Vondt i låret

Vondt i Låret

Det å ha vondt i låret og nærliggende strukturer kan være smertefullt. Vondt i låret kan blant annet forårsakes av muskelstrekk, seneskader, nerveirritasjon i rygg eller sete, samt leddlåsninger i bekkenet eller hoften.

Noen av de vanligste årsakene er overbelastning, traume, slitasje, muskulære feilbelastninger og mekanisk dysfunksjon. Vondt i låret og lårsmerter kan ramme hvem som helst, men det er allikevel en høyere risiko for personer som driver med idrett.

 

TIPS: Lenger ned i artikkelen finner du en video med gode treningsøvelser for deg med lårsmerter.

 

Hvor i Låret har du Vondt?

Basert på hvor i låret smertene sitter, for eksempel framside og bakside, eller på utsiden – så kan man starte prosessen med å anslå mulige diagnoser. For eksempel kan smerter på utsiden av låret være relatert til ITB syndrom og muskulære spenninger i det vi kaller for musculus tensor fascia latae (TFL). Vondt på forsiden av låret antyder problemer med ansamlingen av fremre lårmuskulatur kalt quadriceps (delt inn i 4 muskler). Smerter i baksiden av låret kan stamme fra muskelgruppen vi kaller for hamstrings (bestående av 3 muskler).

 

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av lårplager og muskelskader. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innen disse fagområdene.

Visste du at flere av musklene i hoftene og lysken kan gi smerter ned mot låret? Litt lenger ned i artikkelen viser kiropraktor Alexander Andorff fram et godt treningsprogram med øvelser for å styrke støttemuskulatur i lår, hofter og lyske.

 

VIDEO: 10 Styrkeøvelser mot Vonde Hofter og Lår

Klikk her for å se en video av et treningsprogram mot smerter i hofter og lår. Det er nemlig slik at hoftetrening er blant det viktigste du kan gjøre for å forebygge lårsmerter.


Bli med i vennegjengen vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

 

I denne artikkelen kan du lese mer om følgende temaer:

 • Lårets anatomi

+ Baksiden av låret

+ Framsiden av låret

+ Innsiden av låret

+ Utsiden av låret

 • Egenbehandling mot Stramme Lårmuskler
 • Mulige Årsaker og Diagnoser ved Lårsmerter
 • Vanlige Symptomer og Smertepresentasjoner
 • Utredning og Undersøkelse av Vondt i Låret

+ Funksjonell Undersøkelse

+ Bildediagnostisk Utredning (hvis medisinsk indisert)

 • Behandling for Vondt i Låret
 • Øvelser og Trening mot Lårsmerter

 

Hvor er låret?

Låret er øvre del av beinet, og er delt inn i framside, bakside, innside og utside. Her ser vi nærmere på hvilke strukturer vi finner på de ulike delene av låret.

 

– På Baksiden av Låret (Bakre Lår)

(Figur 1: Illustrasjon av hamstringmusklene på baksiden av låret, samt posisjonen til isjiasnerven)

Bak på låret sitter, blant annet, de tre hamstringsmusklene (biceps femoris, semitendinosus og semimembranosus). Hamstringmusklene er også kjent som knebøyerne, da de er ansvarlig for å bøye knærne dine. Hos mange kan disse musklene bli i overkant anspente og lite elastiske – som igjen kan føre til økte plager med rygg og hofte. Dette er også et område som kan være plaget med strekkskader og muskelrifter. Vi ønsker også å få fram at isjiasnerven også går gjennom baksiden av låret.

 

– På Framsiden av Låret (Fremre Lår)

(Figur 2: Illustrasjon av de 4 quadricepsmusklene på framsiden av låret – mot utsiden av låret ser vi også iliotibibalbåndet, samt tensor fasciae latae)

I fremre lår finner vi de fire quadricepsmusklene (rectus femoris, vastus lateralis, vastus medialis og vastus intermedius) som alle kan gi smerter i låret dersom det oppstår en muskelskade eller muskelknuter i området. Quadricepsmusklene er også kjent som knestrekkerne – og er altså hovedmuskulaturen som hjelper deg med å strekke ut beinet ditt. God styrke i lårmusklene er altså helt essensielt for støtdemping for knær og hofter. I øvre del av framsiden av låret finner vi også iliopsoas (hoftebøyeren).

 

– På Innsiden av Låret

Mot innsiden av låret sitter adduktormuskulaturen (adduktor brevis, adduktor longus og adduktor magnus). Her finner vi også gracilis, som kan gi smerter mot øvre, innside av låret – inkludert lysken. Faktisk er muskelspenninger og muskelskader på innsiden av låret en av de aller vanligste årsakene til lyskesmerter. I tillegg til dette kan det også bidra til smerter mot innsiden av kneet.

 

– Utsiden av Låret

Lokalisert på ytre del av låret finner vi finner musculus tensor fascia latae og iliotibialbåndet. Feilfunksjon og spenninger i disse kan gi grunnlag for en diagnose kjent som ITB syndrom, som kan gi smerter fra utsiden av låret og helt ned mot utsiden av kneet. En vanlig selvbehandlingsteknikk for denne delen av muskulaturen kan inkludere å rulle en massasjeball inn mot de anspente muskelfibrene.

 

Egenbehandling mot Stramme Lårmuskler

Først og fremst oppfordrer vi på det sterkeste til å få utredet vedvarende smerter hos autorisert kliniker (gjerne fysioterapeut eller kiropraktor). Men dersom du har en ganske klar indikasjon på at det skyldes muskulære spenninger eller mindre muskelrifter, så kan vi gjerne komme med noen gode råd for egentiltak først som sist.

Tips 1: Løse opp i Muskelspenninger med Triggerpunktball (Lenken åpner i nytt vindu)

Mange av oss plages med anspente muskler og muskelspenninger. Det å bearbeide disse regelmessige kan redusere sjansen for muskelsmerter og bidra til bedret muskulær funksjon. Egenbruk av massasjeball rettet inn mot muskulaturen kan bidra til å stimulere blodsirkulasjon og løse opp i anspente muskler.  Legg ballen mot den anspente muskulaturen og rull på den i 30-60 sekunder pr område. Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om hvordan daglig bruk av massasjeballer kan være gunstig mot muskulære spenninger.

I tillegg til dette kan spesifikke rehabiliteringsøvelser med minibånd (lenken åpner i nytt vindu) være fordelaktig for bedre funksjon i muskler og sener i lårene. Grunnen til dette er at de hjelper deg med å isolere riktig muskulatur i lårene – og på den måten gjør treningen både mer effektiv, samtidig som den er skånsom. Eventuelt anbefaler vi gjenbrukbar varme/kuldepakning for å stimulere muskulaturen med økt blodsirkulasjon. Varmepakningen varmer du enkelt og greit i mikroen, som du deretter legger mot lårmuskulaturen.

 

Årsaker og Diagnoser ved Vondt i Låret

Det er viktig å skille mellom de vanligere og uvanlige diagnosene som årsak til vondt i låret. Blant de aller vanligste årsakene til smerter i låret finner vi altså muskelspenninger, muskelskader, seneplager og seneskader. Du kan få mer informasjon om dine plager og symptomer ved å få plagene utredet av autorisert kliniker, slik som moderne kiropraktor eller fysioterapeut. Ved våre klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene er vi alltid klare for å hjelpe deg.

 

Mulige Diagnoser ved Vondt i Låret

 • Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket, men øvre lårsmerter kan skyldes artrose i hoften)
 • Bekkenlåsning (bekkenlåsning med tilhørende myalgi kan gi smerter mot utside og bakside av låret)
 • Gluteal myalgi (smerter mot bakside av låret, i overgangen mot setet / glutes)
 • Hamstrings myalgi / muskelskade (gir smerter på baksiden av låret, avhengig av hvilket området som er skadet)
 • Iliopsoas bursitt / slimposebetennelse (gir ofte en rødlig hevelse i området, nattesmerter og ekstrem trykkømhet)
 • Iliopsoas / hoftebøyer myalgi (muskeldysfunksjon i iliopsoas vil ofte gi smerter i øvre del av låret, på framsiden, mot lysken)
 • Isjias
 • ITB syndrom
 • Muskelrift
 • Muskulære spenninger
 • Leddlåsning i bekken, hofte eller korsrygg
 • Lumbal prolaps (nerveirritasjon/skiveskade i L3 eller L4 nerveroten kan gi refererte smerter i låret)
 • Piriformis syndrom (funksjonell nerveirritasjon i setet)
 • Senebetennelse (tendinitt)
 • Seneskade (tendinose)
 • Quadriceps myalgi / muskelskade

 

Sjeldne Årsaker til Lårsmerter

 • Hoftefraktur
 • Infeksjon (ofte med høy CRP og feber)
 • Kreft

 

Mulige Symptomer og Smertepresentasjoner ved Lårsmerter

– Bortdovning i låret

– Brenning i låret

– Dype smerter i låret

– Elektrisk støt i låret

– Hogging i låret

– Knute i låret

– Krampe i låret

– Murring i låret

– Nummen i låret

– Sliten i låret

– Stikking i låret

– Støl i låret

– Sår i låret

– Verking i låret

– Øm i låret

 

Utredning og Undersøkelse av Vondt i Låret

 • Funksjonell Undersøkelse
 • Bildediagnostisk Utredning (hvis medisinsk indisert)

Anamnese og Funksjonell Undersøkelse

En utredning vil alltid starte med at din kliniker går gjennom en historietagning. Her vil terapeuten høre mer om dine symptomer og smerter, samt stille relevante spørsmål for å forstå smertesituasjonen bedre. Deretter går terapeuten videre og sjekker funksjonen i låret ditt, samt nærliggende strukturer. Dette kan innebære bevegelighetstesting, palpasjon, muskeltesting og ortopediske spesialtester for å kartlegge hvor smertene dine kommer fra.

 

Billeddiagnostisk utredning av lårsmerter

Noen ganger kan det være nødvendig med billeddiagnostikk (røntgen, MR, CT eller diagnostisk ultralyd) for å fastslå den nøyaktige årsaken til problematikken. Normalt sett vil man klare seg uten å ta bilder av låret – men det er aktuelt hvis det forekommer mistanke om muskelskade, brudd i femur eller lumbal prolaps. I visse tilfeller blir det også tatt røntgen med den hensikt å sjekke slitasjeforandringer og eventuelle bruddskader. Nedenfor ser du diverse bilder av hvordan låret ser ut i de forskjellige undersøkelsesformene.

 

Røntgenbilde av låret / femur (fra front, A-P)

Røntgen av femur (frontalvinkel, A-P) - Foto Wikiradiography
– Beskrivelse: Røntgenbilde av låret, frontal vinkel (sett fra front), på bildet ser vi nakken og hodet til femur, tuberositas majus og minor, samt selve femurbenet.

Foto: Wikimedia / Wikifoundry

 

Røntgenbilde av låret (fra siden)

Røntgen av femur (lateralvinkel, sidevinkel) - Foto Wikiradiography

– Beskrivelse: Røntgenbilde av låret, lateral vinkel (sett fra siden), på bildet ser vi nakken og hodet til femur, tuberositas majus og minor, samt selve femurbenet og tibialbenet. Vi ser også kneskålen (patella) og lateral, samt mediale kondylen i kneet.

 

MR bilde av hamstringskade (Grad 1 hamstringruptur)

MR av hamstringskade i biceps femoris - Foto Aspetar

– Beskrivelse: MR bilde av hamstringskade, frontal vinkel (sett fra front), på bildet ser vi en skade i biceps femoris, en av de tre hamstringmusklene.

 

 

MR av lår og legg – tverrsnitt

MR tverrsnitt av lår og legg - Foto Wiki

– Beskrivelse: MR bilde av lår (venstre) og legg (til høyre).

 

CT bilde av kreft i låret (sarkom – en form for knokkelkreft)

CT bilde av kreft i låret - sarkom - Foto Wiki

Her ser vi en CT undersøkelse av låret, i såkalt tverrsnitt. På bildet sees et sarkom, en meget sjelden form for knokkel- eller bløtvevskreft.

 

Diagnostisk ultralyd av låret

Diagnostisk ultralyd av adduktoravulsjonskade - Foto Wiki

Her ser vi en diagnostisk ultralyundersøkelse av låret. Undersøkelsen viser en muskelskade i adduktormuskulaturen (på innsiden av låret).

 

Behandling mot Vondt i Låret

 • Helhetlig, tverrfaglig og evidensbasert behandling
 • Viktig med rehabiliteringsøvelser for langvarig bedring

Helhetlig og Moderne Behandling

Ved Vondtklinikkene er vi opptatt av at alle våre terapeuter har en stor verktøykasse – med en særegent god behandlingskompetanse, som ombefatter muskler, sener, nerver og ledd. På denne måten er våre klinikere bedre skikket til å behandle og rehabilitere mer komplekse smertepresentasjoner og kompliserte skader. Moderne behandling av lårsmerter vil ofte inkludere muskulære teknikker, ofte ved bruk av trykkbølge, samt intramuskulær akupunktur (også kjent som idrettsakupunktur).

 

Idrettsakupunktur: Et effektivt supplement

Ved våre klinikker innehar våre terapeuter meget god kompetanse innen intramuskulær akupunktur. En studie publisert i 2015 (Pavkovich et al) viste at tørrnåling kombinert med uttøyning og øvelser hadde symptomlindrende og funksjonsbedrende effekt i pasienter med kronisk lår- og hoftesmerte.

 

Spesifikke Rehabiliteringsøvelser: Grunnlag for Langvarig Bedring

Behandlingen kombineres videre med spesifikke rehabiliteringsøvelser basert på de kliniske funnene i den funksjonelle undersøkelsen. Disse har primært sett som sin hovedoppgave å styrke de skadeutsatte områdene og sørge for at man reduserer risikoen for at lignende skader og smerter skal oppstå igjen på et senere tidspunkt.

 

Liste over behandlingsformer (både meget alternative og mer konservative)

I listen nedenfor viser vi omfanget av behandlingsmetoder det finnes der ute. Det tryggeste er å forholde seg til offentlig autoriserte klinikere, slik som kiropraktor og fysioterapeut, da disse yrkene har tittelbeskyttelse og har en omfattende utdannelse.

 • Akupressur
 • Akupunktur
 • Aromaterapi
 • Atferdsterapi
 • Atlaskorrigering
 • Ayurvedisk medisin
 • Bioelektromagnetisk terapi
 • Blokadebehandling
 • Bløtvevsarbeid
 • Bowenbehandling
 • Coxterapi
 • Elektroterapi
 • Ergonomi
 • Ernæringsfysiologi
 • Fotsoneterapi
 • Fysioterapi
 • Gonstead
 • Healing
 • Hjemmeøvelser
 • Homøopati
 • Hydroterapi
 • Hypnoterapi
 • Infrarød lysterapi
 • Innleggsåler
 • Intramuskulær nålebehandling
 • Isterapi
 • Kjerringråd
 • Kinesiologi
 • Kinesiotape
 • Kiropraktikk
 • Kognitiv behandling
 • Krystallterapi
 • Kontrastbehandling
 • Kopping
 • Kuldebehandling
 • Laser
 • Leddkorrigering
 • Leddmobilisering
 • Legebehandling
 • Lymfedrenasje
 • Lysterapi
 • Magnetbehandling
 • Manuellterapi
 • Meditasjon
 • Muskelavslappende medikamenter
 • Muskelknute behandling
 • Myofasciell teknikk
 • Naprapati
 • Naturmedisin
 • Nevrologisk rehabiliteringstrening
 • Qigong
 • Osteopati
 • Pusteteknikk
 • Refleksologi
 • Shockwaveterapi
 • Smertestillende medikamenter
 • Spinologi
 • Sportsteiping
 • Strekkbenk
 • Strømbehandling
 • Såletilpasning
 • Tankefeltterapi
 • TENS
 • Thaimassasje
 • Traksjon
 • Trening
 • Triggerpunkt terapi
 • Trykkbølgebehandling
 • Tørrnåling
 • Uttøyning
 • Varmebehandling
 • Varmtvannsterapi
 • Yoga
 • Øvelser

 

– Vondtklinikkene: Våre Klinikker og Terapeuter er Klare for å Hjelpe Deg

Trykk på lenken nedenfor for å se en oversikt over våre klinikkavdelinger. Ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse tilbyr vi utredning, behandling og rehabiliteringstrening, mot blant annet muskeldiagnoser, leddtilstander, nervesmerter og senevevsplager. Hos oss er det alltid pasienten som er den aller viktigste – og vi ser fram i mot til å hjelpe deg.

 

Referanser, Forskning og Kilder

1. Pavkovich et al (2015). Effectiveness of Dry Needling, Stretching, and Strengthening to Reduce Pain and Improve Function in Subjects with Chronic Lateral Hip and Thigh Pain: A Retrospective Case Series. Int J Sports Phys Ther. 2015 Aug; 10(4): 540–551.

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende Lårsmerter (FAQ)

Bruk gjerne kommentarfeltet nedenfor for å stille spørsmål. Eller send oss en melding via sosiale medier eller en av våre andre kontaktmuligheter.

 

Spørsmål: Jeg har vondt i øvre del på lårframsiden. Hva kan årsaken være?

Svar: Uten mer informasjon er det umulig å gi en spesifikk diagnose, men avhengig av forhistorien (var det traume? har det vært langvarig?) så kan det være en rekke årsaker til vondt i øvre del på framsiden av låret. Blant annet quadricepsstrekk eller muskelskade. Det kan også være refererte smerter fra nærliggende strukturer i hofte eller bekkenet – iliopsoas slimposebetennelse er også en mulig årsak.

 

Spørsmål: Har smertefulle punkter på sidene på lårene. Hva kan diagnosen og årsaken være til vondt på lårutsiden?

Svar: De vanligste årsakene som gir stram og smertefull muskulatur på utsiden av lårene er iliotibialbånd syndrom og myalgier / muskelspenninger i den delen av quadriceps vi kaller vastus lateralis. Andre mulige årsaker er isjiasirritasjon eller refererte smerter fra nerver i korsryggen, men disse vil oftest gi mer karakteristiske nervesmerter slik som nummenhet, iling, stråling og følelse av elektriske hogg eller støt.

 

Spørsmål: Hva kan gjøres med smerter i lårene? Hvilken behandling funker best hvis man har lårsmerter?

Svar: Hva som bør gjøres og hvilken behandling som utføres avhenger av hva som er årsaken til smertene. Dersom lårsmertene skyldes stram, dysfunksjonell lårmuskulatur, så er løsningen ofte fysikalsk behandling – men om årsaken er nervesmerter med utspring fra korsryggen så vil det være naturlig at man primært adresserer ryggen fremover låret i behandlingsoppsettet og valg av behandling.

 

Spørsmål: Kan skumrulle hjelpe meg med lårplagene?

Svar: Ja, en skumrulle eller triggerpunktball kan hjelpe deg en del på veien, men hvis du har et problem med låret anbefaler vi at du tar kontakt med kvalifisert helsepersonell innenfor muskuloskeletale fag og får et kvalifisert behandlingsopplegg med tilhørende spesifikke øvelser. Skumrulle benyttes gjerne mot utsiden av låret, mot iliotibialbåndet og tensor fascia latae.

 

Spørsmål: Hvorfor får man lårproblemer?

Svar: Smerte er kroppens måte å si at noe er galt på. Dermed må smertesignaler tolkes som at det er en form for dysfunksjon i det involverte området, som bør utredes og videre utbedres med riktig behandling og trening. Årsaker til smerter i låret kan skyldes plutselig feilbelastning eller gradvis feilbelastning over tid, som kan føre til økte muskulære spenninger, leddstivhet, nerveirritasjon og, hvis ting har gått langt nok, discogene utslag (nerveirritasjon / nervesmerter grunnet skivelidelse i nedre del av rygg, såkalt lumbal prolaps med affeksjon mot L3 eller L4 nerveroten).

 

Spørsmål: Hva bør gjøres med vondt lår full av muskelknuter?

Svar: Muskelknutene har mest sannsynlig oppstått grunnet feilbalanse i muskulatur eller feilbelastning. Det kan også oppstå tilhørende muskelspenninger rundt leddslåsninger i nærliggende hofte og bekkenledd. I første omgang bør du få kvalifisert behandling, og deretter få spesifikke øvelser og uttøyning slik at det ikke blir et gjentagende problem senere i livet.

 

Spørsmål: Kvinne, 37 år, med smerter på forsiden av venstre lår. Hva kan det være?

Svar: Hvis smertene sitter nærmere lysken så kan det dreie seg om en iliopsoas myalgi eller bursitt / slimposebetennelse – det kan også dreie seg om refererte smerter fra dysfunksjon i hoften eller bekken. Dersom smertene sitter mer i midten av forsiden på låret så kan det være quadriceps som er skadet eller overbelastet. Lumbal prolaps (prolaps i korsryggen) kan også referere smerter til framsiden av venstre låret dersom venstre L3-nerverot er affektert eller irritert.

 

Spørsmål: Mann, 22 år, med vond lårmuskel på høyre side. Hva kan årsaken være?

Svar: Den vanligste årsaken til vonde lårmuskler er overbelastning uten tilstrekkelig støttemuskulatur. Kanskje har du økt lengden og intensiteten på treningen for raskt? De vanligste musklene som kan bli vonde i låret er iliopsoas (hoftebøyer), TFL (tensor fascia latae) og de fire quadriceps musklene. Hvis smertene sitter på baksiden er det mest sannsynligvis hamstringmusklene.

 

Youtube logo liten– Følg Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på YOUTUBE

facebook logo liten– Se Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på FACEBOOK

facebook logo liten– Følg Kiropraktor Alexander Andorff på FACEBOOK

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *