Hoftesmerter og vondt i hoften

Hoftesmerter og vondt i hoften

Vondt i hoften (Hoftesmerter)

Vondt i hoften og hoftesmerter kan ramme alle. Det å ha vondt i hoften og nærliggende strukturer kan være særdeles plagsomt og kan gå utover livskvalitet og arbeidsevne. Vondt i hoften kan forårsakes av flere forskjellige faktorer, men noen av de vanligste er overbelastning, traume, slitasje / artrose, muskulære feilbelastninger og mekanisk dysfunksjon. Vondt i hoften eller hoftene er en plage som rammer en stor andel av befolkningen.

 

Vi minner om at du finner en video med 10 gode hofteøvelser lenger ned i artikkelen – der kan du også lese kommentarer og innspill fra andre lesere.Video: 10 Øvelser mot Dårlig Hofte

Her kan du se hele treningsprogrammet på video – klikk nedenfor.

Bli med i familien vår: Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (trykk her). Der får du gratis treningsprogrammer, rådgivning og tips for forbedret helse, presentasjon av ulike behandlingsmetoder og mye annet nyttig. For daglige helsetips kan du også følge oss på Facebooksiden vår. Velkommen!

 

Ofte er det en kombinasjon av årsaker som gir vondt i hoften, det er derfor viktig å behandle problemet på en helhetlig måte, der man tar hensyn til alle faktorer. Eventuelle tendinopatier eller slimposeskader (bursitt) kan i de alle fleste tilfeller utredes av en muskuloskeletal ekspert (kiropraktor eller tilsvarende), og videre bekreftes ved en diagnostisk ultralyd eller MR der dette er nødvendig.

 

Her finner du god informasjon som gjør at du kan forstå mer angående hvorfor du får smerter i hoften og hva du kan gjøre med det. Artikkelen tilbyr også øvelser og såkalte «akutt tiltak» hvis hoften har slått seg helt vrang. Kontakt oss gjerne på Facebook dersom du har spørsmål eller innspill.

 

I denne artikkelen om hofteproblematikk kan du lære mer om følgende kategorier:

 • Egenbehandling
 • Årsaker
 • Mulige diagnoser
 • Vanlige symptomer
 • Behandling
 • Bildediagnostiske utredningsmetoder (MR, røntgen og ultralyd ++)
 • Øvelser og trening

 

Hva kan jeg gjøre selv med hoftesmerter?

Husk at du, på egenhånd, kan gjøre en hederlig innsats i forebygging og lindring av hoftesmerter. Kombiner riktig bevegelse med bruk av selvmassasje (f.eks. med triggerpunktballer) for å øke blodsirkulasjonen inn mot den vonde hoften.

 

Man bruker slik triggerpunktballer ved å først lokalisere et ømt punkt og deretter legge seg på ballen slik at den trykker inn mot det muskelfestet (hold trykket i 30-60 sekunder, opptil 2-3x om dagen). Det vil føre til to reaksjoner – der den første er at vi midlertidig får en nedgang i blodsirkulasjon og smertesensitivitet; samt at det senere vil bli tolket som en mikroskade fra kroppen selv. Som konsekvent vil føre til økt blodsirkulasjon og midlertidig økt bløtvevsreparasjon. Ved jevlig bruk kan dette spille en stor rolle for smertene dine. Verdt et forsøk!

 

1. Generell bevegelse og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste (da den vanligste årsaken til hoftesmerter er dysfunksjon i muskler og ledd) – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av hoften. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon i hoften. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre hoftesmerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

– Nei, ikke godta hoftesmerter! Få de utredet!

Spør oss - helt gratis!

Ikke la hoftesmerter bli en del av din hverdag – smerter er kroppens eneste måte å fortelle deg at noe er galt. Uavhengig av din situasjon, selv om det er en med tungt fysisk arbeid fra ung alder eller mye stillesittende kontorarbeid, så er det slik at hoften alltid kan oppnå bedre funksjon enn det den er i pr i dag. Vår første anbefaling ved hoftesmerter er å oppsøke en av de tre yrkesgruppene som er offentlig autorisert gjennom helsemyndighetene:

 1. Kiropraktor
 2. Manuellterapeut
 3. Fysioterapeut

Deres offentlige helseautorisasjon er et resultat av myndighetens anerkjennelse av deres omfattende utdanning og er en trygghet for deg som pasient og innebærer blant annet flere særegne fordeler – slik som for eksempel beskyttelse gjennom Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Det er en naturlig trygghet å vite at disse yrkesgruppene er registrert i denne tiltaksordningen for pasienter – og vi anbefaler som nevnt at man utredes / behandles hos yrkesgrupper med denne tilknyttede ordningen.

 

De to første yrkesgruppene (kiropraktor og manuellterapeut) innehar også henvisningsrett (til bildediagnostikk slik som røntgen, MR og CT – eller henvisning til revmatolog eller nevrolog ved behov for slik utredning) og sykmeldingsrett (kan sykmelde dersom det anses nødvendig). Nøkkelord for en bedret hoftehelse innebærer mer riktig belastning i hverdagen (ergonomisk tilpasning), generelt mer bevegelse og mindre statisk sitting, samt økt fokus på regelmessig trening.

 

Les også: – 10 Øvelser mot Hoftesmerter

sideliggende benløft

 

«Vondt i hoften… da må jeg vel ha hofteprotese?»

Nei, fysikalsk behandling og regelmessig trening er de anbefalte tiltakene. I mer moderne tid har man innsett at skalpellen bør være siste utvei – og da kun når alle andre veier har blitt gått. For eksempel ved slitasjegikt (coxartrose) bør man alltid forsøke og vente så lenge som mulig med en eventuell hofteprotese, både fordi en operasjon innebærer en risiko, og fordi en protese bare har begrenset levetid. Blant annet kan øvelser (se øvelser lenger ned i artikkelen) være en god måte å utsette en slik operasjon, der dette er mulig. I følge tall fra NHI settes det nå inn 6500 hofteproteser i året, og av disse er 15% re-operasjoner.

 

Les også: – Kan denne behandlingen forhindre hofteprotese?

Biokjemisk forskning

 

Forskning: – God evidens for forebyggende og preoperativ hoftetrening

broen øvelsen

En nyere systematisk metaanalyse, den sterkeste studieformen (Gill & McBurney), publisert i januar 2013, tok for seg 18 studier som falt innenfor deres inklusjonskriterier. Formålet med studien var – sitert direkte fra artikkelen:

 

«To investigate the preoperative effects of exercise-based interventions on pain and physical function for people awaiting joint replacement surgery of the hip or knee.»

 

De intervensjonene som ble inkludert i søket var fysioterapi, hydroterapi og rehabiliteringstrening. Søket var også rettet direkte mot pasienter som allerede har gått gjennom en lengre undersøkelsesprosess, og som allerede har blitt satt opp for operasjon. Det snakkes dermed om temmelig tunge kne- eller hofteskader.

 

Som nevnt mot begynnelsen av artikkelen viste studien positive aspekter ved preoperativ trening før hofteoperasjoner, med statistisk signifikant bedring innenfor selv-rapportert smerte, selv-rapportert funksjon, gange og muskel styrke. Her ønsker jeg også å nevne at det samme forskerparet gjorde RCT (randomized controlled trial) i 2009, der de sammenlignet vannbaserte versus landbaserte øvelser for både kne- og hofteskader. Det ble her rapportert bedret funksjon i begge grupper, men øvelser gjort i et basseng, der pasienten slapp å forholde seg til gravitasjonen på samme måte som på land, var mer effektive med tanke på å redusere hoftesmerte.

 

Stiv rygg om morningen i sengen

– Hofte og ryggsmerter forekommer ofte sammen

 

Vanlige årsaker til hoftesmerter

Den vanligste årsaken til hoftesmerter er en kombinasjon av dysfunksjon i muskler og ledd. Dette kan innebære stramme, ømme muskler (ofte kalt myalgier eller muskelknuter), samt fasettleddslåsninger (ofte kalt ‘låsninger’ på folkemunne) i påvirkede leddområder. Feilbelastninger over tid eller plutselig overbelastning kan resultere i nedsatt bevegelse og smerter. Ved alle hoftediagnoser er det svært viktig å fjerne årsaken til feilbelastning ved å fjerne leddrestriksjoner i korsrygg og bekken, samt balansere muskulaturen for å sikre normalt bevegelsesmønster.Andre vanlige diagnoser:

Coxartrose og artrose i hoftene (Hofteleddslitasje)
– Låsning i bekken, korsrygg og/eller hofteledd
– Piriformis syndrom
– Senebetennelse
– Slimposeirritasjon / trochanter bursitt
– Triggerpunkt / myalgi i hoftestabilisatorer

 

Mulige årsaker / diagnoser ved vondt i hoften er:

Artrose (vondtet avhenger av i hvilke grad leddet er påvirket)

Avaskulær nekrose

Bekkenlåsning (bekkenlåsning med tilhørende myalgi kan gi smerter mot bekkenledd og i halebenet, samt videre ut mot hoften)

Benlengdeforskjell (funksjonell eller strukturell benlengdeforskjell kan være en årsak til hoftesmerter)

Betennelse i hoften

Bløtvevskade

Femurfraktur (brudd i lårbenet)

Gluteal myalgi (smerter dypt i setet, mot halebenet og hoftekammen, mot korsygg eller ut mot hoften)

Gluteus medius myalgi / triggerpunkt (stram setemuskulatur kan bidra til vondt i hoften)

Hamstrings myalgi / muskelskade (gir smerter på baksiden av låret og mot halebenet, avhengig av hvilket området som er skadet)

Hofteartritt (leddbetennelse i hoften)

Hofteartrose (også kjent som cox artrose)

Hoftebursitt (slimposebetennelse i hoften)

Hoftedysplasi

Hofteskade

Hofteslitasje (degenerative forandringer kan gi hoftesmerter)

Hoftesubluksasjon (hofte ut av stilling)

Hoftetendinopati (seneproblem i hoften)

Iliopsoas bursitt / slimposebetennelse (gir ofte en rødlig hevelse i området, nattesmerter og ekstrem trykkømhet – da også mot framsiden av hoften)

Iliopsoas / hoftebøyer myalgi (muskeldysfunksjon i iliopsoas vil ofte gi smerter i øvre del av låret, på framsiden av hoften, mot lysken og tidvis inn mot setet)

Isjias / isjialgi (avhengig av hvor nerven er påvirket kan det gi refererte smerter mot hofte, setet, haleben, lår, kne, legg og fot)

Leddgikt

Leddlåsning / leddstivhet / dysfunksjon i bekken, haleben, sakrum, hofte eller korsrygg

Legg-Calve-Perthes syndrom

Lumbal prolaps (nerveirritasjon/skiveskade i L3, L4 eller L5 nerveroten kan gi refererte smerter i setet)

Menstruasjon (kan være en årsak til hofteproblemer og hoftesmerter)

Muskelsmerter: noe de fleste har erfart, hvis muskulaturen feilbelastes over lengre tid vil det dannes triggerpunkter i muskulaturen. Kiropraktoren og manuellterapeuter er eksperter i å finne triggerpunkter og behandle disse.

Aktive triggerpunkter vil gi smerter hele tiden fra muskelen (f.eks. gluteus minimus myalgi i setet, piriformis syndrom eller tensor fascia latea kan gi smerter mot hoften)
Latente triggerpunkter gir smerte ved trykk, aktivitet og belastning

Perthes sykdom (hoftesykdom som rammer barn)

Piriformis syndrom (kan gi grunnlag for falsk isjias)

Prolaps i Korsryggen (rotaffeksjon mot L2 og L3 kan gi nervesmerter mot hoften)

Revmatisme (flere revmatiske lidelser kan gi hoftesmerter)

Senebetennelse

Senedysfunksjon

Skoliose (skjevheter i ryggen kan føre til feilbelastning og hofteproblematikk)

Spinal Stenose i Korsryggen (trange nerveforhold kan gi nervesmerter ut mot hoften)

Spondylistese

Synovitt i hoften

Tidligere hofteoperasjon (arrvev og skadevev kan gi hoftesmerter)

Tretthetsbrudd i hoften (kan gi smerter i forkant av hoften)

Trokanterbursitt

Trokantertendinitt

Trokantertendinopati

Trokantertendinose

Sjeldne årsaker til vondt i hoften:

Betennelse

Hoftefraktur

Infeksjon (ofte med høy CRP og feber)

Gikt i hoften

Benkreft eller annen kreft

Prostatakreft (en kreftform som også kan gi refererte hoftesmerter)

Septisk artritt

Tuberkulose

 

Pass på så du ikke blir gående med vondt i hoften over lengre tid, ta heller kontakt med en kliniker og få diagnostisert årsaken til smerten – på denne måten får du gjort de nødvendige endringene så tidlig som mulig før det får sjansen til å videreutvikle seg.Vanlige rapporterte symptomer og smertepresentasjoner ved vondt i hoften:

Betennelse i hoften

Bortdovning i hoften

Brenning i hoften

Dype smerter i hoften

Elektrisk støt i hoften

Hogging i hoften

Knute i hoften

Krampe i hoften

Leddsmerter i hoften

Låst i hoften

Mauring i hoften

Murring i hoften

Muskelsmerter i hoften

Nervesmerter i hoften

Nummen i hoften

Senebetennelse i hoften

Skakk i hoften

Skjev i hoften

Sliten i hoften

Stikking i hoften

Støl i hoften

Sår i hoften

Verking i hoften

Øm i hoften

 

Kliniske tegn ved vondt i hoften og hoftesmerter

– Hevelse kan forekomme rundt et traume eller ved en infeksjon.

– Nedsatt bevegelse i korsrygg, bekken og hofte ved palpasjon.

– Smerte ved langvarig sitting i vond stol, for eksempel ved seminar eller flyreise.

– Trykkømhet over hofteleddet kan indikere feil i muskulær eller leddfunksjon.

 

Klassifisering av vondt i hoften

Vondt i hoften kan deles inn i akutte, subakutte og kroniske smerter. Akutt hoftevondt vil si at personen har hatt vondt i hoften i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk. Vondt i hoften kan skyldes seneskader, slimposeirritasjon, muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor eller en annen ekspert på muskel- , skjelett- og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd. Pass på så du ikke blir gående med vondt i hoften over lengre tid, ta heller kontakt med en kiropraktor og få diagnostisert årsaken til smerten.

 

Hvordan forebygge vondt i hoften

øvelser mot lyskestrekk - tøyning av lyske

– Lev sunt og mosjoner regelmessig
– Søk trivsel og unngå stress i hverdagen – forsøk å ha god søvnrytme
– Trening rettet mot stabilitet av korsrygg, hofte og bekken
Kiropraktor og manuellterapeuter kan begge hjelpe deg med ledd- og muskelplager.

 

MR av hoften

Normalt MR bilde som viser hoftens anatomiske landemerker, samt muskelfester og ligamenter. Bildet er coronalt, T1-vektet.

MR av hofte med anatomiske landemerker - Foto Stoller

MR av hofte med anatomiske landemerker – Foto Stoller

Røntgen av hoften

Røntgenbilde av hoften - normal versus betydelig cox arthrose - Foto Wikimedia

Røntgenbilde av hoften – normal versus betydelig cox artrose – Foto WikimediaBeskrivelse av røntgenbilde av hoften: Dette er et A-P bilde, altså er det tatt fra framsiden mot baksiden. Til venstre ser vi en sunn hofte med normale leddforhold. Til høyre ser vi en hofte med betydelig cox artrose (hofteslitasje), da ser vi at leddet har betydelig redusert avstand mellom hodet av femur og acetabulum. Det noteres også benpåleiringer i området (bone spurs).

 

CT av hoften (hoftefraktur)

CT av hofte - hoftefraktur

Beskrivelse av CT undersøkelse hofte: På dette CT bildet ser vi en hoftefraktur i venstre hofte.

 

Ultralyd av hofte: Trochanter bursitt (slimposeirritasjon)

Ultralyd av trochanter bursitt - Foto Wiki

Beskrivelse av diagnostisk ultralyd bilde av hoften: På bildet ser vi en slimposeirritasjon, en såkalt trochanter bursitt.Manuell behandling: Klinisk bevist effekt på lindring av vondt i hoften ved mekanisk dysfunksjon og artrose

En metastudie (French et al, 2011) viste at manuell behandling av hofteartrose hadde en positiv effekt i form av smertelindring og funksjonell bedring. Studien konkluderte med at manuell behandling er mer effektivt enn trening i behandling av artroselidelser. Dessverre, så inneholdt denne studien bare fire såkalte RCTs, så man kan derfor ikke fastslå noen faste retningslinjer fra dette – men det betyr jo etter all sannsynlighet at spesifikk trening sammen med manuell behandling vil ha en større, positiv effekt.

Kiropraktisk behandling - Foto Wikimedia Commons

Manuell behandling av hofte

Som nevnt tidligere er både kiropraktor og manuellterapeut de yrkesgruppene med lengst utdanning og offentlig autorisasjon fra helsemyndighetene – det er derfor disse terapeutene (inkludert fysioterapeuter) ser majoriteten av pasienter med muskel- og leddplager. Hovedmålsetningen ved all manuell behandling er å redusere smerte, fremme generell helse og økt livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem.

 

Ved hofteplager vil klinikeren både behandle hoften lokalt for å dempe smerte, redusere irritasjon og øke blodtilførsel, samt gjenopprette normal bevegelighet i områder rammet av dysfunksjon i ledd – dette kan være f.eks. korsrygg og bekken. Ved valg av behandlingsstrategi for den enkelte pasient, legger den offentlig autoriserte klinikeren vekt på å se pasienten i en helhetlig sammenheng. Hvis det foreligger mistanke om at hoftesmertene skyldes annen sykdom, vil du bli henvist til videre undersøkelser.

fysioterapi

Manuell behandling (fra kiropraktor eller manuellterapeut) består av en rekke behandlingsmetoder hvor behandler hovedsakelig bruker hendene for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:

– Spesifikk leddbehandling
– Tøyninger
– Muskulære teknikker
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, råd og veiledning

 

Hva gjør en kiropraktor eller manuellterapeut?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor eller manuellterapeut kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling / manuellterapi går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte.

 

Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse. Ofte benyttes også trykkbølgebehandling ved behov.

 

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan, ut i fra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall. Ved kroniske plager er det nødvendig å gå igjennom motoriske bevegelser du gjør i hverdagen, for så å kunne luke ut årsaken til at vondtet ditt oppstår gang på gang.

Yoga - Broen

 

– Her finner du en oversikt og liste over øvelser vi har publisert i forbindelse motvirkning, forebygging og lindring av vondt i hoften, hoftesmerter, stiv hofte, hofteartrose og andre relevante diagnoser.

 

Oversikt – Trening og øvelser mot vondt i hoften og hoftesmerter:

En samling og oversikt over ulike treningsprogrammer og øvelser vi har publisert for hofteproblemer tidligere.

5 Gode Øvelser mot Isjias

tøyning av ryggen tøy og bøy

5 Yogaøvelser mot Hoftesmerter

adho-mukha-svanasana yogaøvelse

6 Styrkeøvelser for Sterkere Hofter

10 Øvelser for Dårlig Hofte

Kneøvelser

 

Anbefalte produkter for effektiv opptrening av hoften:

Vi anbefaler at du kjøper et komplett sett av treningsstrikker for å kunne variere treningsrutinene dine og dermed få mest mulig ut av treningen. Dette komplette settet med 6 treningsstrikker (trykk her for å lese mer om produktet) av ulik belastningsmotstand kan anbefales. Du kan lese mer om anbefalte egentiltak i starten av artikkelen.

Hvordan forebygge og forhindre hoftesmerter?

– Unngå overbelastninger og ensartede løft
– Unngå mye og ensartet jobbing i utsatte arbeidsstillinger
– Tren hoftemusklene dine, evt. få et hoftestabiliseringstreningsprogram fra din behandler
– Ha god holdning, rett deg opp, unngå for mye foroverbøyde stillinger
– Oppsøk behandling i tide

 

Foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift?

Hvis du ønsker et foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift kan du ta kontakt med oss. Studier har vist positive effekter ved slike tiltak (Punnett et al, 2009) i form av nedsatt sykefravær og økt arbeidsproduktivitet.

 

Les også:

Vondt i nakken?

kiropraktisk behandling

Vondt i hodet?

Kronisk hodepine og nakkesmerter

Vondt i magen? Dette bør du vite om magesmerter!

vondt i magen

 

 

Referanser:

 1. NHI – Norsk Helseinformatikk.
 2. Gill & McBurney. Does exercise reduce pain and improve physical function before hip or knee replacement surgery? A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Phys Med Rehabil. 2013 Jan;94(1):164-76. doi: 10.1016/j.apmr.2012.08.211.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22960276 (Full tekst tilgjengelig via elsevier)
 3. Gill & McBurney. Land-based versus pool-based exercise for people awaiting joint replacement surgery of the hip or knee: results of a randomized controlled trial.Arch Phys Med Rehabil. 2009 Mar;90(3):388-94. doi: 10.1016/j.apmr.2008.09.561. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19254601
 4. French, HP. Manual therapy for osteoarthritis of the hip or knee – a systematic review. Man Ther. 2011 Apr;16(2):109-17. doi: 10.1016/j.math.2010.10.011. Epub 2010 Dec 13.
 5. Punnett, L. et al. A Conceptual Framework for Integrating Workplace Health Promotion and Occupational Ergonomics Programs. Public Health Rep. 2009; 124(Suppl 1): 16–25.

 

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i hofta:

 

Akutte smerter i hofta. Hva kan det være?

Akutte smerter i hofta kan skyldes en feilbelastning eller overbelastning – som igjen kanskje har ført til en skade. Smerter i hoften kan også komme fra leddrestriksjoner i hofteleddet eller myalgier i setemuskulaturen (f. eks. gluteus medius myalgi). Slimposeirritasjon (bursitt) i trochanter kan også forekomme etter fall på hoften eller lignende traume.

Spm med samme svar: ‘Har fått akutte smerter i hofta. Hva er diagnosen?’, ‘Har fått plutselig vondt i hoftene. Hva kan det være symptomer på?’Brudd i hofte, kan man få det selv ved lett fall på hardt underlag?

Ja, hvis man er benskjør (eldre og kvinner er mest utsatt) så kan man oppleve brudd eller tretthetsbrudd i hoften selv ved milde traumer. Det er særlig lårhalsen som fester til hoften som er mest utsatt ved slike fall. Femurfraktur (brudd i lårbenet / lårhalsen) er det vanligte ved direkte traume, men ved langvarig belastning på hoften over tid så kan det også dreie seg om et tretthetsbrudd (som kan gi smerter mot framside av hoften mot lysken).

 

Har vonde hofteledd. Hva er årsaka?

Det finnes en rekke diagnoser og årsaker til at man får vonde hofteledd. Noen av de vanligste er heldigvis for dårlig støttemuskulatur i nærheten av hofteleddet og dysfunksjon i bekken og korsryggen – dette kan du få hjelp med av kliniker. Dersom man blir gående med for lite stabilitetsmuskulatur i hoften over lengre tid kan dette medføre slitasje i hofteleddene (hofteartrose), så vi råder deg til å ta tak i problemet og begynne med spesifikk trening av kjerne, mage og hofte allerede i dag.

 

Har smerte i hoftekammen. Hva kan hoftekamsmerter skyldes?

Smerter og vondt i hoftekammen kan skyldes flere mulige årsaker. Noen av de vanligste er leddrestriksjoner i bekken og korsrygg i kombinasjon med økte muskelspenninger / myalgier i nedre del av ryggen og setet. Noen av musklene som kan referere smerter til hoftekammen er blant annet quadratus lumborum (QL), gluteus medius og piriformis. Bekkenleddlåsning på samme side kan også gi smerter ut mot hofte og hoftekammen.

 

Har vondt dypt inni hofta – nesten som om det gnisser bein mot bein – hva kan det være?

Smertene du beskriver dypt inni hoften kan tyde på at du har omfattende hofteleddslitasje (coxartrose) og dysfunksjon i hofteleddet. Vi råder deg til å ta kontakt med offentlig autorisert kliniker for utredning og eventuell behandling av problemet ditt før det blir verre.

 

Spm: Kan man få smerter ved coxartrose?

Svar: Cox betyr hofte på latin. Artrose er degenerative forandringer i et ledd. Ved moderat eller betydelig coxartrose kan man oppleve smerter og nedsatt bevegelse i leddet, da særlig i fleksjon og innoverrotasjon. Utifra studier, så ser manuell fysikalsk behandling, da gjerne sammen med spesifikk trening ut til å være en god ide i et behandlingsopplegg.

 

Spm: Hvorfor får man vondt i hofta?

Vondt i hofta og hoftesmerter skyldes normalt sett dysfunksjon i muskler og ledd. Dette innebærer at musklene og hofteleddet avgir smertesignaler grunnet deres dårlige funksjon – for å melde fra til deg om at det er på tide å ta tak i problemet. Ved vedvarende dysfunksjon og smerter kan dette føre til at man endrer ganglag, positur og økt belastning på selve hofteleddet og hoftemusklene.

Lignende spørsmål med samme svar: ‘Kvifor får man hoftesmerter?’

 

 

Spm: Hvorfor får man ilinger i hoften?

Svar: Iling er som regel et tegn på en mild nerveirritasjon, litt avhengig av hvor i hoften du kjenner det – så kan det være forskjellige årsaker til dette. Sensoriske endringer kan blant annet forekomme i meralgia parastethetica eller sensoriske endringer i L3-dermatomet. Piriformis syndrom kan også gi slik ilinger mot sete og hofte-region.

 

Spm: Kan man få vondt i hofter av inaktivitet?

Svar: Ja, på samme måte som man kan få vondt i hofter av overaktivitet kan man også få det av inaktivitet. Dette skyldes normalt sett en nedgang i styrken av støttemuskulaturen rundt hoften, som kan resultere i at andre muskler blir overbelastet eller at man får vondt i selve hofteleddet. Det er derfor viktig å finne en balanse i treningen, og gjøre det som passer deg best.

 

Spm: Kan jogging gi smerter i hofta?

Svar: Hofteleddet kan påvirkes av muskulaturen rundt hoften eller av forandringer i funksjon i selve hoften. Ved jogging kan det, for eksempel grunnet feilbelastninger eller overbelastning, gjengi smerter i hoften. Særlig jogging på hardt underlag har en tendens til å resultere i smerter i hofta, grunnet støtbelastning fra det ikke-bevegbare underlaget. Hvis du lurer på hvordan du kan løpe riktig, da anbefaler vi gratis-guiden ‘Start Running in a Few Steps‘ som blant annet tar for seg skadeforebygging.

– Relaterte spørsmål med samme svar: «Hvorfor kan man få vondt i hoftene etter jogging?», «Hvorfor har jeg smerter i hoftene etter trening?, ‘Kvifor får eg smerter i hofte etter trening?»Vondt og smerter i trochanter etter løping på asfalt. Årsak?»

 

Spm: Kan man ha øking i vinkel på hofter?

Svar: Ja, man kan ha både økt og nedsatt vinkel på hoftene. En normal hoftevinkel ligger på 120-135 grader. Hvis det er mindre enn 120 grader kalles dette for coxa vara eller cox varum. Hvis det er mer enn 135 grader kalles det for coxa valga eller cox valgus. Ved coxa vara vil man også ha et kortere ben på den siden, og personen vil da halte – en vanlig årsak til dette kan være et relativt tungt traume, for eksempel en bruddskade. Den vanligste årsaken til coxa vara er at det er medfødt / genetisk, men som nevnt finnes det flere årsaker til slike vinkel-forandringer.

 

Her er en behjelpende illustrasjon som viser hoftevinklene:

 

Hoftevinkel - Foto Wikimedia Commons

Hoftevinkel – Foto Wikimedia Commons

 

 

Spm: Kan man trene vond hofte?

Svar: Ja, spesifikk trening, gjerne i kombinasjon med et par symptomlindrende behandlinger (f.eks. fysioterapi eller kiropraktikk), er noe av det som har best evidens for lindring av hofte symptomer / plager. Husk at det er viktig at øvelsene blir spesielt tilpasset for deg, for å minske sjansen for overbelastning og for å sikre raskest mulig fremgang. Ta kontakt med en muskuloskeletal ekspert og få satt opp en treningsveiledningstime, og deretter kan du gjøre øvelsene på egenhånd i en periode før du tar kontakt med klinikeren for videre progresjonsøvelser.

Kan man trene med verk i hofta?

Ja, man kan trene tilpasset, men hvis noen øvelser gjør vondt så bør du ikke utføre dem. Verk eller smerter i hofta kan være et tegn på at du har feilbelastet eller overbelastet over tåleevne, og at muskler, ledd og sener dermed trenger en liten pust i bakken.

 

Spm: Kan man få hoftesmerter grunnet slimposeirritasjon?

Svar: Ja, hoftesmerter kan oppstå grunnet såkalt trochanterbursitt, også kjent som trochanterslimposeirritasjon. Smertene er da oftest lokalisert til ytterside av hoften og tydeligere når personen ligger på affektert side eller tråkker ned på involvert side. Hovedbehandlingen er hvile, men NSAIDS kan også være nyttige i å få ned eventuell inflammasjon. Styrking av hoftemuskler og uttøyning av iliotibialbåndet kan også være nyttig for å hjelpe til med og avlaste hoften.

 

Spm: Har overbelastet hofte, hva bør jeg gjøre av trening?

Svar: Først og fremst er det viktig at hoften får restituert seg fra overbelastningen, så en hvileperiode fra trening kan være aktuelt, deretter kan du starte med lette funksjonelle øvelser og gradvis øke belastningen etterhvert som ukene går. Finn øvelser som ikke gjør vondt, gjerne lavbelastningsøvelser i starten sånn som f.eks. theraband øvelser.

 

Spm: Kan man ta MR av hoftene, og hvordan ser normalt MR av hofta ut?

Svar: Takket være spørsmålet ditt, så har vi nå lagt til et MR bilde som viser en hofte av normal utseende i artikkelen. Still gjerne flere spørsmål.

 

Spm: Jeg har vondt i hofta når jeg går, hva kan være årsaken til dette?

Svar: Hei, årsaken til vondt i hofta når jeg går spør du om – svaret er at det kan være mange årsaker til dette. Du nevner ikke alder, men slitasje i leddet kan spille en rolle, såkalt cox artrose, men i de fleste tilfeller så er det muskulær dysfunksjon som gir smerter i hofta, da spesielt overbruk av tensor fascia latae, iliotibial båndet, piriformis eller gluteus minimus. Hvis du gir oss mer informasjon om plagen i kommentarfeltet nedenfor så kan vi svare mer detaljert rundt dette.

Lignende spørsmål med samme svar: ‘Smerter i hoften når jeg går. Diagnose og differensialdiagnoser?’

 

Kan hoftesmerter og smerter i hoften komme fra musklene – altså fra stramme muskler og muskelspenninger?

Ja, hoftesmerter og vondt i hoften kan skyldes stramme, svake og dysfunksjonelle muskler og muskulatur. Noen av de vanligste musklene som gir vondt ut mot hoften er TFL (musculus tensor fascia latae) / iliotibialbåndet (også kjent som iliotibialbånd syndrom), setemusklene (særlig gluteus minimus og gluteus medius), samt piriformis og quadratus lumborum (QL) er alle muskler som kan bidra til hoftesmerter. Man må også huske på at quadriceps og adduktormuskulaturen også kan gi smerter i hoften. Vi anbefaler ellers at du prøver ut de anbefalte øvelsene (se tidligere i artikkelen).

Relevante spørsmål med samme svar: ‘Har stramme muskler i hofta. Kan dette gi meg muskulære hoftesmerter?’

 

Kan man få vondt i hoften av bekymringer, angst og stress?

Ja, det har blitt bevist at psykisk stress i form av for eksempel angst og stress kan bidra til og forsterke smerter i muskler og ledd. Manglende trivsel i hverdag eller jobb kan derfor også forverre fysiske plager – som for eksempel hoftevondt.

 

På gåturer blir jeg stiv og støl i hoftene – hvorfor det?

Grunnen til at man blir stiv og støl ved belastning, for eksempel ved gåtur, er at de påvirkede strukturene, inkludert muskulatur, har blitt brutt ned grunnet belastningen før den så bygges opp igjen – med den forutsetningen at du gir det nok restitusjon i forhold til belastning. Det at du blir stiv og støl når du går skyldes altså som regel at du ikke er sterk nok i hoftemuskulaturen. Du finner øvelser høyere opp i artikkelen som kan hjelpe deg med dette problemet.

Lignende spørsmål med samme svar: ‘Hvorfor får man vondt i hofta når man går? Hva kan det være symptomer på?’

 

Smerter i både hoften og lysken. Hva kan det være?

Dersom du har vondt i både hofta og lysken så er det vanligste dysfunksjon i setemuskulatur, hoftemuskulatur, bekkenledd og korsryggen – dette kan medføre myalgi i iliopsoas (hoftebøyeren) og tilhørende tilstramning i nærliggende muskulatur. Det kan også kjennes tyngre ut å løfte beinet på den siden der du har dysfunksjon i bekken, rygg og sete.

 

Utstrekking av hofter – har dere gode forslag til utstrekkingsøvelser og tøyeøvelser for hoftene?

Ja, vi har opptil flere. Du finner øvelser for vond hofte her og yogaøvelser for rygg / hofte her. Du kan også bruke søkeboksen for å finne alt vi har av øvelser for hoftene dine.

Lignende spørsmål med samme svar: ‘Er det bra å tøye hofta og har dere eksempler på gode tøyingøvelser for hofta?’

 

Voltaren mot hoftesmerter – har det effekt og hvordan funker det?

Virkestoffet i Voltaren heter diklofenak. Dette er et såkalt NSAID preparat (non-steroidal anti-inflammatory drug) som fungerer ved å redusere betennelsereaksjoner og smerter. Før man tar slike smertestillende må man vite hva diagnosen er – for dersom problemet skyldes en seneskade og ikke betennelse, så vil du risikere å forhindre tilheling av en seneskade / tendinose (Tsai et al, 2004). Voltaren og Ibux er derimot begge betennelsedempende, men dersom betennelsereaksjonen faktisk er en reparasjonsrespons fra kroppen så sier det seg selv at det ikke er så lurt å ta dem. Dette eksempelet ville kunne få langvarige følger hvis personen som egentlig hadde en tendinose ble anbefalt anti-inflammatoriske smertestillende istedenfor å få riktig behandling. Vårt råd er derfor alltid å få utredet årsak, symptomer og stille en riktig diagnose som forårsaker hoftesmertene dine før du tyr til Voltaren eller Ibux. NSAIDS medfører også betydelig høyere risiko for hjerteinfarkt.

 

Vondt i hofta og ned mot kne. Hvilken diagnose kan det skyldes?

Både isjias og isjialgi kan gi refererte smerter nedover beinet, og da også ofte fra hofta og videre ned mot kneet. Hvor man opplever referansesmertene er avhengig av hvilket område som er avklemt eller irritert. En annen diagnose som kan smerter fra hoften, videre ned mot utsiden av låret og mot utsiden av kneet kan være iliotibialbånd syndrom.

 

Vondt i hofta om natten. Årsak?

Vondt i hofta om natten og nattesmerter øker sjansen for at det er en skade i muskler, sener eller slimpose (les: trochanter bursitt). Det kan også være en belastningsskade. Ved nattesmerter anbefaler vi at du tar kontakt med kliniker og får utredet årsaken til smertene dine. Ikke vent, ta kontakt med noen så raskt som mulig, ellers kan du nemlig risikere at det forverrer seg ytterligere. Coxartrose er også en mulig diagnose.

 

Vondt i hofteleddet og hofteleddsmerter. Har dere noe svar på hvilken diagnose det kan skyldes?

Listen over hvilke diagnoser som kan gi vondt i hofteleddet og hofteleddsmerter er lang og overlappende. Oftest er årsaken sammensatt av flere faktorer, og det er aldri bare ‘en quick fix’ når det kommer til hoften – dette skyldes at hoften, i likhet med skulderen, er et kuleledd med massevis av bevegelse og som da også trenger meget god stabilitetsmuskulatur for å fungere ordentlig. Noen vanlige diagnoser ved hofteleddsmerter er hofteleddslitasje / cox artrose, ryggsmerter, isjias / skiveprolaps / nerveirritasjon, myalgier / muskelspenninger i glutes / sete og / eller skader på tilhørende sener.

 

Vondt og smerter i hoften når jeg ligger på siden. Hva er diagnosen?

Ved dysfunksjon i hoftens muskel- og leddfunksjon så kan man oppleve smerter i hoften når man ligger på siden. Mulige årsaker kan være hofteleddslitasje (cox artrose), slimposeirritasjon eller for stramme (og svake) muskler i siden av låret og hoften. Vi råder deg til å oppsøke en kliniker for utredning og eventuell behandling av plagene dine. Vi anbefaler også sterkt bruk av regelmessig selvbehandling i form av triggerpunktballer mot utsiden av låret, setet og ryggen.

Lignende spørsmål med samme svar: ‘Hva er grunnen til at jeg har vondt i hofta når jeg ligger på siden i sengen?’

 

Kvinne, 44 år, med plutselig vondt i korsrygg og hofter. Hva kan være årsaken?

Plutselig eller akutt vondt i korsrygg og hofter kan skyldes lumbago med isjialgi, isjias eller nerveirritasjon fra skivelidelse.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
27 replies
 1. Hanne says:

  Takk og hei,

  jeg har hatt prolaps i korsryggen fra jeg var 17.

  Har gått til kiropraktor i ca 25 år. Nå er prolapsen bra, men i sommer fikk jeg vondt fra hofta og ned, musklene ble såre og vonde da jeg gikk på turer, smertene satt i lysken på hver side, og stråler ned mot knærne på begge sider. jeg har vært igjennom to store operasjoner, som har gjort at jeg ikke har fått trent noe særlig, da ble musklene veldig slappe.og man får vondt uansett å lite man gjør.

  Vet ikke om det var betennelse i musklene i sommer. Kjente det godt da jeg satt meg i bilen og når jeg la foten til siden gjorde det veldig vondt.

  Nå har jeg kommet til at sengen min er for myk, og at jeg nesten ikke snur meg om natten, da blir jeg liggende i samme stilling for lenge og hele hofta verker etterpå, har tenkt på om det kan være bekkenet smertene stammer ifra, da jeg var veldig plaget under svangerskapet.

  Jeg er ikke overvektig.Er slank,er 160 cm og veier ca 62 kg.har lyst å fortsette med trening, men vet ikke lenger om jeg gjør ting rett.når jeg har gått en stund går smertene lit over, enn før jeg startet gåturen,var på biltur,og måtte tisse,men klarte ikke å sette meg ned,for det var for vondt. Jeg er litt bekymret for dette blitt, fordi at ting har forandret seg slik.

  Svar
  • vondt.net says:

   Hei Hanne,

   Her var det mye informasjon på en gang. La oss stille noen følg-opp spørsmål:

   1) I hvilket nivå har du hatt prolaps? Og i hvilket nivå ble du operert de to gangene?

   2) En prolaps regenererer seg selv normalt sett innen 1/2 år (blir symptomfritt) – mener du at du har hatt flere prolaps, eller mener du at det ene ikke gikk bort?

   3) Hvilke typer billeddiagnostikk har du tatt? Og når ble sist MR tatt av korsryggen din?

   4) Strålende smerter skyldes ofte nerveirritasjon. Selv om du har strålende smerter mot lyske, hofte og ned mot knærne – så kan dette faktisk komme fra ryggen. For eksempel med trykk mot L3 eller L4 nerveroten.

   5) Hva slags behandling har du fått for plagene dine? Hva hjelper? Hjelper det å ise ned, med for eksempel naturlig smertedempende isspray?

   6) Har du fått noen spesifikke øvelser som du gjør?

   Mvh.
   Alexander v/ Vondt.net

   Svar
 2. Hanne says:

  Er en stund siden bilde ble tatt.og prolapsen har blitt værende. Nakken har og ofte låst seg… strålingen har avtatt noe, men kjenner at jeg ikke har full bevegelighet i hofta når jeg går. Så må nok til ny runde hos kiropraktor.

  Tusen takk for all info.problemet sitter som beskrevet av dere i L3 og L4 og L5. Det har forplantet seg til nakken. Jeg har ikke fått noe spesifikke øvelser å gjøre, men jeg går og svømmer.og skal på treningstudio med fysioterpaut som skal lage et opplegg. Tusen takk for info og hjelp.

  Svar
  • vondt says:

   Hei Hanne,

   Vi er bare glade for å kunne hjelpe deg. Husk at vi er her for eventuelle fremtidige spørsmål også.

   Her er noen øvelser som er tilpasset de som har hatt prolaps eller skivelidelser (lavt buktrykk og minimal fleksjon i utsatte stillinger):

   https://www.vondt.net/lav-intra-abdominaltrykk-ovelser-deg-med-prolaps/

   Kanskje disse kan hjelpe deg med å øke lumbosakral ryggstabilitet og dermed ta trykket av mellomvirvelskivene samt andre strukturer.

   Svar
 3. Iselin says:

  Noen her som har gode forslag på smertestillende medisiner når ikke paracet, ibux, voltaren, naproxen eller vimono funker? Kjenner det brenner og verker i knærne og hoftene nå og ikke noe av dette funker. Verker når jeg ligger, sitter og går.

  Noen flere her som sliter med det samme? Vet ikke om det er pga arteritten min? Veldig frustrerende. Ny legetime heldigvis i morgen…

  Svar
 4. Ann Karin says:

  Kvinne med langvarige smerter i bekken og hofte. MR viste økt væskemengde i bursa, musculus iliacus og musculus psoas major. Ingen tegn eller til skade i labrum eller lignende. Hva må gjøres??

  Svar
  • vondt says:

   Hei Ann Karin,

   Vi trenger litt mer utfyllende informasjon for å kunne hjelpe deg. Merk gjerne svarene med nummer tilsvarende spm.

   1) Årsak: Hvordan startet smertene? Og hva følte du var debuten til plagene?

   2) Alder og BMI?

   3) Hva slags behandling har du prøvd? Hvilken effekt hadde det?

   4) Har du tidligere hatt traume i området? Fall eller ulykker?

   5) Aktiv/trening: Hvordan holder du deg i form? Og har smertene gått utover aktivitetsnivået ditt?

   6) Har du merket deg andre symptomer andre steder i kroppen?

   Svar
   • Ann Karin says:

    1) Smertene startet som murring i leddet. Merket jeg var stivere da jeg feks krysset bena. Eller jeg skulle ta på skoene med å ta den ene foten over den andre. Følte det»bare kom»gradvis. Skjønte at det IKKE bare var vonde muskler eller vondt ledd som jeg har mye av…

    2) 37 og BMI 27

    3) Voltaren kur- ingen effekt

    4) Jeg spilte håndball til jeg var 19 så der var det klart endel fall mot hofta-men man var jo deretter mere spretten også og «kunne å falle» Ingen skader som jeg kan erindre. Har levd ett aktivt liv så noe knall og fall har det nok vært….

    5) Trener 3-5 ganger i uken. Styrke/utholdenhet/intervaller/av og til innebandy men måtte gi meg der pga fingrene…. Merker på styrke at jeg får vondt feks ved knebøy. Lange utfall…. Merker godt ved gåing i trapper. Også på jobb(jobber barnehage) så er jeg STIV etter å ha sitti i ro en stund. Da «halter»jeg for å få den løst opp igjen…

    6) Jeg kjenner noe antydning i venstre skulder. Der er det feks vondt å løfte armen rett ut (den stopper liksom før jeg får den vannrett med skulderen…dvs den gir smerte…) Noe antydning i høyre hofte også siste mnd.

    Svar
    • vondt says:

     Hei igjen, Ann Karin,

     Vi anbefaler følgende tiltak:

     1) Videre utredning av mulig psoas bursitt (https://www.vondt.net/hvor-har-du-vondt/vondt-lysken/iliopsoas-bursitt-hofte-lyske-slimposebetennelse/) – bursitter er en av de få tingene som responderer meget godt på visse former av injeksjoner. Så hvis det er snakk om en langvarig bursitt, så kan det være aktuelt med ultralydveiledet injeksjonsbehandling.

     2) Hofteplager og litt forhøyet BMI er dessverre ikke ideelt. Vi anbefaler dermed øvelser og trening som gir høy forbrenning (gjerne svømming og lav støtbelastning dersom dette trenges) – samtidig som du kanskje får noe hjelp med kosthold fra en klinisk ernæringsterapeut (av typen Tine Sundfør Mejlbo med omfattende utdanning og erfaring). Dette vil kunne sørge for vektnedgang og dermed mindre belastning på utsatte ledd.

     3) Hoftestabiliserende øvelser. Her finner du flere gode øvelser med video som vil hjelpe både for styrke i knær og hofter (https://www.vondt.net/6-effektive-styrkeovelser-for-vonde-knaer/). Si ifra hvis du har vanskeligheter med noen av dem.

     4) Trykkbølgebehandling mot kroniske hoftesmerter kan også være et alternativ. Dette for å indusere tusenvis av mikrotraumer som vil sørge for en kraftig reparasjonsrespons inne i hoften og nærliggende strukturer.

     5) Få vurdering av kiropraktor eller manuellterapeut. Det høres ut som om det er en større leddkomponent med i det kliniske bildet her – og en slik spesialist vil kunne gi deg en omfattende vurdering av dette. Problemer i korsrygg og bekken kan nemlig referere / forsterke smerter i hoften.

     Hva tenker du angående disse tiltakene? Er de gjennomførbare for deg?

     Svar
 5. BRITTA PETTERSEN says:

  Av og til får man behov for å klage litt, men til hvem?! Her inne tenker jeg at folket i alle fall vil forstå. Ikke trenger jeg tilbakemeldinger heller, men hodet må tømmes.

  Livet snudde litt på hodet i august i fjor, da kraftige smerter i hoftepartiet bestemte seg for å styre hverdagen. MR viste en kraftig betennelse i IS-leddet i bekkenet. Utredning startet, og diagnosen ble satt til bekhterevs. Med betennelsesdempende medisin og smertestillende så gikk smertene opp og ned, men i februar ga det seg. Jippi tenkte jeg, jeg kan gå normalt igjen, gjøre ting… Litt vondt i korsryggen, men hva gjør vel det? Jeg fungerer.

  Dagen i dag skulle gå med til vasking til helga, ut å se hva som fins av utemøbler, være en bra dag. Men nei, betennelsen har bestemt seg for å ta over igjen å styre dagen min. Så da sitter jeg her, prøver å finne en stilling hvor det gjør minst mulig vondt, og gruer meg til jeg må røre på meg. Planlegging av hvordan jeg skal løse dagens utfordringer har begynt! Noen som har tips og råd??

  Svar
 6. Astrid.Høgelid Bjørkum says:

  Hei. Jeg er en kvinne på 65 år og har hatt smerter i hoften i ett år. Har vondt i hoften når jeg går og verker helt ned i leggen. Mye verking om natten. Aldri smertefri, men smerten ned i leggen kommer og går, men er der alltid om natten. Går turer så mye jeg klarer og sykler. Jeg har vært på rønken + MR. Funn; Tendinose i senefeste for gluteal muskulatur til trochanter major høyre side. Divertikler i urinblære, en på hver side, størrelse 10 mm. Har hatt 12 behandlinger hos naprapat, som bestod av massasje, behandling og akupunktur + øvelser hjemme. Han syntes det er rart jeg ikke er bedre. Behandlingen gjorde at til tider var jeg bedre og så ble det verre igjen. Etter sommeren er jeg verre og smertene om natten gjør at jeg sover lite. Nå er jeg ute av meg og vet ikke hva jeg skal gjøre. Takk for svar.

  Svar
  • Alexander v/ vondt.net says:

   Hei Astrid,

   1) Hvordan startet smerten? Skjedde det noe spesielt for ett år siden – eller kom smertene gradvis?

   2) Hvilke strukturer har det blitt tatt røntgen / MR av? (F.eks. lumbosakral columna o.l.)

   3) Hvordan vil du beskrive smertene om natten? Pulserende, dunkende eller skarpe?

   4) Har du hatt noen problemer med hjerte og karsykdommer – eller dårlig sirkulasjon?

   Vennligst nummerer svarene dine etter spørsmålene ovenfor.

   Svar
   • Astrid says:

    1. Hei. Smertene kom over tid og ble bare verre. Det var ikke noe som tilsa at hoften skulle gjøre vondt. På den tid var jeg i jobb,pensjonert nå,og jeg gikk mye i jobben. Men det var ute, både på mykt underlag asfalt. Men dette har jeg gjort i flere år.

    2. Jeg har tatt rønken/MR av hoften. ( håper det var spørsmålet).

    3. Jeg føler jeg kunne svart ja på alle tre. Jeg våkner av at de er skarpe,skikkelig vondt, så vil jeg si de går over til pulserende. Etter en stund avtar de. De her smertene har jeg skjelden om dagen.

    4. Jeg har ikke hatt problemer med hjerte/ karsykdom. Men de fleste på farssiden er død av hjerte. Min far døde 49 år gammel. Blodsirkulasjon ? Det har jeg lurt på mange ganger, fryser alltid på føttene, viss det er noe relatert til dette. Av medisiner går jeg på Levaxin og innsovningstabl ved behov.

    Svar
    • Alexander v/ vondt.net says:

     1. Gradvis høy belastning over lengre tid kan også føre til skader. Særlig etterhvert som man blir eldre.

     2. Ja, men har det blitt tatt bilde av korsryggen? Dette kan jo dreie seg om nerveirritasjon i lumbal columna eventuelt spinal stenose.

     3. Ok, meget interessant.

     4. Vi tror det kan dreie seg om et blodsirkulasjonsproblem i de perifære arteriene. Klassiske symptomer er:

     – Smerte i legg, sete og hofte ved gange.
     – Verre ved gåing i oppoverbakke eller med vekt (shoppingbag) i henda
     – Blir bedre ved hvile

     Vi synes at du bør undersøkes vedrørende blodtrykk og arteriefunksjon via din fastlege eller spesialist.

     Svar
     • Astrid.Høgelid Bjørkum says:

      Jeg glemte å ta med at trapper og motbakke er vondt å gå. Tusen takk for svar, skal til fastlegen kommende mandag.

 7. Tone says:

  Hei!
  Jeg er en svært aktiv jente på 17 år, av og til lager hoften min klikkelyder, og det føles som hoften på en måte hopper litt frem og tilbake, dette er ubehagelig og jeg føler ofte at hoftekulen ikke er helt der den skal. Det er også vondt og ubehagelig inne i leddet å holde benet løftet i spesielle posisjoner. Hva kan dette være?

  Svar
  • Nicolay v/vondt.net says:

   Hei,

   Dette kalles for «snapping hip» og skyldes at iliopsoasfestet «glipper over» i hoftefestet. Dette er ufarlig, men kan være meget irriterende og plagsomt. Det kan være nyttig med spesifikk opptrening av hofte og rygg, samt leddbehandling mot hofte og bekkenleddene for å rette opp i denne problematikken.

   Mvh.
   Nicolay v/vondt.net

   Svar
 8. Marita says:

  Hei! Har fått påvist Labrumskade i ene hoften og er henvist til operasjon. Har mye smerter og klarer ikke å være på beina lenge av gangen. Blir værre ved belastning. Noen treningstips mens jeg venter på operasjon eller bør hoften få ro? Mvh kvinne 49 år

  Svar
  • Nicolay v/vondt.net says:

   Hei Marita,

   Så synd å høre.

   Studier har vist at tilpasset pre-operativ og post-operativ trening er gunstig for prognose og utfall. Men uten å vite omfanget av labrumskaden din, så kan vi dessverre bare uttale oss på generelt grunnlag. Lykke til med operasjonen og god bedring. Ta kontakt med en kliniker som kan tilpasse et treningsprogram for deg.

   Mvh.
   Nicolay v/Vondt.net

   Svar
 9. Julie says:

  Heisan
  Jeg er en ung kvinne og sliter litt med vond hofte.
  Jeg har verken tatt røntgen eller vært hos legen min.
  Hofta verker ikke alltid, men når den gjør det er det ganske vondt.
  Det føles ut som om jeg har overbelastet den.
  Har dere noen hofte øvelser eller tips til meg?
  Mvh anonym kvinne

  Svar
 10. Liss says:

  Hei! Så fint at dere svarer på spørsmål gratis. Jeg er ei «jente» på 51 år. For litt over tre år siden skulle jeg ned ti kilo og løp mer enn jeg hadde godt av. Da det begynte å gjøre vondt i hoftene tenkte jeg bare at jeg var litt støl og sliten. Jeg dro ikke til fysio før jeg lå og gråt om natta, for da skjønte jeg at det var ille.

  Han jeg gikk til sa at det var betente slimposer, og at jeg måtte ta det med ro. Det gjorde jeg, og venstre hofte ble bra, men ikke den høyre. Den er fremdeles vond. Det har vært vanskelig å finne ut av hvordan jeg skal forholde meg til dette. En sa jeg bare skulle trene, jeg kom ikke til å skade meg noe mer, bare få vondt… så da gjorde jeg det. Men etterhvert så slutta jeg å trene, det gikk ikke. Så snakket jeg ikke med flere før i desember 2016. Da tenkte jeg at noe måtte gjøres.

  Fikk tatt MR, og en ny fysioterapeut fastslo at det nok var en sene som var skadet. Ble sykemeldt for å trene opp musklene rundt skaden, tok 5-6 trykkbølgebehandlinger – ingenting hjalp. Så sa legen at jeg måtte prøve kortison, så fikk en sprøyte satt med hjelp av ultralyd. De fant væske i en slimpose.

  Så da har jeg kanskje skade på begge deler? Var smertefri noen uker, men er tilbake i hverdagen nå. Som er at jeg jobber og gjør det jeg skal, men trener ikke. Går minst mulig da det trigger smertene. På toppen av dette har jeg etter 4 mnd sykemelding og masse trening på hofta, skadet venstre menisk. Er det mulig? Har jo ikke gjort noe krumspring! Så nå har jeg vondt to steder. Blir litt oppgitt. What to do? Føler at ingen tar meg helt på alvor. Er det noen som kan noe om dette? Kan legge ved MR svaret hvis det er av interesse. Jeg ønsker å kunne gå turer igjen, krever ikke noe mer.

  Svar
 11. Stein says:

  Hei.

  Hvordan vil det kunne arte seg med tanke på ubehag og smerte dersom en låst hofte (tight hip?) plutselig ikke lenger er låst?

  Mvh

  Stein

  Svar
 12. Marte says:

  Hei. På onsdag var jeg på punksjon av hofteledd med kontrastveske. Er det vanlig at dette gjør vondt flere dager etter undersøkelsen – og hvor lenge isåfall?

  Svar
 13. Lars Fredrik says:

  Hei. Jeg sover på et relativt hardt underlag, er 55 år og ligger alltid på siden. En times tid etter jeg har stått opp, sett litt på frokost TV og skal reise meg, får jeg voldsomme smerter øverst i låret/hoften dette vedvarer hele dagen. Gjør meg litt redd. Gjelder kun høyre fot. Det har vart i ca 1/2 år og blitt verre. Hva kan det være? Første 45 min / timen etter jeg har stått opp er alt OK. Mvh Lars Fredrik

  Svar
  • Nicolay v/ Vondt net says:

   Hei Lars Fredrik! Når man sitter forekommer det kompresjon og dermed også trangere forhold i spinalkanalen. Har du smerter nedover høyre beinet og inn i foten også? Dette kan isåfall indikere en nerveirritasjon/nerveavklemming i nedre del av ryggen. Den første timen vi er i våken tilstand er skivehøyden også forhøyet, men blir gradvis trykket sammen utover dagen. Dette gir meg også en mistanke om at smertene du opplever kan stamme fra spinal stenose eller skiveproblematikk i lavryggen din. En klinisk undersøkelse hos kiropraktor og tilhørende MR undersøkelse vil være å anbefale. God bedring!

   Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. Hoftetrening - Øvelser for trening av hofter. Vondt.net | Vi lindrer vondtet ditt. sier:

  […] Vondt i hoften […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *