stresshodepine

stresshodepine

Tensjonshodepine (stresshodepine)

Tensjonshodepine er også kjent som stresshodepine. Tensjonshodepine kan føles trykkende, tung og pressende som et bånd rundt hodet, i pannen eller bakhodet. Stresshodepine overlapper ofte med såkalt cervikogen hodepine (nakkehodepine) grunnet at begge typer av hodepine ofte har en involvering av stramme og ømme muskler i sitt smertebilde.

 

Tensjonshodepine: Når stresset går til hodet på deg

Stress kan føre til fysiske spenninger og ubalanse i kroppen – som igjen kan medføre hodepine i form av stresshodepine (tensjonshodepine). Man anslår at dette er den vanligste formen for hodepine, men som sagt kombinerer den ofte med karakteristiske symptomer vi finner ved cervikogen hodepine (nakkehodepine). Den har, naturlig nok, fått navnet sitt i forbindelse med at den ofte oppstår i eller etter stressede situasjoner.

 

Som nevnt overlapper stresshodepine og nakkehodepine ganske ofte. Forskning har vist at psykisk og fysisk stress kan føre til økt muskelspenning og høyere sensitivitet i muskelfibre – som grunnet dette sender ut smertesignaler. Når disse to hodepinene kombinerer på denne måten blir det kalt for kombinasjonshodepine.

 

Rammet? Meld deg inn i Facebookgruppen «Hodepinenettverket – Norge: Forskning, Nye Funn og Samhold» for de nyeste oppdateringene rundt forskning og mediaskriverier rundt denne lidelsen. Her kan medlemmer også få hjelp og støtte – til alle døgnets tider – gjennom utveksling av egne erfaringer og råd.

 

Smertedemping: Hvordan kan man lindre stresshodepine?

For å lindre stresshodepine (tensjonshodepine) anbefaler vi at du legger deg litt nedpå (cirka 20-30 minutter) med en såkalt «migrenemaske» over øynene (maske som man har i fryseren og som er spesielt tilpasset for å lindre migrene, nakkehodepine og stresshodepine) – denne vil redusere noe av smertesignalene og roe ned noe av spenningene dine. Trykk på bildet eller lenken nedenfor for å lese mer om det. For langsiktig bedring så anbefales det regelmessig bruk av triggerpunktballer inn mot anspente muskler (du vet du har noen!) og opptrening, samt uttøyning. Meditasjon og yoga kan også være nyttige tiltak for å redusere psykisk stress i hverdagen.

Les mer: Smertelindrende Hodepine- og Migrenemaske (Åpner i nytt vindu)

smertelindrende hodepine og migrenemaske

 

Smertepresentasjon: Symptomer på tensjonshodepine (stresshodepine)

Symptomer og tegn på stresshodepine kan variere, men noen typiske og karakteristiske symptomer er:

 • Mild til moderat smerte eller trykk i panne, oppe på eller på siden av hodet
 • Hodepinen oppstår som regel senere på dagen
 • Søvnproblemer
 • En følelse av å være konstant trøtt
 • Lettirritabel
 • Konsentrasjonsvansker
 • Mild ømfintlighet ovenfor lys og lyd
 • Ensidig smerte i hodet og / eller ansiktet
 • Muskelømhet og ubehag

I motsetning til migrene så vil man ikke ha nevrologiske symptomer ved stresshodepine. Eksempler på nervesymptomer som kan forekomme ved migrene er muskelsvakhet og uklart syn. Og som nevnt fører ikke stresshodepine til lydsensitivitet, lyssensitivitet, kvalme, oppkast eller magesmerter på den måten som migrene kan gjøre det.

 

Epidemiologi: Hvem får stresshodepine? Hvem rammes oftest?

Alle kan rammes av stresshodepine. Man estimerer at 4 av 5 personer får episoder av stresshodepine fra tid til annen. Cirka 3 av 100 har kronisk, daglig tensjonshodepine – noe som er ganske mye hvis du tenker over det. Kvinner rammes dobbelt så ofte som menn – kanskje er dette lenket til deres evne til å bruke større deler av hjernen (multitasking)?

 

Det vanligste er at folk flest – av de som har denne type hodepine – rammes rundt to ganger i måneden, men de kan definitivt forekomme oftere enn dette.

 

Årsak: Hvorfor får man tensjonshodepine (stresshodepine)?

Grunnene og årsakene til at man får stresshodepine kan være mange. Oftest er det en kombinasjon av flere faktorer – slik som stress på hjemmebane, i jobb, på skolen, fra venner eller familie. Episodiske stresshodepiner er ofte trigger av enkeltepisoder med høyt nivå av stress. De mer kroniske variantene skyldes som regel et vedvarende høyt stressnivå i hverdagen.

 

Mange får også denne type hodepine grunnet stramme muskler i nakken og i festene mot bakhodet. Regelmessig egenbehandling av anspente muskler i rygg og nakke, f.eks. med triggerpunktballer som brukes inn mot anspent muskulatur, kan også gi gode resultater på sikt.

 

 

Økte muskelspenninger som trigger for tensjonshodepine kan skyldes:

 • Ikke nok hvile eller søvn
 • Dårlig kroppsholdning og dysergonomiske arbeidsstillinger
 • Emosjonelt og psykisk stress – inkludert depresjon
 • Angst
 • Utmattelse
 • Sult
 • Lave jernnivåer

 

Øvelser og uttøyning: Hvilke øvelser kan hjelpe mot stresshodepine?

Regelmessig styrketrening (variert sådan – ikke bare bicepstrening der altså), uttøyning, pusteøvelser og yoga kan alle hjelpe mot stresshodepine. Vi anbefaler at du får en god rutine som inkluderer daglig, tilpasset, uttøyning av nakken.

Prøv disse: – 4 Tøyeøvelser mot Stiv Nakke

Øvelser mot muskelspenninger i nakke og skulder

 

 

Behandling av stresshodepine (tensjonshodepine)

Det er viktig med en kombinert tilnærming når det kommer til behandling av tensjonshodepine. Her må du ta tak i faktorene som fører til at stresshodepinen din oppstår og regelmessig jobbe med å redusere unødvendig fysisk og psykisk stress.

 • Nålebehandling: Tørrnåling og intramuskulær akupunktur kan redusere muskelsmerter og lindre muskelproblematikk
 • Medikamentell behandling: Det anbefales ikke å ta smertestillende over tid grunnet at alle medikamenter har bivirkninger, men noen ganger må man bare lindre symptomene – da tilrådes det at man bruker de minst sterke smertestillende man kan bruke.
 • Muskelknutebehandling: Muskulær behandling kan redusere muskelspenninger og muskelsmerter.
 • Leddbehandling: En ekspert på muskler og ledd (f.eks. kiropraktor) vil arbeide både med muskler og ledd for å gi deg funksjonell bedring og symptomlindring. Denne behandlingen vil tilpasses hver enkelt pasient basert på en grundig undersøkelse, som også tar hensyn til pasientens totale helsesituasjon. Behandlingen vil mest sannsynlig bestå av leddkorreksjoner, muskelarbeid, ergonomisk/positur rådgivning samt andre behandlingsformer som er riktige for den enkelte pasienten.
 • Yoga og meditasjon: Yoga, mindfulness og meditasjon kan være behjelpelige med å senke nivået av psykisk stress i kroppen. Et godt tiltak for deg som stresser for mye i hverdagen.

 

Egenhjelp: Hva kan jeg gjøre selv mot smerter i nakken og skuldre?

1. Generell bevegelse, spesifikk trening, uttøyning og aktivitet er å anbefale, men hold deg innenfor smertegrensen. To turer i døgnet på 20-40 minutter gjør godt for hele kroppen og vond muskulatur.

2. Triggerpunkt / massasjeballer anbefaler vi på det sterkeste – de finnes i forskjelige størrelser slik at du kan treffe godt selv på alle deler av kroppen. Det finnes ikke bedre egenhjelp enn dette! Vi anbefaler følgende (trykk på bildet nedenfor) – som er et fullstendig sett med 5 triggerpunkt / massasjeballer i forskjellige størrelser:

triggerpunktballer

3. Trening: Spesifikk trening med treningstrikker av ulike motstander (slik som dette komplette settet med 6 strikker av ulik motstand) kan hjelpe deg med å trene opp styrke og funksjon. Strikktrening medfører ofte mer spesifikk trening, som igjen kan føre til mer effektiv skadeforebygging og smertereduksjon.

4. Smertelindring – nedkjøling: Biofreeze er et naturlig produkt som kan lindre smerter ved å kjøle ned området på en skånsom måte. Nedkjøling anbefales særlig når smertene er meget sterke. Når de har roet seg så anbefales varmebehandling – det er derfor lurt å ha både nedkjøling og oppvarming tilgjengelig.

5. Smertelindring – oppvarming: Det å varme opp stramme muskler kan øke blodsirkulasjonen og gi smertereduksjon. Vi anbefaler følgende gjenbrukbare hot/cold-pakning (trykk her for å lese mer om den) – som kan brukes både til nedkjøling (kan fryses) og til oppvarming (kan varmes i mikrobølgeovn).

6. Forebygging og økt tilheling: Kompresjonstøy slik som dette kan øke blodsirkulasjonen til det påvirkede området og på den måten fremskynde den naturlige tilhelingen av skadde eller slitne muskler og sener.

 

Anbefalte produkter for smertelindring ved smerter

Biofreeze-spray-118ml-300x300

Biofreeze (Kulde- / kryoterapi)

kjøp nå

 

Les mer her: – Dette bør du Vite om Migrene

migreneanfall

 

Stilte spørsmål via vår gratis spørretjeneste på Facebook:

– Bruk kommentarfeltet nedenfor hvis du har spørsmål (garantert svar)

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *