vondt i kneet

Betennelse i kneet

Betennelse i kneet kan oppstå grunnet flere årsaker. Typiske symptomer ved betennelse i kneet er lokal hevelse, rødlig irritert hud og smerte ved trykk. En inflammasjon (mild betennelserespons) er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler eller sener blir irritert eller skadet.

 

Når vev er skadet eller irritert vil kroppen forsøke og øke blodsirkulasjonen til området – dette fører til smerter, lokal hevelse, varmeutvikling, rødlig hud og trykkømhet. Hevelsen i området kan også føre til en nervekompresjon, som vi blant annet kan se i ved avklemming av tibialnerven i legg eller kneområdet. Disse symptomene vil variere i intensitet avhengig av skaden eller irritasjonen i vevet. Det er viktig å skille mellom betennelse (inflammasjon) og infeksjon (bakteriell eller viral infeksjon).

 

Vondtklinikkene: Våre Tverrfaglige og Moderne Klinikker

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker) innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av knediagnoser. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise på kneplager.

 

I denne artikkelen vil vi blant annet gå gjennom og besvare følgende:

  • Årsaker til Knebetennelse (Hvorfor får man Knebetennelse?)
  • Prevalens av Betennelse i Knærne (Hvem i befolkningen rammes oftest av Knebetennelse?)
  • Symptomer ved Betennelse i Kneet (Hva slags symptomer og smerter gir en betennelse i kneet?)
  • Diagnostisering av Knebetennelse (Hvordan stiller man diagnosen knebetennelse?)
  • Behandling av Betennelse i Kneet (Hvem behandler knebetennelse? Hvordan behandles betennelse i kneet?
  • Egentiltak (Hva kan man gjøres på egenhånd mot betennelse i knærne?)
  • Øvelser og trening mot Betennelse i Kneet (Hva slags trening og øvelser bør man gjøre dersom man har betennelser i knærne?)
  • Video med Øvelser (En i starten og to nederst i artikkelen)

 

Avlastning og Belastningsstyring ved Betennelse i Knærne

Betennelse i knærne er et klart tegn på at kneet ditt trenger litt ekstra hjelp og avlastning. I tillegg til å redusere belastning kan du også hjelpe kneet ditt ved å ta i bruk en knekompresjonsstøtte. Denne gir økt stabilitet og bidrar også til økt blodsirkulasjon – som kan være veldig nyttig ved betennelser. Den økte blodsirkulasjonen kan nemlig fremme betennelsesdempende reaksjoner grunnet økt tilstedeværelse av hvite blodlegemer.

Tips: Knekompresjonsstøtte (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om knekompresjonsstøtten og hvordan den gir avlastning til vonde knær i hverdagen.

 VIDEO: Øvelser mot Knesmerter og Knebetennelse

Dette treningsprogrammet kan hjelpe deg å bekjempe knesmertene. Øvelsene vil hjelpe deg med å styrke knærne og tilhørende stabilitetsmuskulatur i hofter, lår og lokalt i knærne – som igjen vil føre til at de tåler mer og har bedre støtdemping.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

Årsaker til betennelse i kneet

En betennelse eller inflammasjon er som nevnt en helt naturlig respons fra immunforsvaret for å reparere en skade eller irritasjon. Dette kan oppstå grunnet overbruk (uten tilstrekkelig muskulatur til å utføre oppgaven) eller grunnet mindre skader. Her er noen diagnoser som kan gi betennelse eller betennelsereaksjoner i kneet:

 

Artritt (leddgikt)

Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Benhinnebetennelse

Infrapatellar bursitt (kne slimposebetennelse)

Pes anserine bursitt (slimposebetennelse på innside kne)

Prepatellar bursitt (kneskål slimposebetennelse)

Revmatisme (smertene avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

 

Les også: Dette bør du Vite om Artrose i Knærne

artrose i KNÆRNEHvem rammes av betennelse i kneet?

Absolutt alle kan rammes av en betennelse i kneet – så lenge aktiviteten eller belastningen overskrider det bløtvevet eller muskulaturen tåler. De som øker treningen for raskt, særlig innen jogging, idrett, vektløft og særlig de med høy repetitiv belastning mot ankel og fot er mest utsatt – særlig hvis majoriteten av belastningen er på hardt underlag. Feilstillinger i føttene (overpronasjon og plattfothet) kan også være en medvirkende årsak til at man utvikler betennelsereaksjon i kneet.

 

Prepatellar bursitt - Kneskål hevelse - Foto Wiki

– Betennelse i kneet kan være meget plagsomt. Hvis en betennelse oppstår så må du huske på at det i de aller fleste tilfeller er selvforskyldt (mye gange på hardt underlag med manglende trening av støttemuskulatur f.eks?), og at du gjør smart i å høre etter hva kroppen prøver å fortelle deg. Hvis du ikke hører på smertesignalene så kan tilstanden bli kronisk skadet. Vårt råd er at du oppsøker aktiv behandling for problemet.

 

Symptomer på betennelse i kneet

Smerter og symptomer vil avhenge av i hvilken grad kneet har en betennelsereaksjon. Vi minner igjen på at en betennelse og en infeksjon er to helt forskjellige ting – hvis du får en kraftig betent reaksjon med varmeutvikling, feber og puss i området, så har du en infeksjon, men det går vi nærmere innpå i en annen artikkel. Typiske symptomer på betennelse innebærer:

– Lokal hevelse

– Rødlig, irritert hud

– Smertefullt ved trykk / berøring

 

Les også: Dette bør du Vite om Smerter på Utsiden av Kneet

knevondt

  

Diagnostisering av betennelse i kneet

En klinisk undersøkelse vil basere seg på historietagning og en undersøkelse. Denne vil vise nedsatt bevegelse i påvirket område og lokal ømhet. Man vil normalt sett ikke trenge videre billeddiagnostisk utredning – men i visse tilfeller kan det være aktuelt med billeddiagnostisk utredning for å sjekke om en skade er årsaken til hevelsen eller blodprøver.

 

Billeddiagnostisk utredning av betennelse i kneet (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Et røntgenbilde kan utelukke eventuelle bruddskader i kne eller kneskål. En MR undersøkelse kan vise om det er noen skader på sener eller strukturer i området. Ultralyd kan undersøke om det dreier seg om seneskader – den kan også se om det er væskeansamling i området.

 

Behandling av betennelse i kneet

Hovedformålet med behandling av betennelse i kneet er å fjerne eventuell årsak til betennelsen og deretter la kneet tilhele seg selv. En inflammasjon er som nevnt tidligere en helt naturlig reparasjonsprosess der kroppen øker blodsirkulasjonen til området for å sørge for raskere tilheling – dessverre er det slik at noen ganger kan kroppen gjøre en litt vel god jobb og det kan da være nødvendig med nedising, anti-inflammatorisk laser og mulig bruk av betennelsedempende medikamenter (vi minner om at overbruk av NSAIDS kan medføre en nedsatt reparasjon i området). Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i kneet. Bl.a. Biofreeze (åpner i et nytt vindu) er et populært naturprodukt. Man skal alltid forsøke konservativ behandling over lengre tid før man tyr til invasive inngrep (kirurgi og operasjon), men i noen tilfeller er dette eneste utvei. Direkte konservative tiltak kan være:

 

– Fysikalsk behandling (behandling av nærliggende muskler kan gi smertelindring)

– Hvile (ta en pause fra det som forårsaket skaden)

– Laserterapi

– Sportsteiping / kinesioteiping

– Såleinnlegg (dette kan føre til mer riktig belastning mot fot og fotblad)

– Trykkbølgebehandling

– Øvelser og uttøyning

 

Les også: Har du Prøvd Trykkbølgebehandling?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

  

Egentiltak: Hva kan jeg gjøre selv mot knesmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved knesmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Øvelser og Trening mot Betennelse i Kneet

Man bør forsøke å kutte ut for mye vektbærende trening hvis man er rammet av betennelse i kneet. Bytt ut jogging med svømming, ellipsemaskin eller ergometersykkel. Sørg også for at du tøyer lår, legg, fotbladet og trener føttene lett som vist i denne artikkelen.

 

Trening av stabilitetsmuskulatur kan hjelpe kroppen med å avlaste ledd og sener. Ved å trene både styrke i nærliggende muskler, samt jevnlig utføre bevegelighetsøvelser – som de vist nedenfor – så kan du opprettholde god blodsirkulasjon og muskulær elastisitet. Vi anbefaler at du forsøker å gjøre disse, eller lignende, øvelser daglig.

 

VIDEO: 6 Øvelser mot Betydelig Kneartrose (Avansert Slitasjegikt i Knærne)

Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.

 

Det er også meget viktig å anerkjenne at en god hoftefunksjon er essensielt for å belaste knærne riktig. Derfor er det viktig at du også gjør øvelsene som er vist nedenfor i denne videoen også.

VIDEO: 7 Øvelser mot Artrose / Slitasje i Hoften og Knærne

Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.

 

  

NESTE SIDE: – De 5 Stadiene av Kneartrose (Slik Forverrer Slitasjegikt seg)

de 5 stadiene av kneartrose

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Stilte spørsmål vedrørende betennelse i kneet

– Bruk kommentarfeltet nedenfor hvis du har spørsmål og kommentarer.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *