trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling er en dokumentert effektiv behandling for en rekke lidelser og kroniske smerter. Trykkbølgene forårsaker mikrotraumer i det behandlede området, som gjenskaper neo-vaskulærisering (ny blodsirkulasjon) i regionen. Kontakt oss gjerne på Facebook-siden vår eller kommentarfeltet i slutten av artikkelen dersom du har kommentarer, innspill eller spørsmål angående denne behandlingsformen.

 

Det er den nye blodsirkulasjonen som promoterer tilheling i vevet. Trykkbølgebehandling stimulerer dermed kroppens egen evne til å tilhele muskel-og senelidelser ved å bryte ned skadevevet som deretter erstattes av friske og nytt muskel- eller senevev.

 

Trykkbølgebehandling ble utviklet i Sveits og viste seg å være et et effektivt alternativ for pasienter med kroniske lidelser, der man unngår bruk av kirurgiske inngrep, kortisonsprøyter eller bruk av medikamenter. Behandlingen er derfor uten bivirkninger, utenom at selve tilhelingsprosessen som settes i gang kan være ganske øm og vond.

 Hvordan gjennomføres trykkbølgebehandling?

Først og fremst vil klinikeren diagnostisere plagen, kartlegge hvor smerten sitter og journalføre dette. Deretter benyttes det kliniske protokoller for individuelle problemer (for eksempel så behandles plantar fascia med 2000 slag med en 15mm probe).

 

Vi synes det er veldig illustrativt å vise dere en grundig video hvor man benytter trykkbølgebehandling mot diagnosen plantar fascitt. Denne diagnosen er ofte sammensatt av flere faktorer, men faktum er at seneplaten på undersiden av fotbladet og i framkanten av hælbenet blir overbelastet og at det oppstår dysfunksjonelt skadevev. Dette skadevevet har høyere smertesensitivitet (avgir flere smertesignaler), er mindre funksjonelt i forhold til støtdemping og vektoverføring, samt at skadet vev også har redusert blodsirkulasjon og tilhelingsevne. Trykkbølgebehandling bryter altså ned dette skadevevet (som ikke skal være der) og starter en reparasjonsprosess som gradvis, over flere behandlinger, bytter det ut med nytt og friskt muskel- eller senevev.

 

Video – Trykkbølgebehandling mot Plantar fasciit (trykk på bildet for å se videoen)

Kilde: Vondt.net sin YouTube-kanal. Husk å abonnere (gratis) for flere informative og gode videoer. Vi tar også gjerne imot forslag til hva vår neste video skal handle om.

 

plantar fascitt

Les også: – Slik Blir du Kvitt Plantar Fascitt

Vi kan varmt anbefale artikkelen ovenfor – skrevet av en kiropraktor ved den tverrfaglige klinikken Råholt Kiropraktorsenter (Eidsvoll kommune, Akershus).

 

Behandlingen utføres over 4-12 behandlinger, avhengig av problemets varighet og styrke, med cirka 1 uke i mellom. Ved senere behandling kan det være normalt å ha lenger mellom behandlingene grunnet restitusjonsprosesser. En behandling kan bestå av hele 2-3000 fysiske slag/trykkbølger – altså ikke strøm- eller lydbølger.

 

Det er viktig at trykkbølgebehandling ikke utføres noe særlig oftere enn 1 gang hver uke, og at man lar det gå cirka 1 uke mellom hver behandling – dette er for at tilhelingsresponsen skal få tid til å arbeide med det dysfunksjonelle vevet.

 

I likhet med andre behandlingsformer kan behandlingsømhet forekomme, og dette er som regel grunnet at det forårsaker forandringer i vevet.

Shockwave bølger

– Det kan i visse tilfeller ta opptil 6-8 uker før man merker fullstendig tilheling etter trykkbølgebehandling, men mange merker god, smertedempende effekt allerede etter 2-3 behandlinger. Man må også ta tak i selve årsaken til at skaden oppsto for å unngå tilbakefall eller forverring.

 

Trykkbølge mot kroniske lidelser

En kronisk lidelse er en skade som kroppens naturlige tilhelingsmekanismer har sluttet å behandle selv. Med andre ord kan man si at kroppen har «gitt opp».

 

De høyfrekvente trykkbølgeslagene trenger ned og inn i det skadete vevet og forårsaker mikrotraumer – kroppen reagerer på dette med å øke blodsirkulasjonen og stoffskifte rundt det den tolker som skadeområdet. Dette stimulerer igjen kroppens egen evne til å reparere seg selv. Det er vanlig å oppleve umiddelbar smertelindring og dermed bedret bevegelse allerede etter 1-3 behandlinger.

 Hva kan behandles med trykkbølgebehandling?

 

Trykkbølgebehandling kan blant annet behandle:

Akillesseneproblematikk

– Belastningsskader under foten / plantar fascitt (seneskade i plantar fascia) & hælspore (kalk i framkant av hælbenet i senefestet)

Frossen hofte (adhesiv kapsulitt i hoften)

Frossen skulder (adhesiv kapsulitt i skulderen)

Golfalbue (medial epikondylitt)

Jumpers knee (hopperkne) – vondt under kneskjellet

Kalkskulder (kalkdannelse i et eller flere senefester i skulderen)

Musearm

Runners knee (løperkne) – vondt over kneskjellet i quadricepsfestet

– Seneskader og senebetennelse

– Skulderplager med tendinose (seneskade) og tendinitt (senebetennelse)

Tennisalbue / lateral epikondylit

Vondt i hoften

 

Trykkbølgebehandling har altså dokumentert effekt mot seneskader og seneproblematikk i hele kroppen (for eksempel plantar fascitt under fotbladet). Behandlingsformen har også god evidens når det kommer til behandling og nedbryting av kalkdannelse i sener (for eksempel kalkskulder og helspore).

 

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

 

 

Studie (forskning): Trykkbølgebehandling er effektiv i behandling av frossen skulder / kald skulder / adhesiv kapsulitt

Rammet av frossen skulder? Da viser forskning at du bør prøve trykkbølgebehandling for å korte ned tilhelingsprosessen på denne langvarige plagen som kan vare så lenge som 1-2 år uten behandling. En studie publisert i det anerkjente tidsskriftet International Journal of Preventative Medicine viste at at 4 behandlinger over 4 uker resulterte i klinisk bedring i skulderbevegelse og at personen var raskere tilbake til sine daglige gjøremål. Vi anbefaler at det gjøres i kombinasjon med øvelser mot frossen skulder og i regi av offentlig autorisert kliniker (fysioterapeut, lege, kiropraktor eller manuellterapeut).


Studie (forskning): Trykkbølgebehandling er klinisk dokumentert i behandlingen av kronisk plantar fascitt

Som en stor oversiktsstudie/meta-analyse (den aller sterkeste formen av forskning) bastant konkluderte med:

 

“Trykkbølgebehandling er en effektiv og trygg behandling mot kronisk plantar fasciit.” (Aqil et al, 2013)

 

Men som de skrev – i alvorlige tilfeller kan det ta opptil 12 uker (og 12 behandlinger) før man merker betydelig forskjell. Grunnet manglende informasjon fra kliniker er det derfor mange med kroniske og mer alvorlige belastningsskader i senevevet under foten som gir opp etter kun 4 – 5 behandlinger. Når sannheten var at de mest sannsynlig, grunnet at deres diagnose var mer graverende enn vanlig, hadde trengt betydelig flere behandlinger over lengre tid.

 

Når man vet hvordan trykkbølgebehandling fungerer, som også understreket i forskningsstudien, så skjønner man at det er fysisk umulig for trykkbølgene å ikke ha effekt på det skadde senevevet. De bryter jo, bevist, ned skadd og dysfunksjonelt senevev og trigger en betydelig tilhelingsrespons i området. Problemet er bare at prosessen må gjentas over flere behandlinger – og da i mange tilfeller over de standardiserte 5-8 behandlingene mange prøver seg på før de gir opp.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Kilde: 

Aqil et al. Extracorporeal Shock Wave Therapy Is Effective In Treating Chronic Plantar Fasciitis: A Meta-analysis of RCTs. Clin Orthop Relat Res. 2013 Nov; 471(11): 3645–3652. Published online 2013 Jun 28.

Vahdatpour et al, 2014. Efficacy of Extracorporeal Shockwave Therapy in Frozen ShoulderInt J Prev Med. 2014 Jul; 5(7): 875–881. 

Relevante stilte spørsmål:

Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor eller send oss privatmelding via sosiale medier) hvis du har spørsmål.

 

Er trykkbølgebehandling farlig?

Nei, absolutt ikke – men som med annen konservativ behandling, kan trykkbølgebehandling medføre lokal ømhet og midlertidige smerter grunnet at den fysisk bryter ned skadevev og setter i gang en reparasjonsprosess i området. Slik ømhet er helt normalt å oppleve i opptil 24-72 timer etter fysisk behandling.

Har fått senebetennelse i skulderen. Kan dette behandles med trykkbølgebehandling?

Som nevnt i tidligere artikkel så forekommer det en overdiagnostisering i forhold til at seneskader ofte blir, feilaktig, kalt senebetennelser. Forskning har vist at det er ekstremt mye mer sjeldent å rammes av en seneskade enn en senebetennelse. Men svaret er at, ja, trykkbølgebehandling også kan brukes mot diagnoser som ender med -itt (for eksempel supraspinatus tendinitt, senebetennelse i skulder, eller plantar fascitt).

 

Hvem utfører trykkbølgebehandling?

Behandlingen bør utføres av offentlig autoriserte yrkesgrupper (fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut) med særegen ekspertise innen utredning og behandling av plager i muskler, ledd, sener og nerver. Offentlig helseautorisasjon innebærer beskyttet tittel og er et kvalitetsstempel fra norske helsemyndigheter og sikrer dine rettigheter og sikkerhet som pasient – det er derfor vi primært anbefaler utredning og behandling av yrkesgrupper med beskyttet tittel (med andre ord så er det ulovlig å kalle seg fysioterapeut eller kiropraktor hvis man ikke er det – i motsetning til andre yrkesgrupper som ikke er beskyttet og som hvem som helst kan kalle seg). Vi gir flere hundre anbefalinger på behandlingssteder via privatmelding i sosiale medier i løpet av året – så du står fritt til å kontakte oss hvis du leter etter en lokal, dyktig og autorisert behandler.

17 replies
 1. Torill says:

  Hei! Jeg vil gjerne finne en dyktig behandler i København el. omegn som bruker trykkbølger ved muskel- og seneplager. Kan dere anbefale noen? Vh Torill

  Svar
 2. Ola Nordmann says:

  Dersom dette er det samme som shock wave er mye mer som skjer enn det mange er klar over.
  Jeg fikk shock wave på stortåa pga sener og muskulatur som dro tåa i feil stilling grunnet en hjerneblødning med halvsidig lammelse.
  Etterhvert begynte jeg å få igjen følelsen i ryggen, kunne kjenne en og en muskel.
  Så vi utvidet shock wave til under hele foten, og det skjedde utrolig mange ting i hele høyre side. Helt opp i øre og jeg har blitt veldig bra. Men det kunne faktisk ta opptil 1 uke før jeg merket forandring.
  I veldig mange uker. Fikk også 1 times massasje som virkelig satte igang kroppen, slik at egentrening gikk både fortere og veldig mye mer motiverende.
  Selv etter 5-6 år, ved endel ukers intensivering, kommer det utrolige resultater. Men ingen støtte, betale alt selv, fordi det finnes ikke studier på dette iforhold til slagpasienter ihvertfall.
  Men mye bedre blir jeg da 🙂

  Svar
 3. Mona Estilrønningen says:

  Hei ! Har hatt diagnosen plantar fasitt i ca. 3 år i venstre fot og 1/2 år i høyre . Er blitt anbefalt trykkbølge beh. av legen og har fått rekvisisjon på det, men hvem utfører det i mitt nærområde?

  Svar
  • vondt says:

   Hei Mona!

   Da trenger vi ditt nærområde for å kunne gi deg en anbefaling på det.

   Mvh.
   Thomas

   Svar
  • Nicolay v/ Vondt.net says:

   Hei Heidi,

   Dette kan utføres hos de fleste kiropraktorer og manuellterapeuter – det er også flere fysioterapeuter som benytter denne behandlingsformen. Vi anbefaler at du tar kontakt med en nærliggende klinikk og forhører deg om de tilbyr denne behandlingsmodaliteten. Lykke til.

   Mvh.
   Nicolay v/ Vondt.net

   Svar
 4. Laila espeseth says:

  Min kliniker sier jeg har slimposebetennelse i kneet. Hva er det og hvordan behandle det?

  Svar
 5. Håp says:

  Hei.

  Lurer på om det anbefales trykkbølgebehandling i setet? Stramt,og beinhardt i setet, så det ikke går an å rette opp ryggen. Er helt skeiv, så det har blitt vondter mange steder. På forhånd takk for svar.

  Hilsen Håp.

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt.net says:

   Hei Håp,

   Ja, det benyttes mot tendinoser og tendinopatier i hoften bl.a. – men kan også brukes mot piriformis syndrom i setet. Viktig å vite at dysfunksjonell piriformis alltid vil forekomme i kombinasjon med bekkendysfunksjon- Gå derfor til en statlig autorisert kliniker (kiropraktor eller man.terapeut) slik at du får adressert både muskler og ledd i problemstillingen din.

   Lykke til.

   Mvh.
   Nicolay v/ Vondt.net

   Svar
 6. Elin Sollie says:

  Hvordan fungerer dette på for eksempel nakke, skulder etter hjernerystelse? Hvor på nakken (whiplash og nakkesleng) fikk seg en trykk ved at hodet ble slått. Har hatt slik behandling på Plantar fascitt Tidligere og det hjalp.

  Svar
  • Nicolay ved Vondt.net says:

   Hei Elin,

   Trykkbølgebehandling kan benyttes mot muskulære dysfunksjoner og myalgier i skuldre og muskulatur tilhørende nakken (for eksempel musculus øvre trapezius og levator scapulae).

   Det er også kjempeviktig at du har høyt fokus på stabilitetstrening av nakke og skuldre for å gi støtte til de skadde områdene.

   Trykkbølgebehandling bør kun utføres av offentlig autorisert helsepersonell – slik som fysioterapeut eller kiropraktor.

   Svar
 7. Tobias says:

  Hei! Jeg får trykkbølgebehandling for plantar fascitt i foten, etter behandlingene får jeg litt vondt i hodet og føler meg uggen. Nesten samme følelsen som etter en lang flytur eller bilsyke. Er dette normalt?

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt net says:

   Hei Tobias,

   Det er helt normalt hvis det er betydelig plantar fascitt – dette skyldes de kontrollerte skadereaksjonene i foten og nedbryting av skadevev.

   For å motarbeide denne følelsen rådes du til å drikke ekstra vann samme dagen som behandlingen – og dagen derpå.

   Lykke til videre og god bedring!

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *