Undersøkelse av ankel

Sinus tarsi syndrom

Sinus tarsi syndrom


Sinus tarsi syndrom er en smertetilstand som gir vondt i ankelleddet mellom hælbenet og talus. Dette området kalles for sinus tarsi. Opptil 80% av disse oppstår grunnet såkalt inversjonsovertråkk i ankelen – grunnen til dette er at ligamentene i området kan bli skadet ved slike traumer. Man mener ellers at de resterende 20% skyldes avklemming av lokalt bløtvev i sinus tarsi grunnet kraftig overpronering i foten.

 

Øvelser og Trening mot Sinus Tarsi Syndrom

Scroll nedenfor for å se to gode treningsvideoer med øvelser som kan hjelpe deg med å lindre sinus tarsi syndrom.

 

VIDEO: 5 Øvelser mot Smerter i Fotvristen

Sinus tarsi syndrom er en mulig årsak ved vondt i fotvristen. Disse fem øvelsene i dette treningsprogrammet er spesifikt satt sammen for å avlaste fotvristen og ankelen. Jevnlig utføring av øvelsene vil føre til forbedret ankelstyrke, økt lokal blodsirkulasjon og reduserte smerter.

Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: 10 Styrkeøvelser for Hoftene Dine

En god hoftefunksjon gir en bedre fot og ankelfunksjon. Dette skyldes at hoftene dine er kraftige støtdempere som kan avlaste føttene og anklene dine fra overbelastning. Her ser du ti øvelser som vil kunne gi deg sterkere hofter og bedret støtdemping.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Symptomer og kliniske tegn på Sinus Tarsi Syndrom

Symptomer ved sinus tarsi innebærer langvarige smerter på utsiden av foten mellom hælbenet og talus. Dette området vil også være trykkømt. Man vil også oppleve instabilitet i ankelen, samt problemer med full vektbelastning på foten. Smertene forverres ved bevegelse av foten i inversjon eller eversjon.

 

Tydelig instabilitet kan være et karakteristisk tegn på denne plagen. Som nevnt kan plagen ofte oppstå etter overtråkk – men kan også oppstå etter brudd / fraktur i foten.

 

Diagnostisering og billeddiagnostikk for Sinus Tarsi Syndrom

En kliniker som jobber daglig med muskel og skjelett bør evaluere problemet. Med dette mener vi fysioterapeut, manuellterapeut eller kiropraktor. Lege, manuellterapeut og kiropraktor har alle henvisningsrett til videre billeddiagnostikk og ved mistanke om sinus tarsi syndrom, så er det ofte røntgen, diagnostisk ultralyd og mulig påfølgende MR undersøkelse som er mest aktuelt.

 

En MR kan se grundig på både ben og bløtvev, og kan dermed se om det er noen arrforandringer, hevelser eller signalforandringer i sinus tarsi området. Den kan også se om det er skader på ligamentene i ankel eller fot.

 

Undersøkelse av ankel

Konservativ behandling av Sinus Tarsi Syndrom

Konservativ behandling er ofte effektiv i behandling av sinus tarsi syndrom, så lenge den blir utført av en oppdatert kliniker. Grunnet instabilitet er det viktig at pasienten får tilpassede styrkeøvelser, balanseøvelser (for eksempel med balansebrett eller balansepute) og blir henvist til såletilpasning – som kan resultere i mindre fysisk belastning mot området, dette gir området en sjanse til å reparere seg selv / restituere. I de vondeste periodene kan det være aktuelt med avlastning med fotseng, sportsteiping eller stabile sko.

 

Annen konservativ behandling kan bestå av leddmobilisering/leddmanipulasjon av leddene rundt sinus tarsi, triggerpunktsbehandling / nålebehandling mot kompenseringsplager i legg, lår, sete, bekken og korsrygg – for man kan nemlig få en feilbelastning videre i bevegelsesapparatet hvis man ikke har riktig bruk av fot og ankel. Det er også viktig for en kliniker å sørge for at knær, hofter og bekken fungerer optimalt – for å unngå økt trykk mot sinus tarsi.

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Kompresjonssokk

Alle med fotsmerter og problematikk kan ha nytte av kompresjonsstøtte. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i legger og føtter.

kjøp nå

 

Anbefalte produkter for smertelindring

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 


– Les også: Effektive øvelser for å styrke fotbuen

Vondt i foten

 

Invasiv behandling av Sinus Tarsi

Med invasiv behandling menes behandling som naturlig nok har en høyere risiko for uheldige bivirkninger. Av invasive innfallsmetoder har vi smerteinjeksjon (typ kortison og steroidebehandling) og operasjon. I en studie publisert i 1993 viste det seg at 15 av 41 opererte fortsatt hadde smerter etter operasjonen (Brunner et al, 1993) – studien syntes dette var positivt, da det betydde at rundt 60% hadde et meget vellykket inngrep). I de verste tilfellene, der annen mer konservativ behandling og opptrening er utprøvd kan det være en effektiv siste utvei til en smertefri hverdag for påvirkede pasienter.

 

Artroskopi eller åpen kirurgi er metodene som benyttes ved operasjon. De viser ofte til gode resultater, men som sagt så bør konservativ behandling og trening være utprøvd i tilstrekkelig grad før man går videre til dette steget grunnet risiko ved operasjon.

 

En nyere studie publisert 2008 (Lee et al, 2008) i det anerkjente ‘Arthroscopy: the journal of arthroscopic & related surgery: official publication of the Arthroscopy Association of North America and the International Arthroscopy Association’ viste at artroskopi var en god måte å identifisere og behandle alvorlige tilfeller av sinus tarsi syndrom – i 33 opererte tilfeller så hadde 48% meget gode resultater, 39% hadde gode resultater og 12% hadde godkjente resultater (se abstrakt fra studien her).

 

– Les også: Vondt i fot og ankel? Her finner du mulige diagnoser og årsaker.

Ligamenter på utside av foten - Foto Healthwize

 


Kilder:
Brunner R, Gächter A
[Sinus tarsi syndrome. Results of surgical treatment]. Unfallchirurg. 1993 Oct;96(10):534-7.

Helgeson K. Examination and intervention for sinus tarsi syndrome. N Am J Sports Phys Ther. 2009 Feb;4(1):29-37.

Lee KB1, Bai LB, Song EK, Jung ST, Kong IK. Subtalar arthroscopy for sinus Tarsi syndrome: arthroscopic findings and clinical outcomes of 33 consecutive cases. Arthroscopy. 2008 Oct;24(10):1130-4. doi: 10.1016/j.arthro.2008.05.007. Epub 2008 Jun 16.

 

Les også: 4 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke

Uttøyning av nakken

Les også: – 8 gode råd og tiltak mot isjias og isjialgi

Isjias

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg gratis gjennom vårt tilknyttede helsepersonell – LIKE siden vår)