Home » Hvor har du vondt? » Vondt i foten » Sinus tarsi syndrom

Sinus tarsi syndrom

Anbefalt nettbutikk for kvalitetsprodukter:

Sinus tarsi syndrom

Sinus tarsi syndrom


Sinus tarsi syndrom er en smertetilstand som gir vondt i ankelleddet mellom hælbenet og talus. Dette området kalles for sinus tarsi. Opptil 80% av disse oppstår grunnet såkalt inversjonsovertråkk i ankelen – grunnen til dette er at ligamentene i området kan bli skadet ved slike traumer. Man mener ellers at de resterende 20% skyldes avklemming av lokalt bløtvev i sinus tarsi grunnet kraftig overpronering i foten.

 

Symptomer og kliniske tegn

Symptomer ved sinus tarsi innebærer langvarige smerter på utsiden av foten mellom hælbenet og talus. Dette området vil også være trykkømt. Man vil også oppleve instabilitet i ankelen, samt problemer med full vektbelastning på foten. Smertene forverres ved bevegelse av foten i inversjon eller eversjon. Tydelig instabilitet kan være et karakteristisk tegn på denne plagen. Som nevnt kan plagen ofte oppstå etter overtråkk – men kan også oppstå etter brudd / fraktur i foten.

 

Diagnostisering og billeddiagnostikk

En kliniker som jobber daglig med muskel og skjelett bør evaluere problemet. Med dette mener vi fysioterapeut, manuellterapeut eller kiropraktor. Lege, manuellterapeut og kiropraktor har alle henvisningsrett til videre billeddiagnostikk og ved mistanke om sinus tarsi syndrom, så er det ofte røntgen, diagnostisk ultralyd og mulig påfølgende MR undersøkelse som er mest aktuelt. En MR kan se grundig på både ben og bløtvev, og kan dermed se om det er noen arrforandringer, hevelser eller signalforandringer i sinus tarsi området. Den kan også se om det er skader på ligamentene i ankel eller fot.

 

Undersøkelse av ankel


Konservativ behandling

Konservativ behandling er ofte effektiv i behandling av sinus tarsi syndrom, så lenge den blir utført av en oppdatert kliniker. Grunnet instabilitet er det viktig at pasienten får tilpassede styrkeøvelser, balanseøvelser (for eksempel med balansebrett eller balansepute) og blir henvist til såletilpasning – som kan resultere i mindre fysisk belastning mot området, dette gir området en sjanse til å reparere seg selv / restituere. I de vondeste periodene kan det være aktuelt med avlastning med fotseng, sportsteiping eller stabile sko. Annen konservativ behandling kan bestå av leddmobilisering/leddmanipulasjon av leddene rundt sinus tarsi, triggerpunktsbehandling / nålebehandling mot kompenseringsplager i legg, lår, sete, bekken og korsrygg – for man kan nemlig få en feilbelastning videre i bevegelsesapparatet hvis man ikke har riktig bruk av fot og ankel. Det er også viktig for en kliniker å sørge for at knær, hofter og bekken fungerer optimalt – for å unngå økt trykk mot sinus tarsi.

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Kompresjonssokk

Alle med fotsmerter og problematikk kan ha nytte av kompresjonsstøtte. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i legger og føtter.

kjøp nå

 

Anbefalte produkter for smertelindring

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 


– Les også: Effektive øvelser for å styrke fotbuen

Vondt i foten

 

Invasiv behandling

Med invasiv behandling menes behandling som naturlig nok har en høyere risiko for uheldige bivirkninger. Av invasive innfallsmetoder har vi smerteinjeksjon (typ kortison og steroidebehandling) og operasjon. I en studie publisert i 1993 viste det seg at 15 av 41 opererte fortsatt hadde smerter etter operasjonen (Brunner et al, 1993) – studien syntes dette var positivt, da det betydde at rundt 60% hadde et meget vellykket inngrep). I de verste tilfellene, der annen mer konservativ behandling og opptrening er utprøvd kan det være en effektiv siste utvei til en smertefri hverdag for påvirkede pasienter.

 

Artroskopi eller åpen kirurgi er metodene som benyttes ved operasjon. De viser ofte til gode resultater, men som sagt så bør konservativ behandling og trening være utprøvd i tilstrekkelig grad før man går videre til dette steget grunnet risiko ved operasjon. En nyere studie publisert 2008 (Lee et al, 2008) i det anerkjente ‘Arthroscopy: the journal of arthroscopic & related surgery: official publication of the Arthroscopy Association of North America and the International Arthroscopy Association’ viste at artroskopi var en god måte å identifisere og behandle alvorlige tilfeller av sinus tarsi syndrom – i 33 opererte tilfeller så hadde 48% meget gode resultater, 39% hadde gode resultater og 12% hadde godkjente resultater (se abstrakt fra studien her).

 

– Les også: Vondt i fot og ankel? Her finner du mulige diagnoser og årsaker.

Ligamenter på utside av foten - Foto Healthwize

 


Kilder:
Brunner R, Gächter A
[Sinus tarsi syndrome. Results of surgical treatment]. Unfallchirurg. 1993 Oct;96(10):534-7.

Helgeson K. Examination and intervention for sinus tarsi syndrome. N Am J Sports Phys Ther. 2009 Feb;4(1):29-37.

Lee KB1, Bai LB, Song EK, Jung ST, Kong IK. Subtalar arthroscopy for sinus Tarsi syndrome: arthroscopic findings and clinical outcomes of 33 consecutive cases. Arthroscopy. 2008 Oct;24(10):1130-4. doi: 10.1016/j.arthro.2008.05.007. Epub 2008 Jun 16.

 

Les også: 4 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke

Uttøyning av nakken

Les også: – 8 gode råd og tiltak mot isjias og isjialgi

Isjias

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg gratis gjennom vårt tilknyttede helsepersonell – LIKE siden vår)

Visste du at aktivitet er den beste medisin? Derfor anbefaler vi at du gjør øvelser aktivt for å forebygge plager - slik som disse øvelsene mot karpal tunnel syndrom. Se beskrivelse på øvelsene her:

Annonsere?

Vondt.net er en av Norges største uavhengige nettsteder innen helse og har ca. 20000000 sidevisninger hvert år.

Vi har totalt fem plasser for annonsering. Format: JPG med eller uten lenke.

Skyskraper - topp, 1 stk. Størrelse 960 x 300 pix.
Per stk. kr. 10.000 per md.

- Plasseres først på toppen av nettsiden over samtlig annen tekst og har derfor meget god eksponering

Skyskraper - bunn, 1 stk. Størrelse 960 x 300 pix.
Per stk. kr. 3.000 per md.

- Plasseres nederst på bunnen av nettsiden

Knapp, 3 stk. Størrelse 233 x 280 px.
Per stk. kr. 3.000 per md.

- Plasseres på siden av nettsiden

Vi tar også imot andre forespørsler. Så hvis du har et spørsmål angående annonsering er det bare å kontakte oss.

Kontakt reklameavdelingen:
Alexander Andorff, vondt2013@hotmail.no eller send oss en forespørsel via sosiale medier

Ad

Nyeste kommentarer

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk