mortons nevrom

Mortons Nevrom – Symptomer, Årsak, Diagnose og Behandling

Diagnosen Mortons nevrom er et muskuloskeletalt problem som gir smerte på oversiden av foten mellom tærne. Tilstanden skyldes en avklemming av nervene mellom tærne.

Mortons nevrom forekommer oftest mellom andre og tredje tå – eller mellom tredje og fjerde tå. Mer korrekt blir det å si at avklemmingen skjer mellom metatarsal-beina i framfoten. Smerten kan være tidvis skarp, støtlignende og det kan også forekomme nummenhet eller nedsatt følelse i påvirket område. Et annet navn på diagnosen er mortons syndromMorton nevrom påvirker intermetatarsal plantar nerven – også kjent som den interdigitale nerven. Et nevrom kan være en godartet ansamling av nervefibre eller en nervetumor (merk: Mortons nevrom er tilnærmet alltid godartet).

 

– Kan behandles konservativt

Et viktig poeng å få fram er at de aller fleste tilfeller kan behandles konservativt uten operasjon. Studier har vist godt dokumentert effekt, i form av betydelig smertereduksjon, ved bruk av trykkbølgebehandling (1). Denne effekten fremkommer av at trykkbølgene bryter ned skadevev, som er mindre elastisk og mobilt, samt at det stimulerer bedre blodsirkulasjon i området (angiogenese). I motsetning til et kirurgisk inngrep vil ikke trykkbølgebehandling føre til arrvev og potensielle smerter grunnet dette arrvevet. Nettopp derfor anbefaler vi at man utprøver et behandlignsforløp på 5-7 trykkbølgebehandlinger før man vurderer kirurgi.

 

I denne artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

1. Årsaker til Mortons nevrom
2. Symptomer ved Mortons nevrom
3. Hvordan man stiller diagnosen Mortons nevrom
4. Behandling av Mortons nevrom

A) Konservativ Behandling

B) Invasiv Behandling

5. Egentiltak og Øvelser mot Mortons

 

Scroll ned for å se en treningsvideo med øvelser som kan hjelpe deg med Mortons nevrom.

 

TIPS: Mange med Mortons nevrom valgus bruker gjerne tåstrekkere og spesialtilpassede kompresjonssokker (lenken åpner i et nytt vindu) for å øke sirkulasjon og begrense belastningen mot nerveavklemmingen mellom tærne.

 VIDEO: 5 Øvelser mot Mortons nevrom

Denne videoen viser deg fem øvelser som bidrar til økt blodsirkulasjon i føttene, sterkere fotbue og generelt forbedret funksjonalitet. Treningsprogrammet kan egne seg for de med Mortons nevrom, men husk alltid å ta hensyn til smertebildet ditt og dagsformen.

Abonner gjerne på Youtube-kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

1. Årsaker til Mortons nevrom

Den vanligste årsaken til Mortons nevrom er at framfoten har blitt over- eller feilbelastet over lengre tid. Trangt skotøy som har trykket fremre del av foten sammen kan også være en sterkt medvirkende faktor. Økt belastning kan komme av aktivitet over tåleevne, økt kroppsvekt, dårlig skotøy og uheldige feilbelastninger. Belastning over kroppens belastningskapasitet vil føre til oppbygning av hardere skadevev i framfoten. Over tid vil dette gi mindre fleksibilitet og bevegelighet i området. Redusert bevegelse av fotens fremre ledd vil kunne forårsake mekanisk irritasjon av nervene mellom tærne.

 

Plantar nerve oversikt - Foto Wikimedia

Plantar nerve oversikt – Foto Wikimedia

 

Les også: 7 Tidlige Tegn på Urinsyregikt

7 tidlige tegn på urinsyregikt

 2. Symptomer på Mortons nevrom

Mortons Nevrom

Noen av de vanligste symptomene på Mortons nevrom er smerte ved vektbelastning, ofte etter kort tid. Smertepresentasjonen varierer fra person til person, men elektrisk smerte, støt, gå på barberblader eller ha en sten i skoen, benyttes ofte i forklaringer fra pasienter. En brennende følelse eller nummenhet er også ganske vanlige symptomer. Det skal sies at Mortons nevrom også kan være asymptomatisk, som vist i en studie av Bencardino et al i 2000.

 

Vanlige symptomer ved Mortons nevrom kan innebære:

  • Brennende smerter i fremre del av foten som også kan sende ilende smerter fremover mot tærne.
  • En prikkende eller ilende følelse mellom de påvirkede tærne – normalt sett mellom tredje og fjerde tå.
  • Nummenhet og manglende følelse i de påvirkede tærne.

 

3. Diagnostisering av Mortons nevrom

Klinikeren vil først undersøke for tegn på betennelse, infeksjon, deformiteter, blodutredelse eller biomekaniske funn. Deretter benyttes ofte en spesialtest som kalles Mulder’s sign (Mulders Tegn), hvor klinikeren presser sammen framfoten for å se om dette gjenskaper symptomene. Hvis det gjenskaper smertene i foten, så er dette en positiv test. Andre mulige årsaker til nevrom-lignende symptomer er kapsulitt, stressbruddintermetatarsal bursitt eller Freiberg’s sykdom. Men grunnet Mortons relativt karakteristiske symptomer og kliniske tegn vil en moderne kliniker kunne kjenne igjen diagnosen.

 

Hvem kan Hjelpe meg med å Diagnostisere Mortons nevrom?

I våre anbefalinger vil vi alltid bruke offentlig autoriserte yrker – dette er fordi dette er yrker som er regulert av Helfo og også dekket av Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Ikke autoristerte yrker har heller ikke tittelbeskyttelse, og i teorien kan derfor hvem som helst kalle seg naprapat eller akupunktør – fram til disse yrkene forhåpentligvis blir regulert og autorisert. Dette vil også sørge for at naprapater, som bare kaller seg dette uten utdanning, ikke lenger har lov til å kalle seg det. Men for utredning og behandling av fot og ankelproblemer anbefaler vi moderne kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut. Sørg for at du gjør god research i forkant og sjekker opp at de faktisk jobber med Mortons nevrom. Hvis ønskelig kan du også se om noen av våre klinikker og samarbeidspartnere er i nærheten av deg.

 

Billeddiagnostisk utredning av Mortons nevrom (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Her er det først og fremst viktig å nevne at man i majoriteten av tilfellene klarer seg uten bildediagnostikk. Men hvis det er medisinsk indisert vil det i første omgang vil det normalt sett bli tatt et røntgenbilde. Dette er for å utelukke at degenerative forandringer i ledd (artrose), lokal fokal benvekst eller stressbrudd er årsaken til smertene. Diagnostisk ultralyd (sonografi) kan finne fortykkelse av interdigital nerven, men er også åpen for menneskelige feil. Dersom denne fortykkelsen er på mer enn 3mm, så er dette forenlig med Mortons nevrom. MR bilde kan i likhet med ultralyd gi en god oversikt over både ben og bløtvev i foten, og er regnet som det beste bildediagnostiske alternativet når det kommer til diagnostisering av Morton nevrom.

 

Eksempel: MR bilde av Mortons nevrom

MR bilde av Mortons nevrom - Foto Wiki

MR bilde av Mortons nevrom mellom tredje og fjerde metatarsal  – Foto Wikimedia commons

 4. Behandling av Mortons nevrom

Undersøkelse av ankel

  • A) Konservativ Behandling av Mortons Nevrom

– Trykkbølgebehandling

– Fysikalsk Behandling (Inkludert leddmobilisering og leddmanipulasjon)

– Såletilpasning og Skotøy

– Egentiltak (Hallux valgus støtte og kompresjonstøy)

  • B) Invasiv Behandling av Mortons Nevrom (vurdert som mer risikofylt)

– Kortisoninjeksjon

– Kirurgisk Inngrep (Nevrotomi)

– Alkoholinjeksjon (Behandlingsmetode som benyttes sjeldnere pr dags dato)

 

Konservativ Behandling av Mortons Nevrom

Veldig mange pasienter klarer seg uten invasive behandlingstiltak. Konservativ behandling er altså behandlingsmetoder som har tilnærmet null risiko. En vanlig konservativ behandlingsplan kan gjerne bestå av leddmobilisering av foten, samt trykkbølgebehandling rettet fokusert inn mot selve nevromet. Som nevnt i begynnelsen av artikkelen har trykkbølgebehandling godt dokumentert virkning på smerter grunnet Mortons nevrom (1). Her er det også veldig viktig å nevne at kiropraktisk leddmobilisering eller leddjustering av framfoten har, i meta-analyser, tilnærmet like god effekt som kortisoninjeksjon når det kommer til funksjonell bedring og smertereduksjon (2).

 

Nettopp derfor er det hensiktsmessig å kombinere leddmobilisering og trykkbølgebehandling ved konservativ behandling av Mortons nevrom. Hvis man i tillegg til dette kombinerer med egentiltak og øvelser kan man oppnå svært gode resultater. Unngå dårlig skotøy som legger mye press på framfoten, utfør tøye og styrkeøvelser for foten, og bruk gjerne tåstrekkere (se eksempel her – lenken åpner i nytt vindu) eller kompresjonssokker når du restituerer. De to sistnevnte kan bidra til bedre blodsirkulasjon og opprettholdelse av plass mellom tærne. Bedre plassforhold mellom tærne kan være med på å avlaste den avklemte nerven.

 

Egentiltak: Tåstrekker / hallux valgus-støtte

På bildet ovenfor ser du det som kalles en tåstrekker (lenken åpner i nytt vindu), også tidvis kalt hallux valgus støtte. Formålet med disse er å unngå at storetåen faller inn mot de andre tærne – og dermed komprimerer områdene mellom tærne. Mange med Mortons nevrom melder om at de opplever symptomlindring ved bruk av dette egentiltaket. Du kan lese mer om produktet (og tilsvarende produkter) ved å klikke på bildet eller lenken ovenfor. Et billig egentiltak som kan være verdt et forsøk for deg som plages med Mortons nevrom.

 

Såletilpasning og Dempede Sko

Feilstillinger i fot og ankel kan være direkte knyttet til feilbelastning av foten – som igjen er lenket til økt forekomst av Mortons nevrom. Særlig betydelig overpronasjon er lenket til både Hallux valgus og Mortons nevrom. Vi anbefaler at du får sjekket din fot og ankelfunksjon hos en ekspert som kan henvise deg (f.eks. kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) til videre offentlig såletilpasning. Før du betaler i dyre dommer, så anbefaler vi at du forsøker lette, billige såleinnlegg og ser om du synes dette har en positiv effekt i løpet av noen ukers tid. Hvis du synes det fungerer, så kan det være nyttig å få tatt steget opp til profesjonelle såleinnlegg.

 

Vi gjør også oppmerksom på at noe overpronasjon i foten er helt vanlig – og at hjelpemidler som tilpassede såler kan gjøre at man kanskje ikke adresserer hovedproblemet (for eksempel betydelig svakhet i fotbladsmuskulaturen). I disse dager finnes det også sko med unormalt kraftig demping. Sannheten er at disse skoene tar bort arbeidsoppgavene fra føttene dine, som igjen svarer med å bli svakere og få dårligere belastningsevne. Til slutt risikerer man å bli helt avhengig av de dempede skoene sin. Dette kan gjerne sammenlignes med ryggkorsett – et hjelpemiddel man har gått så godt som helt bort ifra, da man så at dette førte til svakhet og muskelsvinn i ryggmuskulaturen.

 

Les mer: Trykkbølgebehandling – Noe for din Mortons Nevrom?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

 

Invasiv Behandling av Mortons Nevrom

Dessverre er det ikke alle pasienter som responderer på konservativ behandling – og da må det ofte kraftigere lut til. Av de mest vanlige inngrepene finner vi kortisjoninjeksjon. Slik injeksjoner blandet med bedøvelsesmiddel skal kun settes med ultralydveiledning. Hvis din kliniker sier at de ikke trenger ultralydveiledning så anbefaler vi på det sterkeste at du finner deg en annen terapeut. Her snakker vi litt mer i detalj om alkoholinjeksjon, kortisoninjeksjon og nevrotomi (kirurgisk inngrep).

 

Alkoholinjeksjon

Dette er et alternativ hvis konservativ behandling mislykkes. En alkoholblanding (4%) blir injisert direkte inn i nevromet, noe som forårsaker en forgiftning av det fibrøse nervevevet – og deretter en mulig gradvis bedring i form av reduserte symptomer. Behandlingen må gjentas 2-4 ganger med 1-3 uker mellom injeksjonene. Studier har faktisk vist nærmere 60% suksessratio for denne type injeksjoner, noe som er lignende eller høyere enn kirurgisk fjerning av nerven – men med færre bi-effekter. Det har også blitt sett i studier at dersom injeksjonen er veiledet med ultralyd så er sjansen for positivt utfall betraktelig høyere.

 

Kortisoninjeksjon

Kortisoninjeksjoner (oftest blandet med bedøvelsemiddel) kan i visse tilfeller redusere betennelse og gi symptomlindring. Dessverre så fungerer det ikke på alle og blant disse kan man da se at smerten og betennelsen kommer tilbake etter et par uker eller måneder. Som kjent kan kortison bare benyttes et begrenset antall ganger, da man vet at det fører til degenerativ ødeleggelse av ligamenter og bløtvev. Prosedyren bør kun utføres med veiledning av ultralyd.

  

Nevrotomi (kirurgisk fjerning av nervevevet)

Siste utvei dersom alle de andre inngrepene mislykkes. I denne operasjonen forsøker man å fjerne det påvirkede nervevevet. Dette gir arrvev og i 20-30% av opererte ser man et tilbakefall grunnet skadet vev i området. Ved operasjon i føtter er det alltid snakk om lang rekonvalens tid og høy sjanse for at man får varige endringer i foten.

 

Les også: 7 Naturlig Smertestillende Tiltak mot Urinsyregikt

7 naturlig smertestillende tiltak mot urinsyregikt

  

5. Egentiltak og Øvelser mot Mortons nevrom

varmtvannsbassengtrening 2

Studier har vist at, i tillegg til konservativ behandling, så kan også styrking av fotmuskulaturen bidra til å øke belastningskapasiteten ved Mortons nevrom (3). I videoen vist tidligere i artikkelen ser du et forslag på et treningsprogram som kan gi deg bedre fotfunksjon. Ellers anbefaler vi også dette treningsprogrammet som styrker både foten og fotvristen (lenken åpner i nytt vindu).

 

Ønsker du en Konsultasjon eller har du Spørsmål?

Ta gjerne kontakt med oss på YouTube eller Facebook hvis du har spørsmål eller lignende angående trening eller din muskel og leddproblematikk. Du kan også se en oversikt over våre klinikker via lenken her hvis du ønsker å bestille en konsultasjon. Noen av våre avdelinger for Vondtklinikkene inkluderer Eidsvoll Sundet Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Viken) og Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi (Oslo). Alle våre klinikker er utstyrt med toppmoderne behandlingsapparater – inkludert trykkbølgemaskin og laserapparater. Hos oss er faglig kompetanse og pasienten alltid aller viktigst.

 

Les også: 4 Øvelser mot Plantar Fascitt

vondt i foten

 

Neste side: Vondt i foten (Stor Guide)

Vondt i hælen

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Kilder og Forskning:

1. Seok et al, 2016. J Am Podiatr Med Assoc . 2016 Mar;106(2):93-9. doi: 10.7547/14-131. Extracorporeal Shockwave Therapy in Patients with Morton’s Neuroma A Randomized, Placebo-Controlled Trial.

2. Matthews et al, 2019. The effectiveness of non-surgical interventions for common plantar digital compressive neuropathy (Morton’s neuroma): a systematic review and meta-analysis.

3. Yoo et al, 2014. Effect of the Intrinsic Foot Muscle Exercise Combined with Interphalangeal Flexion Exercise on Metatarsalgia with Morton’s Toe. J Phys Ther Sci. 2014 Dec; 26(12),

Bencardino J, Rosenberg ZS, Beltran J, Liu X, Marty-Delfaut E (September 2000). «Morton’s neuroma: is it always symptomatic?». AJR Am J Roentgenol 175 (3): 649–53. doi:10.2214/ajr.175.3.1750649.

 

Stilte spørsmål vedrørende Mortons nevrom:

Er Mortons nevrom en form for revmatisme?

Nei, Mortons nevrom er ikke en form for revmatisme. Som nevnt i artikkelen: «Morton nevrom påvirker den interdigitale nerven.»

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk.

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *