller nedsatt følelse i påvirket område. Et annet navn på diagnosen er mortons syndrom.

   Du kan lese mer om behandling og mulige tiltak i lenken ovenfor.

   Vennlig hilsen,
   Alexander

   Svar
 74. Jannicke says:

  Hei ? jente på 31 år.

  Jeg har i 7 år slitt med plager og har fått beskjed om at det var senebetennelse smerter etter bekkenløsning osv opptil flere ganger. Etter 2 år ville jeg til spesialist som kun gav meg kortison, og diagnosene hypotyreose (2010)og endometriose (2010).

  Det hjalp i noen mnd og så var det på’n igjen. For ca 2 år siden haltet jeg pga veske og smerte i kne, ble sykemeldt og fikk beskjed om å hvile, men det hjalp ikke. Utallige ganger på MR og RØNTGEN uten svar fra fastlege.

  Så fikk jeg time hos martina Hansen (mars 2017) og ble møtt og trodd. Tok MR og fikk 3 diagnoser til! Mortons syndrom, fibromyalgi, hla-b27 positiv. Jeg fikk kun ett brev fra legen min uten noe forklaring, kun diagnosene. Er henvist til operasjon for mortons syndrom til høsten og resten har jeg googlet meg til selv. Og lest meg opp på denne siden! Så takknemlig.

  Hva bør jeg gjøre nå? Jeg plages hver eneste dag med smerter i høyre hånda, føtter, kne, hofte, nakke og rygg. Det er uutholdelig å gå på jobben innimellom, men jeg gjør det for det. Og jeg får igjen for det på kvelden og natten.

  Jeg har lyst til å trene, men med smertene nå får jeg delvis til yoga, selv om jeg ikke får tatt øvelsene fullt ut pga mobilitet. Gå turer får jeg til, men med noe smerter under foten. Oppoverbakker og nedoverbakker sliter jeg med.

  Jeg er ikke en jente som sitter i ro eller har et rolig liv, men har mistet livskvaliteten pga dette.

  Jeg har fått ny time hos spesialist 3.juli 2017 for å ta nye prøver, men synes det er så lenge å vente med disse smertene.

  Hva bør jeg gjøre? Medisiner, trening?

  Svar
  • Alexander v/ vondt.net says:

   Hei Jannicke,

   Takk for henvendelsen din og den grundige forklaringen din.

   Det var mye på en gang og jeg har virkelig forståelse for at dette må oppleves utrolig frustrerende.

   1) kroniske myofascielle smerter: Det virker som om du har omfattende myofascielle smerter. Har du oppsøkt noen form for behandling? Tidligere så har det jo blant annet blitt klinisk bevist at nålebehandling kan lindre fibromyalgi. Vi anbefaler at du kombinerer smertelindrende behandling med gradvis opptrening – denne behandlingen kan gjøre det lettere å komme deg gjennom de første krevende månedene med trening.

   2) Positiv tilbakemelding: Vi setter stor pris på at du synes nettsiden vår er informativ. Husk at du også kan etterspørre tematikk vi mangler på siden vår som du ønsker mer informasjon om.

   3) Trening og øvelser: Yoga, pilates, mindfulness og meditasjon er alle gode tiltak. Turer i ulendt terreng (helst skog og mark) er også ypperlig trening, samt at det gjør underverker for et ‘slitent sinn’. Vi synes absolutt du bør trene – litt hver dag – men husk at med så mye plager som du har så er det sjanse for at dette vil midlertidig (i flere måneder) framprovosere mer smerter før det blir bedre. Ikke gi opp – bygg deg sakte, men sikkert opp igjen.

   4) Spesialist: Hva slags spesialist har du fått time hos?

   Fint hvis du nummererer svarene som vist ovenfor – dette for mest mulig oversiktlig dialog. Vi ønsker deg riktig god bedring og ser fram imot til å hjelpe deg videre.

   Vennlig hilsen,
   Alexander v/Vondt.net

   Svar
 75. Kari Gro Tronstad Togstad says:

  Jeg er 74 år og har smerter nedover høgre ben fra lysken. Kan ikke trå på benet om morgenen men så går det over. Da er det bare i lysken. Hva kan dette være?

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt.net says:

   Hei Kari Gro,

   Det kan være flere ting. Men sier du at det er smertefritt og asymptomatisk resten av dagen? Altså at det bare er vondt når du trår litt på benet på morningen?

   Smertene du opplever nedover beinet skyldes mest sannsynlig irritasjon av isjiasnerven – men selve lyskesmerten kan skyldes en rekke diagnoser, bl.a. iliopsoas (hoftebøyer) myalgi eller hofteproblematikk (kan gi smerter frem mot lysken).

   Det kan også skyldes trange nerveforhold i ryggen. Ville anbefalt en utredning hos en kliniker med offentlig autorisasjon (kiropraktor eller manuellterapeut), da disse også har henvisningsrett dersom det forekommer mistanke om spinal stenose eller lignende i ryggen.

   Mvh.
   Nicolay v/Vondt.net

   Svar
 76. Eva Vasseng says:

  Hei. Hvordan påvirker gikt lungene? Har vært på Klitreklinikken og er akkurat kommet hjem nå. Har diagnose uspesifisert astma. Har gikt uten at det har blitt påvist av blodprøve og har også tatt vanlig røngten. Vært plaget siden 12-13 års alderen, er 56 år. Er plaget med stivhet i ryggen og verking i alle ledd til tider. Vanlig paracet hjelper ikke. Føler meg ofte utmattet og sliten. Min mor har også gikt, så det ligger i familien om det har noen betydning.

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt.net says:

   Hei Eva,

   1) Hvordan har giktdiagnosen blitt stilt dersom det var negative blodprøver? Og isåfall hvilken giktform er det? Det finnes flere hundre forskjellige varianter. Vi må vite dette for å kunne si om det har noen sammenheng med astmaen din.
   2) Hvilken type gikt har din mor?

   Mvh.
   Nicolay v/Vondt.net

   Svar
   • Eva Vasseng says:

    Min mor har leddgikt og slitasjegikt. Som sagt så vet jeg ikke helt hva slags gikt jeg har. Men har stivhet og smerte i rygg og ellers smerte i kne,albue, også andre ledd. I senere tid så er dukket opp begynnende kuler ved fingerleddene

    Svar
   • Eva Vasseng says:

    Jeg vet ikke hvordan den ble stilt da dette ble gjort da jeg var en 12-13 år. For 1-2år siden tok jeg røngten av ryggen siden jeg har en del smerte og stivhet der. Men fikk vite at slitasjen var som ventet ut i fra min alder(56år), ble ikke gjort noe mer enn det. Men jeg har da smerter i flere ledd som knær, albuer, nakke og i senerer tid hat det dukket om små kuler ved finger leddene og. Noen ganger verker jeg i hele kroppen, ofte ved vær skifte. Men også ellers. Av og til kan jeg få frostrier, uten at jeg er syk. vanlig paracet hjelper ikke på smertene, men har ikke noe annet å ta. Dette sliter da jeg jobber som hjelpepleier, er av og til utmatta og sliten noen dager.

    Min mor er plaget av slitasjegikt og leddgikt

    Men hvordan kan gikt påvirke lungene?

    Svar
 77. Sissel says:

  Hei. Jeg har mye vondt under foten. Spesielt høyre fot. under helen, rundt helen. Og når jeg starter en gåtur får jeg vondt under fotbuen mellom lilletåa og helen. Og noe plaget i hallux valgusleddet. Og brennende smerter i leggene. Har fibromyalgi og lavt stoffskifte. Har det en sammenheng med det?

  Svar
 78. Evy Aune says:

  Hei.
  Er ei jente på 27 år som føler jeg har mistet mye av livskvaliteten og begynner å bli lei. Vet ikke hvor jeg skal gjøre av meg lenger, føler de irundt meg ikke fårstår hvordan jeg har det og føler ikke legen tar meg seriøs. Vil ha tilbake mitt normale liv.
  Sliter med svimmelhet, føler det er tungt å puste, har følelse av at noe sitter fast i halsen (noe likt med hvordan det føles i halsen når man gråter), hodepine, føler meg svak (føler jeg skal kollapse), noen ganger kjennes det ut som jeg får blodtrykksfall og blir ør i hode. Sliter også mye med smerter i hofte/rygg/nakke.
  Dette har pågått i 1 år snart.

  Psyk mener dette er angst og depresjon. Dette er ikke jeg helt enig i. Ja, jeg blir redd når kroppen oppfører seg slik. Så er mer enig i at angsten er noe som er kommet av min tilstand.

  Er tatt mr av hode og nakke, dette sa legen at så greit ut.

  Hjertet er sjekket 2 ganger på 24 timer hver. Alt ok. Hjertet hoppet over slag en gang iblant, men dette var vist vanlig hos yngre mennesker.

  Blodprøver er vist også greit, jeg vet ikke hva som er sjekket. Men har vært noen runder med prøvetaking.

  Ble innlagt på sykehus en gang. da var jeg veldig svimmel og holdt på å besvime, ble sjekket på legevakt og hadde lavt blodsukker (tror jeg det var). Dette ble sjekket flere ganger iløpet av helga jeg lå inn. Men det var kun på legevakta at de fikk «stykt» svar på prøven. De mente det måtte være en psykisk grunn for at den ene prøven ble «stygg». Ble utskrevet med beskjed om at det er psykisk og muskulær grunn for at jeg har det slik.

  Er også tatt mammografi i senere tid, da jeg har en go del smerter der også og har følt kuler og sett forandringer med brystvortene. Det ble funnet en cyste. Dette fikk jeg vite på sykehuset, men legen nevnte ikke cysten. De sier den ikke er noe problem.

  Ble tatt røntgen av korsrygg/bekken nå nettopp og fikk beskjed om at jeg har slitasje i hofte og mellom hofte og korsrygg. Er litt for tung, så fikk beskjed om at det eneste jeg kunne gjøre var å slanke meg.
  Har prøvd å slanke meg i 5 år nå, uten resultater. Nå går jeg på smertestillende med smerter uansett. Prøver å gå/trene men blir bare mer smerter og svimmel. Så er veldig vanskelig og vondt.

  Kan også si jeg er født med hofte dysplasi (lå med pute til jeg var 9mnd) og har et kompresjon brudd i L1.

  -Det jeg lurer på er om jeg kan ha slike symptomer på grunn av slitasjene?
  -Hva kan jeg gjøre for å få det bedre?

  Svar
 79. Mats Andrén says:

  Hei, jeg fikk en jobbskade for ca 12 mnd siden. Slitt mye med smerter mellom skulderbladene, muskulatur og ryggrad. Blir ikke bedre. Trente mye styrke før. Siste året har det blitt mindre og mindre å lettere å lettere øvelser. Mange øvelser jeg også har måttet kutte ut fullstendig. Håper dere har vært borti noe lignende å vet hva dette kan være?
  Mvh Mats

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt.net says:

   Hei Mats,

   Listen over mulige diagnoser er lang med den begrensede informasjonen – men det vanligste er en kombinasjon av dysfunksjon i muskel og leddfunksjon. Helhetlig behandling av muskler og ledd i kombinasjon med spesifikk trening bør kunne være løsningen for deg.

   – Nicolay

   Svar
 80. Jente i 20-årene says:

  Hei

  Er en jente i 20-årene som er diagnostisert med postviralt utmattelsessyndrom (G.93.3)
  Har siden tenårene hatt smerter i rygg/nakke.

  Jeg er undersøkt av rygg og nakkeklinikk, der jeg var svak i nakk/hals musklene, magemusklene, større svei i ryggen enn normalt. Det meste var utenfor normalen, utenom at jeg er svært myk, men ikke hypermobil i kroppen. Jeg har som sagt endel smerter og det som plager meg i hverdagen er smerter fra hode, og nedover hele høyre side, helt ned i foten.
  Når jeg har vært hos psykomotorisk fysioterapeut kunne hun se på kroppen hvor de spente musklene var, og hvilke musker som var/er for svake og ikke kobler inn der de skal, slik at andre muskler jobber ekstra, og det fører til smerter og ubalane som jeg har forstått det.
  Og da var det faktisk den venstre siden som var mest ustabil, selvom jeg opplevde at det er i den høyre siden som er vond. (da gjorde jeg øvelse hos fysioterapeut i slynge med strikk rundt hofter og bein, hadde først mange strikker, men klarte etter hvert å kun bruke slyngen for å stabilisere muskulaturen) Jeg mistenker sterkt at det er det samme problemstillingene som jeg beskrev over.
  Men hvordan skal jeg gå frem til nåverende lege/fysioterapeut for å få den rette behandlingen/ funnet årsakene som gjør dette? Hva kan jeg gjøre selv? det blir ofte så vondt med massajeballer at jeg blir svimmel/ør. Kroppen min tåler ikke for mye trening, ellers hadde jeg selvsagt trent og gått mye mer tur i ulent terreng som jeg gjorde før jeg ble syk.
  Jeg kjenner plagene øker for hver dag, og prøver å bruke massajeballer for å lette på det, men jeg tror det er så omfattet nå at jeg selv ikke klarer å løse det.

  Har dere noen råd ?

  Svar
 81. Matilde says:

  Jeg er jente på 16 år og har fått en kneskade vi tror er jumpers knee / hopperkne. Jeg er ganske usikker på om det er det, men ettersom jeg får vondt ved trykk rett under kneskålene er det ikke mange alternative skader. Jeg får også vondt når benet er bøyd og legges trykk på og det presses. Gjør det skaden verre om man trener? Det gjør bare vondt etter trening, men aldri under trening med unntak av ved spenst. Jeg trener mye benstyrke, noe som anbefales ved jumpers knee, men merker ingen effekt. Noen råd?

  Svar
 82. Kristin says:

  Jeg ble operert i høyre tå pga hammertå på revmatismesykehuset i Haugesund høsten 2014 og nu det siste året har ting blitt vondt værre. Til tider føles det som om det er millioner av nåler som stikker i knoken på tåa – føler og at knoken er blitt større. Er dette eventuelt noe som kan gjøres med, eller må jeg leve med den smerten?

  Svar
 83. Eva says:

  Hei,

  Jeg har slitt med jumpers kne i over et halvt år nå, uten noe forbedring til tross for utallige øvelser, trykkbølgebehandling og ingen belastende aktiviteter. Fikk endelig tatt en MR, og her er resultatet:

  Intakte menisker, korsbånd og sideligamenter. Lett fortykkelse av patellarsenen proximalt, lett forhøyet signal. Funnet passer med tendinose ved patellarsenefestet. Lette tilliggende ødemforandringer i bløte. Det gir femorotibialleddet er leddbrusken intakt. Det foreligger en osteochondral defekt i patella oppad lateralt, trolig en såkalt dorsal defekt, en utviklingsanomali. Her er det fissurer i leddbrusken og defekt i den subchondrale platen, tilliggende benmargsødem. Hvorvidt dette har klinisk betydning er usikkert.

  R: Tendinose i patellarsenen ved festet på nedre pol av patella. Ostechondral defekt oppad lateralt på patella som beskrevet over.

  Jeg synes det er rart at tendinosen ikke blir noe bedre til tross for å fulgt alle anbefalinger, og tror derfor den osteochondrale defekten kan ha en betydning. At det er den som skaper en irritasjon som gjør at at senebetennelsen aldri blir bedre. Høres dette fornuftig ut? Ut fra beskrivelsen, ligger senebetennelsen og den osteochondrale defekten i tilgrensende områder?

  Etter diverse googling blir jeg heller ikke helt klok på om en slik osteochondral defekt kan bli bedre av seg selv. Kan dere skrive noe om det?

  Tusen takk!
  Mvh

  Svar
  • Anonym says:

   Jeg har også jumpers knee men jeg fikk beskjed om at det er ikke noe å gjøre noe med men man må tilpasse seg seg ettersom man finner ut hva man kan/tåler eller ikke..

   Svar
 84. Spørsmål om MS-sykdommen says:

  Ved MS, kan man da ha symptomer som varer ett min til max 5 min? Har korte anfall hvor jeg ikke klarer å gå beint, ser tåkete/uklart og lammelser i hoften. Anfallene kommer tett på verande men kan også være vekke i en mnd.

  Svar
 85. Camilla says:

  Intens brenning under hele fotsålen. I den grad at en bøtte med isbiter hadde vært på sin plass. Ingen forskjell ved belastning eller ikke, men «tretthet» i tillegg ved langvarig belastning. Fikk påvist urinsyregikt for mange år siden, men teori kne dette er helt forenlig. Har også kraftige smerter i håndledd/hånd og i ankler, hvis det kan ha noen sammenheng, men har enn så lenge relatert akkurat det til urinsyregikten. Hva kan brenningen være? Har hatt det i snart 11/2 år.

  Svar
  • Alexander v/ Vondt.net says:

   Hei Camilla,

   Vennligst still spm ditt under relevant tema – f.eks. Vondt i foten. På forhånd takk.

   PS – Skriv også gjerne mer utfyllende enn du har gjort i spm ditt ovenfor. Jo mer informasjon desto bedre, da svaret kan ligge i de minste detaljer.

   Svar
 86. Nina Minatsis says:

  Hei. I 5 måneder har jeg slitt med kronisk spenningshodepine. I 1,5 år har jeg slitt med kraftig øresus. Det virker som om det er muskelspenninger som har satt seg på venstre side og nå går jeg med en høyere venstre skulder, den satte seg ordentlig da jeg masserte den ganske hard rett over nyttår. Det er som om jeg hører med øresuset at det er spenninger i skulderen og rundt hodet. Jeg kjenner murring i muskulaturen og hvis jeg løfter med vekter, rister muskulaturen i skulderen. Jeg er redd for å behandle skulderen siden når jeg masserte den sist ble triggerpunkter bak øret, over øret og pannen veldig aktivt, fikk angst og sov dårlig, men litt bedre nå. Men jeg må få dette på plass, klarer ikke å jobbe før skulderen slutter å være aktiv slik som den er nå. Jeg strekker og gjør andre øvelser for nakken en halvtime hver dag. Jeg går til psykomotorisk fysioterapeut, så jeg lærer meg nå å håndtere stress, men savner den muskulære oppfølgingen og er redd for å bruke masse penger på behandling som ikke fungerer. Hvor mye kan jeg gjøre med en overaktiv skulder muskel, vil spenningene gi seg over tid eller burde man behandle den? Hva slags øvelser er riktige og hvilke er feil, vil jo ikke trigge dette slik at det ikke gir seg. Mvh Nina

  Svar
 87. Anne says:

  Hei. Jeg er ikke sikker på hvor jeg kan skrive for å spørre, men dere får henvise meg hvis dette blir feil sted. Leste et sted at syrenøytraliserende medikamenter kan gi nyreskade på sikt. Jeg er satt på Esomeprazol 40 mg, men valgte selv 20 mg da det virket mot sin hensikt med 40 mg. Er dette et preparat man bør være obs på i forhold til senskader? Jeg har prøvd å holde opp, men det går ikke, da tåler jeg ikke vann engang.
  Vh Anne

  Svar
 88. Sveinung says:

  Hei, jeg har cerebral parese. Det som er problemet at jeg får litt småkramper. Jeg mottar strømbehandling for rygg og kneet, og litt for ryggen også – grunnet skjeve hofter. Jeg føler at strømbehandlingen går hele veien opp til hjernen noen ganger og kjenner da at jeg må være forsiktig når jeg får strømbehandling i ryggen.

  Svar
 89. Linn says:

  Jeg har fått diagnosen skoliose, men føler ikke dette blir tatt på alvor eller at jeg blir utredet bra nok.
  Jeg har for eksempel kun tatt røntgen av øvre sikt og MR av korsryggen.

  Da det først ble påvist øverst i ryggen sjekket dem ikke resten av ryggen og var kun etter mye masing av meg pga store smerter i korsrygg at jeg ble sendt på MR og fikk påvist også i korsrygg. Legen er ikke veldig hjelpsom og sier jeg kan oppsøke kiropraktor.

  Men jeg er redd for at jeg ikke har god nok oversikt og bilder av hele ryggen. Og er redd for å gjøre noe feil. Jeg vet ikke hvor mange grader eller noe jeg er. Og jeg får kun paracet til smertelindring. Øverst i ryggen er ikke alltid vondt, kun når jeg får slimpose betennelse pga fibromyalgien min, mens korsryggen er konstant vond uansett hva jeg gjøre. Dette går ut over nattesøvnen. Og kommer stadig knekk inni der da jeg snur meg og dette er veldig vondt.

  Jeg har ingen oppfølging av ryggproblemene.

  Jeg lurer da på hvordan jeg skal gå frem med dette, for å få bedre oversikt over skoliosen.
  Og hva jeg kan gjøre for å få ett bedre liv med diagnosen, og ikke kroniske smerter.
  Hva kan jeg forlange at legen hjelper meg med ?

  Har prøvd fysioterapi uten hell. Samt jeg går mye turer. prøvd yoga. Varme behandling.
  Jeg synes dette er veldig håpløst. Og jeg vet itte mine arme råd. Håper få litt hjelp eller info her.
  Er forresten kiropraktikk bra for meg med skoliose? Vil det i det hele tatt hjelpe?

  Er lei av å ha konstant vondt, og dårlig søvn pga dette. Er det normalt og ikke gjøre noe med dette ?
  De kaller det voksen skoliose. Fant først ut av dette for 2 år siden. Jeg blir 33 nå i år.

  Svar
 90. Lise says:

  Hei. Mannen min (73) driver med løping, fikk lyskestrekk (og har nok ikke tatt nok hensyn etterpå), nå driver han mye med romaskin og tror det er lurt. Men jeg er ikke så sikker… Hva er deres råd?

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt net says:

   Hei Lise, ved fraspark på romaskinen belaster man blant annet hoftefleksorer – og hofteekstensorer, samt abduktorer og adduktorer. Så lenge han utfører bevegelsene i rolig og kontrollert tempo bør det ikke være for hardt mot lysken hans. Andre anbefalte treningsformer inkluderer spesifikke treningsøvelser (som vist på vår youtube-kanal her), sykling og svømming.

   Romaskin trenger ikke å være negativt for en med lyskestrekk, men du har også rett i at det kan være lett i å ta i for mye og dermed overbelaste seg selv.

   Svar
 91. Bjørnar says:

  Hei. Jeg får vont i baksiden og i midten av leggene mine under hard trening på ski og jogg i bratte bakker. Vet dere hva dette kan vere, og hva jeg kan gjøre for å bli bedre? Dette er ganske iriterende, da jeg går konkurranser og føler at leggene mine kolapser.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *