Vondt i foten

Trykkbølgebehandling av fotsmerter grunnet plantar fascitt.

4/5 (5)

Sist oppdatert 17/03/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Trykkbølgebehandling av fotsmerter grunnet plantar fascitt.

Plantar fascitt er et relativt vanlig problem som gir smerte i fotbladet på framside av hælen og langsgående den mediale fotbuen. En overbelastning av det fibrøse vevet i fotbladet som utgjør støtten for fotbuen kan føre til det vi kaller plantar fascitt.

 

I de fleste tilfeller kan pasienter behandles med relativt enkle grep, avhengig av hvor lenge de har hatt plagen og så videre, men i andre tilfeller kreves det mer aktiv behandling som for eksempel trykkbølgebehandling. Noen enklere behandlingsmetoder innebærer avlastning (f.eks. med hælstøtte designet spesifikt for plantar fascitt), nedising, såletilpasning og uttøyningsøvelser.

 

Forskning har vist at 3-4 behandlinger med trykkbølge kan være nok for å få en varig endring i et kronisk plantar fascitt problem (Rompe et al, 2002).

 

Vondt i foten

Vondt i foten. Bilde: Wikimedia Commons

 

Hvordan fungerer trykkbølgebehandling av plantar fascitt?

Først og fremst vil klinikeren kartlegge hvor smerten sitter og mest sannsynlig markere dette med en penn eller lignende. Deretter benyttes det kliniske protokoller for individuelle problemer (f.eks. så behandles plantar fascia med 2000 slag med en 15mm probe). Behandlingen utføres over 3-5 behandlinger, avhengig av problemets varighet og styrke, med 1 uke i mellom. Det er viktig at trykkbølgebehandling ikke utføres noe særlig oftere enn 1 gang hver uke, og at man lar det gå cirka 1 uke mellom hver behandling – dette er for at tilhelingsresponsen skal få tid til å arbeide med det dysfunksjonelle fotvevet. I likhet med andre behandlingsformer kan behandlingsømhet forekomme, og dette er som regel grunnet at det forårsaker forandringer i vevet.

 

Funksjon:

De repetitive trykkbølgene fra trykkbølgeapparatet forårsaker mikrotraumer i det behandlede området, som gjenskaper neo-vaskulærisering (ny blodsirkulasjon) i regionen. Det er den nye blodsirkulasjonen som promoterer tilheling i vevet.

 

Oppnå raskere bedring

Vi anbefaler også sterkt at du benytter deg av kompresjonssokk (spesialutgave mot plantar fasciit):

 

RELATERT PRODUKT / EGENHJELP: – Kompresjonssokk

Denne kompresjonssokken er spesiallaget for å gi trykk mot de riktige punktene ved plantar fasciit / hælspore. Kompresjonssokker kan bidra til økt blodsirkulasjon og økt tilheling hos de som er rammet av redusert funksjon i føttene.

kjøp nå

 

Kilde:

Rompe, JD, et al. «Evaluation of low-energy extracorporeal shock-wave application for treatment of chronic plantar fasciitis.» Jour Bone Joint Surg. 2002;84:335-41.

 

Les også:

Vondt i foten

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *