Home » Hvor har du vondt? » Vondt i korsryggen » Spinal Stenose i Korsryggen

Spinal Stenose i Korsryggen

Anbefalt nettbutikk for kvalitetsprodukter:

Anbefalt tverrfaglig klinikk for behandling og utredning

Klikk på bildet ovenfor for å besøke deres nettside. En tverrfaglig, moderne klinikk i Akershus for deg som er rammet av langvarige plager og som ønsker en evidensbasert tilnærming.

 • 4 minutter med tog fra Gardermoen
 • 29 minutter med tog fra Oslo

www.raaholtkiropraktorsenter.no

Lumbal spinal stenose

Spinal Stenose i Korsryggen (Lumbal spinal stenose)

Spinal stenose er en leddtilstand som beskriver trange forhold og innsnevringer i ryggmargskanalen. Spinal stenose kan være asymptomatisk, men kan – dersom forholdene blir for trange – legge trykk mot nærliggende nerverøtter eller selve ryggmargen.

 Dette kan føre til både smerte og nevrologiske symptomer tilhørende nerveområdet som er påvirket – blant annet ryggsmerter, bensmerter, prikking, nummenhet, muskelsvakhet, bortdovning eller lignende. I visse, mer sjeldne, tilfeller kan det også legge trykk mot nerver tilhørende blære og rektum – noe som kan føre til både blære og sfinkter symptomer (manglende kontroll av sfinkter). Spinal stenose rammer stort sett den eldre befolkning grunnet slitasjeforandringer / artrose og aldersrelaterte benpåleiringer i rygg- eller nakkeleddene. Spinal stenose er vanlig blant den eldre befolkningen og er relatert til slitasje. Personer som har skadet ledd eller som har vært utsatt for bruddskader har ellers også større risiko for å utvikle spinal stenose. I denne artikkelen fokuserer vi primært på spinal stenose i nedre del av ryggen, korsryggen – men i teorien kan enhver del av ryggen rammes av denne leddtilstanden.

 

Definisjon – Spinal stenose

‘Spinal’ indikerer at det er ryggmargen som er rammet og ordet ‘stenose’ betyr innsnevring. Diagnosen rammer vanligvis korsryggen eller nakken – når det er snakk om cervikal (nakke) spinal stenose, så er dette mer alvorlig enn lumbal (korsrygg) spinal stenose – dette er fordi noen av nerverøttene i nakken bl.a. styrer mellomgulvet / pustfunksjon.

 

Hvor rammer lumbal spinal stenose?

Lumbal indikerer området nederst i ryggen, altså korsryggen eller lavryggen. Denne består av 5 ryggvirvler som starter nederst ved L5 og ender i L1. En lumbal spinal stenose vil altså ramme strukturer og nerver tilhørende dette området.

 

Årsaker til Spinal Stenose

Man sier at det er 6 hovedkategorier som gir grunnlag for hvorfor man får spinal stenose, disse er:

 • Aldring / alderdo
 • Genetikk
 • Instabilitet i ryggraden (f.eks. spondylistese)
 • Kreft / svulster
 • Leddsykdom / leddtilstander / artrose / artritt
 • Traume / skade

 Den vanligste direkte årsaken til at man utvikler spinal stenose er aldersrelatert slitasje. Dette kan nemlig føre til at ryggvirvlenes ligamenter fortykkes, at benpåleiringer dannes, mellomvirvelskivene komprimeres / trykkes sammen og buker ut mot ryggmargen og utslitte fasettledd (der ryggvirvlene fester inn i hverandre).

 

Hvem rammes av spinal stenose?

Tilstanden rammer primært eldre grunnet aldersbetinget slitasje og slitasjeforandringer – men den kan også ramme områder som tidligere har vært utsatt for brudd / benskader. Akutt spinal stenose kan også skyldes en ulykke / traume eller større skiveprolaps.

 

hvor er korsryggen

– Her ser vi korsryggens anatomi.

 

Symptomer på lumbal spinal stenose

Pasienten vil vanligvis melde om smerter i stående stilling og at vondtet sitter på begge sider av ryggen. Nevrologiske symptomer kan inkludere ryggsmerter, bensmerter, prikking, nummenhet, muskelsvakhet, bortdovning – avhengig av hvilket område som er påvirket.

 

Vanligvis vil symptomene utvikle seg over lengre tid. Dette er fordi at hovedårsaken til spinal stenose er aldersrelaterte slitasjeforandringer. Et traume eller nylig oppstått skiveprolaps kan derimot gjøre at symptomer oppstår mer akutt. Symptomene påvirker hovedsakelig sensorikk og følelse i bena. Nervekompresjon i ryggen på grunn av stenose kan føre til at personen opplever “prikking og nåler” utenpå huden der nervene er påvirket. Andre opplever økt forekomst av leggkrampe og andre kan oppleve at ‘vann sildrer nedover bena’.

Vondt i hamstrings

– Bensmerter kan skyles kompresjon / trykk mot nerverøtter i ryggen.

 Spinal stenose = Ryggsmerter?

En vanlig misforståelse er at ryggsmerter og spinal stenose alltid forekommer samlet – dette er ikke tilfelle. Normalt sett så vil personer som er rammet oppleve bensmerter, muskelsvakhet i bena – gjerne begge to samtidig.

 

Symptomene blir bedre i foroverbøyd stilling – og verre ved bakoverbøyde bevegelser

Et annet karakteristisk tegn på spinal stenose er at symptomene bedres når pasienten bøyer seg framover. Dette skyldes at i denne stillingen så vil ryggmargskanalen utvide seg og dermed legge mindre trykk mot de påvirkende nervene. Dette er grunnen til at personer med lumbal stenose ofte opplever symptomlindring og bedring når de sitter ned eller ligger i fosterstilling. Bevegelser slik som å stå oppreist, strekke seg etter noe og gange fører alle til at ryggraden blir midlertidig rettere eller lett bakoverbøyd. Denne korsryggposisjonen gjør at ryggmargen blir smalere, noe som kan forverre de nevrologiske symptomene.

 

Diagnostisering av lumbal spinal stenose

En klinisk undersøkelse og historietagning vil være sentralt i det å stille diagnosen ‘lumbal spinal stenose’. Det er viktig med en grundig undersøkelse av muskulær, nevrologisk og leddmessig funksjon. Man må også kunne utelukke andre differensialdiagnoser.

Spør oss - helt gratis!

 

Nevrologiske symptomer ved lumbal spinal stenose

En grundig nevrologisk undersøkelse vil undersøke styrke i underekstremiteter, senereflekser (patella, quadriceps og akilles), sensorikk og andre abnormaliteter.

 

Mulige tilstander ved lumbal stenose

Artritt

Artrose

Cauda Equina Syndrom

Kompresjonbrudd eller Stressbrudd

Lumbalt skiveprolaps

 

Billeddiagnostisk utredning av lumbal spinal stenose (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Røntgen kan vise tilstanden til ryggvirvlene og andre relevante anatomiske strukturer – dessverre kan den ikke visualisere aktuelt bløtvev og lignende. En MR undersøkelse er det som benyttes hyppigst for å stille diagnosen spinal stenose. Den kan nemlig vise nøyaktig hva det er som er årsaken til nervekompresjonen. I de pasientene som ikke kan ta MR grunnet kontraindikasjoner, så kan man benytte CT med kontrast for å evaluere tilstandene. Kontrastvæsken blir da injisert i mellom ryggvirvlene i korsryggen.

 

Røntgenbilde av lumbal spinal stenose

slitasjerelatert-spinal-stenose-rontgen

Dette røntgenbildet viser slitasje/artrose relatert slitasje som årsak til nervekompresjon/stenose i korsryggen.

 MR bilde av lumbal spinal stenose

mr-bilde-spinal-stenose-i-korsryggen

Denne MR undersøkelsen viser spinal stenose i mellom korsryggvirvel L3 og L4 grunnet en skiveprolaps.

 

CT bilde av lumbal spinal stenose

ct-med-kontrast-spinal-stenose

Her ser vi et CT bilde med kontrast som viser lumbal spinal stenose. CT benyttes når en person ikke kan ta MR bilde, f.eks. grunnet metall i kroppen eller innoperert pacemaker.

 

Behandling av spinal stenose

Det finnes en rekke behandlinger for spinal stenose – og den vil også variere basert på hvor omfattende årsaken til kompresjonen er. Her er en liste over behandlingsformer som benyttes mot spinal stenose. Behandlingen kan utføres blant annet av offentlig helseautoriserte behandlere, slik som fysioterapeuter, kiropraktorer og manuellterapeuter. Det anbefales også at behandling kombineres med trening / øvelser.

 

Fysikalsk behandling: Massasje, muskelarbeid, leddmobilisering og lignende fysikalske teknikker kan gi symptomlindring og økt blodsirkulasjon i de påvirkede områdene.

Fysioterapi: Det anbefales på generelt grunnlag at pasienter rammet av spinal stenose får veiledning til å trene riktig gjennom fysioterapeut. En fysioterapeut kan også hjelpe med symptomlindring.

Kirurgi / operasjon: Dersom tilstanden forverrer seg kraftig eller man ikke opplever bedring med konservativ behandling, så kan det være aktuelt med operasjon for å avlaste området. En operasjon er alltid risikofylt og er siste utvei.

Traksjonsbenk / cox terapi: Traksjon og traksjonsbenk (også kalt strekkbenk eller cox benk) er spinalt dekomprimeringsverktøy som benyttes med relativt god effekt mot spinal stenose. Pasienten ligger på benken slik at området som skal trekkes ut / dekomprimeres havner i partiet av benken som deler seg og dermed åpner opp ryggmargen og relevante ryggvirler – som vi vet at gir symptomlindring. Behandlingen utføres oftest av kiropraktor, manuellterapeut eller fysioterapeut.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Øvelser mot spinal stenose

Øvelser rettet inn mot symptomlindring av spinal stenose vil primært fokusere på å avlaste påvirket nerve, styrke relevant muskulatur og da særlig dyp kjernemuskulatur. Vi anbefaler blant annet at du fokusere på å trene opp hoftemusklene dine, samt kjernemusklene – og jevnlig tøying av setemusklene.

Tøying av setemusklene (tilpasset deg med spinal stenose):

Styrking av dype hoftemuskler (for å avlaste ryggen og dens trange nerveforhold):

Yogaøvelser mot spinal stenose

Mange personer føler at riktig utført yoga og yogaøvelser kan føre til symptomlindring og funksjonsbedring. Her finner du noen eksempler.

 Prøv disse: – Yoga mot Stiv Rygg

Uttøyning av brystrygg og nakke

Relatert artikkel: – 10 øvelser for dårlig hofte

Sideliggende benløft

Anbefalt litteratur / bok / fordypning om dette temaet:

“Treating a Herniated Intervertebral Disc Without Surgery” (Engelsk)

disc herniation skiveprolaps litteratur

“Spinal Stenosis: Understanding the Problem and Finding the Best Solutions for Symptom Relief” (Engelsk – Kindle utgave)

Videre lesing: – Vondt i korsryggen? Dette bør du vite!

Spør oss - helt gratis!

 

Populær artikkel: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Mest delt artikkel: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Trening:

 • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
 • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
 • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Kilder:

 

Stilte spørsmål vedrørende lumbal spinal stenose / spinal stenose i korsryggen:

Hvorfor får jeg mer smerter ved å ligge med spinal stenose?

Mange med spinal stenose i korsyggen rapporterer om forverrede symptomer og smerter – inkludert muskelspasmer i beina – når de ligger flatt. Dette skyldes mindre plass i det allerede utsatte, innsnevrede området rundt nerven. Ofte kan det å ligge på siden i fosterstilling med pute mellom beina avlaste symptomene, men dette varierer fra person til person.

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Bevegelse er den beste medisin! Her er skånsomme øvelser som egner seg for alle med smerter i muskler og ledd. Se videoen ved å trykke på bildet nedenfor:

1 kommentar

 1. Gro Lise Bohmann sier:

  Er operert for spinal stenose i mai 2017. Fikk en forverrelse for noen mnd siden. Kommer ikke opp av sengen uten store smerter og med hjelp av hjelpemidler lånt på hjelpemiddelsentralen.
  Har også fått fettinfiltrasjon i benvev, sacrum og ilium. Kan det være det sistnevnte som plager meg mest?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk