Vondt i tannkjøttet

Vondt i tannkjøttet

Vondt i Tannkjøttet

Vondt i tannkjøttet og tannkjøttsmerter kan være smertefullt og plagsomt. Vondt i tannkjøttet kan skyldes periodontal sykdom (periodontitt eller gingivitt), sår, rotinfeksjon, betennelse eller andre tannkjøtt- eller munnhulesykdommer.

 

Noen av de vanligste årsakene er dårlig tannhygiene, plakk på tennene, for hard tannbørste,  infeksjon i tannroten eller tannkjøttet. Det finnes to typer periodontal sykdom. Periodontitt og gingivitt. Gingivitt er den milde formen for tannkjøttsykdom, som uten behandling kan utvikle seg til kronisk periodontitt. Dersom tilstanden vedvarer eller forverres bør du ta kontakt med tannlege eller lege. Det oppfordres generelt sett til å undersøke tennene hos tannlege 1 gang i året. Periodontitt kan forverre seg til et slikt alvorlig stadie at både tannkjøttet og benet som holder tennene på plass blir svakere – og til slutt risikerer man, i verste fall, at tennene faller ut og at tilstanden sprer seg til kjevebennet.Hvor og hva er tannkjøttet?

Tannkjøttet er et bløtvev som går rundt tennene og som danner et slags segl mellom dem, nedre kjeveben og øvre kjeveben.

 

Les også:

Friskere tannkjøtt med grønn te? JA, sier ny studie.

 

Tennenes og tannkjøttets anatomi

Tannens anatomi - Foto Wikimedia

Bildeforklaring: Her vi hvordan en tann er bygget opp fra roten opp til selve tannkronen. Her ser vi hvordan tannkjøttet fungerer som et segl mellom tann og ben. Nå går vi igjennom hva gingivitt og periodontitt er:

 

Gingivitt

Dersom man ikke har god nok tannhygiene, så vil det formes bakterielt plakk på tennene. Dette plakket legger grunnlag for videre spredning av disse bakteriene – og etterhvert vil de spre seg til tannkjøttet. Det er dette som kalles gingivitt. Tannkjøttet kan bli rødt, ømt og hovent – og kan også gi blødning i tannkjøttet. På dette stadiet bør du få tannlegetime så fort som mulig – for å få renset bort plakk, tannsten og annet grums – dette blir betydelig vanskeligere hvis du ikke gjør noe med problemet og lar det utvikle seg til det vi kaller periodontitt – og i verste fall at du mister tenner.

 Periodontitt

På dette stadiet har gingivitt utviklet seg til periodontitt – altså har det spredd seg til å påvirke også benet rundt tennene. Bakteriene vil bryte ned tannkjøttet videre og potensielt også spre seg til kjevebenet som kan føre til infeksjoner også i selve benstrukturen. Tennene kan etterhvert miste sitt feste grunnet nedbrytingen og man står i fare for at tennene faller ut hvis man lar det gå lenge nok.

 

Hva er smerte?

Smerte er kroppens måte å si ifra på at du har skadet deg eller er i ferd med å skade deg. Dette er en indikasjon på at du gjør noe feil. Det å ikke høre på kroppens smertesignaler er egentlig og be om trøbbel, da dette er dens eneste måte å kommunisere at noe er galt. Dette gjelder for smerter og vondter over hele kroppen, ikke bare ryggsmerter som så mange tror. Hvis du ikke tar smertesignalene på alvor kan det føre til langvarig problematikk, og du risikerer at vondtet blir kronisk. Naturlig nok så er det en forskjell på ømhet og vondt – de fleste av oss kan skille mellom disse to.

 

Når smerten er dempet, da er det nødvendig å luke ut årsaken til problemet – kanskje du må skjerpe deg når litt det kommer til munn- og tannhygiene?

 

Tannbørsting

– God tannhygiene er viktig for å forebygge bakterieoppbygning og for å forhindre nedbryting av tennene og tannkjøttet.Noen vanlige årsaker / diagnoser ved vondt i tannkjøttet er:

Bihulebetennelse / sinusitt (kan referere smerter til de øvre tennene i tanngarden)

Brukket tann (lokale smerter når du biter eller tygger)

Dårlig tannhelse – hull i tennene eller tannkjøttsykdom

Gingivitt (mild betennelse / inflammasjon i tann og tannkjøtt)

Mild infeksjon

Periodontitt (alvorlig betennelse / inflammasjon i tann og tannkjøtt)

Refererte smerter fra kjeven og kjevemuskulatur (bl.a. masseter (tyggemuskel) myalgi kan gi refererte smerter eller ‘trykk’ mot munn / kinn)’

Tannrotinfeksjon

Tannråte

Traume

Virus

Notat: Gingivitt og periodontitt er de to vanligste årsakene til vondt i tannkjøttet med nevnte symptomer.

 

Sjeldne årsaker til vondt i tannkjøttet:

Alvorlig nfeksjon (ofte med høy CRP og feber)

Irritasjon fra tannregulering

Kreft

Nervesmerter (blant annet fra trigeminal nevralgi)

 

 

Pass på så du ikke blir gående med vondt i tannkjøttet over lengre tid, ta heller kontakt med en tannlege og få diagnostisert årsaken til smerten – på denne måten får du gjort de nødvendige endringene så tidlig som mulig før det får sjansen til å videreutvikle seg.

Hva er en kiropraktor?Slik unngår du tannkjøttsykdom:

– Alltid velg myke tannbørster, uavhengig om du bruker manuell eller elektrisk variant.

– Benytt sirkler når du pusser – ikke puss ‘fram og tilbake’.

Munnskyll. Benytt gjerne de uten alkohol for å skåne tenner og munnhulen.

– Puss pent. Ikke legg for mye trykk mot tenner eller tannkjøtt.

Tanntråd. Tannlegen din sier det, vi sier det. Tanntråden er din beste måte for å komme til områder der tannbørste ikke når frem.

 

Rapporterte symptomer og smertepresentasjoner ved vondt i tannkjøttet:

– Blødende tannkjøtt (tannkjøtt som blør ved tannpuss eller etter tannpuss)

– Brennende eller prikkende følelse i tannkjøttet

– Ising i tennene (kan skyldes økt rotsensitivitet grunnet bakterier og plakk)

– Løse tenner (dette må du ta på aller høyeste alvor – du kan ha en alvorlig form for periodontitt og bør oppsøke tannlege så snart som mulig)

– Skarp smerte i tennene når du biter (kan skyldes en delvis brukket eller skadet tann – som kan kreve rotfylling)

– Smerte i tennene etter å ha spist (kan tyde på rotinfeksjon og bør undersøkes av tannlege)

– Søkk mellom tannkjøtt og tenner (kan være tegn på periodontitt ) [se bildet nedenfor]

Periondontal sykdom - Skade / søkk i tannkjøttet

– Rød hevelse og betydelig trykkømhet (kan indikere en avansert infeksjon, periodontitt, som kan kreve antibiotika eller lignende behandling)

– Tilbaketrukket tannkjøtt

– Vedvarende dårlig ånde eller dårlig smak i munnen (kan indikere infeksjon eller betennelse)

Vondt i kjeven (har du muskel- og leddsmerter i kinn eller mot kjeveleddet?)

Vondt i munnen

Vondt i tennene

Vondt i tennene?


Hvordan forebygge vondt i tannkjøttet og tannkjøttsmerter

– Lev sunt og mosjoner regelmessig
– Søk trivsel og unngå stress i hverdagen – forsøk å ha god søvnrytme
– Forsøk å unngå for mye irriterende substanser, slik som røyking og alkohol
– Sørg for å ha god tannhygiene

 

Les også: – Sliter du med ‘datanakke?’

Datanakke - Foto Diatampa

Les også: – Vondt i setet? Gjør noe med det!

Gluteal og setesmerter

  

Referanser:
1. Bilder: Creative Commons 2.0, Wikimedia, WikiFoundry

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i tannkjøttet:

– Ingen spørsmål enda. Fyr avgårde ett på vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor da vel?

Spm: –

Svar: –

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende. Inviter ellers gjerne venner og familie til å like facebooksiden vår – som oppdaters regelmessig med gode helseråd, øvelser og diagnoseforklaringer.)

 

 

Les også: – Rosa Himalayasalt’s utrolige helsegevinster

Rosa Himalayasalt - Foto Nicole Lisa Photography

Les også: – Sunne urter som gir økt blodsirkulasjon

Cayenne pepper - Foto Wikimedia

Les også:Vondt i brystryggen? Gjør noe med det før det blir kronisk!

Vondt i brystryggen

Les også:Vondt i musklene? Dette er hvorfor…

Vondt i bakside av låret

2 replies
 1. Betina says:

  Har fått akutt hovent tannkjøtt. Har aldri vært plaget med tannstein eller blødende tannkjøtt, ei heller hovent tannkjøtt, ikke hatt hull på ca 32 år, derimot noen problemer med gamle amalganfyllinger. Er plaget med leddsmerter / kroniske bacer cyster, tretthet og utmattethet.

  Tannkjøttet begynte å trekke seg rask tilbake, spesielt nede og nå er hjørnetennene snart uten tannkjøtt. Har vært til spesialist omtrent når det begynte med leddsmerter for da akselerte det. Han kunne bare si at alt var helt ok, og mente det kunne være pusseskader. Har siden vært innom en tannlege for å trekke en visdomstann, han sjekket også tannkjøttet og gjorde nødvendige undersøkelser og hadde samme konklusjon. Mistenker at leddproblemene og dette henger sammen. Har dere erfaring med problematikken som fremstilles her, setter jeg pris på gode råd.

  Svar
  • Aleex says:

   Hei. hva er forskjell på virus og, Periodontitt og gingivitt? har hatt hovent tannkjøtt i 10 dager, hele tannkjøttet! Hadde små sår/miniblemmer på siden av tungen i noen dager og vondt når jeg strammet tungemuskelen eller kom borti tennen på ene siden.. ..de 6 supersmå røde sår på siden tungen var på samme side som hovent tannkjøtt rundt 1 tann siden november! kan det bli sånn av betennelse? eller Er det da virus? Er hvitt rundt tennene og mye mørkere under enn normalt og også hovent som sagt. har hatt hovent tannkjøtt rundt en tann siden november men nå er hele tannkjøttet hovent. tannkjøttet er ekstra hovent rundt tanna bak som var hovent siden november!
   Hvor mange dager er det normalt å ha hovent tannkjøtt på de peridot? hva med virus? hva er Max antall dager om det er virus? og hvor lenge er det før det er krise pga hovent tannkjøtt når det er hele munnen..! Hadde my smerter fra minst 4 forskjellige plasser før det ble hovnet, etter hele ble hovent er smerten dempen en del men trenger smertestillende ennå hver dag fra liten til full dose med Paracet og Ibux som jeg også har tatt siden januar.! har en fylling som jeg personlig ikke mener er på riktig plass som jeg fikk 21 feb i år, fikk mere smerter etter fylling (begynnelse på hull mellom 2 tenner) og fikk satt i en midlertidig fylling i stede den 24 feb i år… smerten ble mye bedre de første fem dagene, fra dag 1 merker jeg smerten ble dempet, men ble ikke borte, 5 dager etter den midlertidige fylling ble satt inn (29 feb) hadde jeg svært vondt igjen,(var like vondt som når jeg dro inn første gang angående hull mellom de to tennene, faktisk mye værre de første dagene etter det igjen før det bli litt mere/like mye smerte som før første behandling der!)

   Er jo dramatisk å måtte ta rotfylling for begynnelse på hull mellom tennene er vel ikke normalt det?

   Hvis jeg har tidligere rotfylling som ikke viser seg å være tilstrekkelig, tydeligvis, kan jeg da få tidligere tannlege som gav meg de fyllingene om å dekke kostander for ny fylling? Er jo sykt å skulle betale 2 ganger og flere tusen igjen for samme behandling! fyllingene er fra 2012 august, så de er 6.5 år gammel og viser seg nå jeg har smerter i begge bakerste tenna som skulle vært rotfylt og da tydeligvis ikke ha følelser! Er forresten ene tannen som er rotfylt jeg har vært hovent rundt siden slutten av november. klaget til tannlegen om att fylling jeg hadde var blitt for lav og jeg hadde smerter, han pusset ned tannen for at den skulle passe fyllingen, jeg fikk vondt 2 ganger når han gjorde det og neste morgen var tannkjøttet hovent og et det siden. tannlegen skrev i journalen at han pusset ned fylling, (som var 6 år gammel og jeg hadde vært hos tannlegen 2 ganger i 2014 ca på de 6 årene uten å klaget på dette), da jeg sier han har skrevet feil i journalen prøver ham å unngå å rette den opp.. og etter 4-5 forsøk på å få han til å skrive sannheten i journalen tar personen i skranken.og skriver at «pasient mener han pusset ned tann, behandler mener han pusset ned fylling»! Og værste av alt er at han endre journalen og skrev jeg var hoven da jeg kom inn til han og det er ren løgn! har alle journalen (tok 4 forsøk å få journal rett nok i forhold til sannheten) men jeg har journal 1 utskrevet hvor det ikke er nevnt noe hovenhet rundt tannkjøttet, men på journal 3 har han lagt til at jeg var hoven som er så sykt frekt og uproffesjonelt, var der bare en gang.. da jeg var værre etter mitt besøk der enn når jeg kom inn ville jeg ikke ta risken på å dra tilbake, og det er jeg glad for når jeg så hvordan han direkte lyver og faker journal.. hvor kan jeg event gå for å klage på dette da det er under 10 000 kr sum og jeg vil bli hørt og vist mine bevis og få han stilt ansvarlig for sin dårlige behandling og forfalskning av journal og unnvikende av å rette journal Så han i resepsjonen måtte skrive inn det jeg skrev tidligere da tannlegen nektet etter mange etterspørsler på dette.. det er jo ikke greit og han skal ikke få slippe unna! Hvor kan jeg vise saken min å bli hørt ? Er det flere plasser? Finnes tannlegenemda? isåfall hva er mail og tlf? prøvd å søke men ikke funnet, har spurt NPE og de svarte de bsre tar saker over 10 000 og så jeg kunne kontakte tannlegenemda men som sagt, ikke funnet noe info eller kontakt info. H

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *