Vondt i låret

Vondt i låret

Vondt i låret

Det å ha vondt i låret og nærliggende strukturer kan være smertefullt. Vondt i låret kan forårsakes av muskelstrekk, nerveirritasjon i rygg eller sete, samt leddlåsninger i bekkenet eller hoften.

Noen av de vanligste årsakene er overbelastning, traume, slitasje, muskulære feilbelastninger og mekanisk dysfunksjon. Vondt i låret er en plage som rammer en større andel av befolkningen – både gamle og unge. Lenger ned i artikkelen finner du en video med gode treningsøvelser for deg med lårsmerter.

 VIDEO: 10 Styrkeøvelser mot Vonde Hofter og Lår

Klikk her for å se en video av et treningsprogram mot smerter i hofter og lår. Det er nemlig slik at hoftetrening er blant det viktigste du kan gjøre for å forebygge lårsmerter.

Bli med i vennegjengen vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

Noen av de vanligste årsakene til vondt i låret er dysfunksjon i muskulatur / myalgi, muskelstrekk,  leddrestriksjoner og refererte smerter fra nærliggende strukturer (f.eks. korsrygg, bekken, sete, lyske og / eller hofte).

 

Hva kan jeg gjøre selv mot lårsmerter?

Noe av det viktigste er å finne ut av hvor smertene kommer fra. Lårsmerter kan, som nevnt, ha flere ulike årsaker. Ved vedvarende smerter i et eller begge lår, så anbefaler vi deg å bli undersøkt hos autorisert helsepersonell (slik som fysioterapeut eller kiropraktor).

 

Gode Egentiltak mot Muskulære Lårsmerter

Vi anbefaler ofte daglig bruk av triggerpunktball (lenken åpner i nytt vindu) for å løse opp i spenninger i lårmusklene. Egenbruk av massasjeball rettet inn mot muskulaturen kan bidra til å stimulere blodsirkulasjon og løse opp i anspente muskler.  Legg ballen mot den anspente muskulaturen og rull på den i 30-60 sekunder pr område. Eventuelt anbefaler vi gjenbrukbar varme/kuldepakning for å stimulere muskulaturen med økt blodsirkulasjon. Varmepakningen varmer du enkelt og greit i mikroen, som du deretter legger mot lårmuskulaturen.

 

I denne artikkelen kan du lese mer om følgende temaer:

  • Egenbehandling
  • Lårets anatomi
  • Mulige årsaker til at du har vondt i låret
  • Mulige diagnoser til lårsmerter
  • Vanlige symptomer
  • Bildediagnostiske utredningsmetoder (røntgen, MR, CT og ultralyd)
  • Behandlingsmetoder
  • Øvelser og trening mot lårsmerter

 

Hvor er låret?

Låret er øvre del av benet, og er delt inn i framside, bakside, innside og utside.

 

baksiden finner vi de tre hamstringsmusklene (biceps femoris, semitendinosus og semimembranosus), på framsiden / utsiden finner vi de fire quadricepsmusklene (rectus femoris, vastus lateralis, vastus medialis og vastus intermedius – som alle kan gi smerter i låret dersom det oppstår en muskelskade, myalgi / muskelknute i området). På innsiden av låret sitter adduktormuskulaturen (adduktor brevis, adduktor longus og adduktor magnus). Her finner vi også gracilis, som kan smerte på øvre, innside av låret. På utsiden finner vi tensor fascia latae og iliotibialbåndet.

 

Les også:

– Fullstendig oversikt over muskelknuter og deres referansesmertemønster

Vondt i musklene? Dette er hvorfor!

 

Lårets anatomi

Framside av låret

Framside av låret - anatomi og muskler - Foto Netter

Bakside av låret

Bakside av låret - anatomi og muskler - Foto Netter

 Utside av låret

Utside av låret - anatomi og muskler - Foto Netter

– Som vi noterer oss av bildene ovenfor så er kroppens anatomi både kompleks og fantastisk. Dette betyr igjen at vi må fokusere helhetlig på hvorfor smertene oppsto, først da kan man gi effektiv behandling. Det er også viktig å huske på at det aldri ‘bare er muskulært’, det vil alltid være en leddkomponent, et feil i bevegelsesmønster og adferd som også utgjør endel av problemet. De fungerer kun sammen.

 

Hva er smerte?

Smerte er kroppens måte å si ifra på at du har skadet deg eller er i ferd med å skade deg. Dette er en indikasjon på at du gjør noe feil. Det å ikke høre på kroppens smertesignaler er egentlig og be om trøbbel, da dette er dens eneste måte å kommunisere at noe er galt. Dette gjelder for smerter og vondter over hele kroppen, ikke bare ryggsmerter som så mange tror. Hvis du ikke tar smertesignalene på alvor kan det føre til langvarig problematikk, og du risikerer at vondtet blir kronisk. Naturlig nok så er det en forskjell på ømhet og vondt – de fleste av oss kan skille mellom disse to.

 

Behandling og spesifikk treningsveiledning av en muskuloskeletal ekspert (fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut) tilrådes ofte for å få bukt med problemet. Behandlingen vil ta sikte på og bearbeide dysfunksjoner i muskler og ledd, som igjen vil føre til redusert forekomst av smerter. Når smerten er dempet, da er det nødvendig å luke ut årsaken til problemet – kanskje du har en litt dårlig holdning som fører til at noen muskler og ledd blir overbelastet? Ugunstig arbeidsstilling? Eller kanskje du ikke utfører øvelsene på en ergonomisk god måte?

 

Vondt i bakside av låret

 

Noen vanlige årsaker / diagnoser ved vondt i låret er:

Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket, men øvre lårsmerter kan skyldes artrose i hoften)

Bekkenlåsning (bekkenlåsning med tilhørende myalgi kan gi smerter mot utside og bakside av låret)

Gluteal myalgi (smerter mot bakside av låret, i overgangen mot setet / glutes)

Hamstrings myalgi / muskelskade (gir smerter på baksiden av låret, avhengig av hvilket området som er skadet)

Iliopsoas bursitt / slimposebetennelse (gir ofte en rødlig hevelse i området, nattesmerter og ekstrem trykkømhet)

Iliopsoas / hoftebøyer myalgi (muskeldysfunksjon i iliopsoas vil ofte gi smerter i øvre del av låret, på framsiden, mot lysken)

Leddlåsning i bekken, hofte eller korsrygg

Lumbal prolaps (nerveirritasjon/skiveskade i L3 eller L4 nerveroten kan gi refererte smerter i låret)

Quadriceps myalgi / muskelskade

  

Sjeldne årsaker til vondt i låret:

Hoftefraktur

Infeksjon (ofte med høy CRP og feber)

Kreft

 

Vondt i låret kan skyldes muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor, manuellterapeut eller en annen ekspert på muskel- , skjelett og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd av øvelser, ergonomisk tilpasning og kuldebehandling (f.eks. Biofreeze) eller varmebehandling. Pass på så du ikke blir gående med vondt i låret over lengre tid, ta heller kontakt med en kliniker og få diagnostisert årsaken til smerten – på denne måten får du gjort de nødvendige endringene så tidlig som mulig.

 

Anbefalte produkter for effektiv opptrening av lårmuskulaturen:

treningsstrikker

– Sett med treningstrikker (6 stk) med forskjellig mostandsstyrke

 

Vanlige rapporterte symptomer og smertepresentasjoner ved vondt i låret:

– Bortdovning i låret

– Brenning i låret

– Dype smerter i låret

– Elektrisk støt i låret

– Hogging i låret

– Knute i låret

– Krampe i låret

– Mauring i låret

– Murring i låret

– Nummen i låret

– Skakk i låret

– Skjev i låret

– Sliten i låret

– Stikking i låret

– Støl i låret

– Sår i låret

– Verking i låret

– Øm i låret

  

Billeddiagnostisk utredning av lårsmerter

Noen ganger kan det være nødvendig med billeddiagnostikk (røntgen, MR, CT eller diagnostisk ultralyd) for å fastslå den nøyaktige årsaken til problematikken. Normalt sett vil man klare seg uten å ta bilder av låret – men det er aktuelt hvis det forekommer mistanke om muskelskade, brudd i femur eller lumbal prolaps. I visse tilfeller blir det også tatt røntgen med den hensikt å sjekke slitasjeforandringer og eventuelle bruddskader. Nedenfor ser du diverse bilder av hvordan låret ser ut i de forskjellige undersøkelsesformene.

 

Røntgenbilde av låret / femur (fra front, A-P)

Røntgen av femur (frontalvinkel, A-P) - Foto Wikiradiography
Beskrivelse: Røntgenbilde av låret, frontal vinkel (sett fra front), på bildet ser vi nakken og hodet til femur, tuberositas majus og minor, samt selve femurbenet.

Foto: Wikimedia / Wikifoundry

 

Røntgenbilde av låret (fra siden)

Røntgen av femur (lateralvinkel, sidevinkel) - Foto Wikiradiography

Beskrivelse: Røntgenbilde av låret, lateral vinkel (sett fra siden), på bildet ser vi nakken og hodet til femur, tuberositas majus og minor, samt selve femurbenet og tibialbenet. Vi ser også kneskålen (patella) og lateral, samt mediale kondylen i kneet.

Foto: Wikimedia / Wikifoundry

 

MR bilde av hamstringskade (Grad 1 hamstringruptur)

MR av hamstringskade i biceps femoris - Foto Aspetar

Beskrivelse: MR bilde av hamstringskade, frontal vinkel (sett fra front), på bildet ser vi en skade i biceps femoris, en av de tre hamstringmusklene.

 

 

MR av lår og legg – tverrsnitt

MR tverrsnitt av lår og legg - Foto Wiki

Beskrivelse: MR bilde av lår (venstre) og legg (til høyre).

 

CT bilde av kreft i låret (sarkom – en form for knokkelkreft)

CT bilde av kreft i låret - sarkom - Foto Wiki

Her ser vi en CT undersøkelse av låret, i såkalt tverrsnitt. På bildet sees et sarkom, en meget sjelden form for knokkel- eller bløtvevskreft.

 

Diagnostisk ultralyd av låret

Diagnostisk ultralyd av adduktoravulsjonskade - Foto Wiki

Her ser vi en diagnostisk ultralyundersøkelse av låret. Undersøkelsen viser en muskelskade i adduktormuskulaturen.

 Tidsklassifisering av vondt i låret. Er vondtet ditt rangert som akutt, subakutt eller kronisk?

Vondt i låret kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutt lårvondt vil si at personen har hatt vondt i låret i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk. Vondt i låret kan blant annet skyldes muskeldysfunksjon / myalgi, leddlåsninger i hofte, bekken og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor, manuellterapeut eller en annen ekspert på muskel- , skjelett- og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd. Pass på så du ikke blir gående med vondt i låret over lengre tid, ta heller kontakt med en offentlig autorisert behandler (kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) og få diagnostisert årsaken til smerten.

 

Først vil en mekanisk utredning utføres hvor klinikeren ser på benets, kneets, korsryggens og hoftens bevegelsesmønster eller eventuelt mangel på dette. Her utredes også trykkømhet, muskelstyrke, samt spesifikke tester som gir klinikeren en indikasjon på hva som gir personen vondt i låret. Ved lårplager kan det i noen tilfeller være nødvendig med billeddiagnostisk utredning. En kiropraktor har henvisningsrett til slike utredninger i form av røntgen, MR, CT og ultralyd. Konservativ behandling er alltid verdt å prøve på slike plager, før man eventuelt vurderer mer invasive inngrep eller tiltak. Behandlingen du får vil variere, avhengig av hva som ble funnet under den kliniske undersøkelsen.

 

Kiropraktikk: Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i låret

En studie publisert i 2015 (Pavkovich et al) viste at tørrnåling kombinert med uttøyning og øvelser hadde symptomlindrende og funksjonsbedrende effekt i pasienter med kronisk lår- og hoftesmerte.

 

Noen former av konservativ behandling av vondt i låret

Hjemmeøvelser utskrives og benyttes ofte for å ta tak i feilaktig bruk av muskulatur, da med den hensikt å gi en langsiktig, langvarig effekt.

Ultralyd kan brukes både diagnostisk og som ultralydbehandling, sistnevnte fungerer ved å gi en dyptvarmende effekt rettet mot muskuloskeletal problematikk.

Elektroterapi (TENS) eller strømbehandling benyttes også mot ledd og muskelproblematikk, det er ment som en direkte smertestillende behandlingsform, som siktes inn mot det smertefulle området.

Traksjonsbehandling (også kjent som strekkbenk behandling eller fleksjon-distraksjon) er en behandling som benyttes særlig i korsrygg og nakke / overgang brystrygg med henblikk på å øke bevegelsen i leddene og tøye ut nærliggende muskulatur.

Leddmobilisering eller korrigerende kiropraktisk leddbehandling øker bevegelsen i leddene, som igjen gjør at muskulaturen som fester til og i nærheten av leddene kan bevege seg riktigere.

 

Uttøyning kan være lindrende for stramme muskler - Foto Seton
Massasje benyttes for å øke blodsirkulasjonen i området og dermed minske muskulære spenninger, som igjen kan føre til mindre smerter.

Varmebehandling brukes for å gi en dyptvarmende effekt på det aktuelle området, som igjen kan gi en smertedempende effekt – men man sier generelt sett at varmebehandling ikke bør brukes på akutte skader, da er nemlig isbehandling til å foretrekke. Sistnevnte benyttes ved akutte skader og smerter for å hjelpe til med å dempe smertene i området.

Laserbehandling (også kjent som anti-inflammatorisk laser) kan benyttes i forskjellige frekvenser og dermed oppnå forskjellige behandlingseffekter. Det benyttes ofte for å stimulere regenerasjon og bløtvevstilheling, pluss at det også kan benyttes anti-inflammatorisk.

Hydroterapi (også kalt varmtvannsbehandling eller oppvarmet basseng behandling) er en behandlingsform der harde vannstråler skal stimulere bedret blodtilførsel, samt løse opp i spente muskler og stive ledd.

 

Liste over behandlingsformer (både meget alternative og mer konservative):

 

Kiropraktisk behandling av lårsmerter

Hovedmålsetningen ved all kiropraktorbehandling er å redusere smerte, fremme generell helse og økt livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem. Ved lårplager vil kiropraktoren både behandle låret lokalt for å dempe smerte, redusere irritasjon og øke blodtilførsel, samt gjenopprette normal bevegelighet i korsrygg, bekken og hofte. Ved valg av behandlingsstrategi for den enkelte pasient, legger kiropraktoren vekt på å se pasienten i en helhetlig sammenheng. Hvis det foreligger mistanke om at lårsmertene skyldes annen sykdom, vil du bli henvist til videre undersøkelser.

Kiropraktorbehandlingen består av en rekke behandlingsmetoder hvor kiropraktoren hovedsakelig bruker hendene for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:

– Spesifikk leddbehandling
– Tøyninger
– Muskulære teknikker
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, råd og veiledning

 

Kiropraktisk behandling - Foto Wikimedia Commons

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi, livskvalitet og helse.

 

NESTE SIDE: Dette bør du Vite om Artrose i Hoftene

artrose i HOFTEN

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Referanser:
  1. Pavkovich et al (2015). EFFECTIVENESS OF DRY NEEDLING, STRETCHING, AND STRENGTHENING TO REDUCE PAIN AND IMPROVE FUNCTION IN SUBJECTS WITH CHRONIC LATERAL HIP AND THIGH PAIN: A RETROSPECTIVE CASE SERIES. Int J Sports Phys Ther. 2015 Aug; 10(4): 540–551.

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i låret:

 

Spm: Jeg har vondt i øvre del på framside av låret. Hva kan årsaken være?

Svar: Uten mer informasjon er det umulig å gi en spesifikk diagnose, men avhengig av forhistorien (var det traume? har det vært langvarig?) så kan det være en rekke årsaker til vondt i øvre del på framsiden av låret. Blant annet quadricepsstrekk eller muskelskade. Det kan også være refererte smerter fra nærliggende strukturer i hofte eller bekkenet – iliopsoas slimposebetennelse er også en mulig årsak.

 

Har smertefulle punkter på sidene på lårene. Hva kan diagnosen og årsaken være til vondt på siden av låret?

De vanligste årsakene som gir stram og smertefull muskulatur på utsiden av lårene er iliotibialbånd syndrom og myalgier / muskelspenninger i den delen av quadriceps vi kaller vastus lateralis. Andre mulige årsaker er isjiasirritasjon eller refererte smerter fra nerver i korsryggen, men disse vil oftest gi mer karakteristiske nervesmerter slik som nummenhet, iling, stråling og følelse av elektriske hogg eller støt.

 

Hva kan gjøres med smerter i lårene? Hvilken behandling funker best hvis man har lårsmerter?

Hva som bør gjøres og hvilken behandling som utføres avhenger av hva som er årsaken til smertene. Dersom lårsmertene skyldes stram, dysfunksjonell lårmuskulatur, så er løsningen ofte fysikalsk behandling – men om årsaken er nervesmerter med utspring fra korsryggen så vil det være naturlig at man primært adresserer ryggen fremover låret i behandlingsoppsettet og valg av behandling.

 

Spm: Kan skumrulle hjelpe meg med låret?

Svar: Ja, en skumrulle / foamroller kan hjelpe deg til dels, men hvis du har et problem med låret anbefaler vi at du tar kontakt med kvalifisert helsepersonell innenfor muskuloskeletale fag og får et kvalifisert behandlingsopplegg med tilhørende spesifikke øvelser. Skumrulle benyttes gjerne mot utsiden av låret, mot iliotibialbåndet og tensor fascia latae.

 

Spm: Hvorfor får man smerter i låret?
Svar: Smerte er kroppens måte å si at noe er galt på. Dermed må smertesignaler tolkes som at det er en form for dysfunksjon i det involverte området, som bør utredes og videre utbedres med riktig behandling og trening. Årsaker til smerter i låret kan skyldes plutselig feilbelastning eller gradvis feilbelastning over tid, som kan føre til økte muskulære spenninger, leddstivhet, nerveirritasjon og, hvis ting har gått langt nok, discogene utslag (nerveirritasjon / nervesmerter grunnet skivelidelse i nedre del av rygg, såkalt lumbal prolaps med affeksjon mot L3 eller L4 nerveroten).

 

Spm: Hva bør gjøres med vondt lår full av muskelknuter?

Muskelknutene har mest sannsynlig oppstått grunnet feilbalanse i muskulatur eller feilbelastning. Det kan også oppstå tilhørende muskelspenninger rundt leddslåsninger i nærliggende hofte og bekkenledd. I første omgang bør du få kvalifisert behandling, og deretter få spesifikke øvelser og uttøyning slik at det ikke blir et gjentagende problem senere i livet.

 

Spm: Kvinne, 37 år, med smerter på forsiden av venstre låret. Hva kan det være?

Hvis smertene sitter nærmere lysken så kan det dreie seg om en iliopsoas myalgi eller bursitt / slimposebetennelse – det kan også dreie seg om refererte smerter fra dysfunksjon i hoften eller bekken. Dersom smertene sitter mer i midten av forsiden på låret så kan det være quadriceps som er skadet eller overbelastet. Lumbal prolaps (prolaps i korsryggen) kan også referere smerter til framsiden av venstre låret dersom venstre L3-nerverot er affektert eller irritert.

 

Spm: Mann, 22 år, med vond lårmuskel på høyre side. Hva kan årsaken være?

Den vanligste årsaken til vonde lårmuskler er overbelastning uten tilstrekkelig støttemuskulatur. Kanskje har du økt lengden og intensiteten på treningen for raskt? De vanligste musklene som kan bli vonde i låret er iliopsoas (hoftebøyer), TFL (tensor fascia latae) og de fire quadriceps musklene.

 

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *