artrose i HOFTEN

Artrose i Hofta (Hofteartrose) | Årsak, symptomer, forebygging og behandling

Artrose i hofta er også kjent som coxartrose. Artrose i hofta (leddslitasje) kan gi grunnlag for både leddsmerter, nedsatt bevegelighet og smerter når du går.  Etterhvert som leddslitasjen blir verre og når senere stadier av hofteartrose, så vil man også kunne forvente en forverring i forhold til symptomene og smertene man opplever. Derfor er det viktig å aktivt jobbe med forebygging for å sørge for at man har god funksjonalitet i ledd og muskler.

 

Artrose kan påvirke alle ledd i kroppen – men rammer særlig vektbærende ledd, inkludert hoften, knærne og føttene. Etterhvert som leddene våre blir slitt med årene så kan brusken inne i leddene bli gradvis brutt ned og i de mest alvorlige tilfellene kan det også føre til at bein gnisser mot bein i de påvirkede leddene. Du kan lese mer om de ulike stadiene av artrose her.

 

Følg og lik oss også gjerne på Facebooksiden vår og YouTube-kanalen vår for gratis, daglige helseoppdateringer.

 

I artikkelen vil vi blant annet gå gjennom:

 • Symptomer ved artrose i hofta
 • Årsaken til artrose i hofta
 • Egentiltak mot hofteartrose
 • Forebygging av coxartrose
 • Behandling av hofteartrose
 • Diagnostisering av artrose

 

I denne artikkelen vil du lære mer om artrose i hofta og diagnosens årsaker, symptomer, forebygging, egentiltak og behandling ved denne kliniske tilstanden. Fysikalsk behandling av muskler og ledd, samt opptrening av stabilitetsmuskler er blant nøklene til å forebygge hofteartrose og hoftesmerter.

 



Lurer du på noe eller ønsker du mer av slikt faglig påfyll? Følg oss på Facebooksiden vår «Vondt.net – Vi lindrer smertene dine» eller Youtube-kanalen vår (åpner i ny lenke) for daglige gode råd og nyttig helseinformasjon.

Symptomer ved Artrose i Hofta

Diskusjon med helsepersonell

Symptomer på hofteartrose kan variere i forhold til hvilken stadie leddslitasjen er i. Men selv i tidlige stadier kan hofteartrose gi lokal ømhet, verking og leddsmerter.

 

 • Lokal trykkømhet på utsiden eller framsiden av hofteleddet
 • Lett hevelse i leddet
 • Rødlighet over leddet
 • Slitasje av mer alvorlig grad kan føre til at det blir vondt å vektbelaste hoften
 • Økning i forekomst av kompenseringsplager i rygg og bekken

 

I tillegg til disse symptomene og kliniske tegnene så er det også slik at redusert funksjon i hoften kan medføre det vi kaller biomekaniske kompenseringsplager. Dette innebærer at hoftesmerter kan gi grunnlag for at du beveger deg annerledes eller at du beveger deg mindre i hverdagen  – dette vil igjen kunne resultere i at andre anatomiske strukturer blir overbelastet og smertefulle. Særlig ryggen og bekkenet er spesielt utsatt hvis man ikke har god hoftefunksjon – for å ikke glemme knærne dine, som har direkte funksjonell sammenheng med hoften.

 

Hvorfor har jeg Vondt i Hofta på Morgenen eller etter at jeg har Sittet Stille?

Karakteristisk sett så er det også slik at hofteartrose er verre på morgenen og etter at man har sittet stille i lengre tid. Dette skyldes blant annet at, i likhet med musklene etter trening, så vil kroppen hver natt forsøke å reparere brusk og utføre vedlikehold i leddene. Musklene vil også ha mindre blodsirkulasjon og leddene mindre leddvæske – så derfor tar det ofte litt tid å komme i gang på morningen. Det er relativt vanlig blant folk, men kan tyde på at du har visse problemer med muskler og ledd som bør behandles.

 

Les mer: – 6 Tidlige Tegn på Magekreft

magesmerter7

 



 

Hoftesmerter og vondt i hoften

Artrose kan Føre til Forkalkninger i Hofteleddet

Artrose er også kjent som slitasjegikt og med leddslitasje så vil også få fysiske forandringer i hofteleddet. Leddslitasje gir grunnlag for betennelse i leddkapselen som kan medføre lokal hevelse og rødlighet i leddet. Men som nevnt så er det også slik at når brusken i leddene brytes ned og bein nesten gnisser mot bein, så vil kroppen respondere ved å prøve seg på et helhjertet forsøk på å reparere seg selv. Dette kan resultere i at det legges ned ekstra bein – altså forkalkning og beinsporer.

 

I hoften så er det ikke slik at disse forkalkningene vil være synlige eller at du vil legge merke til dem med det blotte øyet – i motsetning til artrose i storetåen, hvor man kan se en stor benkul i grunnleddet av storetåen. Desto mer forkalkninger – jo mer nedsatt og redusert vil din funksjonalitet bli.

 

Kortere Skrittlengde og Halting

Hoften er essensiell for å kunne gå normalt – den fungerer nemlig som en støtdemper og som en vektoverfører når du setter beina i bakken. Men dersom brusken i hofteleddet er nedslitt så kan dette skape problemer.

 

Det kan nemlig føre til at du har mindre bevegelsesutslag i hoften – og dermed så vil det kunne føre til at du tar kortere skritt når du går, som igjen er med på å forhindre økt bevegelighet. Normal bevegelse er jo nemlig vedlikeholdende i seg selv, da det sørger for blodsirkulasjon og leddvæske inn i hoften, men ved stutt ganglang og halting så mister man altså denne naturlige mobiliseringen av ledd og muskler.

 

Etterhvert som tilstanden tilspisser seg så kan det også føre til at du begynner å halte på det beinet hvor hofteartrosen er betydelig. Dette er dårlige nyheter, da det vil føre til ytterligere kompenseringsplager i nærliggende muskler, nerver og ledd.

 

Les mer: – 10 Øvelser for Dårlig Hofte

darlige hofter 700

 



 

Årsak: Hvorfor får man artrose i hoften?

Vanlige slitasjeforandringer i leddene og artrose øker etterhvert som vi blir eldre – grunnet naturlige slitasjebelastninger i hverdagen. Dessverre er det slik at kroppens egen reparasjonsevne blir svekket med årene og at den ikke jobber like raskt med å reparere brusk som tidligere. Etterhvert som artrosen blir mer omfattende og mer brusk er slitt ned så vil jobben med å reparere den også bli større og vanskeligere – grunnet at det er mindre brusk som holder leddet ‘åpent’.

 

Noen av de vanligste risikofaktorene for å utvikle artrose i hoften innebærer overvekt, feilstillinger i ryggen (for eksempel skoliose – grunnet at dette ofte fører til mer belastning mot den ene hoften versus den andre), samt familiær forhistorie med leddproblemer. Det har også blitt dokumentert at brudd og skader i hoften fører til tidligere artrose.

 

Egentiltak og Forebygging av Artrose i Hoften

Det er flere tiltak og forebyggende steg som kan bli tatt for å redusere sjansen for artrose i hoften. Sunn vekt, regelmessig trening og god bevegelighet er blant de aller viktigste faktorene for å redusere utviklingen av hofteartrose.

 

Ved å trene både styrke i nærliggende muskler, samt jevnlig utføre bevegelighetsøvelser – som de vist nedenfor – så kan du opprettholde god blodsirkulasjon og muskulær elastisitet i hoften. Vi anbefaler at du forsøker å gjøre disse, eller lignende, øvelser daglig.

 

VIDEO: 7 Øvelser mot Artrose / Slitasje i Hoften

Abonner gjerne på vår YouTube-kanal (klikk her) for flere gratis treningsprogrammer og helsekunnskap.

 

Les mer: – Dette Bør du Vite om Stressnakke

nakkesmerter 1

Denne lenken åpner i et nytt vindu.



Behandling av Artrose i Hoften

fysioterapi

Det finnes flere behandlinger som kan gi deg lindring og funksjonsbedring. Noe du bør begynne med allerede i dag er daglige styrke- og tøyningsøvelser for å opprettholde funksjonalitet, styrke hoften, samt forsterke blodsirkulasjonen.

 

Fysikalsk Behandling

Manuell behandling, inkludert leddmobilisering og muskulært arbeid, har god dokumentert effekt mot artrose og dets symptomer. Fysikalsk behandling bør utføres av offentlig autorisert helsepersonell. I Norge innebærer dette fysioterapeut, moderne kiropraktor eller manuellterapeut.

 

Mange blir overrasket over at forskning viser at slik behandling av muskler og ledd faktisk er mer effektivt enn trening (1) når det kommer til å redusere smerter og gi forbedret hoftefunksjon. Tenk da hvor effektivt slik behandling i kombinasjon med hjemmeøvelser kan være? Moderne kiropraktorer behandler både muskler og ledd, samt instruerer i hjemmeøvelser for å gi deg langvarig bedring.

 

Anbefalt Egenhjelp mot Leddsmerter

Soft sooth kompresjonshansker - Foto Medipaq

Klikk på bildet for å lese mer om kompresjonshansker.

 • Triggerpunktballer (egenhjelp for å bearbeide muskulaturen på daglig basis)
 • Trening med Minibånd (en skånsom og tilpasset måte å trene på – for deg som er rammet av revmatisme og artrose)
 • Arnicakrem eller varmebalsam (mange melder om noe smertelindring dersom de bruker f.eks. arnicakrem eller varmebalsam)

– Mange bruker arnicakrem mot smerter grunnet stive ledd og vonde muskler. Klikk på bildet for å lese mer om hvordan arnicakrem kan bidra til å lindre noe av smertesituasjonen din.

 

Kirurgisk operasjon: Hofteprotese

Når man er i de aller siste stadiene av artrose så har ting gått veldig langt. I de stadiene er det tilnærmet bein mot bein inne i hofteleddet, som igjen kan medføre avaskulær nekrose – altså at beinvev dør grunnet manglende blodsirkulasjon. Når det har gått så langt er det normalt sett hofteprotese som er neste steg – men dette innebærer ikke at du må slutte å trene og bevege deg, heller det motsatte.

 

Pre-operativ og post-operativ trening bidrar til å holde bløtvevet og senene rundt protesen friske og fine – så sørg for at du følger rehabiliteringstreningen du læres opp i til punkt og prikke.

 

Les også: – Slik Kjenner du Igjen Tegn og Symptomer på Hjerneslag

hjernesvulst

 



Diagnostisering av Artrose i Hoften

Man stiller ofte diagnosen artrose gjennom en kombinasjon av historietagning, klinisk undersøkelse og bildediagnostikk (normalt sett røntgen). For å se omfanget av leddslitasje så må man ta et røntgenbilde – da dette viser benvev på den aller beste måten. En slik bildediagnostisk utredning vil kunne visualisere forkalkninger og bruskødeleggelse.

 

Et eksempel på et hofterøntgenbilde kan du se her:

Røntgenbilde av hoften - normal versus betydelig cox arthrose - Foto Wikimedia

I bildet til venstre ser du at det er god plass inne i hofteledddet. I bildet til høyre ser vi betydelig artrose og at leddet er betydelig trangere enn det skal være.

 

Dersom du plages med symptomer som kan minne om artrose så foreslår vi at du tar det opp med fastlegen din for en gjennomgang. Det å finne ut av hvor stort omfanget av selve artrosen er kan også gi en klar indikasjon på hva du bør gjøre selv av egentiltak og forebygging, samt behandling hos offentlig autorisert kliniker.

 

Les også: – 7 Symptomer på Fibromyalgi hos Kvinner

Fibromyalgikvinne

 



 

Oppsummering

Parkinsons

Artrose kan bremses med riktige tiltak og opptrening. Vi anbefaler særlig at du begynner med daglige styrke- og tøyeøvelser for å holde hoftene dine friske og gode. Forskning har også vist at manuell behandling hos fysioterapeut eller moderne kiropraktor har meget god effekt mot symptomer grunnet artrose i hoften.

 

Har du spørsmål til artikkelen eller trenger du noen flere tips? Spør oss direkte via vår facebookside eller via kommentarfeltet nedenfor.

 

Del gjerne for å øke kunnskapen rundt artrose

Kunnskap blant allmennheten og helsepersonell er den eneste måten å øke fokus inn mot utviklingen av nye utrednings og behandlingsmetoder for kroniske smertediagnoser. Vi håper du tar deg tid til å dele dette videre i sosiale medier og sier på forhånd takk for hjelpen. Din deling betyr utrolig mye for de som er rammet.

 

Trykk gjerne på knappen ovenfor for å dele innlegget videre.

 

Anbefalt egenhjelp

treningsstrikker

Komplett Sett med Treningsstrikker i  6 Forskjellige Styrker

Trening med treningsstrikk sørger for at belastningen kommer fra de retningene som du ønsker for å optimalisere hoftetreningen din. Slike strikker kommer i forskjellige styrker og det tilrådes at man gradvis øker motstanden etterhvert som man blir sterkere.

 

Les mer her (åpner i nytt vindu): Treningstrikker – Fullstendig Sett med 6 Styrker

 

Besøk eventuelt «Din Helsebutikk» for å se flere gode produkter for egenbehandling

Trykk på bildet eller lenken ovenfor for å åpne Din Helsebutikk i et nytt vindu.

 

NESTE SIDE: – De 5 Stadiene av Kneartrose (Slik Forverrer Slitasjegikt seg)

de 5 stadiene av kneartrose

Klikk på bildet ovenfor for å gå videre til neste side. Følg oss ellers gjerne i sosiale medier for daglige oppdateringer med gratis helsekunnskap.

 



Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Vanlig stilte spørsmål om Artrose i Hofta (Hofteartrose)

Still oss gjerne et spørsmål i kommentarfeltet nedenfor eller via våre sosiale medier.

2 replies
 1. Grete says:

  Hei. Jeg er nyoperert i venstre hofte, 13.mars. Kom hjem etter 2 dager. Hva er beste trening de første dagene? I går gikk jeg ca 4000 skritt, i dag har jeg mer vondt og ikke nådd 2000. Er 50 år, ok form i utgangspunktet, men mye stillesitting siste 6 månedene på grunn av smerter. Smertene sitter på utsiden og i lysken. Er utålmodig og ønsker egentlig mye trening. Takk for svar.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *