Isjias

8 Gode råd og tiltak mot isjias

5/5 (13)

Sist oppdatert 09/05/2017 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Isjias

8 Gode råd og tiltak mot isjias


Er du eller noen du kjenner rammet av isjias? Her er 8 gode råd og tiltak som kan gi smertelindring og funksjonsbedring ved nervesmerter!

 

1. Massasje og muskelarbeid: Fysikalske teknikker kan øke blodsirkulasjonen i området og lette på muskulære spenninger i korsrygg, bekken og setet. Det kan også være effektivt med nålebehandling ved isjias og isjialgi.

2. Hvile: Du tilrådes å høre etter kroppens smertesignaler – hvis du har nervesmerter, så er det en skarp advarsel om at du må gjøre noe med det. Hvis kroppen ber deg slutte med noe, så gjør du lurt i å høre etter. Om aktiviteten du utfører gir deg smerte, så er dette kroppens måte å fortelle deg at du gjør «litt mye, litt raskt» og at den ikke har tid til å tilstrekkelig restituere seg i mellom øktene. Benytt gjerne «akuttstilling» der du ligger med bena høyt (såkalt «90/90»-stilling) for å avlaste de nederste to ryggvirvlene.

Vondt i ryggen etter svangerskapet - Foto Wikimedia

3. Gjør ergonomiske tiltak: Små ergonomiske endringer kan utgjøre en stor forskjell. F.eks. Har du et statisk skrivebord? Invester i et hev-senk bord som gjør at du får variert belastningen i gjennom arbeidsdagen. Vedvarende sitting er ikke løsningen når du lider av isjias, derfor kan også ny kontorstol – gjerne en som beveger på seg. Få også en kliniker til å se over løfteteknikken din dersom dette er noe du gjør regelmessig på arbeid.

4. Leddbehandling: Tilpasset, varsom leddbehandling (f.eks. kiropraktor eller manuellterapeut) kan være effektivt i behandling av dysfunksjon i nærliggende ledd, som igjen kan være en forverrende årsak. Ledd-dysfunksjon er ofte en betydelig smertefaktor i det sammensatte isjias-symptombildet. En kliniker vil gjøre en grundig undersøkelse og deretter bestemme best mulig framgangsmåte for deg, oftest bestående av en kombinasjon av muskelarbeid, leddkorrigering, hjemmeøvelser, uttøyning og ergonomiske råd.

Kiropraktorkonsultasjon

5. Tøy ut og hold deg i bevegelse: Jevnlig lett uttøyning og bevegelse av det påvirkede området vil sørge for at området opprettholder normalt bevegelsesmønster og forhindrer forkortning av relatert muskulatur, slik som glutes og piriformis. Det kan også øke blodsirkulasjonen i området, som assisterer den naturlige tilhelingsprosessen. Ikke stopp helt opp, men hør også etter når kroppen forteller deg at du bør ta en pause. Hvis du lurer på hva slags øvelser du kan gjøre – så bør du rådføre deg med profesjonell hjelp. Du vil nok da få anbefaling om øvelser med lavt buktrykk eller eventuelt også McKenzie øvelser.

 

– Varmepakning kan holde musklene i gang og nedkjøling kan lindre nervesmerter

Vi anbefaler også at du bruker varmepakning jevnlig for å holde musklene i gang. En god huskeregel er «nedkjøling når det er skikkelig smertefullt og oppvarming når du vil holde det i gang». Vi anbefaler derfor denne gjenbrukbare hot/cold pakningen (kan brukes både som kuldepakning og varmepakning – fordi den både kan kjøles i fryseren og varmes i mikrobølgeovn) som også kommer med en handy kompresjonswrap slik at du kan feste den der hvor du har vondt.

Tøyeøvelser for brystryggen og mellom skulderbladene

6. Bruk nedising: Nedising kan være symptomlindrende, men sørg for at du ikke benytter is mer enn det som er anbefalt og sørg også for at du har et tynt kjøkkenhåndkle eller lignende rundt ispakken. Klinisk anbefaling er normalt sett 15 minutter på det affekterte området, opptil 3-4 ganger om dagen. Hvis man ikke har ispose kan man også benytte noe av det kalde man har i fryseren. Biofreeze kuldespray er også et populært produkt.

7. Traksjonsbenk: Denne behandlingsteknikken fungerer ved at den gir mer avstand mellom ryggvirlene, da særlig foramen intervertebralis, som igjen tar trykket fra den irriterte nerven.

8. Få behandling nå – ikke vent: Få hjelp av en kliniker til å «komme over kneiken» slik at det blir lettere for deg å utføre egentiltak. En kliniker kan assistere med behandling, tilpassede øvelser og uttøyning, samt ergonomisk rådgivning for å gi både funksjonsbedring og symptomlindring.

Vondt i bakside av låret


 

Les også: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Les også: – 5 helsefordeler ved å gjøre planken!

Planken

Les også: – DERFOR bør du bytte ut bordsaltet med rosa himalayasalt!

Rosa Himalayasalt - Foto Nicole Lisa Photography

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *