Home » Hvor har du vondt? » Vondt i skulderen

Vondt i skulderen

Anbefalt nettbutikk for kvalitetsprodukter:

Anbefalt tverrfaglig klinikk for behandling og utredning

Klikk på bildet ovenfor for å besøke deres nettside. En tverrfaglig, moderne klinikk i Akershus for deg som er rammet av langvarige plager og som ønsker en evidensbasert tilnærming.

 • 4 minutter med tog fra Gardermoen
 • 29 minutter med tog fra Oslo

www.raaholtkiropraktorsenter.no

Vondt i skulderleddet

Vondt i skulderen

Det å ha vondt i skulderen og nærliggende strukturer kan være særdeles plagsomt. Vondt i skulderen eller begge skuldre er en plage som rammer en stor andel av befolkningen, da grunnet mange forskjellige årsaker. Noen av disse er artrose, seneskader (for eksempel seneskade i supraspinatus), senebetennelser, muskulære feilbelastninger eller mekanisk dysfunksjon. Ifølge tall fra NHI er opptil ¼ av den eldre befolkningen plaget med episodisk eller kronisk vondt i skulderledd.

 Noen av de vanligste årsakene til slike plager er plutselige overbelastninger, gjentatt feilbelastning over tid, aldersbetinget artrose eller traume. Ofte er det en kombinasjon av årsaker som gir vondt i skulderen, det er derfor viktig å behandle problemet på en helhetlig måte, der man tar hensyn til alle faktorer.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot skuldersmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved skuldersmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Les også: 8 Øvelser mot Skuldersmerter

8 øvelser mot skuldersmerter 700 edited 2

 

Klassifisering av vondt i skulderen

Vondt i skulderen kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutt skuldervondt vil si at personen har hatt vondt i skulderen i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk. Vondt i skulderen kan skyldes muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende sener. En kiropraktor eller en annen ekspert på muskel- , skjelett- og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd. Pass på så du ikke blir gående med vondt i skulderen over lengre tid, ta heller kontakt med en kiropraktor og få diagnostisert årsaken til smerten.

 

Først vil en mekanisk utredning utføres hvor klinikeren ser på skulderens bevegelsesmønster eller eventuelt mangel på dette. Her utredes også muskelstyrke, samt spesifikke tester som gir klinikeren en indikasjon på hva som gir personen vondt i skulderen.  Ved skulderplager er det ofte nødvendig med billeddiagnostisk utredning. En kiropraktor har henvisningsrett til slike utredninger i form av røntgen, MR, CT og ultralyd. Konservativ behandling er alltid verdt å prøve på slike plager, før man eventuelt vil vurdere en operasjon. Behandlingen du får vil variere, avhengig av hva som ble funnet under den kliniske undersøkelsen.

 Vanlige årsaker til skuldersmerter

Muskelsmerter: noe de fleste har erfart, hvis muskulaturen feilbelastes over lengre tid vil det dannes triggerpunktuer i muskulaturen. Kiropraktoren og manuellterapeuter er eksperter i å finne triggerpunkter og behandle disse.

– Aktive triggerpunkter vil gi smerter hele tiden fra muskelen (f.eks. supraspinatus myalgi i rotator cuff muskulaturen)
– Latente triggerpunkter gir smerte ved trykk, aktivitet og belastning

Ved alle skulderdiagnoser er det svært viktig å fjerne årsaken til feilbelastning ved å fjerne leddrestriksjoner i nakke og rygg, samt balansere muskulaturen for å sikre normalt bevegelsesmønster.

 

Andre vanlige diagnoser:

– Betennelse i skulderen

– Frozen shoulder / frossen skulder / adhesiv kapsulitt

– Låsning i nakke, ribbein og/eller skulderblad

– Rotator cuff syndrom

– Senebetennelse (tendinitt)

– Skulder impingement

– Triggerpunkt / myalgi i skulderbladstabilisatorer

 

– Har jeg senebetennelse i skulderen? (Supra- og infraspinatustendinitt)

De største leddnære musklene som stabiliserer skulderleddet heter supraspinatus og infraspinatusDisse utgjør deler av det vi kaller rotatorcuffen, eller skulderbladstabilisatorene. Det er i senene til disse musklene at det oftest blir betennelse. Når en sene er betent, oppstår smerter når muskelen brukes. Senen blir tykk og hoven, og kommer i klem når armen løftes over hodet – kalles impingement syndrom.

 

Supraspinatus triggerpunkt smertemønster - Foto Wiki

Supraspinatus myalgi kan gi smerter i skulder og arm.

 

Mellom den store skulderkappemuskulaturen deltoideus og rotatorcuffen ligger en slimpose som smører bevegelsen mellom muskellagene, denne kan bli betent og gi slimposebetennelse (også kalt subakromial bursitt).

 

Subakromial bursitt (skulder slimposebetennelse) - Foto Wiki

Subakromial bursitt (skulder slimposebetennelse) – Foto WikiSymptomer ved senebetennelse/impingement syndrom 
– Skarp smerte i skulderen når en løfter armen sideveis og opp, særlig over skulderhøyde
– Smerter om natten, spesielt ved å ligge på skulderen
– Verk i overarmen rett nedenfor skulderen, noen ganger helt ned til underarm og hånd
– Hoven, varm og øm muskulatur

 

Dette kan du selv gjøre for å lindre senebetennelse / impingement syndrom
– Plasser is eller kuldepakninger i ca 20 minutter på smertestedet
– Ved store akutte smerter kan et fatle være til hjelp de første par dagene
– Lett bevegelse uten store smerter er bra, men unngå de mest smertefulle bevegelsene
– Unngå å ligge på den vonde skulderen

 

Forkalkninger i skulderen og skuldersener

Ved langvarig betennelse og overbelastning oppstår det arrvev og forkalkninger langs senen som blir fortykket. Forkalkningene kan sees på røntgenbilder og kan gi opphav til kronisk impingement syndrom. Slike forkalkninger kan normalt sett behandles med trykkbølgebehandling.

 

 

- 'Varme kan ha en lindrende effekt mot ryggsmerter' - Foto Wikimedia

 

Frossen skulder / adhesiv kapsulitt

Når betennelse oppstår i skulderleddets leddkapsel kalles det frossen skulder eller adhesiv kapsulitt. Dette oppstår gjerne som en spontan reaksjon hos pasienter som har hatt skulderplager tidligere, eller etter skader som brudd i overarm eller håndledd. Tilstanden er svært smertefull den første tiden, samtidig som skulderleddet tilstives og vanskeliggjør løft av armen. Etterhvert avtar smertene, men skulderleddet er fortsatt stivt i mange måneder. De fleste blir bra etter en stund, og får bevegeligheten tilbake i løpet av 1-2 år. Manuell behandling (kiropraktikk eller mauellterapi) vil bidra til raskere tilheling via bedre bevegelighet av skulderen, spesielt i fasen etter at leddhinnen er betent.

 

Mulige diagnoser ved akutte skulderskader

Disse skadene forekommer spesielt innen idretter med risiko for fall og kollisjoner, eventuelt ved fallskader eller annet direkte traume mot skulderen. Hos unge voksne er kragebensbrudd dominerende ved fall, hos eldre er det skader til acromioclaviculærleddet, et ledd mellom krageben og skulderblad, samt skulderluksasjon – skulderen ut av ledd. Middelaldrene vil oftest få skader i muskler og sener i selve skulderbuen. Eldre kan få bruddskader, spesielt benskjøre kvinner. Kiropraktoren eller manuellterapeuten har stor kompetanse på å diagnostisere akutte tilstander i skulderapparatet.

 

VIDEO: MR Skulder (Normal MR Undersøkelse)

MR beskrivelse:

“R: Intet patologisk påvist. Ingen funn.”

Forklaring: Dette er en sammensetning av MR undersøkelsebildene fra en normal skulder uten MR funn. Skulderen var vond, men det var altså ikke skader synlig på bildene – det viste seg senere at smertene kom fra leddrestriksjoner i nakke og brystrygg, samt aktive muskelknuter / myalgier i rotator cuff muskulaturen, øvre trapz, rhomboideus og levator scapula.

Løsningen ble stabiliserende rotator cuff trening, kiropraktisk leddkorrigering, muskelbehandling og spesifikke hjemmeøvelser. Takk for at dere deler slike bilder med oss. Bildene er anonymisert.

 

MR bilde av skulderen (aksialt snitt)

MR av skulder, aksialt snitt - Foto Wikimedia

MR av skulder, aksialt snitt – Foto Wikimedia

Forklaring av MR bilde: Her ser du et normalt MR av skulder, i et aksialt snitt. På bildet ser vi infraspinatus muskelen, scapula, subscapularis muskelen, serratus anterior muskelen, glenoid, pectoralis minor muskelen, pectoralis major muskelen, coracobrachialis muskelen, fremre labrum, det korte hodet til biceps-senen, deltoid muskelen, det lange hodet til biceps-senen, deltoid muskelen, hodet av humerus, teres minor senen og bakre labrum.

 

MR bilde av skulderen (koronalt snitt)

MR av skulder, koronalt snitt - Foto Wikimedia

MR av skulder, koronalt snitt – Foto Wikimedia

Forklaring av MR bilde: Her ser du et normalt MR av skulderen, i et koronalt snitt. På bildet ser vi teres major muskelen, latissimus dorsi muskelen, subscapular arterien, subscapular muskelen, glenoid, suprascapular arterien og suprascapular nerven, trapezius muskelen, kragebenet (clavicle), øvre labrum, hodet av humerus, deltoid muskelen, nedre labrum, den artikulære kapselen og humeral arterien.

 

Røntgen av skulder

Røntgen av skulder - Foto Wiki

Beskrivelse av skulder røntgenbildet: Her ser vi et bilde som er tatt anteriort til posteriort (tatt fra front mot bak).


Diagnostisk ultralyd undersøkelse av skulder

Ultralyd bilde av skulder - bicepssenen

Beskrivelse av ultralyd undersøkelsebildet av skulderen: I dette bildet ser vi en diagnostisk ultralydundersøkelse av skulder. På bildet ser vi bicepssenen.

 

CT av skulder

CT undersøkelse av skulder - Foto WIki

Beskrivelse av CT undersøkelsebildet av skulder: På bildet ser vi et normal skulderledd.

 

Hva gjør en kiropraktor?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte. Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse.
Kiropraktisk behandling - Foto Wikimedia Commons

Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i skulderen ved myofascielle årsaker.

Et litteratursøk (Hains, 2002) viste at triggerpunktsbehandling av myofascielle problemer kan gi en klar bedring i form av smertelindring og bedret funksjon. Mange kiropraktorer benytter også trykkbølgebehandling som et alternativ, og i mange tilfeller gir det gode resultater. En randomisert, kontrollert studie viste at trykkbølgebehandling er effektivt for kroniske skulderskader som inneholder en kalsifisering av sener (Cacchio et al, 2006).

 

Kiropraktisk behandling av skuldersmerter

Hovedmålsetningen ved all kiropraktorbehandling er å redusere smerte, fremme generell helse og økt livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem. Ved skulderplager vil kiropraktoren både behandle skulderen lokalt for å dempe smerte, redusere irritasjon og øke blodtilførsel, samt gjenopprette normal bevegelighet i nakke, skulderblad, krageben og skulderledd. Ved valg av behandlingsstrategi for den enkelte pasient, legger kiropraktoren vekt på å se pasienten i en helhetlig sammenheng. Hvis det foreligger mistanke om at skuldersmertene skyldes annen sykdom, vil du bli henvist til videre undersøkelser hos lege.

Kiropraktorbehandlingen består av en rekke behandlingsmetoder hvor kiropraktoren hovedsakelig bruker hendene for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:

– Spesifikk leddbehandling
– Tøyninger
– Muskulære teknikker
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, råd og veiledning

 

Foldekniv mageøvelse på terapiball

 

Hvordan forebygge og forhindre skuldersmerter?

– Unngå overbelastninger og ensartede løft
– Unngå mye og ensartet jobbing i skulderhøyde
– Tren skuldermusklene dine, evt. få et skulderstabiliseringstreningsprogram fra din behandler
– Ha god holdning, rett deg opp, trekk skulderene ned og bak, så faller de på plass
– Oppsøk behandling i tide

 Skulderleddet er avhengig av god bevegelighet i ledd rundt skulderbladet, i tillegg til muskulaturen rundt skulderblad og skulderledd. Ofte finner vi at din skulderplage er relatert til aktiviteter eller jobb, og da er det enklere for behandleren å gi en spesifikk behandling med rask tilheling, smertelette og normalisering av bevegelse. Bevegelseshemning når du beveger en strak arm opp mot øret er en indikasjon på funksjonsforstyrrelse i armen, og behandling bør oppsøkes – skulder er gøy å behandle, da store endringer til bevegelighet kan oppnås raskt.


På grunn av kompleksiteten rundt skulderleddet, er det svært mange potensielle årsaker til skuldersmerter, og smerteårsak kan stamme fra andre strukturer som nakke, armer og skulderblad.
Grundig undersøkelse er viktig for å kunne diagnostisere dine skuldersmerter. Dersom skuldersmertene ikke passer inn i en diagnose på bakgrunn av pasientsamtale og undersøkelse, kan billeddiagnostikk med ultralyd, røntgen eller MR gi innsikt i underliggende smerteårsak.

 

Gammel røntgenmaskin - Foto Wikimedia Commons

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn.

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan utifra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

Trening med theraband

– Her finner du en oversikt og liste over øvelser vi har publisert i forbindelse motvirkning, forebygging og lindring av vondt i skulderen, skuldersmerter, frozen shoulder, skulderskader og andre relevante diagnoser.

Oversikt – Trening og øvelser mot vondt i skulderen og skuldersmerter:

5 gode øvelser for vonde skuldre

5 yogaøvelser mot skuldersmerter

7 øvelser for sterkere og mer stabile skulderblad

Tøyeøvelser for brystryggen og mellom skulderbladeneAnbefalte produkter for smertelindring ved skuldersmerter:

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Les også:

Vondt i ryggen?

Vondt i hodet?

Vondt i nakken?

 

HJELP – Dette kan hjelpe ved vondt i skulderen / armen:

Ergonomisk cervikal pute – av latex (2-pack):

Funker det? Ja, bevisene fra flere gode studier (Grimmer-Sommers 2009, Gordon 2010) er klare: Cervikal ergonomisk pute av latex er det beste du kan hvile hodet ditt på for å redusere skulder/armsmerter, nakkesmerter, samt bedre søvnkvalitet og komfort. Invester i din egen helse allerede i dag ved å trykke på bildet av puten ovenfor for å få mer informasjon.

 

Dette konkluderer studiene med når det kommer til riktig putebruk:

… “This study provides evidence to support recommendation of rubber pillows in the management of waking cervical pain, and to improve sleep quality and pillow comfort.” … – Grimmer-Sommers 2009: J Man Ther. 2009 Dec;14(6):671-8.

… “Latex pillows can be recommended over any other type for control of waking headache and scapular/arm pain.” … – Gordon 2010: Pillow use: the behavior of cervical stiffness, headache and scapular/arm pain. J Pain Res. 2010 Aug 11;3:137-45.

 ØVELSER – for en mer langvarig smertelindring:

Healthy Shoulder Handbook: … ” (…)  simple, straight-forward programme for stretching and strengthening shoulder muscles so readers can finally become pain free.” … Trykk på bildet av boken om skuldersmerter for å lære mer om hvordan du retter opp dysfunksjonen som gir deg smerter.

Referanser:

 1. NHI – Norsk Helseinformatikk.
 2. Heins, G. Chiropractic management of shoulder painand dysfunction of myofascial origin using ischemic compression techniques. J Can Chiropr Assoc 2002; 46(3).
 3. Cacchio, A. Effectiveness of radial shock-wave therapy for calcific tendinitis of the shoulder: single-blind, randomized clinical study. Phys Ther. 2006 May;86(5):672-82.
 4. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

Ofte stilte spørsmål:

 

Jeg har smerter i skulder og overarm som kjennes ut som tannverk. Hva kan være årsaken?

Smerter som sitter i både skulder og overarm kan skyldes nerveirritasjon i området vi kaller brachial plexus eller i nakken. Dette kan være grunnet stram muskulatur, leddrestriksjoner og generell nedsatt muskel og leddfunksjon i skulder og nakkekomplekset.

 

Har skuldersmerter på høyre side som jeg føler er referert fra nakken. Kan dette stemme?

Ja, skuldersmerter er ofte mer komplekst enn man skulle tro og involverer ofte feil / dysfunksjon i flere relaterte strukturer, slik som nakken, skulderblad og brystryggen. Muskler som kan referere smerter mot høyre skulder fra nakken er midtre trapezius, levator scapula og scalenii (fremre, midtre og bakre) for å nevne noen. Ved nerveirritasjon i nedre del av nakken, for eksempel i de nedre nakkevirvlene kalt C5-C6-C7, så kan man også oppleve trykk eller smerter ut mot høyre skulder og noen ganger videre ned i armen på samme side.

 

Spm: Kan barn få vondt i skulderen?

Svar: Barn kan også få vondt i skulderen og resten av det muskuloskeletale systemet. Selv om barn har en mye raskere restitusjonsrate enn voksne, så kan de allikevel rammes av dysfunksjon i ledd, sener og muskler.

 

Kan man få vondt i beina hvis en nerve er i klem bak i skulderen?

– Nei, en avklemming av en nerve i skulderen kan ikke referere smerter til beina. De har absolutt ingen anatomisk sammenheng. En nerveirritasjon i skulderen kan derimot gi nervesmerter i overarmen, albue, underarm, håndledd, hånd eller fingre.

 

Spm: Vondt i skulderen ved berøring? Hvorfor er den så vond?

Svar: Hvis du har vondt i skulderen ved berøring så indikerer dette dysfunksjon eller skade, og smerten er kroppens måte å fortelle deg dette på. Noter gjerne om du har hevelse i området, blodutredelse (blåmerker) og lignende. Benytt nedisingsprotokoll (RICE) hvis det er snakk om et fall eller traume. Hvis smertene vedvarer anbefaler vi at du oppsøker kliniker for undersøkelse og eventuell behandling.

 

Spm: Vondt i skulderen ved løft? Årsak?

Svar: Når du løfter er det umulig å ikke bruke skuldre og skuldermuskulatur. Hvis smerten er lokalisert til skulderen, så er det en sjanse for at du har en overbelastet muskel eller annen form for belastningsskade. Du tilrådes å oppsøke kliniker for nærmere undersøkelse.

– Relaterte spørsmål med samme svar: Vondt i skulderen ved belastning? Vont i skuldra ved løft?

 

Spm: Vondt i skulderen etter dips? 

Svar: Flere og flere har sett lenken mellom dips og vondt i skulderen. Øvelsen i seg selv setter veldig høye krav til skulder og rotator cuff muskulatur, og det er fort gjort å gjøre denne feil. Det kan også være en indikasjon på at du ikke har trent tilstrekkelig rotator cuff muskulatur. Dette fører til at skulderen kan komme for mye forover under utførelse av dips og dermed legge uheldig trykk på skulderstrukturer. Vi anbefaler at du tar en hvilepause fra dips og bytter den ut med en alternativ øvelse.

 

Spm: Vondt i skulderen etter trening? 

Svar: Hvis du har vondt i skulderen etter trening kan dette skyldes overbelastning eller feilbelastning. Ofte er det muskulaturen omkring skulderleddet og nakken som har blitt overbelastet. Andre muskler som kan være påvirket er rotator cuff, triceps, biceps eller levator scapula. Hvile fra forårsakende øvelse og eventuell nedising kan være aktuelle tiltak.

– Relaterte spørsmål med samme svar: Vondt i skulderen etter sykling? Vondt i skulderen etter golf? Vondt i skulderen etter styrketrening? Vondt i skulderen etter staking på langrenn? Vondt i skulderen når jeg trener overarmer?

 

Spm: Vondt i skulderen om natten. Årsak?

Svar: En mulighet for vondt i skulderen om natten er en skade i muskler, sener eller slimpose (les: olecranon bursitt). Det kan også være en belastningsskade. Ved nattesmerter anbefaler vi at du tar kontakt med kliniker og får utredet årsaken til smertene dine. Ikke vent, ta kontakt med noen så raskt som mulig, ellers kan du nemlig risikere at det forverrer seg ytterligere.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
Bevegelse er den beste medisin! Her er skånsomme øvelser for korsryggen som egner seg for alle med smerter i muskler og ledd. Se videoen ved å trykke på bildet nedenfor:

9 kommentarer

 1. Veronika sier:

  Hei. Har nettopp fått svar fra MR ang venstre skulder som har vært stiv og vond i nesten ett år. Har skade i leddbånd og rift (ruptur), skikkelig kraftig i leddkapselen. Pluss slitasje og sprekker. Noen som vet om eller har tatt operasjon for dette? Er henvist til ortoped.

 2. Nina sier:

  Hei. Jeg har slitt med nakke og armsmerter og utstråling til fingrene i ca 2 år. MR viste noen bukninger og trangt for den ene nerven som går ut i armen jeg har vondt i. Dette har roet seg etterhvert, men ved litt aktivitet så forverres det betraktelig. Spesielt ved vridning / rotasjon av nakken.

  Jeg har nylig tatt MR av skulderen og hånda som gjør mest vondt. I skulderen er det kronisk betennelse, og jeg har ganglioncyster i håndleddet (synes ikke). Kan betennelsen gi samme symptomer som bukning/prolaps?

  Jeg skjønner at cystene mest sannsynlig trykker på nervene til fingrene. Blir litt forhåpningsfull om at kanskje nakken ikke er så ille?

  Cystene kan jo gjøres noe med, og all smerte jeg slipper er bra =) armen er helt ubrukelig til tider. Glipper ting, kan ikke bære handleposer osv. Hårvask/børste hår er et syn. Og det gjør veldig vondt 24/7. Vet ikke om det er relevant, men jeg har “sprøtt” bindevev, og er visstnok hypermobil (uten at det gir meg noen fordeler) Jeg er henvist videre mtp ganglionene, men skulderen er det ikke noe å gjøre med.

  • Grethe sier:

   I begge tilfeller både med nakkeproblemene og med cystene vil jo nerver ligge i klem. Så det er ikke usannsynlig at smertebildet overlapper hverandre eller gir like smerter. Egentlig kan du ikke se hva som er hva før du har fått behandlet cystene. Ta bort et problem og se så hva som gjenstår av smerter. Har samme problem med overlappende sykdommer. Vet ikke hvilke plager som høre til hvilken sykdom.

   PS – Med tankte på at smertene er mest tilstede ved bevegelse så er det jo også tydelig at det er en del involvering av leddproblemer og muskelsmerter i bildet.

 3. Ann C sier:

  Hei,

  Jeg er ikke sikker på om jeg kan ta opp flere ting samtidig, dvs. flere områder av kroppen hvor jeg har smerter ?

  Da jeg fikk påvist Ulcerøs kolitt i mai 2015 ble jeg veldig dårlig og sengeliggende store deler i et helt år nesten frem til nå.

  Jeg har fått tynne slimhinner i munnhulen og sprekker i tungen som da svir og brenner ved matinntak. samt hovne spyttkjertler og tilbaketrukket tannkjøtt. dette er meget plagsomt og forringer livskvaliteten betraktelig. har og mistet matlyst i forb. med UC og gikk ned 15 kg ufrivillig i 2015. har gått noen kilo opp igjen nå etter stor innsats.

  jeg har i tillegg fått tidvise smerter i armer og fra hofte og nedover låret som kommer og går. konstant smerte i venstre skulder som er blitt antydet frozen shoulder.

  Mitt spørsmål er i hovedsak kan alt dette kommet som følge av innaktivitet, dårlig ernæring, vektreduksjon samt UC?

  har aldri tidligere slitt med noe som helst tvert imot hatt meget godt immunforsvar og helse.

  Meget takknemlig for svar evt. hvordan jeg skal spørre annerledes hvis ikke det er mulig på denne måten.

  Mvh
  Ann C

  (Besvart via epost)

 4. Monika Anita L sier:

  Hei. Jeg er en kvinne på 37 år og har i flere måneder hatt smerter og stivhet i skuldre, nakke, armer, hender, håndledd og fingre.

  I de verste periodene verker jeg veldig mye helt fra bak skuldrene og ut i fingrene. Det føles som om alle senene er for korte. Håndleddene, fingrene og oppå underarmene er alltid stive. Jeg er ellers øm i hele kroppen – særlig ryggen. Og når jeg trykker lett på ulike steder kjenner jeg det som at det er ømt lenge etterpå.

  På den høyre hånden kjennes det ofte som om jeg har en trang hanske på. Og ringfingeren på denne hånden er veldig stiv og vil helst være bøyd. Det hender at jeg dovner bort i begge hendene om natten. Og hendene må tines i varmt vann for å “virke”når det er kaldt ute.

  Ellers har jeg ofte stingsmerter i overkroppen. Særlig i høyre skulderblad og brystkasse – det hender at det stråler ned i armene også. Og det er kniping av og til. Jeg er tungpustet når jeg er ute å går, og er tung i kroppen. Sliten. Har lavt stoffskifte. Håper at dere kan fortelle meg hva dette er og hvordan det kan behandles. Jeg har veldig tung jobb. Tusen takk. Mvh. Monika

  • vondt.net sier:

   Hei Monika,

   Problemet ditt virker veldig omfattende, og har mest sannsynlig bygget seg opp over lengre – mest sannsynlig i forbindelse med den tunge jobben du nevner (hva slags jobb har du, forresten? Mye løft?). Dette kombinert med for lite bevegelse og for lite trening har nok ført til at musklene, ledd og sener ikke har vært klar for den tunge fysiske belastningen gjennom arbeidet ditt – og dermed får du endel pågående muskelrestitusjonsprosesser i områdene som rammes – med andre ord, så får kroppen din aldri restituert seg til normal status. Noe som fører til at du neste dag begynner med slitne muskelfibre (og dermed mest sannsynlig dårlige bevegelsesmønstre), som igjen fører til sekundær plager andre steder i kroppen.

   Er det verre på høyre side av skulderen og innenfor skulderbladet, sier du? Stramme skuldermuskler og muskulatur mot kragebeinet kan nemlig irritere nervene som går ned i armen, underarmen, håndrot, håndledd, hånd og fingre. En mulig funksjonell diagnose for dette er TOS syndrom (thoracic outlet syndrom), hvor brachialplexus nervene blir irritert grunnet ovenliggende myalgier og myoser.

   Må være litt streng med deg og si at for oss høres det ut som om du trenger helhetlig behandling kombinert med treningsveiledning (helst allerede i går!) – ja, du trenger rett og slett en “full service”. Vi anbefaler at du tar kontakt med klinisk ernæringsfysiolog (ernæring er en viktig del for en sunn, frisk kropp), kiropraktor (en kiropraktor kan mer enn bare ledd og kan henvise deg til spesialistutredning dersom dette er nødvendig), manuellterapeut, massør eller fysioterapeut (fysikalsk behandling + trening). Hvis du ønsker kan vi finne en anbefalt terapeut i nærheten av deg.

   Lavt stoffskifte? Har du fått det påvist gjennom blodprøver – vet du om det er Hashimotos tyreoiditt syndrom du er rammet av?

   Mvh.
   Alexander v/Vondt.net

 5. vondt sier:

  Husk: Dersom du har spørsmål som ikke dekkes av artikkelen, så kan du stille ditt spørsmål i dette kommentarfeltet (eller via vår facebook side). Vi vil da gjøre vårt beste for å svare deg innen 24 timer.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

Nyeste kommentarer

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk