artrose i HOFTEN

Artrose i hoften (hofteartrose) | Årsak, symptomer, øvelser og behandling

Artrose i hoften er også kjent som cox artrose. Hofteartrose (slitasjegikt) kan gi symptomer som leddsmerter, betennelser, nedsatt bevegelighet og smerter når du er ute og går.

Etter hvert som leddslitasjen blir verre og når senere stadier av hofteartrose, så vil man også kunne forvente en forverring i forhold til symptomene og smertene man opplever. Derfor er det viktig å aktivt jobbe med forebygging for å sørge for at man har god funksjonalitet i ledd og muskler.

– Rammer særlig vektbærende ledd

Artrose kan påvirke alle ledd i kroppen – men rammer særlig vektbærende ledd, inkludert hoften, knærne og føttene. Etter hvert som leddene våre blir slitt med årene så kan brusken inne i leddene bli gradvis brutt ned og i de mest alvorlige tilfellene kan det også føre til at bein gnisser mot bein i de påvirkede leddene.

“Artikkelen er skrevet og kvalitetssjekket av offentlig autorisert helsepersonell. Dette inkluderer både fysioterapeuter og kiropraktorer ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse (se klinikkoversikt her). Vi tilråder alltid å få utredet smerter hos kyndig helsepersonell.”

Tips: Lenger ned i guiden får du se en treningsvideo med syv anbefalte øvelser og gode råd tilpasset hofteartrose. Blant annet avlastning ved bruk av liggepute når du sover, støtdemping med hældempere og opptrening med minibånd. Lenker til produktanbefalinger åpner i nytt leservindu.

I artikkelen vil vi gå gjennom:

 1. Symptomer ved artrose i hoften
 2. Årsaken til artrose i hoften
 3. Forebygging av hofteartrose (inkludert øvelser)
 4. Egentiltak mot cox artrose
 5. Behandling av hofteartrose
 6. Diagnostisering av hofteartrose

Denne guiden tar for seg det aller meste du trenger å vite om hofteartrose. Men dersom du føler at det fortsatt er noe du har spørsmål om, så er det bare å kontakte oss. Vi hjelper deg mer enn gjerne.

1. Symptomer ved artrose i hoften

Hvilke symptomer man opplever vil være direkte avhengig av hvor omfattende slitasjegikten i hoften er. Mer betydelige utgaver av hofteartrose vil, naturlig nok, også kunne oppleve forverrede symptomer og smerter. Symptomer ved hofteartrose kan inkludere:

 • Smerter når du trykker på hofteleddet
 • Stivhet og redusert hoftebevegelighet
 • Lett hevelse i og rundt hoften
 • Mulig rødlighet i huden over hofteleddet
 • Ved betydelig artrose kan det gjøre vondt å legge vekt på beinet
 • Økt risiko for biomekanisk kompensering i rygg og bekken

Det ene fører ofte med seg det andre. Og slik er det også ved redusert funksjon i hoften. Hofteleddet er nemlig også svært viktig for nærliggende områder, slik som bekkenet og korsryggen. Hvis hoften ikke kan gjøre jobben sin på en tilfredsstillende måte, vil dette føre til at disse områdene gradvis blir overbelastet og smertefulle. For å adressere disse problemene og smertene er det viktig at man tar aktive grep, og tilpasser hverdagen slik at man kan bli bedre igjen.

– Hvorfor har jeg vondt i hoften på morgenen eller når har sittet stille?

Karakteristisk sett så er det også slik at hofteartrose er verre på morgenen og etter at man har sittet stille i lengre tid. Dette skyldes blant annet at, i likhet med musklene etter trening, så vil kroppen hver natt forsøke å reparere brusk og utføre vedlikehold i leddene. Musklene vil også ha mindre blodsirkulasjon og leddene mindre leddvæske, så derfor tar det ofte litt tid å komme i gang på morgenen. En forbedret sovestilling med bruk av liggepute kan være med på å redusere morgenstivheten. Dette skyldes at en slik pute gir forbedret vinkel for hofter og knær når du sover, som igjen gjør at sirkulasjonen opprettholder seg bedre. I tillegg kan du redusere trykkbelastningen mot hoftene når du sitter ved bruk av ergonomisk sittepute.

Anbefaling: Sov med liggepute mellom knærne

Mange gravide bruker bekkenliggepute for å avlaste hofter og bekken. Men sannheten er at denne sovestillingen er optimal for de fleste av oss. Når vi har en liggepute mellom knærne når vi sover, vil dette endre vinklingen på både hofter og knær (se eksempel nedenfor) – noe som resulterer i mindre trykkbelastning og bedre sirkulasjon. Trykk her for å lese mer om vår anbefaling.

På denne illustrasjonen kan du se hvordan en liggepute kan medføre en forbedret sovestilling. Dette kan føre til at hofteleddet og bekkenet får bedre restitusjon og hvile, som igjen kan resultere i mindre morgenstivhet og morgensmerter. Slike ergonomiske puter er også gunstige for å avlaste bekkenledd (som for eksempel ved sakroilitt).

Vår anbefaling: Avlastning med ergonomisk sittepute

I tillegg er det jo slik at mange av oss sitter ganske mange timer hver dag. Problemet er at dette er med på å redusere sirkulasjonen i og rundt hoften. Når vi deretter skal reise oss opp igjen vil man kunne kjenne seg stiv og vond. Du kan lese mer om vår anbefalte sittepute her.

Artrose kan medføre forkalkninger i hofteleddet

Artrose er også kjent som slitasjegikt og med leddslitasje så vil også få fysiske forandringer i hofteleddet. Leddslitasje gir også økt risiko for betennelse i leddkapselen som kan gi lokal hevelse og ødem. Men som nevnt så er det også slik at når brusken i leddene brytes ned og bein nesten gnisser mot bein, så vil kroppen respondere ved å prøve seg på et helhjertet forsøk på å reparere seg selv. Dette kan resultere i at det legges ned ekstra beinvev, altså forkalkninger og beinsporer.

– Hofteartrose er ikke synlig med det blotte øyet

I hoften så er det ikke slik at disse forkalkningene vil være synlige eller at du vil legge merke til dem med det blotte øyet. Dette er i kontrast til artrose i storetåen, hvor man da vil kunne se en stor benkul i grunnleddet av storetåen. Desto mer forkalkninger – jo mer nedsatt og redusert vil din funksjonalitet bli.

Kortere skrittlengde og halting

Hoften er essensiell for å kunne gå normalt – den fungerer nemlig som en støtdemper og som en vektoverfører når du setter beina i bakken. Men dersom brusken i hofteleddet er nedslitt så kan dette skape problemer.

– Redusert hofteleddbevegelighet gir kortere skritt

Det kan nemlig føre til at du har mindre bevegelsesutslag i hoften – og dermed så vil det kunne føre til at du tar kortere skritt når du går, som igjen er med på å forhindre økt bevegelighet. Normal bevegelse er jo nemlig vedlikeholdende i seg selv, da det sørger for blodsirkulasjon og leddvæske inn i hoften, men ved stutt ganglag og halting så mister man altså denne naturlige mobiliseringen av ledd og muskler.

– Ved ytterligere forverring kan det gå over til halting

Etter hvert som tilstanden tilspisser seg så kan det også føre til at du begynner å halte på det beinet hvor hofteartrosen er betydeligst. Dette er dårlige nyheter, da det vil føre til ytterligere kompenseringsplager i nærliggende muskler, nerver og ledd. Prøv å ta aktive grep før det går så langt. Men merk deg også at det er mye som kan forbedres selv med betydelig hofteartrose.

2. Årsak: Hvorfor får man artrose i hoften?

Slitasjegikt i hoften forekommer når vi blir eldre. Dette skyldes vanligvis naturlig belastning over lenger tid, men hofteartrosen kan også fremskyndes grunnet flere risikofaktorer. Noen av disse inkluderer:

 • Høy BMI
 • Tidligere skader
 • Overbelastning
 • Skjevhet i ryggen (skoliose)
 • Svekket stabilitetsmuskulatur
 • Genetikk (noen er mer utsatt for artrose enn andre)
 • Kjønn (kvinner har høyere forekomst av artrose enn menn)
 • Autoimmune tilstander (for eksempel revmatisk artritt som angriper brusken)

Det er også viktig å nevne at sterkere stabilitetsmuskulatur kan avlaste hofteleddet, og hjelpe til med støtdemping og skadeforebygging. I tillegg er ledd og brusk avhengig av god blodsirkulasjon for å kunne få tilgang på næringsstoffer til reparasjon og vedlikehold. Når vi blir eldre svekkes kroppens evne til å reparere brusk og bløtvev. Dersom hofteartrosen blir forverret, blir det også en stadig større oppgave for kroppen, som vil fortsette å gjøre så godt den kan for å reparere tilstanden. Dersom du selv vet at du går mye på hardt underlag i forbindelse med jobb eller lignende, kan det være verdt å bruke hældempere i skoene. Disse absorberer nemlig en del av støtbelastningen når man går og står.

Tips: Bruk hældempere for bedre støtdemping

Hældempere av silikongele er en god og effektiv måte å redusere stressbelastningen på hæler, knær og hofter. Et enkelt tiltak som kan ha positive ringvirkninger. Les mer om disse her.

3. Forebygging av artrose i hoften (inkludert øvelser)

Det er flere tiltak og forebyggende steg som kan redusere risikoen for hofteartrose. Sunn vekt, regelmessig trening og god bevegelighet er blant de aller viktigste faktorene for å redusere utviklingen av hofteartrose. Et målrettet fokus på å styrke hoftemusklene, samtidig som at man opprettholder hofteleddsbevegeligheten, kan bremse den negative utviklingen.

VIDEO: 7 øvelser mot artrose i hoften

Her viser kiropraktor Alexander Andorff fram syv gode øvelser for deg med hofteartrose. Øvelsene tar sikte på å stimulere sirkulasjon og gi bedre bevegelighet. I tillegg til disse bevegelighetsøvelsene kan vi også anbefale trening med minibånd (spesialtilpasset treningsstrikk).

Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.

Anbefaling: Komplett sett med treningsstrikker i  6 forskjellige styrker

treningsstrikker

Trening med minibånd-treningsstrikk sørger for at belastningen kommer fra de retningene som du ønsker for å optimalisere hoftetreningen din. Slike strikker kommer i forskjellige styrker og det tilrådes at man gradvis øker motstanden etter hvert som man blir sterkere. Du kan lese mer om minibånd her.

4. Egentiltak mot cox artrose

Vi har tidligere i artikkelen gitt flere tips om selvhjelp og egentiltak du kan prøve ved artrose i hoften. Men her er en liten oppsummering av dem:

5. Behandling og rehabilitering ved hofteartrose

Ved alle våre tverrfaglige klinikkavdelinger tilhørende Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse er vi levende opptatt av å oppnå best mulige resultater for våre pasienter. Mange blir overrasket når de får høre at manuelle behandlingsteknikker for muskler og ledd faktisk er enda mer effektivt enn rehabiliteringsøvelser ved hofteartrose.¹ Ved våre klinikker kombinerer vi selvfølgelig slik behandling med rehabiliteringsøvelser og opptrening, men det er viktig å kjenne til at kombinasjonen av de to er mer effektiv enn kun øvelser.

Fysikalsk behandling av hofteartrose

Våre fysioterapeuter og kiropraktorer kombinerer alltid behandlingsmodaliteter med individuelt tilpassede rehabiliteringsøvelser. Aktive behandlingsteknikker kan bidra til å forbedre blodsirkulasjonen i og rundt hofteleddet, bryte ned smertesensitivt skadevev og gi økt hofteleddsbevegelighet. Teknikker vi regelmessig bruker i behandling av cox artrose inkluderer, blant annet:

 • Fysioterapi
 • Idrettskiropraktikk
 • Laserterapi
 • Leddmobilisering
 • Massasjeteknikker
 • Muskelknutebehandling
 • Rehabiliteringsøvelser
 • Traksjonsbehandling
 • Treningsveiledning
 • Trykkbølgebehandling
 • Tørrnåling (Intramuskulær stimulering)

Hvilken kombinasjon av behandlingsteknikker man mottar vil være individuelt betinget, og behandlingsoppsettet vil være basert på en grundig funksjonell undersøkelse.

Kirurgisk operasjon: Hofteprotese

Når man er i de aller siste stadiene av artrose så har ting gått veldig langt. I de stadiene er det tilnærmet bein mot bein inne i hofteleddet, som igjen kan medføre avaskulær nekrose – altså at beinvev dør grunnet manglende blodsirkulasjon. Når det har gått så langt er det normalt sett hofteprotese som er neste steg, men dette innebærer ikke at du må slutte å trene og bevege deg, heller det motsatte. Pre-operativ og post-operativ trening bidrar til å holde bløtvevet og senene rundt protesen friske og fine, så sørg for at du følger rehabiliteringstreningen du læres opp i til punkt og prikke.

6. Diagnostisering av hofteartrose

En førstegangskonsultasjon vil starte med en samtale med din kliniker. Her vil terapeuten gå gjennom hvilke symptomer og smerter du opplever. I tillegg vil det stilles relevante oppfølgingsspørsmål. Deretter går konsultasjonen videre til den funksjonell undersøkelsen. Denne består vanligvis av:

 • Hofteundersøkelse
 • Leddbevegelighetstester
 • Muskeltesting
 • Ortopediske tester
 • Palpatorisk undersøkelse av bløtvev

Ved mistanke om artrose i hoften kan en lege eller kiropraktor henvise deg til bildediagnostisk utredning. For utredning av hofteartrose er det vanligst med røntgenbilde. Dette er fordi røntgenundersøkelser er best for å kartlegge slitasjeforandringer i beinvev, inkludert brusken og eventuelle forkalkninger.

Eksempel: Røntgenbilde av hoften

Røntgenbilde av hoften - normal versus betydelig cox arthrose - Foto Wikimedia

I bildet til venstre ser du at det er god plass inne i hofteledddet. I bildet til høyre ser vi betydelig artrose og at leddet er betydelig trangere enn det skal være.

Oppsummering: Artrose i hoften

Man kan leve godt med artrose i hoften. Det viktigste er at man selv tar aktive grep og oppsøker profesjonell hjelp for kartlegging og veiledning. En kliniker vil kunne hjelpe deg med å sette sammen et rehabiliteringstreningsprogram og også hjelpe deg med aktiv, symptomlindrende behandling. Husk at du også, helt uforpliktende, kan kontakte oss og stille oss spørsmål.

Vondtklinikkene: Ditt valg for moderne behandling

Våre klinikere og klinikkavdelinger sikter alltid på å være i eliten innenfor utredning, behandling og rehabilitering av smerter og skader i muskler, sener, nerver og ledd. Ved å trykke på knappen nedenfor kan du se en oversikt over våre klinikker – blant annet i Oslo (inkludert Lambertseter) og Akershus (Råholt og Eidsvoll Sundet). Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål eller lurer på noe.

 

Artikkel: Artrose i hoften

Skrevet av: Våre offentlig autoriserte kiropraktorer og fysioterapeuter ved Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse

Faktasjekket: Våre artikler baserer seg alltid på seriøse kilder, forskningsstudier og forskningstidsskrifter, slik som PubMed og Cochrane Library. Vennligst kontakt oss dersom du oppdager noen feil eller har kommentarer.

Forskning og kilder

1. French et al, 2011. Manual therapy for osteoarthritis of the hip or knee – a systematic review. Man Ther. 2011 Apr;16(2):109-17.

Youtube logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg gjerne Vondtklinikkene Tverrfaglig Helse på FACEBOOK

4 replies
 1. Grete says:

  Hei. Jeg er nyoperert i venstre hofte, 13.mars. Kom hjem etter 2 dager. Hva er beste trening de første dagene? I går gikk jeg ca 4000 skritt, i dag har jeg mer vondt og ikke nådd 2000. Er 50 år, ok form i utgangspunktet, men mye stillesitting siste 6 månedene på grunn av smerter. Smertene sitter på utsiden og i lysken. Er utålmodig og ønsker egentlig mye trening. Takk for svar.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *