nakkesmerter og hodepine - nakkehodepine

Cervikogen hodepine (Nakkehodepine)

Cervikogen hodepine er populært kalt for nakkehodepine eller spenningshodepine. Cervikogen hodepine betyr at dysfunksjon i nakkens muskler, nerver og ledd er årsaken til hodepinen. Sterk cervikogen hodepine kan tidvis minne om migrene i presentasjon, da den som regel er sterkest på en side.

 

Nakkehodepine: Når nakken gir deg hodepine

Denne type hodepine er en av de aller vanligste årsakene ved vondt i hodet. Stramme nakkemuskler og stive ledd – ofte brukt meget ensidig og brukt for lite i bevegelse – er det som gir grunnlag for cervikogen hodepine. På folkemunne kalles det ofte for ‘nakkehodepine’ fordi man kjenner at nakken er stram og vond samtidig som hodepinen gradvis kryper opp i bakhodet, tinning og / eller pannen – og noen ganger er det som om den bestemmer seg for å bygge og bo bak øynene.

 Stresshodepine og nakkehodepine er egentlig mye av det samme – studier har vist at stress fører til økt spenning i muskler og muskelfibre, som konsekvent fører til at de blir mer sensitive og avgir smertesignaler. Derfor kalles de aller fleste hodepiner av denne sorten for kombinasjonshodepine.

 

Rammet? Meld deg inn i Facebookgruppen «Hodepinenettverket – Norge: Forskning, Nye Funn og Samhold» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne lidelsen. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Hvordan kan man lindre cervikogen hodepine?

Det er slitsomt å gå rundt med hodepine. For raskere lindring av symptomene så anbefaler vi at du gjør følgende tiltak. Sørg først for å drikke nok av vann. Legg deg deretter gjerne litt nedpå med en kjølende maske over øynene – dette vil kunne redusere noe av smertesignalene og roe ned noe av spenningene dine. For langsiktig bedring så anbefales det regelmessig bruk av triggerpunktbehandling inn mot anspente muskler (du vet du har noen!) og opptrening, samt uttøyning. Her kan du se en video med øvelser som kan hjelpe deg med å løse opp i en stram nakke.

Bli med i familien! Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere gode treningsprogrammer.

 

Symptomer på cervikogen hodepine (nakkehodepine)

Symptomer og tegn kan variere, men typiske og karakteristiske symptomer på nakkehodepine er:

 • Ensidig smerte i hodet og / eller ansiktet
 • En konstant smerte som ikke pulserer
 • Forsterket hodepine når du nyser, hoster eller tar et dypt innpust
 • Smertene kan vedvare i timesvis og dagesvis (denne tiden kan forkortes ved øvelser og / eller behandling)
 • Stiv nakke som innebærer at det kjennes ut som om du ikke kan bevege nakken som normalt
 • Smerte som er særlig lokalisert til et område – f.eks. i bakhodet, pannen, tinningen eller bak øyet

 Symptomer på migrene og cervikogen hodepine kan overlappe

Selv om migrene og cervikogen hodepine er to forskjellige diagnoser, så kan noen av symptomene være like, slik som:

 • Kan føle seg uvel
 • Kan kaste opp
 • Kan ha smerter ned i mot skulder og arm (dette kan også antyde nerveirritasjon i nakken)
 • Kan være lyssensitiv
 • Kan være lydsensitiv
 • Tåkesyn

Noen personer kan også ha nakkehodepine og migrene samtidig – av naturlige årsaker, da migreneanfall påfører både psykisk og fysisk stress på kroppen.

 

Årsaker til nakkehodepine

Mange ting kan forårsake cervikogen hodepine og ofte kan det være vanskelig å finne ut av, men en ting er sikkert, du har betydelig høyere sjanse for å ta tak i problemet på en skikkelig måte dersom du oppsøker hjelp hos en kliniker. Regelmessig egenbehandling av anspente muskler i rygg og nakke, f.eks. med triggerpunktballer som brukes inn mot anspent muskulatur, kan også gi gode resultater på sikt.

 

Som nevnt kan denne type hodepine komme fra muskler og ledd i nakken – og ofte er det personer som holder hodet statisk over tid som rammes. Dette kan være utsatte yrker slik som frisører, håndverkere og lastebilsjåfører. Det kan også skyldes fall, idrettskader eller whiplash / nakkesleng.

 

Hvilke områder gir grunnlag for cervikogen hodepine?

All nedsatt funksjon i nakkens muskler og ledd vil kunne medføre vondt i hodet. Dette skyldes at nakken er en meget viktig struktur og dermed er mer sensitiv for feilbelastning enn andre, ofte sterkere, deler av kroppen. Det vil som regel være en kombinasjon av muskler og ledd som gir deg nakkehodepine, men her er noen av de vanligste områdene som kan gi cervikogen hodepine.

 

Kjeve: Dysfunksjon i kjeve, særlig store tyggemuskelen (masseter), kan bidra sterkt til nakkehodepine – ofte vil du kunne kjenne på kjeven og føle at denne er betydelig strammere / ømmere på den siden hvor du har cervikogen hodepine. Kjevedysfunksjon forekommer nesten alltid i kombinasjon med nedsatt bevegelse i øvre del av nakken på samme side, mer spesifikt nakkenivå C1, C2 og / eller C3.

– Prøv disse for lindring av kjeveproblematikk: – Kjeveøvelser

 

Nedre del av nakken / øvre rygg: I overgangen mellom brystrygg og nedre del av nakken, kalt cervikotorakalovergangen (CTO) på fagspråket, har vi en rekke utsatte muskler og ledd – særlig øvre trapezius (den store muskelen over skulderbladet som fester i nakken) og levator scapula (går som et bånd opp i nakken helt opp i bakhodet). Når vi snakker om utsatte, så mener vi at de – i vår moderne tidsalder – er utsatt for ensidig belastning og statiske stillinger.

 

Slik mangel på bevegelse og trening medfører at muskelfibrene blir smertefulle og at leddene stivner til. Leddbehandling (f.eks. kiropraktisk leddjustering) og muskulær behandling kan ha god effekt mot denne type problemer. Det er også viktig å adressere problemene med jenvlig uttøying og trening. F.eks. slik som disse tøyeøvelsene

 Prøv disse: – 4 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke

Øvelser mot muskelspenninger i nakke og skulder

 

Øvre del av nakken: De øvre leddene og musklene i nakken er ofte utsatt for de som har noe framoverskutt hodestilling – f.eks. foran PC. Dette kan medføre irritasjon og tilstramning i musklene som fester helt øverst i nakken mellom bakhodet og nakken – kalt suboccipitalis. Disse er da ofte vonde ved trykk og berøring. I kombinasjon med disse vil det ofte være leddrestriksjoner i de øvre nakkeleddene.

 

Behandling av nakkehodepine

 • Nålebehandling: Tørrnåling og intramuskulær akupunktur kan redusere muskelsmerter og lindre muskelproblematikk
 • Medikamentell behandling: Det anbefales ikke å ta smertestillende over tid, men noen ganger må man bare lindre symptomene.
 • Muskelknutebehandling: Muskulær behandling kan redusere muskelspenninger og muskelsmerter.
 • Leddbehandling: En ekspert på muskler og ledd (f.eks. kiropraktor) vil arbeide både med muskler og ledd for å gi deg funksjonell bedring og symptomlindring. Denne behandlingen vil tilpasses hver enkelt pasient basert på en grundig undersøkelse, som også tar hensyn til pasientens totale helsesituasjon. Behandlingen vil mest sannsynlig bestå av leddkorreksjoner, muskelarbeid, ergonomisk/positur rådgivning samt andre behandlingsformer som er riktige for den enkelte pasienten.
 • Yoga og meditasjon: Yoga, mindfulness og meditasjon kan være behjelpelige med å senke nivået av psykisk stress i kroppen. Et godt tiltak for deg som stresser for mye i hverdagen.

 

  

Les mer her: – Dette bør du Vite om Vondt i Nakken

Akutt vondt i nakken

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende. Inviter ellers gjerne venner og familie til å like facebooksiden vår – som oppdaters regelmessig med gode helseråd, øvelser og diagnoseforklaringer.)

 

Stilte spørsmål via vår gratis spørretjeneste på Facebook:

 

Bør man gjennomgå cervical diskektomi hvis man har cervikogen hodepine?

Nei, absolutt ikke (!) – cervikal diskektomi er et kirurgisk inngrep som har meget stor risiko da man faktisk opererer i halsregionen som er ømfintlig og inneholder viktige blodårer. Det utføres kun når det er ytterst nødvendig ved større nakkeprolaps. Det anbefales at man forsøker fysikalsk behandling, leddbehandling, samt opptrening / rehabilitering i henhold til funn ved klinisk undersøkelse.

 

Kan man få spenningshodepine fra bakhodet?

Ja, spenningshodepine kan oppstå i både muskler (suboccipitalis, øvre trapezius ++) og ledd (øvre nakkeledd, C1, C2 & C3) med relasjon til bakhodet.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *