Gluteal og setesmerter

Gluteal og setesmerter

Vondt i setet

Vondt i setet og setesmerter kan være både smertefullt og plagsomt. Vondt i setet kan skyldes muskeldysfunksjon / myalgi, isjiasnerveirritasjon i rygg eller sete, samt leddlåsninger i bekkenet, korsrygg eller hoften. Noen av de vanligste årsakene er overbelastning, traume, dårlig sittestilling, slitasje, muskulære feilbelastninger (særlig glutealmuskulaturen) og mekanisk dysfunksjon i nærliggende ledd (f.eks. bekkenet eller nedre del av korsryggen). Vondt i setet er en plage som rammer en større andel av befolkningen – både gamle og unge.


 

Noen av de vanligste årsakene til vondt i setet er dysfunksjon i muskulatur / myalgi, muskelstrekk,  leddrestriksjoner og refererte smerter fra nærliggende strukturer (f.eks. korsrygg, bekken, sete, lyske og / eller hofte).

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i muskler og ledd?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

 

Hvor er setet?

Setet blir også kalt gluteal regionen eller på godt norsk; rumpa.  Inne i setet finner vi hoftekammen, hoften, sakrum, halebenet, ischium og bekkenet – med tilhørende muskulatur og muskelfester.

 

 

Les også:

– Fullstendig oversikt over muskelknuter og deres referansesmertemønster

Vondt i musklene? Dette er hvorfor!

 

Setets anatomi (fra framside, til venstre, og bakside, til høyre)

 

Sete og lårmuskulatur - Foto Wiki

Fremre del av setemuskulaturen:

På bildet noterer vi oss særlig iliopsoas (hoftebøyeren) som ved myalgi kan gi smerter mot framside av setet, mot lysken. På utsiden av setet i festet mot hoftekulen ser vi også TFL (tensor fasciae latae) som kan smerte på utsiden av setet mot hoften og utsiden av øvre låret.

 

Bakre del av setemuskulaturen:

Det er her vi finner de fleste muskulære årsakene til setesmerter. Særlig trioen gluteus maximus, gluteus medius og gluteus minimus er ofte skyld til vondt i setet – gluteus medius og minimus kan faktisk begge bidra til såkalt falsk isjias / isjialgi med refererte smerter ned i benet og leggen. Piriformis er også en muskel som ofte er involvert ved falsk isjias – og har fått den tvilsomme æren av å få et falskt isjiassyndrom oppkalt etter seg, nemlig piriformis syndrom. Piriformis er nemlig den muskelen som ligger tettest inntil isjiasnerven, og dermed kan muskeldysfunksjon her gi isjiassymptomer.

 

Som vi noterer oss av bildene ovenfor så er kroppens anatomi både kompleks og fantastisk. Dette betyr igjen at vi må fokusere helhetlig på hvorfor smertene oppsto, først da kan man gi effektiv behandling. Det er også viktig å huske på at det aldri ‘bare er muskulært’, det vil alltid være en leddkomponent, et feil i bevegelsesmønster og adferd som også utgjør en del av problemet. De fungerer kun sammen som en enhet.

 

Nerver i setet

Nerver i setet - Foto Netter

Som du ser av bildet finnes det en rekke nerver i setet – disse kan bli irritert eller dysfunksjonelle i varierende grad grunnet dårlig funksjon i nærliggende muskler og ledd. Det er særlig isjiasnerven som kan smertefull ved for stram setemuskulatur og / eller leddrestriksjoner i bekken og korsrygg.Bekkenets anatomi

Det vi kaller bekkenet, også kjent som pelvis (ref: store medisinske leksikon), består av tre ledd; pubis symfysen, samt to iliosakralledd (ofte kalt bekkenledd). Disse er støttet opp av meget sterke ligamenter, som gir bekkenet en høy belastningskapasitet. I SPD (symphysis pubic dysfunction) rapporten fra 2004 skriver fødselslege Malcolm Griffiths at ingen av disse tre leddene kan bevege seg uavhengig av de andre to – med andre ord vil bevegelse i et av leddene alltid føre med seg en motbevegelse fra de andre to leddene.

 

Hvis det oppstår ujevn bevegelse i disse tre leddene kan vi få en kombinert ledd- og muskulær plage. Dette kan bli såpass problematisk at det vil kreve muskuloskeletal behandling for å rettes opp i, f.eks. fysioterapi, kiropraktikk eller manuellterapi.
Bekkenets anatomi - Foto Wikimedia

Bekkenets anatomi – Foto Wikimedia

 

Hva er smerte?

Smerte er kroppens måte å si ifra på at du har skadet deg eller er i ferd med å skade deg. Dette er en indikasjon på at du gjør noe feil. Det å ikke høre på kroppens smertesignaler er egentlig og be om trøbbel, da dette er dens eneste måte å kommunisere at noe er galt. Dette gjelder for smerter og vondter over hele kroppen, ikke bare ryggsmerter som så mange tror. Hvis du ikke tar smertesignalene på alvor kan det føre til langvarig problematikk, og du risikerer at vondtet blir kronisk. Naturlig nok så er det en forskjell på ømhet og vondt – de fleste av oss kan skille mellom disse to.

Behandling og spesifikk treningsveiledning av en muskuloskeletal ekspert (fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut) tilrådes ofte for å få langvarig bukt med problemet. Behandlingen vil ta sikte på og bearbeide dysfunksjoner i muskler og ledd, som igjen vil føre til redusert forekomst av smerter. Når smerten er dempet, da er det nødvendig å luke ut årsaken til problemet – kanskje du har en litt dårlig holdning som fører til at noen muskler og ledd blir overbelastet? Ugunstig arbeidsstilling? Eller kanskje du ikke utfører øvelsene på en ergonomisk god måte?

 

Vondt i setet? Foto: LiveStrong

 Noen vanlige årsaker / diagnoser ved vondt i setet er:

Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket, men laterale setesmerter kan skyldes artrose i hoften)

Bekkenlåsning (bekkenlåsning med tilhørende myalgi kan gi smerter mot bekkenledd og i setet, samt videre ut mot hoften)

Gluteal myalgi (smerter dypt i setet, mot hoftekammen, mot korsygg eller ut mot hoften)

Hamstrings myalgi / muskelskade (gir smerter på baksiden av låret og mot setet, avhengig av hvilket området som er skadet)

Iliopsoas bursitt / slimposebetennelse (gir ofte en rødlig hevelse i området, nattesmerter og ekstrem trykkømhet)

Iliopsoas / hoftebøyer myalgi (muskeldysfunksjon i iliopsoas vil ofte gi smerter i øvre del av låret, på framsiden, mot lysken og inn mot setet)

Iliosakral leddlåsning (låsning i iliosakralleddet kan gi smerter i setet og nederst i korsryggen)

Ischiofemoral impingement syndrom (vanligst blant kvinner, gjerne atleter – innbærer en avklemming av quadratus femoris)

Isjias / isjialgi (avhengig av hvor nerven er påvirket kan det gi refererte smerter mot setet, lår, kne, legg og fot)

Leddlåsning / dysfunksjon i bekken, hofte eller korsrygg

Lumbal prolaps (nerveirritasjon/skiveskade i L3, L4 eller L5 nerveroten kan gi refererte smerter i setet)

Piriformis syndrom (kan gi grunnlag for falsk isjias)

Spinal stenose

Spondylistese

Tuberositas majum smertesyndrom

 

 

Sjeldne årsaker til vondt i setet:

Fraktur

Infeksjon (ofte med høy CRP og feber)

Kreft

 

Vondt i setet kan skyldes muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor, manuellterapeut eller en annen ekspert på muskel- , skjelett og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd av øvelser, ergonomisk tilpasning og kuldebehandling (f.eks. Biofreeze) eller varmebehandling. Pass på så du ikke blir gående med vondt i setet over lengre tid, ta heller kontakt med en kliniker og få diagnostisert årsaken til smerten – på denne måten får du gjort de nødvendige endringene så tidlig som mulig.

 

Vanlige rapporterte symptomer og smertepresentasjoner ved vondt i setet:

– Bortdovning i setet

– Brenning i setet

– Dype smerter i setet

– Elektrisk støt i setet

– Hogging i setet

– Knute i setet

– Krampe i setet

– Leddsmerter i setet

– Mauring i setet

– Murring i setet

– Muskelsmerter i setet

– Nervesmerter i setet

– Nummen i setet

– Skakk i setet

– Skjev i setet

– Sliten i setet

– Stikking i setet

– Støl i setet

– Sår i setet

– Verking i setet

– Øm i setet


Billeddiagnostisk utredning av setesmerter

Noen ganger kan det være nødvendig med billeddiagnostikk (røntgen, MR, CT eller diagnostisk ultralyd) for å fastslå den nøyaktige årsaken til problematikken. Normalt sett vil man klare seg uten å ta bilder av setet – men det er aktuelt hvis det forekommer mistanke om muskelskade, brudd i hofte eller lumbal prolaps. I visse tilfeller blir det også tatt røntgen med den hensikt å sjekke slitasjeforandringer og eventuelle bruddskader. Nedenfor ser du diverse bilder av hvordan setet / bekkenet ser ut i de forskjellige undersøkelsesformene.

 

Røntgenbilde av setet og bekkenet (fra front, A-P)

Røntgenbilde av kvinnelig bekken - Foto Wiki

Røntgenbilde av kvinnelig bekken – Foto Wiki

Røntgenbeskrivelse: På røntgenbildet ovenfor ser du et kvinnelig bekken / pelvis (A-P view, sett forfra), bestående av sakrum, ilium, iliosakralledd, haleben, symfysen mm.

 

MR bilde / undersøkelse av setet og bekkenet

Koronalt MR bilde av kvinnelig bekken - Foto IMAIOS

Koronalt MR bilde av kvinnelig bekken – Foto IMAIOS

MR beskrivelse: På MR bildet / undersøkelsen ovenfor ser du et kvinnelig bekken i et såkalt koronalt tverrsnitt. Ved MR undersøkelse, kontra røntgen, blir bløtvevstrukturer også visualisert på en god måte.

 

CT bilde av setet

CT bilde av setet - Foto Wiki

Her ser vi en CT undersøkelse av setet, i såkalt tverrsnitt. På bildet sees gluteus medius og maximus.

 

Diagnostisk ultralyd av setet (over høyre tuberositas majus)

Diagnostisk ultralyd av setet - gluteus medius og gluteus maximus - Foto Ultrasoundpaedia

Her ser vi en diagnostisk ultralyundersøkelse av setet. Undersøkelsen viser gluteus medius og gluteus maximus.

 

Tidsklassifisering av vondt i setet. Er vondtet ditt rangert som akutt, subakutt eller kronisk?

Vondt i setet kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutt setevondt vil si at personen har hatt vondt i setet i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk. Vondt i setet kan blant annet skyldes muskeldysfunksjon / myalgi, leddlåsninger i korsrygg, hofte, bekken og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor, manuellterapeut eller en annen ekspert på muskel- , skjelett- og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd. Pass på så du ikke blir gående med vondt i setet over lengre tid, ta heller kontakt med en offentlig autorisert behandler (kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) og få diagnostisert årsaken til smerten.

 

Først vil en mekanisk utredning utføres hvor klinikeren ser på hoftens, korsryggens og bekkenets bevegelsesmønster eller eventuelt mangel på dette. Her utredes også trykkømhet, muskelstyrke, samt spesifikke tester som gir klinikeren en indikasjon på hva som gir personen vondt i setet. Ved seteplager kan det i noen tilfeller være nødvendig med billeddiagnostisk utredning. En kiropraktor har henvisningsrett til slike utredninger i form av røntgen, MR, CT og ultralyd. Konservativ behandling er alltid verdt å prøve på slike plager, før man eventuelt vurderer mer invasive inngrep eller tiltak. Behandlingen du får vil variere, avhengig av hva som ble funnet under den kliniske undersøkelsen.

 

Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i setet

En studie publisert i 2013 (Barton et al) viste at de med svak glutealmuskulatur hadde høyere risiko for å få PFPS (patellofemoralt smertesyndrom – i kneet). Kiropraktisk traksjonsbenkbehandling kan gi symptomlindring og funksjonsbedring ved spinal stenose (Cox et al, 2012) som kan være en årsak til setesmerter. En studie publisert i 2015 (Pavkovich et al) viste at tørrnåling kombinert med uttøyning og øvelser hadde symptomlindrende og funksjonsbedrende effekt i pasienter med kronisk lår- og hoftesmerte. En systematisk oversiktstudie (meta-analyse) publisert i 2010 (Kalichman) slo fast at tørrnåling kan være effektivt i behandlingen av muskuloskeletale smerteproblemer.

 Noen former av konservativ behandling av vondt i setet

Hjemmeøvelser utskrives og benyttes ofte for å ta tak i feilaktig bruk av muskulatur, da med den hensikt å gi en langsiktig, langvarig effekt.

Ultralyd kan brukes både diagnostisk og som ultralydbehandling, sistnevnte fungerer ved å gi en dyptvarmende effekt rettet mot muskuloskeletal problematikk.

Elektroterapi (TENS) eller strømbehandling benyttes også mot ledd og muskelproblematikk, det er ment som en direkte smertestillende behandlingsform, som siktes inn mot det smertefulle området.

Traksjonsbehandling (også kjent som strekkbenk behandling eller fleksjon-distraksjon) er en behandling som benyttes særlig i korsrygg og nakke / overgang brystrygg med henblikk på å øke bevegelsen i leddene og tøye ut nærliggende muskulatur.

Leddmobilisering eller korrigerende kiropraktisk leddbehandling øker bevegelsen i leddene, som igjen gjør at muskulaturen som fester til og i nærheten av leddene kan bevege seg riktigere.

 

Uttøyning kan være lindrende for stramme muskler - Foto Seton
Massasje benyttes for å øke blodsirkulasjonen i området og dermed minske muskulære spenninger, som igjen kan føre til mindre smerter.

Varmebehandling brukes for å gi en dyptvarmende effekt på det aktuelle området, som igjen kan gi en smertedempende effekt – men man sier generelt sett at varmebehandling ikke bør brukes på akutte skader, da er nemlig isbehandling til å foretrekke. Sistnevnte benyttes ved akutte skader og smerter for å hjelpe til med å dempe smertene i området.

Laserbehandling (også kjent som anti-inflammatorisk laser) kan benyttes i forskjellige frekvenser og dermed oppnå forskjellige behandlingseffekter. Det benyttes ofte for å stimulere regenerasjon og bløtvevstilheling, pluss at det også kan benyttes anti-inflammatorisk.

Hydroterapi (også kalt varmtvannsbehandling eller oppvarmet basseng behandling) er en behandlingsform der harde vannstråler skal stimulere bedret blodtilførsel, samt løse opp i spente muskler og stive ledd.

 

Liste over behandlingsformer (både meget alternative og mer konservative):

 Kiropraktisk behandling av setesmerter

Hovedmålsetningen ved all kiropraktorbehandling er å redusere smerte, fremme generell helse og økt livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem. Ved seteplager vil kiropraktoren både behandle setet lokalt for å dempe smerte, redusere irritasjon og øke blodtilførsel, samt gjenopprette normal bevegelighet i korsrygg, bekken og hofte. Ved valg av behandlingsstrategi for den enkelte pasient, legger kiropraktoren vekt på å se pasienten i en helhetlig sammenheng. Hvis det foreligger mistanke om at setesmertene skyldes annen sykdom, vil du bli henvist til videre undersøkelser.

Kiropraktorbehandlingen består av en rekke behandlingsmetoder hvor kiropraktoren hovedsakelig bruker hendene for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:

– Spesifikk leddbehandling
– Tøyninger
– Muskulære teknikker
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, råd og veiledning

 

Kiropraktisk behandling - Foto Wikimedia Commons

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi, livskvalitet og helse.

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn.

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan, ut i fra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

Yoga - Broen

– Her finner du en oversikt og liste over øvelser vi har publisert i forbindelse motvirkning, forebygging og lindring av vondt i setet, setesmerter, artrose og andre relevante diagnoser.

Oversikt – Trening og øvelser mot vondt i setet og setesmerter:

5 Gode Øvelser mot Isjias

5 yogaøvelser mot hoftesmerter

6 styrkeøvelser for sterkere hofter

 

Anbefalte produkter for effektiv opptrening av bekken og hofte:

 

treningsstrikker

Treningsstrikker (mini-bands) benyttes regelmessig for å gi optimalisert opptrening av hofter og setemuskulatur. Du kan lese mer om disse strikkene ved å trykke på bildet ovenfor.

 

Anbefalte produkter for smertelindring

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

 

Øvelser: – 8 gode råd og tiltak mot isjias!

Isjias

 

Les også: – Sliter du med ‘datanakke?’

Datanakke - Foto Diatampa

Les også: – Skumrulle kan di deg økt bevegelse og økt blodsirkulasjon

Skumrulle

 

Referanser:
  1. Barton et al (2013). Gluteal muscle activity and patellofemoral pain syndrome: a systematic review. Br J Sports Med. 2013 Mar;47(4):207-14. doi: 10.1136/bjsports-2012-090953. Epub 2012 Sep 3.
  2. Cox et al (2012). Chiropractic management of a patient with lumbar spine pain due to synovial cyst: a case report. J Chiropr Med. 2012 Mar; 11(1): 7–15.
  3. Pavkovich et al (2015). EFFECTIVENESS OF DRY NEEDLING, STRETCHING, AND STRENGTHENING TO REDUCE PAIN AND IMPROVE FUNCTION IN SUBJECTS WITH CHRONIC LATERAL HIP AND THIGH PAIN: A RETROSPECTIVE CASE SERIES. Int J Sports Phys Ther. 2015 Aug; 10(4): 540–551. 
  4. Kalichman et al (2010). Dry Needling in the Management of Musculoskeletal Pain. J Am Board Fam MedSeptember-October 2010. (Journal of the American Board of Family Medicine)
  5. Bilder: Creative Commons 2.0, Wikimedia, WikiFoundy, Ultrasoundpaedia, LiveStrong

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i setet:

 

Spm: Jeg har vondt i øvre del på knokkelen i setet. Hva kan årsaken være?

Svar: Det høres ut som det du mener er PSIS – altså en del av bekkenleddet. Dette kan bety at årsaken er bekkenlåsning, som gjerne oppstår i kombinasjon med gluteale myalgier /myoser.

 

Spm: Har man nerver i setet / rumpen?

Ja, det har man. Det er faktisk et rikt nettverk av nerver i setet – men det er særlig isjiasnerven som styrer showet der. Takket være ditt spørsmål har vi nå lagt til en illustrasjon som viser nervene i setet. Du finner bildet lenger opp i artikkelen.

 

Har verking og nummenhet i sete mot skrittet. Hva kan det skyldes?

Først og fremst, så er det viktig å forsikre seg om at dette ikke dreier seg om et klassisk symptom på Cauda Equina syndrom (CES) – nemlig ‘ridebukseparestesi’. Dette vil si at man har nedsatt følelse i partiet rundt analsfinkteret og i området fram mot skrittet. Hvis du i tillegg til dette har nervesmerter nedover beina, urinretensjon (kan ikke starte urinstråle) og manglende sfinkterkontroll (kan ikke holde igjen avføring). Dersom du har verking og nummenhet i dette partiet mellom setet og skritter så anbefaler vi sterkt at du tar kontakt umiddelbart med lege eller kliniker for videre utredning.

 

Har vondt i rumpemusklene. Hvilke rumpemuskler kan det skyldes?

Du har en rekke muskler i setet, eller rumpen som du sier, og disse kan i likhet med andre muskler utvikle dårlig funksjon og generell tilstand. Når en muskel blir overaktiv, vond og stram så kalles dette for en myalgi eller muskelknute. Noen av de musklene som kan bli vonde i setet er gluteus maximus, gluteus medius, gluteus minimus og piriformis.

 

Spm: Kan skumrulle hjelpe meg med setet?

Svar: Ja, en skumrulle / foamroller kan hjelpe deg til dels, men hvis du har et problem med setet anbefaler vi at du tar kontakt med kvalifisert helsepersonell innenfor muskuloskeletale fag og får et kvalifisert behandlingsopplegg med tilhørende spesifikke øvelser. Skumrulle benyttes gjerne mot utsiden av låret, mot iliotibialbåndet og tensor fascia latae – som kan ta noe trykk av setet og hoften.

 

Spm: Hvorfor får man smerter i setet?
Svar: Smerte er kroppens måte å si at noe er galt på. Dermed må smertesignaler tolkes som at det er en form for dysfunksjon i det involverte området, som bør utredes og videre utbedres med riktig behandling og trening. Årsaker til smerter i setet kan skyldes plutselig feilbelastning eller gradvis feilbelastning over tid, som kan føre til økte muskulære spenninger, leddstivhet, nerveirritasjon og, hvis ting har gått langt nok, discogene utslag (nerveirritasjon / nervesmerter grunnet skivelidelse i nedre del av rygg, såkalt lumbal prolaps med affeksjon mot L3, L4 eller L5 nerveroten).

 

Spm: Hva bør gjøres med vondt sete fullt av muskelknuter?

Svar: Muskelknutene har mest sannsynlig oppstått grunnet feilbalanse i muskulatur eller feilbelastning. Det kan også oppstå tilhørende muskelspenninger rundt leddlåsninger i nærliggende korsrygg, hofte og bekkenledd. I første omgang bør du få kvalifisert behandling, og deretter få spesifikke øvelser og uttøyning slik at det ikke blir et gjentagende problem senere i livet.

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

 

Les også: – Rosa Himalayasalt’s utrolige helsegevinster

Rosa Himalayasalt - Foto Nicole Lisa Photography

Les også: – Sunne urter som gir økt blodsirkulasjon

Cayenne pepper - Foto Wikimedia

Les også:Vondt i brystryggen? Gjør noe med det før det blir kronisk!

Vondt i brystryggen

Les også:Vondt i musklene? Dette er hvorfor…

Vondt i bakside av låret

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *