Coverbilde for artikkelen Akupunktur kan Lindre Fibromyalgi på Vondt net

Akupunktur kan Lindre Fibromyalgi

4.7/5 (3)

Sist oppdatert 16/03/2022 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse


Akupunktur kan Lindre Fibromyalgi

Gode nyheter for de som er rammet av fibromyalgi. En større studie publisert i BMJ (British Medical Journal) har nemlig vist at akupunktur (nålebehandling) kan gi smertelindring og funksjonsbedring for som er rammet av denne bløtvevsrevmatiske lidelsen. En annen forskningsstudie (1) støttet også opp om at intramuskulær akupunktur kan fungere smertelindrende for de med fibromyalgi – og at det kan være med på å dempe bruken av smertestillende medikamenter. Ellers er det også viktig å nevne at akupunkturformen som ble benyttet i studien vi refererer til her ikke er det samme som den mer alternative kinesiske akupunkturformen.

 

– Ved våre tverrfaglige avdelinger på Vondtklinikkene i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt) har våre klinikere en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabiliteringstrening for kroniske smertesyndromer. Klikk på lenkene eller her for å lese mer om våre avdelinger.

 

Del gjerne denne artikkelen hvis du eller noen du kjenner er rammet av den ‘usynlige sykdommen’. Har du innspill? Bruk kommentarfeltet nedenfor eller vår Facebookside.Fibromyalgi er en medisinsk, revmatisk sykdomstilstand som er kjennetegnet ved kroniske, vidspredte smerter og økt trykksensitivitet i hud og muskler. Fibromyalgi er en meget funksjonnedsettende diagnose som innebærer kroniske smerter. Det er også veldig vanlig at personen lider av utmattelse, søvnproblemer, fibrotåke og hukommelseproblemer. Symptomene kan variere kraftig, men karakteristiske symptomer er betydelig verking og brennende smerter i muskler, muskelfester og rundt ledd. Det blir klassifisert som en revmatisk lidelse.

 

Hva er årsaken til fibromyalgi?

Årsaken til at man blir rammet av fibromyalgi er fortsatt ikke fullstendig kjent. Man mener at det kan være arvelige faktorer i kombinasjon med epigenetiske påvirkninger som står bak diagnosen. Mulige årsaker som infeksjoner, traumer og post-traumatisk stress har også blitt nevnt som muligheter.

 

Det forskes også på sammenhengen mellom fibromyalgi og skader eller infeksjoner. Blant annet hevdes at nakkesleng er en faktor som kan være utløsende for fibromyalgismerter. Andre muligheter som nevnes er Arnold-Chiari, cervikal stenose, borrelia, mycoplasma, lupus, Epstein Barr-virus og luftveisinfeksjoner. 

Studie: Markant Bedring etter 10 Ukers Behandling

Studien sammenlignet ekte akupunkturbehandling (der det faktisk ble satt nåler) mot ‘placebo nålebehandling’ (der det ikke ble satt nåler, men kun benyttet plastrør istedenfor) – det var 153 deltagere totalt fordelt på de to gruppene. Pasientgruppene fikk 1x behandling i uken i 9 uker. I gruppen som fikk nålebehandling noterte man hele 41% bedring etter 10 uker – denne effekten holdt seg også ganske godt selv 12 måneder etter endt behandling og det ble innrapportert en langvarig bedring på 20% – ett år etter siste behandling. Dette er den første, store studien som har målt en så god effekt – og forskerne selv mener at dette er grunnet en god kartlegging og behandlingsplan. Med andre ord – meget godt nytt for de som er rammet av denne lidelsen.

 

Men det er også viktig å bemerke seg at man må være tålmodig med behandlingen når man har fibromyalgi – og at det tok ni behandlinger for å oppnå bedringen de refererer til.

 

Hvordan Fungerer Muskulær Nålebehandling mot Fibromyalgi?

Fibromyalgi fører til sentral sensitivisering og en økning i nervesignaler. Dette innebærer blant annet at smerter overrapporteres i hjernen og at selv mindre ubehag og verking kan oppleves som veldig smertefulle. Ved å benytte muskulær nålebehandling mot hypersensitive muskler kan man oppleve flere fysiologiske effekter – blant annet:

  • Desensitivisering av Smertesignaler
  • Mindre Muskelspasmer og Verking
  • Nedbryting av Skadevev og Økt tilheling

Man mener at nedgangen i smerter blant annet skyldes en nedgang i den elektriske aktiviteten inne i muskulaturen – og dermed mindre smertesignaler som blir sendt til hjernen.

 

Konklusjon: Nyttig Verktøy i Kampen mot Fibromyalgi

Akupunktur og nålebehandling utføres av en rekke helseklinikere, blant annet akupunktører, kiropraktorer, fysioterapeuter og manuellterapeuter – men vi synes det er viktig at du finner riktig behandler og hjelper deg dermed gjerne med å finne en av våre anbefalte behandlere i ditt nærområde hvis ønskelig.

 

Nålebehandling kan lindre smerter og hjelpe deg med å løsne opp i dysfunksjonelle muskler og bløtvev – noe som ofte er en sterkt medvirkende årsak til fibromyalgismerter. Vi anbefaler dòg at det kombineres med flere behandlingsteknikker man vet at kan ha effekt på fibromyalgi – slik som fysikalsk behandling, leddmobilisering og laserterapi.

 Egenbehandling: Hva kan jeg gjøre selv mot fibromyalgismerter?

Det er få ting som gjør dørstokkmilen så høy og lang som fibromyalgi. På dårlige dager kan selv det å komme seg ut av sengen kjennes ut som en treningsøkt. Vi anbefaler at du hører på kroppen, men at du alltid prøver å få til litt bevegelse og noen øvelser i løpet av dagen – musklene dine vil takke deg for det i det lange løp. Mange opplever lindring med hjemmeøvelser tilpasset de med fibromyalgi (se video her eller nedenfor). Andre opplever at trening i varmtvannsbasseng, yoga eller pilates har en positiv effekt på deres plages. Man kan også benytte seg av triggerpunkt / massasjeballer på daglig basis eller akupressurmatte (se nedenfor). Eventuelt kan man også bruk en kombinasjons hot/cold-pakning.

 

Tips 1: Akupressurmatte (Lenken åpnes i nytt vindu)

Fibromyalgi er lenket til økte muskelspenninger og vidstrakte myalgier i kroppen. Særlig nakke og skuldre er gjerne hardt rammet. Vi gir ofte tips om bruk av akupressurmatte som et godt egentiltak mot betydelige muskelspenninger. Matten og den medfølgende nakkestøtten kan også fungere godt til avspenning når kroppen er oversensitiv. Klikk på bildet eller her for å lese mer om den.

 

 Youtube logo liten– Følg oss på YOUTUBE

SE VIDEO: 6 Tilpassede Styrkeøvelser for de med Fibromyalgi

facebook logo liten– Følg oss på FACEBOOK

Vanlige Stilte Spørsmål om Akupunktur og Fibromyalgi

Er det farlig å få akupunktur når man har fibromyalgi?

Nei, så lenge du får nålebehandling av en offentlig autorisert kliniker så er dette regnet som en meget trygg behandlingsform. Det vanligste er at intramuskulær akupunktur utføres av offentlig autorisert kliniker – slik som moderne kiropraktor. Men man må huske på at fibromyalgi medfører betydelig høyere muskelaktivitet – og at man dermed kan bli temmelig støl og øm etter behandling.

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *