dette bør du vite om nakkeprolaps

 

Prolaps i nakken (cervikal prolaps)

Prolaps i nakken er en skadetilstand i en av mellomvirvelskivene i cervikal columna (nakken). Prolaps i nakken (nakkeprolaps) innebærer at den mykere massen (nucleus pulposus) har trykket igjennom den mer fibrøse ytterveggen (annulus fibrosus) og dermed trykker inn mot spinalkanalen.

 

Det er viktig å vite at prolaps i nakken kan være asymptomatisk eller symptomatisk. Ved trykk mot nerverøtter i nakken kan det oppleves nakkesmerter og nervesmerter nedover i armen tilsvarende den nerveroten som er irritert / avklemt.

 

I denne artikkelen snakker vi blant annet mer om:

 • Styrke og Tøyeøvelser mot Nakkeprolaps (med video)
 • Symptomer på Nakkeprolaps
 • Årsaker til Nakkeprolaps
 • Hvem Rammes av Prolaps i Nakken?
 • Diagnostisering av Nakkeprolaps
  + Bildediagnostikk
 • Behandling av Prolaps i Nakken
 • Øvelser mot Nakkeprolaps

 

 

Scroll nedenfor for å se flere treningsvideoer med gode øvelser for deg med prolaps i nakken.VIDEO: 5 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke og Nervesmerter i Nakken

Prolaps i nakken og anspente nakkemuskler går ofte (dessverre) hånd i hånd. Dette skyldes at et område rundt en skiveskade ofte blir særdeles smertesensitivt og dermed medfører betydelige muskelspenninger. Jevnlig bruk av skånsomme tøyeøvelser kan være med på å frigjøre trykk mot irriterte nerver og løsne opp i stramme nakkemuskler.

 

Disse fem bevegelighets- og tøyeøvelsene er skånsomme og tilpassede.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: Styrkeøvelser for Skuldrene med Strikk

Mange undervurderer hvor viktig skulderfunksjonen er for en frisk og sunn nakke. Ved å styrke skuldre og skulderbladene kan du nemlig avlaste overbelastede nakkemuskler, stive ledd og irriterte nerverøtter. Dette treningsprogrammet viser deg hvordan du kan trene med strikk for å få mest mulig ut av treningen.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Definisjon – Cervikal prolaps

‘Prolaps’ indikerer at det er den myke mellomvirvelskivemassen som har trykket ut gjennom ytterveggen. Diagnosen rammer vanligvis korsryggen eller nakken – når det er snakk om cervikal prolaps, så er dette (normalt sett) mer alvorlig enn lumbal (korsrygg) prolaps – dette er fordi noen av nerverøttene i nakken bl.a. styrer mellomgulvet / pustefunksjon. ‘Cervikal’ betyr at det er nakken som er rammet.

 

Symptomer på prolaps i nakken (cervikal prolaps)

Typiske symptomer er strålende eller ilende armsmerter/ plager med utspring fra nakken. Ofte kalt nervesmerter. Symptomene vil variere avhengig av om det er en nerverot som er påvirket eller ikke – som nevnt kan en prolaps være asymptomatisk dersom det ikke foreligger noe trykk mot nærliggende nerverøtter. Dersom det faktisk er rotaffeksjon (avklemming av en eller flere nerverøtter) vil symptomene variere avhengig av hvilken nerverot som er påvirket. Dette kan gi både sensoriske (nummenhet, iling, stråling og nedsatt følelse) og motoriske (redusert muskelkraft og finmotorikk) symptomer. Ved langvarig avklemming kan dette også føre til nedsatt muskelkraft eller muskelsvinn (atrofi).

 

Gjør prolaps vondt?

En prolaps kan gi symptomer eller ikke – en skiveskade er altså ikke ensbetydende med nakke- og armsmerter. Med andre ord, så kan folk gå rundt med prolaps og være helt smertefrie. Dette er videre bestemt av om det foreligger trykk / avklemming mot nærliggende cervikale nerverøtter – noe som bestemmes av prolapset sin posisjon, størrelse, retning og utseende.

 

Nummenhet og Strålende Smerter

Slike symptomer kan være nummenhet, stråling, iling og elektriske støt som skyter ned i armen – det kan også tidvis oppleves muskelsvakhet eller muskelsvinn (ved langvarig manglende nervetilførsel). Symptomene kan variere.

 

På folkemunne blir tilstanden ofte noe feilaktig kalt for ‘skiveutglidning i nakken’ – dette er feil da skivene sitter fast i mellom nakkevirvelen og slettes ikke kan ‘gli ut’ – det er kun den myke massen inne i skiven som kan flytte på seg slik (altså ikke selve skiven, men kun innholdet). Kontakt oss gjerne på Facebook-siden vår dersom du har spørsmål eller kommentarer.

  

Rotaffeksjon mot C7 (kan forekomme ved prolaps i C6/C7)

 • Sensorikk: Nedsatt eller økt følelse kan forekomme i tilhørende dermatom som går helt ned i langefingeren.
 • Motorikk: De musklene som har sin nervetilførsel fra C7 kan også oppleves svakere ved muskeltesting. Listen over muskler som kan bli påvirket er lang, men ofte er påvirkning mest synlig når man tester styrken i triceps eller lattissimus dorsi, da disse kun får sine nervesignaler fra C7 nerveroten. Andre muskler som blir påvirket, men som også får tilførsel fra andre nerver, er underarmsmuskulaturen (bl.a. pronator teres og flexor carpi ulnaris), samt håndleddsbøyere og håndleddstrekkere.

Til info: Det er altså nederste nerveroten som affekteres ved prolaps i nivåer i nakken – dersom det er et prolaps i C7/T1 er det altså nerverot C8 som blir rammet. Men dersom det skulle være et prolaps i T1/T2, altså mellom de to øverste brystryggsvirvlene, så er det nerverot T1 som kan bli påvirket.

 

Hvorfor forekommer de fleste nakkeprolapsene i de nederste nakkevirvlene?

Grunnen til at disse to områdene oftest er rammet skyldes ren anatomi. Dette er områder som ligger nederst i nakken og dermed må gjøre det meste av jobben når det kommer til støtdemping og bæring av hodet. De er også spesielt utsatt ved arbeid i foroverbøyde og statiske arbeidsstillinger (f.eks. som også er en av de stillingene hvor de fleste nakkekink og plager oppstår). Det mange ikke vet er at disse akutte kinkene og ‘hoggene’ i nakken skjer som en forsvarsmekanisme for å unngå at du skader mer delikate strukturer slik som de myke mellomvirvelskivene. Det er rett og slett kroppens måte å fortelle deg at du har forsøkt å gjøre noe som du ikke har tilstrekkelig støttemuskulatur eller funksjon til å utføre – og den ber deg om å ta hensyn til dens advarsler. Mange velger å ikke høre etter når kroppen melder fra om fare og dermed oppstår det belastningsskader – som f.eks. skiveskader eller skivelidelser i nakken.

 

Kvinne lege

 Les også: – 5 Tilpassede Øvelser for Deg med Nakkeprolaps

Yogaøvelser for Stiv Nakke

 

Hvorfor får man nakkeprolaps? Mulige årsaker?

Det er mange faktorer som bestemmer om du får prolaps, både epigenetiske og genetiske.

 

Genetiske årsaker

Blant de medfødte grunnene til at man kan få prolaps finner vi blant annet rygg og nakkens fasong og kurver – for eksempel så vil en veldig rett nakkesøyle (såkalt utrettet cervikal lordose) kunne føre til at belastningskrefter ikke fordeles utover leddene som en helhet, men da heller rammer det vi kaller overgangsledd siden kreftene dermed reiser rett ned gjennom søylen uten å bli minsket gjennom kurvene. Et overgangsledd er området der en struktur går over i en annen – et eksempel er cervikotorakalovergangen (CTO) der nakken møter brystryggen Det er heller ikke tilfeldig at det er i nettopp dette leddet mellom C7 (nederste nakkeledd) og T1 (øverste brystryggledd) at vi får den høyeste forekomsten av prolaps i nakken.

 

Anatomisk sett så kan man også bli født med en svakere og tynnere yttervegg (annulus fibrosus) i mellomvirvelskiven – denne vil, naturlig nok, ha høyere risiko for å rammes av skiveskade / skiveprolaps.

 

Epigenetikk

Med epigenetiske faktorer så menes forhold rundt oss som spiller inn på vårt liv og vår helsetilstand. Dette kan være sosioøkonomiske forhold slik som fattigdom – som gjør at man kanskje ikke tar seg råd til å se en kliniker når nervesmertene først startet, og som dermed førte til at man ikke fikk gjort de tingene som var nødvendige å gjøre før det oppsto et prolaps. Det kan også være kosthold, røyking, aktivitetsnivå og så videre. Visste du for eksempel at røyking kan føre til økte muskelsmerter og dårligere skadetilheling på grunn av redusert blodsirkulasjon?

 

Jobb / belastning

En arbeidsplass som inneholder mange tunge løft i ugunstige stillinger (f.eks. Foroverbøyd med vridning) eller stadig kompresjon (trykk gjennom ryggen – f.eks. Grunnet tung pakning eller skuddsikker vest) kan over tid føre til overbelastning og skade i de nederste myke mellomvirvelskivene. Dette kan igjen føre til at den myke massen siver ut og gir grunnlag for et prolaps. Ved prolaps i nakken så ser man ofte at personen har en statisk og krevende jobb – blant annet så rammes flere veterinærer, kirurger og tannlegeassistenter grunnet deres tidvis statiske stillinger når de arbeider.

 

Hvem rammes av cervikal prolaps?

Tilstanden rammer primært yngre i alderen 20-40 år. Dette er grunnet at den indre massen (nucleus pulposus) fortsatt er myk i denne alderen, men at den gradvis stivner til med alderen og at dermed også sjansen for prolaps reduseres. Derimot så er ofte slitasjeforandringer og spinal stenose mer vanlige årsaker til beinsmerter i de som er over 60 år.

 

Vondt i nakken

– Nakken er en komplisert struktur som trenger litt trening og oppmerksomhet den også.

 

Forsvinner en prolaps av seg selv? Eller trenger jeg hjelp?

En prolaps er en dynamisk struktur. Det vil si at kroppen anerkjenner den som et problem og konsekvent forsøker å bryte den ned ved å sende enzymer til området. Disse enzymene forsøker å ‘spise opp’ den delen av skivekjernen som har trykket gjennom ytterveggen. Så i en ideel verden vil prolapsen gradvis trekke tilbake og forsvinne. Problemet er bare det at en person som har fått prolaps dessverre ofte har fått dette grunnet ugunstige vaner, dårlig løfteteknikk / treningsteknikk og generelt for lite trening av kjerne / ryggmuskulatur. Personen må altså totalt endre atferd, treningsvaner og bevegelsesmønster – og det er lettere sagt enn gjort. Da kan det være greit med litt ekstern hjelp fra f.eks. fysioterapeut eller moderne kiropraktor (en som jobber med muskler, ledd og trening) – disse kan nemlig fortelle deg hva du gjør feil og hva fokuset ditt bør ligge på framover for å maksimere sjansen for tilheling.

  

Diagnostisering av prolaps i nakken

En klinisk undersøkelse og historietagning vil være sentralt i det å stille diagnosen ‘ cervikal prolaps’. Det er viktig med en grundig undersøkelse av muskulær, nevrologisk og leddmessig funksjon. Man må også kunne utelukke andre differensialdiagnoser. Oppsøk lege, kiropraktor eller manuellterapeut for diagnostisering av smertene dine – disse tre offentlige autoriserte helseyrkene har de lengste utdanningene og har også henvisningsrett til bildediagnostikk (f.eks. MR undersøkelse hvis det skulle være behov for dette).

Spør oss - helt gratis!

 

Nevrologiske symptomer ved cervikal prolaps

En grundig nevrologisk undersøkelse vil undersøke styrke i underekstremiteter, senereflekser (patella, quadriceps og akilles), sensorikk og andre abnormaliteter.

 

Billeddiagnostisk utredning av cervikal prolaps (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Røntgen kan vise tilstanden til ryggvirvlene og andre relevante anatomiske strukturer – dessverre kan den ikke visualisere aktuelt bløtvev og lignende. En MR undersøkelse er det som benyttes hyppigst for å stille diagnosen cervikal prolaps. Den kan nemlig vise nøyaktig hva det er som er årsaken til nervekompresjonen. I de pasientene som ikke kan ta MR grunnet kontraindikasjoner, så kan man benytte CT med kontrast for å evaluere tilstandene.

 

Røntgenbilde av cervikal prolaps

rontgenbilde-av-nakke-med-nakkeslengskade

Man kan ikke se et cervikalt prolaps (nakkeprolaps) på røntgen. Dette er fordi røntgen ikke kan visualisere bløtvev, sener og ligamenter på en god nok måte. Det er derfor man benytter MR undersøkelse for å fastslå om det er skiveskader. Det vi ser på dette røntgenbildet er en nakke med nakkeslengskade / whiplash – dette ser vi blant annet på den utrettede (nesten reverserte) nakkekurven (utrettet cervikal lordose).

 MR bilde av prolaps i nakken

nakkeprolaps-i-nakken

Denne MR undersøkelsen viser spinal avklemming i mellom nakkevirvel C6 og C7 grunnet en skiveprolaps.

 

CT bilde av cervikal prolaps

CT bilde av nakken

Her ser vi et CT bilde uten kontrast som viser nakken og hodet. CT benyttes når en person ikke kan ta MR bilde, f.eks. grunnet metall i kroppen eller innoperert pacemaker.

 

Behandling av cervikal prolaps

Man behandler normalt sett ikke selve prolapsen, men heller symptomene og dysfunksjonene rundt selve skaden. Dette kan innebære fysikalsk behandling av nærliggende stram muskulatur og leddbehandling av stive ledd for å sikre best mulig funksjon. Traksjonsbehandling (også kalt spinal dekompresjon) kan også være et nyttig verktøy for å fjerne kompresjonstrykket bort fra de nedre virvlene, skivene og nerverøttene. Andre behandlingsmetoder er tørrnåling / dry needling, anti-inflammatorisk laserbehandling og / eller muskulær trykkbølgebehandling. Behandling kombineres selvfølgelig med gradvis, progressiv opptrening. Her er en liste over behandlingsformer som benyttes mot cervikal prolaps. Behandlingen kan utføres blant annet av offentlig helseautoriserte behandlere, slik som fysioterapeuter, kiropraktorer og manuellterapeuter. Som nevnt anbefales det også at behandling kombineres med trening / øvelser.

 

Fysikalsk behandling

Massasje, muskelarbeid, leddmobilisering og lignende fysikalske teknikker kan gi symptomlindring og økt blodsirkulasjon i de påvirkede områdene.

Fysioterapi

 Det anbefales på generelt grunnlag at pasienter rammet av cevikal prolaps får veiledning til å trene riktig gjennom fysioterapeut eller annen kliniker (f.eks. moderne kiropraktor eller manuell terapeut). En fysioterapeut kan også hjelpe med symptomlindring.

Kirurgi / operasjon

Dersom tilstanden forverrer seg kraftig eller man ikke opplever bedring med konservativ behandling, så kan det være aktuelt med operasjon for å avlaste området. En operasjon er alltid risikofylt og er siste utvei.

Laserterapi

Laserterapi med laserapparat klasse 3B har også vist dokumentert effekt mot nakkeprolaps. Behandlingen kan stimulere reparasjon og føre til at tilstanden leger seg selv raskere enn uten behandling. I følge Strålevernforskriften skal laserterapi kun benyttes av autorisert helsepersonell, og i forskriften står det at kun lege, kiropraktor og fysioterapeut er godkjent for slik bruk.

Traksjonsbenk / cox terapi

Traksjon og traksjonsbenk (også kalt strekkbenk eller cox benk) er spinalt dekomprimeringsverktøy som benyttes med relativt god effekt. Pasienten ligger på benken slik at området som skal trekkes ut / dekomprimeres havner i partiet av benken som deler seg og dermed åpner opp ryggmargen og relevante ryggvirler – som vi vet at gir symptomlindring. Behandlingen utføres oftest av kiropraktor, manuellterapeut eller fysioterapeut.

 

Les også: 11 Øvelser mot Isjialgi

Kvinne strekker nakke og skulderblader på terapiball

 

Operasjon av prolaps i nakken

Offentlige ortopedkirurger stiller strenge krav i forhold til om det bør gjennomføres operasjon av prolaps – det gjør dessverre ikke alltid privatklinikker. Grunnen til at de er så strenge er at nakkeoperasjoner innebærer en høy risiko dersom noe skulle gå galt – som for eksempel forverring av smertene eller varige skader. Derfor forbeholdes nakkeoperasjoner kun til de som virkelig trenger det og som f.eks. har CSM.

 

Flere studier har vist at operasjoner ofte har en god kortvarig effekt, men at det på lang sikt kan føre til forverrede symptomer og smerter. Dette kan skyldes at det dannes arrvev / skadevev i det opererte området, som på samme måte som det fjernede prolapset utøver et trykk mot nærliggende nerverøtter. Forskjellen er bare det at arrvev og skadevev ikke kan opereres vekk. Man må også ta hensyn til at det opereres i et veldig sensitivt område, og at det derfor er en sjanse for at kirurgene skader nervene – som igjen kan føre til forverrede nervesymptomer / plager og / eller permanent redusert muskelkraft og atrofi.

 

Velg trening framfor skalpellen

Det kan være utrolig slitsomt, vondt og frustrerende med prolaps i nakken, men vi anbefaler på det sterkeste at du forsøker alle muligheter før du legger deg under kniven. Ja, skalpellen er kanskje det mest ’tiltrekkende valget’ med sine falske lovnader om en quick fix løsning, men en gradvis opptrening er alltid det beste (men kjedeligste) valget. Jobb hardt og målrettet. Sett deg delmål og få hjelp fra en kliniker – på denne måten kan du holde deg motivert og unngå at du gjør øvelser som du absolutt ikke bør gjøre.

 Øvelser mot cervikal prolaps

Øvelser rettet inn mot symptomlindring av prolaps i nakken vil primært fokusere på å avlaste påvirket nerve, styrke relevant muskulatur og da særlig rotator cuff, skulder og nakkemuskulatur. Vi anbefaler blant annet at du fokusere på å trene opp skuldermusklene dine. Det  Vi anbefaler også at du får et spesifikt treningsprogram fra en kliniker som passer akkurat deg. Senere i progresjonen er det også aktuelt med slyngetrening.

 

Relatert artikkel: – Slik Blir du Sterkere i Skuldrene og Skulderblad

Frossen skulder trening

 

Videre lesing: – Vondt i nakken? DETTE bør du vite!

Spør oss - helt gratis!

 

Kilder:
– PubMed

 

Stilte spørsmål vedrørende nakkeprolaps / prolaps i nakken / skiveskade:

Kan man få vondt i halsen ved prolaps i nakken?

Ja, man kan få vondt i halsen grunnet anspent muskulatur i nakken som referer smerter mot bakside, framside eller siden av halsen. Dette involverer ofte myalgi i sternocleidomastoideus – som er en muskel som ofte er overaktiv ved prolaps i nakken grunnet sitt ønske om å beskytte det skadde området. Andre muskler som kan gi vondt i halsen er øvre trapezius, scalenii og kjevemuskulatur (digastric og pterygoids).

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *