Home » Diagnoser » Revmatisme » Fibromyalgi

Fibromyalgi

Anbefalt klinikk for evidensbasert utredning:

Meny

<< Revmatisme

fibromyalgi

Fibromyalgi


Fibromyalgi er en medisinsk sykdomstilstand som er kjennetegnet ved kroniske, vidspredte smerter og økt trykksensitivitet i hud og muskler. Fibromyalgi er en meget funksjonnedsettende tilstand. Det er også veldig vanlig at personen lider av utmattelse, søvnproblemer og hukommelseproblemer. Symptomene kan variere kraftig, men karakteristiske symptomer er betydelig verking og brennende smerter i muskler, muskelfester og rundt ledd. Det blir klassifisert som en revmatisk lidelse. Selve årsaken til fibromyalgi er ukjent, men nyere studier har sett antydninger til at det kan være epigenitikk og gener som gir en feilkobling i hjernen. Det anslås at så mange som 100000 er rammet av fibromyalgi i Norge – i følge tall fra Norges Fibromyalgi Forbund.

 

Det bør settes mer fokus på forskning rettet inn mot en tilstand som rammer så mange – derfor oppfordrer vi deg til å dele denne artikkelen i sosiale medier, gjerne via vår Facebookside og si: «Ja til mer forskning på fibromyalgi». På den måten kan man gjøre den ‘usynlige sykdommen’ mer synlig.

 

Fibromyalgi – definisjon

Fibromyalgi stammer fra latin. Der ‘fibro’ kan oversettes med fibrøst vev (bindevev) og ‘myalgi’ kan oversettes med muskelsmerter. Definisjonen på fibromyalgi blir dermed ‘muskel- og bindevevsmerter‘.

 

Hvem rammes av fibromyalgi?

Fibromyalgi rammer oftest kvinner. Det er en 7:1 ratio mellom rammede kvinner og menn – altså at syv ganger så mange kvinner rammes som menn.

Hva er årsaken til fibromyalgi?

Man vet forsatt ikke den nøyaktige årsaken til fibromyalgi, men man har en rekke teorier og mulige årsaker.

 

Genetikk/epigenetikk: Studier har gitt indikasjoner på at fibromyalgi ofte holder seg i familier / slekt og man har også sett at ytre påvirkninger slik som stress, traumer og infeksjoner kan resultere i en fibromyalgi diagnose.

Biokjemisk forskning

– Ligger svaret på fibromyalgi gåten i genene våre?

 

Traume/ skade / infeksjon: Det har blitt hevdet at fibromyalgi kan ha en korrelasjon til visse traumer eller diagnoser. Nakkesleng, Arnold-Chiari, cervikal stenose, borrelia, mycoplasma, lupus, Epstein Barr-virus og luftveisinfeksjon har alle blitt nevnt som mulige årsaker til fibromyalgi.

 

Les også:

– Fibromyalgi Kan Skyldes Feilkobling i Hjernen

hjernehinnebetennelse

 

Hva er typiske symptomer ved fibromyalgi?

Betydelige smerter og karakteristiske symptomer som muskelstivhet, tretthetsfølelse / fatigue, dårlig søvn, kraftløshet, svimmelhet, hodepine og mageforstyrrelser. Man har som nevnt også fått meldinger om at personer rammet av fibromyalgi ofte lider av hukommelseproblemer, restless leg syndrom, lyd- og lyssensitivitet, samt noen nevrologiske symptomer. Diagnosen er ofte assosiert med depresjon, angst og post-traumatisk stress syndrom.

Hva er en kiropraktor?

Hvordan stilles diagnosen fibromyalgi?

Tidligere ble diagnosen stilt ved at man undersøkte 18 spesifikke punkter på kroppen, men denne diagnosemetoden har man nå gått bort fra. På grunnlaget at det ikke finnes noen spesifikk diagnostisk test, så stilles den ofte basert på utelukkelse av andre diagnoser, samt basert på karakteristiske symptomer / kliniske tegn.

Diagnostisering ved ømme punkter på kroppen?

Nyere forskning, publisert i Journal of Clinical Rheumatology (Katz et al, 2007), forkaster teorien om ømme punkter som diagnosekriterium, da de konkluderte med at folk flest også opplever ømhet i disse punktene. Det menes også at mange mistolker sterk myofasciell smerte som fibromyalgi.

vondt i kroppen

 

Behandling av fibromyalgi

Behandlingen av fibromyalgi er meget komplisert. Dette er grunnet at tilstanden er såpass variabel mellom personer og ofte henger sammen med en rekke andre tilstander. Behandling kan bestå av medikamenter, livsstilendringer, fysikalsk behandling og kognitiv terapi – ofte i en tverrfaglig tilnærming.

Ernæring: Noen opplever bedring i sine fibromyalgi symptomer ved å gjøre endringer i sitt kosthold. Dette kan innebære å avstå fra for eksempel alkohol, melkeprodukter og/eller gluten.

Fysioterapi: Det er meget gunstig for en som er rammet av fibromyalgi og få hjelp til å finne ut av hvilken trening som passer best for akkurat dem. En fysioterapeut kan også behandle såre, stramme muskler.

Kiropraktikk og leddbehandling: Ledd- og fysikalsk behandling kan lindre muskel- og leddsmerter. En kiropraktor behandler muskler og ledd, og kan også, som primærkontakt, hjelpe til med eventuelle henvisninger eller lignende.

Kognitiv terapi: Bevist moderat effekt på fibromyalgi symptomer. Effekten er mindre hvis det kun benyttes kognitiv terapi alene, men med betydelig mer effekt dersom det kombineres med andre behandlingsformer.

Massasje: Muskelarbeid og massasje kan ha en symptomlindrende effekt på stramme og vonde muskler. Det øker blodsirkulasjonen til de lokalt vonde muskelområdene og løser opp i stramme muskelfibre – det kan også hjelper til med å fjerne slagstoffer og lignende.

Nålebehandling / akupunktur: Akupunktur og nålebehandling har vist positiv effekt i behandlingen og smerter grunnet fibromyalgi.

Pusteøvelser: Riktig pusteteknikk og pusteøvelser som kan redusere stress og angst kan være med på å lindre symptomer.

Trening / øvelser: Tilpasset trening og øvelser kan forbedre personens fysiske form og søvn. Det har også blitt lenket til en nedgang i smerte og utmattelse. Studier har vist at særlig kardiovaskulær trening ser ut til å være det mest effektive for de rammet av fibromyalgi.

Varmtvannstrening / bassengtrening: Trening i varmt vann / basseng har vist at det kan være meget effektivt når det kommer til symptomlindring og funksjonsbedring – dette er særlig fordi det kombinerer kardiotrening med motstandstrening.

Aerobics for eldre

Les også: – 3 Dype Pusteøvelser mot Stress

Yoga mot stress

 

Hvordan holde fibromyalgien i sjakk?

– Lev sunt og mosjoner regelmessig
– Søk trivsel og unngå stress i hverdagen
– Hold deg i fysisk god form

Eldre mann som trener

 

Visste du at: – Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler? Bl.a. Biofreeze er et populært produkt!

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

– Bruk rabattkode Vondt2016 for 10% rabatt!

Andre behandlingsformer

D-Ribose

LDN (Lavdose naltroxen)

 

Behandlingsformer mot fibromyalgi

Bildet er satt sammen av CureTogether og viser en oversikt over behandlingsformer og deres meldte effektivitet i behandling av fibromyalgi. Som vi ser scorer LDN meget høyt.

 

Noen former av konservativ behandling av fibromyalgi som kan gi lindring (dette varierer meget og er veldig subjektivt)

Hjemmeøvelser utskrives og benyttes ofte for å ta tak i feilaktig bruk av muskulatur, da med den hensikt å gi en langsiktig, langvarig effekt.

Ultralyd kan brukes både diagnostisk og som ultralydbehandling, sistnevnte fungerer ved å gi en dyptvarmende effekt rettet mot muskuloskeletal problematikk.

Elektroterapi (TENS) eller strømbehandling benyttes også mot ledd og muskelproblematikk, det er ment som en direkte smertestillende behandlingsform, som siktes inn mot det smertefulle området.

Traksjonsbehandling (også kjent som strekkbenk behandling eller fleksjon-distraksjon) er en behandling som benyttes særlig i korsrygg og nakke / overgang brystrygg med henblikk på å øke bevegelsen i leddene og tøye ut nærliggende muskulatur.

Leddmobilisering eller korrigerende kiropraktisk leddbehandling øker bevegelsen i leddene, som igjen gjør at muskulaturen som fester til og i nærheten av leddene kan bevege seg riktigere.

 

Uttøyning kan være lindrende for stramme muskler - Foto Seton
Massasje benyttes for å øke blodsirkulasjonen i området og dermed minske muskulære spenninger, som igjen kan føre til mindre smerter.

Varmebehandling brukes for å gi en dyptvarmende effekt på det aktuelle området, som igjen kan gi en smertedempende effekt – men man sier generelt sett at varmebehandling ikke bør brukes på akutte skader, da er nemlig isbehandling til å foretrekke. Sistnevnte benyttes ved akutte skader og smerter for å hjelpe til med å dempe smertene i området.

Laserbehandling (også kjent som anti-inflammatorisk laser) kan benyttes i forskjellige frekvenser og dermed oppnå forskjellige behandlingseffekter. Det benyttes ofte for å stimulere regenerasjon og bløtvevstilheling, pluss at det også kan benyttes anti-inflammatorisk.

Hydroterapi (også kalt varmtvannsbehandling eller oppvarmet basseng behandling) er en behandlingsform der harde vannstråler skal stimulere bedret blodtilførsel, samt løse opp i spente muskler og stive ledd.

 


Liste over behandlingsformer (både meget alternative og mer konservative):

 

Les også: – De 5 Verste Øvelsene For Deg Med Prolaps

Benpress - Foto BB

Les også: – Vondt i setet? Gjør noe med det!

Gluteal og setesmerter

 

Trening:

 • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
 • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
 • Gummi treningsstrikk er et glimrende redskap for deg som trenger å styrke skulder, arm, kjerne med mer. Skånsom, men effektiv trening.
 • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
 • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
 • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

«I hated every minute of training, but I said, ‘Don’t quit. Suffer now and live the rest of your life as a champion.» – Muhammad Ali

 

Reklame:

Alexander Van Dorph - Reklame

– Trykk her for å lese mer på adlibris eller amazon.

 

 

Referanser:
Robert S. Katz, MD, and Joel A. Block, MD. Fibromyalgia: Update on Mechanisms and Management. Journal of Clinical Rheumatology:Volume 13(2)April 2007pp 102-109
Bilder: Creative Commons 2.0, Wikimedia, WikiFoundry

Ofte stilte spørsmål vedrørende fibromyalgi:

 

Spm: –

Svar –

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende. Inviter ellers gjerne venner og familie til å like facebooksiden vår – som oppdaters regelmessig med gode helseråd, øvelser og diagnoseforklaringer.)

 

Les også: – Rosa Himalayasalt’s utrolige helsegevinster

Rosa Himalayasalt - Foto Nicole Lisa Photography

Les også: – Sunne urter som gir økt blodsirkulasjon

Cayenne pepper - Foto Wikimedia

Les også:Vondt i brystryggen? Gjør noe med det før det blir kronisk!

Vondt i brystryggen

Les også:Vondt i musklene? Dette er hvorfor…

Vondt i bakside av låret

Share Button
Visste du at aktivitet er den beste medisin? Derfor anbefaler vi at du gjør øvelser aktivt for å forebygge plager - slik som disse øvelsene mot karpal tunnel syndrom. Se beskrivelse på øvelsene her:

5 kommentarer

 1. Hei!

  Gjelder forskningen på personer med fibromyalgi også for personer som har kronisk muskelsmertesyndrom? Da mener jeg forskning som viser koplingsfeil i hjernen ved sensorisk påført smerte hos fibromyalgipasienter.

  Mvh
  Ellen Marie Holgersen

 2. Elisabeth sier:

  Hei plages med fibromyalgi, lavt stoffskifte og endometriose, er det en sammenheng mellom disse tre? Har prolaps i nedre del av korsrygg, den fikk jeg like etter at jeg fjernet halebeinet. Har slitt i mange år med lumbago og kjenner at trening nesten gjør meg angst siden jeg verker meg ihjel etterpå.

  Mr bilder tatt for mange år siden viste slitasje på håndledd og hofter. Kiropraktoren min og akupunktøren min har mange ganger sakt at de mistenker at jeg har bektherevs, men det slo ikke ut på prøver jeg tok for noen år siden – hva synes dere at jeg kan forlange av undersøkelser? Vanskelig å nyte livet med så store daglige smerter.
  Mvh Elisabeth

  • Hei Elisabeth,

   Opptil 30% av de med lavt stoffskifte blir også diagnostisert med fibromyalgi – så det er en viss sammenheng, men denne sammenhengen er ikke grundig forstått helt enda.

   1) Du skriver at du fikk fjernet halebeinet?! Hva mener du med det?
   2) Når fikk du prolaps i korsryggen? Har det retraktert siden debut?
   3) Har du forsøkt deg på tilpasset trening? At det verker i musklene er jo bare utslag på at muskulaturen ikke er tilstrekkelig sterk for belastningen – og da når du står og går i hverdagen får du også smerter grunnet dette (bl.a. lumbago). Eneste måten å unngå smerter i korsryggen på er at støttemuskulaturen er sterkere enn belastningen – så her må du finne tilpassede treningsformer for å bli gradvis sterkere. Start med lav intensitet og sikt høyt. Det vil nok ta flere måneder før du har klart å bygge deg opp til et tilstrekkelig godt nivå.

   Vennligst nummerer svarene dine. På forhånd takk.

   Mvh.
   Nicolay v/ vondt.net

 3. Elsa sier:

  Har noen forsket på hvorfor veldig mange gravide forteller at plagene ved Fibromyalgien nesten er borte når de er gravid og tiden etter der det fullammes? Jeg skulle gjerne vært 5 mnd gravid resten av året.. 😉

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

HJELP DEG SELV:

Lindring mot muskel og leddsmerter?

Prøv denne: Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk

Ad

ToppBlogg - toppliste for bloggere Populære norske blogger Blogglistenhits Vondt.net | Vi lindrer vondtet ditt. Hälsa