Spør oss - helt gratis!

<< SPØR – FÅ SVAR!

Spør oss - helt gratis!

Spør en kiropraktor (gratis, uforpliktende rådgivning!)

Plaget med stive ledd,  stramme muskler og smerter? Her kan du stille spørsmål direkte til kiropraktor angående plager i muskel og skjelett. Du kan velge å være helt anonym i denne rådgivningstjenesten. Våre tilknyttede kiropraktorer tilbyr rådgivning, råd, øvelser og konkrete tiltak rettet direkte mot din problematikk – vi er også behjelpelige med å sette deg i kontakt med klinikere i ditt geografiske område. Del dette med noen som trenger litt ekstra hjelp eller motivasjon i kampen for en smertefri hverdag.

 

Slik kan du stille dine spørsmål

 

 1. I kommentarfeltet på denne siden. Scroll ned på websiden til du ser kommentarfeltet – skriv deretter inn navn (anonymt hvis du ønsker – dersom du bruker ekte navn vil dette bli forkortet til fornavn + første bokstav i etternavnet ditt av personopplysningshensyn) og send inn ditt spørsmål. Desto mer utfyllende du skriver – forutsett at det har relevanse – desto lettere er det for våre klinikere å besvare ditt spørsmål på en god måte.
 2. Via privatmelding på Facebooksiden vår (Vondt.net – Muskuloskeletal helseinformasjon)

 

Kiropraktor Alexander Andorff

kiropraktor alexander andorff

Alexander har en mastergrad i kiropraktikk og har jobbet som kiropraktor siden 2011 – han jobber ved Kiropraktorhuset Elverum. Han innehar en bred kompetanse ovenfor problematikk innenfor muskel og skjelettplager – og har et høyt evidensbasert fokus på at pasienten også skal få rådene/øvelsene/treningsveiledningen/den ergonomiske tilpasningen som gjør at de kan oppnå en langvarig bedring av problematikken sin, og på denne måten forhindre at smertene oppstår igjen og igjen. Han lever etter mottoet at ‘bevegelse er den beste medisin’ og forsøker å oppfordre til mer bevegelse i hverdagen gjennom hverdagsaktiviteter som turer og langrenn, men vet også at det kan være en omfattende prosess å komme seg ut av smertegropen når man først har havnet der. Derfor tilpasses også råd, øvelser og tiltak den enkelte.

 

«Jeg anerkjenner at et muskuloskeletalt problem alltid er en kombinasjon av flere faktorer – f.eks. leddrestriksjoner (stive ledd), myalgier (overaktive, svake, dysfunksjonelle muskler), muskelubalanse (for stramme muskler noen steder og for inaktive andre steder), dysergonomiske arbeidstillinger (en dårlig kontorstol kombinert med for mye sitting kan resultere i vond rygg) og feilaktig bevegelsesmønster (feil ganglag kan forverre plagene dine). Nettopp derfor er det viktig at fokuset ligger rettet mot hovedformålet om å få deg bedre på alle plan. Jeg har valgt å svare på spørsmål her på Vondt.net for å understreke min visjon for dette – samt medvirke på å bryte ned myten om en kiropraktor bare ‘knekker’ – still gjerne spørsmål under anonymt brukernavn eller via fornavn. Ser fram imot til å gjøre mitt beste for å hjelpe deg på veien til en bedre hverdag.» – Alexander

 

Den største rikdom er en god helse

 

– Gjør noe med smertene! Få de utredet av kliniker.

Ikke la smerter bli en del av din hverdag. Uavhengig av din situasjon, selv om det er en med tungt fysisk arbeid fra ung alder eller mye stillesittende kontorarbeid, så er det slik at ryggen og kroppen alltid kan oppnå bedre funksjon enn det den er i pr i dag. Vår første anbefaling ved smerter er å oppsøke en av de tre yrkesgruppene som er offentlig autorisert gjennom helsemyndighetene:

 

 1. Kiropraktor
 2. Manuellterapeut
 3. Fysioterapeut

 

Hvorfor har Vondt.net valgt å fokusere på de tre yrkesgruppene fysioterapi, manuellterapi og kiropraktikk?

Deres offentlige helseautorisasjon er et resultat av myndighetens anerkjennelse av deres omfattende utdanning og er en trygghet for deg som pasient og innebærer blant annet flere særegne fordeler – slik som for eksempel beskyttelse gjennom Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Det er en naturlig trygghet å vite at disse yrkesgruppene er registrert i denne tiltaksordningen for pasienter – og vi anbefaler som nevnt at man utredes / behandles hos yrkesgrupper med denne tilknyttede ordningen. Vi gjør dette altså som en sikkerhet for personene vi er i kontakt med gjennom vår rådgivningstjeneste, men det innebærer ikke at ser ned på andre yrkesgrupper som faller utenfor denne kategoriseringen. Det finnes mange dyktige klinikere der ute. En god kliniker vil også fokusere på å utelukke hva det ikke er før man setter sammen en utrednings- og eventuell behandlingsplan.

 

De to første yrkesgruppene (kiropraktor og manuellterapeut) innehar også henvisningsrett (til bildediagnostikk slik som røntgen, MR og CT – eller henvisning til revmatolog eller nevrolog ved behov for slik utredning) og sykmeldingsrett (kan sykmelde dersom det anses nødvendig). Nøkkelord for en bedret muskuloskeletal helse innebærer mer riktig belastning i hverdagen (ergonomisk tilpasning), generelt mer bevegelse og mindre statisk sitting, samt økt fokus på regelmessig trening.

 

Nedenfor finner du kommentarfeltet som vi ønsker at du bruker ved eventuelle spørsmål

 

Noen av de hyppigst besøkte temaene som det stilles mest spørsmål angående:

Artritt (leddgikt)

Artrose (slitasjegikt)

– Fibromyalgi

Fotsmerter

Krystallsyke / BPPV

Revmatisme

Trykkbølgebehandling

84 replies
 1. Vondt.net says:

  Hei,

  Bruk dette kommentarfeltet dersom du ønsker å kommentere denne artikkelen eller har spørmål

  Ha en fortsatt fin dag!

  Svar
 2. Marita says:

  Hei. Sliter med fingerledd å lurer på hva det kan være. Er tommel, pekefinger, langefinger og halve ringfingeren på begge sider. Ledd er grusomt vonde og låser seg ofte. Startet med området før håndflaten (der klokka sitter). Strømmer nå opp helt til albuen på det værste. Dovner mye bort om jeg sitter rolig eller legger meg ned. Legen sier det er fibroen min, men smertene til den flytter på seg, dette har jeg hatt konstant i 3 mnd nå… Veldig vanskelig når jeg mister ting å fingrene gjør mest som dem selv vil… Skal jeg bare innfinne meg i at det er fibroen dette også, eller kan det være noe annet?

  Svar
  • Kiropraktor Alexander Andorff (MNKF) says:

   Hei Marita,

   Smerter i tommel, pekefinger, langefinger og halve ringfingeren er et karakteristisk symptom på karpaltunnelsyndrom (altså avklemming av median-nerven inne i håndleddet).

   Det kan tidvis også presentere som smerter opp i albuen – samt at man opplever nedsatt grepstyrke grunnet manglende ‘strømtilførsel’ fra nerven. Over tid kan dette også føre til muskelsvinn i tenar eminensen (som nærmest kan se ut som dype ‘søkk’ i håndflaten ved tommelen).

   Jeg vil anbefale at du utredes for karpaltunnelsyndrom.

   Vennlig hilsen,
   Alexander Andorff
   Autorisert kiropraktor, MNKF – Kiropraktorhuset Elverum

   Svar
 3. N Hovda says:

  Muskelknute under foten. Sliter med muskelknute i fotbuen. Er en liten kul som er hard, øm og gjør vondt når jeg går og sitter. Blir verre jo mer jeg belaster foten. Forsøker å massere samt rulle foten over en liten foam-rulle for kun kortvarig bedring. (Legen sier at det ikke er noe medisinsk å gjøre, men kan forsøke kiropraktor). Finnes det noen behandling?

  Svar
  • Kiropraktor Alexander Andorff (MNKF) says:

   Hei,

   Takk for spørsmålet. Svaret er at dette høres ut som man vil trenge litt mer informasjon før man kan si direkte hva som bør gjøres her.

   1) Er smertene også tilstede i hælen eller i framkant av hælen – eller vil du si at smertene kun sitter i et lokalt punkt i fotbuen?
   2) Når oppsto smertene og hvor lenge har de nå vedvart? Er de kun på den ene foten eller har du vondt i den andre også?
   3) Gjør det vondt å tråkke ned på foten på morningen eller etter at du har sittet i ro?
   4) Angående behandling så finnes det en rekke tiltak, men disse vil være basert på en klinisk og eventuell bildediagnostisk utredning. For eksempel så har trykkbølgebehandling god dokumentert effekt mot plantar fasciit – som er en vanlig årsak til de symptomene du nevner ovenfor. Dette vil ofte kombineres med hjemmeøvelser, leddmobilisering og trykkpunktbehandling.
   5) Har det blitt tatt bilder eller andre undersøkelser av foten?

   Differensialdiagnoser i dette stadiet er bl.a. plantar fasciit, myalgi i fotbladet (og/eller legg) / leddrestriksjoner i de mindre fotbeina.

   Kjempefint om du får nummerert svarene dine i henhold til spørsmålene ovenfor.

   Vennlig hilsen,
   Alexander Andorff – Kiropraktor (MNKF)

   Svar
 4. Stian H says:

  Hei.. har gått til kiro- og fysio- pga. omfattende tilstivelse i torakal- og lumbaldel, har nesten blitt kvitt plagene etter rundt 14 behandlinger, det er avsluttet nå, men i ettertid startet å få strømninger / kiling / stikk i arm og ned i tommel. Opplever tidvis smerter/trykk i armen også. Bør jeg oppsøke behandling igjen eller er det noe som vil avta etterhvert?

  Svar
  • Alexander Andorff – Kiropraktor (MNKF) says:

   Hei Stian,

   Takk for spørsmålet ditt.

   Med såpass lite informasjon blir det vanskelig for meg å si noe om dette vil avta eller ikke.

   Det man kan si er at strømninger / stråling / iling som går nedover armen og ut til tommelen skyldes et trykk mot eller irritasjon av mediannerven – denne nerven går fra brachial plexus og ned i armen hvor den blant annet innerverer de instrinsiske musklene i hånden.

   De tre vanligste årsakene til median nerve kompresjon / irritasjon er:

   1) Karpaltunnelsyndrom – Smerter i tommel, pekefinger, langefinger og halve ringfingeren er et karakteristisk symptom på karpaltunnelsyndrom. Det kan tidvis også presentere som smerter opp i albuen – samt at man opplever nedsatt grepstyrke grunnet manglende ‘strømtilførsel’ fra nerven.
   2) Pronator teres syndrom – En kompresjon av mediannerven i underarmen.
   3) Irritasjon av nervene i nakkegropen / thoracic outlet – som kan gi grunnlag for TOS (thoracic outlet syndrom). Dette skyldes dysfunksjon av muskler og ledd i cervikotorakal regionen. Det er spesielt anspente scalenii muskler som kan gi grunnlag for denne tilstanden, da gjerne i kombinasjon med dysfunksjon i første ribbein og øvre del av torakal columna.

   Personlig ville jeg anbefalt en klinisk utredning av problematikken din – slik at du kan få riktige øvelser / treningsveiledning og sikte deg inn mot en langvarig bedring av problematikken.

   Vennlig hilsen,
   Alexander Andorff – Kiropraktor (MNKF)

   Svar
   • Stian Henriksen says:

    Hei igjen, jeg er til vanlig veldig anspent og har har mye knuter i skulder-region, vil tro plagene mine med strømninger / stråling / iling nedover armen skyldes nok i stor grad dette – så jeg må vel bare bli bedre med trening/øvelser som du skrev i tidligere tråd.. men over til en litt annen sak : jeg kom over en annonse ifra et firma som selger “holdningskorrigerende” klær.. anodyne dot no .. er det noe hold i dette eller er det sanne og beste løsning å gå til behandling hos fysio?

    vennligst,
    Stian

    Svar
    • Alexander Andorff – Kiropraktor (MNKF) says:

     Hei Stian,

     Ja, beste løsning med mest hold i evidensmessig sett er trening/øvelser i kombinasjon med avspenning, tilrettelegging på arbeid for å unngå ensidige belastninger, samt fysikalsk behandling ved behov. Det er mange som forsøker å tjene seg rike på såkalte teorier som appellerer til «quick fix» løsninger – men dessverre uten mye hold i forskning eller studier som er gjort på området.

     Angående holdning så kan man fortsatt få smerter ved å sitte pinnerett på en stol – det er da den ensidige belastningen som vil gi smerter. «Den neste er den beste» er et godt uttrykk når det kommer til belastning (f.eks. sittestilling), da dette vil føre til variert belastning av muskler og ledd – som gjør at ingen enkeltområder blir overbelastet og smertesensitive.

     Mvh.
     Alexander Andorff – Kiropraktor (MNKF)

     Svar
 5. Ole says:

  Hei, jeg har fått diagnosen Bertollotti syndrom og operert 2 ganger for dette. Har blitt fortalt at dette er en medfødt feil og sjelden sykdom. Jeg blir ikke bedre, men verre. Tror jeg må 100 % uføre meg etter 30 års sammenhengede arbeidsliv. Har konstante smerter hele døgnet. Har prøvd det meste. Det eneste som hjelpe meg er å gå tur og holde meg varm.

  Svar
  • Alexander Andorff – Kiropraktor (MNKF) says:

   Hei Ole,

   Så kjedelig å høre at du er rammet av denne lidelsen.

   Bertolloti’s syndrom er en sjelden, medfødt tilstand – som normalt sett ikke blir symptomatisk før i slutten av 20-års alderen eller begynnelsen av 30-års alderen. For å si det litt enkelt, så er det slik at med denne tilstanden så vil nederste ryggvirvel (L5) gradvis ‘smelte sammen’ med øverste del av sakrum (S1). Denne sammenslåingen mellom disse to leddene fører til en endring i biomekanikken og hvordan du belaster ryggen, da L5 mellomvirvelskiven og leddet nå ikke lenger vil fungere tilstrekkelig som en støtdemper og bærebjelke ved belastning.

   Dette fører til en endring i bevegeligheten din og at det er neste mellomvirvelskive som får belastningen – nemlig L4 (fjerde korsryggvirvel). Over tid har man da sett at denne skiven vil (mye raskere enn normalt) bli brutt ned til det oppstår en skivelidelse eller skiveprolaps i denne skiven, som igjen legger trykk mot L5-nerveroten. Dette trykket mot nerveroten gir grunnlag for isjias symptomer/plager og stråling nedover et eller begge ben.

   Kirurgiske inngrep, injeksjoner og blokadebehandling er de foretrukne behandlingsmetodene for denne problematikken. Anbefaler ellers opptrening og fysikalsk behandling hos fysioterapeut med offentlig driftstilskudd, da dette er en kronisk lidelse som du nok dessverre må leve med resten av livet.

   Vennlig hilsen,
   Alexander Andorff – Kiropraktor (MNKF)

   Svar
 6. Kristin Aa says:

  Hei!

  Får av og til en brennende/stikkende følelse på oversiden av foten opp mot skinnleggen og litt på utsiden av ankelen når jeg går. Det gjør så vondt at jeg må stoppe opp og løfte beinet.

  Svar
  • Alexander Andorff – Kiropraktor (MNKF) says:

   Hei Kristin,

   Symptomene dine er ganske karakteristiske for beinhinnebetennelse.

   Overbelastning eller feilbelastning kan føre til at det forekommer en betent reaksjon i vevet, som gjengir smerter når man legger trykk på fot / ankel. Benhinnebetennelse rammer oftest atleter, men tilstanden rammer også de som plutselig blir veldig flinke til å trene og ikke gir seg selv nok hvile eller restitusjon i mellom treningsøktene. Feilstillinger i fot, slik som overpronasjon eller kollaps av fotbuen, kan predisponere deg for beinhinnebetennelse. Slik overbelastning kan forekomme når belastning fra repetitiv støtbelastning overgår vevets naturlige tilheling og reparasjonshastighet.

   Smertemessig behandles benhinnebetennelse med hvile, is, massasje, muskeltøyning og treningsøvelser. Men man bør også evualere gange- og løpsmønster for å finne hvilke muskler og ledd som ikke yter optimalt og forårsaker overbelastningen. Dersom man har gjentagende beinhinnebetennelse, så er det lurt å oppsøke en kliniker for utredning – slik at denne personen kan finne årsaken til at du får dette problemet igjen og igjen.

   Vennlig hilsen,
   Alexander Andorff – Kiropraktor (MNKF)

   Svar
 7. Mona K. says:

  Hei.

  Den siste uken har jeg hatt sterke smerter som startet i korsryggen. Det sitter nå mest i setet, spesielt ved halebeinet. Smertene går tidvis ut i lår og hofteparti. Det er mest vondt å sitte, samt bøye seg for å for eksempel ta på sko eller annet. Smertene oppsto uten noen klar utløsende årsak, ingen plutselig vridning eller tunge løft. Hadde samme smertene i oktober 2016, men da gikk det over uten behandling. Kun hvile og voltarol. Denne gangen har det ikke hjulpet noe spesielt med voltarol og paracet. Til opplysning har jeg tidlige fått påvist skoliose, men i » mild» grad. Har hatt bekkenløsning under siste graviditet for 9 år siden. For 2 år siden hadde jeg et fall rett på en steinkant som traff halebeinet. Det var fryktelig vondt i 2-3 dager, men gikk over. Ellers er jeg noe overvektig, men i god fysisk form og trener 2-3 dager i uka. Stort sett dans som zumba, men også styrke. Arbeider i barnehage, og har endel løft i jobben min. Hva tenker du er grunnen til disse smertene?
  M.K

  Svar
  • Alexander Andorff – Kiropraktor (MNKF) says:

   Hei Mona,

   Korsryggsmerter kan skyldes en rekke årsaker og er ofte sammensatte av flere faktorer og strukturer. La oss oppsummere litt av det vi vet:

   1) Smertene er lokalisert til nedre del av korsryggen, setet (samt halebeinet) og tidvis ut i lår og hofteparti.
   2) Smertene er provosert ved sitting (kompresjon) og flekterte stillinger.
   3) Smertestillende har hatt liten effekt.

   Min første differensialdiagnose heller mot dysfunksjon i ledd og muskler ved lumbosakralovergangen (der korsryggen møter sakrum), kombinert med overaktiv og stramme myalgier i setet og hoften. Særlig piriformis (kjent for å kunne gi smerter inn mot halebeinet) og gluteus medius / minimus er tre muskler som nok er involvert i problematikken din. Videre er det nok også involvering av nedsatt funksjon i bekkenleddet på samme side – noe som ofte forekommer sammen med piriformis syndrom / problematikk. Basert på at det forverres ved kompresjon og fleksjon (foroverbøy) så kan vi heller ikke utelukke at det er en nerve eller skiveirritasjon med i det kliniske bildet.

   Med tanke på at du ikke har hatt effekt av smertestillende og hvile, så ville jeg anbefalt at du oppsøker en offentlig autorisert kliniker (kiropraktor eller manuellterapeut) i nærheten av deg for utredning av smertebildet ditt. De vil også kunne gi deg øvelser og treningsveiledning tilpasset akkurat deg.

   Vennlig hilsen,
   Alexander Andorff – Kiropraktor (MNKF)

   Svar
   • Mona K. says:

    Tusen takk for svar. Da blir det å bestille time hos kiropraktor på mandag. Vennlig hilsen Mona

    Svar
    • Alexander Andorff – Kiropraktor (MNKF) says:

     Lykke til og god bedring, Mona.

     Kontakt meg gjerne igjen dersom du har spørsmål en annen gang.

     Vennlig hilsen,
     Alexander Andorff – Kiropraktor (MNKF)

     Svar
 8. Marie says:

  Hei,
  Har hatt krystallsyke og nå er nakken, halsen, kjeven og øverst i ryggen blitt helt anspent i ettertid og sliter med svimmelhet, hodepine og muskelsmerter.

  Hva kan jeg gjøre med dette? Tror at jeg ikke har krystaller fremdeles fordi det er annerledes nå, og får beskjed av fysio at ikke har krystaller, men er ikke normal og frisk sånn som jeg var før.

  Svar
  • Alexander Andorff (Kiropraktor – MNKF) says:

   Hei,

   Dersom klinikeren er trent i det så kan man lett identifisere om du har krystallsyken / godartet stillingsbetinget svimmelhet. Hvis disse testene er negative tyder det på at svimmelheten mest sannsynlig skyldes dysfunksjon i muskler og ledd – en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Nakkerelatert (cervikogen) svimmelhet er også ofte kombinert med hodepine.

   Manuell behandling av ledd og muskler har bevist effekt på reduksjon av symptomer grunnet cervikogen svimmelhet (Reid et al, 2005).

   Anbefaler at du adresserer dysfunksjonen i nakken med øvelser / trening og kyndig behandling av ledd og muskler.

   Vennlig hilsen,
   Alexander (Kiropraktor – MNKF)

   Svar
 9. Anita Lie says:

  Hei!

  Lurte på om dere kan være så snill å hjelpe meg med å tolke et MR svar?

  Til info så har jeg tidligere fått påvist artrose i venstre storetå, og har hatt operasjon med avstiving.

  MR bekken med hofter:
  Uten iv. kontrast. Røntgen bekken med hofter fra 14. mars 2017 til sammenligning.
  Normale signaler fra benmargen. Ingen tegn til fractur eller destruksjoner. Degenerative forandringer ved IS-leddene og symfysen. Det er begynnende degenerative forandringer i hofteleddene. Ingen hydrops, corpus liberum eller synovitt på noen av sidene. Ingen etablert coxarthrose. Ingen holdepunkter for labrumskade. Ut for begge sides trochanter major region ses en diskret forhøyet signal på væskevektede sekvenser forenlig med lettere bløtdelsødem. Tolkes som lettgradig bilateral trochanteritt, noe mer uttalt på høyre side. Noteres lettgradig tendinose i m. gluteus minimus og medius senen bilateralt. Ingen bursitt. Normale hamstringsenefester på sittebensknutene. Intet å bemerke ved nedre fremre bukvegg. Upåfallende funn i lysken. Normale signaler fra muskler. Ingen holdepunkter for ischiofemoral impingement problematikk. Ingen fri væske i lille bekken.
  R: Lettgradig trochantertendinitt bilateralt, noe mer uttalt på høyre side. Konferer tekst.

  Svar
  • Alexander Andorff (Kiropraktor – MNKF) says:

   Hei Anita,

   Jeg har besvart spørsmålet ditt i kommentarfeltet under ‘MR undersøkelse‘ (klikk her for å lese det).

   Mvh.
   Alexander (Kiropraktor – MNKF)

   Svar
 10. Mariann Fjelde says:

  Hei
  Jeg sliter veldig med sterke nakke og skulderplager og har forholdvis smerter i hele ryggen hver dag. Jeg sliter veldig med høyre side av bekkenet. Dette blir veldig smertefullt ved bevegelse. Våkner ofte på nettene der hender og føtter mister følelsen og jeg må riste i de for å få følelsene tilbake dit. Sliter en del med smerter i håndledd og fingre ved kulde, da mister jeg blodtilførsel ut dit. Har også et problem der jeg holder i ting og bare mister dette ut av hendene. Har også et kne på høyre side som låser seg og lager klikkelyder som også gjør vondt ved mye bevegelse. Ankelen min på høyre side også bare svikter av og til og foten kan vrenge seg skikkelig og jeg har falt i bakken av dette 2 ganger i stående stilling . Mvh Mariann

  Svar
  • Alexander Andorff (Kiropraktor – MNKF) says:

   Hei Mariann,

   Her var det mye som foregikk. Basert på det du skriver så kan det være en rekke mulige årsaker. Anbefaler på det sterkeste at du tar kontakt med kyndig behandling for utredning av problematikken din. Det virker virkelig som om du trenger hjelp (både behandling og opptrening) med dette her.

   Lykke til.

   Mvh.
   Alexander

   Svar
 11. Janne lohne says:

  Hei. Jeg ble påkjørt bakfra i bil i 1996. Var da gravid uten at jeg visste det. Var da stiv fra hoftene og opp til nakken. De sa det kun var bekkenløsning – så låsning – så muskulært. I 2012 fant de ut etter mye frem og tilbake at jeg hadde gått med brudd i L5-S1 i mange år. 2012 ble det avstivet i samme område med plater og skruer. 2 år senere var det like mye smerter og de tok de derfor ut igjen – platene og skruene altså.

  Nå går jeg til vanntrening med fysio x 1 pr uke, manuell fysioterapi x i uka og egentrening med opplegg fra fysio 1-2 ganger pr uke + Smerteklinikken 1 gang pr mnd og får smerteblokader.

  Alt jeg gjør virker kun i toppen 2 dager. Jobber i 80 % stilling. Problemet er at jeg har smerter hele tiden.. når ryggen blir sliten klarer jeg ikke å løfte høyre ben i det hele tatt. Ingen skjønner noe av dette.

  Jeg er veldig stiv og har smerter i korsryggen og utstråling mot høyre side både foran, bak og frem i lysken og hofteleddsbøyeren på høyre side. Kan du hjelpe meg?
  Mvh Janne

  Svar
 12. Marita says:

  Hei, har vær hos kiropraktor tre ganger for vond nakke og har etter det fått sterke smerter i ribbeina, like under brystene. Dette er veldig slitsomt og vondt. Skal ditt igjen etter påske. Skal jeg fortsette eller slutte der? Jeg har aldri hatt smerter der før. Det flytter seg fra høyre til venstre. Hva gjør jeg?

  Svar
  • Alexander Andorff (Kiropraktor – MNKF) says:

   Hei Marita,

   Det hørtes merkelig ut. Rart også hvordan ribbeinsmertene dine flytter seg fra side til side – dette gir grunn for å tro at det kan være muskulært.

   Gjør det vondt ved dypt innpust eller å vri overkroppen til siden?

   Anbefaler at du ringer din kiropraktor allerede i morgen og snakker med ham/henne om dette ubehaget ditt. Kanskje er det aktuelt for dere å benytte mer tid rettet mot den interkostale muskulaturen og musklene innenfor skulderbladene ved neste konsultasjon.

   God bedring!

   Mvh.
   Alexander (Kiropraktor, MNKF)

   Svar
 13. Bente Heia says:

  Hei. Jeg har lenge gått med smerter i høyre hofte. Stikkende smerter føles som ett belte rundt magen. Får også smerter ved gåturer på den siden. Hvis jeg står for lenge rett opp og ned klarer jeg nesten ikke og gå eller bøye meg. Hva kan dette være?

  Svar
  • Alexander Andorff (Kiropraktor – MNKF) says:

   Hei Bente,

   Det vil jeg gjerne hjelpe deg med å finne ut av.

   1) Du skriver at det har vært slik i lengre tid – hvor lang varighet er det snakk om?
   2) Smertene er stikkende og kan også gå fram mot magen – mener du at de stråler ut fra hoften og fram mot mage, samt lyske?
   3) Smertene er også verst ved gåturer og for mye statisk belastning?
   4) Har det blitt tatt bildediagnostisk utredning av hoften og / eller ryggen din?
   5) Opplever du nummenhet, stråling eller iling nedover beinet eller beina?

   Nummerer gjerne svarene dine.

   Mvh.
   Alexander Andorff, Kiropraktor (MNKF)

   Svar
 14. Sissel Strand says:

  Hei
  Jeg har i flere år vært plaget med til dels sterke smerter i ett kne. Dette skjer om natten når jeg skal strekke ut foten. Har ikke i forkant overbelastet kneet. Som liten falt jeg mye på knærne. Og fikk såkalt «vann» i kneet. Synes det er mere smertefullt vinterstid. Er det noe jeg kan gjøre som vil roe smertene ned?

  Svar
  • Alexander Andorff (Kiropraktor – MNKF) says:

   Hei Sissel,

   Det høres slitsomt ut.

   1) Hvor mange år har det vært slik?
   2) Plages du også med leggkramper i det samme benet?
   3) Har du noen gang skadet kneet eller lignende?
   4) Oppstår disse nattesmertene hver eneste natt – eller kan det være opphold?

   Nummerer gjerne svarene dine.

   Mvh.
   Alexander Andorff, Kiropraktor (MNKF)

   Svar
 15. Kyfose i nakken says:

  Hei.

  Jeg har kyfose i nakken, prolapser og er veldig stiv i nakken. Mye spenningshodepine, migrene og øyehodepine. Noen dager veldig svak i armene pga prolapser. Smerte nedover armene. Artrose i nakke og fingre. Har prøvd flere serier med fysioterapi som ikke hjalp mer enn en at jeg stivnet til om natten. Hjelper kiropraktikk?

  Svar
  • Alexander Andorff (Kiropraktor – MNKF) says:

   Hei,

   Det høres ut som om du har omfattende plager og problematikk i muskel- og skjelettsystemet. Kyfose i nakken er svært uvanlig..

   Du trenger nok langvarig behandling – gjerne fysioterapi – i kombinasjon med progressiv trening. Trening og øvelser vil være den eneste måten å adressere årsaken til problemet ditt. Selvfølgelig kan også leddbehandling – som har god evidens bak seg – spille en viktig rolle i din kamp tilbake til en smertefri tilværelse.

   Det viktigste du gjør nå er å oppsøke hjelp hos en kliniker – en som kan hjelpe deg med å trene deg opp i ditt eget tempo.

   Mvh.
   Alexander Andorff (Kiropraktor – MNKF)

   Svar
 16. Bente Heia says:

  1.) Har nok hatt det 1 år eller mer.
  2.) Det stikker og verker rundt mage og rygg.
  3.) Er værst når jeg sitter og skal reise meg, klarer ikke og holde ryggen rett. Det stikker veldig i hofta da.
  4.) Har tatt ett bilde av korsryggen for 10 år siden ca. Fikk vite at jeg hadde lett slitasje, men at det var vanlig.
  5.) Kan kjenne det stråler ned til kneet av og til.

  Svar
 17. Toril says:

  Hei!

  Har i mange år slitt med smerter som jeg mistenker kan skyldes skjevheter i bekkenet.

  Det er blitt sagt av lege tidligere at jeg har en benlengdeforskjell og skoliose men det var uklart om det ene forårsaket det andre.

  Kort oppsummering:

  Begynte med korsryggsmerter i tenårene. Senere tydelig tilstivning i korsryggen og avtakende smerter. Har de siste 10-15 årene fått tiltakende smerter i hofter, øvre del av ryggen, skulder og nakke. Hoftesmertene på høyre side er meget uttalt og jeg våkner omtrent hver natt av smerter som stråler fra hofta og ned på utsiden av beinet helt ned til midt på leggen.

  Jeg er også svært plaget med smerter i halebeinet og hvis jeg sitter mye er det meget vondt når jeg reiser meg igjen. Jeg har tidvis vært plaget med nakkehodepine. Skuldrene er ofte betent (slimposene). Når jeg står rett opp og ned er jeg tydelig skjev og den ene skulderen er 2-3 cm høyere enn den andre. Jeg har et lett haltende ganglag og har kroniske smerter.

  Fordi plagene mine er så omfattende vet jeg ikke hvor jeg skal begynne og legen skriver stort sett ut smertestillende. Har brukt ulike betennelsesdempende og smertestillende medisiner mer eller mindre konstant i 20-30 år.

  Jeg er 47 år gammel.

  Svar
  • Alexander Andorff (Kiropraktor – MNKF) says:

   Hei Toril,

   Det høres ut som om du beskriver en skoliosetilstand – som ofte kan medføre de plagene du beskriver.

   Typiske tegn på skoliose:

   – Ujevn muskulatur på en side av ryggraden
   – En ‘rib hump’, hvor man ser at ribbenene på den ene siden er høyere enn den andre
   – Ujevn bekkenhøyde, armlengde og benlengde
   – Tidvis treg nerverespons (i noen tilfeller)

   Hvordan finner en kliniker ut av om du har skoliose?
   Hvis ryggraden har en økt deviasjon på mer enn 10 grader, så klassifiseres dette som en skoliose. En behandler vil observere og gjøre flere undersøkelser (blant annet Adam’s test) for å evaluere ryggraden hos en pasient.

   Dersom det mistenkes at pasienten har skoliose, så vil pasienten bli sendt til en røntgenundersøkelse (kiropraktor, man.terapeut og lege er de tre yrkesgruppene med henvisningsrett til denne type undersøkelser). Total columna (hele ryggen) i en stående stilling vil normalt sett bli tatt både fra siden og foran. For å måle gradene av skoliose vil radiologen evaluere Cobb’s vinkel og se hvor mange grader deviasjonen ligger på. Cobb’s vinkel måles ved å sammenligne vinkel på øverste ryggvirvelen som er involvert i skoliosetilstanden med den nederste ryggvirvelen som er involvert.

   Jeg vil altså begynt med følgende:

   1) Få kartlagt omfanget av skoliosen din
   2) Vurder såletilpasning ev. ryggsenger for å korrigere benlengdeforskjell
   3) Vurdere fysikalsk behandling av rammede muskler og ledd – smertestillende og betennelsedempende medikamenter har sin rolle når det er akutte smerter, men bør ikke være noe man går på konstant over lengre tid

   Hvor i landet holder du til? Jeg kan selvfølgelig hjelpe deg med utredning og eventuell henvisning til bildediagnostisk utredning hvis du er i nærheten av mine tilholdssteder.

   Vennlig hilsen,
   Alexander Andorff, Kiropraktor (MNKF)

   Svar
   • Toril says:

    Hei og tusen takk for informativt svar. Jeg holder til i Troms og tar gjerne imot tips om kiropraktor eller manueĺltarapeut i mitt område.

    Svar
 18. Mona M. N says:

  Hei,
  Jeg har hatt problemer med knærne i perioder de siste 3 år nå, men det går veldig opp og ned, både tidsperioder og smerte-nivå.

  Har blitt diagnosert med både løperkne (av lege) og hopperkne (av kiropraktor). Smertene mine har vært nokså diffuse og rundt hele kneskålen, samt «bak» eller «inni» om du forstår.. Men mest under kneskålen. Både etter belastning og spesielt når jeg ligger nede faktisk, og benet er helt strukket ut.

  Smertene begynte i 2013/14 etter jeg begynte å løpe veldig mye (noen ganger 10 km x4 i uken), og jeg har aldri trent styrke.

  I september i fjor brakk jeg foten og var så og si inaktiv helt til februar i år.
  Men så ble det ekstra ille igjen i år så snart jeg begynte å bli aktiv igjen. Nå er smertene så ille og knærne har verke helt siden mars. De verker både om natten, når jeg går, når jeg sitter, nesten hele tiden, men spesielt etter aktivitet (men det går veldig opp og ned da). Har vært sykemeldt siden februar.

  Jeg gikk for første gang til lege, fysioterapaut og kiropraktor i år.
  Jeg har fått prøve litt av hvert av behandling i april og mai, alt fra styrkeøvelser av lår, til elektro-akupunktur, til trykkbølgebehandling. Det så ut til å virke, men så dro jeg til syden som reiseleder, og nå er smertene tilbake for fullt og verre enn de noen gang har vært, og de blir bare verre og verre. Smertene kom tilbake for ca 2 uker siden etter at jeg hoppet og danset i ca 10 min som maskot.

  Det verker både over, under og inni/bak kneskålen, både når jeg går og når jeg ligger/sitter stille..Jeg tar sterke smertestillende og iser knærne 2-3x daglig men det blir bare verre ..

  Spørsmålet mitt er, finnes det håp? Finnes det noe mer jeg kan prøve som jeg ikke har prøvd enda?

  Er 100% sykemeldt en uke akkurat nå, men det har ikke blitt så mye bedre siden hendelsen med dansingen/hoppingen, så jeg undrer på om jeg bør reise hjem eller om det er trygt å fortsette i jobben?.. Når jeg er i jobb går jeg ca 7-10,000 skritt daglig. Kan jeg gjøre verre skader i knærne om jeg fortsetter å gå/belaste dem?

  Tar i mot alt av tips og råd og er villig til å prøve det meste for nå er jeg så frustrert og litt bekymret..

  Svar
  • Alexander v/ vondt.net says:

   Hei Mona,

   Ser at du ikke refererer til bildediagnostikk selv om dette nå begynner å bli et langvarig problem. Har det blitt tatt MR eller diagnostisk ultralyd av knærne dine – og isåfall viser de noen skade eller lignende?

   Det finnes alltid håp for tilheling, men dersom regnestykket «belastning/styrkekapasitet/tilheling» ikke går i pluss, så vil skaden enten – hvis tilhelingen går i null – vedvare eller bli verre dersom regnestykket går i minus.

   Ingen skader er helt like og for denne type problematikk – særlig når det begynner å ha vedvart en lengre stund – så kommer det nok til å kreve mye rehabiliteringstrening (fot, legger, lår og hofter, samt kjerne må styrkes for å dempe feilbelastningen mot knærne) og også noe symptomlindrende behandling (trykkbølgebehandling er gullstandard for seneproblematikk).

   Mvh.
   Alexander

   Svar
   • mona says:

    Hei Alexander. Takk for svar. Jeg har nå tatt MR bilder av knærne ettersom det bare har blitt verre. Fikk følgende svar:

    «MR høyre kne:
    Det er intakte menisker, korsbånd, sideligamenter, og patellasenen.

    Normal benmarg og leddbrusk i femorotibialleddet.

    Lett uregelmessig leddbrusk på mediale leddfasett av patella. Ingen andre holdepunkter for aktuell patologi.

    R: Lett uregelmessig leddbrusk på mediale leddfasett av patella, for øvrig normalefunn.

    MR venstre kne:
    Det er intakte mensiker, korsbånd, sideligamenter og patellasenen.

    Uregelmessig leddbrusk i femorotibialleddet. Ingen hydrops eller Bakers cyste av betydning.

    R: Uregelmessig leddbrusk på mediale leddfasett av patella, for øvrig normale funn».

    Hva betyr dette? Er det hopperkne jeg har?

    Har vondt hele tiden nesten, til og med når jeg ligger stille. Kan gå nokså lange strekninger før det gjør vondt, men bøyer jeg knærne bare litt eller tar så mye som et lite hopp så har jeg vondt i mange dager, noen ganger uker i ettertid.
    Knærne virker så svake.

    Hva betyr beskrivelsen av MR bildene og finnes det noe jeg kan gjøre?

    Svar
 19. Mer H. says:

  Har etter en lang periode med stivhet og smerter i korsryggen fått påvist modic forandring i korsryggen (grad 1-2). Hva betyr det og hva gjør jeg videre nå ? Opplever vond korsrygg med utstråling begge bein.

  Svar
 20. Torfinn says:

  Jeg er en 65 år gammel friluftsmann. I flere år har jeg sittet for mye på huk med hovedvekt på høyre kne. For et år siden forstrakk jeg sena over knokkelen til venstre for kneskjellet i beinets lengderetning, høyre kne.

  I to-tre år har jeg stadig ligget meg for varm om nettene (ikke svett, ikke varm å ta på, men følelse av å ha blitt for varm på undersida av kroppen). Jeg tror varme-ubalansen om nettene kommer av borreliose, jf. blodprøve med høyt utslag for borreliose.

  For 2 1/2 måned siden lå jeg med nakne bein under bare et laken og med vinduet åpent på et høyfjellshotell. Utpå natta våkna jeg av at beina var blitt nedkjølte.

  Jeg kjente:

  1) intense stikkende smerter i den ovenfor nevnte sena, og jeg kjente
  2) murring i knehasen. Jeg fikk ikke sove. I de første ti dagene gjentok dette seg ei og anna natt iblant. I de neste ti dagene gjentok dette seg absolutt hver natt.

  I den neste måneden kjente jeg nesten bare murring i knehasen, absolutt hver natt. I den siste måneden har jeg kjent murring i knehasen og
  3) stikkende smerte i knokkelen til venstre for kneskjellet, ei og anna natt iblant. I den totale perioden på 2 3/4 måned har jeg kjent noe murring og stivhet om morgenen som har gitt seg etter kort tid. Symptoma stemmer ikke med noen klar diagnose. Jeg har aldri kjent smerter i takt med bevegelser, jeg har aldri fått foten vridd, jeg har aldri hatt vondt for å gå nedfor trapper, jeg har sjelden hatt smerter på dagtid, jeg har aldri hatt vondt for å snu meg i senga, jeg har aldri hatt rødfarge, jeg har aldri hatt hevelse, jeg har sjelden hatt symmetriske smerter, jeg har aldri hatt høy senk, jeg har aldri hatt feber. Jeg har bare våkna til smerter midt på natta, og bare i høyre kne. Væromslag kan ha noe å si, men det stemmer ikke alltid.

  Rabarbrasaft førte til murring i heile høyre bein. Røntgenbilde viser bare normal bruskslitasje og uskada bein. Gjennomlysing viser muligens en liten brist på menisk og ei baker cyste på baksida, men det forklarer bare litt væskeposer som legen fant (men jeg kunne ikke se væskeposene). Legen skjønner ikke hva jeg feiler. Overlegen mener at det ikke fins noen direkte sammenheng mellom borreliosen og knesmertene.

  Jeg skal til ME og revmatologiske om halvannen måned. Hva feiler jeg? Må jeg holde meg i ro, må jeg kle kneet varmt, eller kan jeg reise på ferie i ventetida og gå fjellturer i kortbukse?

  Mvh

  Torfinn

  Svar
 21. Vigdis says:

  Hei.

  Jeg har spurt på vondt.net før, men dere visste ikke om det jeg søker hjelp til.

  Jeg trenger informasjon om behandling/tiltak for kondrokalsinose og kondromatose, men det er visst lite kunnskap om dette blant behandlere (og jeg har vært hos de mange…) Det ble påvist hos meg av patolog etter kneoperasjon for ca. 10 år siden, men kunnskapen om dette er så begrenset blant behandlere, så det er dessverre liten hjelp å få.

  Jeg har hatt fire synovektomioperasjoner på knærne for å fjerne betent vev og blir da bedre en stund etter det, men så kommer smertene tilbake. Ortopeden min sier at dette er en autoimmun sykdom som bryter ned leddene. Har nå artrose grad 3 med svært oppbløtt brusk og blottlagt ben i knærne. Etter siste kneoperasjon fikk jeg Kolkisin av en revmatolog som har hatt effekt i ca. 3 mnd, men nå ser det ut som de ikke har effekt lenger. Neste steg nå er protese, men kvier meg naturlig nok for det. Jeg tar Nobligan retard + Paracet daglig og har prøvd det meste av trening, (styrketrening, bassengtrening etc.), men det fører stort sett til økte smerter og hevelse i dagesvis etterpå. Men jeg prøver allikevel å trene moderat. Jeg har gått hos fysioterapeut med treningssenter og manuellterapeut. Har vært innlagt på Revmatismesykehuset, men heller ikke der hadde de noen erfaring med dette.

  Så jeg var like klok da jeg ble utskrevet. Det virker som at fordi diagnosen er så sjelden, så trekker de bare på skuldrene og sier «jeg vet ikke». De er motvillige mot å forholde seg til det. Ortopeden er jo kun «snekkeren» her, og har gjort det han kan.

  Jeg syns det er veldig rart at det ikke går an å få noe hjelp eller veiledning på denne sykdommen. Den er riktignok svært sjelden, men via facebookgruppen til vondt.net har jeg kommet i kontakt med en person til som har samme diagnosen, som har mye smerter og sliter med å få hjelp. Så det kan da ikke være helt ukjent? Slik som det er nå har jeg nærmest gitt opp og prøver å innstille meg på at sterke smertestillende er eneste alternativ. Men det er jo ingen optimal løsning..

  Har du, eller kjenner du til noen som har kompetanse på dette? Takknemlig for svar.

  Svar
  • Alexander says:

   Hei Vigdis,

   Beklageligvis har jeg inget bedre og mer utfyllende svar til deg. For hjelp fra personer som kanskje er i samme situasjon kan jeg råde deg til å bli med i facebookgruppen «Revmatisme og Kroniske Smerter: Forskning og Nyheter».

   Lykke til videre og god bedring.

   Mvh.
   Alexander, off. aut. kiropraktor, M.sc. Chiro, B.sc. Health, MNKF

   Svar
 22. AGL says:

  Hei!
  Jeg er veldig plaget med venstre hoft, vondt når jeg ligger på siden eller beveger hoften. Har hatt vondt siden mai i år. Har vært hos lege to ganger hvor jeg den ene gangen fikk utskrevet voltaren, å fikk beskjed om å holde meg rolig, gå minst mulig og sitte minst mulig, ble litt bedre mens jeg spiste Voltaren, men kom fort tilbake da jeg sluttet med de… Den andre gangen (hos annen lege) fikk jeg beskjed om å være aktiv å trene opp muskulatur, som jeg har gjort nå i snart to måneder. Begynner å bli sliten av å ha vondt da jeg ofte våkner på natta når jeg snur meg eller har ligget for lenge på venstre side. Noen gode tips? Bør jeg ta kontakt med lege igjen eller bestille time til kiropraktor, fysioterapeut?

  Svar
 23. Eva says:

  Hei! jeg driver med en sirkusrelatert sport der vi ofte jobber med armene over hodet og også ut til siden når vi løfter kroppen opp i ulike posisjoner. Jeg har i over ett år hatt smerte i og rundt selve skulderkulen ytterst på skulderen.

  Dette er kun noe som trigges ved berøring eller ved visse bevegelser og er ikke verkende og konstant. Typisk utløsende for smerten er å trekke skulder opp mot øret/ eller motsatt «synke ned på skulder som i en push up. Bakoverrotasjon av armen kan også være smertefullt. Jeg sliter også med at jeg er fryktelig stiv i dette området – også rundt bryst/forside. Manuellterapaut mente jeg hadde dårlig bevegelighet og jobbet med denne, men når bevegeligheten ble bedre, så ble ikke problemet borte. Det er også vondt å føre armen ned mot kroppen når jeg holder den ut til siden.

  Jeg har ikke manglende kraft i arm/skulder og plages ikke så mye av dette under trening selv om jeg kjenner det. Dager etter trening er jeg derimot svært stiv. Har du noen ide om hva dette kan være? Blir svært takknemlig for svar. Jeg har snakket med flere behandlere men det virker ikke som om jeg finner noen som forstår akkurat hvordan jeg bruker skulderen under trening og klarer å finne det spesifikke problemet.

  Svar
  • Alexander says:

   Hei Eva,

   Smertene dine kan antyde at det dreier seg om en kombinasjon av muskulær ubalanse og mulig seneskade – samt potensiell ledd-dysfunksjon i glenohumeral og A-C leddet. I og med at smertene sitter på utsiden av skulderen på den måten som du beskriver og blir framprovosert ved trykk, samt visse bevegelser – så kan det høres ut som om det dreier seg om et avklemmingssyndrom av supraspinatus med tilhørende smertefulle myalgier i nærliggende stabilitetsmuskulatur (pec majus, de andre rotator cuff musklene og øvre trapz bl.a.).

   Diagnostisk ultralyd kan bekrefte om det dreier seg om en rotator cuff skade i ditt tilfelle. Spesifikk opptrening av samtlige rot cuff muskler anbefales for å gjenopprette muskulær balanse (du er nok bl.a. veldig sterk i visse muskler og heller svak i andre – til sammenligning).

   Mvh.
   Alexander, aut. kiropraktor (M.sc. Chiro, B.sc. Health)

   Svar
   • Eva says:

    Tusen takk for svar! Vil en MR undersøkelse dekke det samme som ultralyd? Dette har jeg nemlig fått time til (om 100 år riktignok). Vil det være uforsvarlig av meg å trene til dette er utredet skikkelig?

    Svar
    • Alexander says:

     Bare hyggelig.

     Ja, en MR undersøkelse vil kunne avdekke eventuelle muskel eller seneskader – eventuell også om det er noe påvirkning av labrum eller leddkapsel. Tilpasset trening anbefales – og husk rotator cuff øvelser (særlig rotasjonsøvelser er viktige i rehab-trening).

     Lykke til videre!

     Svar
 24. G says:

  Hei. I 5 år har jeg hatt problemer med rygg. To første år var bare muskelklem og var vanskelig å sitte på hardt underlag grunnet vondt halebein. Og var tungt å holde tiss inne. Etter 6 måneder ble tissproblemer burte. Etter to år fysioterapibehandling kommer nye problemer i form av skarp smerte til venstre siden og vond korsrygg.

  Jeg har bilde og vurdering fra spesialist, men er forskjellig hva de mener. En sa at det ikke er noenting og den andre sa at problemet må behandles. Jeg kan sende deg røntgen bilder på e-posten. Siste røntgen har beskrevet at jeg ikke har et problem – bare fasettleddene og deres degenerasjon. Når jeg begynner å bevege meg, gå eller kjøre bil kommer smertene og virvlene går fra sin plass. Min fysioterapeut avsluttet samarbeidet med meg fordi etter to år med behandling så hadde vi ingen effekt. Kan du hjelpe meg?

  Svar
  • Alexander v/ Vondt.net says:

   Hei G,

   Nei, jeg kan nok ikke hjelpe deg noe videre enn den hjelpen du allerede har fått av legespesialister og fysioterapeuter. Men kan jo anbefale en sekundær utredning hos en annen anbefalt primærkontakt i nærheten av deg – f.eks. manuellterapeut eller kiropraktor.

   Lykke til videre.

   Mvh.
   Alexander

   Svar
 25. Ingrid says:

  Hei!
  Jeg har vurdert å gå til kiropraktor, men lurer på hvordan h*n kan hjelpe meg.

  Jeg trener karate til vanlig og var på trening, da problemet utartet seg. På venstre albue ved slag kommer det gjentatte klikkelyder, men ingen smerter. Men på høyre albue er det mer «knuspete» lyder, og etter gjentatte slag på trening gir det smerte. Noen ganger er det ikke så vondt, mens andre ganger er smertene så store at jeg ikke bruker høyre hånd på trening. Denne samme «knuspete» lyden kommer også når jeg beveger håndleddet, og håndleddet virker svakt. Det er ikke så gunstig å gå på trening og oppleve smerter.

  For kanskje 7-8 år siden gikk jeg til en fysioterapeut på grunn av lyden. Han mente det var viktig å prøve å behandle det før det kom smerter. Øvelsene jeg fikk til håndleddet følte jeg forverret tilstanden, og jeg hadde ikke begynt å få vondt i albuen enda. I albuen fikk jeg akupunktur, noe jeg heller ikke følte fungerte og grunnet økonomiske grunner valgte jeg å avslutte behandlingen.

  Nå er jeg i de beste konkurranseårene som 22 åring, og vil gjerne at denne bagatellen ikke skal stoppe meg fra trening og konkurranser.
  Vet du hva det kan være i de ulike leddene?

  Hvordan kan dette evt. behandles?

  Svar
  • Alexander says:

   Hei Ingrid,

   Grunnet vedvarende problematikk over lengre tid – samt at tilstanden ikke ser ut til å forbedre seg, samt gir sterke smerter til tider – så burde den utredes med bildediagnostikk.

   En kiropraktor har, i likhet med lege, henvisningsrett til offentlig bildediagnostikk (blant annet MR). Offentlig bildediagnostikk innebærer at du kun betaler en minimal egenandel istedenfor en betydelig større sum dersom du skulle ta dette privat.

   Det høres dog ikke ut som om fysioterapeuten har gjort noe som helst uriktig, men det er altså merkelig at tilstanden ikke har bedret seg, samt at øvelsene du fikk forverret tilstanden – som på den tiden hørtes ut som lateral epikondylitt eller annen tendinose i håndleddsekstensorene.

   Mvh.
   Alexander

   Svar
 26. Jørgen says:

  Hei,

  Har noe jeg tror er en betennelse i skulderen som har vedvart i fem dager, men tenker å spørre iom at det voltaren ikke ser ut til å hjelpe.

  Det startet med en akutt overbelastningsskade i nakken (uten at jeg vet om det er relevant). Smerten er konstant og blir ikke verre av noen form for bevegelse. Det kjennes på en måte ut som voksesmerte/hodepine lavt, midt på skulderen (deltoid) – en irriterende smerte som aldri forsvinner. Høres dette ut som betennelse? Skal jeg gi voltaren noen dager til å funke (er tidlig i bruken). Videre ser det ut som at paracet tar noe av det midlertidig.

  Svar
  • Alexander says:

   Hei Jørgen,

   Flere av rotator cuff musklene, samt annen muskulatur i skulderen / skulderblad, er særdeles delaktig i å stabilisere og bidra til god funksjon i nakken. Ved akutt overbelastningsskade i nakken er det meget vanlig at gitte muskulatur blir smertesensitive og i «forsvarsmodus» for å beskytte nakken.

   Det kan jo også ha forekommet en skade på en av de nevnte rotator cuff musklene (for eksempel supraspinatus) når du skadet deg. Er det vondt om natten? Gjør det vondt å sove på den skulderen? Det kan høres ut som en seneskade eller en senebetennelse – men da ville det også, oftest, vært nedsatt skulderbevegelighet (for eksempel når du løfter armene ut til siden i abduksjon eller forover i fleksjon).

   Ville anbefalt at du får smertene utredet – i tilfelle det dreier seg om en seneskade. Ved slike skader er det nemlig viktig å komme igang med riktige tiltak så snart som mulig for best mulig effekt.

   God bedring og lykke til.

   Mvh.
   Alexander

   Svar
 27. Silje says:

  De øvelsene dere har lagt ut angående mot karpal tunnel syndrom, er de nyttige etter operasjon eller anbefaler dere noen andre? Jeg jobber i barnehage og er fortsatt sykemeldt
  Mvh Silje

  Svar
  • Alexander says:

   Hei Silje,

   Det blir vanskelig å gi konkrete anbefalinger uten å se deg i en klinisk situasjon. Normal sett så blir man gitt øvelser fra fysioterapeut etter en slik operasjon – med tidsaspekt osv.

   Har du ikke mottatt et slikt opplegg?

   Svar
 28. Arne N says:

  Har vondt under foten og ut til de 4 tærne når jeg beveger meg. Litt bedre når jeg har gått en stund. Trodde først det var podegra, men stortåen er bra og ikke rød. Har gått på betennelsedempende medisin en uke og følte det gikk fremover, men da det tok slutt kom smertene tilbake slik det startet. Hva kan jeg gjøre med det ift belastning? Er glad i å danse og håper foten skal bli frisk.

  Svar
 29. Unni S says:

  Hei. Er en dame på 59 som har et «umulig» spørsmål, men jeg begynner og bli lettere desperat! Problemet mitt er at når jeg er på toalettet hender det innimellom at jeg får kraftige smerter i endetarm/haleben/ mellom bena. Smertene er krampaktige og kan vare i opptil et par timer, når jeg får det må jeg bare legge meg ned og vente til det gir seg, tar det jeg kan av smertestillende.

  Har til og med opplevd å late vannet ufrivillig. Har undersøkt det meste og legene bare rister på hodet og sier de ikke vet. Dette kan komme fra et par ganger i måneden til et par ganger i uka. Har skoliose, nedslitte skiver i korsryggen, forkalkninger m.m. som oss gamle damer får. Har også i det siste måttet stå opp tidlig på morgenen, har da så enormt vondt over hoftekam og i bekken, får skytende smerter ut i stortåa, at jeg ikke klare hverken og ligge, sitte eller stå. Så jeg vandrer rundt i huset som en løve i bur. Det jeg lurer på er: Kan smertene i endetarm/ bekken ha noe med ledd eller skiver i korsrygg, bekken eller halebein å gjøre?

  Svar
  • Alexander says:

   Hei Unni!

   Mitt første spørsmål når jeg hører en så omfattende presentasjon: Har det blitt tatt MR undersøkelse av lumbosakral columna og bekken? Isåfall, hva viste resultatene?

   PS – Kommentaren din ble liggende i spam-filteret vårt. Derav sent svar.

   Mvh.
   Alexander

   Svar
   • Svar says:

    Svarer sent, men har fått tatt MR, har væskeansamling i begge hofter, seneskjedebetennelse i begge hofter pluss litt forandring i ileosacralledd på venstre side. Da et spørsmål igjen, skal man ta det med ro eller være aktiv? Prøver å være så aktiv som jeg kan, men det straffer seg på natten.

    Svar
 30. Ulrik S. says:

  Hei! Vond lysk og korsrygg. Blitt veldig stiv. Klarer nesten ikke plukke opp noe fra gulvet. Gode behandlere for dette i Bergen?

  Svar
  • Alexander says:

   Hei Ulrik,

   I Bergen har jeg flere anbefalinger, men en moderne kiropraktor i Bergen jeg har meget sansen for er Christian Høst. Han vil kunne gi deg god og profesjonell behandling i forhold til problematikken din.

   God bedring og lykke til.

   Mvh.
   Alexander

   Svar
 31. S says:

  Hei!

  Eg har gjort operasjon for begge leggane (kronisk losjesyndrom) for 12 veker sidan. Har hatt gradvis oppfølgjing hos fysioterapeut, og har endeleg begynt roleg med fotballtrening igjen. Grunnen til at eg bestemte meg for å utføre operasjon var at det var intens smerte sjølv med smertestillande og ingen alternativ behandling hjalp (deriblant trykkbølgje, nåler, massasje osv). På grunn av kommande landslagssamlingar og diverse var det eit dårleg tidspunkt for meg mtp operasjon, men såg ingen anna utveg når eg aldri klarte å spele på 100%.

  Problemet no, er at eg har eit konstant ubehag, verst i høgre legg. Det er ingen trening som medfører dette, men har enda ikkje hatt ein full intensiv trening enda, så veit ikkje om det kan gjere det verre. Synst berre det er veldig irriterande å gå rundt å tenkje på dette heile tida og tenke på at dette kanskje går over i smerter når eg fyrst får vere med på ei hard fotballøkt. Eg har snakka med fysioterapeut i klubb om dette, men ikkje med landslagsfysio. Uansett, som eg har erfaring med, vil eg bli sendt til ein som har meir greie på dette. Derfor tenkte eg at eg kanskje kunne fått ei anbefaling frå dikka om kva som er eit godt alternativ å gjere no. Er greit å kunne få litt forskjellige råd frå folk som veit kva dei snakkar om. Det er ikkje sikkert at dette utviklar seg, men eg gjikk med eit konstant ubehag i 5-6-7 mnd før operasjon, og eg føler no at det ubehaget eg har idag er ein mild variant av det..

  Svar
  • Alexander says:

   Hei,

   Det kan ha dannet seg skadevev / arrvev i den høyre leggen som du fortsatt plages med.

   Etter en bilateral fasciotomi som du har gått gjennom skal den tildelte fysioterapeuten som står som ansvarlig for din rehabilitering gå gjennom fire faser. Dette er det klare kliniske retningslinjer på – og du kan lese mer om de ulike fasene med tilhørende testing som skal utføres ift tid og lignende her (klikk her).

   Etter 12 uker skal du altså kunne:
   – Rapportere en bedring på 90-100% totalt sett
   – Ha 90% smertefri plantarfleksjon og dorsifleksjon

   Du bør også kunne forvente ytterligere bedring i løpet av de neste fire ukene med gradvis tilnærming ift behandling og opptrening. Det er altså ikke helt unormalt at det henger igjen litt etter 12 uker – men vil du vurdere det til å være mer enn 10% av den forrige plagen? Eller verre?

   Vil også tilråde jevnlig fysikalsk behandling (2x i uken) for å opprettholde funksjonalitet i det behandlede området.

   Vennlig hilsen,
   Alexander

   Svar
 32. UT says:

  Hei. Kan dere anbefale sadelstol som kontorstol for personer som sliter med ryggsmerter? Eventuelt med eller uten vippefunksjon eller med eller uten ryggstøtte? Jeg sitter mye foran pc eller står i statiske stillinger i min jobb. Dette fører til smerter spesielt i korsryggen og jeg har tidligere fått prolaps og en feilstilling i bekkenet. Tenker derfor at jeg må undersøke hvilke type stol som kan egen seg for meg slik at jeg ikke påfører ryggen min unødig belastning når jeg må sitte lenge på jobb . Vet ikke om dette er viktig i forhold til stol, men jeg er en kraftig jente. Tusen takk for svar.

  Svar
 33. Ingrid says:

  For 7 uker siden ødela jeg tommel ved at et leddbånd tok med seg en benbit fra tommel og leddbånd ble strukket (røket?). Har gått med gips i 6 uker. Har tatt av gipsen og det har gått 10 dager. Hånden min sovner stadig vekk og stikker (føles som strøm i hånden). Jeg må stå opp flere ganger om natten, riste hånden, massere osv. Det er svært ubehagelig. Har slått opp på Google og tror det må være karpaltunnelsyndrom. Har forsøkt å gjøre ulike anbefalte øvelser, men synes det blir verre. Risting, massasje og la armen pendle mens jeg går er nok det som fungerer best. Men jeg kan jo ikke gjøre det hele tiden. Det ser ut som om det blir verre når jeg holder en bok, skriver og lignende. Er ganske fortvilet og bør nok oppsøke lege. Bør jeg vente enda lenger å håpe at det går over av seg selv? (Er operert for Mortons syndrom og dette kan minne om dette).
  Mvh Ingrid

  Svar
  • Alexander Andorff (MNKF) says:

   Hei Ingrid,

   Det høres ikke godt ut. Restitusjonstiden vil avhenge av hvor kraftig avulsjonsfrakturen og traumet ditt var. Hvordan oppstod skaden? Kan du ha fått en knusningsskade i den samme situasjonen?

   Det kan definitivt minne om nerveirritasjon i hånden din, ja – som også kan være direkte relatert til skaden du fikk. Etter syv uker så kan man heller ikke forvente at dette har grodd tilstrekkelig til å være asymptomatisk – dog synes jeg at du burde ha fått en klarere instruksjon i hva du burde kunne forvente i forhold til forbedringstid av legen din.

   Smertene kan også skyldes væskeansamlinger rundt selve bruddskaden og leddbåndsskaden din – som dermed tar opp plass inne i hånden og leder til karpaltunnelsyndrom grunnet væsken som tar opp plassen ved siden av nerven.

   Symptomene du beskriver passer jo også med nevrologisk irritasjon av mediannerven. Det at du opplever bedring når det er bedre blodsirkulasjon støtter også teorien.

   Hvis du er såpass fortvilet som du høres ut som, så synes jeg du bør oppsøke legen din og ta en samtale med hen. Men i forhold til skadeomfanget du nevner, så kan det være relativt normalt at man har vondt en god stund etter at man er ferdig med den kjedelige «gips-perioden».

   Lette håndøvelser som øker lokal blodsirkulasjon og styrker de intrinsiske håndmusklene vil kunne gjøre midlertidig vondt i starten, men etterhvert som funksjonen blir gradvis bedre, så bør du kunne forvente at de lindrer framover å irritere.

   Ønsker deg riktig god bedring videre.

   Vennlig hilsen,
   Alexander (Autorisert kiropraktor, M.sc. Chiro, B.sc. Health)

   Svar
 34. Tone says:

  Hei. Har hatt vond nakke og hodepine som jeg har fått behandling for. Hos lege og kiropraktor er det stress som er årsaken, altså har jeg ingen underliggende sykdom. Hodepinen er bedre, men sliter fortsatt med stiv nakke og murringer på høyre side av nakke, skulder og ned mot ryggen. I tillegg har jeg trykkømfindtlighet i halve ansiktet og hals og hode, høyre side. Jeg har i et par år hatt trykkømfintlighet i huden som har flyttet seg til forskjellige områder av kroppen. Det varer et par dager, så er det borte en periode, så kommer det tilbake. Dette jeg nå kjenner på høyre side har vart i snart 2 uker, og enkelte dager klarer jeg ikke å ha et skjerf rundt halsen da det gjør vondt. Er det inflammasjon ? Jeg har en stillesittende jobb med veiledning PR telefon foran PC hele dagen. Har vært gradert sykmeldt i 8 mnd. Hva kan dette være. Har tatt utallige /handlinger, gjør enkle nakkeøvelser, mindfullness, men det fortsetter å murre med moderate smerter og vondt i huden.

  Svar
 35. Marie says:

  Hei! Jeg fikk plutselig vondt i kneet under en løpetur for litt over en uke siden. Smertene var hovedsakelig på utsiden av kneet men etterhvert også nesten hele kneet. Jeg har løpt to ganger etter det, og smertene har dukket opp etter ca 2- 3 km. Hva kan dette være? Hvor lenge bør jeg vente med å løpe igjen?

  Svar
  • Alexander v/ Vondt net says:

   Hei Marie!

   Det kan, basert på det du skriver, virke som at smertene til en viss grad stammer fra iliotibialtbånd syndrom. Dette gir karakteristisk sett smerter som går fra utsiden av kneet og inn i kneet ved støtbelastning. Andre mulige årsaker er meniskirritasjon grunnet at du har økt løpefrekvensen litt for raskt. Prøv å bytt ut løpingen med gåturer i hvertfall 1 uke og se hvordan du føler deg etter det.

   Minner også om at det er veldig viktig at du gjør nok hofteøvelser for å avlaste knær og dets strukturer. Sterke hoftemuskler fører til mer riktig belastning ved løping.

   Svar
 36. Marianne says:

  Hei! Jeg er en aktiv og treningsglad dame På 42 som har fått påvist labrumruptur i hofte, i tillegg til (eller som følge av?) inneklemming. I ryggen foreligger det flere schmolkse dekkplateimpressjoner, uttalte degenerative forandringer, samt en synovial cyste. Plaget med smerter når jeg går og står, samt nattsmerter. Henvist til vurdering av hofteatroskopi, men det kan gå mange uker og måneder før jeg får komme til. Jeg er redd der skal utvikle seg artrose i leddet, har allerede gått ubehandlet i ca 10 uker. Har alltid vært svært aktiv, trener 3-4 ganger pr uke, hyppige fjellturer og daglige spaserturer. Nå går det på humøret løs at jeg ikke kan gå og stå lenge om gangen uten smerter. Hvilke treningsmetoder kan jeg bruke? Har tilgang til topp utstyrt styrkerom.

  Svar
  • Alexander v/ Vondt net says:

   Hei Marianne! Ved inneklemming i hoften antar jeg at du mener ‘pincer impingement’? En labrumruptur i hoften kan være, som du har opplevd, veldig funksjonsnedsettende og gi grunnlag for en rekke smerter både på dagstid og natten. Ved slike hofteskader er det ekstremt viktig å trene spesifikt med de riktige hofteøvelsene.

   Jeg anbefaler personlig å trene med strikk eller minibånd for å isolere de riktige muskelgruppene. Du kan se et eksempel på et slikt treningsprogram i denne videoen (lenken åpner i et nytt vindu).

   Det er jo også tydelig at smertene dine forverrer seg ved kompresjon – altså når strukturer blir klemt sammen – så jeg ville også anbefalt et behandlingsopplegg hos offentlig autorisert terapeut med både traksjonsbehandling, tilpasset leddmobilisering og laserterapi, samt mulig trykkbølgebehandling for slitne sener rundt hoften din.

   PS – I tillegg vil jeg også anbefale sykling på ergometersykkel og svømming.

   Mvh.
   Alexander

   Svar
 37. Solo says:

  Hei! Jeg er en pasient som har blitt opperert 5 ganger. Senest for ca 14 dager siden da jeg har bertolotti syndrom.
  Mitt bekken og nedre del av rygg er skikkelig deformert.

  Jeg har prøvd å finne litt info om den sykdommen, men finner kun en norsk side og den har jeg funnet hos dere.
  Jeg skulle ønske jeg fant mer info. Alt fra hvordan folk lever med sykdommen, om de blir verre/ bedre med årene , om de har blitt bedre/ verre av opperasjoner osv. Har dere mer info til meg?

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt net says:

   Hei! Dette skal vi ta videre til redaksjonen, slik at vi får laget en omfattende oversiktsartikkel med evidensbasert informasjon til de som er rammet av bertolotti syndrom. Takk for at du sa ifra. Ønsker deg alt godt videre!

   Svar
 38. Christine says:

  Hei!
  Jeg har beinlengde forskjell på 4.4 cm. Fikk tatt røntgen av ryggen i mars, og fikk beskjed om at jeg har skoliose i nedre del av ryggen på 32 grader. Og en veldig liten skoliose i brystryggen som kun måler få grader.
  Dette skremmer meg veldig for har lest at hvis man har skjev rygg altså skoliose så kan det presse på lunger og hjertet og gi pusteproblemer og hjerteproblemer.
  Er veldig redd for at den skoliosen jeg har nederst i ryggen og den skoliosen jeg har i brystryggen kan gi meg problemer med lunger eller hjertet.

  Håper jeg kan få et svar på om den skoliosen på 32 grader som jeg har nederst i ryggen kan påvirke lunger eller hjertet?

  Og om den lille skoliosen jeg har i brystryggen kan påvirke lunger eller hjertet?

  Uroer meg for dette konstant!

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt net says:

   Hei Christine! Noe av det første man må få svar på er hvilken vei skoliosen din buer – hvis den heller bort fra hjertet og lunger så er det jo absolutt ingen fare. Du nevner også at det kun er en «liten skoliose i brystryggen», så det er ingen fare for at det kan være farlig for lunger og hjertet. Skolioser må være ekstreme, 70 grader og over, for å kunne presse mot lunger og hjertet (1).

   Kilde: 1. Penn State Hershey Medical Centre

   Svar
 39. Katrina says:

  Hei! Jeg ble påkjørt bakfra i midten av oktober. Ikke stor hastighet, men fikk vondt i skulderen. Gikk til kiropraktor noen ganger og følte med ganske bra etter en måned. Da gjorde jeg noe dumt.. jeg rodde på en romaskin i 15 min (1 måned siden) med høy itensitet (har rodd mye). Jeg var ikke før kommet meg av romaskinen så stivnet hele nakken og skulderpartiet. Hva skjedde? Var ikke bløtvevet tilhelet siden jeg fikk en så stor reaksjon. Jeg føler meg bedre men har fortsatt vonde triggerpunkter som beveger seg. Er det en slags betennelse jeg har fått? Bør jeg oppsøke kiropraktor på ny? Hvor lenge kan en slik betenneslereaksjon sitte i? Når jeg overbelaster et svakt vev begynner tilhelingsprosessen av bløtvevet på nytt?

  Svar
  • Kiropraktor Alexander Andorff says:

   Hei Katrina,

   Som du kanskje er kjent med så er påkjørsel bakfra særlig lenket til nakkesleng (whiplash). Dette er en tilstand som kan gradvis forverre seg avhengig av hvilke strukturer som ble forstrukket/skadet i selve uhellet. Mange eksempler kan også vise til at dette kan forekomme selv ved mindre hastigheter.

   Basert på tidsintervallet du nevnte på romaskinen (15 minutter), så tror jeg ikke du gjorde noe direkte «feil», men heller at du var veldig uheldig. Basert på det du skriver kan det virke som at visse strukturer har reagert med en forsvarsreaksjon og at det har dannet seg en større ansamling av smertesensitivt bløtvev rundt de affekterte områdene.

   Med tanke på at du har vært i en ulykke så ville jeg rådet deg til å ta et MR av nakken og øvre torakal columna (øvre brystrygg) – for å utelukke eventuelt nakkeprolaps. Kiropraktoren du nevner har henvisningsrett til å sende deg til en slik bildeundersøkelse.

   Av tiltak som du kan begynne med allerede nå vil jeg sterkt anbefale strikkøvelser for styrking av skulderblad, skulder og overgangen mot nakken. Disse har også klinisk bevist effekt mot nakkesmerter. Du kan se video av disse på vår youtube-kanal her.

   Øvelsene bør gjøres fire ganger i uken. Hvis du ikke opplever bedring vil jeg også anbefale opptrening av DNF-muskulaturen (dype nakkefleksorer) – som ofte er påvirket ved nakkeslengproblematikk.

   Ønsker deg et godt nyttår!

   Med vennlig hilsen,
   Alexander Andorff (autorisert kiropraktor, MNKF)

   Svar
 40. Harald says:

  Hei. Kjæresten min har kronisk vondt i ryggen, nærmere bestemt L4 eller S1, som jeg har søkt på. Vi har vært hos kiropraktor, leger.. men ingen hadde noe svar, ingen løsning, eneste nærmeste løsning vi har funnet er på treningssenteret, der sa han at det er en skive som sklir ut om hun ofte går på hardt underlag osv. Og som jeg forstår er fysisk aktivitet løsningen. Vi har forsøkt nye såler på sko, og tro det eller ei, jeg masserer henne på ryggen hver eneste dag for å løsne på trykket slik at hun skal få sove om natten eller klare seg gjennom dagen.. Det værste var når hun skulle starte opp på håndball igjen, det endte med en søvnløs natt og en beroligende sprøyte hos legen. Hva tror dere at det kan være? Hva bør jeg evnt spør kiropraktor om? Vil dette kreve konstant kiropraktor hver uke? Er det en spesifikk metode jeg kan gjøre for å løse dette på egen hånd?

  Svar
  • Alexander v/ Vondt net says:

   Hei Harald,

   For det første ville jeg fått tatt en MR undersøkelse av lumbosakral columna (lavryggen, sakrum og bekkenet) – her vil man blant annet kunne finne ut av om det dreier seg om en skiveskade eller skiveprolaps. Men med såpass langvarige og intense smerter så antar jeg at en slik undersøkelse har blitt utført? Isåfall, hva viste den?

   Med vennlig hilsen,
   Alexander

   Svar
 41. Melita says:

  Hei. Lurer på om s-formet skoliose høyrekonveks torokalt og venstrekonveks lumbalt kan gi arthrittforandringer i IS ledd?

  Svar
 42. Helleland says:

  Unnskyld… jeg mener: fins det en nettside du vil anbefale der det vises øvelser som er trygge 2 1/2 måned etter c5/6 prolaps i nakke som nå ikke gir nevrologisk utfall i høyrearmen lenger men som gjør at jeg kjenner knaking/litt begynnende vond med for mye belastning? Jeg kan fint rulle nakken fra side til side og rundt (men litt småvondt nå når jeg ruller baklengs). Har fått beskjed av fysioterapeuten at styrkeøvelser er fy nå, særlig løft oppover, også pushups (men vet ikke om det gjelder alle variantene). Lite informasjon på nettet om hva som er trygt å gjøre. Har ikke ribbevegg hjemme, ville ellers kjøpt treningsstrikk. Dette ER en bagatell vet det, men for meg er det viktig ikke å havne på sykehuset igjen – og gjøre det som er mulig/lov for ikke å miste all styrken i armene. Unntatt vektløfting med stang (lette håndvekter lov med tillatte øvelser). Hvor kan jeg finne informasjon på nett om hva som er bra og hva som er farlig i min situasjon?

  Svar
 43. Dagfinn says:

  Viser til fin video med øvelser mot isjiasplager (https://www.vondt.net/5-gode-ovelser-mot-isjias/).

  I kommentarfeltet finner en følgende innlegg:

  «Finn Ziem
  26/08/2016
  Gode øvelser som beskrives her, bortsett liggende rygghev eller “Kobraen”. Denne øvelsen bøyer ryggen i en retning som definitivt ikke er bra for dem som sliter med isjas, og kan dermed gjøre lidelsen enda verre enn den var i utgangspunktet.»

  Ettersom det snart er gått fire år siden dette innlegget ble lagt inn, er det vel på tide å gi et svar?

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt.net says:

   Hei Dagfinn,

   Ja, du har nok rett i det. Å bøye bakover kalles for ekstensjon, og liggende ekstensjon benyttes blant annet i McKenzie-protokollen mot isjias og ryggsmerter. Les mer om det i studien her: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539720/

   Isjias kan ha flere ulike årsaker, inkludert prolaps eller spinal stenose. Det er helt riktig at visse tilfeller av disse kan provoseres av liggende ekstensjon, men også at flere kan oppleve lindring. Det kommer rett og slett an på årsaken og intensiteten bak isjias-smertene.

   Ønsker deg en fin kveld videre!

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *