spinal stenose

Spinal stenose i korsryggen (lumbal spinal stenose)

Spinal stenose er en leddtilstand som beskriver trange forhold og innsnevringer i ryggmargskanalen. Spinal stenose kan være asymptomatisk, men kan – dersom forholdene blir for trange – legge trykk mot nærliggende nerverøtter eller selve ryggmargen. Vi minner også om at du finner en video med øvelser nederst i artikkelen.

En relativt vanlig årsak til at det blir for trangt i nedre del av ryggen er artrose. Også kjent som slitasjegikt – som innebærer leddslitasje, forkalkninger og at det legges ned ekstra beinvev inne i spinalkanalen.

Les også: Dette bør du Vite om Artrose i Ryggen

Scroll nedenfor for å se to treningsvideoer med øvelser som kan hjelpe deg med trange nerveforhold i ryggen.

VIDEO: 5 Tøyeøvelser mot Spinal Stenose

Daglige bevegelse- og tøyeøvelser er essensielt for å forhindre ytterligere forverring av allerede trange nerveforhold i ryggen. Disse fem øvelsene kan hjelpe deg med å bidra til mer bevegelighet, mindre smerter og bedre ryggfunksjon.

Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: 5 Styrkeøvelser mot Spinal Stenose

Noen øvelser er veldig viktige å gjøre jevnlig hvis du er rammet av spinal stenose. Ved å styrke hoftene, bekkenet, setemusklene og ryggen – som vist i videoen nedenfor – så kan vi bidra til å redusere nerveirritasjon og avklemming.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

I alvorlige tilfeller kan det ramme blære og sfinkter

Stiv rygg om morningen i sengen

Dette kan føre til både smerte og nevrologiske symptomer tilhørende nerveområdet som er påvirket – blant annet ryggsmerter, bensmerter, prikking, nummenhet, muskelsvakhet, bortdovning eller lignende. Spinal stenose rammer stort sett den eldre befolkning grunnet slitasjeforandringer / artrose og aldersrelaterte benpåleiringer i rygg- eller nakkeleddene.

I visse, mer sjeldne, tilfeller kan det også legge trykk mot nerver tilhørende blære og rektum – noe som kan føre til både blære og sfinkter symptomer (manglende kontroll av sfinkter).

– Kan medføre problemer med sexlivet og toalett-vanene dine

For å si dette tydeligere – slik nerveproblematikk kan føre til urinretensjon (at man ikke får starter en urinstråle eller får dårligere «trykk»), impotens eller vanskeligheter med ereksjonen (grunnet manglende nervesignaler), samt at man får manglende kontroll på blæren (inkontinens) og bakenden (at avføringen blir vanskelig å holde igjen).

Man kan også oppleve nedsatt følelse (sensorisk hyposensitivitet) i kjønnsorganene ved samleie og ved orgasme – slik som visse pasienter også kan oppleve etter ryggoperasjoner som har gått galt og hvor det har forekommet nerveskade.

Les også: 6 Tidlige Tegn på Artrose

6 tidlige tegn på artrose

Spinal Stenose og Nedsatt Livskvalitet

kiropraktor 1

Så som du skjønner kan denne ryggtilstanden medføre sterkt nedsatt livskvalitet. Derfor er det ekstra viktig å ta vare på ryggen med fysikalsk behandling (normalt sett utført av moderne kiropraktor eller fysioterapeut som begge jobber med både muskler og ledd) og opptrening (det er viktig å opprettholde god bevegelighet i nedre del av ryggen for å avlaste nervene).

Spinal stenose er vanlig blant den eldre befolkningen grunnet aldersrelatert slitasje og belastninger opp gjennom årene. Personer som har skadet ledd eller som har vært utsatt for bruddskader har ellers også større risiko for å utvikle spinal stenose, samt de med revmatiske leddsykdommer (slik som Bekhterevs).

I denne artikkelen fokuserer vi primært på spinal stenose i nedre del av ryggen, korsryggen – men i teorien kan enhver del av ryggen rammes av denne leddtilstanden.

Les også: 15 Tidlige Tegn på Revmatisme

leddoversikt - revmatisk artritt

Definisjon – Spinal Stenose

Lumbal spinal stenose

‘Spinal’ indikerer at det er ryggmargen som er rammet og ordet ‘stenose’ betyr innsnevring. Diagnosen rammer vanligvis korsryggen eller nakken – når det er snakk om cervikal (nakke) spinal stenose, så er dette mer alvorlig enn lumbal (korsrygg) spinal stenose – dette er fordi noen av nerverøttene i nakken blant annet styrer mellomgulvet og pustefunksjonen.

Hvor rammer lumbal spinal stenose?

Lumbal indikerer området nederst i ryggen, altså korsryggen eller lavryggen. Denne består av 5 ryggvirvler som starter nederst ved L5 og ender i L1 – øverste korsryggvirvel. En lumbal spinal stenose vil altså ramme strukturer og nerver tilhørende dette området.

Årsaker til Spinal Stenose

Man sier at det er 6 hovedkategorier som gir grunnlag for hvorfor man får spinal stenose, disse er:

Les også: Er du Rammet av Bekhterevs Sykdom?

bekhterevs-illustrasjonsbilde

Så den vanligste årsaken er altså alder og belastning gjennom livet?

Eldre mann som trener

Ja, den vanligste direkte årsaken til at man utvikler spinal stenose er aldersrelatert slitasje. Dette kan nemlig føre til at ryggvirvlenes ligamenter fortykkes, at benpåleiringer dannes, mellomvirvelskivene komprimeres / trykkes sammen og buker ut mot ryggmargen og utslitte fasettledd (der ryggvirvlene fester inn i hverandre). Det er dog viktig å vite at slik slitasje ofte skyldes feilbelastning og overbelastning uten tilstrekkelig avlastning i nærliggende muskulatur.

Hvem rammes av spinal stenose?

Tilstanden rammer som nevnt primært eldre grunnet aldersbetinget slitasje og slitasjeforandringer – men den kan også ramme områder som tidligere har vært utsatt for brudd / benskader. Akutt spinal stenose kan også skyldes en ulykke / traume eller større skiveprolaps – sistnevnte er da grunnet den myke massen siver ut og inn i spinalkanalen og tar opp plass.

Dersom det er et større skiveprolaps som er hovedgrunnen til recess-stenose og spinal stenose – så er det faktisk slik at akkurat den årsaken er vanligere blant de i alderen 20 til 40 år.

Les også: Dette bør du Vite om Prolaps i Korsryggen

PROLAPS I RYGGEN

Symptomer på lumbal spinal stenose

Vondt i hamstrings

Pasienten vil vanligvis melde om smerter i stående stilling, bakoverbøy av ryggen, gange og at vondtet sitter på begge sider av ryggen. Nevrologiske symptomer kan inkludere ryggsmerter, bensmerter, prikking, nummenhet, muskelsvakhet, bortdovning – avhengig av hvilket område og hvilke nerver som er påvirket.

Vanligvis vil symptomene utvikle seg over lengre tid. Dette er fordi at hovedårsaken til spinal stenose er progressive slitasjeforandringer. Et traume eller nylig oppstått skiveprolaps kan derimot gjøre at symptomer oppstår mer akutt.

Symptomene påvirker hovedsakelig sensorikk og følelse i bena. Nervekompresjon i ryggen på grunn av stenose kan føre til at personen opplever «prikking og nåler» utenpå huden der nervene er påvirket. Andre opplever økt forekomst av leggkrampe, isjias og andre kan oppleve at ‘vann sildrer nedover bena’.

Et annet karakteristisk symptom og klinisk tegn er at personen må ta pauser når han går. Gjerne da ved å bøye seg framover og støtte seg mot en benk eller lignende på veien i forsøk på å «åpne opp» nederste del av ryggsøylen og avlaste det avklemte området. Hvis du kjenner deg igjen i dette bør du oppsøke en offentlig autorisert kliniker for utredning og eventuell behandling av muskler og ledd.

Spinal stenose = Ryggsmerter?

Mann holder seg til venstre del av korsryggen med smerter

En vanlig misforståelse er at ryggsmerter og spinal stenose alltid forekommer samlet – dette er ikke tilfelle. Normalt sett så vil personer som er rammet oppleve bensmerter og muskelsvakhet i bena – gjerne begge to samtidig, men ikke nødvendigvis ryggsmerter.

Men selvfølgelig kan det også gi ryggsmerter. Hvis det gir grunnlag for ryggsymptomatikk og vondt i ryggen, så blir ryggvondtet normalt sett beskrevet som en dyptliggende smerter som nærmest føles ut som om det er «ben mot ben» i lavryggen.

Dype, gnagende smerter nederst i korsryggen er også en relativt vanlig beskrivelse blant denne pasientgruppen. Dette skyldes at det i mange tilfeller faktisk er fysisk mindre plass i spinalkanalen grunnet leddforkalkninger og artrose. Ved  grov spondylose kan det også forekomme lyder og «gnissing» i de nedre ryggvirvlene.

Les også: 7 Typer Betennelsesskapende Mat som Forverrer Artrose

betennelsesskapende matSymptomene blir bedre i foroverbøyd stilling – og verre ved bakoverbøyde bevegelser

tøyning av ryggen tøy og bøy

Et annet karakteristisk tegn på spinal stenose er at symptomene bedres når pasienten bøyer seg framover. Dette skyldes at i denne stillingen så vil ryggmargskanalen utvide seg og dermed legge mindre trykk mot de påvirkende nervene.

Dette er grunnen til at personer med lumbal stenose ofte opplever symptomlindring og bedring når de sitter ned eller ligger med beina trukket opp mot seg. Forklaringen på dette er faktisk temmelig logisk.

Bevegelser slik som å stå oppreist, strekke seg etter noe og gange fører alle til at ryggraden blir midlertidig rettere eller lett bakoverbøyd. Denne korsryggposisjonen gjør at ryggmargen blir smalere, noe som kan forverre de nevrologiske symptomene. I kontrast så vil man oppleve at spinalkanalen blir bredere ved framoverbøy – og dermed også en direkte symptomlindrende effekt.

Les også: Slik kan Yoga Lindre Fibromyalgi

slik kan yoga lindre fibromyalgi 3Diagnostisering av lumbal spinal stenose

Spør oss - helt gratis!

En klinisk undersøkelse og historietagning vil være sentralt i det å stille diagnosen ‘lumbal spinal stenose’. Det er viktig med en grundig undersøkelse av muskulær, nevrologisk og leddmessig funksjon. Man må også kunne utelukke andre differensialdiagnoser.

Nevrologisk undersøkelse ved lumbal spinal stenose

En grundig nevrologisk undersøkelse vil undersøke styrke i underekstremiteter, senereflekser (patella, quadriceps og akilles), sensorikk og andre abnormaliteter.

Mulige tilstander ved lumbal stenose

Artritt

Artrose

Cauda Equina Syndrom

Kompresjonbrudd eller Stressbrudd

Lumbalt skiveprolaps

For å kunne stille diagnosen, så er det ofte nødvendig med bildediagnostikk.

 

Billeddiagnostisk utredning av lumbal spinal stenose (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Røntgen kan vise tilstanden til ryggvirvlene og andre relevante anatomiske strukturer – dessverre kan den ikke visualisere aktuelt bløtvev og lignende.

En MR undersøkelse er det som benyttes hyppigst for å stille diagnosen spinal stenose. Den kan nemlig vise nøyaktig hva det er som er årsaken til nervekompresjonen. I de pasientene som ikke kan ta MR grunnet kontraindikasjoner, så kan man benytte CT med kontrast for å evaluere tilstandene. Kontrastvæske blir da injisert i mellom ryggvirvlene i korsryggen.

Røntgenbilde av lumbal spinal stenose

slitasjerelatert-spinal-stenose-rontgen

Dette røntgenbildet viser slitasje/artrose relatert slitasje som årsak til nervekompresjon/stenose i korsryggen.

MR bilde av lumbal spinal stenose

En MR undersøkelse inneholder ingen røntgenstråling, men benytter istedenfor kraftige magneter for å danne et visuelt bilde av både bløtvev og benstrukturer i ryggen.

mr-bilde-spinal-stenose-i-korsryggen

Denne MR undersøkelsen viser spinal stenose i mellom korsryggvirvel L3 og L4 grunnet en skiveprolaps. Du ser kanskje hvordan mellomvirvelskiven trykker ut bakover mot nervene?

CT bilde av lumbal spinal stenose

ct-med-kontrast-spinal-stenose

Her ser vi et CT bilde med kontrast som viser lumbal spinal stenose. CT benyttes når en person ikke kan ta MR bilde, for eksempel grunnet metall i kroppen eller innoperert pacemaker.

Behandling av spinal stenose

Diskusjon med helsepersonell

Det finnes en rekke behandlinger for spinal stenose – og den vil også variere basert på hvor omfattende årsaken til kompresjonen er. Her er en liste over behandlingsformer som benyttes mot spinal stenose.

Behandlingen kan utføres blant annet av offentlig helseautoriserte behandlere, slik som fysioterapeuter og moderne kiropraktorer. Det anbefales også at behandlingen alltid kombineres med trening og tilpassede øvelser som matcher deg og din ryggtilstand.

Oversikt over ulike behandlingsmetoder som benyttes mot spinal stenose

Det er viktig å huske på at man fortsatt må forholde seg til rådene om nok trening og bevegelighet selv om man har fått diagnosen spinal stenose. Faktisk så vil mange gjerne understreke at det faktisk er enda viktigere med nok trening og funksjonsforbedrende tiltak for en som har fått en slik ryggdiagose.

Mange med spinal stenose kombinerer gjerne egentrening og behandling hos en autorisert kliniker. Grunnet de fysiske endringene som de har i nedre del av ryggen, så er det også slik at mange i denne pasientgruppen også har godt av å gå regelmessig til behandling (ofte rundt en gang i måneden) for hjelp til å opprettholde god funksjon i ryggen.

Fysikalsk behandling: Massasje, muskelarbeid, leddmobilisering og lignende fysikalske teknikker kan gi symptomlindring og økt blodsirkulasjon i de påvirkede områdene.

Fysioterapi: Det anbefales på generelt grunnlag at pasienter rammet av spinal stenose får veiledning til å trene riktig gjennom fysioterapeut. En fysioterapeut kan også hjelpe deg med symptomlindring.

Kiropraktisk leddbehandling: Leddfunksjon og ryggmobilitet er særdeles viktig for å holde ryggen frisk. Tilpasset, skånsom leddmobilisering kan hjelpe deg med å holde bevegeligheten i gang og å bidra til mer leddvæske i fasettleddene mellom ryggvirvelene.

Kirurgi / operasjon: Dersom tilstanden forverrer seg kraftig eller man ikke opplever bedring med konservativ behandling, så kan det være aktuelt med operasjon for å avlaste området. En operasjon er alltid risikofylt og er siste utvei.

Traksjonsbenk / cox terapi: Traksjon og traksjonsbenk (også kalt strekkbenk eller cox benk) er et spinalt dekomprimeringsverktøy som benyttes med relativt god effekt mot spinal stenose. Pasienten ligger på benken slik at området som skal trekkes ut / dekomprimeres havner i partiet av benken som deler seg og dermed åpner opp ryggmargen og relevante ryggvirler – som vi vet at gir symptomlindring. Behandlingen utføres oftest av kiropraktor eller fysioterapeut.

 

Egentiltak: Hva kan jeg gjøre selv mot smerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

Øvelser og Trening mot Spinal Stenose

Øvelser rettet inn mot symptomlindring av spinal stenose vil primært fokusere på å avlaste påvirket nerve, styrke relevant muskulatur og da særlig dyp kjernemuskulatur. Vi anbefaler blant annet at du fokuserer på å trene opp hoftemusklene dine, samt kjernemusklene – og jevnlig tøying av setemusklene.

VIDEO: 5 Øvelser mot Trange Nerveforhold og Isjias

I denne artikkelen har du blant annet fått en bedre forståelse av spinal stenose og hvordan trange nerveforhold i korsryggen kan gi grunnlag for isjias-smerter og nervesymptomatikk. Via videoen nedenfor kan du se øvelser som kan bidra til å opprettholde god funksjonalitet i nervene i nedre del av korsryggen og setet.

Abonner gjerne på kanalen vår – og følg siden vår på FB for daglige, gratis helsetips og treningsprogrammer som kan hjelpe deg mot enda bedre helse.

Yogaøvelser mot spinal stenose

Yogastillingen Balasana

Mange personer føler at riktig utført yoga og yogaøvelser kan føre til symptomlindring og funksjonsbedring. Her finner du noen eksempler. Et annet godt eksempel på skånsom trening mot spinal stenose er trening i varmtvannsbasseng.

 

Les også: Slik Hjelper Trening i Varmtvannsbasseng mot Fibromyalgi

varmtvannsbassengtrening 2

 

Stilte spørsmål vedrørende lumbal spinal stenose / spinal stenose i korsryggen

Har du spørsmål eller kommentarer? Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor.

 

Hvorfor får jeg mer smerter ved å ligge med spinal stenose?

Mange med spinal stenose i korsyggen rapporterer om forverrede symptomer og smerter – inkludert muskelspasmer i beina – når de ligger flatt ut. Dette skyldes mindre plass i det allerede utsatte, innsnevrede området rundt nerven. Ofte kan det å ligge på siden i fosterstilling med pute mellom beina avlaste symptomene, men dette varierer fra person til person.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

 

3 replies
 1. Gro Lise Bohmann says:

  Er operert for spinal stenose i mai 2017. Fikk en forverrelse for noen mnd siden. Kommer ikke opp av sengen uten store smerter og med hjelp av hjelpemidler lånt på hjelpemiddelsentralen.
  Har også fått fettinfiltrasjon i benvev, sacrum og ilium. Kan det være det sistnevnte som plager meg mest?

  Svar
 2. Nina says:

  Hei,
  Jeg er en kvinne på 52 år som sliter med rygg, nakke og har også fibromyalgi og migrene. Kan også nevne at jeg har skjev rygg. Jeg sliter med daglige smerter, og til tider er det enda mer smerte. Smertestråling ned i høyre fot, som isjias smerte. Jeg er under utredning for eventuell ryggoperasjon, avstiving/spinal stenose.
  Dette er hva kirurgen har skrevet i rapport til meg:

  Vurdering: Når det gjelder hennes L5-utstråling, vurderer undertegnede MR-messig mulighet
  for lateral recess-stenose, men det er også redusert redusert plass foraminalt for høyre L5-rot,
  men enda trangere forhold for høyre L4-rot (hvor det imidlertid mistenkes spontanfusjon,
  inntrådt eller underveis). Det utelukkes ikke helt at intraspinal dekompresjon høyre side
  L4/L5 vil kunne gi positiv effekt. Undertegnede er i utgangspunktet noe mer skeptisk til
  foraminal dekompresjon, på grunn av hennes multinivå-problem foraminalt, og siden
  foraminal dekompresjon samtidig vil gi behov for ryggstabilisering, som igjen vil gi øket
  belastning på tilgrensende nivåer, med risiko for å flytte problemet og gi behov for ytterligere
  kirurgi. Dersom man i denne omgang velger å gå for foraminal dekompresjon med
  fiksasjonsprosedyre, er det kanskje mest fornuftig å inkludere L4-L5-S1? – inkl TLIFprosedyre, både pga craniocaudal nerverotkompresjon, og for å få re-etablert lordose.
  Intraspinal dekompresjon L4/L5 vurderes løselig å ha ca 50% suksessrate, men samtidig 15%
  risiko for forverring på kort eller lang sikt.

  Er veldig i tvil om jeg bør gå for en slik operasjon, da mulighetene for bedring er forholdsvis lav. Kan nevne at jeg de to siste månedene har drevet med en del øvelser spesifikt til spinal stenose, og er blitt en del bedre. Klarer ikke å gå mer enn 10 min før jeg må strekke ut ryggen, og hvis jeg står, tåler jeg ikke det heller lenge om gangen.
  Er det en mulighet for bedring med regelmessige øvelser over tid, eller bør jeg avstive ryggen?
  Håper dere kan gi meg et tips på hva som kan være fornuftig i midt tilfelle.

  Svar
 3. Lars says:

  Hei. Jeg ser dere anbefaler triggerpunktbehandling med ball, men ser ingen spesifikke «øvelser» dere anbefaler. Har dere mer informasjon? Jeg venter på operasjon for spinal stenose (og muligens også listese i L4/L5), men alt sånt er jo nå satt på hold i påvente av at koronakrisen blir håndtert.

  På forhånd takk!

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *