Vondt i Tinningen

Vondt i Tinningen

Vondt i tinningen og tinningsmerter på siden av hodet kan være både smertefullt og plagsomt. Vondt i tinningen kan skyldes muskeldysfunksjon / myalgi, bihulebetennelse, cervikogen hodepine (nakkehodepine), tensjonshodepine (stresshodepine), nakkemyalgi, kjevespenning, synsproblematikk og leddrestriksjoner i de øvre nakkeleddene – og en rekke andre diagnoser. Noen av de vanligste muskelknutene som kan gi vondt i tinningen går vi også gjennom i denne artikkelen.

 

Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene (klikk her for fullstendig oversikt over våre klinikker), inkludert i Oslo (Lambertseter) og Viken (Eidsvoll Sundet og Råholt), innehar en særegent høy faglig kompetanse innen utredning, behandling og rehabilitering av nakkesmerter og hodepine. Ta kontakt med oss dersom du ønsker hjelp av terapeuter med ekspertise innen disse fagområdene.

TIPS: Scroll nedenfor for å se to treningsvideoer med øvelser som kan hjelpe deg mot hodepine i tinningen.

 VIDEO: 5 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke og Nakkehodepine

Anspente nakkemuskler og stivhet i nakken er blant de to aller vanligste årsakene til nakkehodepine i bakhodet og mot tinningen. Slike spenninger kan bygge seg opp gradvis grunnet fysisk eller emosjonelt stress – og når de blir betydelige nok så kan de også gi nakkerelatert svimmelhet og hodepine. Jevnlig bruk av disse fem tøyeøvelsene kan hjelpe deg med å holde i gang bevegeligheten, forbedre nakkefunksjonen og lindre muskelsmerter. Klikk nedenfor for å se treningsprogrammet utført av kiropraktor Alexander Andorff.


Bli med i familien vår og abonner gjerne på vår YouTube-kanal for gratis treningstips, treningsprogrammer og helsekunnskap. Velkommen!

VIDEO: Styrkeøvelser for Skuldrene med Strikk

God skulderfunksjon er essensielt for en bedre nakkehelse og mindre nakkehodepine. Dette skyldes at sterkere og mer mobile skuldre fungerer direkte avlastende for øvre rygg og nakke. Tenk på det som en stødig grunnmur som nakken kan ha sitt utspring fra. Strikktrening er en effektiv måte å få mer ut av skuldertreningen på. Prøv gjerne å gjøre øvelsene 3-4 ganger i uken. Men husk også å ta hensyn til egen sykdomshistorie og dagsform.

Likte du videoene? Hvis du hadde nytte av dem, så ville vi virkelig satt stor pris på at du abonnerer på YouTube-kanalen vår og gir oss en tommel opp i sosiale medier. Det betyr utrolig mye for oss. Stor takk!

«- Vi anbefaler ofte trening med elastisk strikk til våre pasienter, da dette er en effektiv, men også skånsom treningsform. Via denne lenken kan du se strikken som brukes i videoen ovenfor.»

 

Vanlige årsaker ved Vondt i Tinningen

Noen av de vanligste årsakene er overbelastning, traume, dårlig sittestilling på jobb og hjemme, slitasje, muskulære feilbelastninger over tid (særlig øvre trapezius og suboccipitalis er kjent for å referere smerter til tinningen og siden av hodet) og mekanisk dysfunksjon i nærliggende øvre nakkeledd (f.eks. atlas, C1, eller axis, C2). Mulige diagnoser inkluderer øvre trapezius myalgi, øvre nakkeleddrestriksjon, kjevespenninger, bihulebetennelse, tensjonshodepine, stresshodepine, dysfunksjon i muskulatur / myalgi og refererte smerter fra nærliggende strukturer (f.eks. øvre del av nakken, kjeve, øvre rygg og cervikotorakalovergangen –  der hvor nakken møter brystryggen).

 

– Når Muskelknuter og Spenninger gir deg Vondt i Tinningen og Hodepine

(Figur 1: Oversikt over muskelknuter som kan gi smerter i hodet og tinningen)

I illustrasjonen ovenfor (figur 1) ser vi smertemønsteret til 8 ulike muskelknuter (musculus sternocleiodomatoideus har to ulike referansemønstre) som kan gi cervikogen hodepine. Cervikogen hodepine er det samme som nakkehodepine. Altså at redusert funksjon i muskler og ledd i nakken gir grunnlag for vondt i hodet. Når det i denne artikkelen er mer spesifikt snakk om vondt i tinningen bør vi se nærmere på følgende muskler:

 1. Masseter (store tyggemuskelen)
 2. Semispinalis capitus
 3. Splenius cervicis
 4. Sternocleidomastoideus
 5. Suboccipitalis
 6. Temporalis
 7. Øvre trapezius

Det disse musklene har til felles er at de primært sett er nakkemuskler, forutenom masseter som er tyggemuskelen i kjeven. Dette illustrerer hvordan muskelspenninger og redusert nakkefunksjon er blant de aller vanligste årsakene til vondt i tinningen. Og når vi har slike involveringer må vi naturlig nok forsøke å ta mer kontroll over disse ved bruk av både endringer i hverdagen, egentiltak og eventuelt også fysikalsk behandling.

 

Avlastning og Avspenning ved Nakkespenninger og Nakkehodepine

Ved vedvarende nakkespenninger og vondt i nakken anbefaler vi på det aller sterkeste å introdusere avspenningsteknikker i hverdagen din. Det er jo tross alt slik at nakkesmerter og hodepine går hardt utover hverdagen – og kan gjøre deg hyperirritabel, sliten og lite produktiv. Nettopp derfor er det viktig med egentiltak som er enkle å ta i bruk. Derfor anbefaler våre klinikere ofte ‘nakkestrekkere’ som denne nakkehammocken vi viser i lenken nedenfor. Den fungerer ved å motarbeide den ofte bøyde og krummede nakkestillingen vi har gjennom en travel og statisk hverdag. Stillingen strekker på både nakkevirvler og nakkemusklene – og kan på denne måten bidra til å redusere trykket i leddene og tøye ut nakkemusklene. Andre gode avspenningstiltak kan være bruk av akupressurmatte eller gjenbrukbar varmepakning.

Tips: Nakkehammock (Lenken åpner i nytt vindu)

Trykk på bildet eller lenken for å lese mer om nakkehammocken og hvordan den kan hjelpe nakken din.

 

Hvor er tinningen?

Tinningen er områdene på siden av hodet. Ovenfor og i framkant av ørene.

 

Tinningens og ansiktets muskelanatomi

Ansiktsmuskulatur - Foto Wiki

Som vi noterer oss av bildet ovenfor så er kroppens anatomi både kompleks og fantastisk. Dette betyr igjen at vi må fokusere helhetlig på hvorfor smertene oppsto, først da kan man gi effektiv behandling. Det er også viktig å huske på at det aldri ‘bare er muskulært’, det vil alltid være en leddkomponent, et feil i bevegelsesmønster og adferd som også utgjør en del av problemet. De fungerer kun sammen som en enhet.

 

Noen vanlige årsaker / diagnoser ved vondt i tinningen er:

 • Bihulebetennelse (kan gi smerter og trykkømhet i områdene der bihulene sitter, blant annet på oversiden av øynene)
 • Cervikogen hodepine (nakkehodepine: når hodepine skyldes stramme nakkemuskler og leddlåsninger kan dette sette seg som et trykk i panne / tinning)
 • Kjevedysfunksjon / TMD (temporomandibulardysfunksjon) syndrom
 • Leddlåsning / dysfunksjon i brystrygg, nakke og / eller kjeve
 • Masseter (store tyggemuskel) myalgi (kan referere smerter til øret og tinningen)
 • Splenius capitis myose (kan gi referte smerter på siden av hodet mot tinningen)
 • Sternocleidomastoideus (SCM) myalgi (kjent for å referere smerter til siden av hodet og tinningen)
 • Suboccipitalis myalgi / myose (smertemønsteret til denne muskelen går på siden av hodet og mot tinningen)
 • Synsproblemer (kanskje du trenger briller eller brilletilpasning? ‘Mysing’ med øynene kan gi økt muskelspenning rundt øynene og tinningen og gi hodepine)
 • Tensjonshodepine (stresshodepine gir en karakteristisk hodepine som et ‘bånd over siden av hodet og i pannen’)
 • Øvre trapezius myalgi (kan referere smerter til bakhodet, tinning, kjeve og pannen)

  

Sjeldne årsaker til vondt i tinningen:

 • Fraktur
 • Infeksjon (ofte med høy CRP og feber)
 • Kreft
 • Temporal arteritt (ofte med forhøyet CRP)
 • Trigeminal nevralgi (nervesmerter fra ansiktsnervene, i pannen og siden av hodet er det som regel trigeminalnerve V3 som er påvirket)

 

«- Vi anbefaler på det sterkeste at du ikke blir gående med smerter og ubehag over lengre tid. Få det utredet og ta aktivt tak i problemet, da slike ting har en lei tendens til å heller blir verre og verre. Våre klinikkavdelinger ved Vondtklinikkene er alltid klare for å hjelpe deg. Klikk her dersom du ønsker å se en oversikt over våre klinikker i Norge.»

 

Vanlige rapporterte symptomer og smertepresentasjoner ved vondt i tinningen:

– Dype smerter i tinningen

– Knute i tinningen

– Nummen i tinningen

– Sliten i tinningen

– Stikking i tinningen

– Stramhet i tinningen

– Støl i tinningen

– Sår i tinningen

– Verking i tinningen

– Øm i tinningen

 

Billeddiagnostisk utredning av tinningsmerter

Noen ganger kan det være nødvendig med billeddiagnostikk (røntgen, MR, CT eller diagnostisk ultralyd) for å fastslå den nøyaktige årsaken til problematikken. Normalt sett vil man klare seg uten å ta bilder av hodet – men det er aktuelt hvis det forekommer mistanke om muskelskade, brudd, nakkeprolaps eller lignende. I visse tilfeller blir det også tatt røntgen med den hensikt å sjekke slitasjeforandringer og eventuelle bruddskader. Nedenfor ser du diverse bilder av hvordan ansiktet / hodet ser ut i de forskjellige undersøkelsesformene.

 

Røntgenbilde av tinningen og hodet

Røntgen av pannen og hodet - Foto Wiki

Røntgenbeskrivelse: Lateral vinklet røntgen av kraniet, hodet og ansiktet.

MR bilde (cerebrum) av normal hjerne og hode

MR av normal, sunn hjerne - Foto Wiki

MR Cerebrum beskrivelse – hjerne: På MR bildet / undersøkelsen ovenfor ser du en sunn hjerne uten patologiske eller carcinogeniske funn.

 

CT bilde av hodet / hjernen (hjernekreft)

CT bilde av hjernekreft - Foto Wiki

CT bilde beskrivelse: Her ser vi en CT undersøkelse av hodet i såkalt tverrsnitt. På bildet sees en hvit flekk (A), som er en hjernekreftsvulst.

 

Diagnostisk ultralyd av hodet

Denne typen billeddiagnostikk benyttes normal sett ikke på voksne i dette området, men kan benyttes på ufødte barn for å se om det er tegn til misdannelser i hodet.

 Liste over behandlingsformer (både meget alternative og mer konservative):

 

Fysikalsk Utredning og Behandling av Vondt i Tinningen

Både fysioterapeuter og kiropraktorer kan hjelpe deg med nakkeplager og mulige relaterte smerter – slik som hodepine og vondt i tinningen. Ved førstegangsbesøket vil klinikeren gå gjennom symptomene dine og deretter utføre en funksjonell undersøkelse. Her vil man finne ut av hvilke strukturer (muskler, ledd og nerver) som er involvert i smertebildet ditt. Deretter vil den fysikalske behandlingen ha som hovedformål å redusere smerter, øke blodsirkulasjon i området og stimulere tilheling i området.

 

– Større Behandlingsverktøykasse for Optimale Resultater

Moderne kiropraktorer har den lengste utdanningen innen spesialister på muskel og skjelettlidelser. Kiropraktorbehandling er langt mer enn bare leddbehandling, og inkluderer også målrettet behandling mot bløtvev, muskler, sener, nerver og bindevev. Ved alle våre avdelinger innen Vondtklinikkene vil du treffe evidensbaserte og moderne kiropraktorer – som også har langvarig videre utdanning innenfor nålebehandling (intramuskulær akupunktur), trykkbølgebehandling, nervemobiliseringsteknikker og traksjonsteknikker. I tillegg til dette innehar våre kiropraktorer henvisningsrett til bildediagnostikk dersom dette er medisinsk indisert.

 

Klinisk bevist effekt på lindring av cervikogen hodepine

Kiropraktisk behandling, bestående av nakkemobilisering /manipulasjon og muskelarbeidsteknikker har en klinisk bevist effekt på lindring av vondt i hodet. En systematisk gjennomgang av studier, en metastudie, gjennomført av Bryans et al (2011), publisert som «Evidence-based guidelines for the chiropractic treatment of adults with headache» konkluderte med at nakkemobilisering har en lindrende, positiv effekt på både migrene og cervikogen hodepine – og dermed bør vær med i standard retningslinjene for lindring av denne type hodepine. Dette kombineres gjerne med muskulært arbeid og hjemmeøvelser.

 

Referanser og Kilder:

1. Bryans, R. et al. Evidence-based Guidelines for the Chiropractic treatment of Adults with Headache. J Manipulative Physiol Ther. 2011 Jun;34(5):274-89.

2. Bilder: Creative Commons 2.0, Wikimedia, WikiFoundry

Ofte stilte spørsmål vedrørende vondt i tinningen:

Jeg har vondt på siden av hodet. Hva kan årsaken være?

Svar: Det kan flere årsaker til vondt på siden av hodet mot tinningen. Øvre trapezius myalgi, suboccipitalis myose og leddrestriksjoner i øvre nakke er blant de mest vanlige. Tensjonshodepine og cervikogen hodepine er også ganske vanlige årsaker. Se flere muligheter i listen tidligere i artikkelen.

Lignende spørsmål med samme svar: ‘Hva kan vondt i tinningen på venstre side skyldes?’, ‘Hva kan vondt i tinningen på høyre side være et symptom på?’

 

Har hodepine i tinningen. Hvilken diagnose kan det skyldes?

Hodepine i tinningen på venstre, høyre eller begge sider skyldes ofte cervikogen hodepine (nakkehodepine) eller tensjonshodepine (stresshodepine) – sistnevnte går ofte som et bånd rundt hodet, mens førstnevnte oftest er ensidig.

 

Hva bør gjøres med vond kjeve og nakke full av muskelknuter?

Muskelknutene har mest sannsynlig oppstått grunnet feilbalanse i muskulatur eller feilbelastning. Det kan også oppstå tilhørende muskelspenninger rundt leddlåsninger i nærliggende brystrygg, skulderbuer, kjeve og nakkeledd. I første omgang bør du få kvalifisert behandling, og deretter få spesifikke øvelser og uttøyning slik at det ikke blir et gjentagende problem senere i livet.

 

Kan skumrulle hjelpe meg med vondt i tinningen og hodepine?

Ja, en skumrulle / foamroller kan hjelpe deg til dels med å mobilisere brystryggen litt (torakal ekstensjon), gjerne i kombinasjon med bruk av såkalte massasjeballer – men hvis du har et vedvarende problem med tinningen og hodepine anbefaler vi at du tar kontakt med kvalifisert helsepersonell innenfor muskuloskeletale fag og får et kvalifisert behandlingsopplegg med tilhørende spesifikke øvelser.

 

Tror jeg har småkuler i tinninga. Hva kan slike kuler i tinninga være?

Dersom du har småkuler rundt tinningen anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege allerede i dag for videre utredning. Dette da vi ikke har noen mulighet for å se hverken størrelse, sammensetning og lignende ved palpasjon gjennom dette digitale mediet. Normalt sett er det bare blodårene du kjenner på siden av tinningen der – de kan oppleves som ‘kuler’ til tider, men hvis du er usikker bør du oppsøke legen din. Vi er selvfølgelig også interessert i å høre om de er trykkømme, røde, hovne, såre eller smertefulle. Send oss gjerne også plagens varighet og hva du føler var debutårsaken – har du for eksempel nylig vært syk eller hatt influensa? Har du tidligere vært utredet eller behandlet for kreft eller svulster?

 

Youtube logo liten– Følg Vondt.net på YOUTUBE

facebook logo liten– Følg Vondt.net på FACEBOOK

2 replies
 1. Sigrid says:

  Kan en bli svimmel av nakkeproblemer? For et par måneder siden fikk jeg beskjed fra min lege etter MR undersøkelse at jeg har 3 prolapser i nakken, en midt på ryggen og en i korsryggen. Etter at jeg fikk beskjed om dette har jeg ikke hørt noe fra min lege om det er noe jeg kan og bør gjøre. Jeg har også hatt vondt fra øret opp til tinningen i noen mnd. Det virker som dette bare blir verre og verre. Når jeg tenker meg om har jeg nå hvert sånn småsvimmel i noen uker og også litt småkvalm, men de 3 siste dagene har det blitt betraktelig mye verre.

  Mvh Sigrid (56)

  Svar
  • Alexander v/ Vondt.net says:

   Hei Sigrid,

   Dersom nakkestrukturer, slik som stive nakkeledd med manglende bevegelighet, stramme nakkemuskler og irritasjon mot nerver i nakken, medfører svimmelhet, så er det medisinske navnet cervikogen svimmelhet (nakkerelatert svimmelhet). Etter din beskrivelse ift dine tre nakkeprolapser så er dette et klart tegn på at det er både skiveskader, skadevev, muskelknuter og trykk mot nerver – som alle kan bidra til nakkerelatert svimmelhet.

   Smertene du beskriver fra øret og opp mot tinningen kan stamme fra de øvre nakkemusklene og nakkeleddene – bedre kjent som musculus suboccipitalis og øvre cervikal columna. Basert på det du skriver, så høres det virkelig ut som om du trenger et lengre forløp med fysikalsk behandling og gradvis, progressiv opptrening av nakken, skuldre og resten av ryggen. Det at man får så mange prolapser og skiveskader kan nemlig være ensbetydende med at belastningen overskriver din kapasitet – med andre ord at musklene dine er for svake til å dempe de fysiske belastningene. Ta gjerne kontakt på PM via sosiale medier hvis du ønsker et råd i forhold til en moderne kiropraktor eller fysioterapeut i nærheten av deg.

   Hvis du opplever stadig forverring av svimmelhet og kvalme rådes du til å ta dette opp med din fastlege så snart som mulig.

   God bedring!

   Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *