Kvinne med vondt i kjeven holder seg til kinnet

Kvinne med vondt i kjeven holder seg til kinnet

Vondt i kjeven (Kjevesmerter)

Vondt i kjeven og kjevesmerter kan ramme alle. Det å ha vondt i kjeven og kjeveleddet er plagsomt og kan gå utover tygging av mat, livskvalitet og funksjon. Vondt i kjeven kan forårsakes av flere forskjellige faktorer, men noen av de vanligste er muskulær overspenning i nærliggende muskulatur, kjevelåsning, slitasje / artrose, traume, muskulære feilbelastninger og mekanisk dysfunksjon.

 

Vondt i kjeven og kjevesmerter er en plage som rammer kvinner oftere enn menn. Slike kjevesmerter kan også referere smerter til eller i nærheten av øret, ansiktet, kinn og tenner. Kontakt oss i sosiale medier ved spørsmål eller innspill.

 

Scroll nedenfor for å se to treningsvideoer med øvelser som kan hjelpe deg med kjevesmerter.

  

VIDEO: 5 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke og Kjevehodepine

Mange pasienter blir overrasket når vi informerer om lenken mellom feilfunksjon i nakken og deres direkte påvirkning på kjeven. Det er nemlig slik muskulære spenninger i nakken kan referere smerter fram mot kjeven og ansiktet.

 

Her er fem bevegelighets- og tøyeøvelser som kan redusere nakkesmerter og bidra til forbedret nakkebevegelighet – som igjen kan avlaste kjeven din. Klikk nedenfor for å se treningsprogrammet.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: Styrkeøvelser for Skuldrene med Strikk

Et annet parti som har direkte påvirkning på nakke og kjevepartiet er skuldrene dine. Det er nemlig slik at majoriteten av nakkemusklene som fester helt øverst i nakken starter på toppen av skulderbladene. Ved å styrke disse så kan man også få bedre funksjon i nakken som medfører økt blodsirkulasjon og mer bevegelighet. Dette treningsprogrammet bør gjøres tre ganger i uken for å oppnå ekstra gode resultater.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Vanlige årsaker og diagnoser ved vondt i kjeven

Noen av de andre vanligste årsakene til slike plager er traume, kjeveleddsdysfunksjon, kjeveleddet delvis ute av ledd grunnet slakke leddbånd eller lignende, muskulære spenninger, plutselige overbelastninger, gjentatt feilbelastning over tid, aldersbetinget artrose eller traume. Ofte er det en kombinasjon av årsaker som gir vondt i kjeven, det er derfor viktig å behandle problemet på en helhetlig måte, der man tar hensyn til alle faktorer.

 

Eventuelle meniskskader i kjeven kan i de aller fleste tilfeller utredes av en muskuloskeletal ekspert med henvisningsrett (kiropraktor eller lignende), og videre bekreftes ved en MR der dette ansees som nødvendig.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot smerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter i muskler og ledd

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Symptomer ved vondt i kjeven og kjevedysfunksjon

– Smerter i kjeveleddet

– Bittsmerter

– Anspent kjevemuskulatur

– Knekking i kjeve

– Låst kjeve

– En følelse av å ha grus i kjeveleddet

 

Klassifisering av vondt i kjeven

Vondt i kjeven kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutt kjevevondt vil si at personen har hatt vondt i kjeven i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk. Vondt i kjeven kan som nevnt tidligere skyldes leddbånd, meniskskader, muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller artrose. En kiropraktor eller en annen ekspert på muskel- , skjelett- og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd. Pass på så du ikke blir gående med vondt i kjeven over lengre tid, ta heller kontakt med en ekspert og få diagnostisert årsaken til smerten.

 

Først vil en mekanisk utredning utføres hvor klinikeren ser på kjevens bevegelsesmønster eller eventuelt mangel på dette. Her utredes også muskelspenninger, muskelstyrke, samt spesifikke tester som gir klinikeren en indikasjon på hva som gir personen vondt i kjeven. Ved kjeveplager kan det være nødvendig med billeddiagnostisk utredning. Både kiropraktor og manuellterapeut har henvisningsrett til slike utredninger i form av røntgen, MR, CT og ultralyd. Konservativ behandling er alltid verdt å prøve på slike plager over en lengre tid, før man eventuelt vil vurdere en operasjon i alvorlige tilfeller. Behandlingen du får vil variere, avhengig av hva som ble funnet under den kliniske undersøkelsen.

 

Konservativ behandling av kjevesmerter

Det finnes en rekke konservative behandlingsformer i behandlingen av kjevesmerter og kjevedysfunksjon. Her er en liste over noen av dem:

– Akupunktur / nålebehandling

– Kiropraktisk leddkorrigering / leddmobilisering

– Massasje / bløtvevsarbeid

– Muskelknutebehandling / triggerpunktterapi

– Muskulære teknikker

– Tøyninger

– Ultralydbehandling

– Øvelser, råd og treningNålebehandling: Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i kjeven.

En RCT (randomisert kontrollstudie) publisert i Journal of Orofacial pain i 2010 (Fernandez Carnero et al) viste at behandling av triggerpunkter i kjeven (i dette tilfellet 2x nålebehandlinger rettet mot tyggemuskelen / masseter) virket symptomlindrende og funksjonsbedrende. Pasientene i studien opplevde bedring i form av mindre smerter og økt gap-utslag etter behandlingen. Konklusjonen av studien var som følger:

 

«The application of dry needling into active TrPs in the masseter muscle induced significant increases in PPT levels and maximal jaw opening when compared to the sham dry needling in patients with myofascial TMD.» (Fernandez Carnero et al, 2010)

 

PPT står her for pressure point threshold, og kan på godt norsk tolkes som trykkømhet. Pasienten hadde altså nedsatt trykkømhet og høyere kapasitet før det gjorde vondt i tyggemuskelen.

 

Hvis du har nålefobi, så kan denne muskelen også behandles uten nåler – da med triggerpunktterapi / muskelknutebehandling / akupressur (trykk mot den aktive muskelknuten).

 

Kjeveplager - Foto Wikimedia

Kiropraktorbehandling av kjevesmerter
Hovedmålsetningen ved all kiropraktorbehandling er å redusere smerte, fremme generell helse og økt livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem. Ved kjeveplager vil kiropraktoren både behandle kjeven lokalt for å dempe smerte, redusere irritasjon og øke blodtilførsel, samt gjenopprette normal bevegelighet i nakke, øvre rygg og mellom skulderbladene. Ved valg av behandlingsstrategi for den enkelte pasient, legger kiropraktoren vekt på å se pasienten i en helhetlig sammenheng. Hvis det foreligger mistanke om at kjevesmertene skyldes annen sykdom, vil du bli henvist til videre undersøkelser.

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Noen kiropraktorer benytter også nålebehandling, trykkbølgebehandling, laserbehandling og lignende teknikker – dette er noe subjektivt avhengig av behandleren. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse.
Massasje i behandling av vondt i kjeven
Massasje benyttes for å øke blodsirkulasjonen i området og dermed minske muskulære spenninger, som igjen kan føre til mindre smerter. Dette benyttes gjerne i kombinasjon med triggerpunktterapi.

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn.

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan utifra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang. Det er viktig at de enkelte øvelsene er tilpasset deg og dine plager.

Vondt i kjeven

– Her finner du en oversikt og liste over øvelser vi har publisert i forbindelse motvirkning, forebygging og lindring av vondt i kjeven, kjevesmerter, stiv kjeve, kjeveartrose og andre relevante diagnoser.

 

Oversikt – Trening og øvelser mot vondt i kjeven og kjevesmerter

5 Øvelser mot Kjevesmerter

 

Foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift?

Hvis du ønsker et foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift kan du ta kontakt med oss. Studier har vist positive effekter ved slike tiltak (Punnett et al, 2009) i form av nedsatt sykefravær og økt arbeidsproduktivitet.

 

Relaterte saker:

Glukosamin sulfat mot artrose (Les hvordan glukosamin har vist en signifikant effekt mot artrose)

Myalgi / triggerpunkt i tyggemuskelen, masseter. (Lær hvordan du kan bli kvitt muskulære kjevespenninger)

 

Les også:

Vondt i ryggen?

Vondt i hodet?

Vondt i nakken?
Referanser:

  1. NHI – Norsk Helseinformatikk
  2. Fernandez-Carnero et al. Short-term effects of dry needling of active myofascial trigger points in the masseter muscle in patients with temporomandibular disorders. J Orofac Pain. 2010 Winter;24(1):106-12.
  3. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

Anbefalt litteratur for å forstå dine kjevesmerter bedre (og dermed finne en god løsning):

Les mer her: The TMJ Healing Plan: Ten Steps to Relieving Headaches, Neck Pain and Jaw Disorders (Positive Options for Health)

 

Ofte stilte spørsmål:

Spm: Akupunktur mot kjevesmerter og kjeveanspenthet?

Svar: Som nevnt i artikkelen har akupunktur / nålebehandling en bevist effekt ved muskulære kjevesmerter. Nålebehandlingen ble da rettet inn mot den store tyggemuskelen, masseter. Les tidligere i artikkelen for å se hele resultatet av studien.

 

Spm: Kan angst og stress forverre eller gi vondt i kjeven?

Svar: Ja, angst og stress kan manifestere seg i muskulatur og dermed gi vondt i kjeven og økte kjevesmerter.

 

Spm: Hvordan er betennelse i kjeven?

Svar: Betennelse i kjeven vil gi normale betennelsesymptomer. Dette kan bety varme i huden over kjeven, feber, uvelhet, samt rødlig hud og mulig hevelse over det involverte området. En kjevebetennelse vil reagere på NSAIDS medikamenter. Det er viktig at du får utredet årsaken til at du har fått kjevebetennelse, ta derfor kontakt med din fastlege så raskt som mulig.

Relaterte spørsmål med samme forklaring: ‘Hva er symptomer på betennelse i kjevebenet?’

 

Har kjevesmerter og smerter fra øre til munnvike – hva kan være årsaken?

Mellom øret og munnviken, i det partiet finner vi kjeven og kjeveleddet. Det høres altså ut – basert på din knappe beskrivelse – som om du mener dette området, og vi mener dermed at dette kan skyldes kjevespenninger, stram / dysfunksjonell muskulatur i kjeven og nakke – samt tilhørende leddrestriksjoner (også kalt ‘låsninger’) i nakken. Det kan også være en faktor at det kan være slitasje / artrose i kjeven, men dette blir spekulasjon basert på det du forteller oss.

Relaterte spørsmål med samme svar: «Hva kan være grunnen til at jeg smerter i kjeveledd og øre høyre side?»

 

Har vondt i kjeveledd og da særlig når jeg tygger. Hva skyldes det at jeg har kjeveleddsmerter når jeg tygger og spiser?

Vondt i selve kjeveleddet og kjeveleddsmerter når du tygger kan skyldes flere årsaker. Noen av de vanligste er, som nevnt tidligere, anspente kjevemuskler og irritasjon av menisken som vi finner i kjeveleddet. Kanskje har du også feil på tannstillingen som gjør at du belaster en side mer enn den andre.

Relaterte spørsmål med samme svar: ‘Har hatt knekking i kjeven ved tygging i flere år. Hva er årsaken?’

 

Spm: Har vondt inne i kjeven med tilhørende knepping. Hvorfor har jeg det?

Svar: En årsak til vondt inne i kjeven med tilhørende knepping eller klikking kan være dysfunksjonelt kjeveledd med tilhørende irritasjon mot kjevemenisken. Ofte kan konservativ behandling i form av myofasciell release og leddmobilisering være behjelpelig ved slike plager.

– Lignende spørsmål med samme svar: «Har kjevesmerter med knekking inne i kjeven. Årsak?»

 

Spm: Har vondt i kjeven og øret på samme siden. Årsak?

Svar: Noen vanlige årsaker til vondt i kjeven og øret samtidig kan være refererte smerter fra masseter (store tyggemuskel) eller SCM (nakkerotasjonsmuskel) – de to musklene inne i munnen, medial pterygoid og lateral pterygoid er også ofte involvert ved slike plager. Det kan også skyldes dysfunksjon / låsning i øvre nakkeledd, da disse er sterkt funksjonelt knyttet til kjeveleddet.

 

Spm: Har vondt i kjeven og kjevesmerter når jeg tygger knekkebrød og annen hard mat. Gjør også vondt å åpne munnen for mye. Hvorfor?

Svar: Kjevesmerter er et tegn på at kjeven din har en form for problematikk. Vondt i kjeven når du tygger knekkebrød tyder på at selve kjeveleddet ikke beveger seg optimalt og at du kanskje har en tilhørende kjevemeniskirritasjon – som særlig blir tydelig ved full åpning av kjeveleddet. Det kan være nyttig å forsøke konservativ behandling, for eksempel hos en kiropraktor e.l., da rettet særlig mot leddfunksjon og stramme kjevemuskler (les: masseter).

 

Spm: Har vondt i kjeven etter tannlegebesøk. Hvorfor har jeg det?

Svar: Vondt i kjeven eller kjevesmerter etter tannlegebesøk er ikke uvanlig. Dette er ofte grunnet du blir liggende med åpen munn over lengre tid, som utøver en midlertidig belastning mot kjevemuskulatur og kjeveleddet. Normalt sett bør kjeven din tåle en slik påkjenning, men det kan være at kjeven din allerede var noe dysfunksjonell og dermed hadde mindre kapasitet til å takle denne belastningen. Hvis smertene ikke er forbigående bør du ta kontakt med din tannlege og stille ham spørsmål om dette er en normal bireaksjon på det inngrepet han gjorde.

 

Spm: Hva er kjeve og kjeveledd på engelsk?

Svar: Kjeve heter jaw på engelsk. Kjeveledd etter jaw joint eller temporomandibular joint, også kjent som TMJ.

 

Spm: Hva anbefales for avspenning av kjeve og anspent kjevemuskulatur?

Svar: Som sagt så er ofte de øvre leddene i nakken, øvre nakkemuskler, kjevemuskler og kjeveledd tett knyttet sammen funksjonelt sett. Det gir derfor mening å oppsøke en muskuloskeletal behandler dersom man opplever gjentatte kjevesmerter eller kjevespenninger. En slik behandler vil kunne fortelle deg akkurat hva du bør gjøre for på best mulig måte å ta tak i problemet ditt. Noen anbefaler eller yoga og meditasjon som gode måter å oppnå avspenning i kroppen.

 

Spm: Har moderat / betydelig kjeveartrose. Er det noen behandling for kjeveartrose?

Svar: Det at du har kjeveartrose betyr ikke at muskler og ledd ikke trenge god funksjon. Snarere tvert i mot, så trenger du bedre muskelfunksjon, da artrosen i kjeveleddet naturlig nok begrenser leddets fulle funksjon.Spm: Er Botox en god behandling mot kjevesmerter og kjevespenninger?

Svar: Botox, kjent som Botulinum toksin, er verdens mest giftige nevrotoksin. I USA må alle som utøver Botox injeksjoner advare om at injeksjonen kan spre seg fra det lokale området man setter sprøyten og gi symptomer tilsvarende forgiftning og i verste fall død. Dette forekommer ekstremt sjeldent, men er likevel en risiko. Vår konklusjon er dermed at Botox bør være din siste utvei i behandling av kjevesmerter og kjevespenninger.

– Les mer om Botulinum toksin her på Wikipedia.

 

Spm: Jeg gnisser tenner om natten. Hva kan gjøres med dette?

Svar: Hvis tanngnissingen din, også kjent som bruxisme, skyldes anspenninger i kjevemuskulaturen – så tilrådes det at du søker behandling for problemet ditt hos en muskuloskeletal ekspert og ser om eventuell behandling har effekt på gnissingen om natten. Eventuelt kan en nattskinne benyttes for å forhindre gnissing om natten. Det kan også benyttes medikamenter mot nattgnissing, for eksempel cipralex og tiagibine, men dette er noe som kun gjøres etter konsultasjon med fastlege. Tanngnissing er også kjent som Bruxisme.

 

Kan isjias gi kjevesmerter?

Du lurer altså på om isjiasnerven kan gi kjevesmerter og vondt i kjeven. Det kan den ikke av anatomiske årsaker. Isjiasnerven stammer fra nedre del av korsryggen og kan kun gi nervesymptomer / smerter ned i bena. Får å få nervesmerter i kjeven må det altså være andre mer lokale nerver som er avklemt / irritert.

 

Kan man få kroniske, langvarige kjevesmerter?

Kronisk som begrep blir ofte feilbrukt – det innebærer nemlig at smerter / symptomer har vedvart i over 3 måneder. Mange mener at kronisk betyr at det ikke går an å gjøre noe med problemet, men dette er feil. Det som er riktig derimot er at det nok vil kreve enda mer behandling og tilpassede tiltak for å oppnå bedring.

 

Kan man få slitasje i kjeveleddet?

I likhet med alle andre ledd, så kan man også få slitasje i kjeveleddet. Slitasje blir også kalt for degenerative forandringer eller artrose.

 

Spm: Mann, 30 år med smerter i øre og kjeven – kan stress og en hektisk hverdag kombinert med mye muskelspenninger være årsaken?

Hei, definitivt. Muskelspenninger i tyggemuskulaturen kombinert med leddrestriksjoner i nakke og tilhørende myalgier kan føre til smerter mot øret og kjeven. Vi anbefaler at du blir undersøkt hos kliniker hvis dette er et langvarig eller gjentagende problem. Stressmestring og pusteøvelser for å redusere stress bør også vurderes.

 

Spm: Medikamenter mot Bruxisme og nattgnissing?

Svar: Cipralex og Tiagibine er begge medikamenter som kan redusere nattgnissing. (Kilde: Kast et al, 2005 – les studien her).

 

Kan kjevespenninger og vondt i kjeven gi hodepine?

Myalgier og stramme muskler i kjeve og kjevepartiet kan bidra til både cervikogen (nakkerelatert) og stresshodepine. Dette skyldes blant annet at kjevemusklene er tett sammenknyttet, funksjonelt sett, med de øvre leddene i nakken (C1-C2) og at disse har direkte påvirkning på hverandre. Stramme kjevemuskler kan altså bidra til stiv nakke – og vise versa. Det er særlig masseter (den store tyggemuskelen), mediale og laterale pterygoids og musculus temporalis som er kjent for å bidra til hodepine og vondt i hodet. Vi anbefaler at du forsøker øvelsene vi har nevnt tidligere i artikkelen for å forbedre din kjevefunksjon og kjevestyrke.
Relatert spørsmål med samme svar: ‘Får vondt i hode etter kjevespenninger. Hvorfor?’

 

Kan min hund få vondt i kjeven?

Selvfølgelig kan hunder også få kjevesmerter og vondt i kjeven. De er som oss også laget av muskler, sener, nerver, ledd og bein – og kan dermed også, i likhet med oss, rammes av plager i muskler, ledd og nerver. Visste du for eksempel at trykkbølgebehandling har bevist effekt på hunder med hofteartrose?

 

Spm: Kan man få muskelknute i kjeven?

– Ja, absolutt, en mulig årsak til kjevesmerter er muskulære dysfunksjoner eller muskelknuter i kjevemuskulaturen. Den mest vanlige muskelen som blir overaktiv er masseter (tyggemuskelen) – men også de øvre nakkemusklene, som for eksempel suboccipitalis, samt de øvre nakkeleddene (ofte C0, C1, C2 – leddene), kan bidra til kjevevondt. Vi anbefaler at du leser mer om de spesifikke muskelknutene vi lenkene ovenfor, samt leser vår artikkel om muskelknuter og triggerpunkter og hvordan de forekommer.

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *