Hoftesmerter - Vondt i hoften

Hoftesmerter - Vondt i hoften

Betennelse i hoften

Betennelse i hoften kan oppstå grunnet flere årsaker. Typiske symptomer ved betennelse i hoften er lokal hevelse, rødlig irritert hud og smerte ved trykk. En inflammasjon (mild betennelserespons) er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler eller sener blir irritert eller skadet.

 

Når vev er skadet eller irritert vil kroppen forsøke og øke blodsirkulasjonen til området – dette fører til smerter, lokal hevelse, varmeutvikling, rødlig hud og trykkømhet. Hevelsen i området kan også føre til en nervekompresjon, som vi blant annet kan se i ved avklemming av isjiasnerven i setet eller hofteområdet.

 

Disse symptomene vil variere i intensitet avhengig av skaden eller irritasjonen i vevet. Det er viktig å skille mellom betennelse (inflammasjon) og infeksjon (bakteriell eller viral infeksjon).

 

Spesifikke øvelser kan hjelpe deg med å mobilisere bløtveve i hoften og fremme økt blodsirkulasjon – som kan hjelpe med å bekjempe betennelsen.

 

Scroll nedenfor for å se flere gode treningsvideoer med øvelser som kan hjelpe deg.

  

VIDEO: Øvelser mot Betennelse i Hofta og Stråling i Beina

Visste du at betennelse i hoftene også kan bidra til isjias (stråling i beina)? Dette skyldes at betennelse i hoften kan føre til endret ganglag og dermed kompenseringsmekanismer i setet, bekken og ryggen – som igjen kan medføre nerveirritasjon. Disse fem øvelsene kan hjelpe deg med å lindre stråling ned i beina ved hoftebetennelse.

Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: 10 Styrkeøvelser mot Vonde Hofter

For å avlaste hoftestrukturene er det veldig viktig å styrke nærliggende muskulatur. Dersom disse blir sterkere så vil de kunne dempe støtbelastning og forhindre ytterligere irritasjon og betennelsereaksjoner. Her er et treningsprogram som kan være fordelaktig for deg med hoftebetennelse.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

 

Årsaker til betennelse i hoften

En betennelse eller inflammasjon er som nevnt en helt naturlig respons fra immunforsvaret for å reparere en skade eller irritasjon. Dette kan oppstå grunnet overbruk (uten tilstrekkelig muskulatur til å utføre oppgaven) eller grunnet mindre skader. Her er noen diagnoser som kan gi betennelse eller betennelsereaksjoner i hoften:

 

Artritt (leddgikt)

Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Hofteleddsartrose / hofteslitasje

Ischiofemoralt impingement syndrom

Piriformis myalgi / triggerpunkt

Revmatisme (smertene avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Trochanter bursitt (trokanterbursitt – hofte slimposebetennelse)


 

Hvem rammes av betennelse i hoften?

Absolutt alle kan rammes av en betennelse i hoften – så lenge aktiviteten eller belastningen overskrider det bløtvevet eller muskulaturen tåler. De som øker treningen for raskt, særlig innen jogging, idrett, vektløft og særlig de med høy repetitiv belastning mot vektbærende ledd er mest utsatt – særlig hvis majoriteten av belastningen er på hardt underlag. For svak støttemuskulatur i kombinasjon med feilstillinger i føttene (overpronasjon og plattfothet) kan også være en medvirkende årsak til at man utvikler betennelsereaksjon i hoften.

 

hofteledd

Betennelse i hoften kan være meget plagsomt. Hvis en betennelse oppstår så må du huske på at det i de aller fleste tilfeller er selvforskyldt (mye gange på hardt underlag med manglende trening av støttemuskulatur f.eks?), og at du gjør smart i å høre etter hva kroppen prøver å fortelle deg.

 

Hvis du ikke hører på smertesignalene så kan tilstanden bli kronisk skadet. Vårt råd er at du oppsøker aktiv behandling (f.eks. kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) for problemet.

  

Symptomer på betennelse i hoften

Smerter og symptomer vil avhenge av i hvilken grad hoften har en betennelsereaksjon. Vi minner igjen på at en betennelse og en infeksjon er to helt forskjellige ting – hvis du får en kraftig betent reaksjon med varmeutvikling, feber og puss i området, så har du en infeksjon, men det går vi nærmere innpå i en annen artikkel. Typiske symptomer på betennelse innebærer:

– Lokal hevelse

– Rødlig, irritert hud

– Smertefullt ved trykk / berøring

 

Diagnostisering av betennelse i hoften

En klinisk undersøkelse vil basere seg på historietagning / anamnese og en undersøkelse. Denne vil vise nedsatt bevegelse i påvirket område og lokal ømhet. Man vil normalt sett ikke trenge videre billeddiagnostisk utredning – men i visse tilfeller kan det være aktuelt med billeddiagnostikk for å sjekke om en skade er årsaken til hevelsen eller blodprøver.

  

Billeddiagnostisk utredning av betennelse i hoften (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Et røntgenbilde kan utelukke eventuelle bruddskader i hofte eller lårben (femur). En MR undersøkelse kan vise om det er noen skader på sener eller strukturer i området. Ultralyd kan undersøke om det dreier seg om seneskader – den kan også se om det er væskeansamling i området.

 

Behandling av betennelse i hoften

Hovedformålet med behandling av betennelse i hoften er å fjerne eventuell årsak til betennelsen og deretter la hoften tilhele seg selv. En inflammasjon er som nevnt tidligere en helt naturlig reparasjonsprosess der kroppen øker blodsirkulasjonen til området for å sørge for raskere tilheling – dessverre er det slik at noen ganger kan kroppen gjøre en litt vel god jobb og det kan da være nødvendig med nedising, anti-inflammatorisk laser og mulig bruk av betennelsedempende medikamenter (vi minner om at overbruk av NSAIDS kan medføre en nedsatt reparasjon i området). Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i hoften. Bl.a. Biofreeze (åpner i et nytt vindu) er et populært naturprodukt.

 

Man skal alltid forsøke konservativ behandling over lengre tid før man tyr til invasive inngrep (kirurgi og operasjon), men i noen tilfeller er dette eneste utvei. Direkte konservative tiltak kan være:

 

– Fysikalsk behandling (behandling av nærliggende muskler kan gi smertelindring og økt blodsirkulasjon)

– Hvile (ta en pause fra det som forårsaket skaden)

– Sportsteiping / kinesioteiping

– Såleinnlegg (dette kan føre til mer riktig belastning mot fot og fotblad – men er ingen «quick fix»)

– Øvelser og uttøyning

 Øvelser mot betennelse i hoften

Man bør forsøke å kutte ut for mye vektbærende trening hvis man er rammet av betennelse i hoften. Bytt ut jogging med svømming, ellipsemaskin eller ergometersykkel. Sørg også for at du tøyer lår, legg, fotbladet og trener føttene lett som vist i denne artikkelen. Vi anbefaler også at du prøver rolig på disse hofteøvelsene.

 

Se også treningsvideoene i starten av artikkelen.

 

Relatert artikkel: – 10 Øvelser for Dårlig Hofte

Hoftetrening

 

NESTE SIDE: Er Hoften din Nedslitt? Dette bør du Vite om Hofteartrose!

artrose i HOFTEN

Klikk på bildet ovenfor å gå til neste side.

 

Hva kan jeg gjøre selv mot hoftesmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 Anbefalte produkter for smertelindring ved hoftesmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Les også:

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

Øvelser og uttøyning av plantar fascia hælsmerter

Vondt i foten

 

Populær artikkel: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Mest delt artikkel: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

  

Kilder:

 

Stilte spørsmål vedrørende betennelse i hoften:

Spørsmål: Kvinne, 62 år gammel. Hvordan kan jeg vite om jeg har hoftebetennelse / betennelse i hofta?

I de aller fleste tilfeller mistolkes smerter fra ledd og muskler som ‘betennelse’. Dette er en forenkling av problemet som legger ansvaret bort fra personen som er rammet – og som antyder at det ikke er den personen sin feil. Dette er normalt sett ikke tilfelle – og de aller fleste har nok overbelastet over evne (f.eks. gåtur over flere timer når man normalt sett sitter på kontor hele uken) eller gjort andre ting før de får en slik smertepresentasjon. Fakta er at det som regel skyldes for lite stabilitetsmuskulatur, ofte i kombinasjon med stive og dysfunksjonelle ledd i bekken og korsrygg – bekkenleddene er som kjent vektoverførere fra underkroppen til overkroppen, så det er viktig at disse leddene beveger seg tilstrekkelig. En offentlig helseautorisert kliniker (kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) vil kunne hjelpe deg med å diagnostisere din plage.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

2 replies
 1. Stine says:

  Hei. Jeg er en kvinde på 60 år som akkurat har fået denne diagnose. Avaskulær nekrose af venstre hofte. Jeg fik en knæ protese i venstre knæ for 2 år siden og har fortsat en del smerter i venstre knæ specielt når jeg går i trapper.

  Jeg trener og trener og blir ikke bedre, stort set trenet et og et ben men kan ikke gøre det nu pga hoften. Har i nogle gode råd til øvelser og hvordan jeg kan komme videre med øvelser for knæet som ikke belaster hoften og gode øvelser til hoften. Jeg har mange smerter og specielt efter trening da jeg tydelig vis trener fejl. Min FL ved ikke noget om dette og er på bar dund.

  Mvh.
  Stine

  Svar
  • Nicole v/ vondt.net says:

   Hei Stine,

   Det virker jo virkelig som om du ikke belaster riktig – og at du gjør øvelser som er for vanskelige for deg med tanke på de begrensningene du har. Vi ville anbefale deg sterkt å ta kontakt med fysioterapeut for treningsveiledningstime. På denne måten kan du trene riktig og komme deg framover.

   Lykke til.

   Mvh.
   Nicole

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *