Vondt i nakken og whiplash

4 tilpassede øvelser for deg med whiplash

Ingen stjernevurderinger enda.

Sist oppdatert 28/05/2018 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Vondt i nakken og whiplash

4 Tilpassede Øvelser for deg med Whiplash / Nakkeslengskade

Plages du med vond nakke etter en ulykke eller traume? Har du blitt diagnostisert med whiplash eller nakkeslengskade? Her er 4 tilpassede øvelser for deg med whiplash / nakkesleng som kan styrke nakkemuskulaturen din – øvelsene egner seg også for deg med svak nakkemuskulatur. Disse øvelsene (isometrisk trening) er særlig rettet inn mot å styrke den dype nakkemuskulaturen på en tilpasset, skånsom måte med den hensikt å gi bedre funksjon, mindre myalgier og leddsmerter – det er også vanlig at personer med whiplash sliter med svimmelhet og hodepine. Isometrisk trening betyr at man trener uten store bevegelseutslag, men heller fokuserer på å aktivere og engasjere musklene ved å holde nakken i samme stilling med forskjellig motstand.

 Nakkesleng, eller whiplash, er et begrep som beskriver en skade der sener, ligamenter, muskler og ledd i nakken er påvirket grunnen en plutselig, voldsom bevegelse i nakken og kroppen – noe som typisk oppstår ved bilulykker (særlig påkjørsel bakfra), traumer og fall. Nakkesleng får navnet sitt grunnet den ukontrollerte ‘slengen’ som nakken får når kroppen stopper brått og den nærmest blir slynget fram og tilbake i en voldsom bevegelse som kan påføre skader i nakke og tilhørende strukturer. Symptomer på nakkesleng / whiplash kan oppstå umiddelbart eller først oppstå lang tid etter selve ulykken.

 

VIDEO: 4 Viktige Øvelser mot Nakkesleng (Se video ved å klikke på bildet nedenfor)

Her kan du se fire viktige øvelser for deg rammet av nakkesleng / whiplash. Øvelsene består av isometrisk trening – altså, den mest hensynsfulle formen av trening for deg med nakkesleng (grad 1-2). Abonner gjerne på YouTube-kanalen vår for flere slike videoer.

 1. «Dobbelthaken» (Opptrening av dyp nakkemuskulatur)

Nakkefleksjon

En enkel øvelse som kan gjøres hvor som helst – for eksempel i bilen på vei til jobb. Dobbelthake-øvelsen kan gjøres liggende, stående eller sittende og utføres ved at du retter deg godt opp i ryggen slik at du får normal holdning. Trekk deretter haken innover uten at du bøyer hodet for mye framover mot brystkassen – i bildet ovenfor bøyer kvinnen hodet litt for mye. Hold haken inne på denne måten i 10-15 sekunder før du slipper opp igjen og hviler cirka 15 sekunder. Deretter gjentar du øvelsen. For deg med nakkeslengskade, så anbefaler vi at du starter med 4 repetisjoner over 3 sett – og deretter øker etterhvert som du kjenner at du blir sterkere. For andre så kan man forsøke 6-8 repetisjoner over 3-4 sett. Øvelsen utføres annenhver dag.

 

2. Isometrisk lateral fleksjon (Sidebøy med egen motstand)

Isometrisk lateral fleksjon av nakke

Rett opp rygg og nakke til du har en nøytral nakke stilling og god holdning. Legg deretter den ene håndflaten på siden av hodet, cirka ved siden av øyet / pannen. Legg et svakt trykk mot siden av hodet og trykk lett fra med nakken inn i sidebøybevegelse mot hånden. Obs: Nakken skal ikke endre stilling. Cirka 10-20% styrkeinnsatt og hold trykket i cirka 10 sekunder før du hviler i 10-15 sekunder mellom hver repetisjon. For deg med nakkeslengskade: Øvelsen utføres over 3-4 repetisjoner over 3 sett. For deg uten skade: Gjør øvelsene over 4-6 repetisjoner i 3-4 sett.3. Isometrisk fleksjon (foroverbøy med egen motstand)

Isometrisk fleksjonøvelse for nakke

Øvelsen utføres sittende eller stående. Rett deg opp i rygg og nakke til du har en normal holdning (nøytral nakke stilling). Legg deretter den ene håndflaten på pannen, uten at du endrer nakkeholdningen, før du deretter legger et svakt trykk mot pannen og trykker lett fra med nakken. Tenk at du skal ligge på cirka 10-20% innsats på denne øvelsen i starten – ved progresjon kan du gradvis øke denne styrkeinnsatsen, men hold deg på et lavt, trygt nivå over lengre tid før du øker belastningen. Hold presset i cirka 10 sekunder og hvil deretter 10-15 sekunder. For deg med nakkeslengskade så anbefaler vi at du gjør denne øvelsen over 3-4 repetisjoner i 3 sett. For deg uten skade så kan øvelsen gjøres 4-6 repetisjoner i 3-4 sett.

 

4. Isometrisk rotasjon (vridning av nakke med egen motstand)

Isometrisk rotasjonsøvelse for nakke

Utfør øvelsen sittende eller stående. Sørg for at du har en nøytral nakkestillling og holdning. Legg deretter den ene håndflaten på siden av hodet, cirka ved siden av øyet / kjeven. Legg et svakt trykk mot siden av hodet og trykk lett fra med nakken inn i rotasjonsbevegelse mot hånden. Obs: Nakken skal ikke endre stilling, du skal bare aktivere muskulaturen ikke bevege den. Cirka 10-20% styrkeinnsatt og hold trykket i cirka 10 sekunder før du hviler i 10-15 sekunder mellom hver repetisjon. For deg med nakkeslengskade: Øvelsen utføres over 3-4 repetisjoner over 3 sett. For deg uten skade: Gjør øvelsene over 4-6 repetisjoner i 3-4 sett.

 

Dette er fine øvelser som helst bør gjøres jevnlig for maksimal effekt – men vi minner om at det kan ta flere uker før du begynner å merke tydelig forskjell i muskel og nakkefunksjon.

 Hvor ofte bør jeg gjøre øvelsene?

Det kommer helt an på deg selv og din helsesituasjon. Finn ut hva som passer for deg i starten og bygg deg sakte, men sikkert framover. Husk at øvelser kan føre til ømhet i starten, da du faktisk gradvis bryter ned skadede områder (skadevev og arrvev) og erstatter det med sunt, funksjonelt bløtvev. Dette kan være en tidkrevende, men meget givende prosess. Hvis du har en diagnose, så ber vi deg om å spørre din kliniker om disse øvelsene kan være gunstige for deg – eventuelt prøve deg frem meget forsiktig. Vi oppfordrer ellers til å være i bevegelse og å gå turer i ulendt terreng hvis mulig – se gjerne vår YouTube kanal for flere tips og øvelser .

 

Del gjerne disse øvelsene med kollegaer, venner og bekjente. Hvis du ønsker øvelsene tilsendt som et dokument med repetisjoner og lignende, så ber vi deg like og ta kontakt via får Facebook-side her. Hvis du har spørsmål, så er det bare å ta kontakt med oss – så vil vi svare deg så godt vi kan, helt gratis.

 

NESTE SIDE: – Vondt i nakken? Dette bør du vite!

Spør oss - helt gratis!

LES OGSÅ: – 8 Gode Råd og Tiltak mot Hodepine

Teposer

 

Vondt i rygg og nakke? Vi anbefaler alle med vondt i ryggen å forsøke økt trening rettet mot hofter og knær også.

Prøv disse øvelsene også: – 6 Styrkeøvelser for Sterkere Hofte

Hoftetrening

 

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

 

Populær artikkel: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

Les også: – Ett glass øl eller vin for sterkere ben? Ja takk!

Øl - Foto Discover

 – Ønsker du mer informasjon eller har du spørsmål? Spør dyktig helsepersonell direkte via vår Facebookside.

 

VONDT.net – Vennligst inviter dine venner til å like siden vår:

Vi er en gratistjeneste der Ola og Kari Nordmann kan få svar på sine spørsmål via vår gratis spørretjeneste om muskuloskeletale helseplager – helt anonymt hvis de vil det.

 

 

Vær så snill og støtt vårt arbeid ved å følge oss og dele artiklene våre i sosiale medier:

Youtube logo liten– Vennligst følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Vennligst følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24 timer)

 

Bilder: Wikimedia Commons 2.0, Creative Commons, Freestockphotos og innsendte leserbidrag/bilder.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *