Rastløse bein syndrom - nevrologisk søvntilstand

Hva er Rastløse Bein Syndrom?

5/5 (6)

Sist oppdatert 26/04/2017 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Rastløse bein syndrom - nevrologisk søvntilstand

Hva er Rastløse Bein Syndrom?


Rastløse bein syndrom, også kjent som restless legs syndrome, er en nevrologisk tilstand der den rammede har en uimotståelig trang til å bevege beina grunnet varierende, ofte veldig ubehagelige eller smertefulle, sensoriske følelser fra beina. Rastløse bein syndrom rammer, naturlig nok, oftest beina, men kan også ramme armer, brystkasse, hodet og brystkassen. Det å bevege det påvirkede området gir midlertidig bedring. På fagspråket er tilstanden kjent som Willis-Ekbom disease (WED) eller Wittmaack-Ekbom syndrome.

 

– Symptomer ved rastløse bein

De rammede av denne nevrologiske lidelsen beskriver ofte ubehagene og smertene som varierende, men noen beskrivelser som ofte brukes er «en kløe som ikke kan kløs vekk», «en summende følelse», «mauring i leggen og beinet» og «som om en usynlig mann kiler en på beinet». Man trenger ikke å ha tilstanden for å forstå at dette kan gå utover livskvalitet og konsentrasjonsevne. Symptomene blir normalt sett tydeligere når personen er i ro – som for eksempel når man slapper av, leser eller prøver å sove. Symptomene er verst om kvelden og natten.

 

Personer som er rammet av rastløse bein syndrom har også sporadiske rykninger ved søvn – dette regnes som et av de mest objektive diagnostiseringskriteriene for denne lidelsen. Dette går utover søvnkvaliteten og resulterer i dårlige restitusjon og generell uthvilthet. Grunnet disse symptomene blir tilstanden ofte karakterisert som en nevrologisk søvnlidelse.

 

– Forstyrret søvn

Rastløse bein syndrom - Søvnmønster - Foto Wikimedia

Søvnmønster til en rammet av rastløse bein syndrom (rød) vs. et vanlig søvnmønster (blå). Vi ser at en rammet av rastløse bein ikke går ned til de dypere søvnlagene, og dette vil naturlig nok gå utover uthvilthetsfølelsen og restitusjon.

 

– Årsaken til rastløse bein syndrom

Den vanligste årsaken til rastløse bein syndrom er jernmangel, men kun 20% av tilfellene skyldes dette. Andre årsaker inkluderer åreknuter, folatsyre mangel, magnesium mangel, fibromyalgi, søvnapnea, diabetes, skjoldbruskkjertelsykdom, nevropati, Parkinson’s syndrom og visse autoimmune tilstander som Sjøgren’s, cøliaki og revmatisme. Man har også sett at tilstanden kan forverres i svangerskapet. Studier har vist at opptil 60% av tilfellene skyldes familiære, genetiske faktorer.

 


– Behandling av rastløse bein syndrom

Behandlingen består som regel av levodopa eller dopaminagonister, slik som pramipexole og lignende. I de tilfellene som skyldes mangel på jern, magnesium eller folatsyre – så er naturlig nok korrigert ernæringsinntak nøkkelen til bedret livskvalitet og mindre symptomer fra lidelsen.

 

Mange føler også at kompresjonssokker kan fungere symptomlindrende.

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Kompresjonssokk

Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon hos de som er rammet av redusert funksjon i legger og føtter.

kjøp nå

 

Takk til Bjørn Eirik Tindvik, Styremedlem I Foreningen rastløse bein, som kontaktet oss på Facebook angående denne tematikken. Du kan besøke pasientforeningen Rastløse Bein på Rastlos.org Rastløse bein syndrom bør få økt fokus i helsevesenet og kanskje bør det også dedikeres økte forskningsmidler til forskning innen dette temaet. Hva synes du?

 

 

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *