Home » Hvor har du vondt? » Vondt i hoften » Betennelse i hoften

Betennelse i hoften

Anbefalt klinikk for evidensbasert utredning:

Meny

Hoftesmerter - Vondt i hoften

Betennelse i hoften

Betennelse i hoften kan oppstå grunnet flere årsaker. Typiske symptomer ved betennelse i hoften er lokal hevelse, rødlig irritert hud og smerte ved trykk. En inflammasjon (mild betennelserespons) er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler eller sener blir irritert eller skadet. Når vev er skadet eller irritert vil kroppen forsøke og øke blodsirkulasjonen til området – dette fører til smerter, lokal hevelse, varmeutvikling, rødlig hud og trykkømhet. Hevelsen i området kan også føre til en nervekompresjon, som vi blant annet kan se i ved avklemming av isjiasnerven i setet eller hofteområdet. Disse symptomene vil variere i intensitet avhengig av skaden eller irritasjonen i vevet. Det er viktig å skille mellom betennelse (inflammasjon) og infeksjon (bakteriell eller viral infeksjon).

 

Årsaker til betennelse i hoften

En betennelse eller inflammasjon er som nevnt en helt naturlig respons fra immunforsvaret for å reparere en skade eller irritasjon. Dette kan oppstå grunnet overbruk (uten tilstrekkelig muskulatur til å utføre oppgaven) eller grunnet mindre skader. Her er noen diagnoser som kan gi betennelse eller betennelsereaksjoner i hoften:

 

Artritt (leddgikt)

Artrose (vondtet avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Hofteleddsartrose / hofteslitasje

Ischiofemoralt impingement syndrom

Piriformis myalgi / triggerpunkt

Revmatisme (smertene avhenger av hvilke ledd som er påvirket)

Trochanter bursitt (trokanterbursitt – hofte slimposebetennelse)

 

 

Hvem rammes av betennelse i hoften?

Absolutt alle kan rammes av en betennelse i hoften – så lenge aktiviteten eller belastningen overskrider det bløtvevet eller muskulaturen tåler. De som øker treningen for raskt, særlig innen jogging, idrett, vektløft og særlig de med høy repetitiv belastning mot vektbærende ledd er mest utsatt – særlig hvis majoriteten av belastningen er på hardt underlag. For svak støttemuskulatur i kombinasjon med feilstillinger i føttene (overpronasjon og plattfothet) kan også være en medvirkende årsak til at man utvikler betennelsereaksjon i hoften.


 

hofteledd

Betennelse i hoften kan være meget plagsomt. Hvis en betennelse oppstår så må du huske på at det i de aller fleste tilfeller er selvforskyldt (mye gange på hardt underlag med manglende trening av støttemuskulatur f.eks?), og at du gjør smart i å høre etter hva kroppen prøver å fortelle deg. Hvis du ikke hører på smertesignalene så kan tilstanden bli kronisk skadet. Vårt råd er at du oppsøker aktiv behandling (f.eks. kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) for problemet.

 

Symptomer på betennelse i hoften

Smerter og symptomer vil avhenge av i hvilken grad hoften har en betennelsereaksjon. Vi minner igjen på at en betennelse og en infeksjon er to helt forskjellige ting – hvis du får en kraftig betent reaksjon med varmeutvikling, feber og puss i området, så har du en infeksjon, men det går vi nærmere innpå i en annen artikkel. Typiske symptomer på betennelse innebærer:

– Lokal hevelse

– Rødlig, irritert hud

– Smertefullt ved trykk / berøring

 

Diagnostisering av betennelse i hoften


En klinisk undersøkelse vil basere seg på historietagning / anamnese og en undersøkelse. Denne vil vise nedsatt bevegelse i påvirket område og lokal ømhet. Man vil normalt sett ikke trenge videre billeddiagnostisk utredning – men i visse tilfeller kan det være aktuelt med billeddiagnostikk for å sjekke om en skade er årsaken til hevelsen eller blodprøver.

 

Billeddiagnostisk utredning av betennelse i hoften (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Et røntgenbilde kan utelukke eventuelle bruddskader i hofte eller lårben (femur). En MR undersøkelse kan vise om det er noen skader på sener eller strukturer i området. Ultralyd kan undersøke om det dreier seg om seneskader – den kan også se om det er væskeansamling i området.

 

Behandling av betennelse i hoften

Hovedformålet med behandling av betennelse i hoften er å fjerne eventuell årsak til betennelsen og deretter la hoften tilhele seg selv. En inflammasjon er som nevnt tidligere en helt naturlig reparasjonsprosess der kroppen øker blodsirkulasjonen til området for å sørge for raskere tilheling – dessverre er det slik at noen ganger kan kroppen gjøre en litt vel god jobb og det kan da være nødvendig med nedising, anti-inflammatorisk laser og mulig bruk av betennelsedempende medikamenter (vi minner om at overbruk av NSAIDS kan medføre en nedsatt reparasjon i området). Kuldebehandling kan gi smertelindring mot vonde ledd og muskler, også i hoften. Bl.a. Biofreeze (åpner i et nytt vindu) er et populært naturprodukt. Man skal alltid forsøke konservativ behandling over lengre tid før man tyr til invasive inngrep (kirurgi og operasjon), men i noen tilfeller er dette eneste utvei. Direkte konservative tiltak kan være:

 

– Fysikalsk behandling (behandling av nærliggende muskler kan gi smertelindring og økt blodsirkulasjon)

– Hvile (ta en pause fra det som forårsaket skaden)

– Sportsteiping / kinesioteiping

– Såleinnlegg (dette kan føre til mer riktig belastning mot fot og fotblad – men er ingen «quick fix»)

– Øvelser og uttøyning

 

Øvelser mot betennelse i hoften

Man bør forsøke å kutte ut for mye vektbærende trening hvis man er rammet av betennelse i hoften. Bytt ut jogging med svømming, ellipsemaskin eller ergometersykkel. Sørg også for at du tøyer lår, legg, fotbladet og trener føttene lett som vist i denne artikkelen. Vi anbefaler også at du prøver rolig på disse hofteøvelsene.

 

Relatert artikkel: – 10 Øvelser for Dårlig Hofte

Hoftetrening

NESTE SIDE: – Vondt i Hoften? Dette bør du vite!

hofteledd

Anbefalte produkter for smertelindring

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Les også:

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt

Trykkbølgebehandling av plantar fascitt - Foto Wiki

Øvelser og uttøyning av plantar fascia hælsmerter

Vondt i foten

 

Populær artikkel: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

Mest delt artikkel: – Ny alzheimers behandling gjenoppretter full minnefunksjon!

Alzheimers sykdom

 

Trening:

 • Cross-trainer / ellipsemaskin: Glimrende kondisjonstrening. God for å fremme bevegelse i kroppen og trene helhetlig.
 • Romaskin er en av de beste treningsformene du kan benytte for å få god helhetlig styrke.
 • Spinning ergometersykkel: God å ha i hjemmet, slik at du klarer å øke treningsmengden året igjennom og få bedre kondisjon.

 

Kilder:

 

Stilte spørsmål vedrørende betennelse i hoften:

Spørsmål: Kvinne, 62 år gammel. Hvordan kan jeg vite om jeg har hoftebetennelse / betennelse i hofta?

I de aller fleste tilfeller mistolkes smerter fra ledd og muskler som ‘betennelse’. Dette er en forenkling av problemet som legger ansvaret bort fra personen som er rammet – og som antyder at det ikke er den personen sin feil. Dette er normalt sett ikke tilfelle – og de aller fleste har nok overbelastet over evne (f.eks. gåtur over flere timer når man normalt sett sitter på kontor hele uken) eller gjort andre ting før de får en slik smertepresentasjon. Fakta er at det som regel skyldes for lite stabilitetsmuskulatur, ofte i kombinasjon med stive og dysfunksjonelle ledd i bekken og korsrygg – bekkenleddene er som kjent vektoverførere fra underkroppen til overkroppen, så det er viktig at disse leddene beveger seg tilstrekkelig. En offentlig helseautorisert kliniker (kiropraktor, fysioterapeut eller manuellterapeut) vil kunne hjelpe deg med å diagnostisere din plage.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Share Button
Visste du at aktivitet er den beste medisin? Derfor anbefaler vi at du gjør øvelser aktivt for å forebygge plager - slik som disse øvelsene mot karpal tunnel syndrom. Se beskrivelse på øvelsene her:

2 kommentarer

 1. Stine sier:

  Hei. Jeg er en kvinde på 60 år som akkurat har fået denne diagnose. Avaskulær nekrose af venstre hofte. Jeg fik en knæ protese i venstre knæ for 2 år siden og har fortsat en del smerter i venstre knæ specielt når jeg går i trapper.

  Jeg trener og trener og blir ikke bedre, stort set trenet et og et ben men kan ikke gøre det nu pga hoften. Har i nogle gode råd til øvelser og hvordan jeg kan komme videre med øvelser for knæet som ikke belaster hoften og gode øvelser til hoften. Jeg har mange smerter og specielt efter trening da jeg tydelig vis trener fejl. Min FL ved ikke noget om dette og er på bar dund.

  Mvh.
  Stine

  • Hei Stine,

   Det virker jo virkelig som om du ikke belaster riktig – og at du gjør øvelser som er for vanskelige for deg med tanke på de begrensningene du har. Vi ville anbefale deg sterkt å ta kontakt med fysioterapeut for treningsveiledningstime. På denne måten kan du trene riktig og komme deg framover.

   Lykke til.

   Mvh.
   Nicole

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

HJELP DEG SELV:

Lindring mot muskel og leddsmerter?

Prøv denne: Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk

Ad

ToppBlogg - toppliste for bloggere Populære norske blogger Blogglistenhits Vondt.net | Vi lindrer vondtet ditt. Hälsa