ryggsmerter

Vondt i Ryggen (Ryggsmerter)

Vondt i ryggen og ryggsmerter er noe herk! En vond rygg kan gjøre selv en vakker solskinnsdag til en dyster affære. I denne artikkelen ønsker vi å hjelpe deg med å bli venn med ryggen igjen!

Her finner du god informasjon som gjør at du kan forstå hvorfor du får smerter i ryggen og hva du kan gjøre med det. Nederst i artikkelen finner du også øvelser (inkludert video) og såkalte «akutte tiltak» hvis ryggen har slått seg helt vrang. Kontakt oss gjerne på Facebook dersom du har spørsmål eller innspill.

 I denne artikkelen kan du lese om en rekke temaer, blant annet:

 • Egenbehandling
 • Vanlige årsaker til ryggsmerter
 • Mulige diagnoser ved ryggsmerter
 • Vanlige symptomer ved vondt i ryggen
 • Behandling av ryggsmerter
 • Øvelser og trening
 • Vanlig stilte spørsmål ved ryggproblematikk

 

Egenbehandling: Hva kan jeg gjøre selv mot ryggsmerter?

Noe av det viktigste du gjør når du har vondt i ryggen er å holde deg i bevegelse. Å gå tur i kombinasjon med skånsomme egenøvelser kan hjelpe deg med å myke opp anspente muskler og stive ledd. Vi tilråder dòg ikke å gå med smerter over lengre tid, da dette kan føre til både følgeplager og mer komplisert problematikk. Oppsøk profesjonell hjelp (kiropraktor eller fysioterapeut) hvis du har langvarige ryggsmerter.

Andre egentiltak innebærer bruk av triggerpunkt / massasjeballer, trening med treningsstrikker (primært forebyggende), nedkjølende muskelkrem (f.eks. Biofreeze) eller bruk av kombinert varme/kuldepakning. Det viktigste er at du tar smertene på alvor og gjør noe med dem.

Les også: – Disse Øvelsene Bør du Kjenne til ved Akutte Ryggsmerter

 kvinne med ryggsmerter

Ryggsmerter Rammer Hele 80% av Norges Befolkning

Vondt i ryggen er en lidelse som rammer opptil 80% av den norske befolkningen. I løpet av et år har omtrent halvparten av oss hatt episoder med vondt i ryggen, og rundt 15% har kronisk vondt i ryggen. Dette er en diagnose som har store sosioøkonomiske kostnader for Norge – så hvorfor satser man ikke mer på forebyggende tiltak?

 

De Vanligste Årsakene til Vondt i Ryggen

De vanligste årsakene til at du får vondt i ryggen skyldes stramme muskler (muskelknuter) og lite bevegelige ledd (låsninger). Når feilfunksjonen blir for stor så vil det resultere i smerter og dårlig funksjon, samt irritasjon av nærliggende nerver. Vi summerer dermed inn i tre hovedårsaker:

Dysfunksjonell Muskulatur
Feilfunksjon i Ledd
Nerveirritasjon

Du kan tenke på det som et tannhjul som ikke går rundt i en mekanisk konstruksjon – det vil endre hvordan man fungerer og dermed resultere i skader på mekanikken. Grunnet dette så er det viktig å behandle både muskler og ledd når man jobber med å redusere ryggplager.

 

Mulige Diagnoser som kan gi deg Vondt i Ryggen

I listen nedenfor går vi gjennom en rekke ulike diagnoser som kan gi deg smerter i ryggen. Noen er funksjonelle diagnoser og andre er strukturelle.

Artritt (Leddgikt)
Artrose
Bekkenlåsning
Bekkenløsning
Erector spinae (ryggmuskel) triggerpunkt
Gluteus medius myalgi / triggerpunkt (stram setemuskulatur kan bidra til vondt i ryggen)
Iliocostalis lumborum myalgi
Isjias
Leddlåsning i korsrygg, brystrygg, ribbein og / eller mellom skulderblad (interscapulært)
Lumbago
Muskelknuter / myalgier i ryggen:
Aktive triggerpunkter vil gi smerter hele tiden fra muskelen (f.eks. quadratus lumborum / ryggstrekker myalgi)
Latente triggerpunkter gir smerte ved trykk, aktivitet og belastning
Prolaps i Korsryggen
Quadratus lumborum (QL) myalgi
Skoliose (grunnet skjevheter i ryggraden kan det oppstå feilbelastning mot muskler og ledd)
Spinal Stenose i KorsryggenSummert så er det altså en rekke mulige årsaker og diagnoser til at du har vondt i ryggen. De vanligste skyldes muskelspenninger, dysfunksjonelle ledd og tilhørende nerveirritasjon. Ta kontakt med en kiropraktor eller fysioterapeut for utredning av dine ryggplager hvis de ikke går over av seg selv.

 

Vanlige Spørsmål om Symptomer ved Vondt i Ryggen

Mange av våre lesere har stilt oss spørsmål om ryggsmerter gjennom årene – og vi har gjort vårt beste for å besvare dem. I listen nedenfor kan du se noen av symptomene som folk opplever ved ryggsmerter og kompliserende faktorer.

 

Vondt i Ryggen på Grunn av Menstruasjon

Mange kvinner opplever smerter i ryggen og magen når de har menstruasjon. Disse smertene kan ofte overlappe og gjøre ubehaget ekstra stort. Dette skyldes primært hormonelle forandringer og muskelspenninger.

Forsøk å finne avlastende stillinger – akuttstillinger – for eksempel å ligge flatt ut med bena lagt oppå en stol. Eller på siden med bena trukket opp mot deg i fosterstilling – og en pute mellom knærne. I disse stillingene vil det være minst mulig trykk mot rygg og mage.

 

Vondt i Ryggen av Stress

Mange opplever en tett sammenheng mellom stress og vondt i ryggen. Dette skyldes at stress kan bidra til anspente muskler som igjen kan gi vondt i rygg, nakke eller til og med hodepine. Korrigerende øvelser, fysikalsk behandling, yoga og uttøyning er alle nyttige tiltak mot stressrelaterte muskel og skjelettplager.

 

Vondt i Ryggen av Tempur

Mange blir skuffet når de har kjøpt en dyr tempurpute eller tempurmadrass – for så å oppleve at smertene ikke blir bedre, men heller verre. Dette er fordi tempurmadrasser og tempurputer ikke passer for alle rygger og nakker. Faktisk så er det slik at man risikerer å ligge i en fastlåst stilling hele natten, som igjen fører til konstant belastning mot et spesifikt område – dette betyr at dette området ikke får den restitusjonen den trenger, som igjen kan føre til vondt i ryggen. Forskning har også vist at tempurpute slettes ikke er det beste du kan sove på ved vond nakke – og at du faktisk kan unngå nakkevondt og hodepine ved å bytte hodeputeVondt i Ryggen av å Stå Lenge

Mange foreldre opplever ryggvondt av å stå på sidelinjen og se barna spille fotballkamp. Det å stå rett opp og ned over lengre tid legger en ensidig belastning på ryggen, på samme måte som sittende stillinger, etterhvert kan det begynne å verke i musklene og man kjenner seg stiv og støl. Dette kan indikere mindre optimal kjernemuskulatur – særlig dyp ryggmuskulatur – eller dysfunksjon i ledd og muskler.

Vondt i Ryggen Etter Trening

Noen ganger kan man være uheldig på trening – selv om man selv følte at man hadde god teknikk under utførelse av samtlige øvelser. Dessverre er det slik at ved trening kan det oppstå uheldige feilbelastninger eller overbelastninger. Dette kan skje den mest trente såvel som de som akkurat har begynt å trene. Muskler og ledd kan gi smerter dersom de føler at du risikerer å skade dem på noen som helst måte. Fysioterapeuter og kiropraktorer ser særlig personer som har forløftet seg ved markløft eller kneløft, da disse bare krever et lite avvik fra normal teknikk for å gi deg smerter. Treningsveiledning, hvile fra utsatte øvelser og behandling er alle tiltak som kan hjelpe deg.

 

Vondt i Ryggen når jeg Bøyer meg Fremover

Rent biomekanisk så er det ryggstrekkerne og de nederste leddene som er involvert ved foroverbøy. Så det kan antyde dysfunksjon i nedre del av ryggen – samtidig som det også kan forekomme ved nerveirritasjon eller prolaps.

 

Vondt i Ryggen når jeg er syk

Mange opplever at ryggsmertene blir forverret når de er syke. Som mange vet så er det slik at virus, inkludert influensa, kan gi ledd og muskelsmerter spredt utover hele kroppen. Hvile, ekstra vanninntak og vitamin C er blant tiltakene som kan hjelpe deg.

 

Vondt i Ryggen når jeg Hopper

Det å hoppe er en eksplosiv øvelse som krever samhandling mellom muskler og ledd. Ved underliggende myalgi og leddrestriksjon kan dette være smertefullt. Hvis smertene kun forekommer når du lander kan det tyde på at du har en kompresjonsirritasjon i de nedre ryggleddene.

 

Vondt i Ryggen når jeg Ligger

I denne kategorien er det mange med pågående eller tidligere svangerskap som vil kjenne seg igjen. Det å ha vondt i ryggen når man ligger er nemlig ofte lenket til bekkenleddene.

Hvis du har smerter nederst i ryggen når du ligger kan dette antyde bekkendysfunksjon, ofte kombinert med lumbale og gluteale myalgier. Særlig gravide har økt forekomst av vondt i ryggen når de ligger ned, dette er ofte relatert til redusert bekken og korsryggfunksjon.

 

Vondt i Ryggen når jeg Puster

Når vi puster så utvider brystkassen seg – og leddene i ryggen beveger seg. Låsning i ribbeinsfestene er ofte årsaken til mekaniske pustesmerter.

Vondt i ryggen ved innpust kan skyldes ribbensdysfunksjon kombinert med muskelspenninger i ribbensmuskulaturen og innside skulderblad. Denne type plager forekommer som regel i brystryggen / mellomryggen og gir gjerne skarpe og stikkende smerter.

 

Vondt i Ryggen når jeg Sitter

Å sitte gir meget høy belastning mot nederste del av ryggen. Sittende stilling gir blant det høyeste trykket du kan oppnå mot nedre del av ryggen – dette kan over tid irritere både ledd,  muskler, skiver og nerver.

Hvis du har kontorjobb, så anbefales det at du tar flere mikropauser i løpet av arbeidsdagen for å fjerne trykket fra ryggen og nakken – samt at du jobber aktivt med oppmykende øvelser på fritiden.

 

Vondt i Ryggen ved Amming

Å amme er tungt for ryggen. Amming utføres i en statisk stilling som legger belastning på visse områder i ryggen. Særlig brystryggen, nakke og mellom skulderbladene er områder som kan bli vonde ved amming – og gi karakteristisk dype, brennende og verkende smerter.

Amming utføres jo også jevnlig slik at belastningen mot området øker og øker, uten tilstrekkelig restitusjon for muskler eller ledd. Korrigerende øvelser, fysikalsk behandling, ammepute og uttøyning kan alle være nyttige tiltak.

 

Vondt i Ryggen og Andre Steder

Mange opplever også at de i tillegg til å ha vondt i ryggen også får vondt andre steder i kroppen – noen av de vanligste inkluderer:

 • Vondt i Ryggen og Beina
 • Vondt i Ryggen og Bekkenet
 • Vondt i Ryggen og Lysken
 • Vondt i Ryggen og Leggen
 • Vondt i Ryggen og Låret
 • Vondt i Ryggen og Setemusklene

Ryggsmerter kan ofte bli refererte hvis det også forekommer nerveirritasjon – som kan oppstå grunnet skiveskader (skivebukning eller prolaps) eller feilfunksjon i muskler og ledd.

 

Behandling av Ryggsmerter

Vi anbefaler at du kun oppsøker utredning og behandling for dine ryggsmerter hos offentlig autorisert helsepersonell med ekspertise på muskel og leddplager. Dette skyldes at disse yrkene er underlagt HELFO og dermed er yrkene tittelbeskyttede, samt at utdanning og kompetansekrav er lovregulerte.

De tre offentlig autoriserte yrkene er kiropraktor, fysioterapeut og manuellterapeut. Disse yrkene behandler primært muskuloskeletal problematikk med følgende behandlingsteknikker:

 • Leddmobilisering
 • Muskulært arbeid
 • Nervetensjonsteknikker
 • Senevevsbehandling
 • Øvelser og Treningsveiledning

Andre teknikker som benyttes, avhengig av den enkeltes kompetanse, kan innebære:

 • Intramuskulær Akupunktur (Tørrnåling)
 • Muskuloskeletal Laserterapi
 • Terapeutisk Ultralyd
 • Trykkbølgebehandling

 


Finn en Klinikk

Ønsker du hjelp med å finne en anbefalt kliniker i nærheten av deg? Kontakt oss, så vil vi gjøre vårt ytterste for å hjelpe deg.

[button id=»» style=»filled-small» class=»» align=»center» link=»https://www.vondt.net/vondtklinikkene/» linkTarget=»_self» bgColor=»accent2″ hover_color=»accent1″ font=»24″ icon=»location1″ icon_placement=»left» icon_color=»»]Finn en Behandler[/button]
Øvelser og Trening mot Vondt i Ryggen

Forsking sier det – alle du kjenner sier det. Øvelser og trening er bra for ryggen din. Men noen ganger kan det være ekstremt vanskelig å bekjempe den høye dørstokkmila – det er vi alle kjent med.

Faktumet er allikevel at trening og øvelser gjør stor nytte for å redusere ryggsmerter og å forbedre funksjonen din. Hadde det ikke vært nydelig med mindre ryggsmerter? Besøk Youtube-kanalen vår (klikk her) og se alle de gratis treningsprogrammene vi tilbyr der. Slik som denne treningsvideoen mot stramme ryggmuskler.

VIDEO: 5 Øvelser mot Stramme Ryggmuskler

I videoen ovenfor ser du fem gode bevegelighetsøvelser utført av kiropraktor Alexander Andorff som kan hjelpe deg med å redusere ryggsmertene dine. Abonner gjerne på YouTube-kanalen vår (lenken åpner i et nytt vindu) for flere gratis treningsprogrammer slik som dette.

 

Oversikt – Trening og øvelser mot vondt i ryggen og ryggsmerter

5 Gode Øvelser mot Isjias

5 Yogaøvelser mot Ryggstivhet

6 Øvelser mot Akutte Korsryggsmerter

 

Kjerringråd mot Vondt i Ryggen

I motsatt ende av det vi står for – forskningsbasert behandling og råd – finner vi kjerringrådene. Noen av dem med undertoner på ting som kan hjelpe, men også noen ting som er temmelig sprø.

Ofte får vi tilsendt såkalte kjerringråd om hva som kan hjelpe mot ulike typer av smerter og plager. I mange av våre artikler har vi valgt å publisere noen av dem, med humoristisk tone, og ber om at disse ikke blir tatt på alvor – men at de heller gir deg en god latter der du sitter med vondt i ryggen.

 

Kjerringråd: Løk mot Ryggsmerter

Rådet går som følger. Du deler en rå løk i to før du gnir den ene halvdelen mot det verkende partiet i ryggen. Det hevdes at selve løksaften fungerer smertelindrende. Vi derimot er særdeles skeptiske og mener nok heller at dette bare vil gi deg en vedvarende vond rygg som lukter rå løk. Herlig.

Kjerringråd: Maurtue mot Ryggsmerter

Ja, du leste riktig. Et av de sprøeste forslagene vi har fått tilsendt er altså å koke et avkok av maurtue (helst død maurtue som innsenderen skrev…) og vann. Avkoket smøres deretter på ryggen. Please, ikke gjør dette.

Kjerringråd: Plastpose mot Ryggsmerter

Du trodde kanskje at plast var en pest og en plage for naturen vår? Vel, ikke i følge denne innsenderen. Han mener nemlig at det er kuren mot ryggsmerter. Glem fysikalsk behandling – finn heller fram en plastpose (les: mirakelkur mot ryggsmerter) og legg denne deretter rett på huden hvor smertene sitter.

Innsenderen rapporterte deretter at han ble svett på området – og at han svettet ut smertene over tid. Sjansen er nok heller større for at årsaken til smertene, kanskje muskelspenninger, roet seg av seg selv. Men vi setter pris på oppfinnsomheten.

 

Referanser:
 1. NHI – Norges Helseinformatikk.
 2. Bronfort et al. Spinal Manipulation, Medication, or Home Exercise With Advice for Acute and Subacute Neck Pain. A Randomized Trial. Annals of Internal Medicine. January 3, 2012, vol. 156 no. 1 Part 1 1-10.
 3. Helsedirektoratet. Velferdsgevinst ved fysisk aktivitet. Web: http://helsedirektoratet.no/Om/nyheter/Sider/velferdsgevinst-av-fysisk-aktivitet.aspx
 4. SINTEF. Sykefravær 2011. Web: http://www.nho.no/getfile.php/bilder/RootNY/filer_og_vedlegg1/Kostnader%20sykefrav%C3%A6r%202011%20siste.pdf

Ofte Stilte Spørsmål om Vondt i Ryggen:

Kan man få urinsyregikt i ryggen?

Urinsyregikt forekommer svært sjelden i ryggen. Det har vært enkelttilfeller hvor man har sett at urinsyrekrystaller har gitt grunnlag for lumbal stenose, men som sagt er dette ekstremt sjeldent. 50% av urinsyregikt forekommer i storetåen. Deretter følger hælene, knærne, fingrene og håndleddene etter i ‘vanlighet’. Som nevnt, svært sjeldent at urinsyregikt forekommer i ryggen. Men urinsyregikt kan gi grunnlag for nyrestenoppbygging – som potensielt kan gi skarpe, meget kraftige ryggsmerter.

Kan skumrulle hjelpe meg med ryggen?

Svar: Ja, en skumrulle / foamroller kan hjelpe deg til dels, men hvis du har et problem med ryggen anbefaler vi at du tar kontakt med kvalifisert helsepersonell innenfor muskuloskeletale fag og får et kvalifisert behandlingsopplegg med tilhørende spesifikke øvelser.

Har fått strekk i ryggen og nå gjør det vondt å puste. Hva kan det være?

Det høres ut som om du beskriver det som kalles en ribbeinslåsning – dette er når brystryggvirvlene’s fasettledd ‘låser seg’ i kombinasjon med ribbeinsfestene (costaleddene). Dette kan oppstå plutselig og kan gi smerter innenfor skulderbladene som forverres ved rotasjon av overkroppen og ved dype innpust. Ofte vil leddbehandling i kombinasjon med muskulær arbeid hos kiropraktor eller manuellterapeut kunne gi relativt rask symptomlindring og funksjonsbedring. Det anbefales ellers å gå tur og holde seg i bevegelse innenfor det man klarer.

Har stråling nedover beina etter fall på ryggen. Hvorfor?

Stråling og iling nedover beina kan kun stamme fra irritasjon / avklemming mot isjiasnerven, men det kan være varierende årsaker til hvorfor man opplever nervesmerter i beina. Det kan skyldes lumbal prolaps / prolaps i korsryggen / skivelidelse som legger trykk mot nerverøtter (som går nedover beina – også i såkalte dermatomer) – eller det kan skyldes tilstramning av muskulatur (f.eks. piriformis syndrom) som legger trykk mot nerven. Hvis du opplever stråling i begge beina så mistenker man dessverre at irritasjonen / avklemmingen ligger sentralt / midtstilt, og en av de vanligste årsakene til dette er et midtstilt skiveprolaps med trykk mot begge nerverøtter (derav stråling i begge beina). Vi anbefaler at du oppsøker kliniker og får diagnostisert skaden.

Har vondt i midtre del av ryggen. Hva heter den delen av ryggen?

Vondt i midtre eller midterste del av ryggen er synonymt med vondt i brystryggen. Trykk her for å lese mer om det.

Hvorfor får man smerter i ryggen?
Svar: Smerte er kroppens måte å si at noe er galt på. Dermed må smertesignaler tolkes som at det er en form for dysfunksjon i det involverte området, som bør utredes og videre utbedres med riktig behandling og trening. Årsaker til smerter i ryggen kan skyldes plutselig feilbelastning eller gradvis feilbelastning over tid, som kan føre til økte muskulære spenninger, leddstivhet, nerveirritasjon og, hvis ting har gått langt nok, discogene utslag (isjias).

Hva bør gjøres med vond rygg full av muskelknuter?

Svar: Muskelknutene har mest sannsynlig oppstått grunnet feilbalanse i muskulatur eller feilbelastning. Det kan også oppstå tilhørende muskelspenninger rundt fasettleddslåsninger i ryggvirvler og ledd. I første omgang bør du få kvalifisert behandling, og deretter få spesifikke øvelser slik at det ikke blir et gjentagende problem senere i livet.

||| Relaterte spørsmål med samme svar: «Har fått muskelknuter på siden av korsryggen. Hva bør jeg gjøre?»

Hvorfor får jeg vondt nederst i ryggen?

Svar: Nederst i ryggen finner vi ryggvirvlene L5-S1, dette blir et utsatt område hvis man ikke har tilstrekkelig kjernemuskulatur eller hvis man feilbelaster mye i hverdagen. Årsaker til vondt kan skyldes blant annet låsninger i ryggen, muskulære spenninger, discogene årsaker eller nerveirritasjon.

Har noen ganger klikkelyd i ryggen med smerter. Hva kan det skyldes?

Klikkelyd eller kavitasjon i ryggen skyldes bevegelse / trykkendringer i fasettleddene (festepunktene mellom leddene i ryggen) – disse kan lage lyder hvis det er dysfunksjon i området som trenger litt oppmerksomhet. Ofte skyldes det for lite støttemuskulatur i området i kombinasjon med såkalte fasettleddlåsninger (på folkemunne kalt ‘låsninger’) – vi anbefaler at du får hjelp med din leddproblematikk hos kiropraktor eller manuell terapeut og deretter får treningsveiledning / spesifikke øvelser for å styrke de områdene som trenger økt støtte / styrke.

Har vondt i ryggen når jeg jobber for mye. Hvorfor har jeg vondt i ryggen når jeg jobber?

Du besvarer ditt eget spørsmål ved å si at du overbelaster deg selv – uten å ha tilstrekkelig kapasitet til å gjøre dette. To forslag til løsninger:

 1. Hvis du har en statisk kontorarbeid, så bør du aktivt forsøke å begrense tiden du sitter i løpet av arbeidsdagen. Få gått deg jevnlige små turer i løpet av arbeidsdagen og gjør gjerne også lette øvelser.
 2. Dersom du har en tung jobb som innebærer mye løft og vridning, så må du være inneforstått med at dette kommer til å føre til belastningsskader dersom du ikke har tilstrekkelig styrke og funksjon i muskler og ledd til å gjøre dette. Dette er noe som ofte forekommer blant sykepleiere og hjemmepleiere fordi de ofte må gjøre plutselige løft eller arbeider i ugunstige dysergonomiske stillinger.

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
13 replies
 1. Jørgine Liasen says:

  Om 1 mnd har jeg fått time for min 6.te ryggoperasjon på Ullevål. Gleder og gruer. Gleder for å bli kvitt forhåpentligvis noe av smertene som jeg har i dag, slik at jeg kan redusere en god del på smertestillende. Og får å forhåpentligvis klare å gå litt igjen og ikke minst svømme. ( jada, jeg skal være veldig forsiktig…)

  Så gruer jeg for dagene etter inngrepet, for å våkne opp fordi jeg vet det gjør himla vondt i begynnelsen… Og så tenker jeg selvsagt på at dette er faktisk 6.te gang… prognosen er dårligere for hver gang, og fordi jeg er så uheldig at det alltid skjer noe nytt i ryggen.

  Når stopper det?

  Svar
  • jorunn h. says:

   hei jørgine, jeg sliter også med kroniske smerter… lykke til med inngrepet ditt!! håper det går riktig så fint! forhåpentligvis så stopper smertene etter det sjette kirurgiske inngrepet ditt, men man kan aldri være sikker.. blir så mye arrvev og skadevev ved slike operasjoner atte’.

   Svar
 2. jorunn h. says:

  Hei nå har jeg brukt Cymbalta 30 mg i 4 dager. Ringte legen min og han sa at jeg skulle øke til 60 mg i morgen… Mine smerter sitter i ryggen og muskelsmerter i magen pga ryggen. Og når jeg legger meg på ryggen får jeg store smerter i brystet og nedover hele magen til lysken. Har noen erfaring med Cymbalta mot vondt i ryggen?

  Svar
 3. Mette Gundersen says:

  Hei! Lurer på om noen her har trappet ned på palexia depot?

  Jeg er nødt til å slutte med disse tablettene, ikke fordi de ikke gir nok smertelindring, men pga bivirkningene. Jeg svetter som en foss eller fryser halvt ihjel når kroppen får normal tempratur. Jeg går på en rimelig høy dose, 500 mg, men har nå den siste uken trappet ned til 400 mg.

  Legen min mener etter 14 dager skal jeg trappe ned 100 mg til og fortsette med det, til jeg er på 0. Jeg har fryktelige smerter og kramper, ryggen er helt av og foten min på venstre ben kan jeg nesten ikke trå på. Alle smertene kommer av en mislykket ryggoperasjon (jeg angrer!).

  Jeg tror nedtrappingen går for fort, noen som har erfaring??

  Takknemlig for svar og ellers vil jeg ønske dere en god dag som jeg håper ikke er altfor smertefull…

  Svar
 4. Hais Draxen Jordhøy says:

  Hei!

  Jeg er litt desperat etter hjelp for å finne en diagnose. Ingen finner ut av noe som helst. Og det gjør at jeg ikke får ung ufør…

  Jeg ble skadet i en bilulykke da jeg var 18 år, hvor jeg fikk prolaps og slo hodet godt. Jeg ble operert 6 mnd senere for en prolaps, hvor jeg ble pådratt nerveskade i korsryggen. Det gjør at det daglig gjør vondt ned i beina (mest i høyre fot) type stikkinger etc. Noen ganger våkner jeg og opp til helt paralyserte bein. Noen ganger ene foten, andre ganger begge. De er da paralyserte opptil 40 timer /det er rekorden hittil).

  i 2005 begynte jeg å besvime. Det var hvor som helst og når som helst. Det hadde ingenting med å reise seg fort, eller hvor sliten jeg var (selv om det skjer oftere da). Jeg har nesten konstant hjernerystelse pga det. Vi vet ikke hvorfor dette skjer. Har tatt tester for epilepsi, men fant ingenting (de sa da at det betyr ikke at jeg ikke har det, bare at det ikke skjedde under testen. Jeg kan sone ut av og til, hvor jeg da ikke husker noe av hva som har skjedd før jeg sonet ut. Det er helt merkelig.

  Om du ikke forstår noe av dette, skjønner jeg godt, men kanskje du vet om noen jeg kan kontakte. Jeg kan og nevne at jeg har kjøpt Redcord-system og trener med det. (selv om jeg er litt dårlig på det, da jeg vet jeg får så innmari vondt av det)

  Hais

  Svar
  • Thomas v/vondt.net says:

   Hei Hais,

   Det høres meget, meget slitsomt og frustrerende ut. Hva med whiplash / nakkesleng? Det MÅ jo ha forekommet i en såpass heftig bilulykke? Eller har det ikke blitt fokusert på dette? man vet jo at dette kan føre til en rekke ‘nærmest usynlige’ senskader.

   Svar
   • haisjo says:

    Hei!

    Vel, jeg har ikke vondt i nakken i det hele tatt, men husker jeg smalt hue inn i sideruta. Det er ikke fokusert på forsåvidt. Jeg vred ryggen kraftig i ulykken, men for tiden har jeg ikke prolaps (fikk en ny en etter operasjonen, men den har krympet inn). Begynner å bli shit out of options. Hehe.

    Svar
    • Thomas v/vondt.net says:

     Og du har sikkert prøvd det aller, aller meste av behandling og behandlingsformer? Isåfall, list gjerne opp det du har prøvd og hvilken effekt det hadde.

     Svar
     • Hais Draxen Jordhøy says:

      Tatt en haug med tester, men får ikke fysio og ikke råd til det selv. Nå går jeg på en mixture av tramagetic od, nerontine, meloxicam, maxalt og av og til solpedeine (engelsk brustablett). Sistnevnte tar alt, kodeinprep.

      Har tatt hjertetester, epilepsitester, mr…. Meh! Jeg har gått på skogli og friskvern og vært i prat med en smerteklinikk i hønefoss. Ingen aner noe om hvorfor jeg besvimer etc. Så nå er medisinene livet mitt.

     • Thomas v/vondt.net says:

      Uff! :/ Høres ikke godt ut. Men får du ikke dekket fysio med offentlig driftstilskudd, heller?

     • Hais Draxen Jordhøy says:

      Nei, får ikke noe dekket desverre. Vel, sist jeg søkte fikk jeg i alle fall avslag. Nå er det en stund siden.

     • vondt says:

      Ok, kan være greit å undersøke det der igjen gjennom fastlege. Som kjent er det jo visse funn på røntgen og lignende som kan kvalifisere deg til redusert egenandel.

 5. Bjørg says:

  Hei. Etter 15 år med problemer i rygg og venstre fot ble jeg operert for 4 år siden. Etter et år var det ny operasjon, då ble jeg stivet av. Nå er jeg ufør og fremdeles problemer med fot og rygg. Foten er doven, prikke, det leve inni foten, smerter, stiv og lite bevegelse rundt ankelen. Ryggen føles av og jeg blir fort trett. Litt problemer i høyre side av ryggen og nedover låret. Å stå og sitte over tid skaper problemer for meg. Dagen går ganske godt, med mulighet til å ligge nedpå. Når det blir kveld og natt har jeg mye smerter i foten. Går på Celebra og Nevrontin med mulighet til å fylle på med Tramadol. Går turer i skog og mark, styrketrening på fysio og bading i varmtvannsbasseng. Noen gode råd hadde jeg satt pris på. Kvinne, 55 år

  Til info: Denne kommentaren er innhentet fra vår spørretjeneste på Facebook.

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *