Benkreft

Benkreft

Benkreft

Benkreft er forekomst av abnormal cellevekst i ben. Benkreft kan være godartet eller ondartet, og kan forekomme inne i selve benet eller som en vekst på selve benet. Kreft kan føre til uforklarelig, forverrende bensmerte, hevelse og en økt forekomst av fraktur / brudd. Diagnosen stilles som regel ved hjelp av billeddiagnostikk (røntgen, CT eller MR), men det kan også være nødvendig å ta en vevsprøve, kjent som biopsi, for å bekrefte mistanken. 

– Hva er forskjellen på primærkreft og metastase?

Som nevnt kan kreft være godartet og ondartet. Godartet kreft betyr at kreften ikke sprer seg til andre deler av kroppen. Ondartet kreft vil føre til såkalt metastase, som betyr spredning til andre deler av kroppen. Ulike typer ondartet primærkreft kan spres til ulike deler av kroppen.

 

Når vi snakker om primærkreft, i henhold til benkreft, så menes kreft som har blitt dannet i eller på ben. Ved benkreftmetastase menes det at det har vært en annen primærkreftform (f.eks. brystkreft eller prostatakreft) som har spredd seg til benmassen.

 

– Godartet benkreft er mye vanligere enn ondartet benkreft

Heldigvis så er ondartet primærbenkreft meget sjeldent. I USA estimeres det at bare 2500 får slike kreftdiagnoser årlig. Dette tallet ekskluderer diagnosen myelomatose (kalt multiple myeloma på engelsk), en kreftform som hovedsakelig påvirker benmargen og ikke det ytre benlaget. 

Prostatakreftceller

 

Symptomer på benkreft

Det første symptomet på benkreft kan være smerter i selve benet, som kan mistolkes eller føles ut som voksesmerter. Det første tegnet på benkreft kan være en hevelse eller kul som ikke gjør vondt. Denne kan gradvis bli vond og smerten vil deretter bli progressivt verre. Mange beskriver smerten med ord som intens tannverk. Karakteristisk så er det slik at smertene er vedvarende ved hvile og om natten. Kreftsvulster kan svekke benstrukturene til det eventuelt fører til et såkalt patologisk fraktur – brudd som ikke burde forekommet ved normal benstruktur.

 

Hvordan diagnostiseres benkreft?

Et langvarig, vedvarende vondt ledd eller ekstremitet bør undersøkes med røntgen. Et røntgen kan vise at det er abnormal bencellevekst og lignende, men det kan være vanskelig å definere om de er godartet eller ondartet. Det skal sies at det er flere typer benkreft og bentilstander som kan defineres med røntgen, blant annet Pagets sykdom, enkondrom, bencyster, ikke-osseøs fibrom (fibrøse vekster uten benvev, kjent som nonossifying fibroma på engelsk) og fibrøs dysplasi (fibrous dysplasia på norsk).

 Om en røntgenundersøkelse ikke er konklusiv, så kan man supplementere med en MR undersøkelse eller CT billeddiagnostikk – denne type undersøkelse vil kunne anslå nøyaktig størrelse og lokalisering, som igjen gir verdifull informasjon når det kommer til korrekt diagnose. Det siste leddet i diagnostiseringen er en biopsi, hvor man tar en celleprøve ved å sette en nål i det involverte området. Problemet er at man faktisk kan bomme på selve kreftcellene. Så selv denne typen diagnostisering er ikke 100% sikker.

 

Kreftceller

 

Liste over ulike typer benkreft

Godartede benkreftsformer

Osteokondrom

Enkondrom

Kondroblastom

– Kondromyxofibrom

– Osteoid osteom

Godartet kjempecelletumor

 Primær benkreftsformer

– Myelomatose (også bedre kjent som multiple myeloma på engelsk)

Osteosarkom

Fibrosarkom

Ondartet fibrøs histiocytom

Kondrosarkom

Ewing’s sarkom

Benlymfom / retikulum cellesarkom

Ondartet kjempecelletumor

Kordom

 

Tykktarmkreftceller

 

 Metastase

– Brystkreft, lungekreft, prostatakreft, nyrekreft, skjoldbruskkjertelkreft og tykktarmkreft kan alle spre seg til ben.

– Diagnosen kan bekreftes ved billeddiagnostikk og om nødvendig; biopsi.

– Behandlingsformer inkluderer stråling, cellegift og / eller kirurgi. Man har de siste tiårene gjort store framskritt i behandling av kreft (PubMed link).

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *