Vondt i hodet

Vondt i hodet.

Vondt i hodet

Vondt i hodet. Bilde: Wikimedia commons

Er du plaget med vondt i hodet? De aller fleste av oss har hatt hodepine fra tid til annen og vet hvor mye det kan påvirke hverdagen. I følge tall fra Norsk Helse Informatikk (NHI) har 8 av 10 hatt hodepine en eller flere ganger iløpet av året. Hos noen forekommer det sjeldent, mens andre kan være plaget langt hyppigere. Det finnes flere typer presentasjoner som gir ulike former av vondt i hodet.

 

Tensjonshodepine (stresshodepine)

En av de vanligste formene for hodepine er tensjons-/stresshodepine, og som oftest er det flere årsaker til dette. Denne typen av hodepine kan forverres ved stress, mye koffein, alkohol, dehydrering, dårlig kosthold, stramme nakkemuskler o.l. og oppleves ofte som et trykkende/klemmende bånd rundt pannen og hodet, samt nakken ved visse tilfeller.


– Les mer om stresshodepine her

 

Migrene

Migrene har en annen presentasjon, og rammer hovedsaklig yngre til middelaldrende kvinner. Migreneanfall kan ha en såkalt ‘aura’, der man for eksempel opplever lysforstyrrelser foran øynene før selve anfallet starter. Presentasjonen er en sterk, pulserende smerte som setter seg på en side av hodet. Under anfallet, som varer i 4-24 timer, er det normalt at den påvirkede personen blir veldig lys- og lydømfintlig.

– Les mer om migrene her

 

Cervikogen hodepine (nakkehodepine)

Når stramme nakkemuskler og leddlåsninger er grunnlag for hodepinen, omtales dette som cervikogen hodepine. Denne typen vondt i hodet er vanligere enn det folk flest tror. Spenningshodepine og cervikogen hodepine overlapper normalt sett en god del, og danner det vi kaller en kombinasjonshodepine. Det har vist seg at hodepine ofte stammer fra spenninger og dysfunksjon i muskler og ledd øverst i nakken, muskler i øvre rygg / skulderblad samt kjeven. En kiropraktor vil arbeide både med muskler og ledd for å gi deg funksjonell bedring og symptomlindring. Denne behandlingen vil tilpasses hver enkelt pasient basert på en grundig undersøkelse, som også tar hensyn til pasientens totale helsesituasjon. Behandlingen vil mest sannsynlig bestå av leddkorreksjoner, muskelarbeid, ergonomisk/positur rådgivning samt andre behandlingsformer som er riktig for den enkelte pasient.

– Les mer om nakkehodepine her

 

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i nakkemuskler og tilhørende hodepine (cervikogen hodepine)?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Medikamentindusert hodepine

Langvarig og hyppig bruk av smertestillende medikamenter er en av de vanligste årsakene til kronisk hodepine.

 

Sjeldne typer hodepine:

Klasehodepine/clusterhodepine som oftest rammes menn er rapportert som en av de mest smerteintense lidelsene vi har, også kalt Horton’s hodepine.
– Hodepine som skyldes annen sykdom: infeksjoner og feber, bihuleproblematikk, høyt blodtrykk, hjernesvulst, forgiftningsskade.

 

Kjemikalier - Foto Wikimedia

Vanlige årsaker til vondt i hodet og hodepine

– Feilfunksjon i nakkens muskulatur og ledd
– Hodeskader og nakkeskader, bl.a. whiplash
Kjevespenninger og bittfeil
– Stress
– Medikamentbruk
– Pasienter med migrene har en nedarvet overømfintlighet i nervesystemet
– Menstruasjon og andre hormonelle endringer, spesielt hos de med migrene

Hodets anatomi: Muskler og muskulatur i hodet

Ansiktsmuskulatur

På bildet ser vi muskulaturen i hodet og ansikt – pluss noen av de viktigste anatomiske landemerkene i hodet og ansiktet.

 

Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i hodet.

Kiropraktisk behandling, bestående av nakkemobilisering/manipulasjon og muskelarbeidsteknikker har en klinisk bevist effekt på lindring av vondt i hodet. En systematisk gjennomgang av studier, en metastudie, gjennomført av Bryans et al (2011), publisert som «Evidence-based guidelines for the chiropractic treatment of adults with headache.» konkluderte med at nakkemanipulasjon har en lindrende, positiv effekt på både migrene og cervikogen hodepine – og dermed bør vær med i standard retningslinjene for lindring av denne type hodepine.

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse.

Mange hodepinepasienter har god nytte av kiropraktorbehandling. Hodepine og migrene har ofte sammenheng med feilfunksjoner i ledd og muskulatur i skulderbuer, nakke, hals og hode. Kiropraktisk behandling forsøker å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem, for å redusere smerte, fremme generell helse og gi økt livskvalitet.

 

Hva er en kiropraktor?

 

Hvordan forebygge vondt i hodet og hodepine

– Lev sunt og mosjoner regelmessig
– Søk trivsel og unngå stress i hverdagen
– Hold deg i fysisk god form
– Bruker du smertestillende tabletter regelmessig, bør du vurdere å slutte med dette en periode på noen uker. Hvis du har medikamentindusert hodepine vil du erfare at du blir bedre over tid.

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn.

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan utifra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

 

Foldekniv mageøvelse på terapiball

 

Foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift?

Hvis du ønsker et foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift kan du ta kontakt med oss. Studier har vist positive effekter ved slike tiltak (Punnett et al, 2009) i form av nedsatt sykefravær og økt arbeidsproduktivitet.

 

HJELP – Dette kan hjelpe ved vondt i hodet:

Ergonomisk cervikal pute – av latex (klikk her for å lese mer):

Funker det? Ja, bevisene fra flere gode studier (Grimmer-Sommers 2009, Gordon 2010) er klare: Cervikal ergonomisk pute av latex er det beste du kan hvile hodet ditt på for å redusere nakkesmerter, skulder/armsmerter, samt bedre søvnkvalitet og komfort. Invester i din egen helse allerede i dag ved å klikke her for å lese mer. Nettvarehuset vi har lenket til sender også til Norge.

 

Dette konkluderer studiene med når det kommer til riktig putebruk:

… “This study provides evidence to support recommendation of rubber pillows in the management of waking cervical pain, and to improve sleep quality and pillow comfort.” … – Grimmer-Sommers 2009: J Man Ther. 2009 Dec;14(6):671-8.

… “Latex pillows can be recommended over any other type for control of waking headache and scapular/arm pain.” … – Gordon 2010: Pillow use: the behavior of cervical stiffness, headache and scapular/arm pain. J Pain Res. 2010 Aug 11;3:137-45.

Trening:

  • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
  • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
  • Greptrenende redskap kan være med på å styrke relevant håndmuskulatur og dermed være med på å bearbeide muskeldysfunksjon.
  • Gummi treningsstrikk er et glimrende redskap for deg som trenger å styrke skulder, arm, kjerne med mer. Skånsom, men effektiv trening.
  • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
  • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
  • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Les også:

Vondt i ryggen?

Vondt i nakken?

Vondt i korsryggen?

 

Reklame:

Alexander Van Dorph - Reklame

– Trykk her for å lese mer på adlibris eller amazon.

Referanser:

  1. Bryans, R. et al. Evidence-based Guidelines for the Chiropractic treatment of Adults with Headache. J Manipulative Physiol Ther. 2011 Jun;34(5):274-89.
  2. Norsk Helseinformatikk (NHI – www.nhi.no)
  3. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

– Er du plaget med hodepine? Kanskje har du fått påvist migrene? Still oss gjerne spørsmål i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på.

 

Ofte stilte spørsmål:

Spm: Jeg har vondt i høgre side av hodet. Hva kan være årsaken til det?

Svar: Uten mer informasjon er det umulig å stille en diagnose – men det kan sies at migrene-anfall er ensidige, likeledes som mange kombinasjonshodepiner og cervikogene hodepiner også er ensidige. Du må opplyse en kliniker om varighet, intensitet, hyppighet av anfall og andre mulige symptomer som lysømfintlighet, lydsensitivitet, kvalme, oppkast eller annet.

– Relaterte spørsmål med samme svar: ‘Hvorfor får man vondt på den ene siden av hodet?’

 

Spm: Jeg har nerveverk i hodet på venstre side. Hvorfor har jeg det?

Nerveverk i hodet er et litt ukjent begrep for oss, men vi antar at du mener nervesmerter i hodet. Nerveirritasjon kan oppstå i nakken, overgang mot hodeskallen, kjeven og mot tinningen eller trigeminusnerven. Sistnevnte kalles da trigeminusnevralgi. Andre diagnoser som kan oppleves som nerveverk eller nervesmerter er tensjonshodepine, cervikogen hodepine eller kombinasjonshodepine.

Relaterte spørsmål med samme svar: ‘Har nervesmerter i hodet – hva kan jeg gjøre?’

 

Spm: Kan vondt i hodet gi dårlig fokusering?

Hvis du tenker på mental fokusering, så er det naturlig at vondt i hodet kan ha en dehabiliterende effekt på konsentrasjon og mental prestasjon. Man kan også oppleve synsforstyrrelser i forbindelse med såkalt aura (da gjerne i form av prikker eller diverse mønster i synsfeltet), som ofte oppstår før et migreneanfall.

 

Spm: Hvor ofte er det vanlig å ha vondt i hodet?

Svar: Ifølge tall fra NHI har 8 av 10 vondt i hodet flere ganger i året. Det er flere variable faktorer som spiller en rolle her, blant annet hva slags hodepine du har. Flere typer hodepine (tensjonshodepine, cervikogen hodepine, migrene) kan reduseres både i frekvens og intensitet med muskuloskeletal behandling i form av fysioterapi, kiropraktikk eller manuellterapi.

 

Spm: Har vondt i hodet som forsterkes av sterkt lys. Hva kan det være?
Vondt i hodet som forverres av sterk lys, eller at du blir lysømfintlig er en karakteristikk som tyder på migrene. Migrene er en ensidig form for hodepine som kan forekomme med eller uten forvarsel i form av aura. Visse andre typer hodepine kan også forverres ved sterkt lys.

 

Hvorfor har jeg vondt i hodet når jeg ser til høyre, venstre, opp og ned?

Den vanligste grunnen er overbruk av øyemuskulaturen. En annen mulig årsak er bihulebetennelse / sinusitt. Lignende symptomer kan også skyldes migrene symptomer / plager. Innebærer symptomene også tåkesyn, rødsprengte øyne eller smerter i selve øyeballen? Isåfall bør du kontakte din fastlege for utredning.

 

Hodepine i pannelappen. Hva kan det skyldes?

Hodepine i pannen kan skyldes tensjonspine, også kjent som stresshodepine, men også referansesmerter fra musklene øverst i nakken, nakken og i overgangen mellom nakke og brystrygg (øvre trapezius er en vanlig årsak til slik hodepine).
Kan man få vondt i hodet fra nakkemuskler?

Ja, både nakkemuskler og nakkeledd kan gi grunnlag for vondt i hodet. Når anatomiske strukturer i nakken forårsaker hodepine og vondt i hodet så kalles dette for cervikogen hodepine (nakkerelatert hodepine). Noen vanlige muskler og ledd som gir hodepine er musculus øvre trapezius og de nedre og øvre leddene i nakken.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)