Mortons nevrom

mortons nevrom

mortons nevrom

Mortons nevrom – symptomer, årsak, diagnose og behandling

Mortons nevrom er et muskuloskeletalt problem som gir smerte på oversiden av foten mellom tærne. Mortons nevrom forekommer oftest mellom andre og tredje metatarsal eller mellom tredje og fjerde metatarsal. Smerten kan være tidvis skarp, støtlignende og det kan også forekomme nummenhet eller nedsatt følelse i påvirket område. Et annet navn på diagnosen er mortons syndrom.

 

Morton nevrom påvirker intermetatarsal plantar nerven. Et nevrom kan være en godartet ansamling av nervefiber eller en nervetumor (merk: Mortons nevrom er tilnærmet alltid godartet).

 

I denne artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

  • Årsaker til Mortons nevrom
  • Symptomer ved Mortons nevrom
  • Hvordan man stiller diagnosen Mortons nevrom
  • Behandling av Mortons nevrom
  • Egentiltak
  • Forebygging

 

Scroll ned for å se en treningsvideo med øvelser som kan hjelpe deg med Mortons nevrom.

 VIDEO: 6 Øvelser mot Mortons nevrom

Denne videoen viser deg seks øvelser som bidrar til økt blodsirkulasjon i føttene, sterkere fotbue og generelt forbedret funksjonalitet. Treningsprogrammet er originalt utarbeidet for de med plantar fascitt, men egner seg også meget godt for de med Mortons nevrom.

Abonner gjerne på Youtube-kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Årsaker til Mortons nevrom

Forfoten har blitt over- eller feilbelastet over lengre tid. Økt belastning kan komme av økt aktivitet over tåleevne, økt kroppsvekt, dårlig skotøy med mer. Belastning over kroppens tåleevne vil forårsake redusert bevegelse i forfoten. Redusert bevegelse av foten fremre ledd vil forårsake mekanisk irritasjon av nerveknuten, samt trigge en inflammasjon / irritasjon som også vil provosere nerven ytterligere.

 

Plantar nerve oversikt - Foto Wikimedia
Plantar nerve oversikt – Foto Wikimedia

 

Les også: 7 Tidlige Tegn på Urinsyregikt

7 tidlige tegn på urinsyregikt

 Symptomer på Mortons nevrom

Mortons Nevrom

Noen av de vanligste symptomene på Mortons nevrom er smerte ved vektbelastning, ofte etter kort tid. Smertepresentasjonen varierer fra person til person, men elektrisk smerte, støt, gå på barberblader eller ha en sten i skoen, benyttes ofte i forklaringer. En brennende følelse eller nummenhet er også ganske vanlige symptomer. Det skal sies at Mortons nevrom også kan være asymptomatisk, som vist i en studie av Bencardino et al i 2000.

 

Vanlige symptomer ved Mortons nevrom inkluderer:

  • Brennende smerter i fremre del av foten som også kan sende ilende smerter fremover mot tærne.
  • En prikkende eller ilende følelse mellom de påvirkede tærne – normalt sett mellom tredje og fjerde tå.
  • Nummenhet og manglende følelse i de påvirkede tærne.

 

Diagnostisering av Mortons nevrom

Klinikeren vil først utelukke tegn på betennelse, infeksjon, deformiteter, blodutredelse eller biomekaniske funn. Deretter benyttes en spesialtest som kalles Mulder’s sign, der klinikeren presser sammen framfoten for å se om dette gjenskaper symptomene. Hvis det gjenskaper smertene i foten, så er dette en positiv test. Andre mulige årsaker til nevrom-lignende symptomer er kapsulitt, stressbruddintermetatarsal bursitt eller Freiberg’s sykdom.

 

Billeddiagnostisk utredning av Mortons nevrom (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

I første omgang vil det normalt sett bli tatt et røntgenbilde. Dette er for å utelukke at degenerative forandringer i ledd (artrose), lokal fokal benvekst eller stressbrudd er årsaken til smertene. Diagnostisk ultralyd (sonografi) kan finne fortykkelse av interdigital nerven. Dersom denne fortykkelsen er på mer enn 3mm, så er dette forenlig med Mortons nevrom. MR bilde kan i likhet med ultralyd gi en god oversikt over både ben og bløtvev i foten, og er ofte foretrukket når det kommer til diagnostisering av Morton nevrom.

 

Eksempel: MR bilde av Mortons nevrom

MR bilde av Mortons nevrom - Foto Wiki
MR bilde av Mortons nevrom mellom tredje og fjerde metatarsal  – Foto Wikimedia commons

 Behandling av Mortons nevrom

Undersøkelse av ankel

Ved Mortons nevrom benyttes det ofte kortikosteroid injeksjoner (kortison) samt såletilpasning, sistnevnte for å avlaste det affekterte området. Hvis dette ikke gir varige resulater, så kan det bli nødvendig med operasjon. Det vil alltid utprøves konservativ, fysikalsk behandling før man vurderer injeksjoner. Slik fysikalsk behandling innebærer behandling av lokale muskeldysfunksjoner og leddmobilisering av fotens fremre ledd. Triggerpunktbehandling av muskler, sener og fascia. I tillegg kan ulike tape-teknikker benyttes (for eksempel kinesiotape) og kompresjonssokker – sistnevne stabiliserer området og øker lokal blodsirkulasjon til det påvirkede området.

 

Trykkbølgebehandling er et annet konservativt behandlingsmiddel som ofte benyttes til behandling av Mortons Nevrom. Støtdempende og avlastende innleggsåler og romslige sko kan også hjelpe. Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i foten. Bl.a. Biofreeze er et populært produkt. Av mer invasive inngrep så nevner vi alkoholinjeksjon, radiofrekvensablasjon, nevrotomi og kryobehandling. Her finner du en liste over mulige behandlinger og inngrep mot Mortons nevrom.

 

Les mer: Trykkbølgebehandling – Noe for din Mortons Nevrom?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

 

Alkoholinjeksjon

Dette er et alternativ hvis konservativ behandling mislykkes. En alkoholblanding (4%) blir injisert direkte inn i nevromet, noe som forårsaker en forgiftning av det fibrøse nervevevet – og deretter en mulig gradvis bedring i form av reduserte symptomer. Behandlingen må gjentas 2-4 med 1-3 uker mellom injeksjonene. Studier har faktisk vist nærmere 60% suksessratio for denne type injeksjoner, noe som er lignende eller høyere enn kirurgisk fjerning av nerven – men med færre bi-effekter. Det har også blitt sett i studier at dersom injeksjonen er veiledet med ultralyd så er sjansen for positivt utfall betraktelig høyere.

 

Kompresjonssokk

Denne kompresjonssokken er spesiallaget for å gi trykk mot de riktige punktene ved fotproblematikk. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i føttene – noe som kan redusere hvor lang tid det tar for føttene dine å normalisere seg igjen.

Trykk på bildet ovenfor for å lese mer om sokkene.

 

 

Kortisoninjeksjon

Kortisoninjeksjon

Kortisoninjeksjoner (oftest blandet med bedøvelsemiddel) kan i visse tilfeller redusere betennelse og gi symptomlindring. Dessverre så fungerer det ikke på alle og blant disse kan man da se at smerten og betennelsen kommer tilbake etter et par uker eller måneder. Som kjent kan kortison bare benyttes et begrenset antall ganger, da man vet at det fører til degenerativ ødeleggelse av ligamenter og bløtvev. Prosedyren bør utføres med veiledning av ultralyd.

 

Kryobehandling

Et alternativ som bør utprøves før man går til steget og foreta en nevrotomi. I denne prosedyren stikker man en meget tynn nål (3mm) i selve nevromet – denne nålen avgir ekstrem kulde til området, ofte mellom -50 og -70 grader celsius. Dette fører til en nedbryting av det påvirkede nervevet og deretter gradvis bedring. En klinisk studie viste at kryobehandling er like effektivt som operasjon, men uten den høye risikoen for arrdannelse og senskader.

 

Les også: Slik Kjenner du Igjen et Hjerneslag – når Hvert Sekund Teller!

hjerneslag

 Leddmobilisering

Hammertå

Ofte ser man dysfunksjoner og leddstivhet i en fot som er rammet av Mortons nevrom. Feilbelastning kan forekomme dersom ledd og muskler ikke gjør jobben sin, og det er da vi ender opp med belastningskader. Leddmobilisering eller leddkorrigering utført av kliniker med spesialistutdannelse innen leddbehandling kan hjelpe deg med slike plager.

 

Muskelarbeid

Rundt selve nevromet kan det være stramme og dysfunksjonelle muskler. Det kan oppleves symptomlindrende og motta fotpleie, massasje eller muskelarbeid rettet mot fotblad og leggen. Dette øker også blodsirkulasjonen i området, som kan bidra til raskere tilheling.

 

Nevrotomi (kirurgisk fjerning av nervevevet)

Siste utvei dersom alle de andre inngrepene mislykkes. I denne operasjonen forsøker man å fjerne det påvirkede nervevevet. Dette gir arrvev og i 20-30% av opererte ser man et tilbakefall grunnet skadet vev i området. Ved operasjon i føtter er det alltid snakk om lang rekonvalens tid og høy sjanse for at man får varige endringer i foten.

 

Radiofrekvensablasjon

Dette er en medisinsk prosedyre der man ødelegger unormalt vev, tumorvev eller lignende via høyfrekvente radiobølger – som skaper en meget høy, ødeleggende varme i det behandlede området. Inngrepet har like høy vellykkethet som alkoholinjeksjoner. Dette er også en prosedyre der man ser betydelig høyere suksess dersom det benyttes billeddiagnostisk ultralyd veiledning.

 

Såletilpasning

Feilstillinger i fot og ankel er ofte direkte knyttet til feilbelastning av foten – som igjen er lenket til forekomst av Mortons nevrom. Særlig overpronasjon er lenket til både Hallux valgus og Mortons nevrom. Vi anbefaler at du får sjekket din fot og ankelfunksjon hos en ekspert som kan henvise deg (f.eks. kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) til videre offentlig såletilpasning.

 

Før du betaler i dyre dommer, så anbefaler vi at du forsøker lette, billige såleinnlegg og ser om du synes dette har en positiv effekt i løpet av noen ukers tid. Hvis du synes det fungerer, så kan det være nyttig å få tatt steget opp til profesjonelle såleinnlegg.

 

Les også: 7 Naturlig Smertestillende Tiltak mot Urinsyregikt

7 naturlig smertestillende tiltak mot urinsyregikt

  

Tåstrekker / avlaster

Ofte så er det slik at mortons nevrom er tett knyttet mot overbelastning av fremre fot og tærne – ved å benytte en Hallux Valgus støtte / tåstrekker / tåavlaster (f.eks. når man sover) så kan man bidra til jevnlig forebygging av slike plager og smerter. Det kan også være med på å forhindre utvikling av skjev storetå og benutvekst på storetåleddet.

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Hallux Valgus Støtte

Plaget med hallux valgus (skjev storetå) og / eller benutvekst (bunion) på storetåen? Da kan disse være en del av løsningen på problemet ditt!

 

Øvelser mot Mortons nevrom

varmtvannsbassengtrening 2

Man bør forsøke å kutte ut for mye vektbærende trening hvis man er rammet av Mortons nevrom. Bytt ut jogging med svømming, ellipsemaskin eller ergometersykkel. Sørg også for at du tøyer fotbladet og trener føttene lett som vist i denne artikkelen. Mange opplever også trening i varmtvannsbasseng er en ypperlig treningsmetode når andre former av trening blir smertefulle.

 

Les mer: 4 Øvelser mot Plantar Fascitt

vondt i foten

 

Hva kan jeg gjøre selv mot fotsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved fotsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Neste side: 8 Naturlig Betennelsesdempende Tiltak mot Revmatisme

8 betennelsesdempende tiltak mot revmatisme

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Relatert artikkel: – 4 gode øvelser for vonde føtter

Undersøkelse av ankel

Neste side: – Vondt i foten? Dette bør du vite!

Vondt i hælen

Les også:

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

Populær artikkel: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

 

Kilder:
Bencardino J, Rosenberg ZS, Beltran J, Liu X, Marty-Delfaut E (September 2000). “Morton’s neuroma: is it always symptomatic?”. AJR Am J Roentgenol 175 (3): 649–53. doi:10.2214/ajr.175.3.1750649.

 

Stilte spørsmål vedrørende Mortons nevrom

 

Er Mortons nevrom en form for revmatisme?

Nei, Mortons nevrom er ikke en form for revmatisme. Som nevnt i artikkelen: “Morton nevrom påvirker intermetatarsal plantar nerven. Et nevrom kan være en godartet ansamling av nervefiber eller en nervetumor (merk: Mortons nevrom er tilnærmet alltid godartet).”

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Sist oppdatert av