itb-syndrom

Iliotibialbånd syndrom (Smerter på utsiden av kneet)

Vondt på utsiden av kneet når du jogger? Iliotibialbånd syndrom er en av de vanligste årsakene til diffuse smerter på utsiden av kneet / nedre del av låret for de som er glade i å jogge – og da særlig de som øker treningsmengden for raskt. Diagnosen blir også kalt tensor fascia latae tendinitt, iliotibialbånd friksjonssyndrom og ITB syndrom.

 

Årsaken til ITB Syndrom

Tilstanden oppstår grunnet langvarig friksjon over iliotibialbåndsenen – noe som fører til en seneirritasjon / seneskade. Dette oppstår særlig når muskelen tensor fascia latae / iliotibialbåndsenen gnir mot den laterale epikondylen på kneet ved 30-40 grader knefleksjon (delvis bøyd stilling). Løping har et meget høyt antall fleksjon (innoverbøy) og ekstensjon (utoverbøy) bevegelser, som fører til at særlig joggere er utsatt for denne diagnosen. Svake setemuskler (gluteal muskulatur) anses også som en sterkt medvirkende årsak til denne diagnosen og kneproblematikk generelt.

 

Vondtklinikkene: Våre Tverrfaglige og Moderne Klinikker

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker) innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av knediagnoser. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise på kneplager.

 

Predisponerende risikofaktorer

Det er særlig 10 faktorer som øker sjansen for at du får ITB syndrom:

1. Anatomisk fortykket iliotibialbåndsene / medfødt feilstilling i hoften
2. Overvekt
3. Overtrening – «for mye, for raskt»
4. Overpronasjon (kollaps i fotbuen) i foten – fører til økt medial rotasjon i kneet
5. Underpronasjon i foten – fører til økt belastning på kneet fra innsiden og utover, noe som legger økt trykk mot iliotibialbåndsenen
6. Dårlig støtdempende sko
7. Løping på harde underlag (asfalt) uten tilstrekkelig muskulær kapasitet til å løpe på dette
8. Fremre korsbånd instabilitet
9. For høyt sykkelsete – fører til irritasjon mot ITB pga pedalføring
10. Benlengdeforskjell (funksjonell, feks grunnet leddrestriksjon i bekken / korsrygg eller strukturell)

 

Ellipsemaskin

 

Symptomer på iliotibialbånd syndrom

En pasient med ITB syndrom vil normalt sett presentere med diffus smerte over det laterale aspektet av kneet og nedre låret – som han kjenner hovedsakelig ved løping. Smerten blir forverret ved jogging i nedoverbakke og da særlig når benet er på vei opp og frem. Det vil også være trykkømhet i området der ITB krysser den laterale femorale kondylen.

 

Avlastning og Belastningsstyring ved ITB Syndrom og Kneplager

Dersom du er rammet av ITB syndrom kan det være lurt å tenke litt ekstra på avlastning og belastningsstyring. Et enkelt og genialt egentiltak, som er enkelt å ta i bruk, er nn knekompresjonsstøtteKort fortalt bidrar slike støtter til bedret stabilitet i kneet, samtidig som at det stimulerer økt blodsirkulasjon mot de smertefulle og skadde områdene. Med andre ord er den veldig fin å bruke når man har kneplager – men kan også brukes forebyggende.

Tips: Knekompresjonsstøtte (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om knekompresjonsstøtten og hvordan den kan hjelpe kneet ditt.

 

Kliniske tegn / ortopediske tester

  • Ober’s test
  • Nobel’s test
  • Renne test

Disse testene vil kunne hjelpe en kliniker med å diagnostisere dette problemet. Det er også viktig at klinikeren sjekker kneet for instabilitet, samt sjekker beina for benlengdeforskjell.

 

Behandling av ITB syndrom

Første stadiet av behandling er rettet mot hvile, avlasting og kryoterapi / ismassasje. Det anbefales at man midlertidig trapper ned på løpingen (og særlig i ulendt terreng), gjerne i bytte med lavstøt-trening, slik som svømming og ellipsemaskin.

 

Det bør også være fokus på god leddfunksjon i korsrygg, bekken og hofte, da denne diagnosen ofte kan gi slik ‘følgeplager’. En offentlig godkjent kiropraktor eller manuellterapeut kan hjelpe deg med å vurdere dette. Be også om en evaluering av gange, ankel og fot for å se om du kan ha nytte av såletilpasning – f.eks. grunnet svak fotbuemuskulatur eller plattfothet / pes planus. Vi gjør oppmerksom på at såletilpasning ikke er noen ‘magisk quick fix’, men heller at det kan være et lite steg i positiv retning.

 

Friidrettsbane

 

Videre behandlingsteknikker som kan benyttes er kryssfriksjonsmassasje mot iliotibialbåndet, instrumentell senebehandling (graston) og myofasciell behandling (intramuskulær nålebehandling og muskulære teknikker). Anti-inflammatorisk laser kan også benyttes som et supplement i behandlingen.

 

Uttøying og trening mot ITB syndrom

Pasienten bør instrueres i uttøyning av sete / glutes, hamstrings og hofteabduktorer. Dette i kombinasjon med trening for å styrke setemusklene og de hoftestabiliserende musklene.

 

 

NESTE SIDE: – Vondt i kneet? Dette bør du vite!

MR tverrsnitt av lår og legg - Foto Wiki

 

Les også: – De Verste Øvelsene Hvis du har Prolaps

benpress

 

Les også: – 6 Effektive Styrkeøvelser for Vonde Knær

6 styrkeøvelser for vonde knær

 

Kilder:

 

Stilte spørsmål vedrørende iliotibialbåndsyndrom / iliotibialt bånd syndrom / smerter på utsiden av nedre del av kneet / tensor fascia latae tendinitt, iliotibialbånd friksjonssyndrom og ITB syndrom:

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *