Atlas sin anatomiske struktur - Foto Wikimedia

Hva er atlaskorrigering / atlaskorrektur behandling?

4.2/5 (5)

Sist oppdatert 11/05/2017 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Hva er atlaskorrigering / atlaskorrektur behandling?

Atlaskorrigering, også kjent som atlaskorrektur behandling, går ut på å rette opp funksjon i et dysfunksjonelt eller feilstilt atlas (øverste nakkevirvel).

 

Hva er atlas?

I anatomi er atlas det øverste leddet i nakken. Navnet kommer av gresk mytologi, der titanen Atlas ble straffet av Zeus – straffen hans var å bære vekten av himmelriket på sine skuldre. Atlas er hovedansvarlig for å støtte opp hodet, og danner også en leddovergang mot occiput kalt C0-C1, der C0 er et begrep for occiput og C1 er et begrep for cervikal-ledd nummer 1, altså vår venn atlas. Sistnevnte begrep brukes ofte for å forklare dysfunksjon i disse leddene, typ ‘bevegelsesrestriksjon i Co-C1 ved funksjonspalpatorisk undersøkelse’, av kiropraktorer eller andre manuelle behandlere som jobber med å gjenopprette funksjon i slike leddrestriksjoner. På bildet nedenfor kan du se den anatomiske strukturen av Atlas (C1):

 

Atlas sin anatomiske struktur - Foto Wikimedia

Atlas sin anatomiske struktur – Foto Wikimedia

 


Grunnet dens anatomiske posisjon har atlas blitt lenket til å kunne affektere en rekke viktige funksjoner ved at – teoretisk sett – så kan en ‘feilinnstilt’ / dysfunksjonell atlas påvirke det autonomiske nervesystemet, altså det nervesystemet som ikke er viljestyrt, men som er minst like viktig. I nivåene av de autonome nervene C0-C2 så finner vi blant annet funksjoner som blodtilførsel til hode, hodebunn, øyne, nese, ører, bihuler, munn, skjoldbruskkjertel, hjerte, luftveier, lever, mave, bukspyttkjertel, binyrer, tynntarm og endetarm. Med andre ord, så kan – teoretisk sett (det finnes ingen god evidens for dette) –  en dysfunksjonell atlas påvirke disse strukturene på en negativ måte. Og det er utifra denne teorien at atlaskorrigering har tatt form.

 

Hvordan foregår atlaskorrigering?

Atlaskorrigering kan gjøres manuelt, som av kiropraktor eller manuellterapeut, eller også gjøres maskinelt av en Atlasbehandler – husk at hvis personen du benytter kaller seg Atlasbehandler, så kan det være nyttig å undersøke om personen har en god muskuloskeletal utdannelse, aller helst en mastergrad innen kiropraktikk eller manuellterapi.

 

Les også: – Vondt i nakken (lær om forskjellige årsaker til nakkesmerter og hva du kan gjøre)

 

Hva er en kiropraktor?

 

Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Kilder:
Nakkeprolaps.no (Lær alt du trenger å vite om prolaps i nakken, inkludert øvelser og forebygging).

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *