Vondt i skulderleddet

Vondt i skulderleddet

Vondt i Skulderen (Skuldersmerter)

Vanskelig å løfte armene over skulderhøyde? Smerter inne i skulderen når du løfter armene ut til siden?

Skuldersmerter og vondt i skulderen kan være smertefullt og gå utover bevegelighet, samt livskvaliteten din. Grunnet skuldrene sin direkte tilknytning til nakke og skulderblad, så ser man også en direkte sammenheng mellom vondt i skulderen og økt forekomst av nakkesmerter – inkludert nakkehodepine.

 

I denne artikkelen skal vi hjelpe deg med å forstå skuldersmertene dine – og belyse hva som blir den beste framgangsmåten for deg videre for å komme tilbake til en hverdag uten smerter og begrensninger.

 

Vi ønsker også å få nevnt at de vanligste årsakene til skuldersmerter skyldes muskler og ledd – som blant annet kan føre til avklemmingssyndrom (impingement syndrom). Dette kan behandles effektivt hos fysioterapeut eller moderne kiropraktor.

 

Denne artikkelen inneholder blant annet:

 

 • Treningsvideo med Skulderøvelser (Intro)
 • Egenbehandling ved Vondt i Skulderen
 • Symptomer og Kliniske Tegn på Skuldersmerter
 • Årsaker og Diagnoser ved Vondt i Skulderen
 • Bildediagnostisk Utredning av Skuldersmerter
 • Behandling av Vondt i Skulderne
 • Trening og Øvelser mot Skuldersmerter

 

Scroll nedenfor for å se to treningsvideoer med gode øvelser som kan hjelpe deg med å bekjempe skulderplagene dine.

  

VIDEO: 5 Styrkeøvelser mot Senebetennelse i Skulderen

Seneskader og senebetennelser er to vanlige årsaker til skuldersmerter. Spesifikk trening med strikk benyttes i både forebygging og rehabilitering av slike diagnoser – det er særlig effektivt siden strikken gjør at motstanden isolerer enkelte muskegrupper og senefester. Klikk nedenfor for å se treningsprogrammet.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: 6 Øvelser mot Betydelig Skulderartrose

Artrose innebærer nedbryting av brusk og leddspalten inne i skulderen. Dette er naturlig nok noe vi ønsker å forebygge. Nedenfor ser du seks effektive øvelser som kan brukes ved denne diagnosen.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Les også: Dette bør du Vite om Artrose i Skulderen

artrose i skuldrene

 

Hva kan jeg gjøre selv mot skuldersmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

 

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

 

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

 

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

 

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved skuldersmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Les også: 8 Øvelser mot Skuldersmerter

8 øvelser mot skuldersmerter 700 edited 2 

Symptomer og Kliniske Tegn ved Skuldersmerter

Vondt i skulderne kan gi en rekke ulike symptomer og kliniske utslag, men noen av de vanligste symptomene inkluderer:

 

 • At man ikke kan jobbe med armene over skulderhøyde
 • Redusert skulderbevegelighet
 • Smerter i skulderen ved løft av armene til siden eller rett fram
 • Trykkømhet ved berøring av affekterte muskler, sener og ledd
 • Vondt inne i skulderen (smertene kjennes ut som om de sitter inne i selve skulderleddet)
 • Økt forekomst av nakkesmerter og nakkehodepine

 

En offentlig autorisert kliniker (normalt sett fysioterapeut eller moderne kiropraktor) kan hjelpe deg med å utrede og undersøke årsaken til dine skuldersmerter. De vil blant annet kunne undersøke:

 

 • Bevegelsesutslag i skulderne.
 • Funksjonell testing av skulderbevegelighet.
 • Kliniske tester for å sjekke etter avklemmingssyndrom.
 • Muskulær testing for å finne ut av hvilke muskler som er involvert
 • Undersøkelse av leddfunksjonalitet og om det er områder som ikke beveger seg som de burde.

 

En slik funksjonell undersøkelse vil danne grunnlaget for diagnostisering og oppsett av en behandlingsplan videre.

 Vanlige Årsaker og Diagnoser ved Skuldersmerter

De aller vanligste årsakene til skuldersmerter finner vi i muskler og ledd. Langvarig feilbelastning av disse vil over tid kunne føre  til redusert leddbevegelse, inkludert stiv nakke og brystrygg og gradvis forknyttet, dysfunksjonell muskulatur – bedre kjent som muskelknuter eller myalgier.

 

Det finnes dog en rekke andre mulige årsaker og diagnoser som vi går gjennom i listen nedenfor.

 

Artrose og Artritt i Skulderen

Leddslitasje kan medføre forkalkning (kalkskulder), bruskødeleggelse og leddbetennelse (artritt) inne i skulderen. Slike leddforandringer kan naturlig nok føre til at skulderleddet ikke beveger seg som det skal og at bevegeligheten blir redusert. Diagnosen kan også gi grunnlag for smerter både i framkant og inni selve skulderen.

 

Avklemmingssyndrom (Impingement Syndrom)

Trange forhold inne i skulderen kan legge klem på lokale muskler, sener og / eller nerver. Når dette skjer så kalles diagnosen for avklemmingssyndrom – også kjent som impingement syndrom. Slik avklemminger kan føre til skarpe, knivende smerter i skulderen ved visse bevegelser og en følelse av konstant verking inne i skulderen.

 

Symptomene vil selvfølgelig avhenge av hvilke strukturer som er avklemt og i hvilken grad de ligger i klem. En avklemt nerve vil for eksempel kunne gi nummenhet og strålende smerter nedover armen, samt bidra til kraftig forøkning av lokale muskelspenninger. Gir også karakteristisk sett smerter når man sover på den involverte skulderen.

 

Feilfunksjon i Muskler og Ledd

Som nevnt er muskler, sener og ledd blant de aller vanligste årsakene til både kortvarige og langvarige skulderplager. Redusert leddbevegelighet i nakke og brystrygg er to vanlige grunner til at belastningen på skuldrene blir mer statisk og ensidig. Over tid utvikler dette seg til gradvis økning i forknyttede muskelfibre og hyperirritabilitet i bløtvevet.

 

Fysikalsk behandling av muskler og ledd kan hjelpe deg med å normalisere funksjonen ved slik feilfunksjon. Vi anbefaler også jevnlig bruk av trening med strikk (som vist i videoene ovenfor).

 

Frossen Skulder (Adhesiv Kapsulitt i Skulderleddet)

Frossen skulder skyldes en betennelse i selve leddkapselen på skulderen (kapsulitt). Tilstanden oppstår ofte etter en periode med mye smerter som har ført  til at man ikke beveger skulderen noe særlig – eller etter skulderkirurgi. Diagnosen går gjennom tre ulike faser:

 

Første fase av Frossen Skulder: Første fase innebærer en tilstivning med tilhørende, ofte ganske betydelige, smerter. Smertene blir ofte gradvis verre etterhvert som bevegelsen innskrenkes. Denne fasen varer fra cirka 5-6 uker (med behandling) eller opp til ni måneder (med manglende behandling og utførelse av hjemmeøvelser).

 

Andre fase av Frossen Skulder: I dette stadiet er bevegeligheten betydelig redusert, men smertene har gitt seg en god del. Denne fasen kan vedvare fra 2 til 6 måneder. Igjen, så understreker vi at denne tilstanden kan behandles konservativt og at man kan fremskynde bedring med daglig bruk av treningsøvelser og ukentlig fysikalsk behandling.

 

Tredje fase av Frossen Skulder: Dette stadiet er også kjent som «opptinings»-fasen. Grunnet at bevegeligheten blir gradvis forbedret og at man kan kjenne at funksjonen kommer mer og mer tilbake. Siste fase kan vedvare i alt fra fire måneder til to år.

 

Trykkbølgebehandling, skuldermobilisering og hjemmeøvelser kan sørge for at tilstanden går over betydelig raskere enn uten behandling. Ved manglende tiltak kan det ta hele ett til to år før skulderen din blir bedre.

 

Revmatisk Artritt i Skulderen

Revmatisk artritt er en spesiell form av revmatisme hvor leddene brytes ned grunnet at kroppens egen immunforsvar angriper leddene. Dette fører til deformasjoner (ofte veldig tydelig i hender – slik som hos Jan Teigen) og gradvis nedbryting av brusk i leddene. Tilstanden krever medikamentell behandling og jevnlig fysioterapi, samt opptrening.

 

Seneskade eller Senebetennelse i Skulderen

En seneskade i skulderen er kjent som en tendinose. En senebetennelse er kjent som tendinitt. Begge tilstandene skyldes normalt sett langvarig feilbelastning eller akutt overbelastning som har medført mikrotraumer i senefibrene. Diagnosene kan behandles konservativt ved bruk av skulderøvelser, fysikalsk behandling og eventuelt også trykkbølge.

 

Det er særlig musklene infraspinatus og supraspinatus som rammes av slike seneskader.

 

Skulderdislokasjon (Skulderen ute av ledd)

Å få skulderen ut av ledd er rangert som en av de verste smertene man kan oppleve – og nettopp derfor er det mange som svimer av hvis dette skjer. Dette skyldes også at strukturer, inkludert nerver, kan havne i klem når skulderen går ut av ledd. Skulderen bør kun settes tilbake på plass av medisinsk helsepersonell.

 

Subakromial Slimposebetennelse (Skulderbursitt)

I framkant av skulderen har vi et område som kalles for subakromialis – altså under akromionleddet. En slimposebetennelse gir karakteristisk sett rødlighet i huden, hevelse og betydelige, skarpe smerter ved berøring i framkant av skulderen. Tilstanden kan behandles med konservativ behandling – men i visse tilfeller er det nødvendig med betennelsedempende medikamenter (særlig hos personer med redusert immunforsvar).

  

Bildediagnostisk Utredning og Undersøkelse av Skuldersmerter

Normalt sett vil det ikke være nødvendig med bildediagnostikk for å stille en skulderdiagnose, men i visse tilfeller kan det være medisinsk indisert. Nedenfor ser du eksempler på hvordan en MR undersøkelse og andre bildediagnostiske metoder kan hjelpe til med å stille riktig diagnose.

 

VIDEO: MR Skulder (Normal MR Undersøkelse)

MR beskrivelse: «»R: Intet patologisk påvist. Ingen funn.»

Forklaring: Dette er en sammensetning av MR undersøkelsebildene fra en normal skulder uten MR funn. Skulderen var vond, men det var altså ikke skader synlig på bildene – det viste seg senere at smertene kom fra leddrestriksjoner i nakke og brystrygg, samt aktive muskelknuter / myalgier i rotator cuff muskulaturen, øvre trapz, rhomboideus og levator scapula.

 

Løsningen ble stabiliserende rotator cuff trening, kiropraktisk leddkorrigering, muskelbehandling og spesifikke hjemmeøvelser. Takk for at dere deler slike bilder med oss. Bildene er anonymisert.

 

MR bilde av skulderen (aksialt snitt)

MR av skulder, aksialt snitt - Foto Wikimedia

MR av skulder, aksialt snitt – Foto Wikimedia

Beskrivelse av MR bilde: Her ser du et normalt MR av skulder, i et aksialt snitt. På bildet ser vi infraspinatus muskelen, scapula, subscapularis muskelen, serratus anterior muskelen, glenoid, pectoralis minor muskelen, pectoralis major muskelen, coracobrachialis muskelen, fremre labrum, det korte hodet til biceps-senen, deltoid muskelen, det lange hodet til biceps-senen, deltoid muskelen, hodet av humerus, teres minor senen og bakre labrum.

 

MR bilde av skulderen (koronalt snitt)

MR av skulder, koronalt snitt - Foto Wikimedia

MR av skulder, koronalt snitt – Foto Wikimedia

 

Forklaring av MR bilde: Her ser du et normalt MR av skulderen, i et koronalt snitt. På bildet ser vi teres major muskelen, latissimus dorsi muskelen, subscapular arterien, subscapular muskelen, glenoid, suprascapular arterien og suprascapular nerven, trapezius muskelen, kragebenet (clavicle), øvre labrum, hodet av humerus, deltoid muskelen, nedre labrum, den artikulære kapselen og humeral arterien.

 

Røntgen av skulder

Røntgen av skulder - Foto Wiki

Beskrivelse av skulder røntgenbildet: Her ser vi et bilde som er tatt anteriort til posteriort (tatt fra front mot bak).Diagnostisk ultralydundersøkelse av skulder

Ultralyd bilde av skulder - bicepssenen

Beskrivelse av ultralyd undersøkelsebildet av skulderen: I dette bildet ser vi en diagnostisk ultralydundersøkelse av skulder. På bildet ser vi bicepssenen.

 

CT av skulder

CT undersøkelse av skulder - Foto WIki

Beskrivelse av CT undersøkelsebildet av skulder: På bildet ser vi et normal skulderledd.

 

Behandling av Vondt i Skulderen

Behandlingen av skuldersmerter vil normalt sett bestå av muskulært arbeid, leddmobilisering og tilpasset instruksjon i hjemmeøvelser. Behandlingen utføres av offentlig autorisert helsepersonell med ekspertise på muskler og ledd – de tre yrkene som har denne ekspertisen og autorisasjonen inkluderer fysioterapeut, kiropraktor og manuellterapeut.

 

Disse beskyttede yrkestitlene benytter seg også ofte av intramuskulær nålebehandling og trykkbølgebehandling for å optimalisere resultatene og bedringen for pasienten.

Fysioterapi mot Skuldersmerter

En fysioterapeut kan hjelpe deg med å adressere anspent muskulatur, seneskader og redusert skulderfunksjon. Dette gjøres blant annet ved bruk av muskulære teknikker og tilpassede øvelser.

 

Moderne Kiropraktikk mot Vonde Skuldre

En moderne kiropraktor har 6-års utdanning og behandler muskler, sener og ledd. Deres lange og omfattende utdanning gjør dem til eksperter innen både utredning og behandling av problematikk i hele bevegelsesapparatet – inkludert feilfunksjon i sener, muskler, ledd og nerver.

 

Behandlingen består normalt sett av tilpasset leddmobilisering for å normalisere leddbevegelighet, muskelbehandling mot stramme muskelknuter og skuldermobilisering for å frigi plass i skulderleddet. Ved visse skulderdiagnoser benyttes det også medisinsk trykkbølgebehandling eller intramuskulær akupunkturbehandling.

 

Trykkbølgebehandling av Skulderproblematikk

Det finnes en rekke skulderdiagnoser som responderer særegent positivt på trykkbølgebehandling. Dette er en behandlingsform som vi sterkt anbefaler at du kun mottar av en kliniker med beskyttet tittel (kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut).

 

Forskningen har vist signifikant god effekt på kalkskulder, seneskader og senebetennelser. Behandlingsteknikken fungerer ved at trykkimpulser forårsaker kontrollerte mikroskader i de skadde områdene og på den måten bryter ned skadevev og framtvinger den naturlige tilhelingsprosessen.

 

En randomisert, kontrollert studie viste at trykkbølgebehandling er effektivt også for kroniske skulderskader som inneholder en kalsifisering av sener (Cacchio et al, 2006).

 

Les også: Har du Prøvd Trykkbølgebehandling?

trykkbolgebehandling oversiktsbilde 5 700

  

Øvelser og Trening mot Skuldersmerter

Fikk du med deg de to treningsvideoene i starten av artikkelen? Hvis ikke, scroll opp og prøv deg på disse. Der finner du også lenke til Youtube-kanalen vår som inneholder en rekke gode treningsprogrammer for skuldrene dine. Det er nemlig slik at trening og øvelser er essensielt for å opprettholde god funksjon og smertefri skulderbevegelighet.

 

Her ser du også en oversikt og liste over øvelser vi har publisert i forbindelse motvirkning, forebygging og lindring av vondt i skulderen, skuldersmerter, frozen shoulder, skulderskader og andre relevante diagnoser.

 

Oversikt – Trening og øvelser mot vondt i skulderen og skuldersmerter:

5 gode øvelser for vonde skuldre

5 yogaøvelser mot skuldersmerter

7 øvelser for sterkere og mer stabile skulderblad

Tøyeøvelser for brystryggen og mellom skulderbladene

  

Referanser og kilder

 1. NHI – Norsk Helseinformatikk.
 2. Heins, G. Chiropractic management of shoulder painand dysfunction of myofascial origin using ischemic compression techniques. J Can Chiropr Assoc 2002; 46(3).
 3. Cacchio, A. Effectiveness of radial shock-wave therapy for calcific tendinitis of the shoulder: single-blind, randomized clinical study. Phys Ther. 2006 May;86(5):672-82.
 4. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende skuldersmerter

 

Jeg har smerter i skulder og overarm som kjennes ut som tannverk. Hva kan være årsaken?

Smerter som sitter i både skulder og overarm kan skyldes nerveirritasjon i området vi kaller brachial plexus eller i nakken. Dette kan være grunnet stram muskulatur, leddrestriksjoner og generell nedsatt muskel og leddfunksjon i skulder og nakkekomplekset.

 

Har skuldersmerter på høyre side som jeg føler kommer fra nakken. Kan dette stemme?

Ja, skuldersmerter er ofte mer komplekst enn man skulle tro og involverer ofte feil / dysfunksjon i flere relaterte strukturer, slik som nakken, skulderblad og brystryggen.

 

Muskler som kan referere smerter mot høyre skulder fra nakken er midtre trapezius, levator scapula og scalenii (fremre, midtre og bakre) for å nevne noen.

 

Ved nerveirritasjon i nedre del av nakken, for eksempel i de nedre nakkevirvlene kalt C5-C6-C7, så kan man også oppleve trykk eller smerter ut mot høyre skulder og noen ganger videre ned i armen på samme side.

 

Kan barn få vondt i skulderen?

Barn kan også få vondt i skulderen og resten av det muskuloskeletale systemet. Selv om barn har en mye raskere restitusjonsrate enn voksne, så kan de allikevel rammes av dysfunksjon i ledd, sener og muskler.

 

Kan man få vondt i beina hvis en nerve er i klem bak i skulderen?

Nei, en avklemming av en nerve i skulderen kan ikke referere smerter til beina. De har absolutt ingen anatomisk sammenheng. En nerveirritasjon i skulderen kan derimot gi nervesmerter i overarmen, albue, underarm, håndledd, hånd eller fingre.

 

Vondt i skulderen ved berøring? Hvorfor er den så vond?

Hvis du har vondt i skulderen ved berøring så indikerer dette dysfunksjon eller skade, og smerten er kroppens måte å fortelle deg dette på.

 

Noter gjerne om du har hevelse i området, blodutredelse (blåmerker) og lignende. Benytt nedisingsprotokoll (RICE) hvis det er snakk om et fall eller traume. Hvis smertene vedvarer anbefaler vi at du oppsøker kliniker for undersøkelse og eventuell behandling.

 

Vondt i skulderen ved løft? Årsak?

Når du løfter er det umulig å ikke bruke skuldre og skuldermuskulatur. Hvis smerten er lokalisert til skulderen, så er det en sjanse for at du har en overbelastet muskel eller annen form for belastningsskade. Du tilrådes å oppsøke kliniker for nærmere undersøkelse.

 

– Relaterte spørsmål med samme svar: Vondt i skulderen ved belastning? Vont i skuldra ved løft?

 

Vondt i skulderen etter dips? 

Flere og flere har sett lenken mellom dips og vondt i skulderen. Øvelsen i seg selv setter veldig høye krav til skulder og rotator cuff muskulatur, og det er fort gjort å gjøre denne feil.

 

Det kan også være en indikasjon på at du ikke har trent tilstrekkelig rotator cuff muskulatur. Dette fører til at skulderen kan komme for mye forover under utførelse av dips og dermed legge uheldig trykk på skulderstrukturer. Vi anbefaler at du tar en hvilepause fra dips og bytter den ut med en alternativ øvelse.

 

Vondt i skulderen etter trening? 

Hvis du har vondt i skulderen etter trening kan dette skyldes overbelastning eller feilbelastning. Ofte er det muskulaturen omkring skulderleddet og nakken som har blitt overbelastet.

 

Andre muskler som kan være påvirket er rotator cuff, triceps, biceps eller levator scapula. Hvile fra forårsakende øvelse og eventuell nedising kan være aktuelle tiltak.

 

– Relaterte spørsmål med samme svar: Vondt i skulderen etter sykling? Vondt i skulderen etter golf? Vondt i skulderen etter styrketrening? Vondt i skulderen etter staking på langrenn? Vondt i skulderen når jeg trener overarmer?

 

Vondt i skulderen om natten. Årsak?

En mulighet for vondt i skulderen om natten er en skade i muskler, sener eller slimpose (les: olecranon bursitt). Det kan også være en belastningsskade.

 

Ved nattesmerter anbefaler vi at du tar kontakt med kliniker og får utredet årsaken til smertene dine. Ikke vent, ta kontakt med noen så raskt som mulig, ellers kan du nemlig risikere at det forverrer seg ytterligere.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
9 replies
 1. vondt says:

  Husk: Dersom du har spørsmål som ikke dekkes av artikkelen, så kan du stille ditt spørsmål i dette kommentarfeltet (eller via vår facebook side). Vi vil da gjøre vårt beste for å svare deg innen 24 timer.

  Svar
 2. Monika Anita L says:

  Hei. Jeg er en kvinne på 37 år og har i flere måneder hatt smerter og stivhet i skuldre, nakke, armer, hender, håndledd og fingre.

  I de verste periodene verker jeg veldig mye helt fra bak skuldrene og ut i fingrene. Det føles som om alle senene er for korte. Håndleddene, fingrene og oppå underarmene er alltid stive. Jeg er ellers øm i hele kroppen – særlig ryggen. Og når jeg trykker lett på ulike steder kjenner jeg det som at det er ømt lenge etterpå.

  På den høyre hånden kjennes det ofte som om jeg har en trang hanske på. Og ringfingeren på denne hånden er veldig stiv og vil helst være bøyd. Det hender at jeg dovner bort i begge hendene om natten. Og hendene må tines i varmt vann for å «virke»når det er kaldt ute.

  Ellers har jeg ofte stingsmerter i overkroppen. Særlig i høyre skulderblad og brystkasse – det hender at det stråler ned i armene også. Og det er kniping av og til. Jeg er tungpustet når jeg er ute å går, og er tung i kroppen. Sliten. Har lavt stoffskifte. Håper at dere kan fortelle meg hva dette er og hvordan det kan behandles. Jeg har veldig tung jobb. Tusen takk. Mvh. Monika

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Monika,

   Problemet ditt virker veldig omfattende, og har mest sannsynlig bygget seg opp over lengre – mest sannsynlig i forbindelse med den tunge jobben du nevner (hva slags jobb har du, forresten? Mye løft?). Dette kombinert med for lite bevegelse og for lite trening har nok ført til at musklene, ledd og sener ikke har vært klar for den tunge fysiske belastningen gjennom arbeidet ditt – og dermed får du endel pågående muskelrestitusjonsprosesser i områdene som rammes – med andre ord, så får kroppen din aldri restituert seg til normal status. Noe som fører til at du neste dag begynner med slitne muskelfibre (og dermed mest sannsynlig dårlige bevegelsesmønstre), som igjen fører til sekundær plager andre steder i kroppen.

   Er det verre på høyre side av skulderen og innenfor skulderbladet, sier du? Stramme skuldermuskler og muskulatur mot kragebeinet kan nemlig irritere nervene som går ned i armen, underarmen, håndrot, håndledd, hånd og fingre. En mulig funksjonell diagnose for dette er TOS syndrom (thoracic outlet syndrom), hvor brachialplexus nervene blir irritert grunnet ovenliggende myalgier og myoser.

   Må være litt streng med deg og si at for oss høres det ut som om du trenger helhetlig behandling kombinert med treningsveiledning (helst allerede i går!) – ja, du trenger rett og slett en «full service». Vi anbefaler at du tar kontakt med klinisk ernæringsfysiolog (ernæring er en viktig del for en sunn, frisk kropp), kiropraktor (en kiropraktor kan mer enn bare ledd og kan henvise deg til spesialistutredning dersom dette er nødvendig), manuellterapeut, massør eller fysioterapeut (fysikalsk behandling + trening). Hvis du ønsker kan vi finne en anbefalt terapeut i nærheten av deg.

   Lavt stoffskifte? Har du fått det påvist gjennom blodprøver – vet du om det er Hashimotos tyreoiditt syndrom du er rammet av?

   Mvh.
   Alexander v/Vondt.net

   Svar
 3. Ann C says:

  Hei,

  Jeg er ikke sikker på om jeg kan ta opp flere ting samtidig, dvs. flere områder av kroppen hvor jeg har smerter ?

  Da jeg fikk påvist Ulcerøs kolitt i mai 2015 ble jeg veldig dårlig og sengeliggende store deler i et helt år nesten frem til nå.

  Jeg har fått tynne slimhinner i munnhulen og sprekker i tungen som da svir og brenner ved matinntak. samt hovne spyttkjertler og tilbaketrukket tannkjøtt. dette er meget plagsomt og forringer livskvaliteten betraktelig. har og mistet matlyst i forb. med UC og gikk ned 15 kg ufrivillig i 2015. har gått noen kilo opp igjen nå etter stor innsats.

  jeg har i tillegg fått tidvise smerter i armer og fra hofte og nedover låret som kommer og går. konstant smerte i venstre skulder som er blitt antydet frozen shoulder.

  Mitt spørsmål er i hovedsak kan alt dette kommet som følge av innaktivitet, dårlig ernæring, vektreduksjon samt UC?

  har aldri tidligere slitt med noe som helst tvert imot hatt meget godt immunforsvar og helse.

  Meget takknemlig for svar evt. hvordan jeg skal spørre annerledes hvis ikke det er mulig på denne måten.

  Mvh
  Ann C

  (Besvart via epost)

  Svar
 4. Nina says:

  Hei. Jeg har slitt med nakke og armsmerter og utstråling til fingrene i ca 2 år. MR viste noen bukninger og trangt for den ene nerven som går ut i armen jeg har vondt i. Dette har roet seg etterhvert, men ved litt aktivitet så forverres det betraktelig. Spesielt ved vridning / rotasjon av nakken.

  Jeg har nylig tatt MR av skulderen og hånda som gjør mest vondt. I skulderen er det kronisk betennelse, og jeg har ganglioncyster i håndleddet (synes ikke). Kan betennelsen gi samme symptomer som bukning/prolaps?

  Jeg skjønner at cystene mest sannsynlig trykker på nervene til fingrene. Blir litt forhåpningsfull om at kanskje nakken ikke er så ille?

  Cystene kan jo gjøres noe med, og all smerte jeg slipper er bra =) armen er helt ubrukelig til tider. Glipper ting, kan ikke bære handleposer osv. Hårvask/børste hår er et syn. Og det gjør veldig vondt 24/7. Vet ikke om det er relevant, men jeg har «sprøtt» bindevev, og er visstnok hypermobil (uten at det gir meg noen fordeler) Jeg er henvist videre mtp ganglionene, men skulderen er det ikke noe å gjøre med.

  Svar
  • Grethe says:

   I begge tilfeller både med nakkeproblemene og med cystene vil jo nerver ligge i klem. Så det er ikke usannsynlig at smertebildet overlapper hverandre eller gir like smerter. Egentlig kan du ikke se hva som er hva før du har fått behandlet cystene. Ta bort et problem og se så hva som gjenstår av smerter. Har samme problem med overlappende sykdommer. Vet ikke hvilke plager som høre til hvilken sykdom.

   PS – Med tankte på at smertene er mest tilstede ved bevegelse så er det jo også tydelig at det er en del involvering av leddproblemer og muskelsmerter i bildet.

   Svar
 5. Veronika says:

  Hei. Har nettopp fått svar fra MR ang venstre skulder som har vært stiv og vond i nesten ett år. Har skade i leddbånd og rift (ruptur), skikkelig kraftig i leddkapselen. Pluss slitasje og sprekker. Noen som vet om eller har tatt operasjon for dette? Er henvist til ortoped.

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. Kinesiotape i behandling av smerter i skulder / skulderblad. Vondt.net | Vi lindrer vondtet ditt. sier:

  […] Vondt i skulderen […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *