Vondt i hodet

Vondt i hodet.

Vondt i hodet

Vondt i hodet. Bilde: Wikimedia commons

Er du plaget med vondt i hodet? De aller fleste av oss har hatt hodepine fra tid til annen og vet hvor mye det kan påvirke hverdagen. I følge tall fra Norsk Helse Informatikk (NHI) har 8 av 10 hatt hodepine en eller flere ganger iløpet av året. Hos noen forekommer det sjeldent, mens andre kan være plaget langt hyppigere. Det finnes flere typer presentasjoner som gir ulike former av vondt i hodet.

 

Tensjonshodepine (stresshodepine)

En av de vanligste formene for hodepine er tensjons-/stresshodepine, og som oftest er det flere årsaker til dette. Denne typen av hodepine kan forverres ved stress, mye koffein, alkohol, dehydrering, dårlig kosthold, stramme nakkemuskler o.l. og oppleves ofte som et trykkende/klemmende bånd rundt pannen og hodet, samt nakken ved visse tilfeller.


– Les mer om stresshodepine her

 

Migrene

Migrene har en annen presentasjon, og rammer hovedsaklig yngre til middelaldrende kvinner. Migreneanfall kan ha en såkalt ‘aura’, der man for eksempel opplever lysforstyrrelser foran øynene før selve anfallet starter. Presentasjonen er en sterk, pulserende smerte som setter seg på en side av hodet. Under anfallet, som varer i 4-24 timer, er det normalt at den påvirkede personen blir veldig lys- og lydømfintlig.

– Les mer om migrene her

 

Cervikogen hodepine (nakkehodepine)

Når stramme nakkemuskler og leddlåsninger er grunnlag for hodepinen, omtales dette som cervikogen hodepine. Denne typen vondt i hodet er vanligere enn det folk flest tror. Spenningshodepine og cervikogen hodepine overlapper normalt sett en god del, og danner det vi kaller en kombinasjonshodepine. Det har vist seg at hodepine ofte stammer fra spenninger og dysfunksjon i muskler og ledd øverst i nakken, muskler i øvre rygg / skulderblad samt kjeven. En kiropraktor vil arbeide både med muskler og ledd for å gi deg funksjonell bedring og symptomlindring. Denne behandlingen vil tilpasses hver enkelt pasient basert på en grundig undersøkelse, som også tar hensyn til pasientens totale helsesituasjon. Behandlingen vil mest sannsynlig bestå av leddkorreksjoner, muskelarbeid, ergonomisk/positur rådgivning samt andre behandlingsformer som er riktig for den enkelte pasient.

– Les mer om nakkehodepine her

 

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i nakkemuskler og tilhørende hodepine (cervikogen hodepine)?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Medikamentindusert hodepine

Langvarig og hyppig bruk av smertestillende medikamenter er en av de vanligste årsakene til kronisk hodepine.

 

Sjeldne typer hodepine:

Klasehodepine/clusterhodepine som oftest rammes menn er rapportert som en av de mest smerteintense lidelsene vi har, også kalt Horton’s hodepine.
– Hodepine som skyldes annen sykdom: infeksjoner og feber, bihuleproblematikk, høyt blodtrykk, hjernesvulst, forgiftningsskade.

 

Kjemikalier - Foto Wikimedia

Vanlige årsaker til vondt i hodet og hodepine

– Feilfunksjon i nakkens muskulatur og ledd
– Hodeskader og nakkeskader, bl.a. whiplash
Kjevespenninger og bittfeil
– Stress
– Medikamentbruk
– Pasienter med migrene har en nedarvet overømfintlighet i nervesystemet
– Menstruasjon og andre hormonelle endringer, spesielt hos de med migrene

Hodets anatomi: Muskler og muskulatur i hodet

Ansiktsmuskulatur

På bildet ser vi muskulaturen i hodet og ansikt – pluss noen av de viktigste anatomiske landemerkene i hodet og ansiktet.

 

Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i hodet.

Kiropraktisk behandling, bestående av nakkemobilisering/manipulasjon og muskelarbeidsteknikker har en klinisk bevist effekt på lindring av vondt i hodet. En systematisk gjennomgang av studier, en metastudie, gjennomført av Bryans et al (2011), publisert som «Evidence-based guidelines for the chiropractic treatment of adults with headache.» konkluderte med at nakkemanipulasjon har en lindrende, positiv effekt på både migrene og cervikogen hodepine – og dermed bør vær med i standard retningslinjene for lindring av denne type hodepine.

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse.

Mange hodepinepasienter har god nytte av kiropraktorbehandling. Hodepine og migrene har ofte sammenheng med feilfunksjoner i ledd og muskulatur i skulderbuer, nakke, hals og hode. Kiropraktisk behandling forsøker å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem, for å redusere smerte, fremme generell helse og gi økt livskvalitet.

 

Hva er en kiropraktor?

 

Hvordan forebygge vondt i hodet og hodepine

– Lev sunt og mosjoner regelmessig
– Søk trivsel og unngå stress i hverdagen
– Hold deg i fysisk god form
– Bruker du smertestillende tabletter regelmessig, bør du vurdere å slutte med dette en periode på noen uker. Hvis du har medikamentindusert hodepine vil du erfare at du blir bedre over tid.

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn.

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan utifra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

 

Foldekniv mageøvelse på terapiball

 

Foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift?

Hvis du ønsker et foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift kan du ta kontakt med oss. Studier har vist positive effekter ved slike tiltak (Punnett et al, 2009) i form av nedsatt sykefravær og økt arbeidsproduktivitet.

 

HJELP – Dette kan hjelpe ved vondt i hodet:

Ergonomisk cervikal pute – av latex (klikk her for å lese mer):

Funker det? Ja, bevisene fra flere gode studier (Grimmer-Sommers 2009, Gordon 2010) er klare: Cervikal ergonomisk pute av latex er det beste du kan hvile hodet ditt på for å redusere nakkesmerter, skulder/armsmerter, samt bedre søvnkvalitet og komfort. Invester i din egen helse allerede i dag ved å klikke her for å lese mer. Nettvarehuset vi har lenket til sender også til Norge.

 

Dette konkluderer studiene med når det kommer til riktig putebruk:

… «This study provides evidence to support recommendation of rubber pillows in the management of waking cervical pain, and to improve sleep quality and pillow comfort.» … – Grimmer-Sommers 2009: J Man Ther. 2009 Dec;14(6):671-8.

… «Latex pillows can be recommended over any other type for control of waking headache and scapular/arm pain.» … – Gordon 2010: Pillow use: the behavior of cervical stiffness, headache and scapular/arm pain. J Pain Res. 2010 Aug 11;3:137-45.

Trening:

 • Chin-up / pull-up treningsstang kan være et glimrende treningsverktøy å ha hjemme. Det kan festes og løsnes fra dørkarmen uten bruk av drill eller verktøy.
 • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
 • Greptrenende redskap kan være med på å styrke relevant håndmuskulatur og dermed være med på å bearbeide muskeldysfunksjon.
 • Gummi treningsstrikk er et glimrende redskap for deg som trenger å styrke skulder, arm, kjerne med mer. Skånsom, men effektiv trening.
 • Kettlebells er en meget effektiv form for trening som gir raske og gode resultater.
 • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
 • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Les også:

Vondt i ryggen?

Vondt i nakken?

Vondt i korsryggen?

 

Reklame:

Alexander Van Dorph - Reklame

– Trykk her for å lese mer på adlibris eller amazon.

Referanser:

 1. Bryans, R. et al. Evidence-based Guidelines for the Chiropractic treatment of Adults with Headache. J Manipulative Physiol Ther. 2011 Jun;34(5):274-89.
 2. Norsk Helseinformatikk (NHI – www.nhi.no)
 3. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

– Er du plaget med hodepine? Kanskje har du fått påvist migrene? Still oss gjerne spørsmål i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på.

 

Ofte stilte spørsmål:

Spm: Jeg har vondt i høgre side av hodet. Hva kan være årsaken til det?

Svar: Uten mer informasjon er det umulig å stille en diagnose – men det kan sies at migrene-anfall er ensidige, likeledes som mange kombinasjonshodepiner og cervikogene hodepiner også er ensidige. Du må opplyse en kliniker om varighet, intensitet, hyppighet av anfall og andre mulige symptomer som lysømfintlighet, lydsensitivitet, kvalme, oppkast eller annet.

– Relaterte spørsmål med samme svar: ‘Hvorfor får man vondt på den ene siden av hodet?’

 

Spm: Jeg har nerveverk i hodet på venstre side. Hvorfor har jeg det?

Nerveverk i hodet er et litt ukjent begrep for oss, men vi antar at du mener nervesmerter i hodet. Nerveirritasjon kan oppstå i nakken, overgang mot hodeskallen, kjeven og mot tinningen eller trigeminusnerven. Sistnevnte kalles da trigeminusnevralgi. Andre diagnoser som kan oppleves som nerveverk eller nervesmerter er tensjonshodepine, cervikogen hodepine eller kombinasjonshodepine.

Relaterte spørsmål med samme svar: ‘Har nervesmerter i hodet – hva kan jeg gjøre?’

 

Spm: Kan vondt i hodet gi dårlig fokusering?

Hvis du tenker på mental fokusering, så er det naturlig at vondt i hodet kan ha en dehabiliterende effekt på konsentrasjon og mental prestasjon. Man kan også oppleve synsforstyrrelser i forbindelse med såkalt aura (da gjerne i form av prikker eller diverse mønster i synsfeltet), som ofte oppstår før et migreneanfall.

 

Spm: Hvor ofte er det vanlig å ha vondt i hodet?

Svar: Ifølge tall fra NHI har 8 av 10 vondt i hodet flere ganger i året. Det er flere variable faktorer som spiller en rolle her, blant annet hva slags hodepine du har. Flere typer hodepine (tensjonshodepine, cervikogen hodepine, migrene) kan reduseres både i frekvens og intensitet med muskuloskeletal behandling i form av fysioterapi, kiropraktikk eller manuellterapi.

 

Spm: Har vondt i hodet som forsterkes av sterkt lys. Hva kan det være?
Vondt i hodet som forverres av sterk lys, eller at du blir lysømfintlig er en karakteristikk som tyder på migrene. Migrene er en ensidig form for hodepine som kan forekomme med eller uten forvarsel i form av aura. Visse andre typer hodepine kan også forverres ved sterkt lys.

 

Hvorfor har jeg vondt i hodet når jeg ser til høyre, venstre, opp og ned?

Den vanligste grunnen er overbruk av øyemuskulaturen. En annen mulig årsak er bihulebetennelse / sinusitt. Lignende symptomer kan også skyldes migrene symptomer / plager. Innebærer symptomene også tåkesyn, rødsprengte øyne eller smerter i selve øyeballen? Isåfall bør du kontakte din fastlege for utredning.

 

Hodepine i pannelappen. Hva kan det skyldes?

Hodepine i pannen kan skyldes tensjonspine, også kjent som stresshodepine, men også referansesmerter fra musklene øverst i nakken, nakken og i overgangen mellom nakke og brystrygg (øvre trapezius er en vanlig årsak til slik hodepine).
Kan man få vondt i hodet fra nakkemuskler?

Ja, både nakkemuskler og nakkeledd kan gi grunnlag for vondt i hodet. Når anatomiske strukturer i nakken forårsaker hodepine og vondt i hodet så kalles dette for cervikogen hodepine (nakkerelatert hodepine). Noen vanlige muskler og ledd som gir hodepine er musculus øvre trapezius og de nedre og øvre leddene i nakken.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
8 replies
 1. Nina says:

  Lurer på hva som egentlig skjer etter hjerneblødning med halvsidig lammelse.

  Hva kan dere fortelle om bindevev i denne forbindelse. Jeg har hatt godt utbytte av shock wave, massasje og kiropraktor. Hvordan kan jeg vite at jeg ikke kan reparere lenger. Jeg er ganske bra, men vil fortsette hvis jeg kan bli bedre. Får ikke svar i det offentlige helsevesen, føler de syntes jeg kravstor. Men, jeg er ikke typen som gir opp.

  Hilsen Nina

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Nina,

   Det kan forekomme en rekke endringer etter hjerneblødning. Både nerver, muskler, ledd og bindevev kan bli påvirket i forskjellig grad.

   Det at du har funnet behandling som funker for deg synes vi er fantastisk.

   Shockwave / trykkbølge – Forårsaker mange mikrotraumer og stimulerer dermed en reparasjonsprosess i behandlet området; særlig sener og bindevev kan respondere godt på dette.

   Massasje – Økt blodsirkulasjon og velvære.

   Kiropraktor – Leddmobilisering og tilpassede muskulære teknikker / uttøyning.

   Vi trenger litt mer info for å svare litt mer grundig.

   1) Når hadde du hjerneblødning?

   2) Hvilke muskler har blitt sterkest påvirket?

   3) Hvordan har du selv opplevd bindevevforandring?

   Ser fram imot til å høre fra deg.

   Ha en fortsatt fin dag.

   Svar
   • Nina says:

    I feb. 2009 fikk jeg hjerneblødning.

    Det jeg ikke får helt taket på er leggmusklen på høyre ben, mest øverst utvendig/bak.
    Hadde droppfot, men det har jeg fikset. Har også fått igjen følelsen i hele benet, bortsett fra midt under foten mot hele. Det er det et område som blir borte. Ellers er jeg ganske overfølsom under foten. Men slik har det vært en lang periode hver gang jeg har fått følelse tilbake i hele høyre side. Har fått løst opp mye inni foten , kan faktisk rulle over uten sko. Bruker bare MBT sko ( siden 5 år før slaget) . Alle på sykehuset ville jeg skulle kjøpe vanlige sko, men jeg nektet.

    Har litt problemer i lårmusklen på baksiden og kjenner litt i rompa (ubetydelig). Hadde en skulder som hang forover ( mye vondt) og foten pekte utover ( så det på spor i snøen) haltet ikke, bare når jeg ble veldig sliten. Massasjeterapeutet min, Eli Anne Hansen ( har massert meg siden uke 2 på sykehuset, da hver 5 dag. Nå hver uke hun jobber) ville prøve å gjøre noe med frem mere blusene i lysken på en måte. Så da brukte hun shock wave først, øverst på låret og oppover i siden og mot hofta. Deretter var det vel nesten 1 time med massasje. Jeg sitter i så mye stille så akkurat da gikk jeg endel i åkeren etter floghavre ( har 400 mål korn). Merket ikke så mye de først dagene, men det er vanlig.

    Tror det var 4 eller 5 dag, da fikk jeg skulderen på plass, hoften bakover (fikk rettet meg opp) og så, helt utrolig foten ble like rett som den andre. Jeg gikk liksom ikke på ytterlæret lenger. Men da måtte jeg bytte sko, for jeg hadde jo gått helt feil og faren for å tråkke over var veldig stor. Med nye sko gikk jeg helt rett . Kjempeovergang!
    Så kom det værste problemet, nemlig innvollene , de skulle også være med. De ble strekt bakover så jeg kunne omtrent ikke puste. Støl x 10 minst. Ikke le, ikke hoste, nesten ikke snu meg i senga, ihvertfall ikke trykke på do, ja det var faktisk et helvete i 2-3 dager. Da var det over.

    Har nok gått litt tilbake, men jeg har prøvd de gamle skoene og det er helt umulig å gå i dem. Ikke ser jeg skulderen min når jeg står heller. Dette er 2 år siden.

    Dessverre var det en fysioterapeut som sa selv han var selvlært manuelterapeut (jeg vet jo at det ikke er mulig) men han var så suveren liksom. Uten forvarsel strakk han nakken min ved å bøye haken ned mot brystet ( lå på benk, på rygg) så hardt at fingrene dirret liksom under øret på begge sider. Deretter vred han det han kunne til høyre, og jeg gå etter. Så vred han helt over til venstre, men da var det så vondt at jeg klarte ikke gi etter. Ikke klarte jeg si noe heller. Jeg var nok i sjokk tilstand. Men det er en annen historie. Han ødela ihvertfall min friske venstre side , flyttet på kjeven. Og jeg har ikke lenger hode på rett plass, men skjevt til høyre. Syntes på røntgen. Mye smerte, spesielt i venstre arm, nedsatt følighet osv. Så nå har jeg 2 alvorlige tilstander å takle, ikke lett. Dette skjedde på (… sensurert av vondt.net … vi tillater ikke uthenging av enkeltindivider eller klinikker i våre kommentarfelt)

    Vel, ang bindevevsforandring, føles det som; bandasjert, balsamert og bandsjert igjen. Stivt og hardt.
    Men shock wave og massasje på hele låret og halve rompa har blitt veldig bra. I starten, da jeg satt på do, satt jeg (i mitt hode ) helt på skrå. Som om jeg satt på en halv murstein. Plutselig noen dager etter behandling var det helt borte. Hadde hatt mange behandlinger med shock, men plutselig traff det. Har vært bra siden, men hvis jeg prøver å sitte på gulvet føles det som om jeg sitter og vafler på ei silikonpute inni den ene rompeballen, ikke behagelig.

    Så, hva syntes du nå?

    Svar
    • vondt says:

     Hei igjen, Nina,

     Oi, dette var mye informasjon å ta innover seg. Du må være en sterk kvinne som har taklet dette så godt.

     Så det høres altså ut som om du hadde en påvirkning av venstre hjernehalvdel – og at det påvirket området mot høyre ben / fot. Du nevner ellers skulder – er det også på høyre side?

     Du nevner at du bruker MBT. Funker det bra for deg? Eller har du fått nye sko nå?

     Uff, hørtes ikke bra ut med den ‘selvlærte’ manuellterapeuten. Manuellterapeut er en beskyttet tittel, så det hadde han slettes ikke lov til å kalle seg.

     Men godt å høre at shockwave / trykkbølge og massasje fungerer godt for deg hvertfall.

     Har det blitt benyttet noen form for instrumentell bindevevsmassasje, forresten?

     Svar
     • Nina says:

      Det spørs hva du mener med instrumentell bindevevsmassasje?

      Ja, lam i hele høyre side. Munnen hang og skulderen hang. Kunne ikke bruke høyre hånd, den var låst i bøyd stilling.

      Måtte ha hjelp til å snu meg i sengen , gå på do osv. Språk var greit, bare litt tregere. Men jeg sov ei hel uke nesten i strek på i ntensiven. Spiste ikke engang.

      Jeg har kun BMT sko, legen på sykehuset forsto ikke helt at det var derfor jeg gikk uten hjelpemidler etter 1 uke på intensiven og 1 uke på medisinsk avd. da tok de fra meg prekestolen og ga meg en rullator. Det ville jeg ikke ha, så da gikk jeg uten.

      Fikk så vondt i ryggen av å gå så foroverbøyd. Dessuten så hadde jeg allerede trent mye, i senga. Men det trodde de ikke på. Brukte ikke rullator. Pga MBT skoene hadde jeg veldig god balanse. Legen sa: jeg ser det, men jeg tror det ikke, egentlig. Kommer aldri til å slutte med dem.

      Det blir sak hos Pasienskadekontoret, han sa heller ikke hva han skulle gjøre. Jeg reiste hjem dagen etter. Skulle heller hatt flere sånne slag som jeg har hatt. Da kan man ihvertfall trene seg opp igjen. Nå har jeg nok fått en skade for livet. Jeg er faktisk dårligere nå enn året etter slaget. Smerter i nakken hele tiden. Kiropraktoren min sa han hadde dreid ryggsøylen. Uff det er så mye. Veldig mye kjevevondt også. Ja, ja, nå må jeg sove litt.

     • vondt says:

      Hei igjen, Nina,

      Du virker som en veldig sterk kvinne som har vært gjennom så mye. Godt jobbet og stå på videre.

      Instrumentell bindevevsmassasje er når man bruker redskaper for å løsne på stramme sener og lignende – en av de vanligste teknikkene kalles Graston. Men hvis du har god nytte av massasje og trykkbølge så synes jeg du skal holde deg til det.

      Uff da, det blir hektisk mtp sak hos pasientskadekontoret, men du får ha lykke til. En terapeut skal alltid informere pasienten hva som gjøres.

      Det er en grunn til at lege, manuellterapeut og kiropraktor er beskyttede titler. Det er slik at de med mindre kompetanse ikke kan gjøre sånne ting som skjedde med deg…

      – Angående kjevevondt – vet du om du gnisser tenner om natten? Og visste du at muskelknuter i kjeven ofte reagerer veldig godt på behandling hos kiropraktor?

      Les mer her:
      https://www.vondt.net/hvor-har-du-vondt/vondt-kjeven/

 2. Nina says:

  Har en veldig flink kiropraktor på Hamar. Hadde det ikke vært for ham hadde jeg neppe orket mer. Jeg har brukt han siden lenge før slaget.

  Jeg hadde så mye dovninger i hendene at jeg hadde fått det undersøkt med strøm på sykehuset og de ville operere begge hender. Tilfeldigvis var jeg men min eldste gutt. Han fortalte om min operasjon neste uke.
  «Han lo litt og sa; skal du ha en Donald operasjon?»

  Vi er godt kjente , så han sa at hvis jeg ikke ble bra innen 6 behandlinger så fikk jeg pengene tilbake. Det tok 4 behandlinger og har vært bra siden i 15 år.

  Men jeg har en skade i nakken fra 30 år tilbake. Det låser seg innimellom, men ikke hvert år. Skar har tatt røntgen både før slaget og etter, det er de samme 3 punktene. I nakken, litt nedenfor skulderbladene og i bekkenet ( påført av min førstefødte som måtte taes med keisersnitt, etterhvert. Da trodde jeg han kom gjennom ryggen min.) Det gikk bra, men han fikk en kiss/kidd nakke i 1984. Ble ikke gjort noe med, han sliter endel med dette og migrene. Allikevel heldig.

  Men etter den nye nakkegreia for 2 år siden har jeg nå 8 punkter I ryggsøyla mi. Og øverst (atlas?) er ikke lenger riktig.

  Dessuten flyttet han på kjeven slik at opp og nede stemte ikke lenger og jeg hadde veldig problemer med høyre kjeve. Bet is trykker 5-6 jeksler med kroner jeg har på noen tenner. Skaden var i slutten av mai 2013 og jeg klarte ikke tygge grønnsaker eller kjøtt. Til jul prøvde jeg meg på julemiddagen. Etter noen munnfuller, smalt det som et pistolskudd i høyre øre. Og jeg kunne ikke lukke munnen. Det gikk over i løpet av julaften, men jeg ble ikke mett den dagen. Uansett ble det bedre på høyre side. Men nå har jeg snart ikke flere tenner å ødelegge, men det slites helt annerledes nå enn før. Jeg kan heller ikke holde tennene sammen slik som før. Finner heller ikke noe sted å slappe av i kjeven, bare når jeg legger hodet på puta. Gnisser ikke tenner om natta, klarer ikke alltid å holde munn igjen.

  Puta er ofte veldig våt når jeg våkner. Det vanskeligste er f.eks i kirken, klarer ikke å holde hode på plass under hele gudstjenesten. Må liksom legge det fra meg, enten i hendene mine (lene meg fremover) eller finne støtte i veggen bak, som ikke finnes i kirken. Ikke det at jeg er noen gjenganger der, men innimellom. Hjemme har jeg fått en god stol med nakkestøtte. Og flyttet TV’en høyere (progressive briller) Kunne mange ganger hengt tv’n i taket for å komme unna smertene. Det skraper også på venstre side, høres godt for meg. I tillegg har jeg fått en type pipelyd som øker og minker i styrke.

  Nå kan du vel snart lure på hva som ikke er galt, og jeg blir helt flau over alt jeg, på en måte, klager på. Jeg får nærmest følelsen av å høres ut som en hypokonder. Trist men sant. Skulle gitt mye for å bare hatt slaget å jobbe med. På disse 6, snart 7 årene, har jeg brukt ca kr 260 000,- på massasje, shock wave og kiropraktor. Har også litt fysioterapi, Men det er jo bare egentrening, og det klarer jeg fint selv.

  Vi har gård med 50 hester og rideskole og jeg kan ikke sitte stille. Svigerdatteren min (fysioterapeut av yrke) driver rideskolen, og vi andre hjelper til det vi kan. Dette er mer verdifullt og givende for meg enn trenings-studio.

  Tar gjerne imot tips om noe kan hjelpe.

  Svar
  • vondt says:

   Det er godt å høre at du har et godt støtteapparat rundt deg. Dessverre så er det jo slik at god behandling koster. Burde vært mer refundert i slike saker som din (!) Hvordan føler du at det går totalt sett? Går ting framover eller står du litt i stampe? Vi ønsker deg lykke til og husk at du bare kan spørre oss hvis du lurer på noe i fremtiden – alt fra øvelser til ergonomi eller behandling.

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *