Home » Hvor har du vondt? » Vondt i foten » Mortons nevrom

Mortons nevrom

Anbefalt nettbutikk for kvalitetsprodukter:

Mortons Nevrom

Mortons nevrom – symptomer, årsak, diagnose og behandling.

Mortons nevrom er et muskuloskeletalt problem som gir smerte på oversiden av foten mellom tærne. Mortons nevrom forekommer oftest mellom andre og tredje metatarsal eller mellom tredje og fjerde metatarsal. Smerten kan være tidvis skarp, støtlignende og det kan også forekomme nummenhet eller nedsatt følelse i påvirket område. Et annet navn på diagnosen er mortons syndrom.

 

Morton nevrom påvirker intermetatarsal plantar nerven. Et nevrom kan være en godartet ansamling av nervefiber eller en nervetumor (merk: Mortons nevrom er tilnærmet alltid godartet).

 

Årsaker til Mortons nevrom

Forfoten har blitt over- eller feilbelastet over lengre tid. Økt belastning kan komme av økt aktivitet over tåleevne, økt kroppsvekt, dårlig skotøy med mer. Belastning over kroppens tåleevne vil forårsake redusert bevegelse i forfoten. Redusert bevegelse av foten fremre ledd vil forårsake mekanisk irritasjon av nerveknuten, samt trigge en inflammasjon / irritasjon som også vil provosere nerven ytterligere.


 

Plantar nerve oversikt - Foto Wikimedia

Plantar nerve oversikt – Foto Wikimedia

 

Symptomer på Mortons nevrom

Noen av de vanligste symptomene på Mortons nevrom er smerte ved vektbelastning, ofte etter kort tid. Smertepresentasjonen varierer fra person til person, men elektrisk smerte, støt, gå på barberblader eller ha en sten i skoen, benyttes ofte i forklaringer. En brennende følelse eller nummenhet er også ganske vanlige symptomer.

 

Det skal sies at Mortons nevrom også kan være asymptomatisk, som vist i en studie av Bencardino et al i 2000.

 

Diagnostisering av Mortons nevrom

Klinikeren vil først utelukke tegn på betennelse, infeksjon, deformiteter, blodutredelse eller biomekaniske funn. Deretter benyttes en spesialtest som kalles Mulder’s sign, der klinikeren presser sammen framfoten for å se om dette gjenskaper symptomene. Hvis det gjenskaper smertene i foten, så er dette en positiv test. Andre mulige årsaker til nevrom-lignende symptomer er kapsulitt, stressbruddintermetatarsal bursitt eller Freiberg’s sykdom.

 

Billeddiagnostisk utredning av Mortons nevrom (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)


I første omgang vil det normalt sett bli tatt et røntgenbilde. Dette er for å utelukke at degenerative forandringer i ledd (artrose), lokal fokal benvekst eller stressbrudd er årsaken til smertene. Diagnostisk ultralyd (sonografi) kan finne fortykkelse av interdigital nerven. Dersom denne fortykkelsen er på mer enn 3mm, så er dette forenlig med Mortons nevrom. MR bilde kan i likhet med ultralyd gi en god oversikt over både ben og bløtvev i foten, og er ofte foretrukket når det kommer til diagnostisering av Morton nevrom.

 

MR bilde av Mortons nevrom:

MR bilde av Mortons nevrom - Foto Wiki

MR bilde av Mortons nevrom mellom tredje og fjerde metatarsal  – Foto Wiki

 

Behandling av Mortons nevrom

Ved Mortons nevrom benyttes det ofte kortikosteroid injeksjoner (kortison) samt såletilpasning, sistnevnte for å avlaste det affekterte området. Hvis dette ikke gir varige resulater, så kan det bli nødvendig med operasjon. Annen mer konservativ behandling innebærer behandling av lokale muskeldysfunksjoner og leddkorrigering av fotens fremre ledd. Triggerpunktbehandling av muskler, sener og fascia. I tillegg kan ulike tape-teknikker benyttes (for eksempel kinesiotape). Støtdempende og avlastende innleggsåler og romslige sko kan også hjelpe. Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i foten. Bl.a. Biofreeze er et populært produkt. Av mer invasive inngrep så nevner vi alkoholinjeksjon, radiofrekvensablasjon, nevrotomi og kryobehandling. Her finner du en liste over mulige behandlinger og inngrep mot Mortons nevrom.

 

Alkoholinjeksjon

Dette er et alternativ hvis konservativ behandling mislykkes. En alkoholblanding (4%) blir injisert direkte inn i nevromet, noe som forårsaker en forgiftning av det fibrøse nervevevet – og deretter en gradvis bedring i form av reduserte symptomer. Behandlingen må gjentas 2-4 med 1-3 uker mellom injeksjonene. Studier har vist mellom 60-80% suksessratio for denne type injeksjoner, noe som er lignende eller høyere kirurgisk fjerning av nerven – med færre bi-effekter. Det har også blitt sett i studier at dersom injeksjonen er veiledet med ultralyd så er sjansen for positivt utfall betraktelig høyere.

 

Kompresjonssokk

Denne kompresjonssokken er spesiallaget for å gi trykk mot de riktige punktene ved fotproblematikk. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i føttene – noe som kan redusere hvor lang tid det tar for føttene dine å normalisere seg igjen.

kjøp nå

 

Kortisoninjeksjon

Kortisoninjeksjoner (oftest blandet med bedøvelsemiddel) kan redusere betennelse og gi symptomlindring. Dessverre så fungerer det ikke på alle og blant disse kan man da se at smerten og betennelsen kommer tilbake etter et par uker eller måneder. Som kjent kan kortison bare benyttes et begrenset antall ganger, da man vet at det fører til degenerativ ødeleggelse av ligamenter og bløtvev. Prosedyren bør utføres med veiledning av ultralyd.

 

Kryobehandling

Et alternativ som bør utprøves før man går til steget og foreta en nevrotomi. I denne prosedyren stikker man en meget tynn nål (3mm) i selve nevromet – denne nålen avgir ekstrem kulde til området, ofte mellom -50 og -70 grader celsius. Dette fører til en nedbryting av det påvirkede nervevet og deretter gradvis bedring. En klinisk studie viste at kryobehandling er like effektivt som operasjon, men uten den høye risikoen for arrdannelse og senskader.

 

 

Leddmobilisering

Hammertå

Ofte ser man dysfunksjoner og leddstivhet i en fot som er rammet av Mortons nevrom. Feilbelastning kan forekomme dersom ledd og muskler ikke gjør jobben sin, og det er da vi ender opp med belastningskader. Leddmobilisering eller leddkorrigering utført av kliniker med spesialistutdannelse innen leddbehandling kan hjelpe deg med slike plager.

 

Muskelarbeid

Rundt selve nevromet kan det være stramme og dysfunksjonelle muskler. Det kan oppleves symptomlindrende og motta fotpleie, massasje eller muskelarbeid rettet mot fotblad og leggen. Dette øker også blodsirkulasjonen i området, som kan bidra til raskere tilheling.

 

Nevrotomi (kirurgisk fjerning av nervevevet)

Siste utvei dersom alle de andre inngrepene mislykkes. I denne operasjonen forsøker man å fjerne det påvirkede nervevevet. Dette gir arrvev og i 20-30% av opererte ser man et tilbakefall grunnet skadet vev i området. Ved operasjon i føtter er det alltid snakk om lang rekonvalens tid og høy sjanse for at man får varige endringer i foten.

 

Radiofrekvensablasjon

Dette er en medisinsk prosedyre der man ødelegger unormalt vev, tumorvev eller lignende via høyfrekvente radiobølger – som skaper en meget høy, ødeleggende varme i det behandlede området. Inngrepet har like høy vellykkethet som alkoholinjeksjoner. Dette er også en prosedyre der man ser betydelig høyere suksess dersom det benyttes billeddiagnostisk ultralyd veiledning.

 

Såletilpasning

Feilstillinger i fot og ankel er ofte direkte knyttet til feilbelastning av foten – som igjen er lenket til forekomst av Mortons nevrom. Særlig overpronasjon er lenket til både Hallux valgus og Mortons nevrom. Vi anbefaler at du får sjekket din fot og ankelfunksjon hos en ekspert som kan henvise deg (f.eks. kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) til videre offentlig såletilpasning. Før du betaler i dyre dommer, så anbefaler vi at du forsøker lette, billige såleinnlegg og ser om du synes dette har en positiv effekt i løpet av noen ukers tid. Hvis du synes det fungerer, så kan det være nyttig å få tatt steget opp til profesjonelle såleinnlegg.

Tåstrekker / avlaster

Ofte så er det slik at mortons nevrom er tett knyttet mot overbelastning av fremre fot og tærne – ved å benytte en Hallux Valgus støtte / tåstrekker / tåavlaster (f.eks. når man sover) så kan man bidra til jevnlig forebygging av slike plager og smerter. Det kan også være med på å forhindre utvikling av skjev storetå og benutvekst på storetåleddet.

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Hallux Valgus Støtte

Plaget med hallux valgus (skjev storetå) og / eller benutvekst (bunion) på storetåen? Da kan disse være en del av løsningen på problemet ditt!

kjøp nå

Øvelser mot Mortons nevrom

Man bør forsøke å kutte ut for mye vektbærende trening hvis man er rammet av Mortons nevrom. Bytt ut jogging med svømming, ellipsemaskin eller ergometersykkel. Sørg også for at du tøyer fotbladet og trener føttene lett som vist i denne artikkelen.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot fotsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved fotsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Relatert artikkel: – 4 gode øvelser for vonde føtter!

Undersøkelse av ankel

Videre lesing: – Vondt i foten? Dette bør du vite!

Vondt i hælen

Les også:

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

Øvelser og uttøyning av plantar fascia hælsmerter

Vondt i foten

 

Populær artikkel: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Mest delt artikkel: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Trening:

  • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
  • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
  • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Kilder:
Bencardino J, Rosenberg ZS, Beltran J, Liu X, Marty-Delfaut E (September 2000). “Morton’s neuroma: is it always symptomatic?”. AJR Am J Roentgenol 175 (3): 649–53. doi:10.2214/ajr.175.3.1750649.

 

Stilte spørsmål vedrørende Mortons nevrom:

Er Mortons nevrom en form for revmatisme?

Nei, Mortons nevrom er ikke en form for revmatisme. Som nevnt i artikkelen: “Morton nevrom påvirker intermetatarsal plantar nerven. Et nevrom kan være en godartet ansamling av nervefiber eller en nervetumor (merk: Mortons nevrom er tilnærmet alltid godartet).”

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Visste du at aktivitet er den beste medisin? Derfor anbefaler vi at du gjør øvelser aktivt for å forebygge plager - slik som disse øvelsene mot karpal tunnel syndrom. Se beskrivelse på øvelsene her:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Annonsere?

Vondt.net er en av Norges største uavhengige nettsteder innen helse og har ca. 20000000 sidevisninger hvert år.

Vi har totalt fem plasser for annonsering. Format: JPG med eller uten lenke.

Skyskraper - topp, 1 stk. Størrelse 960 x 300 pix.
Per stk. kr. 10.000 per md.

- Plasseres først på toppen av nettsiden over samtlig annen tekst og har derfor meget god eksponering

Skyskraper - bunn, 1 stk. Størrelse 960 x 300 pix.
Per stk. kr. 3.000 per md.

- Plasseres nederst på bunnen av nettsiden

Knapp, 3 stk. Størrelse 233 x 280 px.
Per stk. kr. 3.000 per md.

- Plasseres på siden av nettsiden

Vi tar også imot andre forespørsler. Så hvis du har et spørsmål angående annonsering er det bare å kontakte oss.

Kontakt reklameavdelingen:
Alexander Andorff, vondt2013@hotmail.no eller send oss en forespørsel via sosiale medier

Ad

Nyeste kommentarer

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk