Home » Behandling » Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling

Anbefalt nettbutikk for kvalitetsprodukter:

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

Trykkbølgebehandling

Trykkbølgebehandling er en effektiv behandling for en rekke lidelser og kroniske smerter. Trykkbølgene forårsaker mikrotraumer i det behandlede området, som gjenskaper neo-vaskulærisering (ny blodsirkulasjon) i regionen. Kontakt oss gjerne på Facebook-siden vår eller kommentarfeltet i slutten av artikkelen dersom du har kommentarer, innspill eller spørsmål angående denne behandlingsformen.

 

Det er den nye blodsirkulasjonen som promoterer tilheling i vevet. Trykkbølgebehandling stimulerer dermed kroppens egen evne til å kurere muskel-og senelidelser.

 

Trykkbølgebehandling ble utviklet i Sveits og viste seg å være et et effektivt alternativ for pasienter med kroniske lidelser, der man unngår bruk av kirurgiske inngrep, kortisonsprøyter eller bruk av medikamenter. Behandlingen er derfor uten bivirkninger, utenom at selve tilhelingsprosessen som settes i gang kan være ganske øm og vond.

 Hvordan gjennomføres trykkbølgebehandling?

Først og fremst vil klinikeren kartlegge hvor smerten sitter og mest sannsynlig markere dette med en penn eller lignende. Deretter benyttes det kliniske protokoller for individuelle problemer (f.eks. så behandles plantar fascia med 2000 slag med en 15mm probe).

 

Behandlingen utføres over 4-6 behandlinger, avhengig av problemets varighet og styrke, med cirka 1 uke i mellom. Ved senere behandling kan det være normalt å ha lenger mellom behandlingene grunnet restitusjonsprosesser. En behandling kan bestå av hele 2-3000 fysiske slag/trykkbølger – altså ikke strøm- eller lydbølger.

 

Det er viktig at trykkbølgebehandling ikke utføres noe særlig oftere enn 1 gang hver uke, og at man lar det gå cirka 1 uke mellom hver behandling – dette er for at tilhelingsresponsen skal få tid til å arbeide med det dysfunksjonelle vevet.

 

I likhet med andre behandlingsformer kan behandlingsømhet forekomme, og dette er som regel grunnet at det forårsaker forandringer i vevet.

Shockwave bølger

– Det kan i visse tilfeller ta opptil 6-8 uker før man merker fullstendig tilheling etter trykkbølgebehandling, men mange merker god, smertedempende effekt allerede etter 2-3 behandlinger. Man må også ta tak i selve årsaken til at skaden oppsto for å unngå tilbakefall eller forverring.

 

Trykkbølge mot kroniske lidelser

En kronisk lidelse er en skade som kroppens naturlige tilhelingsmekanismer har sluttet å behandle selv.

De høyfrekvente trykkbølgeslagene trenger ned og inn i det skadete vevet og forårsaker mikrotraumer – kroppen reagerer på dette med å øke blodsirkulasjonen og stoffskifte rundt det den tolker som skadeområdet. Dette stimulerer igjen kroppens egen evne til å reparere seg selv. Det er vanlig å oppleve umiddelbar smertelindring og dermed bedret bevegelse allerede etter 1-3 behandlinger.

 Hva kan behandles med trykkbølgebehandling?

Trykkbølgebehandling kan blant annet behandle:

– Musearm
Tennisalbue / lateral epikondylit
– Golfalbue
– Kalkskulder
Vondt i hoften
Runners knee – vondt over kneskjellet
– Jumpers knee – vondt under kneskjellet
Smerter i hælsenen/akilles
– Belastningsskader under foten / plantar fascitthælspore
– Skulderplager med tendinose og tendinitter

 

Studie / forskning: Trykkbølgebehandling er effektiv i behandling av frossen skulder / kald skulder / adhesiv kapsulitt

Rammet av frossen skulder? Da viser forskning at du bør prøve trykkbølgebehandling for å korte ned tilhelingsprosessen på denne langvarige plagen som kan vare så lenge som 1-2 år uten behandling. En studie publisert i det anerkjente tidsskriftet International Journal of Preventative Medicine viste at at 4 behandlinger over 4 uker resulterte i klinisk bedring i skulderbevegelse og at personen var raskere tilbake til sine daglige gjøremål. Vi anbefaler at det gjøres i kombinasjon med øvelser mot frossen skulder.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Kilde: 

Vahdatpour et al, 2014. Efficacy of Extracorporeal Shockwave Therapy in Frozen ShoulderInt J Prev Med. 2014 Jul; 5(7): 875–881.Visste du at aktivitet er den beste medisin? Derfor anbefaler vi at du gjør øvelser aktivt for å forebygge plager - slik som disse øvelsene mot karpal tunnel syndrom. Se beskrivelse på øvelsene her:

13 kommentarer

 1. Anita sier:

  Hei, hvordan er denne behandlingen i forhold til slitasje og artrose i ankelen?

 2. Marit Khelifi sier:

  Hvordan er denne behandlingen i forhold til oss med fibromyalgi?

 3. Håp sier:

  Hei.

  Lurer på om det anbefales trykkbølgebehandling i setet? Stramt,og beinhardt i setet, så det ikke går an å rette opp ryggen. Er helt skeiv, så det har blitt vondter mange steder. På forhånd takk for svar.

  Hilsen Håp.

  • Hei Håp,

   Ja, det benyttes mot tendinoser og tendinopatier i hoften bl.a. – men kan også brukes mot piriformis syndrom i setet. Viktig å vite at dysfunksjonell piriformis alltid vil forekomme i kombinasjon med bekkendysfunksjon- Gå derfor til en statlig autorisert kliniker (kiropraktor eller man.terapeut) slik at du får adressert både muskler og ledd i problemstillingen din.

   Lykke til.

   Mvh.
   Nicolay v/ Vondt.net

 4. Laila espeseth sier:

  Min kliniker sier jeg har slimposebetennelse i kneet. Hva er det og hvordan behandle det?

 5. Heidi Winther Nylund sier:

  Hvor I landet kan dette utføres? Jeg bor I Bodø 😮

  • Hei Heidi,

   Dette kan utføres hos de fleste kiropraktorer og manuellterapeuter – det er også flere fysioterapeuter som benytter denne behandlingsformen. Vi anbefaler at du tar kontakt med en nærliggende klinikk og forhører deg om de tilbyr denne behandlingsmodaliteten. Lykke til.

   Mvh.
   Nicolay v/ Vondt.net

 6. Hei ! Har hatt diagnosen plantar fasitt i ca. 3 år i venstre fot og 1/2 år i høyre . Er blitt anbefalt trykkbølge beh. av legen og har fått rekvisisjon på det, men hvem utfører det i mitt nærområde?

  • vondt sier:

   Hei Mona!

   Da trenger vi ditt nærområde for å kunne gi deg en anbefaling på det.

   Mvh.
   Thomas

 7. Ola Nordmann sier:

  Dersom dette er det samme som shock wave er mye mer som skjer enn det mange er klar over.
  Jeg fikk shock wave på stortåa pga sener og muskulatur som dro tåa i feil stilling grunnet en hjerneblødning med halvsidig lammelse.
  Etterhvert begynte jeg å få igjen følelsen i ryggen, kunne kjenne en og en muskel.
  Så vi utvidet shock wave til under hele foten, og det skjedde utrolig mange ting i hele høyre side. Helt opp i øre og jeg har blitt veldig bra. Men det kunne faktisk ta opptil 1 uke før jeg merket forandring.
  I veldig mange uker. Fikk også 1 times massasje som virkelig satte igang kroppen, slik at egentrening gikk både fortere og veldig mye mer motiverende.
  Selv etter 5-6 år, ved endel ukers intensivering, kommer det utrolige resultater. Men ingen støtte, betale alt selv, fordi det finnes ikke studier på dette iforhold til slagpasienter ihvertfall.
  Men mye bedre blir jeg da 🙂

 8. Torill sier:

  Hei! Jeg vil gjerne finne en dyktig behandler i København el. omegn som bruker trykkbølger ved muskel- og seneplager. Kan dere anbefale noen? Vh Torill

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Annonsere?

Vondt.net er en av Norges største uavhengige nettsteder innen helse og har ca. 20000000 sidevisninger hvert år.

Vi har totalt fem plasser for annonsering. Format: JPG med eller uten lenke.

Skyskraper - topp, 1 stk. Størrelse 960 x 300 pix.
Per stk. kr. 10.000 per md.

- Plasseres først på toppen av nettsiden over samtlig annen tekst og har derfor meget god eksponering

Skyskraper - bunn, 1 stk. Størrelse 960 x 300 pix.
Per stk. kr. 3.000 per md.

- Plasseres nederst på bunnen av nettsiden

Knapp, 3 stk. Størrelse 233 x 280 px.
Per stk. kr. 3.000 per md.

- Plasseres på siden av nettsiden

Vi tar også imot andre forespørsler. Så hvis du har et spørsmål angående annonsering er det bare å kontakte oss.

Kontakt reklameavdelingen:
Alexander Andorff, vondt2013@hotmail.no eller send oss en forespørsel via sosiale medier

Ad

Nyeste kommentarer

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk