Cayenne pepper - Foto Wikimedia

Sunne Urter Som Gir Økt Blodsirkulasjon

4.3/5 (14)

Sist oppdatert 17/03/2020 av Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse

Noen urter kan gi deg økt blodsirkulasjon. Her er noen sunne urter, planteekstrakter og kryddertyper som kan hjelpe deg med å øke blodsirkulasjonen din i kombinasjon med en sunn livsstil. Jevnlig bevegelse er den beste måten å bedre blodsirkulasjonen på, men her er altså noen måter som kostholdet ditt kan være med å spille en positiv birolle.

 

Hagtorn

Hagtorn - Foto Wikimedia

Latin: Crataegus oxyacantha – Hagtorn er en 1 -6 meter stor busk som tilhører rosefamilien. Den heter Hawthorn på engelsk.

En større systematisk oversiktstudie viste til at Hagtornekstrakt hadde en rekke positive effekter når det kom til både forebygging og visse typer av behandling for kardiovaskulære problemer (Wang et al, 2013).

I moderne tid blir den benyttet til forebygging av angina, høyt blodtrykk, fordøyelseproblemer, kongestiv hjertesvikt og atherosklerose.

 

Løvehale

Løvehale - Foto Wikimedia

Latin: Leonurus cardiaca – Løvehale er en art i leppeblomstfamilien og heter på engelsk Motherwort.

Denne urten har i lengre tid vært kjent for å bidra til bedre hjertehelse, og benyttes regelmessig ved hjertepalpitasjoner og hjertebank, samt brystsmerter. Løvehale er også kjent under navnet hjerteurt, som sier endel om dens renommè.

 

Kakao

Kakaodrikk - Foto Wikimedia

Latin: Theobroma cacao

Kakaoekstrakt kan bidra til økt blodsirkulasjon. Dette skyldes hovedsaklig dens høye innhold av magnesium og antioksidanter.

Dessverre må det sies at både marshmellows og sukker vil redusere effekten av kakaoekstrakt – så vi foreslår at du går ‘au naturell’ foran peisen i vinter eller nyter den i form av mørk sjokolade (gjerne 70% kakao +).

 

Kajennepepper (også kjent som chilipepper)

Cayenne pepper - Foto Wikimedia

Latin: Capsicum

Kajennepepper har en rekke positive egenskaper, blant annet økt fettforbrenning. Den sies også å ha en rekke positive effekter på blodsirkulasjonen, da den også øker stoffskiftet / metabolismen. 

Forhindring av arterieplakk, fjerning av slaggstoffer og bedret blodcellefunksjon er blant annet noen av de hevdede egenskapene. Den er også god for opptak i tynntarmen og fordøyelsen. Med andre ord – det kan være nyttig å spise litt mer krydret i hverdagen.

 

Hvitløk

Hvitløk - Foto Wikimedia

Latin: Allium sativum

Studier har vist at rå hvitløk forhindrer aggregering (sammenslåing) av blodplater. Hvitløk kan også ha en positiv effekt på å senke kolesterolnivåene i kroppen – og også kan hjelpe til med å kontrollere blodsukkernivåene (Thomson et al, 2006).

 

Hva er en kiropraktor?

Kosthold må kombineres med en sunn livsstil. Man kan ikke forvente at enkeltremedier skal løse alle ens helseproblemer, men det kan fungere godt som et supplement i steget mot en bedre helse.

 

– Les også: Rosa Himalayasalt’s Utrolige Helsegevinster

 

Kilder:
Jie Wang, Xingjiang Xiong, and Bo Feng*. Effect of Crataegus Usage in Cardiovascular Disease Prevention: An Evidence-Based Approach. Evid Based Complement Alternat Med. 2013; 2013: 149363.
2. Thomson M1, Al-Qattan KK, Bordia T, Ali M. Including garlic in the diet may help lower blood glucose, cholesterol, and triglycerides. J Nutr. 2006 Mar;136(3 Suppl):800S-802S.

 

Vanlige spørsmål:

Hva heter Hawthorn på norsk?

Hawthorn heter Hagtorn på norsk.

 

Hva heter Motherwort på norsk?

Urten Motherwort heter Løvehale på norsk.

 

Likte du artikkelen vår? Legg igjen en stjernevurdering

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *