Vondt i munnen

Vondt i munnen

Vondt i Kinnet

Vondt i kinnet og kinnsmerter kan være smertefullt og også gi følgeplager som hodepine. Vondt i kinnet kan skyldes kjeveleddlåsning, muskelspenninger (bl.a. tyggemuskel myalgi), tannproblemer og skade.

Noen av de vanligste årsakene er feilfunksjon i kjevemuskulatur og kjeveleddet, ofte kalt TMJ (temporomandibular) syndrom, det kan også skyldes traume – som igjen kan føre til kjevemeniskskade eller meniskirritasjon. Ved større traume kan det også forekomme kjevebensbrudd eller brudd i ansiktet. Tannkjøttproblematikk, dårlig tannhygiene, nerveplager, sinusitt, og infeksjon er også tilstander som kan gi vondt i kinnet. Mer sjeldne årsaker kan være akustisk nevrom, fibromyalgi eller polymyalgi revmatika. En annen meget sjelden årsak til vondt i kinnet og munnhulen er kreft. Kjevespenninger kan også skyldes eller forverres av feilfunksjon i nakke og skulder. 

Hvor og hva er kinnet?

Kinnet er den delen av ansiktet som utgjør området nedenfor øynene, innenfor nesen og mellom venstre og høyre øret.

 

Les også:

– Fullstendig oversikt over muskelknuter og deres referansesmertemønster

Vondt i musklene? Dette er hvorfor!

 

Kinnets anatomi

Masseter myalgi - Foto Travell and Simons

Masseter (den store tyggemuskelen) og pterygoids myalgi – Foto Travell and Simons

Bilde: På bildet ser vi noen av de viktigste muskulære årsakene til vondt i kinnet. Overspenning i store tyggemuskelen og de indre kjevemusklene kalles henholdsvis masseter myalgi og pterygoid myalgi. Myalgi indikerer simpelthen muskulær dysfunksjon eller muskulær overspenning. Stramme kjevemuskler kan også bidra til eller forverre hodepine.

 

Hva er smerte?

Smerte er kroppens måte å si ifra på at du har skadet deg eller er i ferd med å skade deg. Dette er en indikasjon på at du gjør noe feil. Det å ikke høre på kroppens smertesignaler er egentlig og be om trøbbel, da dette er dens eneste måte å kommunisere at noe er galt. Dette gjelder for smerter og vondter over hele kroppen, ikke bare ryggsmerter som så mange tror. Hvis du ikke tar smertesignalene på alvor kan det føre til langvarig problematikk, og du risikerer at vondtet blir kronisk. Naturlig nok så er det en forskjell på ømhet og vondt – de fleste av oss kan skille mellom disse to.

 

Når smerten er dempet, da er det nødvendig å luke ut årsaken til problemet.

 

Vondt i kinnetNoen vanlige årsaker / diagnoser ved vondt i kinnet er:

Dårlig tannhelse – hull i tennene eller tannkjøttsykdom

Mild infeksjon

Munnsår (kan skyldes lett skade, irritasjon, herpes zoster, redusert immunforsvar og en rekke andre tilstander)

Refererte smerter fra kjeven og kjevemuskulatur (bl.a. masseter (tyggemuskel) myalgi kan gi refererte smerter eller ‘trykk’ mot munn / kinn)

Sinusitt

TMJ syndom (temporomandibular syndrom – ofte sammensatt av muskel- og leddysfunksjon)

Traume (bitt, irritasjon, brennskader og lignende)

Vondt i tennene

 

 

Sjeldne årsaker til vondt i kinnet:

Fibromyalgi

Herpes labialis (Herpesutbrudd på eller i leppene)

Infeksjon (ofte med høy CRP og feber)

Kreft

Lupus

Nervesmerter (blant annet fra trigeminal nevralgi)

Polymyalgi revmatika

Trigeminal nevralgi

 Pass på så du ikke blir gående med vondt i kinnet over lengre tid, ta heller kontakt med en kliniker og få diagnostisert årsaken til smerten – på denne måten får du gjort de nødvendige endringene så tidlig som mulig før det får sjansen til å videreutvikle seg.

Hva er en kiropraktor?

Rapporterte symptomer og smertepresentasjoner ved vondt i kinnet:

– Elektrisk smerte i kinnet (kan tyde på nerveirritasjon)

– Kløe i kinnet

– Nummenhet i kinnet

– Prikking i kinnet

– Smerte i kinnet (en smerte eller brennende følelse i deler eller hele kinnet)

– Sår på kinnet (sår i deler eller hele kinnet)

– Vondt i kinnet

Vondt i kjeven (har du muskel- og leddsmerter i kinn eller mot kjeveleddet?)

Vondt i tannkjøttet

Vondt i tennene

 

Kliniske tegn ved vondt i kinnet og kinnsmerter

– Hevelse kan forekomme rundt et traume eller ved en infeksjon.

– Trykkømhet over kjeveleddet kan indikere feil i muskulær eller leddfunksjon.

 Hvordan forebygge vondt i kinnet

– Lev sunt og mosjoner regelmessig
– Søk trivsel og unngå stress i hverdagen – forsøk å ha god søvnrytme
– Sørg for å ha god munnhygiene
Kiropraktor og manuellterapeuter kan begge hjelpe deg med ledd- og muskelplager i kjeven

 

Tinningsmerter og vondt i siden av hodet

Visste du at: Kjeveplager og kjevespenninger kan også, i likhet med feilfunksjon i muskler og ledd i nakken, bidra til hodepine.

 

Konservativ behandling av vondt i kinnet

Hjemmeøvelser utskrives og benyttes ofte for å ta tak i feilaktig bruk av muskulatur, da med den hensikt å gi en langsiktig, langvarig effekt. Ultralyd kan brukes både diagnostisk og som ultralydbehandling, sistnevnte fungerer ved å gi en dyptvarmende effekt rettet mot muskuloskeletal problematikk. Leddmobilisering eller korrigerende kiropraktisk leddbehandling øker bevegelsen i leddene, som igjen gjør at muskulaturen som fester til og i nærheten av leddene kan bevege seg mer fritt. Kiropraktisk leddbehandling kombineres gjerne med muskelarbeid i behandlingen av TMJ syndrom og kjevespenninger.

 

Uttøyning kan være lindrende for stramme muskler - Foto Seton
Massasje benyttes for å øke blodsirkulasjonen i området og dermed minske muskulære spenninger, som igjen kan føre til mindre smerter. Varmebehandling brukes for å gi en dyptvarmende effekt på det aktuelle området, som igjen kan gi en smertedempende effekt – men man sier generelt sett at varmebehandling ikke bør brukes på akutte skader, da er nemlig isbehandling til å foretrekke. Sistnevnte benyttes ved akutte skader og smerter for å hjelpe til med å dempe smertene i området. Laserbehandling (også kjent som anti-inflammatorisk laser) kan benyttes i forskjellige frekvenser og dermed oppnå forskjellige behandlingseffekter. Det benyttes ofte for å stimulere regenerasjon og bløtvevstilheling, pluss at det også kan benyttes anti-inflammatorisk.

 Liste over behandlingsformer (både meget alternative og mer konservative):

 Kiropraktisk behandling av kjevesmerter

Hovedmålsetningen ved all kiropraktorbehandling er å redusere smerte, fremme generell helse og økt livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem. Ved kjeveplager vil kiropraktoren både behandle kjeven lokalt for å dempe smerte, redusere irritasjon og øke blodtilførsel, samt gjenopprette normal bevegelighet i nærliggende strukturer som nakke, brystrygg og skulder. Ved valg av behandlingsstrategi for den enkelte pasient, legger kiropraktoren vekt på å se pasienten i en helhetlig sammenheng. Hvis det foreligger mistanke om at kjevesmertene skyldes annen sykdom, vil du bli henvist til videre undersøkelser.

 

Kiropraktorbehandlingen består av en rekke behandlingsmetoder hvor kiropraktoren hovedsakelig bruker hendene for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:

– Spesifikk leddbehandling
– Tøyninger
– Muskulære teknikker (mange benytter både triggerpunktsterapi og tørrnåling)
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, råd og veiledning

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte.

 

Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse.

 

Kjerringråd mot vondt i kjeven

Vi velger å ta med noen kjerringråd mot vondt i kjeven. Vi har også prøvd å forstå meningen bak dem og legger dermed med en liten forklaring i parentes.

 

Drikk ingefær te (Ingefær reduserer nemlig muskelsmerter)
– Hvil deg i solen (Solen gir grunnlag for vitamin D. Vitamin D mangel har blitt lenket til økte muskelsmerter)
Paprikapulver (Rød paprika har blant det aller høyeste innholdet av vitamin C – som er nødvendig for bløtvevsreparasjon)
Spis blåbær (Blåbær har en smertedempende og anti-inflammatorisk effekt)

 NESTE SIDE: – Vondt i setet? Gjør noe med det!

Gluteal og setesmerter

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side.

 

Referanser:
1. Bilder: Creative Commons 2.0, Wikimedia, WikiFoundry

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i kinnet:

– Ingen spørsmål enda. Still gjerne ett på vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor da vel?

Spm: –

Svar: –

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende. Inviter ellers gjerne venner og familie til å like facebooksiden vår – som oppdaters regelmessig med gode helseråd, øvelser og diagnoseforklaringer.)

 

 

Les også: – Rosa Himalayasalt’s utrolige helsegevinster

Rosa Himalayasalt - Foto Nicole Lisa Photography

Les også:Vondt i musklene? Dette er hvorfor!

Vondt i bakside av låret

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *