Svimmel

8 Gode råd og tiltak mot svimmelhet

4.9/5 (8)

Sist oppdatert 03/04/2018 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Svimmel

8 Gode råd og tiltak mot svimmelhet

Er du eller noen du kjenner rammet av svimmelhet? Her er 8 gode råd og tiltak som kan redusere svimmelhet og vertigo. Vi råder deg sterkt til å ta kontakt med en kliniker for å finne ut hva slags svimmelhet du plages av.

 1. Drikk vann: Hvis du er dehydrert kan dette føre til lavt blodtrykk (hypotensjon) – som igjen kan føre til svimmelhet, særlig når man går fra liggende til stående stilling og lignende.

2. Ta vitaminer: Retningslinjene for behandling av svimmelhet (særlig blant eldre) slår fast at man bør ta multi-vitamin dersom man lider av dette og har et lite variert inntak av ernæring.

3. Massasje og muskelarbeid: Stramme muskler og stive ledd kan gi grunnlag for det vi kaller cervikogen svimmelhet, også kjent som nakkerelatert svimmelhet. Fysikalske teknikker kan øke blodsirkulasjonen i området og lette på muskulære spenninger og dermed frigjøre en mulig årsak til svimmelhet. Det kan også være effektivt med nålebehandling ved ekstra sterke myalgier.

4. Stress ned og hvil: Du tilrådes å høre etter kroppens signaler – hvis du opplever svimmelhet, så er det en advarsel om at du må gjøre noe med det. Hvis kroppen ber deg slutte med noe, så gjør du lurt i å høre etter. Trekk pusten dypt og forsøk å ta deg tid til deg selv i blant alt kaoset.

Rastløse bein syndrom - nevrologisk søvntilstand

5. Unngå alkohol: Dersom du plages av svimmelhet, så er alkohol en svært dårlig idè. I de aller fleste tilfeller vil alkohol forverre svimmelheten, både med tanke på frekvens og intensitet.

6. Leddbehandling: Stiv nakke og ledd-dysfunksjoner (når leddene ikke beveger seg som de skal) kan være en årsak til cervikogen svimmelhet (nakkerelatert svimmelhet) – særlig de øverste nakkeleddene har blitt knyttet mot svimmelhet. Tilpasset leddbehandling (f.eks. kiropraktor eller manuellterapeut) kan være effektivt i behandling av dysfunksjon i nærliggende ledd. Ledd-dysfunksjon er ofte en betydelig faktor i det sammensatte svimmelhets-symptombildet. En kliniker vil gjøre en grundig undersøkelse og deretter bestemme best mulig framgangsmåte for deg, oftest bestående av en kombinasjon av muskelarbeid, leddkorrigering, hjemmeøvelser, uttøyning og ergonomiske råd.

Kiropraktorkonsultasjon

7. Tøy ut og hold deg i bevegelse + varmebehandling: Jevnlig lett uttøyning og bevegelse av nakken vil sørge for at området opprettholder normalt bevegelsesmønster og forhindrer forkortning av relatert muskulatur. Det kan også øke blodsirkulasjonen i området, som assisterer den naturlige tilhelingsprosessen. Ikke stopp helt opp, men hør også etter når kroppen forteller deg at du bør ta en pause. Hvis du lurer på hva slags øvelser du kan gjøre – så bør du rådføre deg med profesjonell hjelp eller spørre oss (gratis).Vi anbefaler også at du bruker varmepakning jevnlig for å holde musklene i gang. En god huskeregel er «nedkjøling når det er skikkelig smertefullt og oppvarming når du vil holde det i gang». Vi anbefaler derfor denne gjenbrukbare hot/cold pakningen (kan brukes både som kuldepakning og varmepakning – fordi den både kan kjøles i fryseren og varmes i mikrobølgeovn) som også kommer med en handy kompresjonswrap slik at du kan feste den der hvor du har vondt.

Sittende lateral nakkestrekk

8. Epleys manøver: Denne manøveren utøves av kiropraktorer, manuellterapeuter og ØNH-leger i behandlingen av krystallsyke (BPPV). Det er en meget effektiv teknikk, som normalt sett bare trenger 1-2 behandlinger for fullstendig lindring av krystallsyken.

 

Les også: – Dette bør du vite om svimmelhet!

Vondt i nesen

 

Få behandling nå – ikke vent: Få hjelp av en kliniker til å finne årsaken til svimmelheten. Det er kun på denne måten at du kan gjøre de riktige tiltakene for å bli kvitt problemet. En kliniker kan assistere med behandling, kostholdsråd, tilpassede øvelser og uttøyning, samt ergonomisk rådgivning for å gi både funksjonsbedring og symptomlindring.

Spør oss - helt gratis! 

Les også: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Les også: – 5 helsefordeler ved å gjøre planken!

Planken

Les også: – DERFOR bør du bytte ut bordsaltet med rosa himalayasalt!

Rosa Himalayasalt - Foto Nicole Lisa Photography

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *