Levator scapula myalgi - Foto Wikimedia

Levator scapula myalgi.


Levator scapula er den muskelen som har et smertemønster som går på innside og overside av skulderbladet, der nakken og skulderbladet møtes. Dette kan oppstå hvis den blir overaktiv og dysfunksjonell. En såkalt levator scapula myalgi. Regelmessig selvmassasje, uttøyning og eventuell behandling hos en muskuloskeletal ekspert (kiropraktor, fysioterapeut, manuellterapeut) er alle eksempler på tiltak som kan hjelpe deg med å bli kvitt myalgier.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Skumruller er i vinden som aldri før – derav deres utrolige prisvekst i sportsbutikkene. Nå kan en skumrulle koste opp mot 500,- kroner i visse butikker, noe som er temmelig latterlig med tanke på hva det er du egentlig betaler for. En skumrulle. Vi har fått gode tilbakemeldinger på følgende skumrulle som koster en brøkdel av prisen (i skrivende stund koster den bare cirka 90 norske kroner pr 28.04.2015 – et skikkelig kupp med andre ord):

– Les mer om skumrullen her: BLUE High Density Foam Roller (linken åpnes i nytt vindu)

 

Her kan du se en illustrasjon laget av Gray’s som viser muskelfestet til levator scapula, fra baksiden av nakken / hodet og ned mot skulderbladet:

Levator scapula myalgi - Foto Wikimedia

Levator scapula myalgi – Foto Wikimedia

Levator scapula fester i de øverste fire nakkevirvlene, samt skulderbladet.

 

Her kan du se en illustrasjon som viser smertemønsteret (referert smerte fra muskelknute) til levator scapula:

Levator scapula myalgi smertemønster

Levator scapula myalgi smertemønster

Levator scapula kan også gi nakkesmerter og nakkestivhet – samt en brennende følelse på toppen og innsiden av skulderbladet.

 

VIDEO: MR Skulder (Normal MR Undersøkelse)

MR beskrivelse:

«R: Intet patologisk påvist. Ingen funn.»

Forklaring: Dette er en sammensetning av MR undersøkelsebildene fra en normal skulder uten MR funn. Skulderen var vond, men det var altså ikke skader synlig på bildene – det viste seg senere at smertene kom fra leddrestriksjoner i nakke og brystrygg, samt aktive muskelknuter / myalgier i rotator cuff muskulaturen, øvre trapz, rhomboideus og levator scapula.

Løsningen ble stabiliserende rotator cuff trening, kiropraktisk leddkorrigering, muskelbehandling og spesifikke hjemmeøvelser. Takk for at dere deler slike bilder med oss. Bildene er anonymisert.

 


Trening og bevegelse er godt for kropp og sjel:

  • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
  • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
  • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
  • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
  • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Les også:

Vondt i nakken (Lær mer om årsaker til nakkesmerter, og hva du kan gjøre for å bli kvitt dem)

Vondt i musklene (Hvorfor får man egentlig vondt i musklene? Lær mer her.)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *