Vondt i munnen

Trigeminalnevralgi kan gi intense smerter

Trigeminusnevralgi


Trigeminusnevralgi er en årsak til ansiktsmerter. Trigeminusnevralgi, også kalt tic douloureux, kjennetegnes ved meget skarpe, episodiske, intense, skytende, elektriske smerter i ansiktet.

 

Trigeminusnevralgi er en tilstand der trigeminusnerven er påvirket, irritert eller skadet. Denne nerven er en av de største og viktigste følenervene vi har i hodet og ansiktet – den er ansvarlig for å sende sensorikkinformasjon til hjernen vedrørende berøring, trykk og temperatur fra ansiktet, kjeven, pannen og rundt øynene. Så når vi får en nerveirritasjon (nevralgi) av trigeminusnerven kan dette naturlig nok føre til meget intense smerter.

 

– Hva er en nevralgi?

En nevralgi er per definisjon en episodisk nerveirritasjon som gir intense nervesmerter i den påvirkede nervens nervebane. Den vanligste nevralgidiagnosen er trigeminusnevralgi, men også helvetesild (post-herpes nevralgi) kan gi meget intense smerter i påvirket nervebane. Andre årsaker kan være diabetes, multippel sklerose, infeksjon eller medikamentbivirkninger.

Vondt i Nervene - Nervesmerter og Nerveskader 650px


– Hva er årsaken til trigeminusnevralgi?

Den vanligste årsaken til trigeminusnevralgi er trykk fra en blodåre i nærheten av hjernestammen. Med tiden får vi forandringer i hjernens blodårer, som kan resultere i at de direkte eller indirekte irriterer / påvirker den nærliggende trigeminusnerven. Ved direkte irritasjon er det da snakk om at blodåren ligger mot nervens insulerende membran (myelin) og at ved hvert hjerteslag så vil blodåren ekspandere og utøve nerveirritasjon. Det blir sagt at denne gnissingen kan gradvis ødelegge isolasjonen rundt selve nerven. Andre årsaker kan være svulster eller multippel sklerose.

 

– Tegn og symptomer på at du har trigeminusnevralgi

Det karakteristiske symptomet på tilstanden er en plutselig, utrolig intens, nærmest støt-aktig knivende smerte som kan vedvare i flere sekunder. Vondtet og smertene kan kjennes i ansiktet, rundt leppene, øynene, nesen, hodebunnen og pannen. Hverdagslige gjøremål som det å pusse tennene, ta på seg sminke, svelge eller bare ta lett på ansiktet kan frembringe symptomene.

 

– En av de mest smertefulle diagnosene

Smertepresentasjonen er av en slik art at trigeminusnevralgi er rangert som en av de mest intense og mest smertefulle diagnosene som finnes. Normalt sett vil tilstanden ramme en side, men noen personer opplever at smerten kan oppstå alternerende på begge sider. Smertene kan oppstå repetitivt, av og på, gjennom dager, uker og til og med måneder. I visse tilfeller kan det gå måneder eller år mellom hver smertepresentasjon.

 

– Kvinner over 50 år mest utsatt

Tilstanden rammer både kvinner og menn, men er vanligst blant kvinner og rammer sjeldent personer under 50 år.

Mann over 50 med trigeminal nevralgi

– Hvordan blir trigeminusnevralgi diagnostisert?

Det kan bli benyttet billeddiagnostikk i form av MR (magnetisk resonanse undersøkelse) for å se om årsaken til nerveirritasjonen er en svulst eller multippel sklerose.

 

Utenom om billeddiagnostisk utredning for disse to årsakene, så er det ingen tester som, med 100% sikkerhet, kan påvise trigeminusnevralgi – men kliniske tester vil utelukke andre årsaker og differensialdiagnoser. Dette kombinert med symptomene til pasienten gjør at tilstanden er relativt grei å diagnostisere.

 

– Hva er behandlingen for trigeminusnevralgi?

Behandlingen kan deles inn i medikamentell behandling, nevrokirurgi og konservativ behandling. Av medikamentell behandling finner vi reseptfrie medikamenter, men også reseptbelagte medikamenter, blant annet antiepileptiske medikamenter (tegretol aka carbamazepine, neurontin aka gabapentin). Av smertestillende benyttes ofte clonazepam (-pam er samme ending som diazepam, Valium, altså en antidepressiva og angstdempende tablett) som opplyses å kunne gi smertelindring i kombinasjon med andre medikamenter. Antidepressiva benyttes også i behandlingen av nevralgismerter. I visse ekstreme tilfeller kan det være nødvendig med nevrokirurgiske inngrep, men da er det veldig viktig – grunnet relativt høy risiko for etterskader og lignende – at man har prøvd alt annet av konservativ behandling og lignende først. Av kirurgisk inngrep så kan også blokadebehandling være en mulighet.


Av konservative behandlingsmetoder så nevner anerkjente National Institute of Neurological Disorders and Stroke følgende modaliteter; tørrnåling, fysikalsk behandling, kiropraktisk leddkorrigering og hypnose/meditasjon. Disse behandlingsformene kan hjelpe den påvirkede med muskelspenninger og/eller leddrestriksjoner i kjeve, nakke, øvre rygg og skuldre – som kan gi symptomlindring og funksjonsbedring.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Nyere forskning har også vist at skånsom ultralydbehandling kan gi alzheimers pasienter tilbake full minnefunksjon ved å trigge kroppens egne immunceller. Kanskje dette også – med tiden – kan gjøres mot trigeminalnevralgi?

 

Les også: – Ny Alzheimers Behandling Gjenoppretter Full Minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

Les også: – Er det senebetennelse eller seneskade? Visse du at behandlingen for de to er helt forskjellig?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Les også: – Vondt i ansiktet? Her har du mulige årsaker!

Sinusittvondt

 

Kilder:

National Institute of Neurological Disorders and Stroke: Trigeminal Neuralgia Fact Sheet.