fibromyalgi
<< Revmatisme

Fibromyalgi

Fibromyalgi er en medisinsk sykdomstilstand som er kjennetegnet ved kroniske, vidspredte smerter og økt trykksensitivitet i hud og muskler. Fibromyalgi er en meget funksjonnedsettende tilstand. Det er også veldig vanlig at personen lider av utmattelse, søvnproblemer og hukommelseproblemer.

Symptomene kan variere kraftig, men karakteristiske symptomer er betydelig verking og brennende smerter i muskler, muskelfester og rundt ledd. Det blir klassifisert som en bløtevmatisk lidelse.

Selve årsaken til fibromyalgi er ukjent, men nyere studier har sett antydninger til at det kan være epigenitikk og gener som gir en feilkobling i hjernen. Det anslås at så mange som 100000 eller flere er rammet av fibromyalgi i Norge – i følge tall fra Norges Fibromyalgi Forbund.

Scroll også nedover i artikkelen for å se en treningsvideo tilpasset de med fibromyalgi.Det bør settes mer fokus på forskning rettet inn mot en tilstand som rammer så mange – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale medier, gjerne via vår Facebookside og si: «Ja til mer forskning på fibromyalgi». På den måten kan man gjøre den ‘usynlige sykdommen’ mer synlig.

Les også: – 6 Øvelser for de med Fibromyalgi

varmtvannsbassengtrening 2

Rammet? Meld deg inn i Facebookgruppen «Revmatisme – Norge: Forskning og nyheter» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne lidelsen. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

Fibromyalgi – definisjon

Fibromyalgi stammer fra latin. Der ‘fibro’ kan oversettes med fibrøst vev (bindevev) og ‘myalgi’ kan oversettes med muskelsmerter. Definisjonen på fibromyalgi blir dermed ‘muskel- og bindevevsmerter‘.

Hvem rammes av fibromyalgi?

Fibromyalgi rammer oftest kvinner. Det er en 7:1 ratio mellom rammede kvinner og menn – altså at syv ganger så mange kvinner rammes som menn.

Hva er årsaken til fibromyalgi?

Man vet forsatt ikke den nøyaktige årsaken til fibromyalgi, men man har en rekke teorier og mulige årsaker.

Genetikk/epigenetikk: Studier har gitt indikasjoner på at fibromyalgi ofte holder seg i familier / slekt og man har også sett at ytre påvirkninger slik som stress, traumer og infeksjoner kan resultere i en fibromyalgi diagnose.

Biokjemisk forskning

– Ligger svaret på fibromyalgi gåten i genene våre?

Traume/ skade / infeksjon: Det har blitt hevdet at fibromyalgi kan ha en korrelasjon til visse traumer eller diagnoser. Nakkesleng, Arnold-Chiari, cervikal stenose, borrelia, mycoplasma, lupus, Epstein Barr-virus og luftveisinfeksjon har alle blitt nevnt som mulige årsaker til fibromyalgi.

Les også: – Fibromyalgi Kan Skyldes Feilkobling i Hjernen

hjernehinnebetennelse

 

Hva er typiske symptomer ved fibromyalgi?

Betydelige smerter og karakteristiske symptomer som muskelstivhet, tretthetsfølelse / fatigue, dårlig søvn, kraftløshet, svimmelhet, hodepine og mageforstyrrelser.

Man har som nevnt også fått meldinger om at personer rammet av fibromyalgi ofte lider av hukommelseproblemer, restless leg syndrom, lyd- og lyssensitivitet, samt noen nevrologiske symptomer. Diagnosen er ofte assosiert med depresjon, angst og post-traumatisk stress syndrom.

 Hva er en kiropraktor?

Hvordan stilles diagnosen fibromyalgi?

Tidligere ble diagnosen stilt ved at man undersøkte 18 spesifikke punkter på kroppen, men denne diagnosemetoden har man nå gått bort fra. På grunnlaget at det ikke finnes noen spesifikk diagnostisk test, så stilles den ofte basert på utelukkelse av andre diagnoser, samt basert på karakteristiske symptomer / kliniske tegn.

Diagnostisering ved ømme punkter på kroppen?

Nyere forskning, publisert i Journal of Clinical Rheumatology (Katz et al, 2007), forkaster teorien om ømme punkter som diagnosekriterium, da de konkluderte med at folk flest også opplever ømhet i disse punktene. Det menes også at mange mistolker sterk myofasciell smerte som fibromyalgi.

vondt i kroppen

Behandling av fibromyalgi

Behandlingen av fibromyalgi er meget komplisert. Dette er grunnet at tilstanden er såpass variabel mellom personer og ofte henger sammen med en rekke andre tilstander. Behandling kan bestå av medikamenter, livsstilendringer, fysikalsk behandling og kognitiv terapi – ofte i en tverrfaglig tilnærming.

Ernæring

Noen opplever bedring i sine fibromyalgi symptomer ved å gjøre endringer i sitt kosthold. Dette kan innebære å avstå fra for eksempel alkohol, melkeprodukter og/eller gluten.

Fysioterapi

Det er meget gunstig for en som er rammet av fibromyalgi og få hjelp til å finne ut av hvilken trening som passer best for akkurat dem. En fysioterapeut kan også behandle såre, stramme muskler.

Kiropraktikk og leddbehandling

Ledd- og fysikalsk behandling kan lindre muskel- og leddsmerter. En moderne kiropraktor behandler muskler og ledd, og kan også, som primærkontakt, hjelpe til med eventuelle henvisninger eller lignende.

Kognitiv terapi

Bevist moderat effekt på fibromyalgi symptomer. Effekten er mindre hvis det kun benyttes kognitiv terapi alene, men med betydelig mer effekt dersom det kombineres med andre behandlingsformer.

Massasje og fysikalsk behandling

Muskelarbeid og massasje kan ha en symptomlindrende effekt på stramme og vonde muskler. Det øker blodsirkulasjonen til de lokalt vonde muskelområdene og løser opp i stramme muskelfibre – det kan også hjelper til med å fjerne slagstoffer og lignende.

Nålebehandling / akupunktur

Akupunktur og nålebehandling har vist positiv effekt i behandlingen og smerter grunnet fibromyalgi.

Pusteøvelser

Riktig pusteteknikk og pusteøvelser som kan redusere stress og angst kan være med på å lindre symptomer.

Trening / øvelser for de med fibromyalgi

Tilpasset trening og øvelser kan forbedre personens fysiske form og søvn. Det har også blitt lenket til en nedgang i smerte og utmattelse. Studier har vist at særlig kardiovaskulær trening og bevegelighetsøvelser ser ut til å være det mest effektive for de rammet av fibromyalgi. Nedenfor ser du et eksempel på et treningsprogram:

VIDEO: 5 Bevegelighetsøvelser for de med Fibromyalgi

Her ser du fem gode bevegelighetsøvelser som er  tilpasset de med fibromyalgi. Disse kan hjelpe deg med å lindre muskelsmerter og stive ledd. Klikk nedenfor for å se de.


Bli en del av familien vår og abonner på kanalen vår (trykk her) – og følg siden vår på FB for daglige, gratis helsetips og treningsprogrammer som kan hjelpe deg mot enda bedre helse.

Varmtvannstrening / bassengtrening

Trening i varmt vann / basseng har vist at det kan være meget effektivt når det kommer til symptomlindring og funksjonsbedring – dette er særlig fordi det kombinerer kardiotrening med motstandstrening.

Aerobics for eldre

Les også: – 3 Dype Pusteøvelser mot StressYoga mot stress

Hvordan kan jeg holde fibromyalgien i sjakk?

– Lev sunt og mosjoner regelmessig (innenfor dine rammer)
– Søk trivsel og unngå stress i hverdagen
– Hold deg i fysisk god form med tilpassede treningsprogrammer for de med fibromyalgi

Eldre mann som trener

Andre behandlingsformer

D-Ribose

LDN (Lavdose naltroxen)

Behandlingsformer mot fibromyalgi

Bildet er satt sammen av CureTogether og viser en oversikt over behandlingsformer og deres meldte effektivitet i behandling av fibromyalgi. Som vi ser scorer LDN meget høyt.

Les mer: 7 Måter LDN kan Hjelpe mot Fibromyalgi

7 måter ldn kan hjelpe mot fibromyalgi

Del gjerne i sosiale medier

Igjen, så ønsker vi å be deg pent om dele denne artikkelen i sosiale medier eller via din blogg (lenk gjerne direkte til artikkelen). Forståelse og økt fokus er det første steget mot en bedre hverdag for de som er rammet av kronisk smerte, revmatisme og fibromyalgi.

 

Slik kan du bidra i kampen mot kroniske smerter og støtte opp: 

Alternativ A: Del direkte på FB – Kopier nettstedadressen og lim den inn på facebooksiden din eller i en relevant facebookgruppe du er medlem av. Eller trykk på “share”-knappen nedenfor for å dele innlegget videre på din facebook.

 

Trykk på denne for å dele videre. Stor takk til alle som er med på å fremme økt forståelse for fibromyalgi og kroniske smertediagnoser!

Alternativ B: Lenk direkte til artikkelen på bloggen eller nettsiden din.

Alternativ C: Følg og lik Facebooksiden vår

 

NESTE SIDE: – Disse 18 Vonde Muskelpunktene kan si om du har Fibromyalgi

18 vonde muskelpunkter

Klikk ovenfor for å gå videre til neste side.Referanser:
Robert S. Katz, MD, and Joel A. Block, MD. Fibromyalgia: Update on Mechanisms and Management. Journal of Clinical Rheumatology:Volume 13(2)April 2007pp 102-109
Bilder: Creative Commons 2.0, Wikimedia, WikiFoundry

Ofte stilte spørsmål vedrørende fibromyalgi:

Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor hvis du har spørsmål eller kommentarer.

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende. Inviter ellers gjerne venner og familie til å like facebooksiden vår – som oppdateres regelmessig med gode helseråd, øvelser og diagnoseforklaringer.)
12 replies
 1. Elsa says:

  Har noen forsket på hvorfor veldig mange gravide forteller at plagene ved Fibromyalgien nesten er borte når de er gravid og tiden etter der det fullammes? Jeg skulle gjerne vært 5 mnd gravid resten av året.. ?

  Svar
  • Hilde Teigen says:

   Det opplevde jeg også under svangerskapet. Skulle gjerne vert gravid bestandig ☺️

   Svar
  • Katrine says:

   Hei Elsa. Litt sent svar, men hormonet vi kvinner produserer under graviditet er smertelindrende. Jeg gikk på hcg-hormonet for noen år siden og opplevde smertelindring og økt energi. I utlandet er det forsket på hcg som smertelindrende preparat, men dette er ikke noe som blir brukt i Norge.

   Svar
 2. Elisabeth says:

  Hei plages med fibromyalgi, lavt stoffskifte og endometriose, er det en sammenheng mellom disse tre? Har prolaps i nedre del av korsrygg, den fikk jeg like etter at jeg fjernet halebeinet. Har slitt i mange år med lumbago og kjenner at trening nesten gjør meg angst siden jeg verker meg ihjel etterpå.

  Mr bilder tatt for mange år siden viste slitasje på håndledd og hofter. Kiropraktoren min og akupunktøren min har mange ganger sakt at de mistenker at jeg har bektherevs, men det slo ikke ut på prøver jeg tok for noen år siden – hva synes dere at jeg kan forlange av undersøkelser? Vanskelig å nyte livet med så store daglige smerter.
  Mvh Elisabeth

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt.net says:

   Hei Elisabeth,

   Opptil 30% av de med lavt stoffskifte blir også diagnostisert med fibromyalgi – så det er en viss sammenheng, men denne sammenhengen er ikke grundig forstått helt enda.

   1) Du skriver at du fikk fjernet halebeinet?! Hva mener du med det?
   2) Når fikk du prolaps i korsryggen? Har det retraktert siden debut?
   3) Har du forsøkt deg på tilpasset trening? At det verker i musklene er jo bare utslag på at muskulaturen ikke er tilstrekkelig sterk for belastningen – og da når du står og går i hverdagen får du også smerter grunnet dette (bl.a. lumbago). Eneste måten å unngå smerter i korsryggen på er at støttemuskulaturen er sterkere enn belastningen – så her må du finne tilpassede treningsformer for å bli gradvis sterkere. Start med lav intensitet og sikt høyt. Det vil nok ta flere måneder før du har klart å bygge deg opp til et tilstrekkelig godt nivå.

   Vennligst nummerer svarene dine. På forhånd takk.

   Mvh.
   Nicolay v/ vondt.net

   Svar
  • Nicole v/ vondt.net says:

   Hei Ellen-Marie,

   Det sier denne studien ingenting om – så det vet vi ikke dessverre.

   Ha en fin dag.

   Mvh.
   Nicole v/ Vondt.net

   Svar
 3. Bente M says:

  Hei jeg kom over dette nå. Jeg har et spørsmål som plager mange. Hvorfor glemmer vi ting… kortidshukommelse.. det er mange som sliter med det. Hvorfor glemmer vi ord? hvorfor blir vi ikke undersøkt i hjernen eller i ryggen? Det må jo vises et sted. Mamma har hatt Fibro i mange mange år og sliter med hukommelsen de har nå tatt ryggmargsprøve av henne. Da lurer jeg på har alle de med Fibromyalgi det samme. Jeg blir redd av denne sykdommen.

  Svar
  • Jon says:

   Ja, jeg har det og min mor på 86 har det også. Er litt irriterende til tider, men med litt humor går det fint. 😉

   Svar
  • Smuna says:

   Stress/oksidativt stress, kroniske betennelse og dårlig søvnkvalitet kan påvirke hjernen negativt. Når det gjelder søvn kan en sove hele natten, men likevel ikke ha den gode dype søvnen som er viktig for hukommelse og konsentrasjon.

   Svar
 4. Lolita says:

  Alt dette stemmer. Jeg har vært hos en del fysioteraputer og ingen vil gi massasje som kunne løse opp mine stramme muskulatur. De vil kun gi info om trening.

  Svar
 5. Lisa says:

  Heisann. Vet ikke helt hvor jeg skal stille spørsmålet – så jeg prøver meg her. Jobber i barnehage og har hatt vondt i nakken i ca 1 år. Begynte med krystallsyken (sa legen – kiropraktor sa at det kom fra nakken). Nå har jeg vært sykemeldt siden slutten av januar. Gikk hos kiropraktor, men følte at det hjalp mest der og da – går nå til fysio. Jeg har vært på MR og Røntgen. Resultatet var: Øket skivedegenarasjon i nivå C5/C6 og C6/C7, tilkommet Modic type 1 dekkplatereaksjoner mot venstre samt lett øket skivebukning og store uncovertebrale påleiringer som gir relativt uttalte foramen stenoser for venstre C6 og C7 rot. Ingen spinal stenose eller myelomalasi. Legger til at jeg har veldig mye vondt i hodet. (Og da går det mest på at det smeller skikkelig når jeg beveger meg og går). Var hos fysio i går. Han sa ikke så mye om resultatet, men sa jeg skulle strekke nakken litt og fortsette å løpe (noe som går ganske greit). Han sa også at det er påvist Modic, men at forskerene er uenige om man bør bruke antibiotika eller ikke. Det jeg lurer på om er Modic – har lest litt om det når det gjelder korsrygg – er det det samme med nakken? Merker at noen folk rundt meg ikke helt tror at jeg har vondt i nakken og at jeg kanskje bør gjøre mer. Jeg har noen gode dager, men det skal veldig lite til før det gjør vondt igjen. Er Modic type 1 noe som kan bli borte? Jeg er jo livredd for å være for lenge sykemeldt.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *