Home » Hvor har du vondt? » Vondt i ryggen

Vondt i ryggen

Anbefalt nettbutikk for kvalitetsprodukter:

Anbefalt tverrfaglig klinikk for behandling og utredning

Klikk på bildet ovenfor for å besøke deres nettside. En tverrfaglig, moderne klinikk i Akershus for deg som er rammet av langvarige plager og som ønsker en evidensbasert tilnærming.

 • 4 minutter med tog fra Gardermoen
 • 29 minutter med tog fra Oslo

www.raaholtkiropraktorsenter.no

ryggsmerter

Vondt i ryggen (Ryggsmerter)

Vondt i ryggen og ryggsmerter rammer de aller fleste av oss. Ryggsmerter og vondt i ryggen kan påvirke arbeidsevne og livskvalitet. Her finner du god informasjon som gjør at du kan forstå mer angående hvorfor du får smerter i ryggen og hva du kan gjøre med det. Artikkelen tilbyr også øvelser og såkalte “akutt tiltak” hvis ryggen har slått seg helt vrang. Kontakt oss gjerne på Facebook dersom du har spørsmål eller innspill.

 I denne artikkelen kan du lese om en rekke temaer, blant annet:

 • Egenbehandling
 • Vanlige årsaker til ryggsmerter
 • Mulige diagnoser ved ryggsmerter
 • Vanlige symptomer ved vondt i ryggen
 • Behandling av ryggsmerter
 • Øvelser og trening
 • Vanlig stilte spørsmål ved ryggproblematikk

 

Hva kan jeg gjøre selv mot ryggsmerter?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved ryggsmerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

– Nei, ikke godta ryggsmerter! Få de utredet!

Ikke la ryggsmerter bli en del av din hverdag. Uavhengig av din situasjon, selv om det er en med tungt fysisk arbeid fra ung alder eller mye stillesittende kontorarbeid, så er det slik at ryggen kan alltid oppnå bedre funksjon enn det den er i pr i dag. Vår første anbefaling ved ryggsmerter er å oppsøke en av de tre yrkesgruppene som er offentlig autorisert gjennom helsemyndighetene:

 1. Kiropraktor
 2. Manuellterapeut
 3. Fysioterapeut

Deres offentlige helseautorisasjon er et resultat av myndighetens anerkjennelse av deres omfattende utdanning og er en trygghet for deg som pasient og innebærer blant annet flere særegne fordeler – slik som for eksempel beskyttelse gjennom Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Det er en naturlig trygghet å vite at disse yrkesgruppene er registrert i denne tiltaksordningen for pasienter – og vi anbefaler som nevnt at man utredes / behandles hos yrkesgrupper med denne tilknyttede ordningen.kiropraktor 1

De to første yrkesgruppene (kiropraktor og manuellterapeut) innehar også henvisningsrett (til bildediagnostikk slik som røntgen, MR og CT – eller henvisning til revmatolog eller nevrolog ved behov for slik utredning) og sykmeldingsrett (kan sykmelde dersom det anses nødvendig). Nøkkelord for en bedret rygghelse innebærer mer riktig belastning i hverdagen (ergonomisk tilpasning), generelt mer bevegelse og mindre statisk sitting, samt økt fokus på regelmessig trening.

 

Les også: – Disse Øvelsene Bør du Kjenne til ved Akutte Ryggsmerter

90 90 akuttstilling

 

kvinne med ryggsmerter

 

– 80% rammet av ryggsmerter

Vondt i ryggen er en lidelse som rammer opptil 80% av den norske befolkningen. I løpet av et år har omtrent halvparten av oss hatt episoder med vondt i ryggen, og rundt 15% har kronisk vondt i ryggen. Ryggvondt kan deles inn i akutte-, subakutte- og kroniske smerter. Akutt ryggvondt vil si at personen har hatt vondt i ryggen i mindre enn tre uker, subakutt er perioden fra tre uker til tre måneder og den smerten som har en varighet på over tre måneder klassifiseres som kronisk.

 

Vanlige årsaker til ryggsmerter

Den vanligste årsaken til ryggsmerter er en kombinasjon av dysfunksjon i muskler og ledd. Dette kan innebære stramme, ømme muskler (ofte kalt myalgier eller muskelknuter), samt fasettleddslåsninger (ofte kalt ‘låsninger’ på folkemunne) i påvirkede leddområder. Feilbelastninger over tid eller plutselig overbelastning kan resultere i nedsatt bevegelse og smerter.

 

Muskelknuter forekommer aldri alene, men er nesten alltid en del av problematikken – dette skyldes at muskler og ledd ikke kan bevege seg uavhengig av hverandre. Så det er aldri “bare muskulært” – det er alltid flere faktorer som gjør at du har vondt i ryggen. Derfor er det meget viktig å utrede og behandle både muskler og ledd for å oppnå normalt bevegelsesmønster og funksjon.

 

Andre diagnoser som kan gi ryggvondt

Artritt (Leddgikt)

Artrose

Bekkenlåsning

Bekkenløsning

Erector spinae (ryggmuskel) triggerpunkt

Gluteus medius myalgi / triggerpunkt (stram setemuskulatur kan bidra til vondt i ryggen)

Iliocostalis lumborum myalgi

Isjias

Leddlåsning i korsrygg, brystrygg, ribbein og / eller mellom skulderblad (interscapulært)

Lumbago

Muskelknuter / myalgier i ryggen:

Aktive triggerpunkter vil gi smerter hele tiden fra muskelen (f.eks. quadratus lumborum / ryggstrekker myalgi)
Latente triggerpunkter gir smerte ved trykk, aktivitet og belastning

Prolaps i Korsryggen

Quadratus lumborum (QL) myalgi

Skoliose (grunnet skjevheter i ryggraden kan det oppstå feilbelastning mot muskler og ledd)

Spinal Stenose i Korsryggen

 Vondt i ryggen kan skyldes muskulære spenninger, dysfunksjon i ledd og/eller irritasjon av nærliggende nerver. En kiropraktor eller en annen ekspert på muskel- , skjelett og nervelidelser, kan diagnostisere din plage, og gi deg en grundig forklaring på hva som kan gjøres i form av behandling og hva du kan gjøre på egenhånd. Pass på så du ikke blir gående med vondt i ryggen over lengre tid, ta heller kontakt med en kliniker og få diagnostisert årsaken til smerten.

 

Økonomiske konsekvenser grunnet vondt i ryggen – Sykmelding og sykefravær

Slike ryggplager koster både enkeltindividet og samfunnet betydelig, da i form av nedsatt daglig funksjon, nedsatt energi / humør samt de økonomiske velferdskostnadene det påfører staten og arbeidsgiver.

 

Sykemelding er nemlig ikke kostnadsfritt, verken for arbeidsgiver eller staten. Vondt i ryggen kan være spesielt kritisk for selvstendig næringsdrivende som ikke har gode forsikringer. Sintef har, etter oppdrag fra NHO, publisert en studie i 2011, der de har gjort en beregning av hva sykefravær kostet i form av tapt produksjon og økte bedriftskostnader. De konkluderte med at:

 

«Undersøkelsen viser et kostnadsanslag per dag på 2600 kroner, i alt 13000 kroner for en femdagers arbeidsuke.» (2011)

 

Utifra disse tallene kan man enkelt forstå at her er det snakk om mye penger å spare. Det er jo ikke akkurat noen som ønsker å ha vondt i ryggen og være sykemeldte, men det å være sykemeldt kan føre til en ond spiral av nedsatt fysisk aktivitet og dermed økte smerter. La oss ta en titt på et par ting som begrenser folk sin vilje og ikke minst mulighet til å bedrive fysisk aktivitet.

 

Vi tenker da spesielt på leddsmerter og muskulære problemer; blant de aller vanligste finner vi nakke- og korsryggsproblematikk. Dette er ting som en offentlig autorisert kliniker kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling og manuellterapi går ut hovedsakelig på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte, dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse.

 

Vanlige rapporterte symptomer ved vondt i ryggen (med forklaringer)

Våre lesere har gjennom årene kommet med mange forskjellige spørsmål i kommentarfelt, sosiale medier og vår gratis rådgivningstjeneste. Her er noen av de vanligste symptomene og tingene personer lurer på angående ryggsmerter.

 

– ‘Vondt i ryggen på grunn av mensen’ (Ved menstruasjon kan mange kvinner oppleve en kombinasjon av mage og ryggvondt – og tidvis ilinger mot bena – disse kan ofte gli litt inn i hverandre. Forsøk å finne avlastende stillinger – akuttstillinger – for eksempel å ligge flatt ut med bena lagt oppå en stol. I denne stillingen vil det være minst mulig trykk mot rygg og mage)

 

Vondt i ryggen av stress (Stress kan bidra til anspente muskler som igjen kan gi vondt i rygg, nakke eller til og med hodepine. Korrigerende øvelser, yoga og uttøyning er alle nytte tiltak mot stressrelaterte muskel og skjelettplager)

 

Hva er en kiropraktor?
Vondt i ryggen av tempur (Tempurmadrasser og tempurputer passer ikke alle rygger og nakker. Faktisk så er det slik at man risikerer å ligge i en fastlåst stilling hele natten, som igjen fører til konstant belastning mot et spesifikt område – dette betyr at dette området ikke får den restitusjonen den trenger, som igjen kan føre til vondt i ryggen. Forskning har også vist at tempurpute slettes ikke er det beste du kan sove på ved vond nakke – og at du faktisk kan unngå nakkevondt og hodepine ved å bytte hodepute)

 Vondt i ryggen av å stå lenge (Det å stå rett opp og ned over lengre tid legger en ensidig belastning på ryggen, på samme måte som sittende stillinger, etterhvert kan det begynne å verke i musklene og man kjenner seg stiv og støl. Dette kan indikere manglende kjernemuskulatur – særlig dyp ryggmuskulatur – eller dysfunksjon i ledd / muskler)

 

Ryggraden er viktig for optimal funksjon

– Ryggraden er viktig for optimal funksjon

 

Vondt i ryggen etter trening (Ved trening kan det oppstå uheldige feilbelastninger eller overbelastninger. Dette kan skje den mest trente såvel som de som akkurat har begynt å trene. Muskler og ledd kan gi smerter dersom de føler at du risikerer å skade dem på noen som helst måte. Treningsveiledning, hvile fra utsatte øvelser og behandling er alle tiltak som kan hjelpe)

 

Bygg deg opp gradvis, unngå skader - Foto WIkimedia

Bygg deg opp gradvis, unngå skader – Foto Wikimedia

 

Vondt i ryggen når jeg bøyer meg fremover (Kan antyde dysfunksjon i ryggstrekkere og i de nedre leddene – det kan også forekomme ved nerveirritasjon)

 

Vondt i ryggen når jeg er syk (Influensa kan gi ledd- og muskelsmerter)

 

Hvordan rangeres studiene av Cochrane? - Foto Wikimedia

 

Vondt i ryggen når jeg hopper (Det å hoppe er en eksplosiv øvelse som krever samhandling mellom muskler og ledd. Ved underliggende myalgi og/eller leddrestriksjon kan dette være smertefullt)

 

Vondt i ryggen når jeg ligger (Hvis du har smerter nederst i ryggen når du ligger kan dette antyde bekkendysfunksjon, ofte kombinert med lumbale og gluteale myalgier. Særlig gravide har økt forekomst av vondt i ryggen når de ligger ned, dette er ofte relatert til redusert bekken og korsryggfunksjon.)

Vondt i ryggen etter svangerskapet - Foto Wikimedia

Vondt i ryggen når jeg puster inn (Vondt i ryggen ved innpust kan skyldes ribbensdysfunksjon kombinert med muskelspenninger i ribbensmuskulaturen og innside skulderblad. Denne type plager forekommer som regel i brystryggen / mellomryggen.)

 

Vondt i ryggen når jeg sitter (I sittende stilling er det blant det høyeste trykket du kan oppnå mot nedre del av ryggen, dette kan over tid irritere både ledd, nærliggende muskler, skiver og nerver – hvis du har kontorjobb, så anbefales det at du tar flere mikropauser i løpet av arbeidsdagen for å fjerne trykket fra ryggen og nakken)

 

Cervikalt fasettledd - Foto Wikimedia

Vondt i ryggen ved amming (Amming utføres ofte i en statisk stilling som legger belastning på visse områder i ryggen. Særlig brystryggen, nakke og mellom skulderbladene er områder som kan bli vonde ved amming. Amming utføres jo også jevnlig slik at belastningen mot området øker og øker, uten tilstrekkelig restitusjon for muskler eller ledd. Korrigerende øvelser, behandling og uttøyning kan alle være nyttige tiltak.)

Andre vanlige rapporterte symptomer og smertepresentasjoner ved vondt i ryggen:

Betennelse i ryggen

– Bortdovning i ryggen

– Brenning i ryggen

– Dype smerter i ryggen

– Elektrisk støt i ryggen

– Hogging i ryggen

– Knute i ryggen

– Krampe i ryggen

– Mauring i ryggen

– Murring i ryggen

– Nummen i ryggen

– Skakk i ryggen

– Skjev i ryggen

– Sliten i ryggen

– Stikking i ryggen

– Støl i ryggen

– Sår i ryggen

– Verking i ryggen

– Øm i ryggen

 

 

Konservativ behandling av vondt i ryggen

Konservativ behandling er ensbetydende med tryggere behandling – dette består som regel av fysikalsk behandling i forskjellige former, f.eks. muskulær behandling og leddbehandling. Men det finnes også mange andre behandlingsmodaliteter som benyttes. Så for informasjonens skyld har vi laget en liste av noen av disse.

 

Hjemmeøvelser utskrives og benyttes ofte for å ta tak i feilaktig bruk av muskulatur, da med den hensikt å gi en langsiktig, langvarig effekt. Ultralyd kan brukes både diagnostisk og som ultralydbehandling, sistnevnte fungerer ved å gi en dyptvarmende effekt rettet mot muskuloskeletal problematikk. Elektroterapi (TENS) eller strømbehandling benyttes også mot ledd og muskelproblematikk, det er ment som en direkte smertestillende behandlingsform, som siktes inn mot det smertefulle området. Traksjonsbehandling (også kjent som strekkbenk behandling eller fleksjon-distraksjon) er en behandling som benyttes særlig i korsrygg og nakke med henblikk på å øke bevegelsen i leddene og tøye ut nærliggende muskulatur. Leddmobilisering eller korrigerende kiropraktisk leddbehandling øker bevegelsen i leddene, som igjen gjør at muskulaturen som fester til og i nærheten av leddene kan bevege seg mer fritt.

 

Uttøyning kan være lindrende for stramme muskler - Foto Seton
Massasje benyttes for å øke blodsirkulasjonen i området og dermed minske muskulære spenninger, som igjen kan føre til mindre smerter. Varmebehandling brukes for å gi en dyptvarmende effekt på det aktuelle området, som igjen kan gi en smertedempende effekt – men man sier generelt sett at varmebehandling ikke bør brukes på akutte skader, da er nemlig isbehandling til å foretrekke. Sistnevnte benyttes ved akutte skader og smerter for å hjelpe til med å dempe smertene i området. Laserbehandling (også kjent som anti-inflammatorisk laser) kan benyttes i forskjellige frekvenser og dermed oppnå forskjellige behandlingseffekter. Det benyttes ofte for å stimulere regenerasjon og bløtvevstilheling, pluss at det også kan benyttes anti-inflammatorisk. Hydroterapi (også kalt varmtvannsbehandling eller oppvarmet basseng behandling) er en behandlingsform der harde vannstråler skal stimulere bedret blodtilførsel, samt løse opp i spente muskler og stive ledd.

 Liste over behandlingsformer (både meget alternative og mer konservative):

 

Manuell behandling av ryggsmerter

Som nevnt tidligere er både kiropraktor og manuellterapeut de yrkesgruppene med lengst utdanning og offentlig autorisasjon fra helsemyndighetene – det er derfor disse terapeutene (inkludert fysioterapeuter) ser majoriteten av pasienter med muskel- og leddplager. Hovedmålsetningen ved all manuell behandling er å redusere smerte, fremme generell helse og økt livskvalitet ved å gjenopprette normal funksjon i bevegelsesapparat og nervesystem. Ved ryggplager vil klinikeren både behandle ryggen lokalt for å dempe smerte, redusere irritasjon og øke blodtilførsel, samt gjenopprette normal bevegelighet i områder rammet av dysfunksjon i ledd – dette kan være f.eks. korsrygg, brystrygg, bekken, nakke, skulderblad og skulderledd. Ved valg av behandlingsstrategi for den enkelte pasient, legger den offentlig autoriserte klinikeren vekt på å se pasienten i en helhetlig sammenheng. Hvis det foreligger mistanke om at ryggsmertene skyldes annen sykdom, vil du bli henvist til videre undersøkelser.

 

Manuell behandling (fra kiropraktor eller manuellterapeut) består av en rekke behandlingsmetoder hvor behandler hovedsakelig bruker hendene for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:

– Spesifikk leddbehandling
– Tøyninger
– Muskulære teknikker
– Nevrologiske teknikker
– Stabiliserende trening
– Øvelser, råd og veiledning

 

Hva gjør en kiropraktor eller manuellterapeut?

Muskel, ledd og nerveplager: Dette er ting som en kiropraktor eller manuellterapeut kan hjelpe til med å forebygge og behandle. Kiropraktisk behandling / manuellterapi går i hovedsak ut på å gjenopprette bevegelse og leddfunksjon som kan være nedsatt ved mekanisk smerte.

Dette gjøres ved såkalte leddkorrigerings- eller manipulasjonsteknikker, samt leddmobilisering, strekkteknikker, og muskulært arbeid (for eksempel triggerpunktsbehandling og arbeid med dypt bløtvev) på involvert muskulatur. Ved økt funksjon og mindre smerte kan det være lettere for individer å engasjere seg i fysisk aktivitet, noe som igjen vil ha en positiv effekt på både energi og helse.

 

Kjerringråd mot vondt i ryggen

Kjerringråd er nettopp det… kjerringråd. Så de skal ikke vektlegges altfor mye egentlig – legg heller mer vekt mot å bevege deg mer og å gjøre rygg- og kjerneøvelser. Vi velger uansett å ta med noen kjerringråd mot vondt i ryggen grunnet at noen av våre lesere har etterspurt dette. Vi har også prøvd å forstå meningen bak dem og legger dermed med en liten forklaring i parentes. Vi har utelatt de mer ‘ekstreme variantene’ av kjerringråd – de som absolutt ikke gir mening eller rett og slett virker som om de kunne bidratt til mer smerter.

Drikk ingefær te (Ingefær reduserer nemlig muskelsmerter)
– Hvil deg i solen (Solen gir grunnlag for vitamin D. Vitamin D mangel har blitt lenket til økte muskelsmerter)
Paprikapulver (Rød paprika har blant det aller høyeste innholdet av vitamin C – som er nødvendig for bløtvevsreparasjon)
Spis blåbær (Blåbær har en smertedempende og anti-inflammatorisk effekt)

 

Øvelser, trening og ergonomiske hensyn

En ekspert på muskel og skjelettlidelser kan utifra din diagnose informere deg om hvilke ergonomiske hensyn du må ta for å forhindre ytterligere skade, og dermed sikre raskest mulig tilhelingstid. Etter at den akutte delen av plagen er over, vil du også i de fleste tilfeller bli tildelt hjemmeøvelser som også er med på å redusere sjansen for tilbakefall.

Yoga - Broen

– Her finner du en oversikt og liste over øvelser vi har publisert i forbindelse motvirkning, forebygging og lindring av vondt i ryggen, ryggsmerter, stiv rygg, artrose og andre relevante diagnoser.

 

Oversikt – Trening og øvelser mot vondt i ryggen og ryggsmerter

5 Gode Øvelser mot Isjias

ryggekstensjon øvelse

5 Yogaøvelser mot Ryggstivhet

Froskestilling - yoga

6 Øvelser mot Akutte Korsryggsmerter

Kneruller for korsryggen

 

 

Foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift?

Hvis du ønsker et foredrag eller ergonomisk tilpasning for din bedrift kan du ta kontakt med oss. Studier har vist positive effekter ved slike tiltak (Punnett et al, 2009) i form av nedsatt sykefravær og økt arbeidsproduktivitet.

 

 

Les også:

Vondt i nakken?

kiropraktisk behandling

Vondt i hodet?

Kronisk hodepine og nakkesmerter

Vondt i magen? Dette bør du vite om magesmerter!

vondt i magen

 

Referanser:

 1. NHI – Norges Helseinformatikk.
 2. Bronfort et al. Spinal Manipulation, Medication, or Home Exercise With Advice for Acute and Subacute Neck Pain. A Randomized Trial. Annals of Internal Medicine. January 3, 2012, vol. 156 no. 1 Part 1 1-10.
 3. Helsedirektoratet. Velferdsgevinst ved fysisk aktivitet. Web: http://helsedirektoratet.no/Om/nyheter/Sider/velferdsgevinst-av-fysisk-aktivitet.aspx
 4. SINTEF. Sykefravær 2011. Web: http://www.nho.no/getfile.php/bilder/RootNY/filer_og_vedlegg1/Kostnader%20sykefrav%C3%A6r%202011%20siste.pdf

 

Ofte stilte spørsmål:

 

Kan man få urinsyregikt i ryggen?

Urinsyregikt forekommer svært sjelden i ryggen. Det har vært enkelttilfeller hvor man har sett at urinsyrekrystaller har gitt grunnlag for lumbal stenose, men som sagt er dette ekstremt sjeldent. 50% av urinsyregikt forekommer i storetåen. Deretter følger hælene, knærne, fingrene og håndleddene etter i ‘vanlighet’. Som nevnt, svært sjeldent at urinsyregikt forekommer i ryggen. Men urinsyregikt kan gi grunnlag for nyrestenoppbygging – som potensielt kan gi skarpe, meget kraftige ryggsmerter.

 

Spm: Kan skumrulle hjelpe meg med ryggen?

Svar: Ja, en skumrulle / foamroller kan hjelpe deg til dels, men hvis du har et problem med ryggen anbefaler vi at du tar kontakt med kvalifisert helsepersonell innenfor muskuloskeletale fag og får et kvalifisert behandlingsopplegg med tilhørende spesifikke øvelser.

 

Har fått strekk i ryggen og nå gjør det vondt å puste. Hva kan det være?

Det høres ut som om du beskriver det som kalles en ribbeinslåsning – dette er når brystryggvirvlene’s fasettledd ‘låser seg’ i kombinasjon med ribbeinsfestene (costaleddene). Dette kan oppstå plutselig og kan gi smerter innenfor skulderbladene som forverres ved rotasjon av overkroppen og ved dype innpust. Ofte vil leddbehandling i kombinasjon med muskulær arbeid hos kiropraktor eller manuellterapeut kunne gi relativt rask symptomlindring og funksjonsbedring. Det anbefales ellers å gå tur og holde seg i bevegelse innenfor det man klarer.

 

Har stråling nedover beina etter fall på ryggen. Hvorfor?

Stråling og iling nedover beina kan kun stamme fra irritasjon / avklemming mot isjiasnerven, men det kan være varierende årsaker til hvorfor man opplever nervesmerter i beina. Det kan skyldes lumbal prolaps / prolaps i korsryggen / skivelidelse som legger trykk mot nerverøtter (som går nedover beina – også i såkalte dermatomer) – eller det kan skyldes tilstramning av muskulatur (f.eks. piriformis syndrom) som legger trykk mot nerven. Hvis du opplever stråling i begge beina så mistenker man dessverre at irritasjonen / avklemmingen ligger sentralt / midtstilt, og en av de vanligste årsakene til dette er et midtstilt skiveprolaps med trykk mot begge nerverøtter (derav stråling i begge beina). Vi anbefaler at du oppsøker kliniker og får diagnostisert skaden.

 

Har vondt i midtre del av ryggen. Hva heter den delen av ryggen?

Vondt i midtre eller midterste del av ryggen er synonymt med vondt i brystryggen. Trykk her for å lese mer om det.

 

Spm: Hvorfor får man smerter i ryggen?
Svar: Smerte er kroppens måte å si at noe er galt på. Dermed må smertesignaler tolkes som at det er en form for dysfunksjon i det involverte området, som bør utredes og videre utbedres med riktig behandling og trening. Årsaker til smerter i ryggen kan skyldes plutselig feilbelastning eller gradvis feilbelastning over tid, som kan føre til økte muskulære spenninger, leddstivhet, nerveirritasjon og, hvis ting har gått langt nok, discogene utslag (isjias).

 

Spm: Hva bør gjøres med vond rygg full av muskelknuter?

Svar: Muskelknutene har mest sannsynlig oppstått grunnet feilbalanse i muskulatur eller feilbelastning. Det kan også oppstå tilhørende muskelspenninger rundt fasettleddslåsninger i ryggvirvler og ledd. I første omgang bør du få kvalifisert behandling, og deretter få spesifikke øvelser slik at det ikke blir et gjentagende problem senere i livet.

||| Relaterte spørsmål med samme svar: “Har fått muskelknuter på siden av korsryggen. Hva bør jeg gjøre?”

 

Spm: Hvorfor får jeg vondt nederst i ryggen?

Svar: Nederst i ryggen finner vi ryggvirvlene L5-S1, dette blir et utsatt område hvis man ikke har tilstrekkelig kjernemuskulatur eller hvis man feilbelaster mye i hverdagen. Årsaker til vondt kan skyldes blant annet låsninger i ryggen, muskulære spenninger, discogene årsaker eller nerveirritasjon.

 

Har noen ganger klikkelyd i ryggen med smerter. Hva kan det skyldes?

Klikkelyd eller kavitasjon i ryggen skyldes bevegelse / trykkendringer i fasettleddene (festepunktene mellom leddene i ryggen) – disse kan lage lyder hvis det er dysfunksjon i området som trenger litt oppmerksomhet. Ofte skyldes det for lite støttemuskulatur i området i kombinasjon med såkalte fasettleddlåsninger (på folkemunne kalt ‘låsninger’) – vi anbefaler at du får hjelp med din leddproblematikk hos kiropraktor eller manuell terapeut og deretter får treningsveiledning / spesifikke øvelser for å styrke de områdene som trenger økt støtte / styrke.

 

Har vondt i ryggen når jeg jobber for mye. Hvorfor har jeg vondt i ryggen når jeg jobber?

Du besvarer ditt eget spørsmål ved å si at du overbelaster deg selv – uten å ha tilstrekkelig kapasitet til å gjøre dette. To forslag til løsninger:

 1. Hvis du har en statisk kontorarbeid, så bør du aktivt forsøke å begrense tiden du sitter i løpet av arbeidsdagen. Få gått deg jevnlige små turer i løpet av arbeidsdagen og gjør gjerne også lette øvelser.
 2. Dersom du har en tung jobb som innebærer mye løft og vridning, så må du være inneforstått med at dette kommer til å føre til belastningsskader dersom du ikke har tilstrekkelig styrke og funksjon i muskler og ledd til å gjøre dette. Dette er noe som ofte forekommer blant sykepleiere og hjemmepleiere fordi de ofte må gjøre plutselige løft eller arbeider i ugunstige dysergonomiske stillinger.

 

 

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)
Bevegelse er den beste medisin! Her er skånsomme øvelser for korsryggen som egner seg for alle med smerter i muskler og ledd. Se videoen ved å trykke på bildet nedenfor:

15 kommentarer

 1. Bjørg sier:

  Hei. Etter 15 år med problemer i rygg og venstre fot ble jeg operert for 4 år siden. Etter et år var det ny operasjon, då ble jeg stivet av. Nå er jeg ufør og fremdeles problemer med fot og rygg. Foten er doven, prikke, det leve inni foten, smerter, stiv og lite bevegelse rundt ankelen. Ryggen føles av og jeg blir fort trett. Litt problemer i høyre side av ryggen og nedover låret. Å stå og sitte over tid skaper problemer for meg. Dagen går ganske godt, med mulighet til å ligge nedpå. Når det blir kveld og natt har jeg mye smerter i foten. Går på Celebra og Nevrontin med mulighet til å fylle på med Tramadol. Går turer i skog og mark, styrketrening på fysio og bading i varmtvannsbasseng. Noen gode råd hadde jeg satt pris på. Kvinne, 55 år

  Til info: Denne kommentaren er innhentet fra vår spørretjeneste på Facebook.

 2. Hais Draxen Jordhøy sier:

  Hei!

  Jeg er litt desperat etter hjelp for å finne en diagnose. Ingen finner ut av noe som helst. Og det gjør at jeg ikke får ung ufør…

  Jeg ble skadet i en bilulykke da jeg var 18 år, hvor jeg fikk prolaps og slo hodet godt. Jeg ble operert 6 mnd senere for en prolaps, hvor jeg ble pådratt nerveskade i korsryggen. Det gjør at det daglig gjør vondt ned i beina (mest i høyre fot) type stikkinger etc. Noen ganger våkner jeg og opp til helt paralyserte bein. Noen ganger ene foten, andre ganger begge. De er da paralyserte opptil 40 timer /det er rekorden hittil).

  i 2005 begynte jeg å besvime. Det var hvor som helst og når som helst. Det hadde ingenting med å reise seg fort, eller hvor sliten jeg var (selv om det skjer oftere da). Jeg har nesten konstant hjernerystelse pga det. Vi vet ikke hvorfor dette skjer. Har tatt tester for epilepsi, men fant ingenting (de sa da at det betyr ikke at jeg ikke har det, bare at det ikke skjedde under testen. Jeg kan sone ut av og til, hvor jeg da ikke husker noe av hva som har skjedd før jeg sonet ut. Det er helt merkelig.

  Om du ikke forstår noe av dette, skjønner jeg godt, men kanskje du vet om noen jeg kan kontakte. Jeg kan og nevne at jeg har kjøpt Redcord-system og trener med det. (selv om jeg er litt dårlig på det, da jeg vet jeg får så innmari vondt av det)

  Hais

  • Thomas v/vondt.net sier:

   Hei Hais,

   Det høres meget, meget slitsomt og frustrerende ut. Hva med whiplash / nakkesleng? Det MÅ jo ha forekommet i en såpass heftig bilulykke? Eller har det ikke blitt fokusert på dette? man vet jo at dette kan føre til en rekke ‘nærmest usynlige’ senskader.

   • haisjo sier:

    Hei!

    Vel, jeg har ikke vondt i nakken i det hele tatt, men husker jeg smalt hue inn i sideruta. Det er ikke fokusert på forsåvidt. Jeg vred ryggen kraftig i ulykken, men for tiden har jeg ikke prolaps (fikk en ny en etter operasjonen, men den har krympet inn). Begynner å bli shit out of options. Hehe.

    • Thomas v/vondt.net sier:

     Og du har sikkert prøvd det aller, aller meste av behandling og behandlingsformer? Isåfall, list gjerne opp det du har prøvd og hvilken effekt det hadde.

     • Hais Draxen Jordhøy sier:

      Tatt en haug med tester, men får ikke fysio og ikke råd til det selv. Nå går jeg på en mixture av tramagetic od, nerontine, meloxicam, maxalt og av og til solpedeine (engelsk brustablett). Sistnevnte tar alt, kodeinprep.

      Har tatt hjertetester, epilepsitester, mr…. Meh! Jeg har gått på skogli og friskvern og vært i prat med en smerteklinikk i hønefoss. Ingen aner noe om hvorfor jeg besvimer etc. Så nå er medisinene livet mitt.

     • Thomas v/vondt.net sier:

      Uff! :/ Høres ikke godt ut. Men får du ikke dekket fysio med offentlig driftstilskudd, heller?

     • Hais Draxen Jordhøy sier:

      Nei, får ikke noe dekket desverre. Vel, sist jeg søkte fikk jeg i alle fall avslag. Nå er det en stund siden.

     • vondt sier:

      Ok, kan være greit å undersøke det der igjen gjennom fastlege. Som kjent er det jo visse funn på røntgen og lignende som kan kvalifisere deg til redusert egenandel.

 3. Mette Gundersen sier:

  Hei! Lurer på om noen her har trappet ned på palexia depot?

  Jeg er nødt til å slutte med disse tablettene, ikke fordi de ikke gir nok smertelindring, men pga bivirkningene. Jeg svetter som en foss eller fryser halvt ihjel når kroppen får normal tempratur. Jeg går på en rimelig høy dose, 500 mg, men har nå den siste uken trappet ned til 400 mg.

  Legen min mener etter 14 dager skal jeg trappe ned 100 mg til og fortsette med det, til jeg er på 0. Jeg har fryktelige smerter og kramper, ryggen er helt av og foten min på venstre ben kan jeg nesten ikke trå på. Alle smertene kommer av en mislykket ryggoperasjon (jeg angrer!).

  Jeg tror nedtrappingen går for fort, noen som har erfaring??

  Takknemlig for svar og ellers vil jeg ønske dere en god dag som jeg håper ikke er altfor smertefull…

 4. jorunn h. sier:

  Hei nå har jeg brukt Cymbalta 30 mg i 4 dager. Ringte legen min og han sa at jeg skulle øke til 60 mg i morgen… Mine smerter sitter i ryggen og muskelsmerter i magen pga ryggen. Og når jeg legger meg på ryggen får jeg store smerter i brystet og nedover hele magen til lysken. Har noen erfaring med Cymbalta mot vondt i ryggen?

 5. Jørgine Liasen sier:

  Om 1 mnd har jeg fått time for min 6.te ryggoperasjon på Ullevål. Gleder og gruer. Gleder for å bli kvitt forhåpentligvis noe av smertene som jeg har i dag, slik at jeg kan redusere en god del på smertestillende. Og får å forhåpentligvis klare å gå litt igjen og ikke minst svømme. ( jada, jeg skal være veldig forsiktig…)

  Så gruer jeg for dagene etter inngrepet, for å våkne opp fordi jeg vet det gjør himla vondt i begynnelsen… Og så tenker jeg selvsagt på at dette er faktisk 6.te gang… prognosen er dårligere for hver gang, og fordi jeg er så uheldig at det alltid skjer noe nytt i ryggen.

  Når stopper det?

  • jorunn h. sier:

   hei jørgine, jeg sliter også med kroniske smerter… lykke til med inngrepet ditt!! håper det går riktig så fint! forhåpentligvis så stopper smertene etter det sjette kirurgiske inngrepet ditt, men man kan aldri være sikker.. blir så mye arrvev og skadevev ved slike operasjoner atte’.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

Nyeste kommentarer

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk