Gravid og vondt i ryggen? - Foto Wikimedia Commons

Bekkenlåsning – Årsak, behandling og tiltak.

Bekkenlåsning er et begrep som brukes hyppig, særlig blant gravide, og det med rett.


Det indikerer at bekkenleddene, også kjent som iliosakralleddene, har en dysfunksjon / nedsatt bevegelse, og som vist i Griffiths’ SPD report (2004), så vet vi at hvis vi har et ledd som ikke beveger seg så vil dette altså affektere de to andre leddene som utgjør bekkenet. Iliosakralleddene har meget små bevegelsesutslag, men leddene er såpass essensielle at selv mindre restriksjoner kan gi dysfunksjon i nærliggende muskler eller ledd (f.eks. nedre korsrygg eller hofte). Det kan være vanskelig å skille mellom bekkenlåsning og bekkenløsning uten en vurdering fra en muskuloskeletal ekspert.

 

– Les også: Vondt i bekkenet?

 

Gravid og vondt i ryggen? - Foto Wikimedia Commons

Gravid og vondt i ryggen? – Foto Wikimedia Commons

 

Hva kan jeg gjøre selv mot muskel- og leddsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved muskel- og leddsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

– Korsrygg og bekken = To gode venner og samarbeidspartnere

Linken til korsrygg er åpenbar hvis vi tenker fra et biomekanisk åsted – nedre ryggvirvler er nærmeste nabo til iliosakralleddene og kan bli påvirket ved muskuloskeletale problemer i bekkenet. Dette er illustrert ved at leddbehandling rettet mot både korsrygg og bekken er mer effektivt enn kun leddbehandling rettet mot bekkenleddet, som vist i en nyere studie i  Journal of Bodywork and Movement Therapies.

 

I studien tok de for seg to forskjellige manuelle justeringer (som utført av kiropraktorer og manuellterapeuter) og sammenlignet deres effekt på pasienter med sacroiliac joint dysfunction – også kjent som bekkenleddsdysfunksjon, bekkenlåsning, ileosakral dysfunksjon eller bekkenleddslåsning på fagspråk og folkemunne.
Studien (Shokri et al, 2012), en randomisert kontrollert sådan, ønsket å få klarhet i forskjellen på å kun justere bekkenleddet sammenlignet med det å justere både bekkenleddet samt korsryggen, i behandling av bekkenleddslåsning.

 

For å hoppe rett til godbiten, så var konklusjonen som følger:

… «A single session of SIJ and lumbar manipulation was more effective for improving functional disability than SIJ manipulation alone in patients with SIJ syndrome. Spinal HVLA manipulation may be a beneficial addition to treatment for patients with SIJ syndrome.» …

 

Det viste seg altså at det å justere både bekkenleddet og korsryggen var betydelig mer effektivt når det kom til smertelindring og funksjonsbedring i pasienter som hadde blitt diagnostisert med dysfunksjon i bekkenledd.

 

Les også: Hvorfor har jeg så mye vondt i ryggen etter svangerskapet?

 

Årsaker


Noen av de vanligste årsakene til slike plager er naturlige endringer gjennom svangerskapet (endringer i holdning, gange og endring i muskulær belastning), plutselige overbelastninger, gjentatt feilbelastning over tid og lite fysisk aktivitet. Ofte er det en kombinasjon av årsaker som gir vondt i bekkenet, det er derfor viktig å behandle problemet på en helhetlig måte, der man tar hensyn til alle faktorer; muskler, ledd, bevegelsesmønster og mulig ergonomisk tilpasning.

 

 

Bekkenets anatomi

Det vi kaller bekkenet, også kjent som pelvis (ref: store medisinske leksikon), består av tre ledd; pubis symfysen, samt to iliosakralledd (ofte kalt bekkenledd). Disse er støttet opp av meget sterke ligamenter, som gir bekkenet en høy belastningskapasitet. I SPD (symphysis pubic dysfunction) rapporten fra 2004 skriver fødselslege Malcolm Griffiths at ingen av disse tre leddene kan bevege seg uavhengig av de andre to – med andre ord vil bevegelse i et av leddene alltid føre med seg en motbevegelse fra de andre to leddene.

 

Hvis det oppstår ujevn bevegelse i disse tre leddene kan vi få en kombinert ledd- og muskulær plage. Dette kan bli såpass problematisk at det vil kreve muskuloskeletal behandling for å rettes opp i, f.eks. fysioterapi, kiropraktikk eller manuellterapi.

 

Bekkenets anatomi - Foto Wikimedia

Bekkenets anatomi – Foto Wikimedia

Hva kan du gjøre selv?

  • Generell bevegelse og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. Gåturer i ulendt terreng med godt skotøy anbefales som regel.
  • En god start er gåturer, med eller uten staver. Gange med staver har beviste fordeler gjennom flere studier (Takeshima et al, 2013); blant annet økt styrke i overkroppen, bedre kardiovaskulær helse og fleksibilitet. Du trenger ikke å gå lange turer heller, prøv deg frem, men ta det veldig rolig i starten – for eksempel med turer rundt 20 minutter på ulendt terreng (for eksempel mark og skogterreng). Hvis du har tatt keisersnitt må du huske på at du må vente på godkjenning fra legen din før du gjør spesifikke øvelser / trening.

Kjøpe nordic walking stav?

Vi anbefaler Chinook Nordic Strider 3 Anti-Shock Hiking Pole, da den har støtdemping, samt 3 forskjellige tupper som gjør at du kan tilpasse til normalt underlag, ulendt terreng eller isete terreng.

 

  • En såkalt skumrulle eller foamroller kan også gi god symptomatisk lindring ved muskuloskeletale årsaker til vondt i bekkenet. Klikk på linken for å lære mer om hvordan en skumrulle fungerer – kort fortalt så hjelper den deg med å løse opp i stram muskulatur og å bedre blodsirkulasjonen i det involverte området. Anbefales.

 

Vanskeligheter med å finne en god liggestilling? Prøvd ergonomisk graviditetspute?

Noen synes at en såkalt graviditetspute kan gi god lindring for sår rygg og vondt bekken. I så fall anbefaler vi unike Leachco Snoogle, som er bestselgeren på Amazon og har over 2600 (!) positive tilbakemeldinger.

 

Neste side: Vondt i bekkenet? (Lær mer om ulike årsaker til vondt i bekkenet, samt forskjellen på bekkenlåsning og bekkenløsning mm.)

 

Anbefalte produkter for smertelindring

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

– Bruk rabattkode Vondt2016 for 10% rabatt!

 

Les også: – AU! Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Les også: – 8 gode råd og tiltak mot isjias og isjialgi

Isjias

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *