Gammel røntgenmaskin - Foto Wikimedia Commons

Gammel røntgenmaskin - Foto Wikimedia Commons

Billeddiagnostikk: Billeddiagnostisk undersøkelse.

Noen ganger må en billeddiagnostisk undersøkelse til for å finne årsaken til smertene. MR, CT, ultralyd, DEXA scanning og røntgen er alle billeddiagnostiske undersøkelser.


Det finnes en rekke former for billeddiagnostikk, og de har alle sine styrker og svakheter. Her kan du lese mer om de vanligste formene for billeddiagnostikk og deres svakheter samt styrker.

 

– Les også: Lavtrykksøvelser for deg med skiveskader (ikke gjør ‘slemme øvelser’ hvis du har en skivelidelse)
– Les også: Fullstendig oversikt over muskulære muskelknuter og triggerpunkter

– Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze er et populært produkt!

Kuldebehandling

 

Røntgen undersøkelse

Dette er den vanligste formen for billeddiagnostikk. Røntgenundersøkelser benyttes hyppig, da de kan utelukke endel alvorlige tilstander, for eksempel brudd og lignende skader. Vanlige former for røntgenundersøkelser er undersøkelse av cervikal columna (nakke), torakal columna (brystrygg), lumbal columna (korsrygg), sakrum & coccyx (bekken og haleben), skulder, albue, håndledd, kjeve, hender, hofte, knær, ankler og føtter.

Røntgenmaskin - Foto Wiki


Fordeler: Glimrende til å visualisere benstrukturerer og eventuelle bløtdelsforkalkninger.

Ulemper: Røntgenstråling. Kan ikke visualisere bløtvev på en detaljert måte.

 

– Klikk HER for å lese mer om røntgenundersøkelser og se røntgenbilder av diverse anatomiske områder.

 

Eksempel – Røntgenbilde av stressbrudd i foten:

Røntgen av stressbrudd i foten

Røntgen av stressbrudd i foten.

 

MR undersøkelse

MR står for magnetisk resonanse, da det er magnetfelter og radiobølger som benyttes ved denne undersøkelsen for å gi bilder av benstrukturer og bløtvev. I motsetning til røntgenundersøkelser og CT så benytter ikke MR skadelig stråling. Vanlige former for MR undersøkelse er som ved røntgen; cervikal columna (nakke), torakal columna (brystrygg), lumbal columna (korsrygg), sakrum & coccyx (bekken og haleben), skulder, albue, håndledd, hender, kjeve, hofte, knær, ankler og føtter – men med MR kan man også ta bilder av hodet og hjernen.

MR maskin - Foto Wikimedia

 

Eksempel: MR Cervical Columna (MR av nakken):

Fordeler: Meget god til å visualisere benstrukturerer og bløtvev. Benyttes også for å visualisere mellomvirvelskiver i rygg og nakke. Ingen røntgenstråling.

 

Ulemper: Kan ikke benyttes hvis du har metall i kroppen, høreapparat eller pacemaker, da magnetismen kan stoppe sistnevnte eller trekke på metallet i kroppen. Historier vil ha det til at grunnet bruk av bly i gamle, gamle tatoveringer, så ble denne blyen trukket ut av tatoveringen og mot den store magneten i en MR maskin – dette må jo i så fall ha vært ulidelig vondt, og ikke minst ødeleggende for MR maskinen.

 

En annen ulempe er pris for en MR undersøkelse – en kiropraktor eller fastlege kan begge henvise til billeddiagnostikk, og vil også se om det er nødvendig. Men en slik henvisning betaler du kun en minimal egenandel. Prisen for offentlig henvist MR kan være på mellom 200 – 400 kroner. Til sammenligning ligger en privat MR på mellom 3000 – 5000 kroner.

 

– Klikk HER for å lese mer om MR undersøkelse og se MR bilder av diverse anatomiske områder.

 

Eksempel – MR bilde av cervikal columna (nakke):

MR bilde av nakken - Foto Wikimedia

MR bilde av nakken – Foto Wikimedia

 

CT undersøkelse

CT står for computed tomografi, benytter mange røntgenbilder tatt fra forskjellige vinkler og retninger for å samlet gi et detaljert kryss-seksjonelt bilde. Med andre ord tar man et høyt antall 2D-røntgenbilder og setter dem sammen til et 3D-bilde av området. Vanlige former for CT undersøkelse er som ved MR; cervikal columna (nakke), torakal columna (brystrygg), lumbal columna (korsrygg), sakrum & coccyx (bekken og haleben), skulder, albue, håndledd, hender, kjeve, hofte, knær, ankler og føtter – men med CT kan man også ta bilder av hodet og hjernen, da med eller uten kontrastvæske.

CT skanner - Foto Wikimedia

Fordeler: I likhet med MR så er CT en meget god metode for å visualisere benstrukturerer og bløtvev. Benyttes også for å visualisere mellomvirvelskiver i rygg og nakke. Kan benyttes hvis du har metall i kroppen, høreapparat eller pacemaker, da det i motsetning til MR ikke er magnetisme involvert ved en slik undersøkelse.

Ulemper: Høy dose av røntgenstråling. Dette er grunnet at i en enkelt CT undersøkelse mottar du stråling tilsvarende 100 – 1000 ganger mer enn tradisjonelle røntgenbilder (Redberg, 2014). En CT undersøkelse av et barn på 1 år, øker sjansen for kreft med 0.1 %, disse sjokkerende resultatene ble publisert i British Medical Journal i 2013 (Mathews et al).

 

– Klikk HER for å lese mer om CT undersøkeler og se CT bilder av diverse anatomiske områder.


Diagnostisk ultralyd

Vanlige undersøkelser: 3D Ultralyd, 4D ultralyd for gravide, diagnostikk, Enkel ultralyd, Helsesjekk med ultralyd, Helsetjenester,Ultralyd, Ultralyd av abdomen og bekken, Ultralyd av arterier i underekstremitet, Ultralyd av bryst og armhuler, Ultralyd av gravide ved spørsmål om fosterets alder og kjønn, Ultralyd av halspulsårer, Ultralyd av hovedpulsåren, Ultralyd av lymfeknuter, Ultralyd av stoffskiftekjertelen, Ultralyd av testikler, Ultralyd av vener i underekstremitet ved spørsmål om blodpropp.

 

 

– Denne siden er under arbeid… oppdateres snarlig.

 

Anbefalt litteratur:

Pain: The Science of Suffering (Maps of the Mind) – Lær deg å forstå smertene.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Kilde:

1) Redberg, Rita F., and Smith-Bindman, Rebecca. «We Are Giving Ourselves Cancer», New York Times, Jan. 30, 2014

2) Mathews, J. D.; Forsythe, A. V.; Brady, Z.; Butler, M. W.; Goergen, S. K.; Byrnes, G. B.; Giles, G. G.; Wallace, A. B.; Anderson, P. R.; Guiver, T. A.; McGale, P.; Cain, T. M.; Dowty, J. G.; Bickerstaffe, A. C.; Darby, S. C. (2013). «Cancer risk in 680 000 people exposed to computed tomography scans in childhood or adolescence: data linkage study of 11 million Australians». BMJ

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *