Home » Hvor har du vondt? » Vondt i korsryggen » Prolaps i Korsryggen

Prolaps i Korsryggen

Anbefalt nettbutikk for kvalitetsprodukter:

Anbefalt tverrfaglig klinikk for behandling og utredning

Klikk på bildet ovenfor for å besøke deres nettside. En tverrfaglig, moderne klinikk i Akershus for deg som er rammet av langvarige plager og som ønsker en evidensbasert tilnærming.

 • 4 minutter med tog fra Gardermoen
 • 29 minutter med tog fra Oslo

www.raaholtkiropraktorsenter.no

PROLAPS I RYGGEN

Prolaps i korsryggen (lumbal prolaps)

Prolaps i korsryggen er en tilstand der den myke massen i en av mellomvirvelskivene i lumbal columna (korsryggen) har trykket igjennom den mer fibrøse ytterveggen. Prolaps i korsryggen kan være asymptomatisk eller symptomatisk. På folkemunne blir tilstanden ofte noe feilaktig kalt for skiveutglidning – dette er feil da skivene sitter fast i mellom ryggvirvlene og slettes ikke kan ‘gli ut’.

 

I akuttfasen kan denne tilstanden være smertefull og funksjonsnedsettende – og da kan det være aktuelt med tverrfaglig tilnærming bestående av passive egentiltak (f.eks. lumbal ryggstøtte), fysikalsk behandling og smertestillende medikamenter. Kontakt oss gjerne på Facebook-siden vår dersom du har spørsmål eller kommentarer. Vi minner om at du finner øvelser og en video lenger ned i artikkelen.

 

Scroll nedenfor for å se flere videoer med gode treningsøvelser for deg med prolaps i ryggen.VIDEO: 5 Øvelser mot Isjias og Isjialgi

Som du sikkert er kjent med (dessverre) så gir ofte ryggprolaps irritasjon og avklemming av isjiasnerven. Denne nerven kan deretter gi strålende smerter og nummenhet nedover beina, til leggene og helt ned i føttene. I videoen nedenfor ser du fem øvelser som kan hjelpe deg med å redusere trykket på isjiasnerven, lindre nervesmerter og gi bedre ryggbevegelighet.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: 5 Styrkeøvelser mot Ryggprolaps

Et ryggprolaps kan skyldes gradvis overbelastning over lengre tid eller en akutt, stor feilbelastning. Uavhengig av årsaken så er det meget viktig at man tar tilbake kontrollen over ryggsmertene ved tilpasset trening. I videoen nedenfor ser du et treningsprogram bestående av fem tilpassede styrkeøvelser som egner seg for deg med ryggprolaps.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

Gjør prolaps vondt?

Mann holder seg til venstre del av korsryggen med smerter

En prolaps kan gi symptomer eller ikke – en skiveskade er altså ikke ensbetydende med rygg- og bensmerter / isjias. Med andre ord, så kan folk gå rundt med prolaps og være helt smertefrie. Dette er videre bestemt av om det foreligger trykk / avklemming mot nærliggende lumbale nerverøtter – noe som bestemmes av prolapset sin størrelse, retning og utseende.

 

Definisjon – Lumbal prolaps

‘Prolaps’ indikerer at det er den myke mellomvirvelskivemassen som har trykket ut gjennom ytterveggen. Diagnosen rammer vanligvis korsryggen eller nakken – når det er snakk om cervikal prolaps, så er dette (normalt sett) mer alvorlig enn lumbal (korsrygg) prolaps – dette er fordi noen av nerverøttene i nakken bl.a. styrer mellomgulvet / pustfunksjon. ‘Lumbal’ betyr at det er korsryggen som er rammet. Vi anbefaler at du også leser om spinal stenose dersom du opplever smerter som stråler ned i beina.

 

Symptomer på prolaps i korsryggen (lumbal prolaps)

Typiske symptomer er strålende eller ilende bensmerter / plager. Ofte kalt isjiassmerter. Symptomene vil variere avhengig av om det er en nerverot som er påvirket eller ikke – som nevnt kan en prolaps være asymptomatisk dersom det ikke foreligger noe trykk mot nærliggende nerverøtter. Dersom det faktisk er rotaffeksjon (avklemming av en eller flere nerverøtter) vil symptomene variere avhengig av hvilken nerverot som er påvirket. Dette kan gi både sensoriske (nummenhet, iling, stråling og nedsatt følelse) og motoriske (redusert muskelkraft og finmotorikk) symptomer.

 

Rotaffeksjon mot S1 (kan forekomme ved prolaps i L5/S1)

 • Sensorikk: Nedsatt eller økt følelse kan forekomme i tilhørende dermatom som går helt ned i storetåen.
 • Motorikk: De musklene som har sin nervetilførsel fra S1 kan også oppleves svakere ved muskeltesting. Listen over muskler som kan bli påvirket er lang, men ofte er påvirkning mest synlig når man tester styrken i muskelen som skal bøye storetåen bakover (extensor hallucis longus) f.eks.  ved testing mot motstand eller testing av tåhev og tågange. Den muskelen har også tilførsel fra nerven L5, men får mest signaler fra S1.

 

Hvorfor forekommer de fleste korsryggprolapsene i de nederste virvlene?

Grunnen til at disse to områdene oftest er rammet skyldes ren anatomi. Dette er områder som ligger nederst i ryggen og dermed må gjøre det meste av jobben når det kommer til støtdemping. De er også spesielt utsatt ved løft i foroverbøyde og vridde ryggstillinger – som også er en av de stillingene hvor de fleste akutte ryggkink og hekseskudd forekommer. Det mange ikke vet er at disse akutte kinkene og ‘hoggene’ i ryggen skjer som en forsvarsmekanisme for å unngå at du skader mer delikate strukturer slik som de myke mellomvirvelskivene. Det er rett og slett kroppens måte å fortelle deg at du har forsøkt å gjøre noe som du ikke har tilstrekkelig støttemuskulatur eller funksjon til å utføre.Balanseproblemer

 

Les også: – De 5 Verste Øvelsene Hvis du Har Prolaps!

benpress

 

Hvorfor får man prolaps? Mulige årsaker?

Det er mange faktorer som bestemmer om du får prolaps, både epigenetiske og genetiske.

 

Genetiske årsaker: Blant de medfødte grunnene til at man kan få prolaps finner vi blant annet ryggens fasong og kurver – for eksempel så vil en veldig rett ryggsøyle kunne føre til at belastningskrefter ikke fordeles utover leddene som en helhet, men da heller rammer det vi kaller overgangsledd siden kreftene dermed reiser rett ned gjennom søylen uten å bli minsket gjennom kurvene. Et overgangsledd er området der en struktur går over i en annen – et eksempel er lumbosakralovergangen (LSO) der korsryggen møter sakrum. Det er heller ikke tilfeldig at det er i nettopp dette leddet mellom L5 og S1 at vi får den høyeste forekomsten av prolaps i korsryggen.

 

Anatomisk sett så kan man også bli født med en svakere og tynnere yttervegg (annulus fibrosus) i mellomvirvelskiven – denne vil, naturlig nok, ha høyere risiko for å rammes av skiveskade / skiveprolaps.

 

Epigenetikk: Med epigenetiske faktorer så menes forhold rundt oss som spiller inn på vårt liv og vår helsetilstand. Dette kan være sosioøkonomiske forhold slik som fattigdom – som gjør at man kanskje ikke tar seg råd til å se en kliniker når nervesmertene først startet, og som dermed førte til at man ikke fikk gjort de tingene som var nødvendige å gjøre før det oppsto et prolaps. Det kan også være kosthold, røyking, aktivitetsnivå og så videre. Visste du for eksempel at røyking kan føre til økte muskelsmerter og dårligere skadetilheling på grunn av redusert blodsirkulasjon?Jobb / belastning: En arbeidsplass som inneholder mange tunge løft i ugunstige stillinger (f.eks. Foroverbøyd med vridning) eller stadig kompresjon (trykk gjennom ryggen – f.eks. Grunnet tung pakning eller skuddsikker vest) kan over tid føre til overbelastning og skade i de nederste myke mellomvirvelskivene. Dette kan igjen føre til at den myke massen siver ut og gir grunnlag for et prolaps.

 

Hvem rammes av lumbal prolaps?

Tilstanden rammer primært yngre i alderen 20-40 år. Dette er grunnet at den indre massen (nucleus pulposus) fortsatt er myk i denne alderen, men at den gradvis stivner til med alderen og at dermed også sjansen for prolaps reduseres. Derimot så er ofte slitasjeforandringer og spinal stenose mer vanlige årsaker til beinsmerter i de som er over 60 år.

 

hvor er korsryggen

– Her ser vi korsryggens anatomi.

 

Forsvinner en prolaps av seg selv? Eller trenger jeg hjelp?

En prolaps er en dynamisk struktur. Det vil si at kroppen anerkjenner den som et problem og konsekvent forsøker å bryte den ned ved å sende enzymer til området. Disse enzymene forsøker å ‘spise opp’ den delen av skivekjernen som har trykket gjennom ytterveggen.

 

Så i en ideel verden vil prolapsen gradvis trekke tilbake og forsvinne. Problemet er bare det at en person som har fått prolaps dessverre ofte har fått dette grunnet ugunstige vaner, dårlig løfteteknikk / treningsteknikk og generelt for lite trening av kjerne / ryggmuskulatur.

 

Personen må altså totalt endre atferd, treningsvaner og bevegelsesmønster – og det er lettere sagt enn gjort. Da kan det være greit med litt ekstern hjelp fra f.eks. fysioterapeut eller moderne kiropraktor (en som jobber med muskler, ledd og trening) – disse kan nemlig fortelle deg hva du gjør feil og hva fokuset ditt bør ligge på framover for å maksimere sjansen for tilheling.

 

prolaps-i-korsryggen

 

Diagnostisering av prolaps i korsryggen

En klinisk undersøkelse og historietagning vil være sentralt i det å stille diagnosen ‘lumbal prolaps’. Det er viktig med en grundig undersøkelse av muskulær, nevrologisk og leddmessig funksjon. Man må også kunne utelukke andre differensialdiagnoser.

Spør oss - helt gratis!

 

Nevrologiske symptomer ved lumbal prolaps

En grundig nevrologisk undersøkelse vil undersøke styrke i underekstremiteter, senereflekser (patella, quadriceps og akilles), sensorikk og andre abnormaliteter.

 

Billeddiagnostisk utredning av lumbal prolaps (Røntgen, MR, CT eller ultralyd)

Røntgen kan vise tilstanden til ryggvirvlene og andre relevante anatomiske strukturer – dessverre kan den ikke visualisere aktuelt bløtvev og lignende. 

 

En MR undersøkelse er det som benyttes hyppigst for å stille diagnosen lumbal prolaps. Den kan nemlig vise nøyaktig hva det er som er årsaken til nervekompresjonen. I de pasientene som ikke kan ta MR grunnet kontraindikasjoner, så kan man benytte CT med kontrast for å evaluere tilstandene. Kontrastvæsken blir da injisert i mellom ryggvirvlene i korsryggen.Røntgenbilde av lumbal prolaps

slitasjerelatert-spinal-stenose-rontgen

Dette røntgenbildet viser slitasje/artrose relatert slitasje som årsak til nervekompresjon i korsryggen. Røntgenbilder kan ikke visualisere bløtvev på en god nok måte for å si noe om tilstanden i mellomvirvelskivene.

 

MR bilde av prolaps i korsryggen

mr-bilde-spinal-stenose-i-korsryggen

Denne MR undersøkelsen viser spinal avklemming i mellom korsryggvirvel L3 og L4 grunnet en skiveprolaps.

 

CT bilde av lumbal prolaps

ct-med-kontrast-spinal-stenose

Her ser vi et CT bilde med kontrast som viser lumbal spinal stenose. CT benyttes når en person ikke kan ta MR bilde, f.eks. grunnet metall i kroppen eller innoperert pacemaker.

 

Behandling av lumbal prolaps

kiropraktor 1

Man behandler normalt sett ikke selve prolapsen, men heller symptomene og dysfunksjonene rundt selve skaden. Dette kan innebære fysikalsk behandling av nærliggende stram muskulatur og leddbehandling av stive ledd for å sikre best mulig funksjon. Traksjonsbehandling (på folkemunne kalt strekkbenk) kan også være et nyttig verktøy for å fjerne kompresjonstrykket bort fra de nedre virvlene, skivene og nerverøttene.

 

Andre behandlingsmetoder er tørrnåling / dry needling, anti-inflammatorisk laserbehandling og / eller muskulær trykkbølgebehandling. Behandling kombineres selvfølgelig med gradvis, progressiv opptrening. Her er en liste over behandlingsformer som benyttes mot lumbal prolaps. Behandlingen kan utføres blant annet av offentlig helseautoriserte behandlere, slik som fysioterapeuter, kiropraktorer og manuellterapeuter. Som nevnt anbefales det også at behandling kombineres med trening / øvelser.

 

Fysikalsk behandling: Massasje, muskelarbeid, leddmobilisering og lignende fysikalske teknikker kan gi symptomlindring og økt blodsirkulasjon i de påvirkede områdene.

 

Fysioterapi: Det anbefales på generelt grunnlag at pasienter rammet av lumbal prolaps får veiledning til å trene riktig gjennom fysioterapeut eller annen kliniker (f.eks. moderne kiropraktor eller manuell terapeut). En fysioterapeut kan også hjelpe med symptomlindring.

 

Kirurgi / operasjon: Dersom tilstanden forverrer seg kraftig eller man ikke opplever bedring med konservativ behandling, så kan det være aktuelt med operasjon for å avlaste området. En operasjon er alltid risikofylt og er siste utvei.

 

Leddmobilsering / leddkorrigering: Studier (bl.a. en større systematisk gjennomgangsstudie) har vist at spinal leddmobilisering er effektivt mot akutte isjiassmerter (Ropper et al, 2015 – Leininger et al, 2011).

 

Traksjonsbenk / cox terapi: Traksjon og traksjonsbenk (også kalt strekkbenk eller cox benk) er spinalt dekomprimeringsverktøy som benyttes med relativt god effekt. Pasienten ligger på benken slik at området som skal trekkes ut / dekomprimeres havner i partiet av benken som deler seg og dermed åpner opp ryggmargen og relevante ryggvirler – som vi vet at gir symptomlindring. Behandlingen utføres oftest av kiropraktor, manuellterapeut eller fysioterapeut.

 

Les også: 11 Øvelser mot Isjialgi

Kvinne strekker nakke og skulderblader på terapiball

 

Anbefalte produkter for smertelindring og avlastning

 • Bevegelse: Gå tur i eget tempo og gjerne i ulendt terreng – men hvis ryggsmertene er så sterke at dette ikke går så må du tilpasse bevegelsene deretter.
 • Ryggstøtte: En justerbar lumbal ryggstøtte (trykk her for å lese mer – åpner i nytt vindu) kan gi deg bedre stabilitet og smertelindrende avlastning når du trenger det som mest. Ved overaktiv og smertefull muskulatur i nedre del av ryggen så kan det hjelpe med avlastning slik at de får en sjanse til å roe seg ned til normalt spenningsnivå. Lumbale ryggstøtter fungerer også ved å gi bedre ryggholdning (forhindrer sammenkrøpet holdning og omvendt kurve i korsryggen), samt kompresjon og varme som kan bidra til bedre blodsirkulasjon.

En justerbar lumbal ryggstøtte kan avlaste muskelspenninger og medføre mer riktig bruk av korsryggen. Trykk på bildet eller her for å lese mer.

Biofreeze-spray-118ml-300x300

 • Smertelindrende kuldespray: Biofreeze er en naturlig smertedempende kuldebehandling som kan dempe smerter og gi symptomlindring.

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

 

Operasjon av prolaps i korsryggen

Offentlige ortopedkirurger stiller strenge krav i forhold til om det bør gjennomføres operasjon av prolaps – det gjør dessverre ikke privatklinikker. Grunnen til at de er så strenge er at ryggoperasjoner innebærer en høy risiko dersom noe skulle gå galt – som for eksempel forverring av smertene eller tap av blære- og sfinkterfunksjon. Derfor forbeholdes ryggoperasjoner kun til de som virkelig trenger det og som f.eks. har akutt Cauda Equina syndrom.

 

Flere studier har vist at operasjoner ofte har en god kortvarig effekt, men at det på lang sikt kan føre til forverrede symptomer og smerter. Dette kan skyldes at det dannes arrvev / skadevev i det opererte området, som på samme måte som det fjernede prolapset utøver et trykk mot nærliggende nerverøtter. Forskjellen er bare det at arrvev og skadevev ikke kan opereres vekk. Man må også ta hensyn til at det opereres i et veldig sensitivt område, og at det derfor er en sjanse for at kirurgene skader nervene – som igjen kan føre til forverrede ben symptomer / plager og / eller permanent redusert blærefunksjon (inkontinens) og sfinkterproblematikk.

 

Velg trening framfor skalpellen

Det kan være utrolig slitsomt, vondt og frustrerende med prolaps i korsryggen, men vi anbefaler på det sterkeste at du forsøker alle muligheter før du legger deg under kniven. Ja, skalpellen er kanskje det mest ‘sexy valget’ med sine falske lovnader om en quick fix løsning, men en gradvis opptrening er alltid det beste (men kjedeligste) valget. Jobb hardt og målrettet. Sett deg delmål og få hjelp fra en kliniker – på denne måten kan du holde deg motivert og unngå at du gjør øvelser som du absolutt ikke bør gjøre.

 Øvelser mot lumbal prolaps

Øvelser rettet inn mot symptomlindring av prolaps i korsryggen vil primært fokusere på å avlaste påvirket nerve, styrke relevant muskulatur og da særlig dyp kjernemuskulatur. Vi anbefaler blant annet at du fokuserer på å trene opp hoftemusklene dine, samt gjør spesifikke isjias-øvelser som de vist nedenfor. Det  Vi anbefaler også at du får et spesifikt treningsprogram fra en kliniker som er tilpasset akkurat deg og dine behov.

 

VIDEO: 5 Øvelser mot Isjias og Nervesmerter i Beina


Abonner gjerne på kanalen vår (klikk her) – og følg siden vår på FB for daglige helsetips og treningsprogrammer.

 

Relatert artikkel: – 10 øvelser for dårlig hofte

Sideliggende benløft

Prøv også: – Disse Øvelsene Passer for deg med Prolaps

Rygghev på ball

 

Del gjerne for å øke kunnskapen rundt prolaps

Kunnskap blant allmennheten og helsepersonell er den eneste måten å øke fokus inn mot utviklingen av nye utrednings og behandlingsmetoder for kroniske smertediagnoser. Vi håper du tar deg tid til å dele dette videre i sosiale medier og sier på forhånd hjertelig takk for hjelpen. Din deling betyr utrolig mye for de som er rammet.

 

Trykk gjerne på knappen ovenfor for å dele innlegget videre.

 

NESTE SIDE: – Dette bør du Vite om Artrose i Ryggen

artroseiryggen

Klikk på bildet eller lenken ovenfor for å lese mer om ryggartrose, slitasje og forkalkninger i ryggen.

 

Videre lesing: – Vondt i korsryggen? Dette bør du vite!

Spør oss - helt gratis!

Populær artikkel: – Er det seneBETENNELSE eller seneSKADE?

Er det en senebetennelse eller seneskade?

 

Stilte spørsmål vedrørende lumbal prolaps / skiveskade / prolaps i korsryggen:

 

Kan prolaps gi smerter i knær og skinnlegg?

Ja, prolaps i korsryggen kan referere smerter ned mot knær og skinnleggen. Dette vil vanligvis forekomme kun på en side, da et prolaps ofte er høyre eller venstrestilt. Dersom du opplever smerter på begge sider er det mindre sjanse for at det dreier seg om et prolaps i korsryggen – selv om dette også kan forekommer ved midtstilt prolaps som trykker mot begge nerverøtter. Normalt sett vil slike smerter være akkompagnert med andre nerve symptomer / plager, sånn som nummenhet, iling, prikking og muskelsvakhet.

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

(Følg og kommenter hvis du vil at vi skal lage en video med spesifikke øvelser eller uttøyninger for akkurat DIN problematikk)

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

(Vi forsøker å svare på alle meldinger og spørsmål innen 24-48 timer. Vi kan også hjelpe deg med å tolke MR-svar og lignende.)

 

Kilder:

 1. Ropper, AH; Zafonte, RD (26 March 2015). “Sciatica.”. The New England Journal of Medicine.372 (13): 1240–8. doi:10.1056/NEJMra1410151.PMID 25806916.
 2. Leininger, Brent; Bronfort, Gert; Evans, Roni; Reiter, Todd (2011). “Spinal Manipulation or Mobilization for Radiculopathy: A Systematic Review”. Physical Medicine and Rehabilitation Clinics of North America. 22 (1): 105–125. doi:10.1016/j.pmr.2010.11.002. PMID 21292148.

 

Bevegelse er den beste medisin! Her er skånsomme øvelser for korsryggen som egner seg for alle med smerter i muskler og ledd. Se videoen ved å trykke på bildet nedenfor:

2 kommentarer

 1. Gro Vera sier:

  Svært informativt og interessant. Det som jeg lurer på i tillegg, er kombinasjonen psyke og prolaps. Det vil si stress, husarbeid og negative opplevelser. Hvordan opplever prolapsen det? Kan for eksempel et liv på solsiden forbedre porolapsen? Motsatt kan mobbing, økonomisk stress og press forverre prolapsen? Jeg fikk prolaps for lenge siden.

  Den forbedret seg og jeg ble kvitt den. Men i 2013 – 2014 så fikk jeg økt pleie og økt husarbeidet for en familie som var mine venner og som trengte meg. Dette forverret prolapsen slik at jeg nå ikke kan trene og mosjonere slik jeg ønsker. Ryggplager stopper meg i å gå lenge og å stå lenge. Jeg må hvile og sove svært mye. Noen ganger kan jeg ligge hele dagen etter en god natts søvn. Jeg hadde ikke dette så sterkt eller ikke i det hele tatt ifjor mens jeg bodde og studerte i Spania. Etter ankomst hjembygda Fagernes i Valdres har jeg fått etterdønningene og skadene etter slitet og flyttingene i livet.

 2. Elin Askildsen sier:

  Kjempegod forklaring, kunne tenkt å få vite mer om anti-innflamatorisk laserbehandling. Mvh Elin Askildsen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR (Klikk her)

Ad

Nyeste kommentarer

Linkbytte for mer trafikk til din hjemmeside?

Vondt.net - Muskuloskeletal informatikk